Bağlan

View Full Version : Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac)




Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6

nisan0671
12-05-2009, 12:42
Merhaba arkadaşlar,
benim fulüm de de tomurcuk var. Bir ay kadar önce almıştım. Bazı yaprakları dökülüyor.Yalnız tenekede değil. Saksıya dikmiştim. Çiçek zamanı tenekeye dikebilir miyim?
Ne dersiniz.
Bu arada Suz_i Dilarayı da tebrik ederim. Maşallah. Pek güzel olmuş minik fulü.




manolya
14-05-2009, 11:32
Merhaba arkadaşlar,
benim fulüm de de tomurcuk var. Bir ay kadar önce almıştım. Bazı yaprakları dökülüyor.Yalnız tenekede değil. Saksıya dikmiştim. Çiçek zamanı tenekeye dikebilir miyim?
Ne dersiniz.
Bu arada Suz_i Dilarayı da tebrik ederim. Maşallah. Pek güzel olmuş minik fulü.


Sayın nisan0671, ful yetiştirme konusunda daha çok yeniyim, ama sorunuza cevap veren olmadığı için söyleme gereği duydum, çiçeğe durmuş bir bitkiyi yerinden oynatmak pek doğru değil zannımca.

nisan0671
15-05-2009, 12:54
Teşekkür ederim Sevgili Manolya,
Benim de mantığım o yönde ama? Bir ihtimal olur mu demiştim.Şimdilik sadece bir tomurcuk var. Dökülen yapraklarını da toparlar herhalde.

omar
15-05-2009, 13:30
Merhaba arkadaşlar,
benim fulüm de de tomurcuk var. Bir ay kadar önce almıştım. Bazı yaprakları dökülüyor.Yalnız tenekede değil. Saksıya dikmiştim. Çiçek zamanı tenekeye dikebilir miyim?
Ne dersiniz.
Bu arada Suz_i Dilarayı da tebrik ederim. Maşallah. Pek güzel olmuş minik fulü.

Sn.nisan0671,

Şu sıralar Ankara iklimi ful'ün çiçek açması için uygun değil. Sanırım Antalya veya İzmir den aldınız. Yaprakları dökülebilir, normal.

Teneke veya saksıya dikmeniz çok çok önemli değil, sadece çiçeklenmeyi teşvik edici bir unsur. Ful asit karakterli toprağı sever. Dibine domates dilimleri veya püresi ekleyin, kendini çabuk toparlar.

omar
15-05-2009, 13:41
Bu arada sormayı unuttum :(

Benden aldığınız ful çeliğini de tutturabildinizmi?

lerdemir
15-05-2009, 13:56
Sevgili omar,

Domatesin yanında "kabak rendesi" de sevmiyor muydu bu ful?

Yoksa gardenya ile mi karıştırdım? Okumuştum forumda bir yerlerde...

lerdemir
15-05-2009, 14:01
Sn.celalsungur,

Sizdeki, bu iki fotoğraftakilerden hangisi?

Bir de fulde çelik zamanını inanın tam olarak bilmiyorum.

Bilenler cevaplayacaktır eminim :p

Sn.omar? :confused:;)

Bundan benim bahçede var, henüz çiçeğinin açtığını göremedim. (geçen yaz iş nedeniyle Yalova'daydım)

omar
15-05-2009, 14:15
Sevgili omar,

Domatesin yanında "kabak rendesi" de sevmiyor muydu bu ful?

Yoksa gardenya ile mi karıştırdım? Okumuştum forumda bir yerlerde...

Doğru sn.lerdemir,

Ben domates rendesini uyguluyorum, kabağı hiç denemedim. Forumda başarılı sonuç alan arkadaşları okuduğumu hatırlıyorum.

Çelik alma konusunda da ekim ayında, çelik isteyen arkadaşıma verdiğim çeliğin tuttuğunu bildirmişti. Rastlantımı, doğru zaman mı bilemiyorum !?

Not: aynı zamanda kendim için aldığım ve suda beklettiğim çelikler halen duruyor...

nisan0671
18-05-2009, 12:59
Bu arada sormayı unuttum :(

Benden aldığınız ful çeliğini de tutturabildinizmi?


Omar Bey sizden aldığım çeliğin biri kurudu. Diğeri de bütün yapraklarını döktü. Öylece yeşil halde duruyor. Hala ümitliyim.
Evet öbürünü de sabırsızlık yapıp Sayın Mutlu Bey'den aldım. Sizin daha önce yazdıklarınızı okuyarak domates suyu, dilimleri koyup toprakla kapattım. Sineklenmesin diye:D

İkinci bir tomurcuk da yolda sanırım. Yaprağın hemen dibinde oluşum var. Hayırlısı bakalım.

manolya
18-05-2009, 13:27
Şimdilik sadece bir tomurcuk var. Dökülen yapraklarını da toparlar herhalde.

Mutlu Bey'in(tropik sera) sitesinde fulün yaprak dökmesiyle ilgili şunlar yazıyor;

''Bitki gelişim esnasında bol yapraklı şekildedir, bu yapraklar döküldüğünde çoğu kişi paniğe kapılır, yaprak dökmesi olağandır. Odunsu yapraksız gövdeden beliren bir sürü tomurcuk ve çiçek insanda hayret oluşturur.''

asiveblu
18-05-2009, 20:37
ful çiçeğini nereden nasıl bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim

Yılmaz Yalçın
18-05-2009, 21:55
Sayın Asivebru,
Benim full yaseminim yarın geliyor :)gerçekten ilginç ve albenisi yüksek bir yasemin çeşidi.Yaseminin her çeşidi hemen hemen var bende.Ama full (grand duke) egzotik bir bitki.Eğer Eskişehir'de yaşıyorsanız saksıya dikmenizi ve kışın oda sıcaklığında ve güneş alan bir yere koymanızı öneririm.Kış sıcaklığına hassas bir tür.Şimdi nerden bulabilirime cevap;Sitede Mutlu Bey var ona sipariş verirseniz kargoyla bir iki gün içinde yolluyor.

celalsungur
18-05-2009, 22:28
Ful, herdem yeşil çalı. Ancak soğukta yaprak döküyor.Akdeniz ve Ege şartlarında dış mekanda, diğer bölgelerimizde ise kaplı fidan olarak kışın içeriye almak suretiyle yetiştirilebilir.Akdeniz ve Ege'de de sert kışlardan korumak gerekir. Bizde katmerli türleri bilinir.
Haziran ayında çiçeklenmeye başlar.Güneş ve hafif gölge yerleri sever.Bol humuslu, yaprak çürüntülü,süzek toprakları severler.İlkbaharda ve yazın bol sulanır. Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir.Gübreleme: NPK 20-20-20 gübre 1 lt suya 1 çay kaşığı ölçüde 15 günde bir verilir.
İlaçlama: Gerektiğinde arap sabunlu bit ilacı tarifi haftada bir uygulanır. İlaçlama yaparken gonca bir kağıt külah ile örtülür ki ilaç goncalarda leke yapmasın.
Çoğaltılması: Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir.
Çelik alırken izlenecek yol:
- keskin makas ile tepeden 10-15 cm kesilir,
- çelikler aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutulur,
- perlit, kum veya dezenfekte edilmiş torf içinde köklendirilir,
- Oksijenli sulu solüsyonla da sulanır.
Taze sürgünlerde ökçeli çelikleme yöntemi (bakınız çizim) uygulanır.

Ful çelikleri uzun zaman alsa da doğrudan su içinde de köklenebilir.


Lerdemir, Mine Hanım çelik alma dahil,tüm sorulara cevap vermiş.

celalsungur
18-05-2009, 22:37
buda ayrı bir cins elinde olna var mı ?
77175

Bendekinin yaprakları buna benziyor Oğuzhan.

velveteen
19-05-2009, 15:50
Merhaba, geçen sene anneannemin hediye ettiği bir fulum var. Henüz bir kış baktım ve bahar itibarıyle 2 yerden uzadı gitti. Şimdiye kadar müdahele edemedim ancak bende toplu çalımsı bir görüntüsü olsun istiyorum. Budamak için çok mu geç kaldım?

Elimdeki kaynaklara baktım ama şeklini düzeltmek için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. En uzun 2 sürgün budanmalı ama nereye kadar ve gövdeyi canlandırmak şekillendirmek için ne yapmalı? İşaretlediğim bölge zaten pek kuru görünüyor.

Sayın lerdemir ağır budamalara karşı daha iyi tepki verdiğini söylemiş ful un, ama ne kadar ağır? :) Yardımcı olursanız sevinirim.

Oğuzhan
20-05-2009, 11:03
Bendekinin yaprakları buna benziyor Oğuzhan.


Sizdeki sanırım sarmaşık tür olandan.Yalın kat açar.Yıldız gibi.Kokusu güzeldir.

lerdemir
20-05-2009, 11:44
Evet, ben de Sn.Oğuzhan ile aynı fikirdeyim Sn.celalsungur.

MutluKutlu'nun bana gönderdiği bir ful yasemini var -ful üzerine yasemin aşılanması ile oluşan-, onunla aynı özellikleri gösteriyor sizin fotoğraftaki yapraklar ve yeni sürgün oluşumları.

Sn.velveteen,
Fulünüz, tercih ettiğiniz biçime göre aşırı kontrolsüz uzamış.

"...Budamak için çok mu geç kaldım?..." demişsiniz. Şekil açısından soruyorsanız evet, ama geri dönülemez değil. Mevsim ve zaman açısından diyorsanız, zaten fulün tam da coşkun bir biçimde serpildiği bir mevsimdeyiz.
Yalnızca emin olamadığım bir husus var, o da şimdi budarsak, çiçeklenmesine ket vurur muyuz onu bilemiyorum.

Ben kıştan çıkarken derin budamıştım fulümü. Sonrasında da çalı biçiminde kontrollü büyümeyi sağlamak üzere hep tepe sürgünlerini çimdiklemek suretiyle alttan dallandırdım fulümü.

Bu akşam eve döndüğümde fotoğraf eklemek şart oldu artık.

Fulde kuru görünen gövde ve dallardan yeni yeni sürgünler çıkarttığını çokça gördüm. O yüzden, şekil olarak istediğiniz bölgenin dışına taşmadıysa budamayabilirsiniz, ancak canlılığından emin olmak için dilerseniz kuruduğunu düşündüğünü yerin en uç noktasından yarım santim kadarlık bir kısmını kırın, bakın, eğer ortası canlı ise bitki o noktada kurumamıştır.

Yukarıda bahsettiğim çekincelerim baki olmakla beraber, budamaya yönelik olarak, aşağıda beyaz çizgilerle işaretlediğim yerlerden budayacak kadar ağır bir budamadan bahsediyordum.

79801

Not: Fotoğrafı büyütünce, fotoğrafta bize göre sağdaki yeşil yapraklı uzun dalda beyaz çizgi ile işaretlediğim noktanın 2-3 cm aşağısında yeni sürgün vermek üzere fulünüzün birden fazla açıdan patladığını gördüm. O gösterdiğim yerken korkusuzca budarsanız tam da o noktadan yeni dallar ve yapraklar sürecektir.

Budama sonrasında, çalı biçimini temin etmek üzere tepe sürgünü çimdiklemesini uygulamayı unutmayın. Bu işleme yönelik olarak Gardenya başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2711)ndaki son yazım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=425615&postcount=899) işinize yarayabilir.

velveteen
21-05-2009, 20:24
Sayın lerdemir çok teşekkürler.. İçim acıdı ama dediğiniz gibi budadım. Hatta en soldaki dalı daha derin budadım. Hemen hemen hepsi aynı seviyede olsun diye ve gövdeden çıkacak yeni oluşumları cesaretlendirmek için. Şu an bakmaya dayanamıyorum. En kısa zamanda yeşerir umuyorum. Teşekkürler yardımlarınız için..

lerdemir
21-05-2009, 20:47
Sn.velveteen,

"Bakmaya dayanamamanız" daha uzun sürmesin diye size, benim size önerdiğim şekilde çok sert budadıktan sonra söylediğim şekilde özenle kontrollü büyümesini sağladığım fulümün fotoğrafını yarın sabah seyrinize sunacağım.

Bu arada, Sn.Oğuzhan'ın bahsettiği ve Sn.celalsungur'un da fotoğrafladığı ful yasemininden bendeki de daha boyuna bakmadan çiçek açmaya çalışıyor galiba. Bu akşam az önce farkettiğim çiçek oluşumları şöyle:

Önce o oluşumları, sonrasında da bitkinin genel görünümünü aşağıda ilginize sunarım:

80335

80336

80337

80338

lerdemir
22-05-2009, 08:25
Sn.velveteen,

İşte, "bakmaya dayanamamanız" daha uzun sürmesin diye size, benim size önerdiğim şekilde çok sert budadıktan sonra söylediğim şekilde özenle kontrollü büyümesini sağladığım fulümün fotoğrafı!

Sizinki bundan da daha dolgun olacak emin olun.

NOT: Budama sonrasında elinizde kalan yarı odunsu dalları uygun boylarda kesip çelik olarak köklendirmeye başladınız değil mi? :) Ziyan etmeyin cânım ful dallarını.

80480

80481

80482

80483

80484

velveteen
23-05-2009, 09:44
:)) Evet ilk yaprakları bir çıkartsak içim rahatlayacak da.. Umuyorum bu şekilde dolgun bir görüntüye ulaşır benimkide..

Evet suda tutuyorum bir gecedir çelikleri. Şimdi hepsini fulun saksısına saplayacağım. Daha yeşil, daha dolgun durur saksım dedim. Bir taşla 2 kuş :)

Yardımlarınız için çok teşekkürler. İnşallah ilerde daha şekilli fotoğraflarını ekleyeceğim fulumun..

Aziz Fayda
23-05-2009, 10:59
Arkadaşlar,

Ben de sarmaşık şklinde arap yasemini var ve yaprakları çok canlı. Hemen hemen 7-8 saat direkt güneş görüyor olup 45 lik saksıda. Ama çiçek verimi hiç yok gibi. Sebebi ne olabilir ?

Aziz FAYDA

Oğuzhan
23-05-2009, 11:00
Sevgili Lerdemir ,
Maşallah formu güzel olmuş.Yakında çiçek açar .Sanki sol filizde tomurcuk var gibi .:)

Oğuzhan
23-05-2009, 11:01
Arkadaşlar,

Ben de sarmaşık şklinde arap yasemini var ve yaprakları çok canlı. Hemen hemen 7-8 saat direkt güneş görüyor olup 45 lik saksıda. Ama çiçek verimi hiç yok gibi. Sebebi ne olabilir ?

Aziz FAYDA
Tepelerini kırın filizlensin.Yeni filizlerden çiçek açar .Bir de gübre ilavesi yapın.

lerdemir
23-05-2009, 15:15
Sevgili Oğuzhan,

Bu ful, tam olarak nerelerinden gonca açıyor?

Ben, yukarıya doğru boylanmasın diye hep tepe sürgünlerini buduyorum ya, olası goncaları engellemiş mi oluyorum yoksa böylelikle?

Yılmaz Yalçın
23-05-2009, 21:16
Sayın Lerdemir,
Benim full hep tepeden tomurcuk veriyor. Hatta şuanda 2 adet çiçeği var tepeden açtı.Oyüzden genelde yan dallardan budama yapılması daha uygun olur diye düşünüyorum.Resim koyabilirsem yarın resmini koyarım çiçeğin

Oğuzhan
23-05-2009, 23:00
Tepelerden gonca veriyor.Her yeni filiz yeni bir tomurcuk.Bence formu iyi artık tepe filizleri almayın.

lerdemir
24-05-2009, 00:33
Anlaşıldı arkadaşlar. Şimdi tepe sürgünlerine tam özgürlük zamanı demek ki.

İlgi ve desteğiniz için teşekkürler Sn.Oğuzhan ve Sn.kubat_izmirli.

O zaman?

Sürgünler fora!

:)

Oğuzhan
29-05-2009, 00:05
82200
82201

Aziz Fayda
29-05-2009, 07:19
Sayın Oğuzhan,
İlginize ve cevabınıza teşekkür ederim. Bugün tekrar incelediğimde bir çok yerinden filiz sürmüş.

lerdemir
29-05-2009, 08:18
Oğuzhan,

Gerçi, konu başlığımızı dağıtıyorum ama yine de sorum var:

Bildiğimiz yasemin çiçeğine göre daha dayanıklı imiş bu yasemin fulünün çiçekleri, öyle mi gerçekten de?

Bir öneri: Ful için ayrı bir başlık varken yasemin fulü denilen bu ful ile yasemin melezine ayrı bir başlık açılabilir belki...

fizban
29-05-2009, 11:19
Soru bana sorulmamış ama yine de cevaplamak istedim.
Evet. Çiçekler daha dayanıklılar.
Çiçeklenme bittiği zaman hemen diplerinden kesiyorum. Tekrar filizlenme başlıyor ve yeni bir çiçeklenme evresi başlıyor.

Oğuzhan
29-05-2009, 13:30
Evet aynen öyle oluyor.Çiçekleri daha dayanıklı.

lerdemir
29-05-2009, 13:50
Sn.fizban,

Oğuzhan'ın ikinci fotoğrafının üzerinde tam olarak nereden kestiğinizi işaretleyebilir misiniz?

Yılmaz Yalçın
30-05-2009, 12:59
Full'üm bu ay 2. kez çiçeklendi:)oldukça hoş kokusu var domates ve paslı çivi ile besliyorum:)hızlı çiçeklenme oluyor bu sayede.Tek sorum şu;bu ekte fotoğrafta yolladıgım çiçek 1 hafta önce açtı ve alt çiçekleri hafif pembemsi renkte benim bildigim full beyaz açardı bi sorun mu var çiçeğimde?Acaba bu çiçeği ne zaman domatese saplamalıyım odada sergilemek için?

lerdemir
01-06-2009, 09:38
Sn.kubat_izmirli,

Goncadan çiçeğe dönüp de tam açtığında da mı böyle hafif pembemsi renkler vardı, yoksa günler ilerledikçe mi renklendi?

Ben de kırık beyaz renk dışında bir renkte açan ful görmemiştim. Sadece bir kaç günden sonra rengi hafifçe koyulaşmaya başlar, sonra da kahverengileşir, kurur benim bildiğim kadarıyla.

Ayrıca, çiçeği tam olarak açıp da dolgun görüntüsüne ulaştığında almıştım ben domatese.
Siz de öyle yaparsanız bir sakınca olacağını sanmam.

omar
01-06-2009, 11:59
Sn. kubat_izmirli,

Sizin sorununuzu ben Ankara'da sonbahar günlerinde yaşıyorum. Havaların daha serin olduğu günlerde açan çiçekler pembe gibi oluyor ve yaz günlerindeki ömürleri olmuyor. İlerliyen günlerde sanırım düzelir.

Benim ful de yeni filizleri ile yaza MERHABA diyor;

82881

lerdemir
01-06-2009, 12:11
Maaşallah coşmuş.

Bendeki ikinci ful de aynı bu durumda.

Sizden bir de bitkinin genel görüntüsünü alabilir miyiz?

Şimdi bu sürgünlere hiç dokunmayacaksınız değil mi omar? Ben, toplu çalı biçimine ulaşabilmek için hep tepe sürgünlerini çimdikliyordum; muhtemel çiçeklenmeye de ket vuruyormuşum meğer :)

omar
01-06-2009, 12:28
Sn. lerdemir

Yeni genel görüntüsü yanımda yok. Yarın çeker ve yüklerim.

Şimdi boyu yaklaşık 150 cm. kadar. Ben budamayı sonbaharda, çiçeklenme bitince yapıyorum. İstediğim şekle yakın olarak tüm dallarını kesiyorum ve bir daha dokunmuyorum.

Sn.lerdemir bildiğiniz gibi İzmir'de ful çok var, ve ben toplu şekline hiç raslamadım. Çünkü çok çabuk uzuyor. Hatta tamamen özgür bırakılıyor :rolleyes: Çimdiklemenizde çiçeklenmesini engeller (Sürgün uçlarından çiçeklendiği için)

omar
01-06-2009, 12:51
Size geçen yıldan 2 fotoğraf eklemek istedim, gönlümüz açılsın diye... :)

Ben genelde 150 cm. civarında buduyorum ki yanından geçerken veya hemen yanında oturduğum zaman çiçekler ~ burun seviyesinde bulunsunlar.

82910 82913

Yılmaz Yalçın
01-06-2009, 12:55
Sayın Omar,
Cevap için sağolun.Benim full'ü yeni aldım antalyadan 3 hafta önce geldi geldiğinde üzerinde tomurcuklar vardı acaba istanbulun iklimine uyum sağlayamadıgından mı çiçekleri az kokulu ve pembemsi olmuştur acaba?
Bir de full'üm dışarda bahçede duruyor gece gündüz bu aralar istanbul geceleri serin oluyor içeri mi alsam geceleri full'ümü?

omar
01-06-2009, 13:11
Sayın Omar,
Cevap için sağolun.Benim full'ü yeni aldım antalyadan 3 hafta önce geldi geldiğinde üzerinde tomurcuklar vardı acaba istanbulun iklimine uyum sağlayamadıgından mı çiçekleri az kokulu ve pembemsi olmuştur acaba?
Bir de full'üm dışarda bahçede duruyor gece gündüz bu aralar istanbul geceleri serin oluyor içeri mi alsam geceleri full'ümü?

Artık yaz geldi. :D

Dışarda kalsın iklime alışsın. Merak etmeyin sorun olmaz. Benim fulum 1 aydır dışarıda.

lerdemir
01-06-2009, 15:34
Sn.omar,

Vallahi çok acımasızsınız! :(
:p

Şaka bir yana, burada verilen tavsiyelerden sonra ben de tepe sürgünlerini budamaktan vazgeçtim. En kısa zamanda gonca görebilmek umuduyla. Sulamayı da azalttım haliyle...

Size geçen yıldan 2 fotoğraf eklemek istedim, gönlümüz açılsın diye... :)

Ben genelde 150 cm. civarında buduyorum ki yanından geçerken veya hemen yanında oturduğum zaman çiçekler ~ burun seviyesinde bulunsunlar.

Deneyimli fulcü arkadaşlar;

İstanbul için, fullerde çiçeklenme vakti midir? Yoksa daha henüz erken midir?
Vakit bu vakitse eğer, fosfor ağırlıklı besin vereyim diyorum da...

omar
01-06-2009, 16:04
Sn. lerdemir,

İstanbul'u bilemiyorum ama Ankara'da geçen yıl ilk çiçeği 23 Temmuz da görmüşüm. :(

İstanbul nem ve ısı avantajı ile belki size önce çiçeklenme sağlıyabilir.

lerdemir
01-06-2009, 16:12
Sanırım aşırıya kaçmadan fosfor ağırlıklı besine geçsem ve de sulamayı azaltsam uygun olacak...

Yılmaz Yalçın
01-06-2009, 21:03
Benim full Antalya'dan geldiği ve orada çiçeklenme erken oldugu için İstanbul'da da sanırım daha full çiçeklenme dönemi gelmediği için açan tomurcuklar pembe ve kokusuz oldu:(Sanırım yeniden tomurcuklanır fullüm:)Çiçeklenmesi için suyu mu azaltmalıyım 2 günde bir su verıyorum

Passion
01-06-2009, 21:31
Bu da benim Ful.

83021

omar
02-06-2009, 08:50
Sn.Passion,

Size bir önerim var;
83124
2 no'lu yan sürgünü 1 no'lu ana gövdeye spiral olarak dolasanız, 2 no.da kırmızı çizgi seviyesine ulaşınca 3 no.lu bölgede TAÇ oluşturmaya çalışsanız !? Nasıl olur?

Ben taktım bi kere TİJLİ bitkilere...:D

lerdemir
02-06-2009, 10:28
Tabi bu arada, 2 numaralı sürgün, 3 numaralı noktaya ulaşana kadar gövdelerden yanlara doğru çıkacak tüm yan sürgünleri de büyümeden budamalı...

Tijli hastaları belli oluyor, değil mi? :)

omar
02-06-2009, 10:36
#1142 mesajdaki ful 2008 yazının ilk çiçekleri idi..

Fulümün şu an ki görüntüsü
83135

Bu yıl ben de "Tijli form" yapmak istiyorum. Umarım başarılı oluruz.

lerdemir
02-06-2009, 10:43
Çiçeklenme dönemi bitince, değil mi?

Bir de, hangi ana dal üzerinden?

Tek ana gövde yerine, sağ ve soldaki ana gövdeleri birbirine sararak burgulu bir tijli denesek mi ki? :)

omar
02-06-2009, 11:00
Yok sn.lerdemir HEMEN.

Geçen yıl sezon sonu deneyecektim, unuttum.:(

Benim Passion gibi spiral sardırma şamsın fazla yok gibi. Ana dallar sertleşti. Mümkün olduğunca birbirine yaklaştırıp (kablo ile burgu sistemi) sabitlemeyi düşünüyorum.

Önerilerinize açığım.;)

Dikkatinizi çekmiştir: 'Bu yıl ben de "Tijli form" yapmak istiyorum. Umarım başarılı oluruz.' demiştim... :D

manolya
02-06-2009, 11:13
lftn bende ful isteyen gruptanım. yeni üyeyim diye beni sevmedinizmi... ltfn ful fidesi gönderin bana....

Bende bir süre önce ful çeliği ricasında bulunmuştum ve pek ilgilenen olmadığı için biraz üzülmüştüm. Ama şimdi iyiki kimse göndermemiş diyorum:) Çünkü daha sonra satış bölümünde çok uygun bir fiyata(6 tl) ful satıldığını gördüm, hemen aldım. Şu an fulümün üzeri minik tomurcuklarla dolu. Eğer çelikten yetiştirmeyi bekleseydim ancak seneye çiçek görebilecektim. Satış aşağıdaki linkte ve sanırım halen devam ediyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12878

lerdemir
02-06-2009, 11:32
Mesaj detayları çok net Sn.omar, :)

Çiçekleri feda mı edeceğiz tam da bu mevsimde? Yazık olmaz mı?

Fulün dalları ne kadar odunsulaşmıi da görünse genelde içi yumuşak oluyor. Çok sert olmayan, biraz geniş ve yuvarlak hatlı malzemeler ile iki yandaki ana gövdelerin dipten olmasa da, toprağın yaklaşık 4-5 cm yukarından itibaren birbirlerine sardırılabileceğini düşünüyorum.

Bu konuda bonzai üstadı arkadaşlarımızdan uygulamalı destek alınabilir sanırım.

Önce tam ortadaki tali dalı dipten kesmeli.

Sonra, kırtasiye veya hediyelik eşyacılardaki rafyalardan edinerek iki yan gövdeyi kırılmayacakları en son raddede birbirlerine yaklaştıracak şekilde mumyalar gibi sarmalı.

Bu arada tüm yan sürgünleri bir güzel temizlemeli.

İki ana gövde birbirlerine paralel hale geldikten sonra da bu sefer sarılma etkisini mi yaratmalı, ne yapmalı ki?

İmdaat! Bonzaici arkadaşları çağırıyorum buraya acilen!


Sn.ilknurk,

Sevip sevmeme meselesi değil de, şu anda elinde paylaşabileceği fidesi olan arkadaşımız yoktur belki.

Bir de, açıkçası, bu foruma gelip ilk 10-20 yazısının tamamı fide, tohum talebinden oluşup, sonra da buraya başka hiçbir bilgi vb paylaşım katkısında bulunmayıp, çekip giden pek çok üyeden sonra temkinli davranılıyor veya bu durumda paylaşımdan imtina ediliyor da olabilir sanırım.

Not: Sn.manolya, Sn.ilknurk, "çelik" değil, "fide" talebinde bulunmuştu.

omar
02-06-2009, 12:09
Sn.lerdemir,

Benim procem (bir zamanlar zihni sinir vardı!) şöyle:

83168

I. Ortadaki küçük dalın kesimi (isteyene çelik)
II. Yandaki 2 ana dalı çevreleyen kablo ve kalem kullanarak (turnike yöntemi) hergün biraz sıkıp gövdeleri birbirine yaklaştırmak.

lerdemir
02-06-2009, 12:17
Aynen!

Zaten uygulamaya başladığımı ilk günde bile, bu aralığın 2 santime kadar düşeceğini ve bu son fotoğraftakinden çok farklı görüneceğini düşünüyorum.

Son hale getirdiğimizde artık benim dolgun çalı ile sizin tijliyi yanyana sergileriz :)

omar
02-06-2009, 12:21
Bende bir süre önce ful çeliği ricasında bulunmuştum ve pek ilgilenen olmadığı için biraz üzülmüştüm. Ama şimdi iyiki kimse göndermemiş diyorum:) Çünkü daha sonra satış bölümünde çok uygun bir fiyata(6 tl) ful satıldığını gördüm, hemen aldım. Şu an fulümün üzeri minik tomurcuklarla dolu. Eğer çelikten yetiştirmeyi bekleseydim ancak seneye çiçek görebilecektim. Satış aşağıdaki linkte ve sanırım halen devam ediyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12878

Sn. manolya,

Bugün sabah, aynı bağlamda bir mail cevapladım ve Mutlu beye yönlendirdim.

Neden?

Benim 2008/Ekim ayında aldığım çeliklerden verdiğim hiçbir arkadaşım maalesef tutturamadı. (Ben de dahil) Sanıyorum üretimi biraz zor.

Sizinde belirtdiğiniz gibi arayışınız, sizi minik tomurcuklarla dolu ful sahibi yapmış :) Bu yaz hoş kokulu günler yaşayacaksınız. Yoksa ilgilenmemek diye bir şey olamaz..

maviperi
02-06-2009, 12:23
Merhaba,
Benim bir sorum olacaktı.Acaba ful ve ful yasemini arasındaki fark nedir.Teşekkür ederim.Saygılarımla...

omar
02-06-2009, 12:36
Merhaba,
Benim bir sorum olacaktı.Acaba ful ve ful yasemini arasındaki fark nedir.Teşekkür ederim.Saygılarımla...

Sn.maviperi,

Gövde ve yaprak yapısı olarak birbirinin aynı.

çiçekleri farklı;

FUL ÇİÇEĞİ:

83170

FUL-YASEMİN ÇİÇEĞİ:

83171

maviperi
02-06-2009, 12:45
Sn.Omar,
Çok teşekkür ederim.Bir haftaya kadar sanıyorum benimde iki güzel çiçeğim daha olacak:)
Fulüm ve ful yaseminim:)Bir arkadaşım getirecek hatta dediğine göre ful tomurcuklanmış bile:)Umarım bakımlarını yapabilirim ve yaşatabilirim.Saygılarımla...

omar
02-06-2009, 12:56
Bu sayfayı baştan sona okursanız, muhteşem 2 çiçeğinizin olacağına eminim. ;)

Güzel çiçekli ve bol kokulu günler sizinle olsun...

lerdemir
02-06-2009, 13:13
Ben gövde yapısı olarak da farklılaştıklarını gözlemliyorum.

Ful yasemini, esas olarak, normal yasemine göre zararlılara ve ortam koşullarına daha dayanıklı olan ve fakat daha az sayıda çiçek açan Ful (jasminum sambac) anacının üzerine, fule kıyasla çok daha fazla sayıda çiçek açan ve fakat çiçekleri hemen hemen bir gün içinde ölen ve ortam koşulları ile zararlılara karşı daha narin olan normal yaseminin melezlenmesi ile ortaya çıkarılmış bir yasemin türüdür.

Böylelikle, ful anacının dayanıklılığı ile yaseminin verimliliğini birleştirmişler. Bu konuda asıl bilgiyi üretici Sn.Mutlu Kutlu'dan almamız en sağlıklısı olacaktı, ancak benim bildiğim kadarıyla durum bu.

Gözlemlediğim kadarıyla ise, ful yasemininin yalnızca kök boğazındaki övde yapısı normal ful ile aynı. Yaprakları ise normal ful (jasminum sambac) ile benzeşirken, gövde yapısı yasemine benzer bir biçimde sarılıcı/sarmaşığımsı özellikte.

En önemli farklılaşma ise çiçeklerde elde edilen sonuçtur bana göre:

Ful yasemininin çiçekleri, normal yasemininkinin aksine incecik değildir, narin değildir ve tek günlük değildirler. Sanki fulün katmerli ve etli yapraklara sahip olan çiçeğinden dayanıklılık geni almış gibiler.

Özetlersek; bir fulden, sanki yasemin gibi çok sayıda ve fakat ondan çok daha kalıcı çiçekler elde etmenin yolunu ful yasemini melezi ile bulmuşlar! :)

omar
02-06-2009, 13:21
Sn. lerdemir hocam,

Araştırmacı, gözlemci ve akademik yönünüzü hissettirdiniz. :)

Ben de bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Hiç bu yönü ile bakmamıştım. Akşam bitkilerimi daha detaylı inceliyeceğim.

Passion
02-06-2009, 21:45
Sn. Omar, Sn Lerdemir,

Tijli Form öneriniz için teşekkür ederim. ( Bu arada taç şekline Tijli form denildiğini öğrenmiş oldum.) Bu fulü geçen sonbaharda sağolsun Oğuzhan vermişti. Henüz çok yeniyim. Yapraklar dallar yeni sürgün vermeye başladılar. Daha da büyüsünler , coşsunlar diye gözünün içine bakıyorum. Hele bir çiçeklerini göreyim , bu formundan sıkılayım bir :) ilerde belki düşünürüm . Tekrar teşekkürler ilginize :)..

Mutlu Kutlu
02-06-2009, 22:01
Sn. lerdemir,

Gözlemlerinizin dayanakları ve sonuçlarını doğru gözlemlemişsiniz.

Aynı familyadan olan türleri melezlemek asırlar öncesine dayanan bir tekniktir, patlıcan giller familyasından olan pepino ve patlıcanın ters tozlanması sonucu salatalık şeklinde pepino meyveleri üretildiği bilinmekte.

Yine son zamanlarda ortaya çıkan sebze ağaçlarıda bu tekniklerin kullanılması sonucu ortaya çıkmakta. Patlıcan ağacı, domates ağacı, kabak tadında karpuzlar vb.

Aynı familyadan 2 türün melezlenmesi sonucu ortaya çıkan yeni türler, alt türleri oluştururlar. Laboratuar ortamında genlerinin oynanması sonucu ortaya çıkan türlere ne isim verilir bilmiyorum.

Sonuç olarak, ful yasemin ful ve normal yaseminin birleşiminden ortaya çıkan alt türlerdendir.

Saygılar.Ben gövde yapısı olarak da farklılaştıklarını gözlemliyorum.

Ful yasemini, esas olarak, normal yasemine göre zararlılara ve ortam koşullarına daha dayanıklı olan ve fakat daha az sayıda çiçek açan Ful (jasminum sambac) anacının üzerine, fule kıyasla çok daha fazla sayıda çiçek açan ve fakat çiçekleri hemen hemen bir gün içinde ölen ve ortam koşulları ile zararlılara karşı daha narin olan normal yaseminin melezlenmesi ile ortaya çıkarılmış bir yasemin türüdür.

Böylelikle, ful anacının dayanıklılığı ile yaseminin verimliliğini birleştirmişler. Bu konuda asıl bilgiyi üretici Sn.Mutlu Kutlu'dan almamız en sağlıklısı olacaktı, ancak benim bildiğim kadarıyla durum bu.

Gözlemlediğim kadarıyla ise, ful yasemininin yalnızca kök boğazındaki övde yapısı normal ful ile aynı. Yaprakları ise normal ful (jasminum sambac) ile benzeşirken, gövde yapısı yasemine benzer bir biçimde sarılıcı/sarmaşığımsı özellikte.

En önemli farklılaşma ise çiçeklerde elde edilen sonuçtur bana göre:

Ful yasemininin çiçekleri, normal yasemininkinin aksine incecik değildir, narin değildir ve tek günlük değildirler. Sanki fulün katmerli ve etli yapraklara sahip olan çiçeğinden dayanıklılık geni almış gibiler.

Özetlersek; bir fulden, sanki yasemin gibi çok sayıda ve fakat ondan çok daha kalıcı çiçekler elde etmenin yolunu ful yasemini melezi ile bulmuşlar! :)

ide
02-06-2009, 23:42
Sevgili Mutlu Bey
bir tane küçük boy "full, Jasminum sambac, Grand Duke (katmerli. minik gül şeklinde) " sipariş vermek istiyorum münkün mü acaba?
Yanında bir de pembe zıpçıktı da rica edebilir miyim?

turchese
03-06-2009, 10:22
orkide çiçekçilikten aldığım ful, gardenya çıktı. Oradan almak isteyeceklere önemle duyurulur

lerdemir
07-06-2009, 00:36
Az önce eve geldim; hemen heyecan ve merak içinde balkona koştum!

Ta taam!

Ful yaseminim ilk çiçeğini açmış!

Daha da önemlisi;Ful yaseminin anaç türden ayrıldığı en önemli noktasını fark etmiş oldum:KOKUSU!

Bitkinin çiçeği yasemin gibi ince değil, ful gibi dolgun ve tok kokuya sahip.

Yani, yasemin değil, ful kokusu veriyor.

Kokusuna hayran oldum, çok etkilendim!

Yaz gecesinin rüzgarsız ve dingin havasında...

Sn. lerdemir hocam,

Araştırmacı, gözlemci ve akademik yönünüzü hissettirdiniz. :)

Ben de bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Hiç bu yönü ile bakmamıştım. Akşam bitkilerimi daha detaylı inceliyeceğim.

Sn. lerdemir,

Gözlemlerinizin dayanakları ve sonuçlarını doğru gözlemlemişsiniz.

Aynı familyadan olan türleri melezlemek asırlar öncesine dayanan bir tekniktir, patlıcan giller familyasından olan pepino ve patlıcanın ters tozlanması sonucu salatalık şeklinde pepino meyveleri üretildiği bilinmekte.

Yine son zamanlarda ortaya çıkan sebze ağaçlarıda bu tekniklerin kullanılması sonucu ortaya çıkmakta. Patlıcan ağacı, domates ağacı, kabak tadında karpuzlar vb.

Aynı familyadan 2 türün melezlenmesi sonucu ortaya çıkan yeni türler, alt türleri oluştururlar. Laboratuar ortamında genlerinin oynanması sonucu ortaya çıkan türlere ne isim verilir bilmiyorum.

Sonuç olarak, ful yasemin ful ve normal yaseminin birleşiminden ortaya çıkan alt türlerdendir.

Saygılar.

omar
12-06-2009, 10:12
Sn.lerdemir, Oğuzhan;

Ful ve Ful-yasemin aynı zamanda çiçek tomurcuklarını vermeye başladı. Büyük ihtimal ile çiçeklenme günleri çakışacak. Benim için kıyas yapmak çok daha kolay ve güzel olacak. :D

Bol çiçek kokulu, güzel günler dilerim.

almira
13-06-2009, 10:21
buda benim yeni aldığım yasemin.Köylü pazarından 3 tl ye aldım.

almira
13-06-2009, 10:39
sanırım fotoğrafları yülemeyi beceremedim tekrar deneyeceğim.

sehersongur
13-06-2009, 15:15
Arkadaşlar,

Ben ya beceremediğimden **** doğru yeri bulamadığımdan , aramalarıma rağmen ful edinemedim, sayın Mine Hamın eski mesajındaki nostaljşk çiçekleri bir araya getirme çabalarım eksik kalmış oluyor, yardımcı olabilecek olanınız varmı? Çelik olabilir fide olabilir ücreti muakabili fide olabilir her ne olursa kabulum.

Aziz Fayda
13-06-2009, 15:39
Sayın sehersongur,

İzmir Bayındır'a devamlı gidip geliyorum. Benim irtibatta olduğum kişilerde var, hatta almayanı dövüyorlar (lafın gelişi):))))))))
Size nasıl Bursa'da olmamasına ya da bulamamanıza üzüldüm. Buraya gelip gideniniz var mıdır ?

Bu da benim ful yasemin. Aldığımdan beri hiç ellemedim. Belki de bir iki yerinden budamak gerekiyordu. Bu çiçekte uzaman arkadaşların değerlendirmesiner bırakıyorum.

selamlar

Oğuzhan
13-06-2009, 23:21
Gayet güzel ve hoş duruyor.Bence hiç ellemeyin :)

turchese
15-06-2009, 13:31
merhaba

1 ay kadar önce ful yasemin aldım. Aldığımda tomurcuklu idi. bir ay geçmesine rağmen hiç çiçek açmadı. Sabah güneşi alan bir yerde duruyor. Derdi nedir anlamadım....

celalsungur
15-06-2009, 15:18
merhaba

1 ay kadar önce ful yasemin aldım. Aldığımda tomurcuklu idi. bir ay geçmesine rağmen hiç çiçek açmadı. Sabah güneşi alan bir yerde duruyor. Derdi nedir anlamadım....

Suyu fazla mı veriyorsunuz, yapraklarının arkasına bakar mısınız, yaprak biti var mı?

celalsungur
15-06-2009, 16:04
Arkadaşlar,

Ben ya beceremediğimden **** doğru yeri bulamadığımdan , aramalarıma rağmen ful edinemedim, sayın Mine Hamın eski mesajındaki nostaljşk çiçekleri bir araya getirme çabalarım eksik kalmış oluyor, yardımcı olabilecek olanınız varmı? Çelik olabilir fide olabilir ücreti muakabili fide olabilir her ne olursa kabulum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=437867&postcount=201
Burada fûl var.

turchese
17-06-2009, 10:39
Suyu fazla mı veriyorsunuz, yapraklarının arkasına bakar mısınız, yaprak biti var mı?


yaprak biti mi bilmiyorum ama mini mini böcekler var

isoteams
17-06-2009, 22:04
herkese selam, annemin ben küçükken balkonda beslediği karınca fulu diye bir çiçeği arıyorum, üzerinden karıncası eksik olmazdı, katmerli fule benziyor ama minik minik beyaz çiçeklerden oluşmuş, ortanca gibi kocaman çiçekleri oluyor, nefis bir kokusu var, bu ful türünü tanıyan varsa hakkında bilgi verebilir mi?

(ortancaya benziyor)
http://lh3.ggpht.com/alivesitesi/R-dx9Q1ePYI/AAAAAAAAARI/U0NF2Dg5-X4/s800/ortanca.jpg

omar
18-06-2009, 08:29
Sn. isoteams,

Aradığınız ful, resimdekine benziyormuydu?

87596

Eğer benziyor ise adı: Arap Fulü, Ful (Clerodendrum Fragrans). Bu isimle arayın.
Bu fulün de üzerinden karınca eksik olmaz! Yaprak bitiminde sonradan toz şeker yapısına dönüşen bir sıvı vardır. Karıncalar çok sever...

lerdemir
18-06-2009, 09:54
Bir de -bana göre- yeşil yapraklarını elinizle ezdiğinizde çok rahatsız edici, pis bir koku verir. Ortanca kokusunu sevmeyenler, bu bahsettiğim kokuyu da sevmeyecektir.

nuzel
22-06-2009, 13:53
Bence bu kokuyu herkes duymalı.Olmaz böyle birşey.Çok güzel.
Sayın Mutlu Kutlu'ya beni ful sahibi yaptığı için sizlerede bana bu güzel çiçeği tanıttığınız için çok teşekkür ediyorum

lerdemir
22-06-2009, 15:05
Maaşaallah Sn.nuzel, e artık siz de iflah olmaz fulcülerden oldunuz demektir. Bir kere o kokuyu aldınız mı, kurtuluşu yok, bilesiniz!


Bu arada, benim fuller niye açmıyorrr!!!???

Mutlu Kutlu? Omar? Oğuzhan? Diğer arkadaşlar????

Neden??!! Neden!!! Hala gonca oluşumu yok?

Fosfor ağırlıklı gübre verip de bu sefer demir eksikliğine de yol açmak istemiyorum; yoksa fosfora boğar, gonca patlaması yaptırırdım ben ona ya neyse!

nuzel
22-06-2009, 15:53
Sorma Sn.Lerdemir 2 tane daha sipariş verdim.Gelirse biri geçince diğeri açsın.

Oğuzhan
22-06-2009, 22:45
Sevgili Lerdemir ,Yeni filizler var gonca oluşur.Varmı yeni filizler.

Yılmaz Yalçın
22-06-2009, 22:56
Fulcü arkadaşlar,
Bugün Arap Yaseminim 3. çiçeğini verdi dün küçükken bugün gece eve geldiğimde tomurcuk açmış ve mis mis kokuyordu ben de makasla kestim ve domatese koydum şimdi odamda duruyor.
Merak ettiğim dalından kesmekle hata mı ettim bu şekilde kesip domatese saplamak dalında durduğu kadar ömrünü kısaltır mı?

selenn
23-06-2009, 00:25
Arkadaşlar,

Ben ya beceremediğimden **** doğru yeri bulamadığımdan , aramalarıma rağmen ful edinemedim, sayın Mine Hamın eski mesajındaki nostaljşk çiçekleri bir araya getirme çabalarım eksik kalmış oluyor, yardımcı olabilecek olanınız varmı? Çelik olabilir fide olabilir ücreti muakabili fide olabilir her ne olursa kabulum.

Seher Hanım,

Ben de Bursa'da yaşarken bu bitkiyi çok aramıştım. Heykel Tuzpazarı'ndaki Çiçek Pazar'ında bulmuştum. Oraya bir bakın isterseniz.

manolya
23-06-2009, 07:40
:)

88944

88945

88946

88947

88948

(Sabah saat 10 dan itibaren akşama kadar güneş altındalar. Gün aşırı 1 litre kadar su veriyorum. Saksı harcı; bahçe toprağı+torf ve az miktarda yanmış koyun gübresi.)

omar
23-06-2009, 08:41
Maaşaallah Sn.nuzel, e artık siz de iflah olmaz fulcülerden oldunuz demektir. Bir kere o kokuyu aldınız mı, kurtuluşu yok, bilesiniz!


Bu arada, benim fuller niye açmıyorrr!!!???

Mutlu Kutlu? Omar? Oğuzhan? Diğer arkadaşlar????

Neden??!! Neden!!! Hala gonca oluşumu yok?

Fosfor ağırlıklı gübre verip de bu sefer demir eksikliğine de yol açmak istemiyorum; yoksa fosfora boğar, gonca patlaması yaptırırdım ben ona ya neyse!


Sn. lerdemir,

Yoğun gübre ile fulünüzü yormayacaksınız, di mi? :)

Benim fulde 3 adet mercimek boyutunda tomurcuk oluştu. 2008 yazında temmuz sonuna doğru açmıştı. Sanırım bu yaz daha erken açacak. Nasıl? derseniz; seyrek olarak çiçekli bitkiler için olan "çiçek coşturan" veriyorum. Birde marketten 1 kg. domates aldım. Blander ile püre haline getirip Ful ve Ful-yasemine bölüştürdüm. Yakıcı güneş ve seyrek sulama rejimi ile bu yaz erken tomurcuklandı. Benim reçetem bu.

Ayrıca tijli ful için operasyonum da devam ediyor. 2 yerden turnike ile yan ana dalları birbirine mümkün olduğunca yaklaştırıyorum.

lerdemir
23-06-2009, 09:29
Sn.omar,

Tijli fulünüz harika ve emsalsiz olacak!

Benim fullere gelince...

Sabahın ilk ışıklarından öğlen 14:00'e kadar, güneş ışığı doğrudan benim iki saksı fulümün üstünde; sonrasında da ortam aydınlık kalıyor gün batımına kadar.

Ara sıra NPK 20-20-20 kompoze gübre+hümik asit+iz elementler+demir+kalsiyum nitrat veriyorum. Kurudukça sulama yapıyorum. Rüzgar alan, açık bir balkondalar.

Bakalım... Sabırla bekliyorum.


Sevgili Lerdemir ,Yeni filizler var gonca oluşur.Varmı yeni filizler.

Yeni sürgünler var; burada çiçeklerin yeni sürgünlerin tepelerinde açtığını arkadaşlar söylediğinden beri tepe sürgünü budaması yapmıyorum.

Açacak; elbette... İlla ki açacak! :mad:

Yılmaz Yalçın
23-06-2009, 11:38
Arkadaşlar;
Sayın Lerdemir,
Sayın Omar,

Soruma cevap verirseniz çok sevinirim:)İçinizden Full'ü domatese saplayan ve odada bulunduran oldu mu?
Ve bu şekilde domatese saplayıp kokusu ve çiçeğin ömrü dalında kaldığı kadar oluyor mu?

omar
23-06-2009, 12:01
Sn. kubat izmirli,

Ben denemedim. Dayanma süresinin biraz daha uzun olduğunu duymuştum.
Aklımda yanlış kalmadı ise Sn.lerdemir denemiş ve birde fotoğrafını yayınlamıştı. Bize doğru bilgiyi verecektir.

Yılmaz Yalçın
23-06-2009, 12:03
Sayın Lerdemir bu konuda ne düşünüyor acaba?

lerdemir
23-06-2009, 13:06
Ben gardenya çiçeğinde denemiştim. Ful çiçeği uygulamasını ise annem yaparken görmüştüm.

Dalında ne kadar dayanıyorsa, domateste de o kadardı ömrü.

Bu uygulamadaki asıl amaç dayanma süresini uzatmak değil; bir dış mekan bitkisi olan fulün çiçeklerinin cennetsi kokusunu, iç mekanda gönlünüzce, doyasıya alabilmektir.

O yüzden tam açmış ful çiçeğini çiçeğin gövdeye bağlandığı dip kısmı ile birlikte bitkiden ayırıp domatese saplayabilirsiniz.

NOT: Sn.kubat_izmirli, diğer başlıktaki, aynı içerikli şu mesajınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=450519&postcount=79)ı da silebilirsiniz bu durumda, dilerseniz.

Bu arada, cevaplarda gecikme oluyorsa veya verilmiyorsa, lütfen biliniz ki mutlaka bir sebebi vardır; iş yoğunluğu, teknik imkansızlıklar, özel sebepler, sağlık... Bakarsınız bir gün hiç ses seda çıkmaz olur... (Yeri gelmişken, nur içinde yatsın Mucip Gürbüz; ruhu şad olsun...)

Yılmaz Yalçın
23-06-2009, 14:01
Sayın Lerdemir,
Allah size uzun ömür versin...Bitki seven insanlar,tabiatla iç içe insanlar uzun yaşar derler..Benim de full ilgim Mutlu Bey'den tüm yasemin çeşitlerini alıp bahçeme dikmemle başladı:)Ama diğer yasemin çeşitleri kızmasın full'ün yeri başka:)Dün gece odama domatesle koydum müthiş kokuyor:)Gerçi tam açmadan domatese sapladım çünkü çiçeğin en üst kısmı daha tam açmamıştı umarım domateste açar dimi?

lerdemir
23-06-2009, 14:05
Amin... Cümlemize inşaallah...

Isı ve ışık koşulları uygunsa elbette açar.

Odanızın içinde (Domates kaideli fulünüzü cereyanda bırakmayacak şekilde) biraz hava akımı yaratın (bir pencere, klima, vantilatör, vb. ile), sonra hülyalardan hülyalara dalın.

maki01
23-06-2009, 14:07
Merhaba,
Bu da benim fulyaseminim. Mutlu Bey çok güzel yetiştirmiş devamını getirmek, ona iyi bakmak da benim görevim.Bir sürü tomurcuk var üzerinde.
Hemen bir sorum olacak sizlere. Adana'da yaşıyorum. Batıya bakan bir balkonda yaseminim. Panjurlarla güneşi kesebilirim ama sıcağa yapacak bir şey yok. Yön uygun mudur sizce?

89018

89019

Yardımlarınızı bekliyorum...

maki01
23-06-2009, 14:26
Evet, Mutlu Kutlu'dan. Cuma günü siparişimi verdim. Pazar günü Mutlu Beyin önerdiği büyüklükte saksı ve toprağını hazırladım. Dün çok başarılı bir şekilde Antalya'dan Adana'ya onca yolu tek bir zedelenme olmadan aşarak geldi. Ve yerine yerleşti. Bulunuğu konum uygun mu sizce?

omar
23-06-2009, 15:02
...Bu arada, cevaplarda gecikme oluyorsa veya verilmiyorsa, lütfen biliniz ki mutlaka bir sebebi vardır; iş yoğunluğu, teknik imkansızlıklar, özel sebepler, sağlık... Bakarsınız bir gün hiç ses seda çıkmaz olur... (Yeri gelmişken, nur içinde yatsın Mucip Gürbüz; ruhu şad olsun...)

Sn.lerdemir,

Allah size ve tüm çiçek severlere sağlık ve mutluluk dolu güzel, uzun bir yaşam versin. :) lütfen aklınıza kötü şeyler getirmeyin.

Fulünüz #1121 mesajdaki (teneke) saksıda bunalmıştır gibi geldi bana:rolleyes: Hani saksı boyutunu biraz büyütseniz acaba çiçeklenmesine etki edermi?

turchese
23-06-2009, 15:07
bu yasemin ful yasemini midir? ben hiçbirine benzetemedim. çok güzel kokuyor. çiçeklerinden karıncalar eksik olmuyor.

bana ful diye satmışlardı. ful olmadığını biliyorum, ama nedir onu bilmiyorum?

omar
23-06-2009, 15:12
bu yasemin ful yasemini midir? ben hiçbirine benzetemedim. çok güzel kokuyor. çiçeklerinden karıncalar eksik olmuyor.

bana ful diye satmışlardı. ful olmadığını biliyorum, ama nedir onu bilmiyorum?

Yerli Gardenya gibi geldi bana. ;)

kopshtar
23-06-2009, 15:16
Evet Gardenya. buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2711&highlight=gardenya) yetiştirme bilgilerine ulaşabilirsiniz.

lerdemir
23-06-2009, 15:55
Evet, gardenyadır kendileri. Yerli gardenya. Sanki jasminoides gibi değil de, thunbergia varyetesi gibi görünüyor çiçek. Belki de çiçeğin geçkin döneminden dolayı böyle görünüyordur.

Hayırlı uğurlu olsun Sn.turchese. Satan yere teşekkür edin ve Sn.kopshtar'ın yönlendirdiği adresten ayrılmayın. Ayrıca, bir de ful edinin; güzel olur.


Sn.omar,

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

Fulümün toprak üstündeki kütlesi o kadar büyük değil; dolayısı ile altındaki saksı harcının boyutlarının yeter miktarda olduğunu kabul edegeldim şimdiye kadar, ama görüşünüz çok haklı gibi; haftasonunda bir kontrol edeyim kök durumunu, bakayım zamanı gelmiş mi büyük saksının...


Sn.lerdemir,

Allah size ve tüm çiçek severlere sağlık ve mutluluk dolu güzel, uzun bir yaşam versin. :) lütfen aklınıza kötü şeyler getirmeyin.

Fulünüz #1121 mesajdaki (teneke) saksıda bunalmıştır gibi geldi bana:rolleyes: Hani saksı boyutunu biraz büyütseniz acaba çiçeklenmesine etki edermi?

turchese
23-06-2009, 16:24
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ful edinmek çok istiyorum. İzmir'deki arkadaşlara sipariş verdim. Yarın da Antalya'ya gidiyorum. Umarım yakın zamanda olacak.

tekrar teşekkürler

Mutlu Kutlu
23-06-2009, 17:04
Sn maki01,

Ful yasemini elinizden geldiğince bol güneş ışığı alabilecek şekilde yerleştirin, sıcaklık olarak bizim buradan daha yüksek bir sıcaklığa maruz kalacağınızı sanmam. Bitkinin güneş ışınlarından panjur kapatarak korumaya çalışmak bitkiye zarar verir, güneşi seven bitkilerdendir. sıcaklık 54 dereceyi gördüğünde dahi tek bir yaprağı zarar görmedi bizde. Saksının direk güneş görmesi sonucu aşırı ısınarak kılcal köklerin zarar görmesi bitkiye daha çok zarar veriyor. Saksıyı güneşten koruyun yeşilliklerini salın güneşe. suyunu ihmal etmediğiniz sürece bitkiniz kuduracaktır:)

Saygılar.Evet, Mutlu Kutlu'dan. Cuma günü siparişimi verdim. Pazar günü Mutlu Beyin önerdiği büyüklükte saksı ve toprağını hazırladım. Dün çok başarılı bir şekilde Antalya'dan Adana'ya onca yolu tek bir zedelenme olmadan aşarak geldi. Ve yerine yerleşti. Bulunuğu konum uygun mu sizce?

maki01
23-06-2009, 23:47
Mutlu Bey,
Oldukça kalın toprak saksıya diktim. Sanırım kökleri güneşten korur. Gün boyunca saksıyı ve toprağını kontrol edeceğim. Uyarınız için teşekkürler...

habibe
24-06-2009, 09:15
Budadığım fulun dallarını az boşluk bulduğum çeşitli çiçek saksılarının diplerine diktim.
Yalnızca birini bir saksıya alabildim. (ne toprak yetiyor ne de saksı. İktisatlı olmak lazım ) ;)
Çelikler 1 fire ile tuttu.
Tek saksıda olan bacaksız çiçek verdi.

habibe
24-06-2009, 09:25
Budadığım ana ful de tomurcuklandı. Ah bir de kendisini koklamama müsaade etseydi ne iyi olurdu.. Neyse uzaktan bakışacağız artık..:(

habibe
24-06-2009, 10:00
Lerdemir :)
Açınca fotoğrafını eklerim. :cool:

(mimiklerini görür gibi oldum inan)

(fulün bekliyorsa, vardır bir bildiği. Sıkboğaz etme onu. Kendi haline bırak. Bak gör ozaman en kocaman çiçeği sen resimleyeceksin ) :)

omar
25-06-2009, 15:34
Fulümün de açması yakın, eli kulağında...

89359

akoman
25-06-2009, 16:18
Ful'u ayrı bir konu olarak açmanıza bir İzmir'li olarak çok sevindim, şu anda bana memleketimi hatırlatan şeylerden biridir Ful çiçeği.
Annemdem dinlediğim sizin yazdıklarınıza çok benziyor, annemin dediğine göre domatesi çok severmiş hatta domates parçalarını ve kabak kabuklarını Ful'un saksısına koymamı söylerdi, herhalde biraz asit toprak seviyor, bence de yaşatılması ve çoğaltılması gereken bir çiçek.
Filipinlerin ulusal çiçeği demişsiniz ama bence bizim de ulusal çiçeğimiz olabilecek kadar sevdiğimiz bir çiçek. Bence Ful'ü de birbirimize dağtmalıyız.
Şu anda elimde küçük bir tane var.
Çoğu ithal olan salon bitkileri de elbette çok güzel canlılar ama onlar nasıl olsa bolca varlar, asıl önemli olan ful, karanfil gibi yerli sayabileceğimiz güzel kokulu çiçeklerimizi yaşatabilmek.
Bu arada unutmadan ful çelikleri suda bekletilerek köklendirilebiliyor ama çok uzun sürüyor.
Herkese güzel kokulu günler diliyorum.

suda bekletirek celigini koklendiriyoruz sanirim su anda koysam olurmu ?

lerdemir
25-06-2009, 16:33
Ben bunu 3-4 kez denedim fulde, 2 ayı aşkın sürede köklenenler oldu, ama bu şekildekileri hiç yaşatamadım.

En iyisi çeliği toprakta köklendirmek olmalı fulde...

İklimsiz
25-06-2009, 20:38
lerdemir görmesin, ya da kendi fulüne göstersin, kıskanır belki de açmaya yeltenir:D

89434

89435

89436

lerdemir
26-06-2009, 15:01
Maaşallah Sn.İklimsiz! :)

Allah tamamına erdirsin :)

Birinci fotoğrafta en üstte olan goncanın yelpaze benzeri garip yapısına daha geçenlerde Sevilay Hn'ın fulünde de rastlamıştım. Acaba aralarında bir akrabalık mı var? :)

Sevilay
26-06-2009, 15:30
Maaşallah Sn.İklimsiz! :)

Allah tamamına erdirsin :)

Birinci fotoğrafta en üstte olan goncanın yelpaze benzeri garip yapısına daha geçenlerde Sevilay Hn'ın fulünde de rastlamıştım. Acaba aralarında bir akrabalık mı var? :)


Sanırım var.:)
Benimki açtı. Ama siyam ikizi gibi, sanki yapışık iki ful aynı anda açmış gibi.
Kocaman bir şey oldu. Ve sanırım diğer tomurcuklar da, de öyle süpürge gibi büyüyor, çifter çifter açacaklar.

Sevgili Lerdemir, geçen sene bana tüm sürgünleri çimdiklettirmiştin, boya gitmesin diye, sanırım bu sene acısını çıkarıp, çift açacaklar böyle.:))


89626

89627

sumeha
26-06-2009, 15:39
Sn Sevilay
Benim elimde bulunan fullerde de aynı sızınkiler gibi kenarlarında hafıf kahverengilikler olusmustu, daha sonrada çiçikler yarı omrümde katılaşıp kurudu.Ancak herhangi bir temas soz konusu degil bende kuruyan goncaları kestim.Eger biliginiz varsa sizce bunun sebebi nedir ? Nasıl tedavi edebiliriz ?

Sevilay
26-06-2009, 16:06
Sayın sumehan,
Benim çiçeğim açalı bir haftayı geçti sanırım ve koklandı da.:)

Daha önceki sayfalarda okuyacağınız gibi, koklanınca kahverengi olması normaldir.
Ancak kuruması neden, onu bilemedim.
Ya zamanı geldiği için, ya da bir zararlının saldırısına maruz kaldığı için olabilir.

Bence bu konuda en doğru cevabı, bu konuda bilgili arkadaşlar verecektir.:)

Nariel
27-06-2009, 17:20
Bir bahçede görüntülediğim bu fülün tomurcuk yapısı ve sayısı dudakları uçuklatacak cinsten. Koklamaya doyamadım, hepsi açsa kim bilir nasıl olur :p Arap fulünde uğradığım hayal kırıklığının acısını unutturdu sayılır:dilli:

maki01
27-06-2009, 17:37
Merhaba Nariel,
Senin fulunun kardeşi de benim balkonu süslüyor, kokusu ve çiçekleri ile. Ancak açan çiçek 1 gün sonra dökülüyor. Bu tür fulyaseminin doğası böyle midir? Değilse sorun ne olabilir acaba?
Sadece rüzgarlı bir köşede duruyor. Rüzgar nedeniyle dökülmüş olabilir mi?

lerdemir
27-06-2009, 23:57
Sn.Nariel,

Bitkinin çiçekleri ful yaseminine benziyor ancak çok sayıda dip dibe oluşturduğu biçim benim bildiğim ful yasemininden farklı. Bitkinin yaprakları da farklı; kıvrık yapısından ötürü.

Tanımlayamadım.

Hemen çelik alıp köklendirmeyi dener misiniz? -Benim için de mümkünse tabi- :=)

Bu bitkiyi Sn.Mutlu Kutlu'ya sormalı.

Mutlu Kutlu
29-06-2009, 02:10
Sn. nariel,
Ful yasemininiz gen bozukluğu yaşayan bir dalından topluca çiçek açma eğilimi göstermiş. Değişik bir türle karşı karşıya değilsiniz. Biraz şanslısınız sadece, böyle bir olay bitkilerde ender görülen bir durum, ama bir çok bitkide böylesi olaylar görebiliyoruz arada bir. Yakından incelerseniz, bir kaç dalın topluca birleşiminden dolayı topluca çiçeklendiğini farkedeceksiniz.

Sn. maki01,

Sıcaklardan dolayı ful yaseminin çiçeğinin 1 gün sonra dökülmesi normal. Havaların serinlediği bir zaman 2 gün dalında kaldığını farkedeceksiniz. Bitki sağlığı için, ful yaseminizi gölgeye almayın. Güneş gören bir yerde daha sağlıklı gelişir bitkiniz.

Saygılar.

Sûz-i Dilârâ
30-06-2009, 22:47
Üstadlardan tavsiye bekliyorum. :)

Fulümü nasıl budayayım:confused: uzarken seviniyordum, yerini sevdi, büyüyor diye ama artık dur demenin zamanı geldi sanırım.:rolleyes: Nasıl budayayım da saksıyı doldursun:confused:

lerdemir
01-07-2009, 09:27
Çiçeklenme bittikten sonra, beyaz renkli çizgi ile belirttiğim hizadan budar, budanmış yarı odunsu çelikleri de 2 göz toprak altında, bir göz de toprak üstünde kalacak şekilde aynı saksıya saplardım. Sonra toprağı nemli tutacak kadar düzenli sulamaya devam ederdim.

90207

Sûz-i Dilârâ
01-07-2009, 09:53
lerdemir, gözden kastettiğiniz ne anlamadım:rolleyes: İki gözün toprak altında bir gözün de toprak üstünde kalması ne demek:confused: Bir de o kadar uzun çelikleri mi toprağa gömeceğim:confused: Kesilmiş dalları küçültüp dikmem gerekmiyor mu:confused:
Geç anladığım için beni bağışlayın:D:dilli: lütfen ama yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Mâlûm fulüm herkesin çiçeğinden önce çiçek açıp beni çok sevindirmişti şimdi küstürmek istemiyorum.;)

lerdemir
01-07-2009, 10:35
Gözler şu işaretli yerlerdeki çıkıntılardır. Ana gövdeden yeni dal veya yaprak süreceği belli olan minik çıkıntıcıklar yani.

Toprağın altında kalacak olan gözlerdeki yaprakları, gövdeyle birleştikleri noktadan koparttıktan sonra toprağa sokarsınız çeliğinizi.

Bir de, dilerseniz çelikle üretim başlığında da ustalara bir danışalım konuyu, daha sağlıklı olur.

90212

habibe
07-07-2009, 10:57
1225 nolu mesajımdan sonra ki gelişimi..
25.06.2009-07.07.2009 tarihleri arası..

İklimsiz
07-07-2009, 19:39
Biz seni seviyoruz lerdemir;)

Buyur, kokla. Tüm olumsuz duyguları nötralize etmeye birebir:p

Not: Sevilayın fulünün kardeşi olurlar kendileri.

91312

91313

Yılmaz Yalçın
08-07-2009, 11:11
Arkadaşlar,
Ne kadar koklasak azdır ful'ü:)benim fulde 3 tomurcuk var bol bol domates verıyorum.
Yalnız anlamadığım birşey var;yukarıda Habibe hanımın ful'ünde olduğu gibi birkaç tomurcuklu dal yok bende..Hepsi tek çiçek veriyor:(

Mutlu Kutlu
08-07-2009, 12:28
Ful fazla tomurcuklu olması beslenmesi ile ilgili bir olay, aldığı güneş ışığı ve havadaki nem oranıda etkili oluyor.

İtiraf etmek gerekirse, bazı arkadaşlar benden çok daha iyi bakıyorlar bitkilerine.
Feriha hanımın lady fire gülünü gördüm, kıskanmadım değil yani. Söylediğine göre bionem kullanıyormuş. Belki ful da daha iyi sonuç için bionem etkili olabilir.

Yılmaz Yalçın
08-07-2009, 17:32
Sayın Mutlu Bey,
Çiçeklere elinizin değmesi ve onları sizden almamız zaten bionem etkisi yapıyor:)Elinize sağlık gerçekten sizden aldığım tüm bitkiler yeni yeni süprizler yapıyor duacıyız size:)Bionem gübreyi nerden bulabiliriz acaba?Bana gönderdiğiniz fulü gerçi budamışsınız şimdi resmini yolluyorum size nasıl budamalıyım ya da budamamalı mıyım?

Mutlu Kutlu
08-07-2009, 19:43
Sn kubat,

Teşekkür ederim. Ful'unuzu biraz kendi haline bırakın, çıkan sürgünler zaten çok taze görünüyor. Yerinide sevmiş, dahada serpilir.

Bionem agaclar.net'in bazı yerlerinde başlık halinde sanırım gördüm, ilgili bölümlerden gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Saygılar.

kopshtar
09-07-2009, 19:39
Arkadaşlar bu da benim 2 senedir evde açtıramadığım, ama bahçeye ve bol güneşe alınca açıveren ful'üm :)

Passion
09-07-2009, 22:39
Benim ful de sanırım tomurcuklanmaya başlıyor....

omar
10-07-2009, 08:21
Bu hafta sonu tatil için Bayındır/İzmir tarafına gidiyorum.

Pek tabii ki, seralara uğramamak olmaz :p Eşimle kızılca-kıyamet konuşmalar sonucu umuyorum bir kaç çiçek alabilirim...

Sn.lerdemir, size de bulabilirsem en gösterişlisinden ve de çiçek açanından bir FUL fidesi alacağım... Yeterki siz karamsarlığa kapılmayın ;)

Yılmaz Yalçın
10-07-2009, 09:58
Arkadaşlar,
Full ;Arap yasemininin çiçeğinin dalında kalma süresini bilen var mı?benim fullün çiçeği açtıktan 3 gün sonra taç kısmından ayrıldı:(

nuzel
10-07-2009, 10:21
Zaten 3 gün yaşıyor.Normaldir.

omar
10-07-2009, 10:21
Arkadaşlar,
Full ;Arap yasemininin çiçeğinin dalında kalma süresini bilen var mı?benim fullün çiçeği açtıktan 3 gün sonra taç kısmından ayrıldı:(

Dokunulmaz ise 4-5 gün bembeyaz olarak, sararmasıyla 8-10 gün üstünde kalıyor.

Dokunduğunuz zaman süre 3-4 güne iniyor.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=452027&postcount=1228

resimdeki ful çiçekleri sararmış olarak halen üstünde. Fotoğrafı 25/06/2009 da çekmiştim.
3 günde düşmesi bence sorun işaretidir.

Nariel
13-07-2009, 19:58
Bugüne kadar bir fulüm nasıl olmamış hayret ediyorum:( Bugün seraya bir-iki mevsim çiçeği almaya gidip, seracı teyzeye evde yetiştirdiğim akçaağaç fidanlarımı ve orkide ağacı tohumları hediye etmiştim ki, "fulün var mı senin" dedi. Yok deyince bir kızdı görseniz, nasıl fulüm olmazmış:( Hemen bir tane hediye etti, özellikle en küçük boyunu getirmesini rica ettim. Kocaman ve gür olanları da çoktu ama hem yer kısıtlılığından hem de cesaretsizliğimden en küçüğünü istedim.

Şimdi hemen ful hakkında yazılanları eksiksiz okumaya başlıyorum. Gerçi ilgilendikçe naz yapıyor bunlar, açıkçası siyah çam toprağına dikip balkonun bir köşesinde unutmayı düşünüyorum:p

Nariel
13-07-2009, 20:00
Sn.Nariel,

Bitkinin çiçekleri ful yaseminine benziyor ancak çok sayıda dip dibe oluşturduğu biçim benim bildiğim ful yasemininden farklı. Bitkinin yaprakları da farklı; kıvrık yapısından ötürü.

Tanımlayamadım.

Hemen çelik alıp köklendirmeyi dener misiniz? -Benim için de mümkünse tabi- :=)

Bu bitkiyi Sn.Mutlu Kutlu'ya sormalı.

Sayın lerdemir, bu bitki staj yaptığım fabrikanın bahçesinde ve genel müdürlük binasının görüş alanında olduğu için çekindim açıkçası çelik almaya.. Gözüm daha nelerde kaldı bir bilseniz:(

Sevilay
21-07-2009, 13:21
Benim fulümdeki tomurcukların bir kısmı normal tomurcuk gibi, bir kısmı ise yine ikiz, üçüz tomurcuk haline açıyor.

Bir tuhaflık var ama ben anlamadım.:)
Lerdemir sen anladın mı?

94146

Mutlu Kutlu
21-07-2009, 13:29
Sn. sevilay,

Ful un normal davranışı bu, bazan tek çiçek açıyor bazan sizinki gibi kıvrık bir gonca yapıyor. 1 tane ortada 5 tane kenarlarında tomurcuk olana bile rasladım, önce ortadaki açıyor kuruyor sonra diğerleri açıyor.

Sevilay
21-07-2009, 14:05
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim, Mutlu bey.

Ben de, fulde bir anormallik olduğunu düşünmeye başlamıştım.

Geçen sene, Lerdemir tüm uçları çimdiklettiği için(sadece bir çiçek açabilmişti çimdikten kurtulan), ful çiçeğiyle bu sene yakından tanışıyoruz da.:)

lerdemir
21-07-2009, 15:35
Sanki, ful ile deniz kestanesini melezlemişsiniz gibi görünüyor Sn.Sevilay,

Ya da, kokusunu alamadığınızdan dolayı zararlı mücadelesinde aşırı kullandığınız kimyasallardan dolayı mutasyona uğramış bu ful!

:)

NOT: Açacak, elbet benim de ful çiçeğim bir gün açacak :(


Sn.Nariel,

Siz yine de güvenlik kameralarını bir kolaçan edin derim ben :)

NOT: (Fotoğraflar için...) Olmaz ki, böyle de yapılmaz ki :(

BenBen1967
21-07-2009, 18:15
Bende ki fullerden biri kurudu sanırım çok sulandı kök çürümesi oldu genede umutluyum bakarsın çıkar zira kışın yazlıktaki tamamen kurumuştu ama o tekrar yeşerdi. Bu da öyle yapar diye bekliyorum.

Yılmaz Yalçın
21-07-2009, 21:24
Sn. sevilay,

Ful un normal davranışı bu, bazan tek çiçek açıyor bazan sizinki gibi kıvrık bir gonca yapıyor. 1 tane ortada 5 tane kenarlarında tomurcuk olana bile rasladım, önce ortadaki açıyor kuruyor sonra diğerleri açıyor.

Sayın Mutlu Bey
Sayın Seviley,
Benim full yine bol tomurcuk verdi toplam 11 tomurcuk var:)Mutlu bey'in dediği gibi benimki de bir tane ortada kenarlarında 5 tane tomurcuklu olarak fotoğrafını ekliyorum.

turchese
06-08-2009, 15:55
Merhaba,

Antalya tatilimde bir restoranın bahçesinde gördüm ful. Baktım beş ayrı saksıda var, ben de bir tanesini bana vermesini rica ettim. Sağolsun beni kırmadılar, toprağı ile beraber poşete koydum getirdim İstanbul'a. Aldığımda 6 tane tomurcuk vardı üstünde. Bir tanesi açtı doya doya kokladım. Sonra bir hafta şehir dışına çıktım, babama emanet ettim fulümü. Fakat fazla sulamadan dolayı maaselef daha çiçekler tam açmadan hepsi kararmıştı. Budadım, besin verdim ama nafile 1 ay boyunca hiçbir hareket yoktu. Geçenlerde humik asit verdim, sulama suyuyla. Ve şimdi dallarının en acayip yerlerinden bile sürgün vermeye başladı. En az 10 tane sürgün saymışımdır. Hergün yeni sürgünler vermeye de devam ediyor. Sanırım humik asiti çok sevdi. Yanılıyor muyum Mutlu Bey?

Mutlu Kutlu
06-08-2009, 16:08
Humik asitinde faydası olmuştur mutlaka, ama ful ların tamda hareketli oldukları bir zaman bu aylar. Bir taraftan tomurcuk çıkarmaya çalışıyor, bir taraftan yeni sürgünler.

Ful unuzun kıymetini bilin, saygılar.

nrş
09-08-2009, 13:22
merhaba uzun zamandır ful arıyordum. Sonunda tatil için İzmir'e yolum düşünce alma şansım oldu. Daha dün yeni evlerine geldiler.

nrş
09-08-2009, 13:29
Yalnız sormak istediğim fullerden biri oldukça uzun boylu. Satıcıdan alırken ilk resimdeki gibi dikti ,ya da öyle hatırlıyorum , ama oldukça uzun süren yolculuktan sonra artık desteksiz durmuyor. Dikkatle baktım kırılmamış .
( Zaten kırılan bir iki ufak kısım yaprakları hemen kendini belli etmişti. Onları şimdilik suya koydum)
Şimdi sizin öneriniz ne olur? Muhtemelen satıcının da daha önceden çelik aldığı hafifi odunlaşmış sınırdan tamamen kesip ayırayım mı? Yoksa destek ile bu şekilde kalsa daha iyi mi olur? Belki de başka fikri olan vardır. Önerilerinizi bekliyorum...

Nariel
10-08-2009, 11:43
Fulümü henüz tüpünden çıkarmadım ve gerçekten de balkonun ücra bir köşesinde unuttum ama onun maşallahı var:) Eskinin iki katı büyüklüğünde yapraklar çıkarmış, sürgünleri de var:) Bol aydınlık ve çok sıcak bir yerde ama doğrudan güneş ışığı görmüyor.

Bu fullere de kırmızı örümcek dadanır mı? Büyük yaprakların uçları içe doğru kıvrılmış biraz ve arkasında tek tük belalılarımızdan tespit ettim. Severler mi fulü de?

omar
10-08-2009, 13:22
Fulümü henüz tüpünden çıkarmadım ve gerçekten de balkonun ücra bir köşesinde unuttum ama onun maşallahı var:) Eskinin iki katı büyüklüğünde yapraklar çıkarmış, sürgünleri de var:) Bol aydınlık ve çok sıcak bir yerde ama doğrudan güneş ışığı görmüyor.

Bu fullere de kırmızı örümcek dadanır mı? Büyük yaprakların uçları içe doğru kıvrılmış biraz ve arkasında tek tük belalılarımızdan tespit ettim. Severler mi fulü de?

Maalesef çok severler, özellikle kış aylarında daha çok dikkat etmeniz gerekir.

nisan0671
13-08-2009, 11:18
Merhabalar, sayın Nrş.nin dediği gibi benim Mutlu Bey'den aldığım Ful de uzayıp gitti. Karamsar kaldım, budansa mı, yoksa sardırılsa mı iyi olur?

Mutlu Kutlu
13-08-2009, 11:38
Ful lar budanmayı sever, ama vakitsiz budama çiçek alabilme oranını düşürür. Bitkilerinde terbiyeye ihtiyaçları var, serbest bırakılan bir bitki arsız çocuk gibi olur. Oysa biz zarif ve güzel hanımefendiler yetiştirme peşindeyiz.

Budamaktan korkmayın derim, ama budarkende kuşa çevirircesine değil. Hayalinizdeki olabilecek en güzel şekline göre budama yapın, benim nisan ayında budadığım fullar şu anda 30-40 cm de bolca çiçek açıyorlar, 150-200 cm boyda bıraktıklarım su yetiştirmede zorluk çekiyorlar, sık sık sulamak ihtiyacı doğuyor. Bence en güzel formlu halleri 100-150 cm arası boyda sabit bırakmak. 100 cm den budama yapıp 150 cm geçince önceki budanan seviyeden 5-10 cm yukarısından tekrar budamak şeklinde iyi olur.

Budadığımız dal parçalarından 5-10 cm lik çelikler yapıp, nemli toprakta ve gölge bir yerde köklendirmeye çalışmak gelenek ve göreneklerimizden olmalı tabii:)

Saygılar.

nuzel
13-08-2009, 12:37
Sayın Mutlu Kutlu çok güzel izah etmişsiniz.40-50 cm.uzunluğunda budasak bitki için olumsuzlıuk yaratırmı acaba?Bana kısa boylu ful çiçeği daha sevimli görünüyor.

lerdemir
13-08-2009, 13:10
Kısa boylu fule bir örnek fotoğraf yükleyeceğim bir iki gün içinde. Hem halen çiçeklenmemesine de belki bir teşhis konulabilir Sn.Mutlu Kutlu veya diğer uzmanlarımız tarafından.

Mutlu Kutlu
13-08-2009, 13:50
Sn. nuzel,

50 cm den budamak sizin göz zevkinize kalmış bir şey. Ben 10 tanesini çelik almak maksadıyla 15-20 cm den budamıştım, baharda sürgüne geçtiler ve 1 ay öncesi bolca tomurcuklandılar. 1 kök 2 daldan, şimdi 1 kök 2 dal ve 5-6 yan dala geçtiler.

Ful lar çok fazla üzerlerine düşülmesini sevmiyorlar galiba, ilgilenmiyormuş gibi davranmak daha iyi geliyor onlara. Yeterince ışık, yeterince su ve ısı yeterli geliyor onlara.

Saygılar.

nrş
13-08-2009, 20:59
peki budanmanın mevsimi hakkında öneriniz var mı? Yoksa bu günlerde de yapabilir miyiz? Eğer budamamın şimdi sakıncası yoksa saksıya alma işlemi sırasında hepsini bitireyim diyorum.
Ama çiçekli dönemde olması itibariyle çeliklerin tutma olasılığı düşük olur herhalde . Böyle düşününce de sonbahara budamayı erteleyeyim diyorum .

Mutlu Kutlu
13-08-2009, 21:06
Budama mevsimi farketmez, çelikler gerekli nemi bulduğu topraklarda gölgede köklenir. çiçeğini koklamak maksatınız varsa budamayı erteleyebilirsiniz. Ertelemek yeni sürgünleri gelecek yıla bırakmak anlamına geliyor. Kışın uykuda durağan döneme girecek yaprağını dökmeden.

Orkun Kırcı
25-08-2009, 09:10
Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım iki adet çiçeğimin son durumları. Yeni çıkan yapraklar neredeyse diğerlerinin iki katı :) ama geldiklerinde üzerinde olan çiçekler geçtikten sonra hala tomurcuk belirtisi yok. Gübre falan mı istiyor yoksa:(

Mutlu Kutlu
25-08-2009, 10:16
Sn Orkun Kırcı,

Biz bitki siparişlerini gönderirken tomurcuklu olanlardan seçip gönderiyoruz özellikle, nadirende olsa bazan tomurcuklu olmayabiliyorlar.

Ful larınıza biraz zaman tanıyın, iyice bir kartlaşsınlar güçlensinler. Kartlaşan ve güçlenen ful lar daha fazla tomurcuk üretiyor.

Gereksiz zorlamalardan kaçınalım, bazan aşırı isteklerimiz sonucu bitkiler zarar görebiliyor. Fullarınız gayet sağlıklı görünüyorlar.

Saygılar.

Orkun Kırcı
25-08-2009, 10:32
Teşekkür ederim Mutlu bey. Geldiklerinde tomurcukluydular zaten. Gelişimleri de bence son derece iyi. Bizimki sadece merak :) Bir an önce yeni çiçek görme isteği.

yesim ozgun
28-08-2009, 04:48
benim fullum aldı başını gidiyor. Sürekli uzuyor. topraği bahçe toprağı ve torf karışık. Arada bir suda eriyen gübre veriyorum. Mutfakta duruyor. Tüm gün perdenin arkasından güneş ışığı alıyor. Budamalı mıyım?

100001


Bu arada birln var mı, bilmiyorum ama, kedilerim yapraklarını yemek için resmen bana tuzaklar kuruyor. Mutfak kapısı kapalı açık buldukları anda mutfağa dalıp fulun tepesine tırmanıp yapraklarını yemeye çalışıyorlar. Resmen kıtır kıtır yiyip ben yetişene kadar bir yaprak kopartıp saklanıyorlar. zor alıyorum ellerinden. 5 yıldızlı mamayı bile bu kadar meşkle keyifle yemiyorlar.Kedi naneleri ve kedi çimleri olduğu halde... Zehirli mi?

Mutlu Kutlu
28-08-2009, 05:44
Sn. yeşim özgün,

Duvardaki piriz hizasından budayabilirsiniz veya biraz yukarısından. Tepe budaması iyi olur, budadığınız dalları 10 cm lik çelikler yapıp hemen dibindeki nemli toprağında köklendirebilirsiniz.

Çeliklerin yapraklarınıda kedilerinize verin yesinler. Kediler ve diğer hayvanlar zehirli bitkileri bilirler, bu yüzden yaprakların zehirli olduğunu sanmam. Fulu çok sevdiğinizi anlamış olmalılar, bundan dolayı fula bir şekilde zarar vermek, oyun olsun diye yapraklarını yiyorlardır. Yoksa tırtıllar bile sevmiyor fulun yapraklarını.

Saygılar.

sumeha
28-08-2009, 13:19
Mutlu bey benım fullerın tadı degişik galiba tırtıllar bayılıyor neden se :)

Mutlu Kutlu
28-08-2009, 13:29
Açlıktandır sn. sumehan,

Çevrelerinde dişlerine göre bir bitki yoksa, mecburiyetten yiyorlardır.

yesim ozgun
28-08-2009, 14:10
Mutlu Bey cevabınız için çok teşekkürler...

Kediler sanki günlerdir açmış gibi yiyor, çok enteresan gerçekten... Oyun **** ksıkançlık gibi me gelmiyor ama :))))

Budayacağım bugün, çeliklerinn sahipleri bile var:) kendi dibinde mi daldırayım, yoksa farklı bir saksı mı yapayım ben çeliklere.. ? Çünkü tüm gün güneş ışığı aldığı için ( gerçi saksısı almıyor güneş ışığı ) 2 saat saksısı da güneş ışığına mağruz kalıyor. Budamaya korkuyorum yahu:))))

Mutlu Kutlu
28-08-2009, 15:02
Korkmanıza gerek yok, fullar budanmayı severler. Alacağınız çelikleri kendi saksısınada dikebilirsiniz, köklenince ayırırsınız. Tek tek başka saksılarada dikebilirsiniz, çelikler ne kadar az güneş alırsa o kadar iyi köklenirler. Köklendiklerini yeni filiz çıkarınca anlarsınız.

Kedilerinizi marula alıştırın bence, vitamin mineral istiyorlardır canları. Saygılar.

yesim ozgun
28-08-2009, 21:23
Mutlu bey çok çok teşekkürler. Yakın bir zamanda Antalya ya bir seyahatim olacak. Sizi de ziyaret etmek istiyorum inşallah. Yerinizi yakından görmeyi çok isterim:)

Tekrar teşekkürler.

FIRUZAN
24-09-2009, 13:33
Merhaba
Bu güzel çiçekten Burhaniye'de seradan buldum hemen aldım.Fakat üstünde biraz
resimdeki gibi yaprakların altında yeşil küçük benekler var böcek gibi değil hareket etmiyor.Bitkinin şeklimi böyle yoksa bir hastalık mıdır ?
Ayrıca yapraklarda da lekeler var.Alçak olmasını , alt dalın kalınlaşmasını istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim ? Şu an erken mi?
Teşekkürler.

iris41
10-10-2009, 17:38
sonunda bende bir ful aldım ufacık .
domatesini verdim :D.

The Island
25-10-2009, 20:02
Eşime Eminönünde çiçek pazarında çok güzel çiçekleri oluyor diye bu ağacı satmışlar.. İsminide tam anlamamış fulya dedi, baktım alakası yok... Balkonlar arasında gezerken resmine rastladım. Meğer benim fulüm varmış :)..

BenBen1967
26-10-2009, 14:16
Eminönü'ne ful gelebilmiş mi? Amanin hemen gidip almam lazım. Az aramadım ben kaç senedir oralarda, demek sonunda getirmişler.;)

iris41
26-10-2009, 16:56
Selam.
Eminönünde ful var bende ordan aldım.
arka sırada baştan 4 cü sıra sanırım.

maviperi
29-10-2009, 10:52
Fulüm maalesef elime geçmedi:(ama iyi haberleri geliyor hergün:)hatta resmi bile geldi,kısmetse en kısa zamanda kendiside gelecek inşallah...Resimlerini paylaşmak istedim.Saygılarımla...

lastmohikan
29-10-2009, 20:18
güzel bir çiçek kokusuda ilginç.

almira
31-10-2009, 13:01
Ful yaseminimin yaprakları alttan başlayarak; orta kısımları sararıyor ve kuruyarak dökülüyor. Sorun ne olabilir?

Nejla K.
14-11-2009, 20:24
Artık benim de ful yaseminim var. Sizlerin yazdığı 44 sayfayı okumak için sabırsızlanıyorum. Notlarımı alıp, fotoğraf ekleyerek aranıza dönmek istiyorum.

günebakan
26-02-2010, 16:38
Sonbaharda taze daldan çeliklediğim arap fulu sanırım tuttu :)

127306

Kevser
06-03-2010, 18:23
iki aydır suya köklenmesi için bıraktığım çeliklerim var, hala köklenmediler. yeşil madensuyu şişesindeler. ne dersiniz?

Yılmaz Yalçın
06-03-2010, 18:36
Sayın Kevser,
Ben çok uğraştım maden suyu şişesinde köklendirmeyi çelikleri ama inadına köklenmediler sonra toprağa çelik niyetine gömdüm yine olmadı:(Full çeliği çok zor tutuyormuş

Kevser
06-03-2010, 18:59
üzüldüm kubat izmirli.. havalar biraz ısınınca havai köklendirme deneriz öyleyse;)

nuzel
09-03-2010, 10:21
Bende 4 tane çelikledim.Hiç birisi tutmadı.

Sevilay
16-03-2010, 18:37
Ful yaseminimin yaprakları alttan başlayarak; orta kısımları sararıyor ve kuruyarak dökülüyor. Sorun ne olabilir?

Sayın Almira, dilerseniz sorunuzu burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1644) Mine hanıma da sorabilirsiniz.:)

Bana kırmızı örümcek sorununuz var gibi geldi.

Sûz-i Dilârâ
20-03-2010, 07:56
Bu yılın rekoru da bende:D Fulüm tomurcukta:D Eh darısı dostlar başına...

Mutlu Kutlu
20-03-2010, 08:54
Hayret:)

Biz antalyada daha ful tomurcuğu göremedik, siz Van'da fulu tomurcuklandırmışınız:)

Sûz-i Dilârâ
20-03-2010, 09:04
Mutlu Bey, galiba bu çiçek beni çok seviyor, çünkü ben de fule tam anlamıyla aşığım. Benden ona geçen enerjiyle ilgili bir şey sanırım. Size bahsetmiştim, geçen yıl sizden aldığım fulüm yaptığım yanlış budama yüzünden can çekişiyor diye şimdi o da toparlanıyor, iki tane fulüm oldu. Ne kadar seviniyorum bu duruma.:cool::p

Bu sefer saksısını çok özel hazırladım, ısırgan otu yetişen yerden toprak aldım, sizden sipariş ettiğim "coco peat" ve "perlit" ve torfla karıştırdım. Limon tuzlu suyunu hiç ihmal etmiyorum ve nemini de tabii. Mutfakta şimdilik cam önünde duruyor ama güneş ışıkları keskinleşince iç tarafa alacağım.

Yalnız ben fulümün çalı formunda olmasını istiyorum ne yapmam gerekir? Benimkiler boyuna gidiyor.

Mutlu Kutlu
20-03-2010, 12:02
Fulun çatallanan dallarıda toprak içerisinde kalacak şekilde saksıya gömün, istediğiniz boyda çiçekler geçtikçe tepe budaması yapın, 2-3 yıl içerisinde istediğiniz formu alır.

Fullar keskin budamakla ölmez, sadece çiçeklenmesini azaltmış olursunuz. Enerjinizden etkilendiği kesin, her insanı sevmez fullar:)

Orkun Kırcı
20-03-2010, 12:20
Mutlu bey sizden aldığım fulun bir dalı uzadı gitti:) onu şimdi budayıp çeliklesem nasıl olur. Yoksa şimdilik öylece dursun mu? Ne dersiniz?

Mutlu Kutlu
20-03-2010, 12:44
Çeliklemenin tam zamanı bence. İstediğiniz boyda kesin, kestiğiniz bölümü parçalar halinde çelikleyin.

melantis
22-03-2010, 11:59
çelikleri direk toprak veya torfa mı ekmeliyiz? Benimkilerde de varda :)

ybnc38
28-03-2010, 22:45
Herkese merhaba,
Geçen yıl kaybettiğimiz babamız ölümünden hemen önce bize ful çiçeği verdi.Eski çiçekcilerdendi kendisi hep mesleğini özlerdi.Çiçeğin adını söylemeden "çiçeği açınca kokudan odaya girilmez,buna iyi bakın"dedi.Bizde diktik bir saksıya.Yazdı aylardan bol su verdik,büyüdü serpildi.Ama çiçek açmadı.Kış gelince yaprakları döküldü.kuruyacak diye çok üzüldük.Şimdi çok iyi durumda değil ama çiçek açmadı.Daha genç aslında.Okudum yazılanları biraz sabır isteyen çok özel bir çiçek anlaşılan.
Çok anlamıyoruz ama babamızın yadigarı sayılır çok önemli o yüzden.Size sorularım;
1-Kaç yıl yaşar?
2-Çiçeğin kökü kalınlaşıyor mu,yoksa hep ince mi?
3-Boyu ne kadar büyür?
4-Geçen yıl diktik bu sene çiçek açar mı?

Çok teşekkürler...

Sevilay
28-03-2010, 22:49
1-Kaç yıl yaşar?
2-Çiçeğin kökü kalınlaşıyor mu,yoksa hep ince mi?
3-Boyu ne kadar büyür?
4-Geçen yıl diktik bu sene çiçek açar mı?

Çok teşekkürler...

Konunun ilk mesajını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=24452&postcount=1)okudunuz mu? :)

Çok yıllık bir bitkidir, budamazsanız boyu oldukça uzar, bu sene mutlaka çiçeklenir.

ybnc38
29-03-2010, 20:21
"Çoğaltılması: Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir.
Çelik alırken izlenecek yol:
- keskin makas ile tepeden 10-15 cm kesilir,
- çelikler aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutulur,
- perlit, kum veya dezenfekte edilmiş torf içinde köklendirilir,
- Oksijenli sulu solüsyonla da sulanır.
Taze sürgünlerde ökçeli çelikleme yöntemi (bakınız çizim) uygulanır.

Ful çelikleri uzun zaman alsa da doğrudan su içinde de köklenebilir.

Budama : Katmerli çiçekliler daha çalı görünümlüdürler. Bunlarda zayıf ve uzayıp giden bir sürgün yerine kalın, çok dallı, dolgu formlu bir bitki tercih edilir. Bunun için de çalı tipindeki bitkilere genelde yapıldığı gibi uçtaki büyüme noktası köklendirilecek çelik olarak alınır.
Çiçeği yalın kat olanlar sarmaşık formlu büyürler ve sardırılabilir"

Diye yazmışsınız.Cahilliğimizi affedin ama "çelik alma" nedir?

Sevilay
29-03-2010, 21:09
Diye yazmışsınız.Cahilliğimizi affedin ama "çelik alma" nedir?

Çelik alma hakkında buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8452)bilgi edinebilirsiniz.:)

Yılmaz Yalçın
03-04-2010, 22:25
Fulyaseminim Şubattaki dondan sonra yaprak dökmüş ve kuruduğundan şüphelenmişim..Derin budadıktan sonra da herhangi bir gelişme görememiştim.Bugün baktığımda ise hafif yeşil nokta kadar bir yer gördüm 2 bölgede umarım bu sürgündür eğer öyle ise çok mutlu olacağım...

cizcik
07-04-2010, 20:22
selamlar,
Ful u ben de cok seviyorum.Benim de rahmetli babannemin cicegi idi.Uzun yillar sonra bahceli bir evim oldu ve yetistirmeye karar verdim.Karar verdim vermesine de Hollanda da yasiyorum bir turlu bulamadim.Burada yetistiremeyecegimden korkuyorum.

Jezebel
08-05-2010, 00:38
Jasminum sambac

Bu gün benim de bir ful 'üm oldu .
Havai köklendirmeyi Fulde çok başarıyla uygulayan bir amcamız bana bir bir bitki üretmiş .
Ben ufak bir şey beklerken , " aman Allahım " dedim görünce .
Ağızım kulaklarıma vardı desem yalan olmuyacak ;)

Armağan
18-06-2010, 12:36
Merhabalar....
Ful hakkında bilgi ararken bu siteyi farkettim ve üye oldum.. İki tane ful çeliğim yaklaşık üç haftadır suyun içerisinde. Ve beyaz beyaz kökler verdi.
Nasıl bir toprağa ekmem gerekiyor. Ekince vermiş olduğu kökler kurur mu acaba diye korkuyorum.
Bilgilendirirseniz sevinirim, çünkü bu çiçeği çok seviyorum. :)

omar
18-06-2010, 16:09
Merhabalar....
Ful hakkında bilgi ararken bu siteyi farkettim ve üye oldum.. İki tane ful çeliğim yaklaşık üç haftadır suyun içerisinde. Ve beyaz beyaz kökler verdi.
Nasıl bir toprağa ekmem gerekiyor. Ekince vermiş olduğu kökler kurur mu acaba diye korkuyorum.
Bilgilendirirseniz sevinirim, çünkü bu çiçeği çok seviyorum. :)

Sn. Armağan,

1 no.lu mesajı okursanız, size istediğiniz bilgiyi verecektir.

iris41
18-06-2010, 20:59
fulüme cok iyi bakmama ragmen ilk filizleri kuruyup kararıp yok oluyor sizce sebebi ne ola bilir

cybl
22-06-2010, 11:13
Selamlar arkadaşlar
Geçen sene haziran ayında sayın Mutlu Beyden aldığım fulum henüz hiç çiçek açmadı. Balkonda sabah güneşi alan köşede duruyor yaz başından beri. Kışın içeri aldım boyu okadar çok uzadıki kış boyunca baharda balkona çıkarırken bütün o uzayan yeni sürgünlerin hepsini budadım. İlk fotoğrafta ilk budamamdan sonraki yeni sürgünlü halini görüyorsunuz. Budamadan çıkan çelikleri saksı dibine sokuşturdum fakat hiç biri tutmadı. Sonra forumdan okuduklarımla tekrar budadım çünkü hep boya gidiyordu incecik uzun bişi olacaktı. Diğer fotoğraflarda ikinci budamadan sonra yanlardan verdiği yeni dallarıyla son hali var. Ama bizimki yine tepsinden boy atmaya başladı ve hiç tomurcuk belirtisi de yok. Toprağı kurudukça suluyorum arada bir dibine domates takviyesi yapıyorum. Yine dibine sokuşturulmuş bir paslı çivisi var. 1-2 sefer limon tuzlu suyla suladım. Yapraklarını hergün fısfıslarım. Sardunyalarıma ve küpe çiçeklerime haftada bir verdiğim vilmorin çiçekli bitkiler için gübreden ona da veriyorum. Ben neyi yalnış yapıyorum niye çiçek açmıyor. Yoksa ben mi sabırsızım.
Tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar.
Şimdiden teşekkürler.

Yılmaz Yalçın
22-06-2010, 14:18
Sevgili CYBL,

En güzel cevabı Mutlu Bey verecektir..Ancak ben düşüncemi söylemek istiyorum..Ful(grand duke) bol güneş gören(en az 4-5 saat) yerlerde çiçek açar..Sürekli boya gitmesi yeterince güneş alamadığını gösterir.Ayrıca saksısına bir avuç keçi gübresi koymanız gerekir..Ayrıca asitik ortamı sevdiği için evdeki pörsümüş domatesleri saksısına gömün ya da rende yapıp toprağına karıştırın göreceksiniz ki bol çiçek açacak..

cybl
23-06-2010, 10:22
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim Yılmaz Bey.Balkondaki yerini değişitireceğim bu akşam daha çok güneş alan bir köşeye koyalım bakalım bu sefer nasıl gelişecek hanımefendi. :)
Daha önce hiç hayvani gübre kullanmadım hep sıvı kimyasal gübre kullandım cesaret edemiyorum şimdi çiçeklerime zarar vermekten korkuyorum.

Mutlu Kutlu
23-06-2010, 10:35
Sn. cybl,

Full'nuz gayet sağlıklı, bu sıralar çiçekleneceği için şimdi budama yapmayın. Her sürgün ucundan tomurcuklanacak, tomurcuklanması güneş altında geçirdiği zamana ve ısıya bağlı. Alabildiğince bol güneş gören bir yere koyun, yaprakların sararıp dökülmesi sizi paniğe sürüklemesin. Hiç yaprak olmayan dallarda bile bol tomurcuk üreten full'larım oldu. Besin olarak siz bildiğiniz gibi yapın, bitki sağlığı yerinde olduğuna göre extra birşeyler yapmanıza gerek yok.

Jezebel
23-06-2010, 14:39
Benim Full' ün çiçekleri 3 günde soluyor , bunun sebebi nedir ?
Son tomurcuk , şimdilik ;)


155377

:rolleyes:

yilmaz65
24-06-2010, 08:42
dostlar merhaba...bu çiçek acaba van'da da yetişir mi?

Mutlu Kutlu
24-06-2010, 09:06
-5 dereceye dayanabilir, daha düşük soğuk ve donlarda kesinlikle ölür. Kışın ev içerisine alınarak korunmalıdır, -5 dereceden aşağıya düşmeyen sahil bölgeleri hariç.

cybl
26-06-2010, 12:16
Mutlu Bey teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Fulümü balkonda daha çok güneş alan bir yere yerleştirdim. Artık beklemekten başka bi çaremiz yok. :)

acemifüsun
26-06-2010, 14:43
Sn. Mutlu bey genelde fullerin çiçekleri hep 2-3 gün mü canlı kalır?

Mutlu Kutlu
27-06-2010, 07:18
Ful çiçeklerinin salında kalma süresi hava sıcaklığı ve güneşte kalma süresine bağlı. Sıcak havalarda çiçek goncası 2-3 günde solar, çiçek açınca gölgeye çekmek 1-2 gün daha dalında kalmasını sağlayabilir.

Ama 2-3 gün de olsa o kokuyu koklayabilmek güzel bir duygu.Sn. Mutlu bey genelde fullerin çiçekleri hep 2-3 gün mü canlı kalır?

Jezebel
27-06-2010, 08:43
Sn . Mutlu Kutlu ,
gölgede olması açmasına engel değilse , tam aydınlık ancak güneş almayan bir yerde çiçek ömrü daha uzun mu olur ?
Hep derler ya " koklarken burnun çiçeğe değerse çiçek kurur " , koklamaya korkar oldum ;)
Teşekkürler .

Mutlu Kutlu
27-06-2010, 09:53
Bol çiçeklenmesi için güneş şart, tomurcukların daha uzun süre açık kalması için aydınlık gölge bir yer iyi olur.

Veya sn. Mine Pakkaner'in önerdiği gibi, bitkiyi güneş altından almadan çiçeğini sapıyla beraber koparıp domatese saplamak ve koklanacak alana koymak.

Çiçeği koklarken çiçeğe burun değmesi sonucu kırılgan olan çiçek sapından kopabilir, burundaki derinin ürettiği yağ çiçeğe bulaşabilir ve kararmasına neden olabilir. Ama koklanmayacaksa çiçeğin amacı sadece uzaktan bakmakmı olacak:) nasıl olsa 3-5 gün sonra kuruyup dökülecek.

Bende teşekkür ederim.

canancaferoğlu
06-07-2010, 10:30
Uzun zamandır aradığım karınca yaseminine Mutlu Bey sayesinde nihayet kavuşuyorum. Yaprakları ezince kötü kokan fakat çiçekleri muhteşem bir bitki

rahna_mosa
08-07-2010, 14:39
selamlar. bugün kemeraltından ful çiçeği aldım. üzerinde açmak üzere olan bir tomurcuğu var. çok güzel... ben onu balkonum için aldım balkonun dışına koymak istiyorum. 30 cmlik balkon saksına diktim. balkonum çok güneş alıyor ayrıca rüzgarlı... şunu sormak istiyorum
1. balkonum kapalı orada mı dursun yoksa dışarda mı tutayım
2. diktiğim saksı bu çiçek için uygunmu?
bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. sevgiler

Yılmaz Yalçın
08-07-2010, 14:53
selamlar. bugün kemeraltından ful çiçeği aldım. üzerinde açmak üzere olan bir tomurcuğu var. çok güzel... ben onu balkonum için aldım balkonun dışına koymak istiyorum. 30 cmlik balkon saksına diktim. balkonum çok güneş alıyor ayrıca rüzgarlı... şunu sormak istiyorum
1. balkonum kapalı orada mı dursun yoksa dışarda mı tutayım
2. diktiğim saksı bu çiçek için uygunmu?
bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. sevgiler

Sevgili Rhna_Mosa,
Saksınızın kaç litrelik olduğunu yazarsanız daha aydınlatıcı olacak.Saksının üzerinde bir yerde kaç litre olduğu yazıyordur.Ya da 30 cm.lik saksı kaç litre oluyor önce bunu bilmek lazım..Eğer balkonunuz kapalı olmasına rağmen yeterli hava akımını alıyorsa başka deyişle havadarsa sorun olmaz.Önemli olan güneşli ortamda bulunması ve en az 20 litrelik bir saksıda dikili olmasıdır.Bu şartlrı sağladığınızda yasemin sağlıklı gelişip epey uzayacaktır.

canancaferoğlu
08-07-2010, 19:00
Selamlar, ful çiçeğimi salonda yetişir mi? Salonum çok güneş alıyor, balkonum ise tam güneyde ve çok fazla güneş alıyor

rahna_mosa
09-07-2010, 08:33
Sevgili Rhna_Mosa,
Saksınızın kaç litrelik olduğunu yazarsanız daha aydınlatıcı olacak.Saksının üzerinde bir yerde kaç litre olduğu yazıyordur.Ya da 30 cm.lik saksı kaç litre oluyor önce bunu bilmek lazım..Eğer balkonunuz kapalı olmasına rağmen yeterli hava akımını alıyorsa başka deyişle havadarsa sorun olmaz.Önemli olan güneşli ortamda bulunması ve en az 20 litrelik bir saksıda dikili olmasıdır.Bu şartlrı sağladığınızda yasemin sağlıklı gelişip epey uzayacaktır.

öncelikle çok teşekkür ederim. saksımın sadece ölçüleri var kaç litrelik olduğu yazmıyor. ama tahmini 6 lt. ve sanırım çiçeğim için hiç uygun değil.
bir soru daha sormak istiyorum mahsuru yoksa... ben çiçeğimin çok uzamasını istemiyorum. ne kadar uzar acaba... boy uzunluğu çiçek sayısını arttırır mı?

Yılmaz Yalçın
09-07-2010, 09:10
öncelikle çok teşekkür ederim. saksımın sadece ölçüleri var kaç litrelik olduğu yazmıyor. ama tahmini 6 lt. ve sanırım çiçeğim için hiç uygun değil.
bir soru daha sormak istiyorum mahsuru yoksa... ben çiçeğimin çok uzamasını istemiyorum. ne kadar uzar acaba... boy uzunluğu çiçek sayısını arttırır mı?

Bence en azından şimdilik bu yıl için size 12-15 litrelik saksı yeterli olur.
Ful fazla uzamaz sarılıcı değildir.Ancak yoğun çiçeklenmesi için budayarak enine form veriliyor,yani boyuna doğru uzaması engellenip gövdeden bol yan dal çıkması sağlanıyor.Bunun dışında saksı toprağına bir avuç keçi gübresi karıştırıp haftada bir saksı toprağına domates gömün ya da püre olarak toprağına karıştırın.

Jezebel
09-07-2010, 10:38
Budamanın bir zamanı var mı ?
Bir süredir üzerinde tek çiçek oluyor , o geçince yenisi açıyor .
Budama yaparsam çiçeklenmeyi teşvik etmiş olurmuyum ?

Yılmaz Yalçın
09-07-2010, 11:55
Budamanın bir zamanı var mı ?
Bir süredir üzerinde tek çiçek oluyor , o geçince yenisi açıyor .
Budama yaparsam çiçeklenmeyi teşvik etmiş olurmuyum ?

Sevgili Mutlu Bey çiçeklenme döneminde budama yapılmamasını öneriyordu bir üyemize.Çiçeklenme bitince yaz sonu-sonbahar başında budama yapılması gerektiği yazıyor kaynaklarda.Bence bol güneş gören bir yere koyup dibini hafif çapaladıktan sonra bir avuç yanmış keçi gübresi karıştırın toprağına ve haftada bir domates veya püresini toprağa verin.Çünkü ful bayılıyor domatese ve çiçeklenmeye teşvik ediyor:)

Jezebel
09-07-2010, 17:45
Zaten dibinde hep domates var , çimlenirler mi tohumları diye de ayrıca kaygılanıyorum .
Bitkimden aslında çok memnunum biricik de olsa hiç çiçeksiz kalmıyor .
Buradan onu havai köklendirmeyle üretip bana hediye eden Bedriye Hanıma teşekkür ederim .
İnterneti bilmez ama bir Ful ormanı var , hepsi havai köklendirilmiş .
Satmıyor , sadece dostlara armağan ;)

lerdemir
11-07-2010, 09:56
Sanırım bana yapılmıştı o uyarı.

Ben de size şu mevsimde asla tepe sürgünü budaması yapmamanızı önereceğim ful bitkisinde.

Budarsanız, budadığınız dalın tepesinde oluşacak çiçeklenmeyi engellemiş olursunuz.

Ben, top çalı formu meraklısı biri olarak ful bitkimde aynı biçimi sağlamak için 2 yıldır o şekilde budama yapmıştım. 2 yıl da çiçeğini göremedim.

Bu yıl, ustların uyarıları doğrultusunda budamasız geçiriyorum. Bana göre biraz biçimsiz uzayan dallar oluyor ama dokunmuyorum. Umarım bu yıl ful çiçeğinin kokusunu alacağım...


Sevgili Mutlu Bey çiçeklenme döneminde budama yapılmamasını öneriyordu bir üyemize.Çiçeklenme bitince yaz sonu-sonbahar başında budama yapılması gerektiği yazıyor kaynaklarda.Bence bol güneş gören bir yere koyup dibini hafif çapaladıktan sonra bir avuç yanmış keçi gübresi karıştırın toprağına ve haftada bir domates veya püresini toprağa verin.Çünkü ful bayılıyor domatese ve çiçeklenmeye teşvik ediyor:)

rahna_mosa
12-07-2010, 11:19
Bence en azından şimdilik bu yıl için size 12-15 litrelik saksı yeterli olur.
Ful fazla uzamaz sarılıcı değildir.Ancak yoğun çiçeklenmesi için budayarak enine form veriliyor,yani boyuna doğru uzaması engellenip gövdeden bol yan dal çıkması sağlanıyor.Bunun dışında saksı toprağına bir avuç keçi gübresi karıştırıp haftada bir saksı toprağına domates gömün ya da püre olarak toprağına karıştırın.

yılmaz bey çok teşekkürler bu bilgiler için. keçi gübresi bulamam sanırım ama yinede bir araştırayım. aminoasit verdim geçen gün. adını yanlış yazmadıysam. eşim getirmişti organik gübre( soya özlüymüş)... haftada bir onu versem olur mu? keçi gübresi yerine... birde aldığımda üzerinde açmak üzere olan tomurcuk vardı. açamadan karardı soldu bende tomurcuğu kesip aldım...ama gövde çok sağlam, yaprakları canlı ve parlak... tekrar teşekkürler...

rahna_mosa
12-07-2010, 11:24
Zaten dibinde hep domates var , çimlenirler mi tohumları diye de ayrıca kaygılanıyorum .
Bitkimden aslında çok memnunum biricik de olsa hiç çiçeksiz kalmıyor .
Buradan onu havai köklendirmeyle üretip bana hediye eden Bedriye Hanıma teşekkür ederim .
İnterneti bilmez ama bir Ful ormanı var , hepsi havai köklendirilmiş .
Satmıyor , sadece dostlara armağan ;)

domates öyle kolay kolay tohumdan olmuyormuş. özel bir çaba harcamak gerekiyor yani. domates tohumları ziraat sektöründe çok pahalı bu nedenle... yani çimleneceğini hiç sanmam :)) sevgiler

Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 11:25
yılmaz bey çok teşekkürler bu bilgiler için. keçi gübresi bulamam sanırım ama yinede bir araştırayım. aminoasit verdim geçen gün. adını yanlış yazmadıysam. eşim getirmişti organik gübre( soya özlüymüş)... haftada bir onu versem olur mu? keçi gübresi yerine... birde aldığımda üzerinde açmak üzere olan tomurcuk vardı. açamadan karardı soldu bende tomurcuğu kesip aldım...ama gövde çok sağlam, yaprakları canlı ve parlak... tekrar teşekkürler...

Koyun gübresi de olur:)Çiçekçilerde oluyor çünkü..Eğer onu da bulamıyorsanız 10 günde bir çiçekcoşturan verin(çiçek açan bitkiler için olanından)fosfor ve potasyum ağırlıklıdır ve bol çiçek açtırır..İlk alındığında seradan geldiği için dış ortama ayak uyduramıyor ve tomurcuklar kararıp solabiliyor..Sonraki çiçekler sağlıklı açıyor.

cybl
12-07-2010, 13:18
Benim fulün dibine gömdüğüm domateslerden birinin çekirdeği çimlendi de 15-20 cm boya ulaştı bile. Bende ellemedim hiç bakalım domatesini de görebilecekmiyiz diye. Gerçi görsek de fulüme haftada bir kimyasal çiçek coşturan verdiğim için o domatesten pek hayır gelmez ama. Peki çimlenen bu çekirdeğin fule zararı olurmu? domatesi ayırmalımıyım mutlaka?

Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 13:23
Benim fulün dibine gömdüğüm domateslerden birinin çekirdeği çimlendi de 15-20 cm boya ulaştı bile. Bende ellemedim hiç bakalım domatesini de görebilecekmiyiz diye. Gerçi görsek de fulüme haftada bir kimyasal çiçek coşturan verdiğim için o domatesten pek hayır gelmez ama. Peki çimlenen bu çekirdeğin fule zararı olurmu? domatesi ayırmalımıyım mutlaka?

Bence ayırıp başka bir yere dikiniz hem full'ün besinine ortak olmaz hem de domates çıkarsa yersiniz:)Çiçekcoşturanın bir zararı olmaz domateslerine.

rahna_mosa
12-07-2010, 23:17
Koyun gübresi de olur:)Çiçekçilerde oluyor çünkü..Eğer onu da bulamıyorsanız 10 günde bir çiçekcoşturan verin(çiçek açan bitkiler için olanından)fosfor ve potasyum ağırlıklıdır ve bol çiçek açtırır..İlk alındığında seradan geldiği için dış ortama ayak uyduramıyor ve tomurcuklar kararıp solabiliyor..Sonraki çiçekler sağlıklı açıyor.

potasyum meyveli ağaçlar içindir meyveyi geliştirmek için yani. ama fosfor gübresi var bende ondan vereyim. sanırım dediğiniz doğru ayak uyduramadı yeni yerine çiçeğim ama dediğim gibi gövdesi maşallah çok sağlıklı. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

farpali
20-07-2010, 21:02
Seneler sonra Ful ile kavuştuk ,önce şüphe duydum ama bugün açtı çiçeklerini.Çok mutluyum.

rahna_mosa
12-08-2010, 11:20
benim fulüm hala sadece gövde ve yapraklardan ibaret. inanılır gibi değil her yerinden sürgün veriyor ama hiç çiçek belirtisi yok. sanırım artık açmazda. mevsim ve sıcaklar dolayısıyla da budamada yapamıyorum. zaten ökçeli çelik almak gerekecek. çünkü dallar taze. gübre ve domateste veriyorum. yeşilkende güzel ama çiçeğini koklatmıyor nazlım. acaba çokmu sabırsızım?
sizce seneye mi açar?

acemifüsun
12-08-2010, 17:39
Sevgili rahna mosa yeni sürgünlerin uçlarında tomurcuk oluşuyor, azcık sabırlı olun, yakında çiçeklerini koklarsınız:)

acemifüsun
12-08-2010, 17:43
Fulumu geçen yaz başında almıştım, tüm yaz 3-4 çiçek açtı. Bu yaz balkonun sabah güneşi gören kısmına aldım, yerini çok sevdi, devamlı yeni sürgün ve çiçekte:)

rahna_mosa
12-08-2010, 20:46
acemifüsun teşekkür ederim. sürgünlerin uçlarına bakıyorum. hatta bunu günde 3-4 kez yapıyorum. sanki ben bakınca açacak :)) umarım dediğiniz gibi olur ve kış gelmeden çiçeklerini koklarım.
tekrar teşekkürler.sevgiler...

Yılmaz Yalçın
12-08-2010, 21:08
Fulumu geçen yaz başında almıştım, tüm yaz 3-4 çiçek açtı. Bu yaz balkonun sabah güneşi gören kısmına aldım, yerini çok sevdi, devamlı yeni sürgün ve çiçekte:)

Sevgili Füsun Abla,
Güle güle büyüt çiçeğini domatese saplayıp odaya koyarsan günlerce kokuyor:)

acemifüsun
12-08-2010, 21:28
Yılmazcığım teşekkür ederim, dediğin gibi domatese saplıyorum, harika kokuyor:)

Kokulu çiçekleri çok seviyorum:)

acemifüsun
12-08-2010, 21:30
[QUOTE=rahna_mosa;6830 sürgünlerin uçlarına bakıyorum. hatta bunu günde 3-4 kez yapıyorum. sanki ben bakınca açacak :)) umarım dediğiniz gibi olur ve kış gelmeden çiçeklerini koklarım.
tekrar teşekkürler.sevgiler...[/QUOTE]
Ah ah hepimiz yapıyoruz, devamlı gözlerimiz üstlerinde, biraz onları rahat bırakabilsek, çok daha güzel gelişecekler:)

Yılmaz Yalçın
21-08-2010, 10:14
Selamlar.
Benim gözünün içine baktığım güzelim acaba tomurcukta mı? Tomurcuk resimlerine baktım benzemiyor. Ancak benim ki bir umut. Hep sürgün nereye kadar... Çok nazlı çıktı benim kız koklatmayacak çiçeğini.

Evet sürgün uçlarından tomurcuk veriyor:)Ama tavsiyem bol güneş gören bir yere koyup 15 günde bir potasyum ağırlıklı sıvı gübre vermeniz.

acemifüsun
24-08-2010, 11:01
Potasyum ağırlıklı gübrelerden biri de kabak rendesi:)) Kabak potasyum deposu imiş:)

fizban
24-08-2010, 11:19
Ve muz..

Muz da ayrıca folik asit ve B6 da var. Muz kabuklarından enzim yaptım.İlk denemem! Hafta sonu çiçeklerimden birinde denemeye başlıyorum.

fizban
24-08-2010, 16:26
Ben de adını, ne işe yaradığını buradan öğrendim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

Ve birbirine bağlı daha birçok konular var forumda..
Mükemmel ötesi paylaşımlar bunlar!!

ziynetgitmez
03-09-2010, 13:32
Selamlar,

Arap Yasemini olduğunu öğrendiğim ful diye de adlandırdığımız çiçeği hakkında bilgi ararken sitenize rastladım. Çiçeğim hakkında oldukça uzman arkadaşlardan bilgi paylaşımı olduğunu görünce üye olmaya karar verdim. Aranıza hoşgeldim:)
Çiçeğimin fotoğrafına bakıp ful olduğunu doğrulamanızı rica ediyorum. Bir de henüz hiç çiçeği yok. Nedeni ne olabilir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

ziynetgitmez
03-09-2010, 15:07
Selam
Evet farkettim kendini tanıtma kuralını. Az önce yaptım o işi:)

nrş
04-09-2010, 19:18
Merhaba çok güzel bir 'ful çiçeği'niz var. Sağlıklı görülüyor. Ama benim ful çiçeğimde sağlıklı olmakla beraber bu sene hala çiçeklenmedi. Ben aşırı sıcaklardan olduğunu düşünüyorum Bir de benim ful bu sene bahçaya ekili belki de onun da etkisi olabilir. Ama ben de çiçek konusunda cevapları sabırsızlıkla bekliyorum. (Valla konu komşunun önünde çiçeği neredeyse törenle öyle bir diktim ki hala onlarda çiçeği bekliyorlar . Ama inadına bu sene çiçek açmadı bizim ufaklık :p Artık komşular ; ben her seferinde bahçede fulü sularken bana bakışları değişti.:o Hadi aç artık da bende seninle gururlanayım;) )

ziynetgitmez
06-09-2010, 11:14
Merhaba çok güzel bir 'ful çiçeği'niz var. Sağlıklı görülüyor. Ama benim ful çiçeğimde sağlıklı olmakla beraber bu sene hala çiçeklenmedi. Ben aşırı sıcaklardan olduğunu düşünüyorum Bir de benim ful bu sene bahçaya ekili belki de onun da etkisi olabilir. Ama ben de çiçek konusunda cevapları sabırsızlıkla bekliyorum. (Valla konu komşunun önünde çiçeği neredeyse törenle öyle bir diktim ki hala onlarda çiçeği bekliyorlar . Ama inadına bu sene çiçek açmadı bizim ufaklık :p Artık komşular ; ben her seferinde bahçede fulü sularken bana bakışları değişti.:o Hadi aç artık da bende seninle gururlanayım;) )

Sanırım benimki çiçek vermek üzere:) İki tane tomurcuk vermiş durumda kendisi. Gözüm gibi bakıyorum. Her sabah ilk iş başındayım tomurcuklarımın durumuna bakıyorum. Açarlarsa mutlaka fotoğrafını paylaşacağım sizlerle.

ybnc38
06-09-2010, 11:39
Merhabalar
Daha evvel ful olduğunu sandığımız ama haziranda çiçeklenmeyince tüm şüpheleri üzerine çeken resimde gördüğünüz çiçek nedir.
eğer ful değilse (aman allahııım) nerden bulacağız biz ful'u

ybnc38
06-09-2010, 11:52
şimdi oldu galiba

ybnc38
12-09-2010, 10:29
Çiçeğimizin saksısını değiştirdik ve maalesef kurumaya başladı.Kurtarmak için yapabileceğimiz bir şeyler varsa bize yardım eder misiniz?

Jezebel
12-09-2010, 10:50
Saksı değiştirmek için uygun mevsim değil .
Onun için yapabileceğiniz hiç bir şey yok .
Sulamaya ve dua etmeye devam edin .

The Island
12-09-2010, 18:17
Fulümü geçen sonbahar eşim almıştı.. Bu sene üç tane çiçek açtı ama sadece birini iki kez kokladım. İşten güçten diğer ikisini göremeden döküldüler fakat bir çiçek bu kadarmı muhteşem kokar. Evdeki kapalı balkonda hiç gelişmeyince dışarı koymuştum, iyiki de koymuşum. Tesadüfen bu sayfaya bakıp ta halen fulü olmayanlara hemen edinmelerini tavsiye ediyorum. :D

gardenya63
19-09-2010, 11:55
merhaba ben ful diye aldım ama sizin resimdeki çiçeğe benzemiyor bildiğimiz yasemine benziyor.birde nasıl ve ne zaman budamam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim,teşekkürler