View Full Version : Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac)
acemifüsun
22-09-2010, 12:58
Sevgili cellin kırmızı örümcele ancak kimyasal ilaçla başedilebiliyor, mutlaka eşiniz daha iyi bilir ama; bitkiyi ilaçlamadan önce toprağına su kaçırmadan, saksıyı yan yatırıp, deterjanlı su ile tüm yaprakların alt ve üstlerini elinizle oğuşturarak bir güzel yıkayın ve durulayın. Mümkünse durulama yaparken de tazzikli su ile yapın.Toprağının üstünden de 3-4 cm.lik derinlikteki kısmını alın atın.
Sonra da dibine bir domates ya da kabak rendelersiniz, kendine iyice gelir:)
Merhabalar izmirde ful bulabileceğim, ya da izmirde yaşayıp ful çiçeğini edinmemde yardımcı olacak birileri varsa çok sevinirim. Mum ve ful çiçeklerini çok aramama rağmen izmirde hiçbiryerde bulamadım. Bana bu konuda yardımcı olursanız, bu çiçeği edinip yaşatmama yardımcı olursanız bu beni çok mutlu edecek, ilginiz için çok teşekkürler öm ile ya da mailime arifozcetin@gmail.com tel nosu bırakırsanız ben size ulaşırım. şimdiden çok teşekkürler
Yılmaz Yalçın
11-10-2010, 15:08
Merhabalar izmirde ful bulabileceğim, ya da izmirde yaşayıp ful çiçeğini edinmemde yardımcı olacak birileri varsa çok sevinirim. Mum ve ful çiçeklerini çok aramama rağmen izmirde hiçbiryerde bulamadım. Bana bu konuda yardımcı olursanız, bu çiçeği edinip yaşatmama yardımcı olursanız bu beni çok mutlu edecek, ilginiz için çok teşekkürler öm ile ya da mailime arifozcetin@gmail.com tel nosu bırakırsanız ben size ulaşırım. şimdiden çok teşekkürler
Bu tür pek bulunmuyor seralarda.Ama forumda 'Mutlu Bey'den alabilirsiniz.Kargo ücreti de düşüktür.
İzmirli değilim ama orada ful bulamama imkanınız yok. Kadifekale semti ,yanlış adlandırmıyorsam, orada çiçekçilerde var. Ben Smyrna Meydanı yakınındaki yerden aldım . Forumu daha güzeldi.
BenBen1967
19-10-2010, 22:58
Sonunda ana saksıdan kestiğim çeliklerden biri köklendi, gerçi 2 minik kök ama olsun kök köktür hesabı sevindim diğeride umarım köklenecek.:)
acemifüsun
20-10-2010, 15:43
Girne caddesi üzerinde, deniz tarafından caddeye girince B.Üçok ayrımını geçtikten sonra sağda Ünal çiçekçiçikte bulabilirsiniz sanıyorum. Bu çiçekçi Bostanlı pazarına her çarşamba gelir, geçen hafta fulu vardı. Sattıysa bilemem tabii:)
Ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Botanik bahçesinde çeşitli mum(hoya) çiçekleri var. Geçen hafta orayı gezdim ve ben de hoyalar aldım.
İzmirde ful bulamamak mümkün değil .
Hisarönü Kızlarağası hanı var , orada iki çiçekçi var ,
Ne zaman gittiysem hep gördüm , var onlarda ;)
Mumlar konusunda Ege Botanikte bulunur , fiyatlar 20 'den başlıyor ...Füsun hanımla gitmiştik , cüzdanları boşaltıp döndük ;)
Ama hiç pişman değiliz ...
karalale
03-11-2010, 15:23
Bir çoğumuzun olduğu gibi benimde çocukluğumun çiçeği Ful. Bu yaz tatilde Antalya dan aldım Ful ümü. Eylül başı Almanya ya dönünce kumlu toprağıı silkeleyerek, yeni saksıya ektim. Hatta yukarıya uzamış tek dalınıda keserek aspirinli su yönteminiz ile aynı saksıya çelikleri diktim. Ana gövde bir çok yerinden filiz verdi, çelikler ise formlarını hiç bozmadan duruyorlar. Bu herhal de iyi olduklarını gösteriyodur. Arada domates ve kabak önerilerinizi uyguluyorum. ;) Son resimde ki tomurcuk olabilir mi acaba?
Merhabalar...
Ful ne zaman dikilir.
İyi akşamlar arkadaşlar bu gün bende yasemin çiçeği aldım. satıcı arap yasemini olduğunu söyledi resimini ekliyorum yasemin çiçeğimin türü nedir acaba? bilen varmı. şimdiden teşekkürler.
kopshtar
14-03-2011, 15:28
Sn Esracer;
Pervane çiçekli yasemin almışsınız yanılmıyorsam :)
Eylül ayında komşumun çelik olarak verdiği ful çiçeğinim apartman boşluğunda aydınlık bir yerde kışı geçirdi.Bir kaç gün önce sabah güneşi alan balkonuma koydum.Çok keyifsiz görünüyor.Nasıl bir bakım yapmam gerekir acaba :confused:
203091
Yılmaz Yalçın
13-04-2011, 21:17
Eylül ayında komşumun çelik olarak verdiği ful çiçeğinim apartman boşluğunda aydınlık bir yerde kışı geçirdi.Bir kaç gün önce sabah güneşi alan balkonuma koydum.Çok keyifsiz görünüyor.Nasıl bir bakım yapmam gerekir acaba :confused:
203091
Benim full de henüz uyanmadı.Havaların iyice ısındığı Mayıs ayının ortalarında uyanacaktır.****** kök yapmışsa..Zaten hiç dokunmazsanız ve suyunu eksik etmesseniz en geç Temmuzda belli olur tutup tutmadığı..Tutmamışsa kuruyup sararacaktır.
merkürvenüs
01-06-2011, 11:27
Merhaba
Şubat ayında 4 tane ful çeliği diktim ama hala sürgün vermedi. Çeliğin bir tanesi kahverengi oldu sanırım o öldü ama diğer çeliklerin rengi sağlıklı duruyor. Çelikten yetiştiren arkadaşlar, çeliklleriniz ne kadar sürede köklendi? ve sürgün verdi? bilgi verebilirseniz çok sevinirim...
merkürvenüs
08-06-2011, 10:37
Merhaba
Şubat ayında 4 tane ful çeliği diktim ama hala sürgün vermedi. Çeliğin bir tanesi kahverengi oldu sanırım o öldü ama diğer çeliklerin rengi sağlıklı duruyor. Çelikten yetiştiren arkadaşlar, çeliklleriniz ne kadar sürede köklendi? ve sürgün verdi? bilgi verebilirseniz çok sevinirim...
Merhaba
sn.merkürvenüs,bu günlerde sürgün verir, beklerken bir-iki kaşık kabak rendesini toprağına hafif sulu olarak gezdirin çok sever ve hemen canlanır.ben öyle yetiştiriyorum.selamlar kolay gelsin.
merkürvenüs
09-06-2011, 12:46
Merhaba
Umarım sn.gultar uzun süredir bekliyorum ve sürgün verdiklerini görmek istiyorum...Kabak rendelerini de hemen akşam üzeri veriyorum:)))) Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...
kırmızı örümcek fule bayılıyor birde kapalı ortamdaysa yaşaması cok zor 2 yıldır gözüm gibi bakıyorum tek dal ne kurudu ne büyüdü ilk baharda dışarı koydum kuru dallar bile bir sürü sürgün vermiş fulüm var fakat hala cicek görmedim :D cok inatcı cok
Fulüm çiçek vermeye hazırlanıyor.. Geçtiğimiz yıllarda zorla bir iki çiçek yapan ful, terasın bir kısmının camla kaplanmasıyla akdenizin sıcaklığına kavuştu, kendisini evinde hissetti ki bolca tomurcuk yaptı.. Domates, kabak vermedim, tenekeye dikmedim, arada çiçekli bitkiler için gübre sıvısı.. Sıcaklık isteği ve vitamin yeterli oldu.. Yapraklarını tomurcuklar bozulur diye temizleyemiyorum. Şöyle biraz su püskürtsem zarar görür mü acaba?
226135
merkürvenüs
24-06-2011, 10:13
Çok mutluyum, ful çeliklerimden biri toprak altındaki gözlerden iki sürgün verdi. İki minik tazecik sürgün ışığa merhaba dedi:))))))
Geçen sene bahar ayında Arap yasemini aldım. Orta boy saksıda tam gölgede geçen yazı geçirdi. Gelişimi iyi olmakla beraber çiçeklenmesi azdı. Bir uçta en fazla 4 çiçek yaptı, genelde 1-2 çiçekliydi.
Kışın ısıtılmayan iç mekana aldım. Bu mekana aldığım pek çok bitki (sardunyalarda dahil olmak üzere) gerileme gösterirken Arap yasemini hiç bozulmadan kışı geçirdi. Kış boyunca 2 kere çay bardağıyla su verdim. Sonbaharda nasıl içeri aldıysam baharda dışarıya öyle çıkardım. Büyük saksıya geçirdim. Şu anda kısa süreli sabah güneşi alan aydınlık bir alanda.
Yaklaşık 10 gündür tek tük açmaya başlamıştı. Bu sabah kapıyı açtığımda çok güzel bir koku aldım. Kokuyu takip edince Arap yasemininin dolu dolu açmaya başladığını gördüm. Bu sene uçlardaki çiçek sayısın en az 5, genelde 10-12 arası çiçek oluşumu var ki daha onlar açmamışlar. Saksının olduğu yer kapıya 8-9 mt. uzakta olmasına rağmen kokusu çok güzel geliyor.
230898
Baharda çok uzayan dallarından çelikler almıştım. Henüz diktiğim gibi duruyorlar; tutup tutmadıkları belli değil (galiba illa kabak diyorlar :); bugün kabak rendesi vereceğim).
Yaz aylarında da yarı odunsu çeliklerle üretilebileceğini okudum. Acaba yaz aylarında alınan çelikten üreten var mı, tutma oranı nedir?
Benim ful'üm.
230960
230961
.
karalale
04-07-2011, 15:09
Maşallah sevgili Jezebel , ne çok tomurcuk var. Nasıl güzel kokuyordur kimbilir. (Ben de bilmek istiyorummmm...):D Bir umut, filiz uçlarındaki beyazlıkların tomurcuk olması için dua ediyorum.;) Bekliycem ama bu gidişle açsada göremiycem galiba....:( Selamlar....
Nedenmiş o sevgili karalale?
Anlamadım karamsarlığınızı. Ben de yer beğendirene kadar çok uğraştım.
Sabah iki saat güneş yetiyormuş ve baharda derin bir budama yaptım.
Yavaş yavaş bulunduğu devasa küpten kurtulacağım, istediğim yere taşıyamıyorum,
halbuki kokusunu her an duymak istiyorum.
karalale
04-07-2011, 15:49
Nedenmiş o sevgili karalale?
Anlamadım karamsarlığınızı. Ben de yer beğendirene kadar çok uğraştım.
Sabah iki saat güneş yetiyormuş ve baharda derin bir budama yaptım.
Yavaş yavaş bulunduğu devasa küpten kurtulacağım, istediğim yere taşıyamıyorum,
halbuki kokusunu her an duymak istiyorum.
Sevgili Jezebel, Ağustos ta Allah kısmet ederse Türkiye ye gelicez. O zamana kadar açmazsa göremiycem:(. Geçen sene benim ful ü Türkiye den getirmiştim. Çiçeğini görebilmem için yanım da tekrar Türkiye ye götürmem lazım.:D:D Ondan öyle dedim. Selamlar....
merkürvenüs
06-07-2011, 14:14
Merhaba,
Çeliklerimden biri iki sürgün vermişti ama gelişme göstermediği gibi bugün baktım uçları kahverengileşmeye başlamış ne yapmalıyım?
Bende bir ful var, saksıda. Hiç bir gelişme göstermedi.Gerilemede göstermedi.Ustalara sorum ' Ne yapmam gerek.'
Sn.Tura evde mi balkonda mı duruyor:confused:
Fulünüzü sabah güneşi alan bir yere koyun lütfen.
Bu arada benimki toprak küp içinde, hediye getiren tatlı aile onun kabak rendesinden hoşlandığını,
ayrıca dibine domates konmasını da çok sevdiğini söylediler.
Ben sözlerine inandığım için ( bahçelerinde en az on tane ful var) ve yaşlarına hürmeten hepsini yapmaya çalışıyorum ;)
Benim kızım
234104
,
234105
.
Domates yiyen cicek :D evet kabak ve domates veriyorum ama nafile nedense 3 cü yılı ve hic cicegini koklıyamadım topragına paslı civi koydum nafile .işin kötü yanı tüm dostlarıma öve öve bitiremedigim göz bebegim fulüm ne yazıkki bana küs .Ahtım var acarsa eger bir gün bütün gün işe güce boş verip onu bıktırana kadar koklıcam :D
merkürvenüs
21-07-2011, 21:02
Merhaba,
Benim çelik fulüm iki sürgün vermişti ikiside kurudu ve çok üzüldüm neden olduğunu anlamadım! Tam umudumu kesmiştim ki yeni bir sürgün verdi ve öncekilerden daha kuvvetli ve iyi gibi duruyor... Umarım bu kez sürgün büyür ve bende bu güzel çiçeklere kavuşurum...
Merhaba,
Benim çelik fulüm iki sürgün vermişti ikiside kurudu ve çok üzüldüm neden olduğunu anlamadım! Tam umudumu kesmiştim ki yeni bir sürgün verdi ve öncekilerden daha kuvvetli ve iyi gibi duruyor... Umarım bu kez sürgün büyür ve bende bu güzel çiçeklere kavuşurum...
Çelik mevsimi ful için ne zaman oluyor. Bu sıralar aşırı sıcak nedeniyle uygun değil diye biliyorum . Daha fazla bilgisi olan varsa ben de bilgilenirim.
Bu arada bir önceki sayfada yazdığım mesajdaki fulüm kurumak üzereyken geçen ay başında bahçeden alıp tekrar saksıya geçirdim ve evin kısmen güneş alan ama bol ışıklı bir yerine koydum . Kurumak üzere olan çiçek kurtuldu ve yeni sürgün bile verdi.( Maşalllah.)
Benim nacizene önerim bol ışıklı yerleri seviyor ama direk güneş bitkiye zarar veriyor.
Yine bilgisizliğimden soruyorum sayın 'üzüm' nikli arkadaşın verdiği foto full değil diyebilirim. Yasemin olması lazım ve yaseminden de ne zaman çelik alabiliriz?
Sayın nrş,
Bildiğim kadarıyla:
Fotoğrafını koyduğum bitki Jasminum sambac'dır, Arap yasemini (Arabian Jasmine) olarak bilinir. Katmerli çiçeği olan ise bu türün bir varyetesidir; Jasminum sambac Grand Duke of Tuscany'dir.
Prof. Dr. Turhan Baytop'un 'Türkçe Bitki Adları Sözlüğü" kitabında bilimsel adı J. Sambac (L.) Aiton için ful adı kullanılmış. Bildiğim kadarıyla 'J. Sambac (L.) Aiton' Jasminum sambac'ın bilimsel adıdır.
Arap yasemininden ilk defa baharda çelik almıştım, henüz tutmuş diyemem. 15 gün önce yine çelik aldım, henüz kuruyan olmadı. Yasemin türlerinin bahar-yaz döneminde çelikle üretiliğini biliyorum. Yasemin üretimiyle ilgili ilk denemelerimi yaptığım için üretim deneyimi olan arkadaşlar daha iyi bilgi verebilirler. (İlk mesajda üretim ile bilgiler varmış; ben de atlamışım. :) )
merkürvenüs
22-07-2011, 09:11
Merhaba sn.nrş ben çeliği şubat ayında dikmiştim köklenmesi çok uzun sürdü. İki sürgün vermişti onlar kurudu, neyseki yeni bir sürgün daha verdi ve onun durumu iyi görünüyor.Üç çeliğim daha var bu sürgün verenle birlikte diktiğim ama onlarda herhangi bir gelişme yok...
kopshtar
22-07-2011, 14:25
Kışa girmeden aldığım ve köklendirme hormonu ile perlite diktiğim 3-4 boğumlu çelikler ancak Haziran ortasında canlanarak yeni yaprak vermeye başladı. Bir tanesini çıkardığımda 1 cm'lik kökler oluşturduğunu gördüm. Sıkılmadan beklemek gerek çok uzun zaman istiyor. Ancak hormonsuz fire verirken hormonla fire yok.
İngilizce bilenler için burada
http://www.ehow.com/how_8156862_propagate-jasminum.html
bilgi var.
Orhan Özbilgiç
23-07-2011, 20:29
Benim Arap Yaseminimde yalınkat. Bu günlerde sürekli çiçekleniyor.
236059
236060
günebakan
23-07-2011, 20:43
Kokusu nasıl abiciğim benim için de bol bol koklayın:)
Orhan Özbilgiç
23-07-2011, 21:02
Kokusu nasıl abiciğim benim için de bol bol koklayın:)
Yakalşık üç haftadır açıyor. İnanın birkaç kez koklamaya vaktim oldu. Ama sevgili kardeşim, söz, yarın senin için koklayacağım.
Orhan Bey,
Fulunuz çok güzel açmış. Acaba kışı bahçede mi geçirdi?
Orhan Özbilgiç
24-07-2011, 08:21
Orhan Bey,
Fulunuz çok güzel açmış. Acaba kışı bahçede mi geçirdi?
Hayır, hayır! Sevgili üzüm.
Mayıs başlarında, saksısını büyütüp, kendi fermente ettiğim güvercin gübreli toprak ilave ederek, sadece dörtte biri dışarıda kalacak şekilde toprağa gömdüm. Nedenlerinden biri bu olabilir.
Etrafına Aster gibi mevsimlikler diktiğim için saksı görünmüyor.
Güzel çiçeklenmesinin bir nedenide, tam gün güneş alması olabilir.
Fotoğrafta, sizinkide güzel çiçeklenmiş görünüyor.
Ful yaseminlerin cok daha kolay bakımı bütün yaz ciceklene biliyor . Fulün bakımı daha zor ve bir defa cicekleniyor
Sayın iris41,
Herhalde katmerli ve katmersiz fuldan bahsediyorsunuz. ('Ful yasemin' diye bir bitki adı yok :) )
Aylardır çiçeklenen ful'üm
236113
yine tomurcuklu .
Hayır, hayır! Sevgili üzüm.
Mayıs başlarında, saksısını büyütüp, kendi fermente ettiğim güvercin gübreli toprak ilave ederek, sadece dörtte biri dışarıda kalacak şekilde toprağa gömdüm. Nedenlerinden biri bu olabilir.
Etrafına Aster gibi mevsimlikler diktiğim için saksı görünmüyor.
Güzel çiçeklenmesinin bir nedenide, tam gün güneş alması olabilir.
Fotoğrafta, sizinkide güzel çiçeklenmiş görünüyor.
Orhan Bey, güvercin gübresinin yararı olmuştur; doğru kullanıldığında çiçekli süs bitkilerinin gelişimini ve çiçeklenmesini fazlalaştırıyor.
Saksıda olmasına kendi adıma üzüldüm çünkü sizinki bahçede diye fulü bahçeye almayı düşünmüştüm. (Saksılardan olabildiğince kurtulmak istiyorum. Baharda dışarı çıkart, sonbaharda içeri al derken zorlanıyoruz. Saksılarda her yıl büyüdüğü için yer problemi de oluyor.)
Benim fulumda şimdilik çiçeklenme bitti, sürgün verme dönemine girdi. Bir müddet sonra yine çiçeklenecek. :)
Sayın Jezebel;
Yapraklardan anlaşıldığı kadarıyla, bitkinizin toprağında azda olsa, demir eksikliği var. ;)
Evet, olabilir, neden bu kadar mutlu oldunuz(?), sürekli açtığından demir ihtiyacı fazla ;)
Bu yetmiyor Chinese love vine sarmaşığını da ektim burnunun dibine ;)
Ona rağmen komşuları çatlatırcasına açıyor.
Demek kabaklar işe yarıyor.
Ful varyetelerinden bazıları :
Grand Duke of Tuscany
236127
Belle of India Elongata
236128
Maid Of Orleans
236129
Musore Mulli
236130
Malichat (Mali-Chat)
236132
Kaynak:http://toptropicals.com/html/toptropicals/articles/shrubs/jasminum_sambac.htm
Belle of India Elongata ayrı zerafette, peşine takılacak özelliklte;)
Fotoğrafını koymadım ama bağlantısını verdiğim sayfada Grand Duke Supreme'yi inceleyin isterseniz. Hem çiçekleri daha büyük hem de hızlı gelişen bir türmüş. Benimde gözüm onda.
Böyle bir güzellikmiş-Jasminum sambac Grand Duke Supreme
236163
236164
Türkiye satmıyorlarmış:(
Çok güzelmiş hepside. Hepsi kokulu değilmi? Bulursak alalım..:))
Sevgili jezebel, seninkide çok güzel. Güle güle kokla.
Kokulu bitkiler eski zaafım arkadaşım, Allah herkese versin, ful ev içinde de olur.
İstanbulda bu ceşit fulyasemin diye satılıyor ;) yalınkat olsada orhanbeyin bitkisi füle benzerlik göstermiyor ne cicegi ne yaprak şekli... ben ful yasemin diye biliyorum
Sayın iris41,
Türkçe adlandırmada maalesef sorunlar oluyor. Bazen yöresel isimler, bazen kulaktan duymalar, bazen de söyleme kolaylığından bitki isimleri farklılaşıyor, çeşitleniyor. :)
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=839466&postcount=1032) mesajda kaynak da gösterek açıklamaya çalışmıştım. Benim bitkim (Orhan Bey'in bitkisi de), Sayın Jezebel'in bitkiside ful'dur. Bizimkiler yalınkat, katmersiz ful iken Sayın Jezebel'in bitkisi katmerli fuldur. Yine bu başlıkta Mine Hanımın mesajlarında da benzer açıklamalar bulabilirsiniz.
bendeki fül oldugundan benim icin sorun teşkil etmiyor sayın üzüm :D
isimlere takılı kalmayın ;)
...
yalınkat olsada orhanbeyin bitkisi füle benzerlik göstermiyor ne cicegi ne yaprak şekli...
...
Ne güzel, sizin de takılı kalmamanız. ;)
Arkadaşlar, benim bildiğim
Ful yasemin sarılıcıdır. ( Bemimkisi 10 mt. den fazla.)
Ful, çalı formundadır.
Sn.üzüm ,
siz tabi ki haklısınız, ancak bahsi gecen isimler artık lügata yerleşmiş. Yalinkat olan ful'um hediye edilirken bana Yasemin 'e Ful aşısı yapılmış olarak tanıtıldı"Yasemin gibi sarmaşık ful gibi kokan çiçekleri var ". O zaman taksonomiden bihaber ben buna inandım.Şimdi artık bu kabul gormuş olan Fulyasemin adını degistiremeyiz;)
Saygılar.
Sayın Jezebel,
Benim itirazım yalınkat ful bitkisine ful değildir denmesi. ('Kabul görmüş' isimleri tartışmaya başlarsak dipsiz kuyuya düşeriz.)
Herhalde yalınkat ful (ful yasemin) ve katmerli ful bitkilerinin bu başlıkta konuşulmasında hemfikiriz.
Begonvil-71
25-07-2011, 07:13
buda ayrı bir cins elinde olna var mı ?
77175
77176
çok güzel adı ne acaba
Sn.üzüm,
bilimsel anlamda Jasminum sambac adı taşıyan her bitki şekli ve rengi ne olursa olsun bu başlıkta sunulup tartışılmalı.
Bu konuda hemfikiriz.
karalale
25-07-2011, 11:01
Arkadaşlar, bende iki çeşit ful var. Aynı saksı da ve farklı yaprak formların da. Biri tomurcuk oluşturmakta, ve ben ağlamak istiyorum.:( İki hafta sonra Türkiye yolcusuyuz, o zamana kadar açacağını sanmıyorum. Çiçeklerini ben değil, emanet edeceğim arkadaşım görecek ve kokluycak. :eek: Yaprak ve tomurcuk yapılarına göre, fikrinizi belirtirseniz sevinirim, selamlar...
Sayın 'üzüm' bir önceki sayfadaki mesajda ben de aynı konuya değinmiştim. Burada taksonomi açısından hepsi zeytingiller familyasından jasminum içerisinde ama benim eve gelen herkes 'jezebel ' in çiçeğini gördüğünde ' aaaa sen de full mü var ne güzel ' diyor. Eğer gençse benim annem , halam vs bunlardan yetiştirirdi ve eğer yaşlıca ise gençliğindeki çiçekten nasıl olduğunda bahsetmeye başlıyor.
Sizin fotodaki yasemin'e gelince burada hemen her evin bahçesinde var ve hepimiz 'yasemin' diyoruz ve öyle biliyoruz.
Full deyince anlaşılan diğer varyete oluyor. Elbette ben de bu başlıkta her tür yaseminin konşulmasını olumlu buluyorum ama ben ve benim gibilerin belki de düştüğü ve artık dile yerleşen hata bu şekilde. Ama bildiğiniz gibi dile bir kere yerleşince artık kurallar da farklılaşıyor.
Bilgileriniz için çok teşekkürler...
Sevgili karalale, ağlama. Nasıl olsa kökü senin. :)) Sonraki çiçekleri görürsün..
1. foto, ful,
2. yasemin...
karalale
25-07-2011, 13:42
Sevgili karalale, ağlama. Nasıl olsa kökü senin. :)) Sonraki çiçekleri görürsün..
1. foto, ful,
2. yasemin...
Moral için teşekkürler sevgili agozce.;) Haklısın kökü ben de, Eylül de dönene kadar yine açar inşallah. İki değişik tür olduğuna göre ayırmam gerekir değil mi? Gelince sonbahar da mı yapayım sizce? Hoş burası kışa girdi bile ama. Havalar gayet serin şu an, üşüyoruz.:( Bilgi için çok teşekkürler, selamlar....
Havalar serinse sorun olmaz. Ama yine de bitkiler uyumaya başladığı zaman daha iyi olur bence.
Yasemin çok dayanıklı. Ona bir şey olmaz ama fulü bilmiyorum.
Konuşulmaması gerektigini kim yazmış? ful ve ful yasemin cok farklı bitkiler ful yasemin sarılıcı degil düz oldukca uzun kollar atıyor oldukca geniş yer kaplıyor . kışı korunaklı yerde sorunsuz atlattı şimdi cok büyük ve oldukca bol cicekli .katmerli fül kışı istanbulda uykuda yaprak dökmeden evde zor atlattı kesinlikle dışarda yaşayamaz .sevgili karakale ayırmanız gerekiyor cünkü fül cok yavaş büyüyor fülyasemin onu sıkıp bogabilir gelişemez .
karalale
26-07-2011, 07:14
Yolculuğa çıkmadan, bir operasyon şart oldu o zaman. Havaların serin ve yağışlı olması avantajını kullanayım bari. Bilgilendirme içn hepinize teşekkür ederim, selamlar.....
Katmersiz fulumda tepesi hariç hiç sürgünü olmayan odunsu bir dal vardı. Görsel olarak hoş görünmediği için bir ara budamayı da düşünmüştüm.
237007
Çiçeklenme döneminin sonuna doğru bu dalda ölü gözüken bütün gözler uyandı; sürgün verdi. İyi ki budamamışım.
Sayın üzüm ne kadar kalın dalı muhteşem kac metre bu ful .
Bu da benim ufaklık ;) görsünde biraz utansın
Sayın iris41,
Fotoğrafta olduğundan daha büyük görünüyor galiba. Saksıda yetiştirdiğim için destek sopasının boyunu geçen dallar aşağıya sallandılar. Yukarı doğru sardırabilseydim boyu daha uzun olacaktı.
Selam ben Murat İstanbul'dan tesadüf eseri forumda bu konuya denk geldim full ve full hakkındaki yorumlarınız çok hoşuma gitti ve Mutlu beyden hemen sipariş verdim çok hızlı ve güvenli şekilde geldi.Kendisine de ayrıca burdan teşekkür ederim.Üzerinde 3 tane de çiçeği var.Çok güzel kokuyor.Forumda okuduklarımdan faydalanarak bakımını yapıcam ancak anlayamadığım oksijen sulu solusyon nasıl hazırlanır amacı nedir.Çiçek Coşuranın demir içerikli sarı kutulu sıvı gübresini aldım takviye olarak onu vermeyi düşünüyorum.Fotoğrafları yakın zamanda paylaşırım.Bana bu hoş kokulu çiçeği almama sebep olan sizlere teşekkür ederim...
Sayın M.TÜRK,
Bitkinizi güle güle büyütün.
Oksijenli su mantar (küf) oluşumu varsa engellemek için kullanılır. 'Ev yapımı mantar ilaçları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14992)" başlığında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Bu arada hiç merak ettiniz mi, yasemin çayı hangi bitkiden mamül:confused:
karalale
01-08-2011, 20:01
Sevgili limon un meşhur yaseminin den olabilir mi? :rolleyes:
Bildiğim kadarıyla Jasminum sambac yasemin çayı yapımında ençok kullanılan yasemin türü. Yanlız bu çay bitkinin yaprağının veya çiçeğinin demlenmesi ile yapılmıyor. Bildiğimiz çaya Jasminum sambac çiçeklerinin kokusu bir şekilde karıştırılıyor, emdiriliyor. :)
merkürvenüs
01-08-2011, 20:55
Yanlış hatırlamıyorsam yasemin çayı kamelyanın bir türünden elde ediliyor.
full için ne zaman çelik alınmasını öneriyorsunuz?
Kamelyanın bir türünden (Camellia sinensis) yapılan çay Çin çayı olarak geçiyor.
M.TÜRK hoş geldiniz . fulünüze yapacagınız ufak tavsiyeler .
topragına ufak paslı bir demir batırın . gübre olarak domates ve kabagı rendeleyip topragına haftada bir karıştırın . kapalı bir mekandaysa kırmızı örümcege her daim hazır olun gözünüz yapraklarında olsun bu aylarda acık hava iyi geliyor daha mutlu . umarım fulünüz bizleri mutlu ettigi gibi sizide mutlu eder :p
Çaya katılan yasemin,
Wikipediada Jasmine tea (http://en.wikipedia.org/wiki/Jasmine_tea) konu ayrıntıları işlenmiş.
Teşekkür ederim.
M.TÜRK hoş geldiniz . fulünüze yapacagınız ufak tavsiyeler .
topragına ufak paslı bir demir batırın . gübre olarak domates ve kabagı rendeleyip topragına haftada bir karıştırın . kapalı bir mekandaysa kırmızı örümcege her daim hazır olun gözünüz yapraklarında olsun bu aylarda acık hava iyi geliyor daha mutlu . umarım fulünüz bizleri mutlu ettigi gibi sizide mutlu eder :p
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Yarın ilk iş saksıya ekiceğim.Yazın balkonda kışın salonda bakıcağım.Şimdiden ilk çiçeğini domatese sapladım bile.
kopshtar
02-08-2011, 12:04
Yasemin çayı 2 tür yasemin ve yeşil çay birbirine dikilerek yapılıyormuş.
Ancak hangi tür yasemin olduğu konusunda bilgi bulamadım.
Bursa'da aktarlarda adet fiyatı 1 tl. Sıcak suya atılınca çiçek gibi açılıyor.
Tadı yeşilçay gibi. Öyle yasemin kokusu gibi bir kokusu da yok.
Mutlu Beyden aldığım Full ve Domates güzellerim...
Ful çoğaltma konusunda sıkıntı yaşayanlara bir ipucu olur mu bilmiyorum.
Çiçeği üzerinde bir dal olarak bana verilimişti, solmadı çürümedi o yüzden de çiçeği geçince atmadım. 3 aydır su içinde bekliyordu.
Bu gün kontrol ettim, sürpriz oldu;)
247137
Sevindim.
Bende sevindim:p kesip ekiyordum olmuyordu suya koyayım zaten budama yapıcam bu aydan sonra istanbulda dışarda durmaz
artemisia10
22-09-2011, 22:10
Ful Arap yasemini diğer arap yaseminine göre daha yavaş büyüdü ben bu sene çiçek açmasın ı beklemiştim ama olmadı sanırım daha nazlı diğerine göre.
BenBen1967
29-09-2011, 14:26
Elinde fazla ful olup benimle paylaşacak biri var mı? Bende ki bu sene nedensizce kurudu gitti.
Bende sevindim:p kesip ekiyordum olmuyordu suya koyayım zaten budama yapıcam bu aydan sonra istanbulda dışarda durmaz
Ful çeliği perlit ile problemsiz kökleniyor bilginize.
karalale
08-10-2011, 17:58
Merhaba, ful yaseminim Ağustos ayın da yani ben yokken bolca açmış ve herkezi kendine hayran bırakmış.:p Döndüğümüzde üstün de hem çiçek, hem de tomurcuk vardı. Bol, bol kokladım. Muhteşem bir kokuymuş, ben de öğrendim. :D Şu an birçok yeni filiz ve ucun da tomurcuklar var. Havalar burda soğumaya başladı, içeri almayı düşünüyorum. İnşallah çiçeklerini tekrar görebilirim.
aburcuburs
12-10-2011, 10:35
ful çiçeğini bulmakta zorlanıyorum, genelde "ful yasemin" türünü gösteriyorlar. ama ben ful istiyorum:(( acaba nereden bulabilirim. Mutlu Bey daha önce göndermiş hala satış var mı? yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sn. aburcuburs, Mutlu Bey'in internet sitesi www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/index.php?do=catalog/show1&p=14) Var görünüyor ama arayıp sormak gerek.
Ağaçlar.netteki satış sayfası da şurası. (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/16683-31.htm)
aburcuburs
26-10-2011, 11:59
Çok teşekkür ederim Sn. Limon bugün siteden ful siparişimi verdim. Hayırlı olur inşallah. Tek korkum kargoda çiçeğe bir zarar gelmesi.
Mutlu Bey'e de buradan teşekkür ederim...
Manolya_
15-11-2011, 09:07
Merhaba arkadaşlar,
Aranızda yeniyim, ve FUL sevdalısıyım cok sevdigim bir bitki.
Ancak buralarda bulamıyorum. Buı konuda yardım rica edebilirmiyim sizlerden.
İstanbulda nereden ve nasıl ful edinebilirim. evimde yetiştirmek istiyorum
aburcuburs
21-11-2011, 09:31
Sn manolya ben istanbul'da bulamadım. Denk gelirse şanslısınız. Fakat dikkatli olun ful yerine arap yasemini veriyorlar. Ben Tropik seradan getirttim ful çiçeğimi.
münevver
21-12-2011, 14:17
Ful ve arap yasemini farklı türler mi? Bazı kaynaklar aynı bitkiymiş gibi anlatmış.İlk baştaki Mine Hanımın mesajında da sanki aynı bitki gibi anladım ben.
Sayın münevver,
Ful ve Arap yasemini Jasminum sambac için kullanılan isimlerdir.
Ayrıca Arap Fulü, Ful (http://www.agaclar.net/forum/calilar/9156-3.htm) diye adlandırılan bir başka bitki var. (İsimler çok yakın veya aynı olunca karışıklığa yol açabiliyor.:) )
münevver
21-12-2011, 16:20
Arkadaşlar
Yazılan mesajlardan anladığım çok hoş bir kokusu var.Çeliği olup da paylaşmak isteyen olur mu acaba?
Manolya_
21-12-2011, 18:43
Sayın Manolya,
Ayrıca Arap Fulü, Ful (http://www.agaclar.net/forum/calilar/9156-3.htm) diye adlandırılan bir başka bitki var. (İsimler çok yakın veya aynı olunca karışıklığa yol açabiliyor.:) )
Sn manolya ben istanbul'da bulamadım. Denk gelirse şanslısınız. Fakat dikkatli olun ful yerine arap yasemini veriyorlar. Ben Tropik seradan getirttim ful çiçeğimi.
Sayın üzüm ve Sayın aburcuburs
Çok özür dilerim mesajlarınızı bugün okudum. (demek ki foruma uğramayı atlamışım):(
Yanıt ve ilginiz için tekrar teşekkürler.
Mutlu bey'e sipariş vermiştim ve siparişim geldi.;)
Asıl olay şimdi başlıyor. Umarım istanbulda yaşatmayı başarabilirim.
Sağlıklı büyütebilirsem ileride zevkle resimlerini paylaşırım sizlerle.
Selam ve sevgilerimle
Asu
Manolya_
21-12-2011, 18:45
Arkadaşlar
Yazılan mesajlardan anladığım çok hoş bir kokusu var.Çeliği olup da paylaşmak isteyen olur mu acaba?
Sevgili Münevver hanım
Çelik alabilecek konuma gelebilirsem, zevkle paylaşırım
Saygılar
Sayın Manolya,
Münevver Hanım'ın sorusu için cevap yazmıştım. Yanlışlıkla sizin isminizi kullanmışım. Özür dilerim.
Fulünüzü güle güle büyütün.
Manolya_
22-12-2011, 00:46
Sayın üzüm,
Hiç önemli değil, böyle minik yanlışlıklar doğaldır.
Güzel dilekleriniz için teşekkürler
Selam ve sevgilerimle
münevver
22-12-2011, 14:06
Sayın münevver,
Sn üzüm
Açıklama için çok teşekkürler. Kafam karışmıştı. anladım şimdi.Saolun.
münevver
22-12-2011, 14:07
Sevgili Münevver hanım
Çelik alabilecek konuma gelebilirsem, zevkle paylaşırım
Saygılar
Sn Manolya çok teşekkür ederim.
İnşallah güle güle büyütün.
Yalın katlı ful yaseminim var yaz sonu almıştım hemen saksıya geçirdim bu zamana kadar ne büyüdü ne kurudu anlayamadım kapalı balkonda yapraklarının bazısı hafif kuru çıtırdıyor geri kalan yaprakları gayet sağlıklı ama hiç bir gelişme yok neden olabilir beni bilgilendirirmisiniz.
bettyycim
25-01-2012, 16:45
Baharı bekleyin hareketlenecektir ;)
Manolya_
25-01-2012, 16:56
Aynen öyle sevgili bettyycim,
Baharı bekleyen kumrular misali, kapalı balkonumdaki ful'üme gidip gelip bakıyorum. Kulagına sevgi sözcükleri mırıldanıyorum.
Bahara kadar motivasyon yüklersem baharda bol bol mis kokulu çiçek açacaklar diye :))
Baharı bekleyin hareketlenecektir ;)
Umarım öyle olur bizi sevindirirler:p
aburcuburs
02-02-2012, 13:40
Kasım ayında Mutlu beyden aldığım ful'ün yapraklarında delikler vardı. soğuktan olabileceğini düşündüm ama yeni çıkan yapraklarda da oluşmaya başladı neden olabilir. :confused:
Bir de pek yaprak vermiyor kış dönemi olduğundan mı?:o
267165
267166
Manolya_
02-02-2012, 14:03
Sevgili aburcuburs
Bende Mutlu beyden Ful almıştım.
Aynen sizin resimlediğiniz gibi.
Kış oldugundan sanırım, benim fulum de yaprak vermiyor.
Kapalı balkonda yazı bekliyoruz.
Bakalım yazın bize ne güzellikler sunacak
Selamlarımla
hafızogulları
10-03-2012, 13:05
benımde bır tane fulum var bugunlerde budayıp celıklerını topraga gomsem nasıl olur.torf denen sey ne perlıt denen ne. ben kuma gomecegım.bırde bu sekılde kokulu saksıcıcegı varmı varsa nelerdır.
İstanbullu arkadaşlar Fulleriniz ne durumda uyanma başladımı .
Benim fulümde bu yıl hic yaprak kalmadı :( yasemin ler uyanmasına ragmen ful sessiz takılıyor
Merhaba ,
Resimlerini eklediğim yasemin çiçeğinin çeşidi hakkında bana yardımcı olabilirmisiniz ? Ayrıca bu hediye gelen çalı formundaki yasemini evde yetiştirebilirmiyim yoksa bu cinse bahçe dahamı uygundur ?
Sevgiler
maktas61
28-03-2012, 10:22
Sayın Milka,
Çiçeğinizi Yıldız çiçekli yasemin(Trachelospermum jasminoides) diye ararsanız hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz. Saygılar
Mutlu beyden aldığım ful yasemin lerim ve yıldız çiçekli yaseminlerim yan yanalar. açtıklarında nasıl bir şenlik olacak hayal edebiliyorum. ağaçlar.net sayesinde ve üyelerin bizzat deneyip paylaştıkları doyurucu bilgilerle, şu zamanda bitki bakımı daha kolay. ağaçlar.net üyesi olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. ful yaseminlerim filiz vermeye başladılar, yerlerini sevdiler galiba. Mutlu beye teşekkürler. (yasemin köşem ;)
Begonvil-71
16-04-2012, 10:39
Merhaba arkadaşlar,
bütün kışı içeride gayet güzel geçiren bir metre civarında ve dolgun formlu fulümü havalar ısınınca balkona almıştım. Malesef cuma günü kuvvetli rüzgar kökünden kırmış. Kırılan yerinden kesip on parçaya bölüp aspirinli suya batırıp oksijenli suyla sulayarak mine hanımın yöntemiyle kendi saksısına çelikledim umarım köklenir.
Ful en sevdiğim çiçeklerden biri. Paylaşmak isteyen olursa çok sevineceğim:)
Selamlar. Ben de bauhause'dan arap yasemini diye satılan bir yasemin türü aldım. Ancak Milka'nın gönderdiği resimdekilere daha çok benzediğini fark ettim. Since bu Trachelospermum jasminoides cinsi olan mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
http://desmond.imageshack.us/Himg138/scaled.php?server=138&filename=16052012241.jpg&res=landing
Selamlar. Ben de bauhause'dan arap yasemini diye satılan bir yasemin türü aldım. Ancak Milka'nın gönderdiği resimdekilere daha çok benzediğini fark ettim. Since bu Trachelospermum jasminoides cinsi olan mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
http://desmond.imageshack.us/Himg138/scaled.php?server=138&filename=16052012241.jpg&res=landing
Sayın aigneis
Tespitiniz doğru. Aldığınız bitki Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides denen türdendir.
Sayın aigneis
Tespitiniz doğru. Aldığınız bitki Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides denen türdendir.
Çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. İnternetten araştırma yaptım. Çok güzel bir türmüş. Evin etrafını sarması için bahçeye ekip iple balkona çekmeye çalışıyoruz. Şimdilik çok hızlı büyüyor. Bauhaus'dakiler Ankara'da kışı atlatır dediler. Ama zaten buna da Arap Yasemini demişlerdi. O nedenle bir an kışı atlatması konusundaki güvenim de sarsıldı :) Sizin bu konuda bir bilginiz var mı acaba?
Bu da benim balkonumdaki yaseminim. Bugünlerde ikinci çiçeğini veriyor. Diğerleri tomurcuk olarak yolda.
Benim yaseminimin cinsini bilen var mı? Madagaskar Yasemini mi Ful Yasemini mi? Bir de Arap yasemini deniyor kalın yapraklı.. Acaba hangisi... bilenlerden rica ediyorum. Teşekkürler.
Çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. İnternetten araştırma yaptım. Çok güzel bir türmüş. Evin etrafını sarması için bahçeye ekip iple balkona çekmeye çalışıyoruz. Şimdilik çok hızlı büyüyor. Bauhaus'dakiler Ankara'da kışı atlatır dediler. Ama zaten buna da Arap Yasemini demişlerdi. O nedenle bir an kışı atlatması konusundaki güvenim de sarsıldı :) Sizin bu konuda bir bilginiz var mı acaba?
Şu an çiçeklenme donemi başlamıştır. Asıl dal sürme ve büyüme çiçekleri doktükten sonra baslayacaktır. Biraz kendine gelince her tarafı saracaktır. Soğuğa en dayanıklı türlerden biridir. Ancak ankara soğukları konusunda birşey diyemiyeceğim. Büyük ihtimalle dayanacaktır ama bunun cevabını sanırım en iyi yine ankarada bu bitkiyi yetiştiren bir arkadaşımız verecektir .
Benim yaseminimin cinsini bilen var mı? Madagaskar Yasemini mi Ful Yasemini mi? Bir de Arap yasemini deniyor kalın yapraklı.. Acaba hangisi... bilenlerden rica ediyorum. Teşekkürler.
Sayın Gultar, sizinki ful yasemin.
Sn musk çok teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. İnternetten araştırma yaptım. Çok güzel bir türmüş. Sizin bu konuda bir bilginiz var mı acaba?
Sayın Aigneis, Bauhus'da yanlış etiketlenmiş bir ürün bence, yani kesinlikle Arap Yasemini değil, bende de var, güzel kokmuyor ne yazık ki, Arap Yasemini (Jasminum Sanbac türevi) için "Tropik Sera" isimli siteden Mutlu bey'le iletişime geçebilirsiniz, yoksa memnun kalmayacağınıza eminim...
Aynı şeydir, Jasminum sambac - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_sambac)
Bauhus'da yanlış etiketlenmiş bir ürün bence, yani kesinlikle Arap Yasemini değil, bende de var, güzel kokmuyor ne yazık ki, Arap Yasemini (Jasminum Sanbac türevi) için "Tropik Sera" isimli siteden Mutlu bey'le iletişime geçebilirsiniz, yoksa memnun kalmayacağınıza eminim...
Sayın sargonx, konuyu daha once cevaplamış olduğum için belirtmek ihtiyacı hissettim. Sayın aigneis'in bitkisi Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides tir. Bu kuşku götürmez. Ancak halk dilindeki ingiliz, arap gibi çok değişken olan isimlerini bilemem.
Yine sizde var olduğunu sölylediğiniz bu bitki bende de var. Çelikten yetiştirdiğim 10 yıllık bir bitkidir ve çiçeklendiğinde de kokusunun hatırı sayılır. Gelen ziyaretçilerim altından pek ayrılmazlar. Tabi küçük bir fide iken açacağı üç beş çiçekten bahsetmiyorum.
Saygılarımla
Sayın sargonx, konuyu daha once cevaplamış olduğum için belirtmek ihtiyacı hissettim. Sayın aigneis'in bitkisi Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides tir. Bu kuşku götürmez. Ancak halk dilindeki ingiliz, arap gibi çok değişken olan isimlerini bilemem.
Yine sizde var olduğunu sölylediğiniz bu bitki bende de var. Çelikten yetiştirdiğim 10 yıllık bir bitkidir ve çiçeklendiğinde de kokusunun hatırı sayılır. Gelen ziyaretçilerim altından pek ayrılmazlar. Tabi küçük bir fide iken açacağı üç beş çiçekten bahsetmiyorum.
Saygılarımla
Sayın Musk, ben ful yaseminden bahsettim, Wikipedia'da gayet ayrıntılı bilgi verilmiş, bilimsel adı "Jasminum Sanbac" olup, aslında ilginç şekilde Arap Yasemini denmesine rağmen kökeninin Ortadaoğu olmadığı da söyleniyor, çeşitli varyeteleri var, Grand Duke'de bunlardan biri.
Halk dilini siz kullanmış oldunuz, ben de bitkileri ve özelliklerini doğru tanımak için terminoloji hatası yapılmaması lazım diye düşündüğüm için müdahale ettim.
Sayın Musk, ben ful yaseminden bahsettim, Wikipedia'da gayet ayrıntılı bilgi verilmiş, bilimsel adı "Jasminum Sanbac" olup, aslında ilginç şekilde Arap Yasemini denmesine rağmen kökeninin Ortadaoğu olmadığı da söyleniyor, çeşitli varyeteleri var, Grand Duke'de bunlardan biri.
Halk dilini siz kullanmış oldunuz, ben de bitkileri ve özelliklerini doğru tanımak için terminoloji hatası yapılmaması lazım diye düşündüğüm için müdahale ettim.
Teşekkür ederim.
Ful yasemin konusunda haklı olabilirsiniz. Bir iddiam yok. Yetistirdiğim bir bitki de değil.
Sayın gultar'ın bitkisinin ful yasemin olduğunu düşündüm, zira sorusu madagaskar, arap ve ful yasemin üçlemesinden biri idi. Resimdeki bitkinin ise stepahontisle (madagaskar Y.) bir alakası yok. Arap yasemini de genellikle Trachelospermum jasminoides için kullanıldığıdan ful yasemin olduğunu düşünmüştüm.
Yanılmış olabilirim. Arkadaşlarımız düzelteceklerdir.
Saygılarımla
Sayın Musk. Teşekkür ederim. Bir an kokusu kötü diye hiç büyütmek için uğraşmasam mı acaba diye düşünmüştüm. Ama yabancı forumlardan da araştırdım. Kokusunun bütün bahçeyi sardığını ve çok güzel olduğunu söylemişler. Ayrıca daha dayanıklı ve örtücüymüş. Şuan da bahçemde çok mutlu. Onu mutlu etmeye devam edeceğim ;)
Sayın Sargonx Cevabınız için teşekkür ederim. Hakkınız var gerçek bir yasemin türü değilmiş. O nedenle yasemin kadar güzel kokmayabilir. Syöeldiğiniz yer de güzel bir yermiş. Bauhaus gibi yerlerde ne aldığımı bilmeden almaktansa böyle yerleri tercih edebilirim. Arap yasemini Ankarada dış ortamda yaşayabilir mi? Burada 6 ay kış ve sıcaklık -15'lere kadar düşüyor.
Sevgi Durul
19-05-2012, 14:13
Bu gün bir ful yasemin aldım. Üzerinde çiçekleri var, çok güzel kokuyor.:p
Bu bölümü baştan başlayarak okuyup, bitkim hakkındaki püf noktalarını öğrenmem gerekiyor.:)
emine kaya
19-05-2012, 17:29
benimde bir çok çiçeğim var ama full e bayıldım bende ondan yok bulabilirsem bir tane almak istiyorum ..
Sevgi Durul
20-05-2012, 11:55
Bu gün bir ful yasemin aldım. Üzerinde çiçekleri var, çok güzel kokuyor.:p
Bu bölümü baştan başlayarak okuyup, bitkim hakkındaki püf noktalarını öğrenmem gerekiyor.:)
Sayfaların hepsini okuyamadım henüz. Okuduğum kadarıyla çiçekleri katmerli olanları daha makbûl. Benim ki yalınkat çiçekli ve çiçekleri yakından koklanmayacak. Okumadan önce bol bol kokladığım için, şu anda çiçekleri dökülmüş vaziyette.
Bir de yaşadığımız yerde, kışın koruma gerektiğini öğrendim.
Ben bu bitkimi, büyük saksıda ve balkonda yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu yıl tekrar açıp açmayacağını da merak ediyorum.
Fotoğrafları,
297922
297923
Sayın Sargonx Cevabınız için teşekkür ederim. Hakkınız var gerçek bir yasemin türü değilmiş. O nedenle yasemin kadar güzel kokmayabilir. Syöeldiğiniz yer de güzel bir yermiş. Bauhaus gibi yerlerde ne aldığımı bilmeden almaktansa böyle yerleri tercih edebilirim. Arap yasemini Ankarada dış ortamda yaşayabilir mi? Burada 6 ay kış ve sıcaklık -15'lere kadar düşüyor.
Sayın aigneis, -15 gibi oldukça ekstrem koşullardan bahsediyorsunuz, ben ful/sanbac (veya fulya) çeşitlerinin o soğukluklara dayanabileceğini zannetmiyorum, sıcak iklim bitkileridir, seraya almak gerekebilir ama en doğru bilgiyi Mutlu bey'den alabilirsiniz sanırım, irtibat bilgilerine şuradan bakabilirsiniz: www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/index.php?do=static/contactus)
Bu arada bana gönderdiği ful yasemin oldukça kel durumdaydı, aynı duruma düşmezsiniz umarım :) Selamlar
Boyumun müsade ettiği kadar :o
300093
300094
300095
300096
;)
Ful yasemin fule göre daha dayanıklı bir tür ful bu kış oldukca hırpalandı ful yasemin fide olmasına ragmen cok daha güzel gelişimini sürdürdü.
Ful yaseminin cicegi daha bol oldukca cömert bir bitki.
Sayın aigneis sizin bitki arapyasemin adı altında satılıyor bahcelerde görüyorum gittigim bir seradada bu kış yapraklarını kızartmış fakat oldukca dayanıklı kokusuna gelince ben sevmedim .
Sayın jazebel fulyasemininiz muhteşem cok güzel of izmirli olmak vardı :(
. Arap yasemini Ankarada dış ortamda yaşayabilir mi? Burada 6 ay kış ve sıcaklık -15'lere kadar düşüyor.
Sayın Aigneis, geçenlerde oturduğum semtte bir sokak arasından geçerken mis gibi bir kokunun etrafa yayıldığını gördüm, buralar yemyeşil olduğu için yüzlerce çiçeğin arasında hangi bitkinin olduğunu tespit etmek zor oldu, ama nihayetinde buldum: Murraya paniculata'ymış (Turunçgil yasemin), hemde burnumuzun ucunda :) http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/5850.htm sokağa yayılan inanılmaz bir koku... ısrarla bunu tavsiye ediyorum, selamlar
Ful mevsimin ilk çiçeklerini vermeye başladı. Kış başında şiddetli bir budama yapmıştım.
2.çicek sanki demet mutasyona uğramış da hepsi bir açmış gibi :)
Jasminum sambac" Grand duke of Tuscany"
302844
302845
302846
Koku inanılmaz, mest edici...
Adı bu topraklarda "Eskilerin çiçeği" olarak da geçer :)
Nedendir bilmem; kokusu bana hep İzmir'i anımsatır...
arapsabunu
05-06-2012, 11:00
Bu forum sayesinde öğrendiğim, rüyalarıma girecek kadar etkilendiğim, bir gün yetiştirip domatese saplamayı dilediğim, kokusunu da merak ettiğim bir masal ful çiçeği... Allah hepimize nasip etsin:)
Sevgili Jezebel, kokudan başın dönmedi mi?
Bunun yüzünden her gün işe sarhoş gibi gidiyorum.
Ama tek suçlu değil, diğer yaseminler de açmış durumda ;)
Parfüm bulutu...
Ful koklama vakti Ankaraya da geldi. :)
311261
311267
yasemin-35
22-06-2012, 18:18
boyumun müsade ettiği kadar :o
300093
300094
300095
300096
;)
maşallah ne kadar güzel olmuş... Bende bu yıl yeni ektim fakat çiçekler açtıktan bir gün sonra dökülmeye başladılar ilk yılı olduğu içinmi acaba ??
Fulüde kara listeme aldım :mad: bu ne naz anlamış degilim hani sevmesem kapının önüne brakıcam :p
maşallah ne kadar güzel olmuş... Bende bu yıl yeni ektim fakat çiçekler açtıktan bir gün sonra dökülmeye başladılar ilk yılı olduğu içinmi acaba ??
Hayır bitkinin özelliği bu.:p çiçeğin ömrü 1-2 gün.
Ancak seneye o kadar çok çiçek açacak ki sizi yaz boyu çiçeksiz bırakmayacak:rolleyes:
Ful kadar nazlı değil, İzmirin kavurucu sicağına da hiç aldırmıyor, açtıkça açıyor, uzayıp dallanıyor.
Ful okadar sıcagı seviyorki , İstanbul yanarken keyfine diyecek yok her gözden patlamış .
2 ay daha sürsün bakalım keyfini yazın :D
Mesela ;)
311868
ilk açan çiçekler dökülmüş ama yeni açanların görüntü ve kokusu yetiyor.
311869
.
erdem271
26-06-2012, 15:19
Ben de bugün internetten ful sipariş verdim 9.99 . evimin balkonunda yetiştireceğim i balkon batı cepheli , cam balkon ile kapalı . Kışın içeri almam gerekiyor mu ? Bahçe toprağı aldım , torf da var , ikisini karıştırayımmı ?çalı gibi çirkin midir ana bitkinin görüntüsü? daha önce yasemin vardı , sarmaşık gibi kibar duruyordu..
Fulüde kara listeme aldım :mad: bu ne naz anlamış degilim hani sevmesem kapının önüne brakıcam :p
Gerçekten çok nazlı bir bitkiymiş bu..
Filizler ancak 10 santim olabildi..
Ama, herhalde 3-5 çiçek te açacak benim arap yasemini..
Benim anlayabildiğim; bu bitki sıcak havalardan çok hoşlanıyor..
benim fulüm boya gidiyor ama çiçek vermiyor henüz. Çiçeklenmesi için ne yapabilirim?
Bu sene benim fule bir haller oldu, onu bu yaza kadar yarı gölgede tutarak hata mı etmişim...
Bu yıl saksı büyük olunca yerinden oynatamadım, öğlene kadar tam güneş alıyor.
315848
315849
315850
315851
.
Bu günlerde dişimi kırmak üzereyim.....
Ful tomurcuklandı nihayet...açacak.;)
Artık benim de fulum varrr:p
Sayın Mutlu Kutlu dan aldığım fulumun ucunda tomurcuğu varr, bakalım ne zaman koklayabileceğim.
Mutlu Kutlu
06-07-2012, 07:58
Alabildiğince bol güneş, güçlü bir toprak ve yeterince su, bunlar olduğu zaman ful çoşuyor.
Uyku zamanları kış girerken ve bahara kadar olan zamanda budamak gerek, genç ve küçük fullar kuşa çevrilmeden budanmalı. Büyük ve gelişmiş olanlar belimiz hizasından düz kesilmeli, yıl boyu serbest bırakırsak boyumuzu geçmeye çalışır. Çiçeklenmesi geçtikten sonra bir müddet güç toplar, bu esnada fazla uzamış şekilsiz dallar uygun boyda kesilebilir.
Sevgi Durul
06-07-2012, 11:50
Benim ful yasemin de tomurcuklandı. Tam gün güneşte.
316033
Sevgi Durul
08-07-2012, 17:50
Açtı.:)
316617
işte arkadaşlar buda benim mis kokulu fulyamm:D
Alabildiğince bol güneş, güçlü bir toprak ve yeterince su, bunlar olduğu zaman ful çoşuyor.
Uyku zamanları kış girerken ve bahara kadar olan zamanda budamak gerek, genç ve küçük fullar kuşa çevrilmeden budanmalı. Büyük ve gelişmiş olanlar belimiz hizasından düz kesilmeli, yıl boyu serbest bırakırsak boyumuzu geçmeye çalışır. Çiçeklenmesi geçtikten sonra bir müddet güç toplar, bu esnada fazla uzamış şekilsiz dallar uygun boyda kesilebilir.
Mutlu Bey ben arap fulunu tram güneş alan yere koyduğumda yapraklar hemen eğiliyor. Şimdi yarı gölge olan yere koyduğumda daha iyi. Ne yapmalıyım.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=318274&stc=1&d=1342309144
Benol Hazaroğlu
15-07-2012, 10:26
Bir yaseminde benden.
Mutlu Kutlu
15-07-2012, 11:23
http://www.agaclar.net/forum/calilar/9156-5.htm bu linki tıkladığınızda sorunuzun cevabını verdiğim sayfaya ulaşırsınız sn. yeşim26,Mutlu Bey ben arap fulunu tram güneş alan yere koyduğumda yapraklar hemen eğiliyor. Şimdi yarı gölge olan yere koyduğumda daha iyi. Ne yapmalıyım.
erdem271
16-07-2012, 12:43
Arkadaşlar , ben ful yasemin siparişi verdim , sipariş verirken resmine dikkat etmemişim adına aldandım , bu resimdeki gibi çiçek vermeye başladı . Normal yasemin diyeceğim ama çalı formunda bu sarmaşık değil , ne çiçeği bu ?
FUL YASEMİN KOKULU BÜYÜK ÇİÇEKLİ GittiGidiyor'da 59662383 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/ful-yasemin-kokulu-buyuk-cicekli-59662383)
Mutlu Kutlu
16-07-2012, 14:20
Keskin/sert budama yapılmışsa şimdilik çalı formunda görünebilir, ama sarmaşık formunda büyüyecek ileriki aylarda.
Bitkinizin ismi satıcının belirttiği gibi ful yasemin, burada bahsi geçen çalı formunda ful jasmin grand duke olanından değil.Arkadaşlar , ben ful yasemin siparişi verdim , sipariş verirken resmine dikkat etmemişim adına aldandım , bu resimdeki gibi çiçek vermeye başladı . Normal yasemin diyeceğim ama çalı formunda bu sarmaşık değil , ne çiçeği bu ?
FUL YASEMİN KOKULU BÜYÜK ÇİÇEKLİ GittiGidiyor'da 59662383 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/ful-yasemin-kokulu-buyuk-cicekli-59662383)
erdem271
16-07-2012, 17:01
Verdiğin cevap için teşekkür ederim mutlu kutlu , çok ilginç bir gelişme oldu, cevabının ardından firmaya döndüm , anlattım , bana yanlış çiçek gönderdiklerini , ful yerine ful yasemini gönderdiklerini , telafi için onu da göndereceklerini söyledile .
Yerim yok , ful yaseminim çok büyük bir saksı da 50 cm çapında kaliteli toprakta , lenardit bile var ve her sulama suyuna sıvı gübre verdiğim bir ortamda dikili . yanına ful çiçeiğini de diksem olur mu? kökler birbirini boğar mı ?
Mutlu Kutlu
16-07-2012, 17:51
2 bitki yan yana bir müddet idare edebilirler, ama 1 yıl içerisinde kökleri birbirine karışabilir.
Bunun yüzünden her gün işe sarhoş gibi gidiyorum.
Ama tek suçlu değil, diğer yaseminler de açmış durumda ;)
Parfüm bulutu...
Bir de bana nasip olsa hasretim çiçek kokusuna ne lisim ne de lilium um da tık yok koku namına ): yasemininde çiçekleri az ):
erdem271
17-07-2012, 15:22
Benim full çiçeği de geldi , onu da gittigidiyor.com dan aldım . Koku güzel ama çiçek sabahtan beri yanımda , bayıyo sürekli kokusu gelince burnuna , biraz ıhlamur ağacı kokusu var , ne yalan söyleyeyim biraz ağır geldi bana . Şu anda tek çiçek var , bi sürü çiçek olunca evi sararsa koku bu şekilde bilmiyorum napıcaz . Zaten aynı balkonda hanımeli ve arap yasemini de var . Koku cümbüşü olacak yakında
Mutlu Kutlu
18-07-2012, 23:24
1 karış boyu var, saksısındaki toprakta bir avuç kadar. Ama 6 tane tomurcuk var, şu sıralar full ların tomurcuklanmaları çok iyi.
1 karış boyu var, saksısındaki toprakta bir avuç kadar. Ama 6 tane tomurcuk var, şu sıralar full ların tomurcuklanmaları çok iyi.
Bunlar Grand Duke mu?
Bunların tam adı nedir ben karıştırıyorum da :o
Sn Mutlu bey sizden aldığım grand duke tomucuğunu açtı, Allah'ım bune koku mis mis yanından ayrılamıyorum komşular garanti deli diyecekler :rolleyes: çiçeği domatese saplancakmış ama ben ona kıyamam nasıl olsa balkonda, domatesi ben olurum:cool:
Mutlu Kutlu
05-08-2012, 12:26
İlk resim arap ful, 2 ci resim pervane çiçekli yasemin.
Ful'lar gerçekten çok yoğun kokar, yeseminlerinize iyi bakarsanız daha çok çiçek üretecekler kış gelene kadar.
Ben şu sıralar güllerle uğraşıyorum, sıcak ve gül kokusu aynı anda olunca bayıyor insanı.Bunların tam adı nedir ben karıştırıyorum da :o
hüsnüyusuf
05-08-2012, 15:21
Ful çiçeğimiz uzun zamandır örümcek ağlarıyla kaplı. Buna rağmen açmaya çalışıyor. Sıvı sabunla temizlemeye çalıştık şimdiye kadar. Bu örümceklere kimyasal ilaç dışında evde yapabileceğimiz uygulamalar varsa paylaşır mısınız?
Mutlu Kutlu
05-08-2012, 22:06
Kükürt kırmızı örümceklerin ölmelerini sağlar, kükürt doğal bir malzemedir. Denemedim ama odun veya kömür külü de kükürt diye biliyorum. Ful çiçeğimiz uzun zamandır örümcek ağlarıyla kaplı. Buna rağmen açmaya çalışıyor. Sıvı sabunla temizlemeye çalıştık şimdiye kadar. Bu örümceklere kimyasal ilaç dışında evde yapabileceğimiz uygulamalar varsa paylaşır mısınız?
hüsnüyusuf
05-08-2012, 22:14
Sayın Mutlu Kutlu, sulandırarak yapıyoruz sanırım. Belli bir ölçü verebilir misiniz? Cevabınız için teşekkürler.
Mutlu Kutlu
06-08-2012, 07:55
Ölçü olarak göz kararı, sprey pompalarıyla püskürtülecek kıvamda olacak. Ne çok az, ne çok fazla.
Hazır sıvı kükürt ölçüsü 2,5 lt suya 5 mg sıvı kükürt.
Arap Yaseminimi bu yil Mayis ayinda aldim,ancak hic acmadi.Surekli boya gidip yaprak cikariyor ama hic cicek tomurcugu vermiyor.
Mutlu Kutlu
06-08-2012, 10:24
Saksı yüzeyi kurusun sonra sulayın, bol güneş görmesi şart. Mümkünse besin verin.
Fazla güneş görmeyen yerlerde, üstelik çok sık sulama yaparsanız açmadan boya gidebilir.Arap Yaseminimi bu yil Mayis ayinda aldim,ancak hic acmadi.Surekli boya gidip yaprak cikariyor ama hic cicek tomurcugu vermiyor.
http://www.agaclar.net/forum/calilar/9156-5.htm#post1004467
Merhabalar,
Yukarıdaki mesajı yazmıştım ama herhalde yanlış başlık altına yazmışım. Yardımınıza ihtiyacım var sanırım. Bu su damlası neden oluşuyor olabilir?
sadet demirel
14-08-2012, 21:55
merhabalar,tüm çiçek sever arkadaşlarıma bol çiçekli günler dilerim.
mutlu kutlu beyden arap fulu almak istiyorum nasıl sipariş edebilirim teşekkürler
Mutlu Kutlu
14-08-2012, 22:39
Merhaba,
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26003.htm bu linki tıkladığınızda ilgili satış ilanına ulaşabilirsiniz.
Satış ilanının ilk mesajında liste ve fiyatlar mevcut, ilk mesajın sonuna doğru ödeme ve teslimatla ilgili yazılanlar mevcut.
Bende teşekkür ederim.merhabalar,tüm çiçek sever arkadaşlarıma bol çiçekli günler dilerim.
mutlu kutlu beyden arap fulu almak istiyorum nasıl sipariş edebilirim teşekkürler
Mutlu Kutlu
14-08-2012, 22:44
Çok güzel bakmışsınız ful'unuza, tebrik ederim. Bu bakımla daha çok açacak dediğiniz gibi.evet arkadaşlar bu aylarda coşuyor benim fulüm:p
misafirimin olduğu gece balkonda herkesi mest etti kokusuyla, bende hemen fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim :odahada çookk açıcak sanırım:D
Benol Hazaroğlu
15-08-2012, 15:48
Benim fulumun bahçede 2.senesi. Devamlı boya gidiyor hiç çiçek açmaya niyeti yok.
Hayvan gübresi veriyorum.
Onada çiçek açtıran gübremi vermek lazım.
Eskiden marka marka gübreler yoktu piyasada ve çiçekler zamanı gelince açardı.
Hoş artık ne hanımeli ne leylak nede filbahrilerin çocukluğumdaki kokuları bile kalmadı ya.
Mutlu Kutlu
15-08-2012, 20:23
Çok suluyorsanız, güneşi az görüyorsa birde üstüne iyi besleniyorsa sürekli boya gidebilir.
Ben 3 gün sulamıyorum, 4. gün suluyorum bütün bitkileri. Çiçeklerin bazıları açıp bitiyor yeni tomurcuklar oluşuyor, gübre besin vermeye vaktim yok.
Koku konusuna gelince bahardan kış gelene kadar bitkiler arasında gezerken veya çalışırken, koku duvarlarıyla çevrilmiş gibi ortam. Bir kokudan çıkarken başka bir kokunun kapsama alanına giriyorsunuz. Özellikle güneş altında çalışırken gül ve narenciye çiçeklerinin kokusu neredeyse bayıyor insanı.
Benol Hazaroğlu
15-08-2012, 21:04
Çelik almak istesem hangi mevsim almalıyım. Birde kendi yetiştirdiğimi deneyeyim bakalım.
Mutlu Kutlu
15-08-2012, 21:23
Çoğunlukla sonbahar ve ilkbaharda alınan çeliklerin köklenmesi kolay oluyor.
Bunlarda benim Mutlu Bey'den aldığım fuller... Henüz daha çok minikler... Karar veremediğim bir şey var...
Fuller için sabahtan öğlene kadar yakıcı güneş alan arka balkon mu yoksa öğleden akşama kadar orta karar güneş alan ön balkon mu daha uygun olur, şimdilik ön balkonda duruyorlar... Bu arada daha sık bir görüntüye sahip olmaları için budamalı mıyım?
Mutlu Kutlu
19-08-2012, 20:45
Ön balkonda olmaları iyi. Budama yapmak için acele etmeyin, en ideal budama boyu bel hizası. Bel hizasına kadar müsaade edin büyüsünler, kışın durağan dönemde şekilsiz dalları kesebilirsiniz.
Benin fulum hiç tomurcuk vermedi ve yaprakları bu şekilde kenarlarından kuruyor , halbuki tam gün güneş alıyor, sebebi nedir acaba?
Ön balkonda olmaları iyi. Budama yapmak için acele etmeyin, en ideal budama boyu bel hizası. Bel hizasına kadar müsaade edin büyüsünler, kışın durağan dönemde şekilsiz dalları kesebilirsiniz.
Cevap için teşekkürler Mutlu Bey...
sevgili Mutlu kutlu beyden aldığım ful yaseminler. İkisinde de muhteşem bir koku mest edici. Mutlu beye teşekkürler.
Ful Yaseminim çiçek açtı :) Bu kokuyu çok özlemişim, kendimi cennette gibi hissediyorum...
Benin fulum hiç tomurcuk vermedi ve yaprakları bu şekilde kenarlarından kuruyor , halbuki tam gün güneş alıyor, sebebi nedir acaba?
Benim ful'de de ilk geldiğinde bazı yaprakların kenarlarında solgunluklar, kurumalar vardı..ben pek önemsemedim onları..onları koparıp attım..
http://www.agaclar.net/forum/929877-post12.htm
Baharda yeni filizler, yapraklar ve 8 çiçek verdi..Gelişim gayet iyi görünüyordu..
Güneşi görüyordu, fakat saksısı gölgedeydi..
8 çiçek açtıktan sonra yine sürmeye başladı..10 tomurcuk daha yaptı..
Ama bir hafta içinde ne olduysa oldu..O güzelim yaprakların etrafları yine sararıp kurumaya başladı..
Şimdi ben bu hasta yaprakların olduğu dalları kesip attım..
Yeniden filiz verince yine aynı durum olursa herhalde bir mantar ilacı atmak gerekecek gibime geliyor..
Diğer bitki ve fidanlarımda hiçbir sorun yok ama bu ful bana bu kötü şakayı yaptı maalesef..
Mutlu Kutlu
25-08-2012, 20:09
Hocam saksılarınız dekoratif hoş ama kullanışsız saksı bunlar. Su tahliye delikleri tabanda, bu yüzden altına koyduğunuz tabakta az bir su birikse kökler havasız kalacak. Ve kalmışta, bu gidişle bitki tamamen kuruyacak.
Saksılarda su tahliye deliklerinin fazla sayıda olması bitki sağlığı açısından iyi, 10-15 lt arası siyah üretim saksıları gibi olan saksılardan kullanın. Tabak koymak zorundaysanız saksı ve tabak arasına taşlar koyun, saksı sanki sehpa üzerindeymiş gibi olsun.
Kullandığınız toprak karışımı ideal bir karışım, bitkiyi kurtarabilirseniz yine eski güzel günlerine geri döner. Benim ful'de de il geldiğinde bazı yaprakların kenarlarında solgunluklar, kurumalar vardı..ben pek önemsemedim onları..onları koparıp attım..
http://www.agaclar.net/forum/929877-post12.htm
Baharda yeni filizler, yapraklar ve 8 çiçek verdi..Gelişim gayet iyi görünüyordu..
Güneşi görüyordu, fakat saksısı gölgedeydi..
8 çiçek açtıktan sonra yine sürmeye başladı..10 tomurcuk daha yaptı..
Ama bir hafta içinde ne olduysa oldu..O güzelim yaprakların etrafları yine sararıp kurumaya başladı..
Şimdi ben bu hasta yaprakların olduğu dalları kesip attım..
Yeniden filiz verince yine aynı durum olursa herhalde bir mantar ilacı atmak gerekecek gibime geliyor..
Diğer bitki ve fidanlarımda hiçbir sorun yok ama bu ful bana bu kötü şakayı yaptı maalesef..
sevgili Mutlu kutlu beyden aldığım ful yaseminler. İkisinde de muhteşem bir koku mest edici. Mutlu beye teşekkürler.
Bende teşekkür ederim sn. Esracer,
Siz bitkilerinize iyi bakıyorsunuz, onların böyle güzel ve mest edici olması sizin eseriniz. Biz sadece tedarikçiyiz, müşterilerimize istedikleri bitkileri tedarik ediyoruz.
Dikkatimi çeken şey; eğer yanlış görmüyorsam alt yapraklar koyu yeşil, üst yapraklar açık yeşil bu bana azot veya demir eksikliği olduğunu düşündürdü. Mutlu Bey yanıtlarsa daha doğru olur tabii, neticede bu konudaki bilgim kısıtlı...
Ben yazana kadar Mutlu Bey yanıtlamış zaten :)
Yardımcı olmak açısından bir kaç fotoğraf ekliyorum.
İlk fotoğraf klasik dekoratif saksı, diğerleri ise sağlam malzemeden üretilmiş bir bitki üretim saksısının üç değişik açıdan görüntüsü...
Bende teşekkür ederim sn. Esracer,
Siz bitkilerinize iyi bakıyorsunuz, onların böyle güzel ve mest edici olması sizin eseriniz. Biz sadece tedarikçiyiz, müşterilerimize istedikleri bitkileri tedarik ediyoruz.
Sayın Mutlu kutlu bey
Evet, teşekkürler elimden geldiğince iyi bakıyorum doğru. sizden aldığımız bilgiler olmasa. ağaçlar.net olmasa. Herhalde bitki bakmak daha zor olurdu. Şanslıyız.
Geçen sene çok zorlu bir kış geçirdi.
Baharda zor toparlandı.
Bu yaz terasta birer birer açıp- açıp soldu.
Daha çok fulüm olsun istiyorum.
337309
Geçen sene çok zorlu bir kış geçirdi.
Baharda zor toparlandı.
Bu yaz terasta birer birer açıp- açıp soldu.
Daha çok fulüm olsun istiyorum.
337309
Domatesi blender ile sos haline getirip toprağına karıştırın. Daha çok ve iri çiçeğinizin olduğunu göreceksiniz.
Bilgi için teşekkür ederim.
Bu uygulama, toprağın asitliliğini arttırmak için mi?
Şu an kulllandığım toprakta PH 5.5.
Evet, asitliği artırmak için. Toprak asitliğiniz ful için ideal ama DOMATESİ bir başka seviyor... :)
Teşekkür ederim.
Bu akşam uygulamasını yapacağım.
Benim ful ayda bir kilo domatesi mideye indiriyor nafile arada aparatif kabak alıyor :mad: bu yıl tek cicekle yaz geldi .
Yakında kesin yolcu :D Aşk ve sevgi sözcükleride işe yaramıyor
Sizin ful obez olmuş desenize... Bir başka sorunu vardır. Toprak, ışık, ısı, sulama peryodu gibi.
Sayın omar obezlikte haklısın bu sene yavru bile verdi ;)
Benimki şımarıyor eksigi gedigi yok .
Ben memnunum.
O kadar badireye rağmen 3 er 5 er açtı durdu.
Terasta çiçek ve koku eksik olmadı.
bir kaç hafta önce bende bilmeden domates denedim fulde, mutfak robotunda çektiğim bozulmuş çöpe gidecek domatesleri karıştırdım toprağına ... ful çok mutlu oldu ki büyümeye yapraklanmaya ve 2 de çiçek vermeye başladı bu kadar sevdiği domatesi eksik etmem artık ilk çiçeklerini açacak inşallah... şimdi fulun saksısında domates fideleri mevcut bolca :)
10 cm'lik fulumdeki bu oluşum nedir acaba? Yeni bir sürgün mü, yoksa çiçek mi diyeceğim ama?... Bu boyla çiçek değildir yani.:p
346411
Ayşe Yıldız
16-11-2012, 08:27
10 cm'lik fulumdeki bu oluşum nedir acaba? Yeni bir sürgün mü, yoksa çiçek mi diyeceğim ama?... Bu boyla çiçek değildir yani.:p
346411
Sürgüne benziyor. Bu zamanda çiçek açmıyor sanırım.
Sanki çiçek diyesim geliyor ya...Hadi hayırlısı;)
En yakın ve net bu kadar çekebildim, ben ne çiçeğe, ne sürgüne benzettim...:p Bu kadar yakınlaşmışken minik minik ağlar gördüm üstünde, kırmızı örümcek var galiba...:( Daha önce hiç farketmemiştim...
346417
Oldukça iyi bir makro çekim olmuş ellerinize sağlık.
Ben hastalık olduğunu düşünmüyorum sanki bildiğimiz toz gibi. Ama yine de siz sanal olarak değil gerçekte gören olduğunuzdan ;emin olamadıysanız ; mekanik temizlik yapmanızı öneririm. Hastalık olmasa bile temizlenmiş olur.
Bunun haricinde şu andan itibaren gelişmeleri ben de yakından takip edeyim . İlginç ama yine de benim gönlüm çiçek olmasından yana :)
Ama sürgün ise de hiç fena olmaz seneye kadar çelik alacağınız duruma gelir;) Ben de sizden isterim;)
Anladığım kadarıyla yaprakları benzeyen 2 çeşit yasemin var (http://www.agaclar.net/forum/1011630-post1196.htm).. Yaprağından tahlili mümkün müdür?
Satıcı da hangisi olduğunu bilmiyordu.. Diğer ful ün fiyatlarına bakınca ve ben 3 tl. ye aldığım için, yıldız yasemin olabilir mi diye düşündüm..
346449
ben ne çiçeğe, ne sürgüne benzettim...
İkisine de benzemiyor gibi.. Ama ilginç bir oluşum ;)
Anladığım kadarıyla yaprakları benzeyen 2 çeşit yasemin var (http://www.agaclar.net/forum/1011630-post1196.htm).. Yaprağından tahlili mümkün müdür?
Satıcı da hangisi olduğunu bilmiyordu.. Diğer ful ün fiyatlarına bakınca ve ben 3 tl. ye aldığım için, yıldız yasemin olabilir mi diye düşündüm..
346449
yaprakları fullden oldukça farklı...bu başka bir cins.işin ilginç yanı aynısı bende de var. Eskişehir'de halam ben de ful var sana vereceğim dedi bundan vermişti. Yani bir kısım kişiler bunu ful diye biliyor ama bence çok farklı . Bilgi alırsanız tür ismi hakkında paylaşırsanız sebvinirim. Ben de baktığım bitkinin tam adı ve cinsini öğrenmiş olurum.
Not: Sizin vermiş olduğunuz linkteki ilk fotolar bu konuda bahsi geçen ful. Diğerleri ise yasemin. Sizin direk paylaştığınız fotolar ise bende de olan ve ismini tam bilmediğim çiçek .
[/QUOTE] İkisine de benzemiyor gibi.. Ama ilginç bir oluşum ;) [/QUOTE]
Lütfen ikisine de benzetemedim demeyin Sürgün o sürgün:p . Seneye ben rezerve ettim:D
Sayın selis, Sayın nrş,
346503
Yukarıdaki bitki Jasminum sambac'dır.
Aşağıdaki ise Jasminum sambac varyetesi Jasminum sambac Grand duke of Tuscany'dir.
346504
Ful, Arap yasemini denilen Jasminum sambac'dan (ful yasemin de deniliyor) ve Jasminum sambac Grand duke of Tuscany'den başka Arap fulü, ful olarak adlandırılan Clerodendrum Fragrans (http://www.agaclar.net/forum/calilar/9156.htm) bitkisi var.
Sayın selis, bitkiniz Clerodendrum Fragrans olabilir. Yapraklarının kokusundan anlayabilirsiniz.
Zeytinci
16-11-2012, 18:51
[QUOTE=sakdag;1049078 Bu kadar yakınlaşmışken minik minik ağlar gördüm üstünde, kırmızı örümcek var galiba...:( Daha önce hiç farketmemiştim...
[/QUOTE]
Hemen ilaçlayınız. Aksi halde önce yaprakları dökülür sonra kurur. :(
Sayın 'üzüm' , hemşehrilim, bilgi için çok teşekkür ederim....
Gercek fulü ful yaseminden ayırmak cok kolay yaprak yapısı cok farklı 2 bitkinin.
Fulün yaprakları yuvarlak ve buruşuk bir görüntüsü var .
Ful yaseminin yaprakları parlak ve hafif uca dogru sivriliyor.
Her sabah evimin dış kapısında kokusuyla beni yakalayan ful'üm...
346620
Bırak yakamı....gideyim.
Yok artık daha neler :eek: Sayın tura benim fulün kalemini kırdınız .
Bu yıl artık uykuya yattı nasıl oluyor anlamış degilim .
En yakın ve net bu kadar çekebildim, ben ne çiçeğe, ne sürgüne benzettim...:p Bu kadar yakınlaşmışken minik minik ağlar gördüm üstünde, kırmızı örümcek var galiba...:( Daha önce hiç farketmemiştim...
346417
Merak içindeyim değişimler şu anda ne aşamada ?
(Jasminum sambac Grand duke of Tuscany) Bu tür Yasemini budamak zorunda mıyız? Benim yaseminin yaprakları sarardı ama dökülmedi.
Merak içindeyim değişimler şu anda ne aşamada ?
Bu mesajınızı farketmemişim Sayın Nrş, afedersiniz...
Çıkıntı şeklindeki oluşum kurudu, :(. Gerçekten de kırmızı örümcek varmış. 2-3 tur yıkadım, yıkamalar esnasında bir yaprağını da kırdım zaten. 3 yaprağı kaldı, bu aralar biri de sararmaya yüz tuttu. O zamandan bu zamana bir milimetre büyüme gelişme olmadı. Birşeyleri yanlış yapıyorum galiba.
Bir iki bitkimde daha kırmızı örümcek var, nasıl bir kimyasal ilaç kullanmalıyım acaba? Ev yapımı ilaçlar denedim işe yaramadı.
Bir iki bitkimde daha kırmızı örümcek var, nasıl bir kimyasal ilaç kullanmalıyım acaba? Ev yapımı ilaçlar denedim işe yaramadı.
Sevgili sakdağ, kırmızı örümcek için organik olarak kükürt deneyebilirsiniz ama en etkili olanlar kimyasal ilaçlar. Çevrenizde mutlaka bir zirai ilaç satan yer vardır. Onlara danışırsanız size bir ilaç önereceklerdir.
Lütfen fazla gecikmeden ilaçlama işini halledin. Kırmızı örümcek çabuk yayılan bir illet. Sağlam bitkilerinize de bulaşır.
münevver48
22-03-2013, 21:05
arkadaşlar bende ful çiçeğini çok seven birisiyim. elimde katmerli ve yalın katlısı var. yalın katlı olan bahçe duvarıma sardırdım. katmerlisi saksı içinde biraz havadan etkilendi yapraklarının çoğunu döktü.bu aralar ne yapacağımı bilemiyorum. toprağınımı değiştirsem?birazda budasammı?bilmiyorum. yapabileceğim başka bir şey olabilirmi?her iki fulumede değer veriyorum. görünüşleri farklıda olsa kokuları aynı muhteşem.
melek yüzlü
26-03-2013, 17:48
Merhaba Arkadaşlar,
Ben Mutlu Bey'den bu çiçekten sipariş ediceğiz. Yanlız fiyat farkı var bunun nedeni de yaş ve büyüklük durumları. Sizce daha küçük olanı mı tercih etmeliyim yoksa daha büyük olup daha yaşlı olanı mı tercih etmeliyim.
Merhaba 1 ay kadar önce cicekciden yasemin istedim resimdeki bitkiyi verdi.Yolda baska bir cicekcide durduk bu yaseminmi dedik cicekci değil dedi.Geri döndük bu yasemin değilmiş dedik bu yasemin değilse ben meslegi bırakırım dedi.Bizim istedigimiz hani su tomurcukları pembe olup da kücük kücük acan actıktan sonra beyaz cicekleri olan mis gibi kokan yasemindi.Ama sanırım bu baska bir yasemin.Net sizlere sorayım dedim.1 kac gündür yeni yeni canlanmaya basladı.Fotografları yüklüyorum. Nelere dikkat etmeliyim cinsi nedir nasıl cicek acar bilgilendirirseniz cok sevinirim.Şimdiden tesekkürler.
benim istediğim yasemin çiçek yaprakları rüzgargülüne benzeyen, sarmaşık tipinde ve muhteşemm kokan birşey.. sanırım yıldız yasemini diyorlar, doğrumudur?
ve onu hiçbir yerde bulamıyorum:( nerde bulabilirim?
o zaman benimki pervane cicekli yasemin mi cünkü yaprakları ona benziyor..
Merhaba 1 ay kadar önce cicekciden yasemin istedim resimdeki bitkiyi verdi.Yolda baska bir cicekcide durduk bu yaseminmi dedik cicekci değil dedi.Geri döndük bu yasemin değilmiş dedik bu yasemin değilse ben meslegi bırakırım dedi.Bizim istedigimiz hani su tomurcukları pembe olup da kücük kücük acan actıktan sonra beyaz cicekleri olan mis gibi kokan yasemindi.Ama sanırım bu baska bir yasemin.Net sizlere sorayım dedim.1 kac gündür yeni yeni canlanmaya basladı.Fotografları yüklüyorum. Nelere dikkat etmeliyim cinsi nedir nasıl cicek acar bilgilendirirseniz cok sevinirim.Şimdiden tesekkürler.
İlk resimde gösterdiğiniz ful Yasemin.
Bu mesajda resimleri var (http://www.agaclar.net/forum/1049326-post1220.htm).
Burada da Arap fulu (http://www.agaclar.net/forum/181371-post569.htm) var.
tesekkür ederim sevgili Tura 2. resimde ucundan gelen yeni sürgün her tarafında var.peki bu domates, kabak, civi, limon tozu önerileri bendeki bu yasemin icinde gecerlimi.bastan sona okudum konuyu hep aynı öneriler var bütün yaseminler icinde gecerli mi bu öneriler?
Genellikle asitli topraklardan haz ediyorlar.
Ama Sambac Grand Duke daha çok hoşlanıyor. Onun saksısına asitliliğinden dolayı domates, limon tuzu konur.
Çivi, eğer toprağın demir ihtiyacı varsa ( yapraklarda solgunluk, sararma gibi ) konulur. Çivi yerine demir talaşı tavsiye ederim.
Daha çabuk paslanacaktır.
Çok tesekkür ederim.Benim yaseminimde de uctan yeni gelenler cok güzel görünüyor ama resimde dikkat ederseniz diger yaprakların rengi canlı yeşil değil.Şimdi demir talaş nedir onu arastırayım netten :)
Evet bu ful... İnsanların çoğu arayıp bulamıyor şans size gülmüş :) Şimdi baktım da İzmir'densiniz size full yasemin vermeleri çok doğal , orada oldukça bulunuyor. Eğer yanlış anlamadıysam siz sarmaşık formunda olan minik beyaz çiçekleri ile özellikle akşamları ortalığı kokusuyla boğan yasemini istiyorsunuz. Madem İzmir'desiniz çiçekçilerle uğraşmayın , semt pazarlarından kolayca bulabilirsiniz. Eğer yine de pazara yolum düşmez derseniz Smyrna meydanında bir çiçekçi var size orayı tavsiye ederim. Ben her İzmir'e gittiğimde oraya uğramaya çalışırım. Ya da hisarönü var ...
Merhaba sevgili nrş Konyada oturuyorum İzmirde değil, İzmirliyim 15 gün sonra İzmire tasınacagım.Herkes düz gider ben tersine :) Konyada yasemin arıyorum İzmire götürcem :) Biran önce yasemin edineyim İzmirde balkonumda bakarım diye İzmire gitmeden sabırsızlanıp burdan alayım dedim.Ama benim istedigim sizinde bahsettiginiz sarmasık gibi heryeri mis gibi kokutan yasemindi. Onu da İzmirden alıcam artık. Hatta yazlıgımızın arkasında bir evde cok güzel cicek acan yasemin var ondan dal alsam yetişir mi acaba onu da cok iyi arastırıp ögrenmek lazım hic anlamadıgım seyler yeni yeni merak sardım.İlginize cok tesekkür ediyorum :)
Tekrardan merhaba. Öncelikle taşınmanız hayırlı olsun.
İzmir 'de oturduğunuzu düşünerek kıskanmıştım , yeniden oraya taşınacağınızı öğrenince daha da kıskandım. :) (Şaka şaka tabi ki...) Ben de Ege'li olarak en kısa sürede İzmir'e veya yakınına göçmek hep hayalim.
İzmir'de bulursun sorun değil. Sana yeri tarif ederim...
Öyle iyi anlıyorum ki sizi ben Konyaya tasınalı 9 ay oldu yapamadık olmuyor İzmire alısan bir daha ayrılamıyor dönüyoruz:) Tesekkür ederim bulamazsam mutlaka dediğiniz yere bakıcam :)
sevgili nrs mesaj kutunuz dolmus sanırım son gönderdiginiz mesajı aldım fakat yanıtımı kabul etmiyor bilginize :)
burak_skry
05-05-2013, 22:46
selamlar herkese benim fulümünde gelişmiş yaprakları kuruyarak dökülmeye başladı ama dallardan yeni sürgünler çok sağlıklı geliyor ayrıca üzerinde de birçok örümcek ağı var bir türlü kurtaraman okadar çiçekten sadece fulde olmasıda çok ilginç sizce ne yapmam gerekiyor?
Aylardır çalı-çırpı gibi duruyordu, hayatta olduğunu gördüm çok şükür.
401421
.
Grand Duke Of Tuscany 'nin pembesi de oluyor mu:confused:
Çiçek festivalinden almıştım...
409999
.
Kış boyunca çayını içtiğim Yasemin, sonunda kendini ve o muhteşem kokusunu gösterdi. Özlemişim...
erdem271
01-06-2013, 15:00
Benim geçen sene aldığım ful çiçeği pek büyümedi , sadece bir yan dal çıktı , aldığımda çiçekliydi hala çiçek açmadı .
Bir de bir dal gördüğünüz gibi küçücük yapraklı kaldı ve o yapraklar kurudu neden olabilir ?
Bence ful ünüzü artık balkona alabilirsiniz ve toprağına arada bir çekirdekleri alınmış domates koyun. Ben öyle yapıyorum ve bolca suluyorum. Maşallah çok iyi durumda...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.