Bağlan

View Full Version : Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

hfz
07-09-2007, 22:27
Minicik şeyleri nasıl da buduyorsuz hemen. Budamayın, bakın nasıl oluyor.:p 2 metreyi geçmek için azmetti.:dilli:

Balıkcı
07-09-2007, 22:27
Bence de en az Levent'in dediği gibi olmalı.

Peki benimkine ne dersiniz, daha yeni (yaz başında galiba) budadım, aldı başını gitti.

Tekrar bıçak istiyor anlaşılan.
Şaka bir yana ful de bol güneşte mutlu oluyor. Bu, sadece ışık alan, direkt güneş ışığı vurmayan kapalı balkonda böyle uzayıp gitti işte.

http://img167.imageshack.us/img167/2130/cimg2868dm6.jpg (http://imageshack.us)

Balıkcı
07-09-2007, 22:31
Hafize, hiç çaresi yok, keseceğiz.:p

Üstadımız Mine Pakkaner'in dediği gibi acımadan keseceğiz.

Kestikten sonra yine aynı şartlarda tutarsak, onlar da bize inat yine böyle uzayıp gidecekler.

Güneş, güneş, yine güneş.:p

GLCN
07-09-2007, 22:38
Kesin kesmesinede parçaları köklendirebilirseniz bir sürü fullunuz olur ne güzel.Benim de japongülüm aldı başını gidiyor..:rolleyes:

Balıkcı
07-09-2007, 22:42
Kesin kesmesine de parçaları ziyan etmeyin bari günah..

Hiç ziyan eder miyiz?

Her parçayı tekrar parçalayacağız sadistçe ve bir sürü çeliğimiz olacak.
Onları da toprağa gömeceğiz.:dilli:
Hayırdır inşallah, ne kadar gaddar görünüyorum.:p

Mesajı aldık tabii. Tutan çeliklerimiz olursa inşallah, isteyen dostlarımızla paylaşacağız.:D

hfz
07-09-2007, 22:58
Tabii ki keseceğim hem de en dibinden neredeyse. Çelik olabilecek kalınlığa gelsinler diye de besliyorum. Hem şu an çelik almak için doğru zaman değil. Üstelik geçen yıl da çeliklerimi tutturmayı başaramamıştım. İnşallah bu yıl başarırım.

Balıkcı
08-09-2007, 10:00
Ben de zavallıyı katlederim diye elliyemiyorum o da bunu biliyormuş gibi gayet rahat aldı başını gidiyor bir de çiçeklerinin bazılarını dökmese...

Japon gülü diye aynı bitkiden söz ediyorsak, üzülme, o her gün yeni bir çiçek açar, ertesi gün onu döker, bir başkası açar.
Böylece sürüp gider ve hep çiçekli görünür.:p
Tereciye tere sattım. :dilli:

Sevilay
15-09-2007, 12:37
Benimkinin de bir haftada neredeyse 10-15cm.boyu uzadı.Keyfi yerinde herhalde.:p

Oğuzhan
24-09-2007, 17:00
21353

zenfree
24-09-2007, 22:28
Sevgili Elfogi, maşallah çok güzeller.

Biz İstanbuldakiler! Fullerimizi iç mekana alsak mı? Geceler artık soğuk olmaya başladı.

Yeşilparmak
26-09-2007, 21:39
Sevgili elfogi yani böyle gözümüzün içine sokmak istermiş gibi.:D çok kıskandım benimki niye aylardır sus pus duruyor anlamadım. :(Kabak,domates verdim olmuyor, hele bazı yerlerinde bulunan gözler aylardır niye durgun anlamadım? bilen var mı?:confused:

Oğuzhan
27-09-2007, 08:58
Benimkiler sabah güneşi alan camın önündeler.Sulama suyuna limon tuzu atıyorum.Toprak kuruyunca suluyorum.Gayet güzel görünüyor.Biraz sabır.

sapudeaure
27-09-2007, 10:25
Arkadaşlar,ben ana gövdeden çokmu yukarıdan budadım.Toprak seviyesinden 55-60 cm civarnda yukarıda.Bu sene bu arkadaş hiç çiçek vermedi maalesef.
Budama işini az daha aşağıdan yapmam lazım mı?
Arkadaşlar kusura bakmayın resmi ters göndermişim :)

sapudeaure
27-09-2007, 10:38
Arkadaşlar birde işaretlediğim kısmı ilk çıktığı zaman diğer kök kuvvetli kalsın diye ayırmam gerekli miydi?Parçalı oldu galiba ama.

oyaağacı
27-09-2007, 11:11
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=21515&d=1190883709
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=21514&d=1190883668

oyaağacı
27-09-2007, 11:17
Yukarıda ilk fotoğrafta görünen fulumü M ine hanımın önerdiği gibi budadım.Beş adet parçayı da yine Mine hanımın önerilerindeki gibi diktim.Havalar artık serinlediği için tutar inşallah diye düşünüyorum.Beş dedim üç görünüyor ikisini söz vwediğim komşularıma verdim.Sağlam görünüyorlar hayrlısı bakalım :cool:

sinaninci1
29-09-2007, 02:51
herkese selam
Benim arap yaseminin uretimi hakkinda bilgiye ihtiyacim var gecen mart ayinda bayagi celik yaptim torfun icine fakat verim cok dusuk ayriyeten torflan kumu karistirdim onlarda ayni verim cok dusuk tabi kok hormonunu unutmadim
saygilar

Penelophe
29-09-2007, 06:46
Sinaninci hoşgeldiniz.:)
Bu başlığı ilk sayfadan itibaresn okursanız, aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.;)

eylem
12-10-2007, 10:02
Merhaba Arkadaşlar, konuya geçmeden önce hepinizin bayramını kutluyor ve soruma geçiyorum. ben bu mevsimde ful'ümü ne yapacağımı şaşırdım. Gündüz elimde teneke, bahçede güneş kovalıyorum, gece de bazen içerde bazen dışarıda tutuyorum. Ankara havası soğuktur ama bilmemkaç ekimin en sıcağı da bu sene. okuduklarım doğrultusunda az önce dibine çekirdeksiz domates koydum ama sanki hiç büyümüyor ve mutsuz görünüyor gibi geliyor bana. Kaçırdığım bir şey mi var acaba? hele bir de almış boyunu gitmiş fullerinizi görünce, benim aylardır bücürük olan ful'üm konusunda endişelenmeye başladım. hepinize sevgiler ve iyi bayramlar

sinaninci1
16-10-2007, 21:54
Saygilar Mine hanim
Full celigini suda koklendirmek istiyorum.
Su nasil olmali, katki maddesi gerekirmi.

zenfree
22-10-2007, 08:40
Yaklaşık 20 gün önce fulümü iç mekana almıştım. Pencere kenarında öğleden sonra güneş alıyor.
Sanki yaparaklar arasındaki dal mesafeleri açıldı gibi geliyor. Tekrar balkona mı alsam?

ilknur aşık
23-10-2007, 16:27
Sn Dilek Tekir
Hiç merak etmeyin.Bursa da rahatlıkla yetişir. Ben de Balıkesir'deyim. Ful bende de var ve gayet iyi durumda. Gerçi henüz kışı geçirmedik. Ama havalar çok soğuyunca balkondan içeriye alacağım. Don olursa dona dayanmazlar bence.

sinaninci1
23-10-2007, 17:56
Sevgili dostlarim
Bugun serada iki tane kalan fulden birini sahibi oldum. 40cm boyunda 7 ytl. Cok guzel taze surgunleri var.

sinaninci1
23-10-2007, 22:18
Fulu aldik, simdi ne yapacagiz ,28 sayfayi bastan basliyarak okuyacagiz tabi.
Allah kolaylik versin bana.

pelinya
27-10-2007, 22:13
Herkese merhaba,
bir süredir ful ile ilgili olan yazışmalarınızı takip ediyorum. Yaklaşık olarak beş yıl önce bir iş seyahatim sırasında Ordu'dan ful çiçeğimi almış ve İstanbul'a taşımıştım. Ogün bugündür bir dargın bir barışık yaşıyoruz. Kırmızı örümceklerle ve kabuklu bit ile başımız dertte. Yabancı sitelerden bulduğum ev yapımı tarifle (ki Sayın Mine hanımın tavsiye ettiğine benziyor !) çiçeğimi ilaçlayıp sonra duş aldırıyorum. Nasıl üretildiğini bulabilmek için yabancı siteleri bayağı araştırdım ancak çok tatmin edici detaylar bulamadım. 28 sayfayı okumak zaman aldı. Katılımcılardan bir arkadaş (İsmini hatırlayamadığım için kendisinden şimdiden özür dilerim) ful bonsai için uygun mudur ? diye sormuştu sayfaları gezerken aşağıdaki bağlantıda bir bonsai buldum. Belki bu sorularına bir yanıt olabilir.

http://www.kaboodle.com/reviews/arabian-jasmine-bonsai-tree--medium-jasminum-sambac

Mine hanım merhaba, uygun görürseniz bir kaç sorum olacak;
*Bulunduğumuz dönem ful çiçeğini çelikle çoğaltmak için uygun bir zaman mıdır ?
*Şu an 3 tane, yaklaşık 35-40 cm'lik odunsu gövde üzerinden uzayıp giden aralıkları 50-100 cm arasında değişen 4 adet genç dal var;
Genç dalları çelik için ne kadar budakta bir bölmeliyim?
Çiçeği alt kısmını gürleştirmek için yapılacak budama, toprak hizasından itibaren ne kadar olmalıdır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
27-10-2007, 23:00
Fulünüzün bir resmini çekip buraya yükleyin, onun üzerinde anlatayım olmaz mı, yoksa cevabım çok afaki olacak.

pelinya
28-10-2007, 15:54
Mine hanım merhaba,
çok haklısınız. Resimleri aşağıda yükledim ancak çok net ve bütün değiller, dijital kamera arızalandığı için web kamerası ile çekmek zorunda kaldım. Bu nedenle çiçek ancak 3 parçada görünebiliyor. Bu arada fulün hemen yanında mum çiçeğim var ve ondan düşen 3-4 yaprağa hiç dokunmadım (nasıl olsa çürür gübre olurlar diye ) ve hepsi tuttu, hatta bir tanesi 3-4 yaprak bile verdi ! Şimdide fulün kökünü zedelemek istemediğim için çıkarmaya korkuyorum.
Ek olarak, bu başlık yeri değil biliyorum kusuruma bakmayın, mum çiçeğini bu şekilde dolamak çiçeği boğar mı ? Bugüne kadar ailemde bu çiçeği yetiştiren herkes ipe asardı ancak ben oturduğum evde kiracıyım ve taşınmak durumunda kalırsam çiçeği husursuz etmek istemediğim için bu şekilde çemberlere dolamayı tercih ettim.

Oğuzhan
31-10-2007, 18:04
Gayet güzel duruyor.:)

Hakan KINACI
06-11-2007, 13:22
23957
Bu da benim fulum :) buradan Sn.Omar Bey'e çok teşekkür ediyorum. :)

omar
06-11-2007, 17:42
Ah canım benim, biraz daha serpilmiş, güzelleşmiş gibi geldi bana.. :)
Birşey değil Sn. KINACI. Ümit ederim baharda çiçeklerini görüp kokusunu duyarsınız.
İyi günlerde büyütün.

günsu
14-11-2007, 14:24
Benimde fulüm var,yazıları okudumda demek budamakmı gerekiyor.Acaba o yüzdenmi çiçek vermedi ,alalı bir yılı geçti sanırım.Şimdi budasam nasıl olur:(

Hakan KINACI
14-11-2007, 14:52
Maalesef geçen hafta sonu kaza geçirdiler çiçeklerim. :( Şiddetli rüzgarda cam kendiliğinden açılınca görmüş olduğunuz camın önündeki 4 saksı çiçeğim yerlere saçılmışlar bazılarının saksıları kırılmış, bazıları da fulüm dahil toprakları ve kökleri dağılmış.
Burada olan arkadaşlar tekrar toplamışlar ama alelade bir şekilde bırakmışlar.
İşe geldiğimde ortalık darma dağındı, toparladım ve yeniden dikimlerini yaptım.
İnşallah bir sorun çıkmaz.

lerdemir
14-11-2007, 15:09
İnşaallah bir kaybınız olmaz.

Benim de benzer boyutta bir yelkovan çiçekli yaseminim temizlikçi bayanın dikkatsizliğine kurban gidip 5.kat balkonundan düşerek mefta olmuş idi...

Ama bir cam pervazının yüksekliği öldürücü değildir eminim; ümidi kesmemeli :)

celalsungur
19-11-2007, 11:20
İlginize teşekkürler arkadaşlar!
Sevgili Maktas61,
Madagaskar yasemini=Stephanotis Floribunda bu kesinlikle değil keşke olsa :))

Stephanotis floibunda bu mudur. Bauhaus'tan aldım, üzerinde sadece Stephanotis yazıyordu.

Hakan KINACI
19-11-2007, 15:08
Dostlar,
Fulümun durumu pek iç açıcı görünmüyor eski parlaklığı ve neşesi kalmadı beni çok üzüyor. :( yaprakların uç kısımları kapanmış ve yeşil vaziyette kurumuş. Sadece, gövde dal kısmı yeşil duruyor. İnşallah ölmez, ölürse çok üzülürüm.

lerdemir
19-11-2007, 15:55
Fotoğraflamanız mümkün mü Hakan KINACI?

Sevilay
19-11-2007, 16:42
Ömer bey,bu dönemde çelik alınırsa köklenir mi?
Direk toprağa dikilmesi gerekiyor herhalde değil mi?

Hakan KINACI
20-11-2007, 08:32
25026

25027

İşte fulümün son hali böyle dün yaprakları o kadar kurumuş ki hangisine dokunduysam elimde kaldılar. :(

Ömer Bey,
Çok teşekkür ederim. Eğer fulüm ölürse, baharda artık sizi ziyarte gelirim. :)

Dilek Erbil
20-11-2007, 10:59
Stephanotis floibunda bu mudur. Bauhaus'tan aldım, üzerinde sadece Stephanotis yazıyordu.

Celal Bey, Stepanotis Floribunda'nızı güle güle büyütün,biraz nazlı ve yer değişiminden çabuk etkileniyor.Fakat bir bilen mutlaka vardır,bizde köpek ve kuşumuzun azizliğine uğradı :((
Saygılar,

lerdemir
20-11-2007, 11:28
Hakan KINACI,

Yapraklar dökülmüş ama gövdenin rengi halen canlı ve diri görünüyor.

Yeterli ışık ve ısı koşullarında durursa yeniden yapraklanır mı acaba? Bence yapraklanır.

Bu dönem köklendirme için sorun olur mu diye sormuş Sevilay. Ben sormadan gözümü karartıp denemeye giriştim. Mini mini fulümün bir iki dalı diğerlerine oranla biçimsiz ve isyankar büyüyünce kesip köklendirme niyeti ile suya koydum tam 1-1,5 ay kadar önce.

Koyu renkli (Kahverengi) bir şişeye iyi su, eser miktarda aspirin ve oksijenli su koyarak oda sıcaklığında muhafaza ettim.

Sonuç mu?

Köklenme emareleri başladı iki çelikte de.

Görüntüler, şişenin renginden dolayı çok bulanık ama yine de kökçüklerin patlamak üzere gövdeyi şişrdiği noktaları göreceksiniz umuyorum. NOT: her bir çelikte ikişer yaprak kalacak şekilde yaprakları koparttım ve kalan ikişer yaprağı da enlemesine tam yarılarından keserek çeliğin yaprak yüzeyini azalttım ki köklenmeye yardımcı olsun.

Neden suya koydun demeyin; zira ben hiçbir bitkimi toprakta çelikleyerek veya tohumdan yetiştiremiyorum. Varsa yoksa suda köklendirme... Hep... :)

Dolayısı ile uygun sıcaklğı temin edebildiğiniz durumda bence bu dönemde de suda köklendirme deneyebilirsiniz gibime geliyor.

Ben sizi şimdi görüntülerle başbaşa bırakıyorum

Hakan KINACI
20-11-2007, 11:47
Sn.lerdemir,
Fulümün gövde kısmı eskisi gibi sağlıklı görünüyor ancak, kazadan sonra aynı saksıda dal halinde kök vs kalmamış vaziyette buldum ve yeniden köksüz halde diktim.
Isı iç ortamda klima ile ısınıyor gece 22,00 ye kadar sabah da 08,00 gibi ortam ısınıyor.
Işık olayına gelince; gün boyu pencere önünde olduğu için ışık bol güneşli günlerde ise sabahtan akşama kadar güneş görüyor.
Maşşallah sizinkilerde çok güzeller, çok da iyi kök vermişler. :) Artık dikim zamanı gelmiş görünüyor.

omar
20-11-2007, 12:26
Hakan bey, Fulün ana gövdesi canlılığını koruyor gibi. Ona biraz DOMATES püresi verirseniz sanırım yüzünüzü güldürecektir. 1/4 dilim yeter sanırım. Hem şok'dan kurtulur, hemde takviye olur. :p

Sevilay
20-11-2007, 13:04
Ben fulümü aldığımda yaklaşık 50cm.boyunda iki kök idi.
İkisini de aynı saksıya diktirmiştim.

Şimdi her iki fulde neredeyse iki katından fazla boy attı.
Her tarafından dallar çıkararak sadece boya değil ene doğru da büyümekte.

Geçen gün baktığımda topraktan bir dal daha çıkmaktaydı.

Ben de diyorum ki;
1-O fazla uzayan dalları kessem,bu mevsimde yeni bir saksıda köklendirebilirmiyim?
2-Suda köklenme şansının,toprakta köklenme şansına yüzdesi nedir?

lerdemir
20-11-2007, 13:53
Sevilay;

Ben şahsen bu tip kokulu çiçekli çalı tipi bitkilerde sipsivri incecik ve upuzun dalla uzayan biçimlerin göze hoş gelmediğini düşünüyorum.

Dolayısı ile aşırı ve tek başına uzayan dalları budayıp dengeli ve top (çember) şeklinde (sizin tabirinizle enine de doğru) çok dallı büyümeyi teşvik etmeyi ben şahsen daha uygun buluyorum. Tabi bu tamamen benim kişisel ve estetik görüşümdür. Ayrıca bu uygulama ile daha çok sayıdaki daldan daha çok sayıda ve verimli çiçek elde edilebileceğini düşünüyorum (bu da sadece zandır; teknik bir bilgi değil).

Köklendirmeye gelince;

Ben suda köklendirme denemesi ile aynı anda 2 ayrı çeliği de toprakta köklendirmeyi denemiştim. Aspirinli ve oksijenli sulu solüsyona batırdıktan sonra özel bir köklendirme hormonu da uygulamama karşın ve de İzmir'den dönerken mini bir ful fidanının köklendirilmiş olduğu saksıdaki topraktan bir parça alarak aynı toprakta köklendirmeyi denememe rağmen o çelikleri kuruttum. Birşeyleri yanlış yapıyorum ama neyi bilemiyorum.

Dolayısı ile benim muvaffak olduğum tek yöntemim şimdilik suda köklendirme; dolayısı ile süre farkını ve köklendirme yüzdesini kıyaslayamıyorum.

Şu ana kadar suda; Madagaskar Yasemini, gardenya, hanımeli, mum çiçeği(kısa zaman sonra da ful) gibi bitkileri köklendirdim başarı ile. Akşamları şeffaf buzdolabı poşetleri geçiriyorum kafalarına ve içini kendi nefesimle doldurup şişirerek (böylece bol CO2 oluyor ortamda; hem de ısı artıyor) paket lastiği ile de alttan sızıntıyı önlüyorum. Gündüzleri açıyorum poşeti, havalanıyorlar; yoksa mantar ve çürüme olur diye düşünüyorum. Ara ara poşetsizlerken iyi su fısfıslıyorum yapraklarına; hatta fısfıs sonrası bone geçiriyorum yine. Oda sıcaklığında da muhafaza ediyorum yarı aydınlıkta.

Böylece suda kökleniyorlar işte :)

omar
20-11-2007, 13:53
Sn. Sevilay,
Sizin yerinizde olsam yeni çıkan dalın biraz daha uzamasını bekler, Havai köklendirme çalışması yapardım. Şansınız biraz daha fazla olur. Kesip suda veya toprakta köklendirmeye çalışmak bu mevsimde biraz daha riskli olur kanısındayım.

lerdemir
20-11-2007, 13:56
Aynı dakikada cevap yollamışız ikimiz de. Ancak ben daha hızlı çıktım :)

Omar'ın da dediği doğrultusa taze sürgünleri kesip çeliklemek yerine dalın biraz sertleşmesini beklemek daha doğru olur sanırım.

Havai köklendirme denemesi fulde nasıl olur bilemiyorum. İyi fikir, denemeli :) Zira benim elim gardenyadan biraz alışık sayılır havai köklendirmeye :)
Bkz:Gardenya'da Havai Köklendirme Denemesi / Air Layering Gardenia jasminoides (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5689)

Mesela benim iki minik fulümde de şu an sürgünler var ve ben henüz onları budamıyorum; belli bir büyüklüğe gelince orada durması için tepeden çimdikleyeceğim ki başka yerlerinden de aynı oranda uzayabilsin ve dengeli bir toplu uzama olsun. Yani, bitkinin hızlı büyümesi değil de dengeli ve estetik büyümesini tercih edenlerdenim ben.

omar
20-11-2007, 14:09
Sizin gardenya köklendirme çalışmasına tekrar bir bakayım derken önce davranmışsınız :p

Sevilay
20-11-2007, 15:38
Lerdemir;
Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum.Bence de bu tip çiçeklerde top form daha estetik.
Benim fulüm şimdilik o formda büyüyor.Dört bir tarafa doğru dal vermekte kendisi.

Hadi itiraf edeyim;Ben aslında bir çelik alıp,onu saksının dibine dikip,daha da gür bir biçim verebilir miyim diye düşünmekteydim.

Ya da önce başka bir yerde köklendirip,yine o gür formu yakalayabilmek için dibine dikebilir miydim?

Benim de gözümü korkuttuğunuz için ben de bir çelik alıp,uygun sıcaklıkta,sizin formülünüzle,suda köklendirmeyi planlamaktayım.

Bu arada fazla uzayan diğer dalları da dediğiniz gibi çimdikleyeceğim.

Sayın Omar;
Ben bu konularda o kadar tecrübesizim ki,siz havai köklendirme dediğinizde gözüm iyice korktu.

Bende nerede öyle havai köklendirme yapacak deneyim ve cesaret.
Bence topraktan çıkan o zavallıyı bırakayım yaşasın.

Ben üstten üstten,çelik alma,suda köklendirme falan idare edeyim bari.

Verdiğiniz bilgiler için sizlere çok teşekkür ediyorum.

lerdemir
20-11-2007, 16:42
Sevilay;

İtirafa ben de katılayım. Hem de bu vesile ile uzman arkadaşlara danışmış oluruz.

Ben de köklendirebileceğim ful çeliği olursa ve hatta iki ayrı saksıdaki minik fullerimi, gür bir görüntü oluşması için orta boy bir saksıda birleştirmeyi düşünüyordum. Ancak birbirlerini boğma, vb gibi handikapları olur mu diye endişe de ediyordum. Henüz işleme geçmemiş olduğumdan dolayı da sormamıştım. Vesile oldunuz Sevilay.

Sevgili uzman dostlar;

Böyle bir birleştirme, bitkiler için zarar teşkil eder mi ileride? Ne dersiniz? Yapalım mı, yapmayalım mı?

Sevilay; kesinlikle o dipten çıkan yemyeşil sürgünü genel çizgiyi geçene kadar kesmeyin; serpilsin, büyüsün.

Ondan sonra da dileğinize ve buradaki olası uzman görüşlerinize uygun hareket edersiniz.

Sevilay
20-11-2007, 17:00
Lerdemir;
Ben ful almak için fidanlığa gittiğimde beğendiğim iki ayrı ful fidesi vardı.
İkisi de naylon poşet gibi bir şeydeydi.

Oradaki bey beğendiğim bir saksıya ikisini de yan yana dikti.

Ve ne boğma,ne de başka bir öldürme biçimi olmadan fuller gayet sağlıklı ve hala büyür şekilde yaşıyorlar.Yan yana,aynı saksıda

Mucip Gürbüz
20-11-2007, 17:10
Sevilay hanım ve lerdemir, hiçbir sakıncası yok isterseniz 4-5 tane dikin, biz genelde dolgun olsun, albenili olsun, çabuk satılsın diye böyle yaparız, süs narlarını bakın görürsünüz. Kolay gelsin.

lerdemir
21-11-2007, 08:02
Oh, tamam. Rahatlattınız ikiniz de beni.

O zaman bu kış çıkışında fule dair elde ne varda bir saksıya. Yazın da hayırlısı ile dolgun ve bol çiçekli fotoğraflara inşaallah.

Tekrar teşekkürlerimle...

charon
28-11-2007, 18:38
mine hanım nasılda çocukluğuma geri döndüm süperdi...:)çok teşekkürler konu için...
annem yetiştiridi ful çiçeğini bayılırdık kokusuna,senlerce başka saksılarda yetiştirdi,ankarada zor yetişir dediler...daha sonra evden taşınındık,urfada sıcaktan kurudu su vermeyince öldü,sonrada çok aradım ankarada bir türlü bulamadım,antakyada eş dosta bile sordurdum,urfadada yok,bu çiçeği bilende az...
domates olayı doğru:)birde annem kabak dolması yapacağı vakit,oyduğu içlerini çöpe atmaz ful saksısına koyardı,beslenmesine yardım ediyormuş...çok seneler yetiştirdi ancak şimdilerde bulamıyorum,ankarada bu tür çiçekler satan birileri varsa çok memnun olacağım...sevgilerimle...

zenfree
28-11-2007, 18:43
Havalar soğuduğu için içeriye aldığım fulümün yaprakları kararıp dökülmeye başladı. Yaprakları sanki daha kuru. Nem eksiliği olabilir mi? Sorun bu ise su mu püskürtmeliyim? Ve ne sıklıkta?

Balıkcı
28-11-2007, 19:24
Havalar soğuduğu için içeriye aldığım fulümün yaprakları kararıp dökülmeye başladı. Yaprakları sanki daha kuru. Nem eksiliği olabilir mi? Sorun bu ise su mu püskürtmeliyim? Ve ne sıklıkta?

Sorunun cevabı, sorunun içinde olmasın.:p

Yani kış geldi, havalar soğudu, yapraklar döküldü... gibi.:p

zenfree
28-11-2007, 19:25
:eek: Fulün kışın yaprak döktüğünü hiç bilmiyordum. Teşekkürler Sayın Balıkçı.

Balıkcı
28-11-2007, 19:29
:eek: Fulün kışın yaprak döktüğünü hiç bilmiyordum. Teşekkürler Sayın Balıkçı.

Ben, döküp dökmediğinden de emin değilim.:p

Yalnız, geçen sene Barbaros'ta kendi başına kışı geçirmeye bıraktığım fulüm, kış sonunda beni çırılçıplak karşıladı, tabii sonra baharla birlikte o güzel yeşil elbisesini giydi, daha sonra da ötesine berisine krem rengi, mis kokulu çiçekler taktı.:p

Galiba, sıcak ortamda yaprağını dökmüyor, soğukta döküp hava ısınınca tekrar yapraklanıyor.
Haydi, Mine hanıma bir uğrayalım.:D

Mucip Gürbüz
28-11-2007, 21:58

Bence üşütmüşsün zenfree geçensene bendede oldu yapraklar kupkuru olup çıplak kaldı içerisi sıcaksa güneşli bir yere koy fazla sulama umarım düzelir. selamlar.

Mine Pakkaner
29-11-2007, 23:03
Zenfree fulünüze su püskürtmeyiniz, bu mantari hastalıklara davetiye çıkarır. Aslında herdem yeşil bir çalıdır ful. Ancak fazla soğuk olduysa veya stres altında kaladıysa yaprak döker. Sebep hastalık da olabilir.

lerdemir
30-11-2007, 08:43
Mine Hn merhaba,

Peki, mevsim nedeniyle iç mekana aldığım fulü kaloriferlerin kuruttuğuhavanın etkisinden korumak amacıyla her gece fısfıslamakla hata ediyorum demek ki?

Ev için de de mantari oluşuma sebep verir mi bu uygulamam?

Ayrıca, bu uygulamaya başlamadan önce de captan'lı su ile fısfıslamıştım yapraklarını 1 ay kadar önce ne olur ne olmaz diye...

Hakan KINACI
30-11-2007, 09:14
Sn.Omar,
Söylediğiniz gibi domatesledim :) fulümü
25761

Şimdi sanki yaprak verecek gibi :)

25762

Ama uç kısmı kurumuş gibi duruyor.

25763

Bundan sonra yapmam gereken bir şey varmı? yoksa bekleyecekmiyim?

Oğuzhan
30-11-2007, 09:22
Hakan Bey bekleyin yeni tomurcuklar geliyor.Kabak rendeleyip dibine koyun.Sağlıklı parlak yapraklarınız olur.:)Arada limon tuzlu su ile sulayın.Eminim açacak:)

Ophrys
30-11-2007, 09:24
Hakan Bey domatesi gömmezseniz bir sürü sirke sineği yavrunuz olur bilginize:)

Hakan KINACI
30-11-2007, 09:33
Sn.Elfogi,
İş yerimde, şimdi kabağı nerden bulup rendeleyeceğim? :) Ama kısa zamanda onu da yapmalıyım. :)

Sn.adabayrakoğlu,
Saksım çok küçük, :) resimde göründüğü gibi değil domatesi gömmeye kalksam sanırım toprağın bir kısmını çıkarmam gerekir. Domatesi kaldırmaya çalıştım toprağı bayağı tutmuş, toprakla birlikte kalkıyor.Ama yinede deneyeceğim. :)

Ophrys
30-11-2007, 09:46
Başka bir saksından azıcık toprak alıp üstünü örtün.

Hakan KINACI
30-11-2007, 09:49
Başka bir saksından azıcık toprak alıp üstünü örtün.

Söylediklerinizi aynen uyguladım. Hemen başka saksıdan toprak aldım ve üzerini iyice örttüm elimle bastırarak toprağı ve domatesi sıkıştırdım. :)

Mine Pakkaner
01-12-2007, 00:26
Mine Hn merhaba,

Peki, mevsim nedeniyle iç mekana aldığım fulü kaloriferlerin kuruttuğuhavanın etkisinden korumak amacıyla her gece fısfıslamakla hata ediyorum demek ki?
...

Levent Bey, su püskürtmek yerine yanında ıslak bir sünger bulundursanız daha iyi olur. Bir tabak içine çakıl doldurup yüzeye yakın su koyunuz. saksıyı da çakılla oturtun. Ancak saksı su içinde kalmasın. Bu şekilde buharlaşan su gereken nemi sağlar. Şimdilerde ucuz ve bol satılan ev tipi elektrikli soğuk buhar cihazları ise kesin ve en sağlıklı çözüm tabii.
Ev için de de mantari oluşuma sebep verir mi bu uygulamam?
Ayrıca, bu uygulamaya başlamadan önce de captan'lı su ile fısfıslamıştım yapraklarını 1 ay kadar önce ne olur ne olmaz diye...
Captan uygulamak koruyucu bir yöntem olmuş, iyi yapmışsınız. Mantari hastalıklar hem evde hem de dışarıda görülebilir. Bu yüzden meydan vermemekte fayda var.

lerdemir
02-12-2007, 01:33
Verdiğiniz bilgi ve emek için çok teşekkür ederim Mine Hn.

Tavsiyelerinizi uygulayacağım. Fısfısı kesip çakıl taşlı sulu saksı altlığını deneyeceğim.

omar
04-12-2007, 10:57
Sevgili Ful severler,
15-16 yıl evvel besleyip büyüttüğüm ve o zamanlar "FUL" diye bildiğim çalı formunda bir çiçeğim vardı...
Ful kokusundan biraz daha limoni kokardı. Malesef Ankara iklimine alıştıramamıştım. Kurudu. Yıllardır aramadığım, sormadığım yer kalmadı, bulamadım.
Geçen hafta Belek/Anatalya'ya seminere gittim. Orada yıllardır aradığım Ful'den bir bahçe vardı. :p
ve hemen birkaç adet köklü ve dal fidelik aldım.
Şu anda onun mutluluğunu yaşıyorum, sizler ile paylaşmak istedim...

(Not: Fotoğraf, sn. MSaygın'dan alınmıştır.)

Oğuzhan
04-12-2007, 12:39
Çok güzelmiş.Kokulu mu?
Çiçek şekli de harıkaymış:)

Artık bilemiyorum.:)

Hakan KINACI
04-12-2007, 12:45
Sn.Omar,
Maşşallah, çok güzel görünüyor. :)
Benim full'de bu gün bana küçük bir yaprak uzatıyor. :) İnşallah açtığını da göreceğim. :)

maktas61
04-12-2007, 12:50
Sevgili Omar, bu çiçekten bende de var , aldığım yerde adının Afrika Fulü olduğunu söylediler. Çiçekleri gerçekten mükemmel kokuyor ama yaprakları da tam tersi berbat kokuyor.( sizdeki de öylemi belki başka türüdür) Ayrıca ben Trabzon şartlarında kışın içeriye alıyorum ne olur ne olmaz, 5 yıldır bakıyorum ölmesin

Arzu Kasapoğlu
04-12-2007, 12:53
Merhaba Maktas61, çiçeği Trabzonda ki fidanlıktan mı aldınız acaba?

omar
04-12-2007, 12:57
Sn.maktas61,
Yıllar sonra sevdiği birine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bir daha dışarda bırakmak mı? Asla. Zaten şimdi 10-15 cm boyundalar. Yetişdiklerinde kışın içeri alacağım. Doğru, bunların dallarıda fena kokuyor... :( 1 gün elimden kokusu gitmedi..

omar
04-12-2007, 13:06
sn. elfogi,
Çiçeklerin kokusu çok güzel. Arap fulünden biraz daha limoni kokusu var.

omar
04-12-2007, 13:09
sn. Kınacı
resimde gördüm... :p yandan tomurcuklanmış..
yazın da çiçeklenir...
Güzel kokulu günler dilerim.

lerdemir
04-12-2007, 15:11
Sayın omar,

Bu bitki, bizim bu başlıkta "ful" adı altında konuştuğumuz "Jasminum Sambac" ile akraba olmasa gerek. Zira bizim "ful", yasemin familyasından. Sizin bu bitkinin ise Latince adında aile adı farklı görünüyor.

Ben bu bitkiyi gençlik yıllarındaki Akdeniz yazlarından çok iyi biliyorum. Sıcak, deniz kokulu, hafiften esintili bir yaz akşamında, burnunuza tuhaf hoşlukta bir çiçek kokusu gelir ve sizi çeker alır, yanına getirir. "Nereden geliyor bu koku" diye yerlerde çiçek ararken boyunuzca karşınızda duran çalımsı minik ağacın dallarının ucundaki çiçeklere doğru yaklaşırken bulursunuz kendinizi.

Ancak, daha da yaklaşınca, bir yandan cezbedici bir koku ile aynı anda biraz da rahatsız eden farklı, kötü bir koku eşlik eder... Hele ki çiçekleri koparıp suya koyarsanız çiçekleri beyazlığını kaybederken...

Dolayısı ile beni koku açısından oldum olası tatmin etmemiştir bu Clerodendrum fragrans...

O yüzden, müsadenizle, bizim canım "ful" ile bağdaştırmama taraftarı benim gönlüm bu çalıyı. :)

Hatta şu sitedeki (http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=clerodendrum_trichotomum&lang=ru) tanıtımında mealen "yaprakları elinizle ovuşturduğunuzda fıstık ezmesi gibi -yer fıstığı ezmesi- bir koku gelir" yazıyor...

MSaygin
04-12-2007, 16:27
lerdemir haklı, Mine Hanım o fotoğraftaki çiçek için "Arap fulü" demişti, bu başlıktaki ful değil yani.

celalsungur
14-12-2007, 12:15
Yakında evde çiçekten çok gübere olacak.;) Bendekileri yazıyorum.
7-Yaprak gübresi
( Arap sabunu, aspirin ve oksijenli suyu saymıyorum.;) )

Almayı Düşündüklerim ;)

1-Köklendirme tozu
2-Çiçekcoşturan Demir gübresi ( Sevgili Denizakvaryumu'nun tavsiyesi)
Kendisine teşekkür ediyorum.

Not: Kozmetik bakım ürünleri bile bu kadar karışık değil. Gece -gündüz kremi;) gözaltı bir de boyun:D bitti.

8-Asitli toprak seven bitkiler için Rhododendron&Azalea Food
9-Üre(Todor'un verdiği bambular için)
10-Soğanlı bitliler için toz gübre
11-Mono Amonyum Fosfat (MAP)
12-Humik Asit
13-Biofarm
14-Nutricea Leaf Miller 20.20.20 gübre
Ben de Chrysamed haşere ilacını,
sn.Şükran Ayalp'in tavsiyesiyle aldığım Malathyon'u, limon tuzunu saymıyorum.
Ben eski halimle daha mı mesuttum ne?

lerdemir
14-12-2007, 15:41
...
Ben eski halimle daha mı mesuttum ne?

Sevgili celalsungur;

Çok iyi anlıyorum bu ifadeyi...

Annem de kayınvalidem de sadece mutfaktaki musluktan bir tasa veya maşrapaya su doldurup gidip çiçekleri sulayagelmişler ömürleri boyunca.

Ve yine de güzelce çiçek açmışlar hep...

Tılsım işte...

BenBen1967
16-12-2007, 23:10
Sayın Lerdemir merak ettim sizin ful açmayı başarabildi mi? ;)Bendekinde bir tomurcuk daha var şok oldum dün görüncede. ;)

lerdemir
17-12-2007, 16:05
Yok, yok, yoookkkk, YOKK !!!

Benim fuller açmayan fuller !!!

Bir tek İzmir'den Ada'nın hediye ettiği minik tomurcuklu ful İstanbul'a geldiğinde açıp mis kokmuştu, sonrasında da geçtiğimiz haftalarda iç mekana aldım onları; şimdi de yeni dal sürgünleri verme aşamasına geçtiler, ama ı ıh, tomurcuk yok :(

Peki sizin bakım koşullarınız nedir BENBEN1967?

BenBen1967
10-01-2008, 11:10
Bendeki ful 2 daldı dallardan biri tüm yapraklarını döktü ,diğerinde de tepeden yaprak dökülmesi başladı.İlk dökülen dal hala canlı (kurudu diye yarıdan kesince anladım).Diyorum ki havalar soğuyunca ben içeri aldım acaba ondan mı yapraklarını döküyor? Bu yaprak dökmesi doğal bir süreç mi? Hani kış geldi ben artık dinleneyim mi diyor?
**** sayın Lerdemir'in fulu çiçeklenmeyince gözümü kaldı? :p(şaka ******).İhtimalleri sıraladım hangisi **** hiçbiri;)

Hakan KINACI
10-01-2008, 12:09
Söylediklerinizi aynen uyguladım. Hemen başka saksıdan toprak aldım ve üzerini iyice örttüm elimle bastırarak toprağı ve domatesi sıkıştırdım. :)

Arkadaşlar,
Benim şimdi bol yapraklı bir fulüm, aynı saksıda bir de domates fidem oldu. :)
Dün itibari ile hem fulümü büyük saksıya koydum, hem de yeni minik domates fidemi başka bir saksıya ektim.
Burada dikkatimi çeken bir şey oldu saksı değiştirirken domates fidemin köklerine zarar gelmesin diye toprağını dağıtmıştım, gördüğüm manzara ise bunca aydır fulum yaprak verdiği halde halen daha köklenme göstermemesi...

zenfree
10-01-2008, 12:32
Bendeki ful 2 daldı dallardan biri tüm yapraklarını döktü ,diğerinde de tepeden yaprak dökülmesi başladı.İlk dökülen dal hala canlı (kurudu diye yarıdan kesince anladım).Diyorum ki havalar soğuyunca ben içeri aldım acaba ondan mı yapraklarını döküyor? Bu yaprak dökmesi doğal bir süreç mi? Hani kış geldi ben artık dinleneyim mi diyor?

Benim fulüm de tam tanımladığın gibi. Her suladığımda " acaba tekrar dışarı mı alsam" diye düşünüyorum. Sanırım şubatta çıkartırım.

günsu
10-01-2008, 13:10
Ya arkadaşlar, benimkiside aldığımdan beri açmıyor:(ilk alırken çiçeklerini koklamıştım ozamandan beri tık yok.Burda okuduklarımı uygulamaya çalışıyorum ,bakalım mevsiminde açacakmı :confused:Benimkisi hep içeride soğuğada koymuyorum yani:(

lerdemir
10-01-2008, 16:56
Sanırım bitkileri fazla da zorlamamak gerekiyor.

Doğanın genelinde olduğu gibi, durmak ve dinlenmek zamanıdır galiba artık onlar için.

Her ne kadar soğuktan korumak için içerilere almış olsak da Mart sonrasındakine benzer bir hareketlilik beklememeli galiba bebişlerden...

Bir de, benim yaptığım gibi yapıp, diğer dallarda sürgün yokken herhangi bir dalda tek başına bir sürgün alıp başını gitme eğiliminde ise 5cm uzunluğu bulduğunda (bir veya iki boğum yaptığında) önce bitki ile açıkça konuyu konuşup, maksadımızın canını yakmak olmadığını, onun iyiliği için öyle yapacak olduğumuzu belirttikten sonra sürgünü en tepeden çimdikleyip oradaki büyümeyi durdurmak lazım...

Bu şekilde, tüm dallardan sürgün verme eğilimini artırıyoruz bitkinin.

Bunun örneğini çekeceğim yakın plan fotoğraflarla göstereceğim bir iki güne kadar umarım...

Esen kalın...

omar
11-01-2008, 09:00
Sn. Hakan bey,
Ful'de yaşamın devam etmesine sevindim. Aynı dönemde aldığım çelikler çok daha önce kurumuştu. Bu miniğin başına neler geldi, neler! Demek ki hayata tutunmayı başardı. Baharda kök vermeye başlar. Siz merek etmeyin.

ceromaya
19-01-2008, 13:10
Fulümü içeri almadım balkonda duruyor, yapraklarını da dökmedi. Açık havayı eve tercih etmiş gibi...:p

lerdemir
19-01-2008, 14:14
Evet, iyi görünüyor maaşallah.

Acaba balkonunuzun alüminyum profillerinin de üstü camla mı kaplı? Yoksa açık mı?

ceromaya
19-01-2008, 17:55
Evet, iyi görünüyor maaşallah.

Acaba balkonunuzun alüminyum profillerinin de üstü camla mı kaplı? Yoksa açık mı?

Sayın Lerdemir; açık balkonda duruyor cam kapama yok.

Açelya
19-01-2008, 19:37
İki yıldan beri pek bir gelişme gösteremeyen ful çiçeğimin geçen yıl toprağını değiştirdim.Çam ormanından alığım toprakla,bir miktar yanık hayvan gübresini ve bahçemde oluşturduğum bir köşede biçtiğim çim ,yaprak çürüntülerinden oluşan karışımdan bir miktar ilave ettim.ciddi şekilde büyümeye başladı.Hatta saçakları saksının deliklerinden çıkarak,toprağa doğru uzanmış.:)Artık yerleşik düzene geçmesi gerektiğini düşünerek,içini aynı karışımla doldurduğum bir çukur açtım ve yere ektim.İnşallah aynı gelişmeyi göstermeye devam eder.

lerdemir
20-01-2008, 01:11
Neden özellikle çam ormanından toprak? Ne gibi bir özelliği oluyor çam ormanındaki toprakta fule yarayan?

Benzer bir imkanı olmayanlar bu etkiyi başka nasıl yaratabilir?

Açelya
20-01-2008, 17:01
İnternette bilgi ararken,fulun hafif asitli toprağı sevdiğini ve çam toprağınında,hafif asitli olduğunu okumuştum.Buna dayalı olarak yaptığım bir denemeydi.

Ophrys
20-01-2008, 17:27
Lerdemir bu etkiyi biz domates ve limontuzu ile yaratıyoruz galiba:)

lerdemir
20-01-2008, 18:08
AÇELYA,

Bilgi için teşekkür ederim. Peki çam ormanında toprak alırken ne gibi şeylere dikkat ediyorsunuz? Yani çamın hemen dibinden mi, taç izdüşümü içi-dışı gibi bir ayrım var mı? Nereden alacağımıza neye göre karar verebiliriz?

Ada,

Evet, sanırım bizim uygulamalar da aynı etki için olsa gerek... Ama toprağın kendinden gelen bir asidite olsa fena mı olur? Bize bir asitlik ölçümü cihazı yolu göründü iyice :)

Açelya
20-01-2008, 23:02
Ağacın tam dibinden veya belli bir mesafe uzağından diye ayrım yapmıyorum.Çürüntülerin bol olduğu kısımdan almaya çalışıyorum.

BenBen1967
22-01-2008, 13:28
Ful devamlı yaprak döküyor .Soyu tükenen kelaynak kuşlarına benzemeye başladı ;)

Oğuzhan
22-01-2008, 13:35
Benimkindede oldu.Yalnız kırmızı örümcek vardı. Yaprakları yapış yapış tı.Arapsabunu ve yağ uyguladım.Yapraklarda kuruma ile döküntü başladı.Toprağını üstten bir kısmını alıp değiştirdim ve suladım.Bakalım sonuç ne olacak.Yaprakların bir kısmı sağlam.
Benimki ev içinde cam önünde duruyor.

omar
22-01-2008, 14:27
Yaklaşık 150 cm. boyundaki Ful'ümde de aynı sorunu yaşadım. 1 hafta önce, radikal bir karar alarak saksı üzerinden 50 cm kalacak şekilde budadım. Kuru veya yeşil tüm yapraklarını aldım. (örümcekler, yaprak altlarını sanırım daha çok seviyor!)
Şimdi sadece 3 ana dal kaldı. Gerekli mücade daha kolay olacak gibi görünüyor. Hemde yeni bir form oluşturabileceğim. 12 minik göz oluşmaya başladı bile. :p

Ophrys
22-01-2008, 15:13
BENBEN1967 sizin fulde de kırmızı örümcek var galiba.

Benim fule de kırmızı örümcek dadandı.
Oğuzhan'ın uyguladığı yöntemi uyguladım. Dallarıda aynı karışımla sildim.
Şimdilik gelişme yok, beklemedeyim.

lerdemir
22-01-2008, 15:31
Sayın omar;

Çok geç kalmadıysak eğer, o kesilmiş olan yaklaşık 100cm uzunluğundaki kısımdan kimbilir kaç tane uygun çelik çıkar...

Ful talep eden arkadaşlarımıza da enfes bir kaynak olablirsiniz o budanmış kısımları örünmcekten arındırıp çeliklerseniz eğer.

BENBEN1967;

Fule saksılık yapan tenekenizin üstünde bir kaplama uygulaması var sanırım ve bana oldukça tanıdık geldi?? Hmm?

Bu arada BENBEN1967, fulünüz bence de kırmızı örümcek zararlısına maruz kalmış. Bende de fuller nedense çabucak kırmızı örümcek üretiyor. Sık aralıklarla ve düzenli olarak yaprak altlarını kontrol etmek ve erken müdahale etmek gerekiyor. Benim fulde de aynı sorun daha geçen hafta baş gösterdi. Bu son seferinde kırmızı örümcek başlangıcını farkettikten sonra önce bir güzel su altında mekanik olarak temizlik uyguladım. Sonrasında da arap sabunlu, oksijenli sulu, azıcık aspirinli, biraz kibrit ucu (kükürt için) katılmış, çok acı kırmızı toz biberli, zeytinyağlı su ile muamele ettiğim fullerimdeki sürgünlerden bir demet...

NOT: Bu karışımı uygulamak ister iseniz mesuliyet almam bilesiniz :D Forumda zararlılarla mücadele için ev yapımı ilaç formülleri arasında kayboldum; ben de hepsinden göz kararı karıştırdım. Benden söylemesi :p

28790

28791

28792

28794

Bu arada, aşağıdaki fotoğrafta, özellikle solda duran fulde, derli toplu bir yapı elde edebilmek ve her noktadan eşit büyümeyi sağlayabilmek adına sürgünler bir veya iki boğum büyüdüğü zaman hemen gözün 1 cm kadar üzerinden kesiyorum, bu sefer de oradan yeni sürgün veriyorlar. Bitkilerin genel görünümü de bu son fotoğrafta

28793

BenBen1967
22-01-2008, 16:10
Deneyeceğim tarifi bende resmi çekerken gördüm örümcekleri ,önceden yoktu yeni olmuş.Kaplamaya gelince sitedeki saçma sapan kuraldan bahsetmiştim önceden ,saksılar aynı renk ve ebatta olacak diye.Buda beyaz bir tenekeydi saksıların arasında göze batıyordu ,aklıma sizin yaptığınız geldi hemen alıp kapladım biraz zor oldu ama şimdilik idare ediyor saksılar arasına sıkışınca artık göze batmıyor;)

lerdemir
23-01-2008, 10:08
İlginçtir, acaba aynı şehirde aynı iklim şartları ile alakalı olarak mı; yoksa mevsimsel bir rtki mi oldu da hepimizin fulünde aşağı yukarı aynı haftalarda kırmızı örümcek zararlısı oluştu?

İlgimi çekti...

sempe
23-01-2008, 10:20
Benim fulumde de aynı sorun oldu. Şu anda iki sap halinde duruyor. Ben soğuktan sıcağa geçirmiştim ona bağlıyorum

pelinya
24-01-2008, 08:15
Aynı problem benim fulümde de var. Her sene aynı dönemlerde olmak üzere 2 defa bu örümceklerle uğraşmak zorunda kalıyorum

lerdemir
24-01-2008, 22:42
Belki de soğuktan sıcağa geçişin kırmızı örümcek oluşumunu tetikleyici bir etkisi vardır...

Hepimizde eş zamanlı olmasının bir anlamı olmalı...

BenBen1967
24-01-2008, 22:43
Bu gün baktım iyice örümcek falan yok üstünde zaten yaprakta kalmamış.Tek sap olarak duruyor .Kesin Lerdemir'in nazarı değdi ,;)açtıramadı fulu kıskandı bizdekini;););)

BenBen1967
24-01-2008, 23:22
Kendi kendime dedim şimdi bunu yazacak diye ,yanılmadım;);)
Umarım çok çok açarlar hak ettiniz okadar uğraştınız değsin .Kokusunu duyun ,şöyle karşısına geçip koklayarak kahvenizi için;))

lerdemir
29-01-2008, 23:14
Sevgili fulcüler,

Bakın bakalım şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=199668&postcount=16) ve şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4494&page=5) neler göreceksiniz neler...

omar
30-01-2008, 13:19
Sn. Lerdemir,
Çok mutlu oldum. Bende Fulumu derin budama yaptıktan sonra çeliklerimi hemen toprağa gömmüştüm.. Şimdi çıkartıp, sizin metodunuz ile su içinde sabır ile köklenmelerini bekleyeceğim. :p

Hakan KINACI
30-01-2008, 13:54
Benim Fulum kötüleşti yeni çıkan filizi yaprakları hep kurudu. Sebebini çözemedim sanırım köklenmeden dikildiği için mi oldu.

Hakan KINACI
30-01-2008, 15:16
29281

29282

İşte detaylı resimleri.

BenBen1967
13-02-2008, 11:31
Evet sonunda kurudu diye baktığım ful sonunda kuruyan yaprak diplerinden minicik minicik baş göstermeye başladı;)

lerdemir
14-02-2008, 13:02
Hakan Kınacı,

Bence ümidinizi kaybetmek için henüz erken bu fotoğraflara bakarsak.

Bitkinin gövdesi canlı gibi görünüyor. Dolayısı ile normal bakım koşullarınızı sürdürürseniz yeniden sürgün vereceğini zannediyorum.

Aynen BENBEN1967'ninki gibi :)

Hayırlı uğurlu olsun BENBEN1967, çok sevindim...

BenBen1967
14-02-2008, 13:41
Sayın Lerdemir teşekkür edrim

Hasan kınacı bendeki ful aynı sizinkinin halindeydi ben ona isim bile koymuştum Kelaynak kuşu diye
Sabırla bekleyin attığı yaprak diplerinden tekrar tomurcuk veriyor;)

Hakan KINACI
14-02-2008, 14:30
Hakan kınacı :)
İnşallah bekliyorum. Ne güzel yaprak vermişti birden kurudu.:( tekrar yaprak versin diye şimdi gözüne bakıyorum. :)

fkilimci
29-02-2008, 10:25
Merhabalar,
Siteye göz gezdirirken ful forumuna girmiş ve ful'ün muhteşem kokulu ve muhteşem görünümlü bir çiçek olduğunu öğrenince bu çiçeğe sahip olmaya karar vermiştim.
Nihayet dün bunu gerçekleştirdim:)
Kocaman bir ful çiçeğini Mimarsinan'daki Orkide Çiçekçilik'ten aldım, hem de 20 liraya.
İnşallah çiçeklerinin açtığını da görürüm. Resmini de paylaşırım o zaman sizlerle.
Acaba ful çiçeği balkonda durur mu yoksa iç mekan çiçeği midir? Daha Mart başı olduğu ve yine çok soğukların geleceğini düşünerek bunu soruyorum.
Bilen var mı acaba?

habibe
29-02-2008, 10:33
Benim 2 saksı fulüm var. İkisi de kışı balkonda geçirdi. Birisi hala yemyeşil ve sağlıklı. Diğeri yapraksız kuru bir dal görünümünde.

lerdemir
03-03-2008, 13:40
Bence bu denklemde mikroiklimleri de hesaba katmalı.

Yani, Kocaeli'nde olup da, şiddetli rüzgar almayan güney-doğu cepheli bir balkon ile İstanbul'da aşırı rüzgara maruz kalan bir noktadaki kuzey cepheli bir balkonun aynı bitki için aynı evsahipliğini yapacağını varsaymamalı bence her ne kadar şehirlerin genel sıcaklık değerleri paralel gitse de...

tijeen
04-03-2008, 08:59
Arkadaşlar fulun dibine koyacağımız kabak ve domates rendesini ne sıklıkla tekrarlamalıyız?
Ful sahibi annem ve bu soruyu onun adına soruyorum. :)

tijeen
06-03-2008, 11:25
Mine hanım ne dersiniz? hafta da 2 kere tekrarlasak sorun olurmu?

BenBen1967
06-03-2008, 11:38
Bu domates kabak olayını bir tek ben yapmıyorum sanırım;)

habibe
06-03-2008, 12:14
Bence bu denklemde mikroiklimleri de hesaba katmalı.

Yani, Kocaeli'nde olup da, şiddetli rüzgar almayan güney-doğu cepheli bir balkon ile İstanbul'da aşırı rüzgara maruz kalan bir noktadaki kuzey cepheli bir balkonun aynı bitki için aynı evsahipliğini yapacağını varsaymamalı bence her ne kadar şehirlerin genel sıcaklık değerleri paralel gitse de...

Sevgili Lerdemir,
Fullerim Kuzeybatıda ki balkonumdalar.
Fakat balkonun girintili konumunu düşünürsek, evet. Pencerenin bulunduğu kısım yarım mt daha içeride olduğundan korunaklı sayılabilir. Diğer kuru görünen fulün dalında da patlamalar oluşmuş. :)
Geçen yıl uzaktan bakmama rağmen alıp verdiğim nefesimi hissetmiş olmalı ki kararmışlardı. Bu yıl fullerimle çoook uzaktan sevişicez anlaşıldı.

sapudeaure
06-03-2008, 14:38
Arkadaşlar,fulleri budama zamanı geldimi az daha bekliyelim mi?

omar
06-03-2008, 15:21
Ocak ayı ortalarında böceklendiği için mecburen Fulümde derin budama yapmıştım. Bugün filizleri 20-25 cm. ye ulaştı. Eski takvimlerde7 Mart ağaçlara su yürüme zamanı olarak geçiyor. Artık tabiat uyanıyor, bence budanabilir.

ALA
10-03-2008, 00:44
merhabalar,
harika paylaşımların olduğu, büyük emeklerin verildiği, özverilerle sehiler arası fidelerin bile gönderildiği böyle sevgi dolu bir forumun olması ne harika.. ben 1 yıllık bir ful sahibiyim.. babaannem bu bitkiyi çok severdi..ve şimdi ondan bana tek kalan bu bitkiye olan sevdası.. ben de odamın tüm balkonunu fullarlar donatmak istiyorum.. ama bitki yetiştirmek konusunda hiç bir bilgim yok.. konuyu baştan sona okudum.. 32 sayfa pek de az sürmedi:) budama zamanının geçmesinden korkuyorum.. sayın omar budama yapılabileceğini söylemiş ama daha kesin bir ceavap alabilirsem çok sevinirim.. hoş, daha budama yapmasını bile bilmiyorum ama onu da mine hanımın eklediği fotolarla yapmaya çalışacağım.. sahip olduğum ilk fulumla bu sitede bu konuyla ve siz değerli üyelerle balkonumu donatmak dileğiyle...

günsu
13-03-2008, 00:59
Arkadaşlar buda benim aldığımdan(yaklaşık üç yıl olmuştur) beri açamış olan fulüm bu başlığı okuduğumdan beri gerekli şeyleri yapmaya çalışıyorum, bakalım bu sene bana misgibi kokan çiçekleriyle gülümseyecekmi:confused:Budamam gerekirmi acaba?

32059

Penelophe
13-03-2008, 08:17
Bence budayıp daha toplu bir görünüme kavuşturun. Çok dağınık ve düzensiz bir dal gelişimi göstermiş.;)

günsu
13-03-2008, 08:20
Peki nasıl budamam gerekir
Sağa doğru uzanan dalı budasam yeterli olurmu:confused:

Penelophe
13-03-2008, 08:25
Eh en azından diğer dallarla orantılı bir boyuta getirebilirsiniz.;)

lerdemir
13-03-2008, 15:12
Günsu merhaba,

Size biraz gaddarca gelebilir ancak ben olsam en alt tarafta, yatay olarak kalınca çizdiğim noktadan - topraktan 15 cm kadar üstten- budardım ki, yanlarda da kabaca çizmeye çalıştığım gibi çok dallı bir büyümeyi teşvik edebilelim.

Tabi, bu, tamamen benim amatörce yaklaşımım. Fulün kestikte coşan bir yapısı olduğunu tecrübe ettim bu yıl.

Ben kestim, her taraftan fışkırdı. Hatta eşit yükselme olsun diye üst sürgünleri diğerlerine göre yukarda olanların tepesindeki sürgünü çimdikleyip koparıyorum -kimi bayanlar cımbızlayarak sürgünün tepesini kopartıyormuş-; daha derli toplu büyüyor.

Bu haftasonu fotoğraf çekip eklerim örnek olabilmesi umuduyla...

NOT: Bu arada, fulünüzdeki yaprakların damarları koyu yeşil ve de damar araları açık renk mi? Yoksa ışıktan dolayı mı yanılıyorum?
Bitkinizin demir eksikliği veya kireçli sudan dolayı mevcut demiri bünyesine alamama gibi bir durumu olabilir mi? Zira, Burdur'un şebeke suyu oldukça kireçlidir bilirim.

Penelophe
13-03-2008, 15:32
Lerdemir, daha önce ful budama konusunda benim de gaddarca bir önerim olmuştu ve forumda karşı çıkılmıştı, o yüzden bu kez daha yüzeysel bir budama önermek zorunda kaldım. Gözlemlerinde haklısın, fulun gerçekten budadıkça coşan bi yapısı var.;)

Bu ful benim olsaydı ben de Lerdemir'in işaretlediği yerden budardım.;)

günsu
13-03-2008, 16:19
Aslında tamda budama zamanı zannedersem, ama hiç yapraklı kısmı kalmıyacak, eğer böyle iyi olacaksa budarım, ah birde açsa.

Burada okuduğumdan beri evde domates kabak kalıntısı olsa hemen dibine gömüyorum.

Yapraklarının o hali evet ışıktan kaynaklanıyor,malesef sularımız oldukça kireçli.

omar
14-03-2008, 10:22
Sn. Günsu;
911 no.lu bantda söz ettiğim gibi bende (gaddarca) bir budama yapmıştım. Aslında pek gaddarca da değil, asıl gövde sağlıklı olduğu sürece sonuç mükemmel oluyor. 12 gözden 8 tanesi göze hoş gelecek şekilde boylandı. Kalanlarıda sanırım sıcakları bekliyor. 3ncü anaç gövde dalım biraz zayıf, onuda bu günlerde sn. Lerdemir'in bahsettiği gibi daha alttan budayacağım. Önerim: korkusuzca budayabilirsiniz. ****** anaç bitki sağlıklı ve toprak istenildiği gibi olsun... Bol çiçekli ve kokulu günler dilerim.

lerdemir
14-03-2008, 11:40
Umarım aşırıya gitmiyorumdur, ancak Burdur'un aşırı kireçli suyu ile demir alımını engelleyecek hale gelmiş olması olası bir harc var ise saksıda; hazır budama ile beraber saksı harcını da mı yenilesek acaba diye düşünmeden edemiyorum :)

Uzmanlarımızdan mümkün olursa kritik de rica ederim. Sert budama ile beraber -mevsimi de gelmişken- harc değişimi yapılsa fazla mı şok etmiş oluruz bitkiyi???

öğretmen
03-04-2008, 23:07
Benim fulum nasıl?

lerdemir
04-04-2008, 09:10
Sayın öğretmen'im,

Belli ki keyfi yerinde; coşkun. Serpilmiş ve sürgün de vermiş ne güzel.

Ancak tek dal olarak mı uzayıp gitmekte?

Uzun dönemde alacağı form için buna pek de izin vermemelisiniz aslında; tepe uçlarından çimdikleyerek alttan da yeni sürgünler vermeye teşvik etmelisiniz.

Lakin, beni tereddüte düşüren bir durum var: Fotoğraftaki en alt yapraklar haricinde, üstte ve ortada görünen yapraklar sanki bizim bildiğimiz Jasminum Sambac yapraklarına göre biraz fazlasivri uçlu gibi. Gövde ve sürgün yapısı birebir benziyor da, o bahsettiğim yapraklar biraz farklı gibi geldi sanki. Ama dediğim gibi, tam emin olamadım. Sanki daha çok bir sarmaşık türüne aitmiş gibi bir izlenim verdiler bana...

Hakan KINACI
04-04-2008, 10:48
Benim fullüm sizlere ömür arkadaşlar.
Bu da beni artık kokulu çiçekleri besleme hevsimi yıktı. Artık çiçelere sanırım bir süre ara vereceğim.

BenBen1967
04-04-2008, 11:35
Müjde fulde çiçek gördüm .:D Sevinçten havalara uçtum .Gittim bir daha baktım eminim çiçek , kimse görmeden büyümesi için saklamalıyım şimdi onu diğer çiçeklerin arkasına . ;)

öğretmen
04-04-2008, 19:23
Bana da değişik geldi ama çiçekçi benimle inatlaştı,ful diye.Bakalım haftaya yeniden ful getirecek,bakalım..

BenBen1967
04-04-2008, 21:15
Lerdemir evden hiç çıkartmadım bu kış .Hala evin içinde duruyor .Umarım gördüğüm yanlış değildir .Gidip gelip bakıyorum , daha önceden açtığı gibi başladı .;)

h_berder
04-04-2008, 22:31
Geçen sonbaharda Ful aldım, üzerinde 1 çiçek vardı başka çiçeğini göremedik...
Yalnız altına domatesleri tohumlarını almayı unutarak rendelemiştim, bu sayede bir sürü kaliteli domates fidemiz oldu:)
Halinden memnun görünmekle birlikte çiçek vermemesi meraklandırıyor. Bakalım, önümüz Haziran...

benbukalemun
14-04-2008, 05:32
Öncelikle hepinize merhaba.Sayenizde 32 sayfayı sabaha kadar gözlerim ağrıyarak ve dikkatle takip ettim.Mesaiye tamamen uykusuz gideceğim :) ama değdi...Balıkesir Edremit te oturuyorum.1,5 yıldır açtığında misler gibi kokan bir ful e evsahipliği yapıyorum.Ancak okudukça anladım ki ful üm sadece kendi halinde gelişmeye çalışıyormuş ben birşey yapmıyormuşum...Asıl yaşını bilmiyorum ama 5 yaşından fazla olduğunu düşünüyorum.Boyu 2 metrenin üzerinde.Malesef boyuna uzamasının önüne geçmem gerektiğini bilmiyordum bile...Son dönemlerde biri 20 cm,diğeri 80 cm kadar daha uzayan iki yeni sürgünümde sağlıksız küçük yapraklı gelişip,arkasındanda yeni yapraklarını bile dökmeye başlayınca aklım başıma geldi.İmdat çığlığı atıyor sanki...Budamayı düşünüyorum ama çiçeklenme vaktide yaklaştı.Acaba budanırsa çiçek zamanını kaçırırmıyım...ve tüm tecrübeli çiçekseverler:
Bu ful sizin olsa ne yapardınız?
Bol çiçekli mis kokulu aylar dileğiyle...
http://img157.imageshack.us/my.php?image=tmp9140rz4.jpg

Passion
23-04-2008, 20:46
Sayın omar,

Bu bitki, bizim bu başlıkta "ful" adı altında konuştuğumuz "Jasminum Sambac" ile akraba olmasa gerek. Zira bizim "ful", yasemin familyasından. Sizin bu bitkinin ise Latince adında aile adı farklı görünüyor.

Ben bu bitkiyi gençlik yıllarındaki Akdeniz yazlarından çok iyi biliyorum. Sıcak, deniz kokulu, hafiften esintili bir yaz akşamında, burnunuza tuhaf hoşlukta bir çiçek kokusu gelir ve sizi çeker alır, yanına getirir. "Nereden geliyor bu koku" diye yerlerde çiçek ararken boyunuzca karşınızda duran çalımsı minik ağacın dallarının ucundaki çiçeklere doğru yaklaşırken bulursunuz kendinizi.

Ancak, daha da yaklaşınca, bir yandan cezbedici bir koku ile aynı anda biraz da rahatsız eden farklı, kötü bir koku eşlik eder... Hele ki çiçekleri koparıp suya koyarsanız çiçekleri beyazlığını kaybederken...

Dolayısı ile beni koku açısından oldum olası tatmin etmemiştir bu Clerodendrum fragrans...

O yüzden, müsadenizle, bizim canım "ful" ile bağdaştırmama taraftarı benim gönlüm bu çalıyı. :)

Hatta şu sitedeki (http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=clerodendrum_trichotomum&lang=ru) tanıtımında mealen "yaprakları elinizle ovuşturduğunuzda fıstık ezmesi gibi -yer fıstığı ezmesi- bir koku gelir" yazıyor...

Sayın Lerdemir, Sayın Omar Arap fulünden bende de var. Ben de adını Ful diye biliyordum. Sonra bir gün Elfogi'ye resmini gönderip sorduğumda bana Arap fulü olduğunu söyledi.

Çiçeğinin kokusu bayağı yoğun ve farklı; ama güzel. Baharatımsı bir kokusu var. Ben kışın o çiçeği yattığım odaya alıyorum, yazın bahçeye çıkarıyorum. Ama yaprağının söylediğiniz gibi kötü bir kokusu yok. Hatta şu anda bu yazıyı yazarken gittim özellikle yaprağından koparıp elimde ovuşturdum ama hala kötü koku alamıyorum:confused: Acaba kokuyu yaşadığı iklimin şartlarımı etkiliyor. Çünkü aynı bitkinin farklı yörelerde farklı koktuğunu duymuştum.

Bu arada ben bu çiçeği ful olarak bildiğimden, fule uygulanan herşeyi (kabak ve domates rendesi, toprağına da paslı çivi koydum bir kaç tane) buna da uyguladım . Geçen yaz dolu dolu çiçek açtı. Hatta kışın da tomurcuk yapmaya devam etti ama soğuktan açamadı. Çiçeklerinden balımsı tatlı bir sıvı damlıyor. Ama domatese sapladığımda pek uzun yaşamadı. Dalında daha uzun yaşıyor.

Ben bu çiçeği seviyorum.

omar
24-04-2008, 10:36
Sn. filizoztr,

Bende sizin ile aynı düşünceyi paylaşıyorum. Arap ful'u de çok güzel bir bitki.
Kokusu ve çiçek formu çok hoş. Yeni edindiğin fidanlarım yaklaşık 1 metreye ulaştı. İlk çiçeklerimi uzuuun bir zamandan sonra bu yaz koklayacağım:p
(ben de yapraklarını kontrol ettim; itici bir koku duymadım)
Hoş kokulu ve güzel günler dilerim.

bahar66
29-04-2008, 21:45
Aylardır pencerenin önünde su dolu bardakta duran ful dalına bakar mısınız?
Hiç kökü yok ancak çiçek vermeye çalışıyor.
Ben şimdi ne yapayım, çiçeğe dururken toprağa almak olmaz sanırım. Öylece suda mı bırakayım?

cybel
29-04-2008, 22:22
merhabalar ful benim için çok özel bir çiçek annemin özlemini hatırlatıyor(gurbet işte).annem fulune çok iyi bakar hatta özel bir karışımı var besin için belki aranızda yapanlar vardır.annem yazın sofralarımızda sıklıkla yediğimiz kabaklar varya onların birkaç tanesini rbir güzel rendeler ve saksının dibine koyar.annemin tabiriyle kuduruyorlarmış.annem yıllardır böyle basliyor onu ve hiç problem yaşamadı ama bizim ful çok büyük bi ağaççık oldu bahçede izmirin ikliminede bayıldı.o yüzden saksınızda denemek isterseniz daha az kabak rendeleyin:)

Penelophe
01-05-2008, 15:02
Sonbaharda budadığım ve budama sonrası uykuya dalan fulüm canlanmaya başladı.;)

36110

Oğuzhan
05-05-2008, 11:37
Benim fulum açtı.:)

caretta
05-05-2008, 17:14
Merhaba, önce konuyu okuyayım , sonra da kendi çiçeklerimi tanıştırayım diye düşündüğümden bu zamanı bulduk :)
İki tane köklü ve her ikisi de hediye gelen fuller, bahçede yetişiyor..Biri hatta alanyadan geldi..Diğerini eşim hediye almıştı bana..Geçtiğimiz yıldan her ikisi de..
Resimlerini daha sonra ekleyeceğim..Daha açmadılar ama sizlerden öğrendiklerimi uygulamaya gidiyorum şimdi bahçeye :))

lerdemir
09-05-2008, 13:19
İki tane fulümü, istediğim şekilde -mümkünse çalı- büyümelerini sağlamak için fazla büyümeye başlayan yerlerdeki tepe sürgünlerini kesmek sureti ile kontrol altında büyütüyorum.

Halen daha fotoğraflayamadım, ama bu haftasonu fotoğraflamayı düşünüyorum.

Sizlerin de görmenizi isterim.

Ancak bu uygulamayı yaparken bir çekincem var:

Acaba, kestiğim yeri yeni çıkmakta olan sürgün değil de, çiçek tomurcuğu başlangıcı olma ihtimali nedir?

Farkı nasıl anlayabilirim? Henüz hiç sıfırdan açan ful çiçeği gözlemlememiş olduğum için bilemiyorum.

İstanbul için yarım gün güneş gören iç mekanda tomurcuklanma dönemi başlamış mıdır acaba?

Penelophe
09-05-2008, 15:49
Acaba, kestiğim yeri yeni çıkmakta olan sürgün değil de, çiçek tomurcuğu başlangıcı olma ihtimali nedir?

Bu yüksek bir ihtimal, ne zaman bu mevsimde budasam yeni çıkan sürgünler mutlaka çiçek veriyor, sürgün boyu 15-20 cm'ye yaklaşınca tomurcuk görünüyor ben öyle ayırdedebiliyorum.;)

lerdemir
12-05-2008, 12:17
O zaman yeni sorum şu:

İstanbul'da yaşayan ful sahiplerinin iç mekan fullerinde tomurcuklanma başladı mı?

Daha sıcak yörelerimizdekilerde son durum nedir?

Bir genel durum bilgisi alabilir miyiz herkesten?

Tüm yurtta, bölge bölge "Ful Durumu" yayını :)

Oğuzhan
12-05-2008, 12:47
Benimki iç mekanda cam önünde duruyor.Açalı bir hafta oldu.3'lü çiçek açtı.Şu anda solmaya başladı.Resim var ama büyük olduğu için siteye yükleyemiyorum

h_berder
12-05-2008, 22:59
Fotoğraf pek iyi olmadı ama gardenyanın evde verdiği ilk çiçek..

Penelophe
13-05-2008, 01:58
Daha sıcak yörelerimizdekilerde son durum nedir?

Ben Kasım'da budama yapmıştım, daha bu şoktan çıkamadı benim fuller, yeni yeni yaprak çıkarmaya uğraşıyorlar..

lerdemir
13-05-2008, 11:45
Oğuzhan koku nasıldı koku?

Fotoğrafı da küçültmek mümkün olmaz mı hiç? Görebilsek ne güzel olurdu...

Peki ya İstanbullular?

Amanita
13-05-2008, 15:09
uzun bi aradan sonra ilk defa mesaj atıyorum ama halim duman, acil yardım isteği nedeniyle de denebilir. konu fulle ilgili olduğundan buraya yazıyorum.

fulumün yapraklarımın alt kısımlarında örümcek gibi ağ yapmış ve bu ağların üzerinde gezen çok küçük(gerçekten çok küçük, un tanesi kadar) beyaz böcekler var. daha önceden bu böcekleri ve ağlarını elimle temizlesem de artık iş çığrından çıktı yetişemiyorum, bütün bitkiyi temizlediğimin 3 gün sonrası yine sarıyorlar bütün yaprakları, dolayısıyla buraya sormak aklıma geldi. öyleki fulum geçen sene bu zamanlarda açmış olmasına rağmen henüz çiçek tomurcuğu bile vermedi, üstelik yaprakları da hafiften sararmaya başladı. aynı böceklerden sellukada da var, ama onun yapraklarını ayda bir temizlemem yetti şimdiye kadar, daha yayılmadılar. resimlerini çektim ama böcekler ne kelime ağları bile çıkmadı resimde, sağlam bir makro çekim yapmak gerekir ancak bende makro lens olmadığı için onu da yapamıyorum :S

mevlana kim olursan ol gel demiş, fulü böceklemiş bir çiçeksevere de yer varmı aranızda?

yardımlar için şimdiden teşekkürler

Passion
13-05-2008, 15:43
Oğuzhan; bilgisayarında Microsoft Office Picture Manager proğramı yüklüyse, onunla fotoğrafın boyutunu küçültebilirsin. Ben onunla küçültüp gönderiyorum fotoğrafları.

lerdemir
13-05-2008, 16:35
Merhaba flyingimam,

Fotoğraflayamadığınız için dilerseniz öncelikle "Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003)" başlığından bir ön inceleme yapıp oradakilerden hangisi olduğunu tespit etmeye çalışabilirsiniz. Ona göre de çözüm yöntemlerini konuşuruz.

Ondan sonra da "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535)" başlığımız var. Orada bu tip konuların uzmanları var. Orada da yardım arayabiliriz eğer siz o fotoğraflardan tanımlayamazsanız.

Konunun genelini ise "Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=160)" bölümündeki alt başlıklarda deşebilirsiniz :)

...fulü böceklemiş bir çiçeksevere de yer varmı aranızda?

yardımlar için şimdiden teşekkürler

Amanita
13-05-2008, 23:20
Merhaba flyingimam,

Fotoğraflayamadığınız için dilerseniz öncelikle "Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003)" başlığından bir ön inceleme yapıp oradakilerden hangisi olduğunu tespit etmeye çalışabilirsiniz. Ona göre de çözüm yöntemlerini konuşuruz.

öncelikle teşekkür ederim

zararlı fotoğrafları kısmında benzer bir resim bulamadım. bulabildiğim tek alakalı şikayet http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=30588&postcount=1
onun da yanıtı olan link silinmiş görünüyor. zararlılarla ilgili diğer başlıklar sorunun akarlarla ilişkili olabileceğini işaret ediyor, bu durumda ne yapmalı?

cahil cesareti, bu akşam fuluün 2 yaprağında arap sabunu terifini deniyorum, yarın akşama yapraklar sağ çıkarsa onunla devam edeceğim. allah kerim artık

Amanita
13-05-2008, 23:21
Oğuzhan; bilgisayarında Microsoft Office Picture Manager proğramı yüklüyse, onunla fotoğrafın boyutunu küçültebilirsin. Ben onunla küçültüp gönderiyorum fotoğrafları.

photoshop da resim boyutu küçültür. olmadı resimleri wikipediaya upload edip link gönderebilirsiniz, ben büyük resimlerimi o şekilde koyuyorum, küçültmeye de gerek kalmıyor.

h_berder
24-05-2008, 23:25
Evet... Fulüm hakkında ileri geri konuşmuştum daha önceden, çiçek vermiyor diye... Şu anda 6 tane tomurcuğumuz var...
Bu arada boyu da nerede ise 150 cm.yi buldu, acaba illa kışı mı beklemek gerek budamak için?

papillon22
25-05-2008, 00:01
Fotoğraf küçültmek isteyen arkadaşlar için ayrıntılı bir açıklama yapayım dedim. Çünkü forumu okurken mümkün oldukça fazla fotoğraf destekli olursa daha çok bilgileniyorum.

1. bilgisayarda veya cd deki fotoğrafınızı açın.
2. fotoğraf tam ekran olarak Microsoft Office Picturre Manager da açıldığında
üst sırada Dosya, Düzen, Görünüm, Resim, Araçlar, Yardım kelimelerinden RESİM Kelimesine tıklayın.
3. Tıklanınca çıkan YENİDEN BOYUTLANDIR ' a tıklayın.
4. fotoğrafınızın sağında bir sütun açılacak. Bu sütunda ÖZEL GENİŞLİK * YÜKSEKLİK yazısının altında yan yana iki kutucuk bulunmakta.
5. Bu kutucuklardan soldakine 300 - 350 gibi bir rakam girin ve alttaki TAMAM yazılı yere tıklayın Fotoğrafınız küçülecektir hemen. daha sonra Bilgisayar disketi görünümü var yukarıda (kaydet yani) oraya tıklayıp yeni boyutu kaydedin.

KOLAY GELSİN.

SAYGILAR

Passion
27-05-2008, 19:47
Benim Arap Fulümün bugünlerde yaprakları sararıyor. Sebebini anlayamadım bir türlü. Geçen sene de soğuktan olmuştu ama sonra yeni filizlenen yeşil yapraklar onları kamufle etmişti. Şimdi yeni filizlenen yapraklarda da sararma var. Havalar ısındığı için dışarı koydum. Bir aydır dışarıda ama sararma son günlerde yoğunlaştı. Güneştendir diye bu akşam daha serin bir yere aldım, bakalım ne olacak? Suyunu da ne az ne fazla veriyorum. Saksısı küçük geldiğinden olabilir mi acaba. Sanırım 4 senedir aynı saksıda.

Sayın Omar siz Arap Fulü yetiştiriyordunuz. Bana bu konuda öneride bulunabilir misiniz? Bu arada sizinkiler ne alemde?

omar
30-05-2008, 10:39
Sn. filizoztr,
Kusura bakmayın cevabım geç kaldı. Benim arap fullerim 1 metreye yaklaştı. Ben sulama sularına 2 haftada bir demir eksikliğine karşı çiçek coşturan ekliyorum. Ayrıca diğer takviye besinleri de veriyorum. Yapraklar oldukça büyük ve yeşil. Sanırım sizin sorununuz demir eksikliği. 4 yıl uzuuun bir süre :) Toprağınız besin değerini kaybetmiştir, zararlılar ve besin eksikliği bu sorunu yaşatabilir. Saksısını hemen değiştirin. Mümkünse köklerine zarar vermeden eski toprağını biraz azaltırsanız yararlı olur kanısındayım.
Ayrıca bir İzmir seyahatimde farklı versiyonunu buldum; yapraklar daha koyu, damarları ve gövde ucu bordo rengine dönük!
Size sorunsuz, bol kokulu günler dilerim...

Oğuzhan
07-06-2008, 16:26
Sevgili Omar Farklı versiyonunu görebilir miyiz.?:)

Günüm
10-06-2008, 19:18
Ful çiçeğinde havai daldırma ile köklendirme yapabilir miyiz?
Gece sıcaklıklarının yükselmesini takiben ben denemek istiyorum.Daha önce deneyen varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim.

lerdemir
10-06-2008, 22:05
Ben gardenyada denemiş ve başarılı olmuştum, ancak ful aklıma gelmemişti :)

Onu da sizden öğreneceğiz anlaşılan...

Aşama aşama fotoğraf isteriz ama bilesiniz...

Passion
27-06-2008, 20:16
Sn. Omar,

Çok teşekkür ederim. Ben de uzun süredir internete giremiyordum. Bugün gördüm cevabınızı.Şu anda arap fulümün sarı yaprakların bir kısmı döküldü ,bir kısmını da ben koparmıştım. Yeni yeşil yapraklar filizleniyor. Dediğiniz gibi toprağı fakirleşmiştir artık. Dibinden gelen yeni filizler var onları yeni saksıya dikmeyi düşünüyorum. Eskisinin de toprağını zenginleştirmeye çalışayım. Zaten size yazdığım o günlerde toprağına demir çubuk ve çiviler saplamıştım ben de. Tekrar teşekkür ederim.

İzmir den bulduğunuz fulün çiçekleri de farklı mı acaba ?

Bol çiçekli günler dilerim ...

Günüm
27-06-2008, 23:26
Adım adım fotoğraf dediniz aldı beni bir heyecan..:p
Açıkçası başlamak için ortak siparişlerimizle aldığımız köklendirme hormonunun gelmesini bekliyorum..Aksi gibi uzayıp giden dalların her gözünden yapraklar ve tomurcuklar çıkmaya başladı..Hissetti mi artık bilemiyorum.
Ama sizin çalışmanız benim başvuru kaynağım..Onu okuduktan sonra internette de biraz araştırma yaptım..İnşallah yüzümün akı ile çıkacağım bu işin içinden..

Oğuzhan
11-07-2008, 11:41
Ful de aşırı yaprak dökülmesi oldu.Olanlarda elim değdiği zaman patır patır indiler.Sanırım nazar değdi.Ya da aşırı sıçaktan kurudu.Anlamadım.:(
aman dikkat edin bu aralar havalar çok sıcak kayıplar çok oluyor.

pelinya
11-07-2008, 12:37
Kırmızı örümceklere dikkat! Şu sıralar inanılmaz kırmızı örümcek var. Dışarıda ne var ne yok kurutup talan ediyorlar. Bu seneye kadar hiç bu kadar çok görmemiştim. Üstelik ilaçlamayla da yok edemiyorum :(

diver_bird
16-07-2008, 23:34
Ben gardenyada denemiş ve başarılı olmuştum, ancak ful aklıma gelmemişti :)

Onu da sizden öğreneceğiz anlaşılan...

Aşama aşama fotoğraf isteriz ama bilesiniz...

Merhaba Sevgili Lerdemir:)

Nasılsınız.

Benimde evimde yasemen var normal açıyor Marmaris ten almıştım.Tabi buradaki iklime göre geç açıyor. Birde ful yasemen dedi ondan almıştım, Katmerli yani sizin resimlerinizde gördüğüm katmerli ful arap yasemeninden değil (normal yasemen çalımsı gibi duruyor) sadece normal yasemenden daha kalın yaprakları var misler gibi kokuyor. Şimdi çoğaltmaya çalışıyorum umarım başarılı olurum.
Sizin havai köklendirme yaptığınız GARDENYAnız ne durumda:confused:Bana da gönderme sözü vermiştiniz ya ondan soruyorum;)
İnş.beni unutmamışsınızdır.

Oğuzhan
19-07-2008, 17:16
43380

Oğuzhan
19-07-2008, 17:24
43381

Yeni ful bulmam lazım.Komşunun nazarı değdi galiba :(

Camelia
21-07-2008, 14:37
Bahçeye dikmiş olduğum 1 adet yıldız yaseminin (Trachelospermum jasminoides) boyu yaklaşık 3-4 metre oldu. Katmerli diye almış olduğum fulde katmersiz çıktı. Katmersiz ful tırmanıcı bir tür olduğuna göre ikisini birbirine sardırsam olurmu ?

öğretmen
22-07-2008, 13:35
Katmersiz fulden geçen yıl ben de bahçeye dikmiştim.Ama soğukta kurudu.Şimdi yenisini saksıya diktim.Ben Sarıgöl'de oturuyorum,sayın Camelia.Fazla kar da yağmıyor.İstanbul'da çiçeğe soğuk vurmuyor mu?

Camelia
22-07-2008, 17:23
Ful saksıda olduğu için kışın kuytu bir yere aldım o yüzden soğuğa dayanabilirmi bilmiyorum . Begonvilim kışı çıkaramadı mesela. Ama yıldız yasemini kışı dışarda geçirdi. Koku bakımından klasik yaseminler (Jasminum polyanthum) kadar güzel koktuğunu söyleyemeyeceğim ama baharda muhteşem çiçek açtı. Üç farklı türü birbirine sardırırsam nasıl olacak merak ediyorum. Yıldız yasemin oldukça arsız olduğu için hızlı büyüyor. Birbirine sardırdığımda ful ve klasik yasemini soğuktan korumaya yardımcı olabilir belki diye düşünüyorum.

omar
24-07-2008, 08:24
En sonunda Ful'üm açtı...

Dün iş dönüşü sezonun ilk çiçeğinin açtığını ve balkonumun mis gibi koktuğunu gördüm.
Üstünde daha 15 adet tomurcuk var, sıralarını bekliyorlar...:p

omar
27-07-2008, 12:00
Kış aylarında "kırmızı örümcek" musallat olduğundan 50 cm.den budamıştım. Şimdi boyu 145 cm.

omar
27-07-2008, 12:04
Kokusuna doyum olmuyor. Bana İzmir'i anımsatıyor...

Oğuzhan
28-07-2008, 09:34
Maşallah.Aman kırmızı örümceğe dikkat.Ne var ne yok süpürüyor.Benimki bütün yaprakları döktü.Ev içinde mi ,balkonda mı duruyor.Çok güzel olmuş.Kokunun keyfini çıkarın.

Passion
28-07-2008, 11:29
Evet gerçekten çok güzelmiş Sn. Omar . Kokusunu çok merak ettim Fulün . Benimde bir yerlerden bulmam lazım bu çiçeği.

Arap fulleriniz ne alemde Sn. Omar. Benim ki toparlandı. Tomurcuklar oluşturmaya başladı. Çok şükür geçen seneki gibi bu sene de çiçeklerini görebileceğim.

omar
28-07-2008, 12:03
Sn. Oğuzhan,
Fulüm balkonda. Batı yönünde. Bol bol güneş alıyor. Kışın iş yerime getiriyorum. Dediğiniz gibi "Kırmızı örümcek" beni çok kötü durumda bırakmıştı. Şükürler olsun ki toparladı...
Size de hoş kokulu günler dilerim.

omar
28-07-2008, 12:15
Sn. Passion,
Ful kokusu, Arap Ful'ünden biraz daha yumuşak. **** ben böyle hissediyorum. Benim için her ikiside vazgeçilmez!

Arap fullerinizin toparlanmasına sevindim. Benimkiler henüz boya gidiyor, heyecanla çiçeklenmesini bekliyorum.

Ben Arap fulu ismi ile yeni bir konu başlığı açmıştım. Çiçeklendiği zaman paylaşmak isterseniz görmek isterim. Kim bilir, bakarsınız "Arap fulü" sevenler oluşturabiliriz:D

Bol çiçekli ve kokulu günler dilerim..

Passion
28-07-2008, 13:13
O başlığı farketmemiştim Sn. Omar. Bundan sonra oraya yazarım , resimleri de eklerim.
Ben de bol çiçekli, misss kokulu günler dilerim.

öğretmen
31-07-2008, 23:28
Bahçeden içeriye aldım.Çiçekleri kurudu.:(Ama yeni sürgünler veriyor.

smiy
06-09-2008, 15:23
Bir ay önce neredeyse kuru bir dal olarak aldığım ful çeliğim tuttu ve çok güzel yeni sürgünler verdi. Umarım en kısa zamanda sizinkiler gib güzel çiçeklerini de görebilirim.
46655

günebakan
09-09-2008, 15:15
eskiden benimde rahmetli anneannemin bahçesinde vardı şimdide kayıvalidemin terasında var benimde ne çok sevdiğim çiçeklerden biridir hele o mis gibi kokusu ohhh ama izmirde çok sık görmedim ben ful çiçeğini eğer bulsam hemen fidesinden istiyeceğim **** satın alacağım:)

ilknur aşık
10-09-2008, 16:15
Hisarönünde mutlaka bulursunuz.

snoopy
15-09-2008, 16:23
İlk fulüm ilk çiçeğini verdi, harika kokuyor, ben de zevkten dörtköşeyim..:D

omar
16-09-2008, 10:07
Güz döneminin son çiçekleri.

Bu sabah saydım; üstünde tek veya çoklu olmak üzere 38 adet tomurcuk var. 15-20 gün daha kokusunu duyacağım. :p

Ful sevenlere güzel kokulu günler dilerim.

arsen1
21-09-2008, 10:05
Çoğaltmak için yaz sonu mu yoksa şubat mart aylarımı daha uygun?
Teşekkürler.

lerdemir
21-09-2008, 23:57
sn. arsen1,

Sevgili Mine Hn. bu başlığın ilk mesajında "...Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir..." demiş ve şunu da eklemiş: "...

Ayrıca, "... Makas keskin olsun. Çelikleri aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutun çıkarın dikin .Oksijenli sulu solüsyonla da sulayın...", "... Çelikleri de çok hızlı köklenmiyor.Normalde toz köklendirme hormonu kullanılıyor..." diye de belirtmiş başka mesajlarında.

Üyelerimizden Mutlu Kutlu ise şu bilgileri vermiş:

"...Dal (çelik) köklendirmek için suya konulmasına karşıyım. en iyi çelik köklendirmek şekli, çeliğin bir göz toprak altında 1 gözü toprak yüzeyinde ve gölgede yapılması ile olur. ortam sıcaklığı 24-30 derece olması en ideal ortamdır. köklendilen toprağın torf **** perlit olması köklenme hızını arttırır. son olarakta toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak ve toprak altında suyun göllenmemesine dikkat etmek lazım..."

Benim de bildiğim kadarı ile 24-25 derece ortam ısısı temin edilebildiği sürece köklendirilebilir. "Yaz sonu"nu epeyce geçmiş olmamıza rağmen denemeye değer diye düşünüyorum.

Bu arada, iki tane fulümün saksı topraklarının üzerlerini bolca kabak püresi ile kapladım bugün; bakalım ne gibi bir gelişme olacak?

charon
07-10-2008, 17:14
iyi günler,
çok uzun yıllar ful yetiştirdim ancak,yaz tatiline giderken apt. görevlisine emanet ettiğim canım çiçeklerim gibi fulümde kurudu:(gitti.
ben ankarada yaşıyorum uzun zamandır aramadığım sera bahçe kalmadı bir türlü bulamadım,bana ful nereden bulabileceğimi söyleyebilecek biri olursa minnettar kalacağım...sevgiler...

omar
08-10-2008, 09:09
Sn. Charon,

Önümüzdeki günlerde Fulümü budayacağım. Henüz çelikden köklendirmeyi ben başaramadım.:( Bu nedenle size köklendirmeniz için çelik verebilirim. Hiç olmazsa boşa gitmemiş olur. Sizin başarmanızı gönülden dilerim.

Ankara'da ful bulmanız imkansız gibi.:mad:

Size bilgi veririm, hoşça kalın.

gumeysa
09-10-2008, 17:04
bizim ful ist çatalcada yani kışın ölür mü acaba yoksa sera gibi bişey mi yapsam

nirvan
10-10-2008, 16:32
merhaba bende yaseminin güzel kokusuna dayanamayıp bir tane satın aldım

bu tür sanırsam sarıcı türlerden acaba açıp bir yere dayamammı lazım sarması için beni bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu olurum

omar
11-10-2008, 17:19
merhaba bende yaseminin güzel kokusuna dayanamayıp bir tane satın aldım

bu tür sanırsam sarıcı türlerden acaba açıp bir yere dayamammı lazım sarması için beni bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu olurum

Sn. Nirvan,
Sorunuzu yanlış yerde sormuşsunuz;) ama ben size genede cevap vereyim: Yasemin karakter olarak sarıcı bir bitkidir, mutlaka bir yere dayanması veya sarılması gerekir. Özellikle genç fidanlarda. İnce gövdesi çabuk kırılabilir...

Ayrıca vereceğiniz sardırma şekli ile de güzel bir form elde edebilirsiniz.

BenBen1967
22-10-2008, 19:34
Bu arada sayın Lerdemir size bir sorum olacak. Fulden çelik almayı planlıyorum. Çeliği alınca ne yapayım? Nasıl bir uygulama lazım? Direkt suyamı koyayım yoksa başka bir şey yapacakmıyım? ;)

nariçi
22-10-2008, 19:58
Ful çiçeği çok güzel, karbeyaz **** pastel beyaz desem, ama sanki tazeliği etli taç yaprakların pastel ama kalın yapma çiçek görünümü ile beyaz gül maketi gibi. Zaten gülü aratmayan kendine has kokusu adı gibi cazip. Yapraklarıda koyu yeşil, ve etli görünümde. minyon bir çalı sanki. Bizde vardı, kayın validem vermişti ama çok oldu, neden yok oldu unuttum ama geçen yıl pazarda gördüm almadığıma da pişman oldum.

lerdemir
24-10-2008, 10:13
Sevgili BENBEN1967,

Ben, bu yaza kadar herşeyi sadece suda köklendirmeye çalışıyordum. Kısmen de oluyordu, zira torftaki denemelerim hep çürüme ile nihayetlenmişti.

Bu yaz tatilinden Ağustos'un ortalarına doğru edindiğim yaşlı bir ful neredeyse kum ve beyaz gri çamurumsu topraktan oluşan bir kovada idi; tüm dallarını budayıp, köklendirme hormomuna batırıp doğrudan o saksının içindeki toprağa daldırdım. 9 taneden sadece 1 fire verdim 2 ayda. Sanıyorum diğerlerinde kök oluşumları oldu ki halen yaşıyorlar.

Bir daha suda çelik köklendirmeyi denemem fullerde.

Fulde böyle kolaymış galiba. Ama tabi asıl sonucu kışı çıkardığımızda göreceğiz... :)

Yani sözün özü; torfa değil de, kumlu tınlı bahçe toprağına doğrudan daldırın gitsin; ortam nemini ve ısısını sağlayınca kesin kökleneceklerdir. Bir de önemli not; benim bu seferki denememde doğrudan güneş görmemekle beraber yarı aydınlık ve havadar bir nokta olursa tam süper olur :)...

ebrub
26-10-2008, 15:44
Merhaba,ekte benim fulümün resimleri var,yaklaşık 14 gün oldu geleli,Sn. Mutlu Kutlu'dan almıştım.Evde Güneydoğu yönünde,saat 10.dan akşamüzerine kadar güneş alan pencere önünde,30 litrelik saksıda ve 2 kök halinde.

Resimlerde de göreceğiniz gibi yaprakları pek sağlıklı durumda değil.
Bana ne önerirsiniz saglıgına kavuşturmak için? :(
Şimdiden teşekkürler...

50979
50980
50981
50982

Passion
19-02-2009, 13:50
Tespih böcekleri Fule zarar verebilir mi? Toprağı tespih böcekleriyle dolu. Bazen yüzeye çıkıyorlar o zaman toplayıp atıyorum. Geçen gün Fulün dalında yakaladım bir tane. Bu gün toprak yüzeyinde saymadım ama en az 10 adet tespih böceği bulup attım. Ufak bir elma çöpü varmış onu yemeye çıkmışlar.

Fulün saksısını değiştirirken toprağına kabak domates artıkları koymuştum. Ondan çoğaldılar sanırım. Sebze artıklarıyla beslenirmiş bu böcekler.

Bitkime bir zararı dokunur mu bu böceklerin. Ne yapmalıyım?

omar
19-02-2009, 14:40
Tespih böcekleri Fule zarar verebilir mi? Toprağı tespih böcekleriyle dolu. Bazen yüzeye çıkıyorlar o zaman toplayıp atıyorum. Geçen gün Fulün dalında yakaladım bir tane. Bu gün toprak yüzeyinde saymadım ama en az 10 adet tespih böceği bulup attım. Ufak bir elma çöpü varmış onu yemeye çıkmışlar.

Fulün saksısını değiştirirken toprağına kabak domates artıkları koymuştum. Ondan çoğaldılar sanırım. Sebze artıklarıyla beslenirmiş bu böcekler.

Bitkime bir zararı dokunur mu bu böceklerin. Ne yapmalıyım?

Sn. Passion,

Tesbih böceğinin bitki kökü, yaprak ve sebze atıkları ile beslendiklerini, ayrıca gezindikleri yerlere bıraktıkları salgıları ve dışkılarıyla insan sağlığınada zarar verebileceklerini, size cevap hazırlamak için araştırırken öğrendim.

Fiziki ve kimyasal mücadeleyi birlikte yapmak faydalı olur. Zirai ilaç satan bir yerden alabileceğiniz uygun ilaçla toplama işleminize destek olun.

Kolay gelsin, en az zararala kurtulmanız dileklerimle.

Passion
19-02-2009, 14:50
Sn. Omar çok teşekkür ederim. Ben de bu konuda daha fazla bilgi toplayabilir miyim diye forumu dolaşıyordum. O zaman bitkinin toprağını tamamen boşaltıp değiştirsem mi acaba? Şu mevsimde toprak değiştirmem fulü etkiler mi acaba yoksa bekleyeyim mi biraz daha?

omar
19-02-2009, 15:06
Sn. Passion,

Zor bir soru! :p

Ben bu durumda olsam, bitki köklerinin tutunabileceği kadar toprak bırakıp uygun (asitliğe sahip) bir toprak ile değiştiririm.

Yok beklemek isterseniz bahar aylarınada az kaldı zaten.

Birde böcekler gündüz aktif, gece pasif durumda oluyorlarmış. Toprak değişimi işlemini gece yapıp, aynı anda sığındıkları yerlerden toplamak daha uygun olur sanırım.

lerdemir
02-03-2009, 22:52
Ben bu haftasonu yine ve yeniden budadım fullerimi.

Kıştan çıkıp, bahara selam etmek üzereler gördüğüm kadarıyla.

Tam istediğim şekilde sürgünler verip biçim alsın diye budadım dallarını bir güzel...

Bakalım neler olacak?

dubief
03-03-2009, 14:47
Evin içerisindeki Ful'üm tomurcaklanmaya başladı. Önemli olan burnumuzu değirmeden koklamak :)

Mermaid
03-03-2009, 19:41
Benim yaz sonunda almış olduğum ful hiç gelişme göstermedi öylece geldiği gibi duruyor.:(
Ne bir yaprak verdi nede bir yaprağı düştü. Bir miktar gübre koydum toprağına başka neler yapabilirim.:confused:

Başbahcivan
05-03-2009, 20:44
Benim yaz sonunda almış olduğum ful hiç gelişme göstermedi öylece geldiği gibi duruyor.:(
Ne bir yaprak verdi nede bir yaprağı düştü. Bir miktar gübre koydum toprağına başka neler yapabilirim.:confused:
Sayın arkadaşım yasemin çiçeğinin buraya resmini yüklemen mümkünmü? Durumuna göre yorum ve çare bulmamız daha mantıklı olur, arap yasemini genelde eylül, ekim gibi daha fazla sürgün yaparlar,sizde hiç hareket yok dediğinize göre mutlaka sorun var demektir.

kopshtar
06-03-2009, 22:22
Arkadaşlar anneme emanet ettiğim fulümü kışın üst kata çıkarıp sulamayı unuttuğu için kısmen kurumuş olarak buldum :( kahroldum, yıkıldım...
yapraklarının hepsini döktü. budadım, içeri sıcak ve aydınlık bir yere aldım. dalların içi hala yaş. sizce kurtulma şansı varmı ?

omar
07-03-2009, 06:28
Sn. Kalbara,

Fulünüz fotoğrafında da görüldüğü gibi halen yaşıyor ve kısa sürede toparlanıp, yaprak verecektir. Merak etmeyin.

Ortada rengi koyu çıkan kısım sanırım kurumuş, onu budayın.

Hoşça kalın.

Başbahcivan
07-03-2009, 17:28
Arkadaşlar anneme emanet ettiğim fulümü kışın üst kata çıkarıp sulamayı unuttuğu için kısmen kurumuş olarak buldum :( kahroldum, yıkıldım...
yapraklarının hepsini döktü. budadım, içeri sıcak ve aydınlık bir yere aldım. dalların içi hala yaş. sizce kurtulma şansı varmı ?
Arkadaşım gövde canlı kabuğun iç kısmı kesince yeşil ise sürgün verecektir ama biraz daha keserek dalları kısaltırsan bitki daha çabuk kendini toparlamasına yardımcı olmuş oluruz.

Volare
14-03-2009, 22:08
iyi günler,
çok uzun yıllar ful yetiştirdim ancak,yaz tatiline giderken apt. görevlisine emanet ettiğim canım çiçeklerim gibi fulümde kurudu:(gitti.
ben ankarada yaşıyorum uzun zamandır aramadığım sera bahçe kalmadı bir türlü bulamadım,bana ful nereden bulabileceğimi söyleyebilecek biri olursa minnettar kalacağım...sevgiler...

Yıllar önce Bentderesindeki fidancılardan almıştım , hatta sarı begonvil bile bulmuştum .Bence şansınızı deneyin .
Saygılar .

Volare
14-03-2009, 22:22
Ben bugün bir ful yasemin sahibi oldum .
Boyu yaklaşık 1 metre .Tomurcuk yok ama yeni filzler var .
İzmirde ful bulamıyorum diyen varsa çok aramamış demektir;)
Hadi hayırlısı .

Volare
15-03-2009, 08:15
Yeni öğrendim ki benim bitkimin adı aslında fulyasemin imiş .
yaprakları ful , çiçekleri yasemin çiçegi gibi .Yaprak dökmezmiş .:rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
29-03-2009, 07:50
Artık benim de tenekede fulüm var.:cool:

lerdemir
30-03-2009, 13:16
Sûz-i Dilârâ,

O en büyük boy peynir tenekesi mi?

Öyleyse çok büyük gelmez mi o boydaki bir gövde için?

Bir de, fulünüzü siz mi budadınız, yoksa o hali ile mi satın aldınız?

Sûz-i Dilârâ
30-03-2009, 17:41
lerdemir, teneke, büyük boy zeytin tenekesi:( yanlış bir şey mi yaptım:confused::confused: Fulü bu şekilde budanmış olarak satın aldım, kötü bir budama mı? Sorun olarak gördüğünüz bir şey mi var?
Marketteki peynir, zeytin reyonundaki çocuğu güç bela ikna edip "teneke çıkarsa ayır" demiştim, "abla unuturum, falan filan" derken ısrarlarıma dayanamayıp "tamam" demişti. Onun bulduğu teneke, hem büyük olursa rahat etmez mi?:(

lerdemir
31-03-2009, 20:34
Bitkinin kök hacmine göre çok çok fazla hacmi olan saksılar bitkinin köküne doğru gelişmesine ve bu nedenle de toprak üstü yapısında yavaş büyümeye neden olur ki bu da, saksıda bitki yetiştiriciliği için istenmeyen bir durumdur.

O yüzden sormuştum...

Daha orta boy bir teneke için lokanta kafe büfe gibi yerlerde kullanılan kiloluk mısır tenekelerini kullanabilirsiniz. Büyük boy peynir tenekesine göre çok daha küçüktürler.

kaktüs
31-03-2009, 21:56
Sn lerdemir

Artık Vitâ'lar kullanılmıyor evlerde. Şimdi bize lokanta lokanta teneke mi aratacaksınız :)

lerdemir
01-04-2009, 10:39
Vallahi ben aradım... :)

Gittiğim mekanların şef garsonlarına şöyle elimle bir boyut gösterip, o boyda bir teneke boşa çıkıyor mu diye sordum durdum; birisi "hah evet, mısırlarımız o boydaki bir tenekede" deyip, sonra cümle aleme göstermeden mutfak çıkışından orta boy, silindir bir mısır tenekesi gösterdi onay için. Hesaptan sonra bir poşet içinde tenekeyi de alıp çıktık.

O silindir mısır tenekesinin boyutu ve uygulaması için "teneke saksılara ucuz dekoratif uygulamalar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4494)" başlığındaki ""şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=114887&postcount=45)"a" bakabilirsiniz.

Ayrıca "şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=199648&postcount=140)"da belirttiğim, köklendirdiğim minik ful çeliğimi içine yerleştirdiğim en küçük boy mısır tenekesine ilişkin de bir örnek bulabilirsiniz.

lerdemir
12-04-2009, 18:20
Suda köklendirdim yaklaşık 2 ayda.

Bugün de güzelce hazırladığım saksı harcını doldurduğum bir kağıt bardağa aldım.

Diğer çeliklerim halen aynı suda köklenmeyi bekliyorlar...

kaktüs
12-04-2009, 18:25
Suda köklendirirken suya ekstra birşey yapıyor musunuz? İlave, .. günde bir suyu değiştirmek vs?

lerdemir
12-04-2009, 18:48
Ben yağmur suyu kullandım. Oda sıcaklığında.

İçine hiçbir şey koymamıştım ilk başta, 3 veya 4 hafta sonrasında -gardenyalarım için hazırladığım 20-20-20 NPK, hümik asit, limon tuzu, aspirin, oksijenli su, mikro element ve demir karıştırılmış sudan- yaklaşık 4-5 çorba kaşığı dolusu kadar üzerine eklemiştim.

Hiç de su değiştirmedim. (Değiştirmedim ama sonradan ilave ettiğim eser miktarda aspirin ve osijenli su çürümeyi engellemiştir)

BenBen1967
17-04-2009, 12:16
Hımmm haset durumu söz konusu. ;) Benim ful suda köklenemedi. Bende saksının birine diktim dedim, belki orda kök salası tutarda beni utandırır diye. Hala ortalıkta kök namına birşey görünmüyor.

BenBen1967
20-04-2009, 22:48
Feci bir şekilde mutlu olurum. Amaninnnn (sevinç nidası). Islak pamuğa sarma az biraz topraklı bir bardağın içinde yollayınki saksıya dikerken kökler zarar görmesin.
Ben yeni kök almak için garibimi budayınca küstü sanıyorum yaprak namına herhangi bir emare yok üstünde. Kurumuş olmazsından korkuyorum. ;)

arzuirem
22-04-2009, 20:10
merhaba aranıza yeni katıldım.Geçen yaz ful yetiştirmeye başladım çok hızlı büyüdü ama büyümesi tamamen durdu mayısta canlanırmı ne yapmam gerekir

Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 08:10
Fulümde tomurcuk görüyorum.:cool: Siz de görüyor musunuz?:D

omar
26-04-2009, 09:03
Sn.Sûz-i Dilârâ,

Sizin Ful erken çiçeklenmiş (!). Benim fulüm henüz uyanamadı... Umarım o da en kısa sürede çiçeklerini bana sunacak.

Size güzel kokulu günler dilerim. Koklarken dokunmayın ve saksısından Domates'i eksik etmeyin.

Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 10:34
Teşekkür ederim, darısı başınıza:) Domatesi doğrayıp toprağına mı karıştırayım?

lerdemir
26-04-2009, 13:24
Hey maaşallah Sûz-i Dilârâ, nasıl da erkenden çiçeğe durmuş fulünüz!

Şu aralar bulunduğunuz yerde hava gündüz ve gece sıcaklıkları ne durumda?

Bir de ne şekilde bakım yapıyorsunuz fulünüze?

Yani, bu kadar kısa sürede çiçeklenmeye başlamasına ne sebep olmuş olabilir acaba?

Az sulama mı, ortam ısısı mı, güneş ışığı alma süresi mi, yoksa başka bir bakım uygulaması mı dır?

NOT: Domates uygulamasında ara sıra fulünüzün toprağından domatescikler filizlenmeye çalışabilir haberiniz olsun; ister çimlenmiş tohumlarım değerlendirir domates fidesi yaparsınız benim gibi, isterseniz de yolup atarsınız :)

Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 15:52
41 kere maşaallah :)

lerdemir hocam, aslında özel bir bakım uygulamıyorum desem sanırım şaşırmazsınız, herhalde tesadüfen yaptıklarımdan hoşnut kalmış. Şöyle özetleyim, sabah güneşi alan pencerenin dibinde yerde, gölgeli, ışıklı diyebileceğim bir yer, ayrıca güneş ışığını çoğu zaman tülün ardından alıyor, bazen sabah erkenden pencereyi açıp doğrudan güneş ışığı almasını da sağlıyorum. Odada kalorifer peteği var, az yandığı için iki aydır, kışa göre nisbeten serin oluyor, toprağı torf+coco peat+ perlit, tenekede, kaynatıp soğuttuğum suyla toprağı kurudukça suluyorum. Hava durumunu izlemek hiç adetim değildir:dilli: ama birkaç aydır kâh güneşli kâh yağmurlu geçiyor ev de kaloriferin durumuna göre bazen serin bazen ılık oluyor. Bakımımın özeti bu.:)

Bir de gardenya başlığında size haberlerim ve bir adet sorum var. Oraya da göz atabilir misiniz lütfen?

Oğuzhan
26-04-2009, 18:01
Oooo maşallah ilk ful çiçeği hoş gelmiş. :)

Benimkiler hala uyanmadı :(

Passion
26-04-2009, 18:05
Maşallah gerçekten. Benim ful de yeni yeni filizlenmeye başladı. Gövdesinden dallarından yeni yapraklar söküyor...

Oğuzhan
26-04-2009, 18:36
74876
Geçen seneden bir resim.Ful'cüler hareketlensin.:D

omar
27-04-2009, 15:22
Teşekkür ederim, darısı başınıza:) Domatesi doğrayıp toprağına mı karıştırayım?

Sn.Sûz-i Dilârâ,

Fark etmez. Önemli olan fulü domates ile buluşturmak ;)

Doğrandığında Sn. Lerdemir'in de dediği gibi minik domates filizciklerine sahip olabilirsiniz...
Ben, eşim mutfakda yoksa hemen blender ile püre haline getirip veriyorum. :D

Toprak ile de üstünü iyice örtüp koku ve minik sineklerin önüne geçmeye çalışıyorum.

kaktüs
28-04-2009, 08:55
Koku ve sineğin önüne geçebiliyor musunuz peki :D

Sûz-i Dilârâ
08-05-2009, 15:32
Arkadaşlar fulümün tomurcuğu baya irileşti, kaç gündür kokmaya başlamış mıdır diye kontrol edip duruyordum. Bu sabah (burnumu değdirmemeye dikkat ederek) bir kokladım, Allahım o ne! O nasıl bir güzel koku! Hayatımda böylesini koklamadım. O ferah parfümü... Delisi olduğum hanımeliyi bile solladı! :)

İnsanlar böyle bir güzelliği yetiştirmekten nasıl vazgeçerler anlamadım. Çok şey kaybediyorlar. Ağaçlar.nette olup da fulü olmayanlara acıdım şimdi. :D En kısa zamanda bir tane ne yapıp edip alsınlar.:cool: Fulsüz geçen günlerine acıyacaklar.:D

Mine Hanım'ın özendirici yazısını okuyup almıştım bu çiçeği. Ona da kocaman bir teşekkür tarafımdan.;)

lerdemir
08-05-2009, 17:03
Bu yazılanlardan sonra bir güzel fotoğraf çekip koymaz mıyım buraya ben?! :)

Alttan dallanmayı ve çok dallı gelişmeyi teşvik etmek içn hep tepe sürgünlerini çimdiklediğim için güzel bir şekil aldı.

Lakin daha tomurcuk namına birşey görünmemekte :(

Oğuzhan
08-05-2009, 17:53
buda ayrı bir cins elinde olna var mı ?
77175
77176

Sûz-i Dilârâ
08-05-2009, 22:42
Sabahtan beri gelip gidip kokluyorum, odayı parfümüyle doldurdu. :) Sataşmalarımı, sevmelerimi anlamış gibi tomurcuk hızla açtı, çiçek oldu. :) Bir makine ayarlayayım da resmini ekleyeyim buraya.

lerdemir, Oğuzhan Bey, darısı başınıza.:) Çimdikleme konusunda daha sonra bilgilerinize başvuracağım. Benimki habire boya gidiyor da.

Müjgan Yılmaz
08-05-2009, 23:39
Sevgili Levent
Konunun uzmani olarak ,yaseminde ki soruna yardimci olabilir misin?Bir uzadi aman tanrim kapinin boyunuda,asti(sanirim merdivenle ancak ulasacagim) geldigi gunden beri serada ,sulamayi uzun araliklar la yapiyorum dengeli bir form almasi ve ciceklenmesi icin ne yapmaliyim?

celalsungur
09-05-2009, 11:31
buda ayrı bir cins elinde olna var mı ?
77175
77176

Bundan benim bahçede var, henüz çiçeğinin açtığını göremedim. (geçen yaz iş nedeniyle Yalova'daydım)

Oğuzhan
09-05-2009, 13:16
Celal abi açsında bir görelim.Çalı şeklinde mi?Resmi varsa ekler misiniz?

celalsungur
09-05-2009, 14:57
Celal abi açsında bir görelim.Çalı şeklinde mi?Resmi varsa ekler misiniz?

1094 nolu mesajdaki çiçekten, Dikili'de bahçede ekili. İşin güzel yanı, 2 sene evvel almıştım. 2 kış geçirdi bahçede. Ağaçlar.net'i ilk bulduğumda etkilendiğim çiçeklerden biriydi.

lerdemir
09-05-2009, 22:40
Sn.Müjgan Yılmaz,

Hangi yasemin? Daha önce konuşmuş olduğumuz bir konu muydu şimdi tam hatırlayamadım.

O yüzden, tam olarak sorunuzu algılayamadım. Başka bir başlıkla mı ilgili idi acaba sorunuz?

Sevgili Levent... yaseminde ki soruna yardimci olabilir misin?Bir uzadi aman tanrim kapinin boyunuda,asti(sanirim merdivenle ancak ulasacagim) geldigi gunden beri serada ,sulamayi uzun araliklar la yapiyorum dengeli bir form almasi ve ciceklenmesi icin ne yapmaliyim?

O zaman Sn.celalsungur, mümkün olabilirse, köklendirilmiş bir çelik istirham ederim sizden...

1094 nolu mesajdaki çiçekten, Dikili'de bahçede ekili. İşin güzel yanı, 2 sene evvel almıştım. 2 kış geçirdi bahçede. Ağaçlar.net'i ilk bulduğumda etkilendiğim çiçeklerden biriydi.