View Full Version : Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac)
Penelophe
21-05-2007, 21:11
Selamlar;
Fulün çiçeği maksimum ne kadar dayanıyor bilen var mı?
Üç gün oldu benimkinde hafiften kararmalar başladı. Bu normal mi? yoksa eşim mi kokladı acaba :(
Saygılar.
ceviz ağacı
22-05-2007, 12:55
benim babaannemin vardı ve yaz boyu açardı ama benimkinde tık yok sadece yaprak var.
Sevgili Arkadaşlar ,
Daha önce size yanlış bilgi vermişim , bugün annemle konuştum , annem ' Sen yanlış hatırlıyorsun babaannenin fulleri sadece gül zamanı açar , gül bitince onlarda biterdi' dedi .
BenBen1967
22-05-2007, 18:13
Cevizağacı aniden süpriz yapıyor ful bir bakıyorsun ceeeee deyip bir çiçek fırlatıyor;)
Penelophe
23-05-2007, 19:46
Selamlar;
Sevincim 4 gün sürdü. Fulüm kararıyor. Kimse dokunmadı ve koklamadı. Acaba neden bu kadar erken karardı?
Saygılar.
Penelophe
23-05-2007, 21:26
Aldığım çiçekçiye sordum;
Oda 15 gün felan beyaz kalması lazımdı dedi ?
Anlayamıyorum.
Aldığım çiçekçiye sordum;
Oda 15 gün felan beyaz kalması lazımdı dedi ?
Anlayamıyorum.
Sevgili Penelophe,
Aldığında çiçek açmak üzereydi zaten. Sanırım dışarıdan alınan tüm çiçekler gibi eve gelince o da sarsılmıştır.. Daha uzun yaşaması gerek çünki çüçeğinin..
Penelophe
23-05-2007, 21:35
O zaman demek ki 2. çiçeği bekleyeceğim o daha uzan yaşayacak sanırım :)
İkinci dalının ucunda minicik bir tomurcuk belirdi belirecek gibi :)
Benim fulüm 2 ayrı yerden yaprak çıkartıyor. Büyümeye çok hevesli görüyorum onu.:))
lerdemir
23-05-2007, 22:33
Bendeki de iyi gitmekte şimdilik... Hadi hayırlısı bakalım...
Umarım çiçeklerin müjdesini de veririz Sevgili lerdemir.:)
Sevgili hfz 'nin gönderdiği ful ümdeki yapraklar döküldü. Yerine yeni yapraklar çıktı. Şu anda durum iyi görünüyor. Paslı teneke veya domates kabuğu vs. de kullanmadım henüz.
Benim tomurcuk hala büyüme aşamasında.Çok geç açıyor galiba.:))
Penelophe
24-05-2007, 08:10
Evet geç açıyor, benim tomurcuk neredeyse çiçek kadar büyüyüp açmıştı :)
Açan çiçek ne durumda Penelophe? Koklanmazsa, dalınada ne kadar yaşıyor merak ettim?
Penelophe
24-05-2007, 13:00
Açan çiçeğin resmi 477 numaralı mesajımda. Benim aldığım çiçekçi koklanmazsa ve temas olmazsa 15 gün beyaz kalması gerektiğini söyledi.
Eyvah ben tomurcuğu kokuyornu diye koklarken burnum deydi.Açmadan kuruyacak...:(
Penelophe
24-05-2007, 13:43
:eek: :eek: :eek:
:( :( :(
Çok üzüldüm ama sen yinede uzak dur belki açmadan dokunmak zarar vermiyordur(İniallah).
..burnunu herşeye sokmanın bedeli iste..
karaatmaca
24-05-2007, 19:07
selam bu bitki kamelya arkadaşım maalesef
selam bu bitki kamelya arkadaşım maalesef
Anlayamadım? Hangisi Kamelya?
lerdemir
24-05-2007, 23:02
Anlayamadım? Hangisi Kamelya?
Ama bence o kamelya değil...
Sevgili hfz 'nin gönderdiği ful ümdeki yapraklar döküldü. Yerine yeni yapraklar çıktı...
Bende de aynısı oldu. Sanırım yer ve iklim değişikliği şokundan sonra yeni yerine sağlıklı bir biçimde adapte oluyorlar...
Umarım çiçeklerin müjdesini de veririz Sevgili lerdemir.:)
Amin zenfree; inşaallah...
Aşağıdakiler ful değil mi? Kartopu-gardenya karışıklığından sonra korka korka soruyorum. Nisan başında aldığımda sadece 1,5 karış kadardılar ve üzerlerinde tek bir yeni yaprak yoktu. 3 hafta boyunca hiç kıpırdamadılar. Bahçeye bakan balkonda genel olarak da gölgedeler ama gün içinde güneş alıyorlar. Bu üç hafta içinde 1 ya da 2 kez sıvı gübre verdim. Bugüne kadar da 2 kere domates kabuğu bir kez de kabak kürü uyguladım. (Görülebileceği üzere domatesi kabağı gömmedim toprağına) Son 15 gündür coşmuş durumdalar. Boy atıyor hergün yeni yaprak veriyorlar. Bu yıl çiçek beklememeliyim herhalde, değil mi?
Fule benziyor.İnşallah açar.Bu arada yandaki beyaz çok şeker.:)
lerdemir
26-05-2007, 00:04
Bu arada tüm fulcülere ve bu konudaki ustalara bir sorum olacak:
Mini mini ful fidelerimiz yeni yerlerine alışıp da bir sürü yeni sürgün verme eğilimine de girmiş durumda ise ve daha sadece 1 karışlık boyda ise;
Tek ve uzun bir dal halinde büyümesindense enine doğru genişleyip çok sayıda yatay dallı olmasını sağlamak için o uzun tek dalın tepe sürgünlerini hep kırpsak işe yarar mı?
Yani daha alçak ve daha geniş alana yayılmış ve de tek bir uzun dal yerine çok sayıda kısa dal elde edebilir miyim bu yöntem ile?
Nelere dikkat etmeliyim?
Sevgili hfz'nin göndermiş olduğu 2 fulden birini bu gibi bir işleme tabi tutmayı düşünüyorum da... :o
Fulüm elime ulaştığından beri yaprak çıkartmasını bekliyorum. Asla koparmaya kıyamam. Varsın uzasın. :)
lerdemir
26-05-2007, 21:39
Duygusal olarak çok haklısın zenfree...
Ancak, teknik cevaplara halen daha ihtiyacım var...
Bu arada tüm fulcülere ve bu konudaki ustalara bir sorum olacak:
Mini mini ful fidelerimiz yeni yerlerine alışıp da bir sürü yeni sürgün verme eğilimine de girmiş durumda ise ve daha sadece 1 karışlık boyda ise;
Tek ve uzun bir dal halinde büyümesindense enine doğru genişleyip çok sayıda yatay dallı olmasını sağlamak için o uzun tek dalın tepe sürgünlerini hep kırpsak işe yarar mı?
Yani daha alçak ve daha geniş alana yayılmış ve de tek bir uzun dal yerine çok sayıda kısa dal elde edebilir miyim bu yöntem ile?
Nelere dikkat etmeliyim?
Sevgili hfz'nin göndermiş olduğu 2 fulden birini bu gibi bir işleme tabi tutmayı düşünüyorum da... :o
Budama yöntemiyle tabii ki daha çok dal elde edebilirsiniz, ama şu an dokunmayın derim.. Kışın budamanızı tavsiye ederim.. Baharda yeni filizler, dallar versin.. Hem kışın budadığınız kısımları belki çoğaltabilirsiniz..;)
Mine Pakkaner
26-05-2007, 22:07
Fidanın bir fotoğrafını yollarsanız ne yapabiliriz bakalım.
lerdemir
26-05-2007, 23:11
Öncelikle hepinizin ilgilerine çok teşekkür ederim.
Mine Hn, iki mini fidem var. Fotoğraflarını bu başlığın 15.sayfasında yüklemiştim, sistem tekrar yüklememe izin vermiyor...
Onlara ilave sadece bir tane daha var kısmen açıklayıcı olabilecek olan...
Fullerden biri uzun ve sağlıklı bir ana sürgüne sahip; onun yanında iki ayrı cılız sürgünü de var... Diğeri ise baskın olmayan ve gayri simetrik iki ana sürgüne sahip...
Teşekkürlerimle...
Mine Pakkaner
27-05-2007, 00:02
Uzun ana sürgünün tepesini alın, bitki fazla boya kaçıp şeklini bozmasın. Cılız sürgünler de güçlensin.
Diğer bitkiyi de kendi haline bırakın.
lerdemir
27-05-2007, 12:12
Peki Mine Hn, tepesini bugün alacağım. Hatta, fotoğrafını da geceye doğru eklemeye çalışacağım...
Köklendirmeye çalışabilir miyim acaba keseceğim tepe kısmını? Neyi nasıl yapmalıyım tam olarak?
Ayrıca; tam neresinden kesmemi tavsiye edersiniz o tepe sürgününü? Bir de, kestikten sonra kesi yerine yapmam gereken herhangi bir uygulama var mı kül, ciklet, çamur, oksijenli su, macun gibi?
Saygılar
BenBen1967
27-05-2007, 12:18
Yaseminim çiçeklendi balkonda enteresan bir koku hüküm sürüyor;)Geçen yıl ki gibi kokmuyor sanki , **** bana öyle geliyor. Bir yandan çiçek açarken bir yandanda yaprakları sararıp dökülüyor . Bu normal mi? Umarım başına bir şey gelmemiştir .
Tüm bitciklerden balkonumu temizledim ama bayağı da uğraş verdim temizlerken .Ellerim yapış yapış oldu son 20 gündür bit mit yok balkondaki çiçeklerde.Hatta evin içindekileri bile yok ettim;)Pamuklu bitlere karşı savaşım tüm hızıyla sürüyor göz açtırmıyorum onlara;)Hain planlarımı bir daha görülürlerse devreye sokacağım;);):)
BenBen1967
28-05-2007, 09:20
Sabah 5.30 da balkona bir çıktım bir de ne göreyim FULL çiçeğini açmış bana gülümsüyor ,bu nasıl bir koku Allahım muhteşem kokuyor.Ev halkından kim kalkarsa zorla balkona taşıyıp" koklayın ama değmeden koklayın" diye işkence yapıyordum;)Bir tek kokuyu ben duydum hiç biri anlamadı .Hatta "koku falan yok"dediler.Sanırım yaseminin kokusu ile karıştı ,ama rüzgarla odaya doluyor mis gibi kokuyor çocuklarımın odası;)
Penelophe
28-05-2007, 09:30
Sevincinizi anlayabiliyorum :) Eh güldürmüş yüzünüzü sizin ful. Ama çok dikkat edin 10-15 gün beyaz kalabilecekken bir meraklı burnunu sokarsa çiçeğe 3 gün ancak dayanıyor. Benim ki karardı, temkinli olun :)
esenerte
28-05-2007, 11:01
Mine Hanım,
Ankara'da yaşıyorum. Çarkıfelek, Ful gibi seyri, koklaması zevkli, emek isteyen çiçeklere karşı bir merak başladı bende. Zıpçıktı en uzun süre çoğaltarak bakabildiğim çiçek soğanlılar arasında.
Ankara'da ful bulabileceğim yerler hakkında bir fikir verir misiniz?
Yeni üyelerden biri olarak herkese mutlu, sağlıklı günler...
Peki Mine Hn, tepesini bugün alacağım. Hatta, fotoğrafını da geceye doğru eklemeye çalışacağım...
Köklendirmeye çalışabilir miyim acaba keseceğim tepe kısmını? Neyi nasıl yapmalıyım tam olarak?
Ayrıca; tam neresinden kesmemi tavsiye edersiniz o tepe sürgününü? Bir de, kestikten sonra kesi yerine yapmam gereken herhangi bir uygulama var mı kül, ciklet, çamur, oksijenli su, macun gibi?
Saygılar
Sevgili Lerdemir, bitkiyi budadın mı? Ben merak içinde fotograf bekliyorum. Ona bakarak ben de budamayı düşünüyorum.:(
Sabah 5.30 da balkona bir çıktım bir de ne göreyim FULL çiçeğini açmış bana gülümsüyor ,bu nasıl bir koku Allahım muhteşem kokuyor.Ev halkından kim kalkarsa zorla balkona taşıyıp" koklayın ama değmeden koklayın" diye işkence yapıyordum;)Bir tek kokuyu ben duydum hiç biri anlamadı .Hatta "koku falan yok"dediler.Sanırım yaseminin kokusu ile karıştı ,ama rüzgarla odaya doluyor mis gibi kokuyor çocuklarımın odası;)
Sevgili Benben1967, çok sevindim sizin adınıza.:p Akşamları daha da artıyor kokuları bilginiz olsun.
Sevgili Lerdemiirr, istediğiniz yerden budayınız fulünüzü! Çünki ben, gözüm gibi baktığım uzayıp giden fulüme çok kızdım!:mad: :mad:
Dağıtımdan kalan minik fullerden biri, sadece sizin fullerinize verdiğim vitaminden başka hiçbirşey vermediğim halde iki adet çiçek tomurcuğu oluşturmuş.:dilli: Artık diğer fulüme de domates momates yok!:mad:
lerdemir
28-05-2007, 22:10
Sevgili zenfree,
Evet budadım fulümü; kestiğim tepe çeliğini de suya koydum köklenir ümidi ile...
Fotoğrafı da hemen çekeyim; birazdan eklerim...
Sevgili hfz,
Yapma etme, bu ne hiddet böyle :D :D
Mine Pakkaner
28-05-2007, 22:22
Lerdemir fulü nereden keseceğinizi soran mesajınızı görmemişim. Benim söz ettiğim tepe alma sadece uçtaki büyüme noktasının alınmasıydı. Umarım bu tarz birşey yapmışsınızddır. Bunu yapınca elinizde ne köklendirecek çelik olur ne de tepesi macunlanacak bir ana dal. Zayıf ve uzayıp giden bir sürgün yerine kalın, çok dallı, dolgu formlu bir bitki tercih edilir. Bunun için de çalı tipindeki bitkilere sık sık böyle müdahaleler yapılır.
Selamlar Mine Hanım,
Ben de yazılarınızdan onu anlamıştım.
O nedenle israrla fotograf bekliyordum hata yapmamak için. Teşekkürler.:) Şimdi anladım.
Penelophe
28-05-2007, 22:33
Hfzciğm sakin ol canım, birde benim yerimde olsan ne yaparsın, dün açan gardenyamın çiçeği bugün kararmaya başladı :(
lerdemir
29-05-2007, 00:18
Ve işte Mine Hn'ın bu hatırlatması sonrasında hata yaptığımı anladım.
Ekte fotoğraflar.
Boyutlarını küçülttüğüm için çok sayıda açıdan çekilmiş fotoğrafları ekliyorum.
Yalnız Mine Hn'a bir ek sorum olacak. Budama sonrasında Selahattin Hoca'nın tavsiye ettiği üzere 1 çay kaşığı (dolu dolu değil; silme'den bile daha az) 20-20-20 gübreyi suda eritip, içine de 2 minik parça limon tuzu eritip yağmur suyu ile suladım; çünkü toprağını çok kuru bırakmıştım. Hemen akabinde de yaprakları yine saf yağmur suyu ile fısfısladım... Ve tepesine şeffaf buzdolabı poşetini bone yapıp geceden penceremin önüne koydum (sabah güneşini öğlen 12ye kadar alan güzelll pencerem).
Ve az önce bonesini çıkarıp baktığımda budadığım ana dal dışındaki iki ince dalın uçları yeşilden kahverengiye doğru dönmüş. O uçların ilk halini 15.sayfaya eklemiş olduğum fotoğraflar ile kıyaslarsanız farkı anlayacaksınız...
Buna ne sebep olmuş olabilir?
lerdemir
29-05-2007, 00:27
Bu budamada hata yapmamış da olabilirim aslında; zira tepedeki yapraklı kısmın altından sadece ekstra bir sıra gözü de kesip alarak budamıştım...
Budanıp da köklenmesş umudu ile yağmur suyuna koymuş olduğum kısmı da fotoğraflayayım size...
Mine Pakkaner
29-05-2007, 00:38
Lerdemir merhaba,öncelikle Selahattin'in Bey'in söylediği yönteme açıklık getireyim. Fidanda sera koşulları yaratarak ısı ve nem etkisiyle hızlı gelişmeyi sağlamak için böyle bir tarif vermiş.
Örtü altı yetiştiricilikte en önemli konulardan biri havalandırmadır. Yoksa içeride hastalıkların gelişip bitkiyi enfekte etmesi için son derece uygun bir ortam oluşur. Bu durumda siz de havalandırmaya dikkat ediniz.
Bir de kesim yapınca gözün üzerinde bu kadar büyük bir parça bırakmayınız. Geriye doğru kuruma yapar. Gözü de kurutur.
Fidan naylon poşette mi duruyor? Bir an önce saksıya almaya ne dersiniz? :)
Kestiğiniz parçayı da görmek isterim.
Benimkide naylon poşette şu anda tomurcuk.Açsın diye bekliyorum.Sonra saksıya alacam.Çünkü açmadan saksıya alırsam tomurcuğa bişey olur diye korkuyorum.Bir sakıncası olur mu?
Mine Pakkaner
29-05-2007, 09:35
O zaman torbayı çıkarma esnasında toprağı dağıtma riskini almayın ve bekleyin. Ancak daha sonra saksıya mutlaka alın. :)
ilknur aşık
29-05-2007, 13:15
Arkadaşlar affınıza sığınarak soruyorum. Gardenya ile ful aynı çiçekmi acaba?
Gardenya ile ilgili başlık bulamadım. sanki çiçekleri de benziyor. Ama emin olamadım. Cahilliğimi hoş göreceğinizi umuyorum.
Gardenya başlığı aşağıda Sevgili İlknur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2711
Mine Pakkaner
29-05-2007, 13:22
Gardenya ve ful farklı bitkilerdir. Gardenyanın botanik adı Gardenia sp., fulunki ise Jasminum sambac . Bizim alışageldiğimiz ful katmerli olanıdır.
ilknur aşık
29-05-2007, 14:14
Mine hanım ve zenfree teşekkürler.
Ben yanlış başlıkta arıyormuşum.
lerdemir
29-05-2007, 23:55
Lerdemir merhaba,öncelikle Selahattin'in Bey'in söylediği yönteme açıklık getireyim. Fidanda sera koşulları yaratarak ısı ve nem etkisiyle hızlı gelişmeyi sağlamak için böyle bir tarif vermiş.
Yani, o zaman ben hangi yöntem ile, ne miktarda NPK 20-20-20 gübreyi ne sıklıkta vereyim?
Örtü altı yetiştiricilikte en önemli konulardan biri havalandırmadır. Yoksa içeride hastalıkların gelişip bitkiyi enfekte etmesi için son derece uygun bir ortam oluşur. Bu durumda siz de havalandırmaya dikkat ediniz.
Hiç merak etmeyin Mine Hn, sizden öğrendiğim üzere gün ortasında veya sonunda mutlaka havalandırıyorum birkaç saat...
Bir de kesim yapınca gözün üzerinde bu kadar büyük bir parça bırakmayınız. Geriye doğru kuruma yapar. Gözü de kurutur.
Ben de, tam aksine, biraz pay bırakayım da eğer kurursa o göze kadar ilerlemesin, bıraktığım kısımda frenlensin diye düşünerek öyle büyük bir parça bırakmıştım gözün üzerinde. O kalan kısmı da keseyim mi şimdi Mine Hn?
Fidan naylon poşette mi duruyor? Bir an önce saksıya almaya ne dersiniz? :)
Evet, naylon fide poşetinde hala... Bu haftasonu bir mani olmazsa, saksıya inşaallah...;)
Yarın onu da halledeceğim sizin için...
Sevgiler, saygılar, ve şükranlar...
Mine Pakkaner
30-05-2007, 00:20
Gübreyi 1 lt suya 1 çay kaşığı hesabı 15 günde bir verin. Hava artık ısındı, fidanı poşetten çıkarın :)
Budamana sonra göz üzerinde kalan kısmımakul ölçüde kesin. Göz üzerinde en fazla yarım cm takoz kalmalı. Çok kısa kesim de, çok uzun kesim de sorun çıkarır.
Sevgi ve saygılar bizden efendim. :)
lerdemir
30-05-2007, 00:26
Çok teşekkür ederim Mine Hn,
Herşey çok net hale geldi benim için.
Yarın sabah uygulayacağım...
Tekrar teşekkürlerimle...
lerdemir
31-05-2007, 10:34
Lerdemir merhaba,...
Mine Hn,
Üzerinde konuştuğumuz fulün kestiğim tepe kısmının çeşitli fotoğraflarını aşağıya ekledim...
Tepe sürgünü yerine çok mu dipten budamışım acaba???:(
Bir adet gardenya, iki adet de yasemin çeliğini köklendirmek için içine koyduğum mavi bir bardağın içine fulün çeliğini de yerleştirdim...
Not:Bu bardağın içinde 2 adet yasemini köklendirdim; bir adet de gardenya yapraklar çıkardı 1 aylık süre sonunda...
İlgi ve görüşlerinize sunarım.
BenBen1967
31-05-2007, 14:47
[12222
12223
12224]
lerdemir
31-05-2007, 21:59
Helal vallahi; bu kadar küçük olmalarına rağmen bir de tomurcuk açmışlar.
Allah nazardan saklasın...
O yaseminler de benim köklendirdiklerimden olsa gerek galiba değil mi Benben1967 :)
BenBen1967
01-06-2007, 10:16
lerdemir haklısın o yaseminler size yolladıklarımdan.Yolladıklarım köklenebildiler mi?Umarım köklenmişlerdir ;)
lerdemir
02-06-2007, 00:17
Evet köklendi. bir tanesini mini bir saksıya aldım bile 2 hafta evvel; ancak bir diğeri yeni kökçük vermeye başladı. Onu hala bardağında tutuyorum ve yanına da başka bitkilerin çeliklerini de koydum -gardenya, ful-
Onlar da köklenir inşaallah.
BenBen1967
04-06-2007, 13:04
Demek köklenmesi bu kadar uzun sürüyor.Ben dal yatırmıştım toprağa bir türlü köklenemedi :( Tekrar deneme yapayım taşınacağım evin bahçesine dikmeyi planlıyorum .Şöyle güneye bakan kuytu bir duvar kenarını gözüme kestirdim.Allahtan müteahit tanıdıkta istediğin yeri söyle sana ayırayım dedi, ama diğer kat sahiplerine ayıp olur diye yer isteyemedim;)
Fullerinize domateslerini çekirdeksiz verin.
Ben ayıkladığımı sanmıştım ama 4-5 tane kaçmış ve çimlenmiş bile.
Sonunda fulüm açtı.Balkon mis gibi.Eve gidince direk balkona gidiyorum.Çok güzel :))
Hafız tekrar teşekkür ederim.:)))
BenBen1967
05-06-2007, 10:22
Çok koklama benimki fazla koklanmaktan 4 günde karardı:)Üstelik hiçde değmeden kokladık yani
Sonunda fulüm açtı.Balkon mis gibi.Eve gidince direk balkona gidiyorum.Çok güzel :))
Hafız tekrar teşekkür ederim.:)))
Çok sevindim Elfogi.. Sevgili Benben1967'nin dediklerini dikkate alın lütfen. Bu çiçek yakın temas sevmiyor..:p :p
Merhabalar!
Başta mine hanım olmak üzere bütün arkadaşlara teşekkürler. Ne güzel bir paylaşım. Bende çorbada bir tuzum olsun istedim. Bahse konu kesme olayını biz dış mekan bitkilerin aşılılarının aşısı tuttuktan sonra uyguluyoruz. Şöyleki aşının tututğu garantileşiyor yani aradan bir süre geçiyor sonra kademeli olarak keserek mine hanımın bahsettiği yarım santime indiriyoruz. Birden yarım santime indirmek tehlikeli olabiliyor. Sanırım aynı yöntem buradada uygulanırsa başarı şansı artar diye düşünüyorum. Benimkisi sadece bir öneri.
Saygıyla kalın.
Penelophe
06-06-2007, 16:50
İlknur Hanımla birlikte kocaman çiçeği olan bir ful almıştık geçen pazar fidanlıktan;)
İlknurcum hani diyordun ya 'buradakileri koklayabiliriz nasıl olsa diye' :)
Benimkini de koklamışsın sanırım, kocaman çiçek kararmaya başladı :D
3 gün oldu çiçek hala sağlam.Mis gibi.:))
Penelophe
06-06-2007, 21:37
İlknurcum bak benim kocaman çiçeği olan fulüm ne hale geldi :(
Arkadaşlar acaba çiçeğin yanında ki tomurcuk açar mı?
denizden
07-06-2007, 09:45
Benim fulüm de tomurcuk verdi.O kadar küçük olmasına rağmen hiç beklemediğim bir gelişme oldu.
Domatesin yanında, yanmış hayvan gübresi de verdim.O kadar örselendikten sonra çok çabuk toparladı.
Penelophe
07-06-2007, 09:54
Denizden;
Sevindim sizin adınıza, aman koklamayın :))
İyi bakmışsınız :)
ilknur aşık
07-06-2007, 18:45
Penelophe
İnan ki hiç bir kastım yoktu. :( Hay allah. Belki de başkası koklamıştır. :D
Ben her akşam yanınan gidip kokluyorum.Hiç bir şey olmuyor.Benimki ayrı bir cins mi yoksa.Bana özel gelmiş galiba.:)))
Penelophe
07-06-2007, 21:27
İlknur :D
Elfogi; görürüm 2 gün sonra :D
Bir hafta oldu bugünde beyaz.:)))
Dilek Erbil
08-06-2007, 15:56
sayenizde bu sene sanki daha çok goncası var,kokusu harika :))
Penelophe
08-06-2007, 16:02
Elfogi :mad: resimlerini yükle o zaman gün gün :p
Dilek Erbil :eek: :eek: süpermiş, maşallah :)
Ben fulu geldikten sonra açık havaya koymuştum. Değil çiçek yaprak bile vermedi. Baktım hiç büyüme belirtisi yok içeri aldım. Evin içinde 1 haftada 6-7 yaprak çıkardı. Eskişehir de gece gündüz arasındaki ısı farkını sevmedi diye düşünüyorum.
Penelophe
08-06-2007, 16:55
Sempe, olabilir. Eskişehir'de geceleri hala çok soğuk olabiliyormuş. Fulde bundan hoşlanmamıştır ama bence yinede en güzeli dışarda olması:)
Gece-gündüz farkı en aza inince dışarı al bence :)
sayenizde bu sene sanki daha çok goncası var,kokusu harika :))
Maşallah..Ne yedirdinizde bu kadar çok çiçek açtı..:))
lerdemir
08-06-2007, 22:53
Evet Dilek Erbil,
Bakım yöntemlerinizi bilmek bizim de hakkımız !! :p
Bu kadar çok tomurcuklu fulün ortamı, bakımı hakkında bilgi vermezseniz ahımız kalır ona göre !! :D
lerdemir
08-06-2007, 23:28
Fullerine domates kabuğu uygulayan arkadaşlar,
Uygulamayı tam olarak nasıl yaptınız?
Domatesin sadece kabuğu mu, etli kısmı mı, toprağın üzerine öylece bıraktınız mı yoksa toprak ile harmanladınız mı, sulama öncesi mi sonrası mı, nasıl, nasıl, nasıl yaptınız?
Domates parçalarının önce yanmasını bekleyip uygulamak daha iyi olmaz mı toprağın azotunu almaması açısından? Ben öyle yapayım dedim, çok çok fena bir koku çıktı ortaya. Peki sizler fullerinize uyguladığınızda kötü koku oluşmadı mı?
Fullerinize domateslerini çekirdeksiz verin.
Ben ayıkladığımı sanmıştım ama 4-5 tane kaçmış ve çimlenmiş bile.
lerdemir
08-06-2007, 23:31
İşte o köklenen iki yaseminden birisinin fotoğrafları BENBEN1967.
Daha minicik olmasına rağmen bu hafta 3 adet çiçek açtı. 2 çiçek + 2 tomurcuk halinin fotoğraflarını ekliyorum...
Tekrar teşekkürlerimle BENBEN1967.
lerdemir haklısın o yaseminler size yolladıklarımdan.Yolladıklarım köklenebildiler mi?Umarım köklenmişlerdir ;)
Soyulmuş domates kabuklarını saksının içine öylece bırakın,**** sinek ve koku olur diyorsanız üstünü hafif toprak ile örtün.(Ben öyle yaptım)
BenBen1967
09-06-2007, 11:46
Lerdemir şaşırdım desem yalan olmaz.Ne çabuk çiçek açtı öyle ;)
lerdemir
09-06-2007, 12:05
arb73,
Peki, toprağın üzerine atıp, hafifçe de üstünü toprakla örteceğim o zaman. Teşekkürler...
BENBEN1967,
Sanırım bu, menşeinden/kaynağından gelen bir sihir olsa gerek :)
Çok güzel Lerdemir.
Güle güle büyüt.Kokusu nasıl.Güzel mi?
Fullerine domates kabuğu uygulayan arkadaşlar,
Uygulamayı tam olarak nasıl yaptınız?
Domatesin sadece kabuğu mu, etli kısmı mı, toprağın üzerine öylece bıraktınız mı yoksa toprak ile harmanladınız mı, sulama öncesi mi sonrası mı, nasıl, nasıl, nasıl yaptınız?
Domates parçalarının önce yanmasını bekleyip uygulamak daha iyi olmaz mı toprağın azotunu almaması açısından? Ben öyle yapayım dedim, çok çok fena bir koku çıktı ortaya. Peki sizler fullerinize uyguladığınızda kötü koku oluşmadı mı?
Ben dometes koymadım.Hemen sinek doluyor.Dometesi haşlayıp suyunla suladım
lerdemir
09-06-2007, 12:35
Elfogi,
Daha çok minik, çok narin. Bir karış bile ya var ya yok boyu...
Yakından kokladım 3 çiçeğini de. İnceden, hafif, narin ama dolgun bir kokusu var. Tatlımsı bir koku sanki.
Akdeniz gecelerindeki meltemler gibi bir koku...
Bu arada aklım karıştı???
Sinek meselesini ne yapacağız? Toprağa karıştırmayalım mı yani şimdi domatları? :)
Penelophe
09-06-2007, 12:48
Peki domates suyu döksek olur mu?
BenBen1967
09-06-2007, 13:00
Domatesin suyuda sinek yapar sanırım .Şart mı domates ?Ben sadece sıvı gübre verdim 1 ayda çiçek açtı;)
Evet yani gübrede olur.Ben arada limontuzuda veriyorum.Hem o sinek de yapmıyor.
lerdemir
10-06-2007, 11:33
Tamamdır o zaman.
Domates ve sinekle uğraşılmayacak; limontuzu ve gübre ile muamele edilecek...
Teşekkürler hepinize...
Ben bir kaç kez domates verdim. Sonra küçük pirecikler gördüm 1-2 tane. Bir de domatesler çimlenmeye başlayınca kestim. Haftada bir dönüşümlü olarak limontuzu ve saçıkıbrıs veriyorum.
İki ayrı yerden büyüyor.Mine Hanımın dediği şeklide birinin ucunu aldım.Yanlardan da bir kaç yerden yaprak çıkartmaya başladı. Ama malesef henüz tomurcuk yok.
levent bomin
11-06-2007, 13:34
mine hanım ben fuar dan leonardo, biraz geç oldu ama size ulaştım. Birde baktımki ful'dan bahsediyorsunuz beni can evimden vurdunuz. Bende var ve gözümün nuru. Ama sizden ARAP fulundanda edinmek çok isterim. Bana da rahmetli babaannemden kaldı (boşnak), tüm yazdıklarınız doğru, ilave olarak kabak rendeleyip toprağın üstüne bırakın, kabağın 2-3 günde kaybolduğunu ve yapraklarının parladığını göreçeksiniz. Bu arada fuar fotolarınızı geçte olsa gönderiyorum..sevgi ve saygılarımla, kaf..sin..kaf
Sevgili Levent Bomin, sizi tekrar aramızda görmek bizi çok sevindirdi. ;) Ful'de bir tek kabak denememiştim. Bir ara ona özel alsak iyi olacak..:p
Arap Yasemini sanırım istediğiniz. :confused: (Ful'den aşı, yasemin olarak satıyorlar)
Dilek Erbil
12-06-2007, 09:24
Sevgili Lerdemir,
ahınızı almak istemem tabii de,ben bir okszede olarak hayata yeni dönüyorum.:))Ancak forumu dolaşma imkanım oldu.
Valla dedim ya sayenizde;bu çiçekçoşturan (sarı) la haftada bir suluyorum ,arada bir fısfıs,filterelenmiş Bodrumun güneşi.Ama ilk defa bu sene bu kadar tomurcuk yaptı açıkcası;kışın ve bahardada domates kabuklarını gömüyordum,artık sinek yüzünden yapmıyorum.Birazda galiba yaşlanması gerekiyor bu 4. senesi.
Penelophe
15-06-2007, 20:01
Benim fulün çiçeği istenmeyen bir temas sonucu açmadan düştü:(
Bende aldım cherry domatese sapladım :D Bakalım açacak mı:confused:
ilknur aşık
17-06-2007, 12:17
:( Benim fulüm de karardı.Ama hiç koklamadan acaba sadece koklamakla mı kararır yoksa her hangi bir şeyin temas etmesiyle de kararır mı? Bide yapraklarına su ile fısfıs yapıyorum çiçeğe gelmesinde bir sakınca varmı?
Penelophe
17-06-2007, 12:22
İlknurcuğum;
Çiçeğe olan herhangi bir temas karartıyor. Ben bizzat şahit oldun balkonda sandalyeyi çekerken sandalye değmişti, ertesi gün karardı :(
Çok dikkatli olmak gerekiyor. Suda değse karartır gibi me geliyor. Yapraklara fısfısla su vermene gerek yok. Ben vermiyorum sorun olmuyor.
İlknurcum bak benim kocaman çiçeği olan fulüm ne hale geldi :(
Arkadaşlar acaba çiçeğin yanında ki tomurcuk açar mı?
Tabii açar, hatta şu anda çoktan açıp geçmiştir bile.:p
...
Arkadaşlar, ful çiçeği koklayınca değil, temas edince kararıyor.
Burnunuzu değdirmeden istediğniz kadar koklayabilirsiniz, ve lutfen dokunmadan koklayınız.:D
Açmış fulleri görüp kendininki açmadığı için üzülen dostlar, dikkat edin, fulleri açan kardeşlerimiz hep sıcak yerlerden sesleniyor bize, İzmir, Bodrum....gibi.
Bizimkiler de açacak, merak etmeyin, benimki şimdi minik goncalar üretmekle meşgul.:p
Penelophe
17-06-2007, 12:41
Küflenmiş gibi, çürümüş gibi..
Demek ki tomurcuklar dalında açıyor sadece domateste değil :)
Küflenmiş gibi, çürümüş gibi..
Demek ki tomurcuklar dalında açıyor sadece domateste değil :)
Ben domatestekini değil, dalında (belki de temas sonucu) kararan çiçeğin yanındaki tomurcuğu kastetmiştim.
Penelophe
17-06-2007, 12:49
İşte o tomucuğu ben düşürdüm, sonrada domatese sapladım :(
Evet haklısınız ben yanlış anlamışım :(
Ama sonuçta açmayan yine aynı tomurcuk:p
BenBen1967
17-06-2007, 20:08
Açmış fulleri görüp kendininki açmadığı için üzülen dostlar, dikkat edin, fulleri açan kardeşlerimiz hep sıcak yerlerden sesleniyor bize, İzmir, Bodrum....gibi.
Bizimkiler de açacak, merak etmeyin, benimki şimdi minik goncalar üretmekle meşgul.:p[/QUOTE]
Sayın balıkçı
Ben de İstanbul'dayım ama benim ful açtı.Önemli olan bol bol güneş alması sanıyorum.Şimdi sürgün vermeye başladı ,daha öncede söylemiştim balkonum güney cephesinde sabahtan akşama kadar güneş alıyor;)
lerdemir
20-06-2007, 13:58
Sevgili BENBEN1967;
Siz insanı çatlatırsınız ! :)
Böyle şeyler söyleyip bizi kıskandırmak mı istiyorsunuz yoksa? :)
İstanbul da ısındı iyice. Yavaş yavaş bizimkilerden de ses gelmeye başlar sanırım... Ama daha çok minikler maalesef. Bakalım ne olacak.
Ayrıca benimkini de epeyce dipten budamıştım okuyanlar hatırlar belki... :(
lerdemir
20-06-2007, 14:01
Adaş,
Bu kabak uygulaması sinek ve koku yapar mı?
Ya da bilen var mı?
Bir de acaba nesi var kabağın? Bu etkiyi yapan madde nedir ki? Teknik bilgi var mı kimsede?
...ilave olarak kabak rendeleyip toprağın üstüne bırakın, kabağın 2-3 günde kaybolduğunu ve yapraklarının parladığını göreçeksiniz...
BenBen1967
27-06-2007, 21:30
Arap yaseminim pamuklu bitlerin hücumuna uğramış.10 gündür yoktum bir geldim sulamak için yaprak diye 3 tane bir şey kalmış üstünde.Arap sabunlu suyla her yerini yıkadım diğer yaseminide yıkadım ,bakalım ne olacak .Kesin gene nazar değdi çiçeklerime zira çok hoş çiçeklenmiştiler.
Bu arada fullerimin birini yazlığa götürdüm saksıya dikmek zorunda kaldım 3 kiloluk peynir tenekesi bulamadın orada hepsi 22 kiloluktu.Ama diplerine paslı ne kadar çivi ,vida bulduysam sapladım.
Lerdemir duymasın ama üstünde çiçek var ,açmasını bekliyorum;)
Şimdi budanabilir. Ful çeliğini suda köklendirebilen olmuş mudur bilmiyorum, denenebilir. Ama senin başka pek çok köklendirme ortamın var.Acer den tecrübelisin:)
Makas keskin olsun. Çelikleri aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutun çıkarın dikin .Oksijenli sulu solüsyonla da sulayın :)
Acer tecrübem olmadığı için sormak istiyorum :) yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra toprağa dikmek yeterli mi? Yoksa başka köklendirme ortamları mı söz konusu?
Evet çıkar ama sürgünler çok taze. Onları ökçeli çelik yapmak gerekir. :)
Şimdi ökçeli çelik ne diyeceksiniz, bakayım çizim arayayım.Yoksa foroğraflar bir ara yollarım.:rolleyes:
Göndermemişsiniz, hatırlatmış olayım :-)
lerdemir
28-06-2007, 09:36
Lerdemir duymasın ama üstünde çiçek var ,açmasını bekliyorum;)
BENBEN1967, çok hainsiniz !!! :mad: :D
Neden benimkilerde bir hareket yok anlamıyorum bir türlü...
Gerçi budama yapayım derken gövdesinin ortasından kesmişim zavallı fulümün bir tanesini ama orada da benim günahım yok; tüm suç Mine Hn'ın.:D Ben ona sorup çaresizce yakarmıştım, nereden keseceğimi bilemediğim için ;)
Baktım ki işlerinden vakit bulamamış; ben de Allah ne verdiyse kesmiştim zavallıyı. ;)
Diğeri ise epeyce bir serpildi ama ne bir tomurcuk ne de başka bir belirti var henüz :( :(
Gelişkin olanın fotoğrafını bugün yarın eklerim bu buraya...
Arkadaşımda ful var :-)
Buradaki bütün mesajları okudum ama çelik alıp köklendirme konusu yukarıdaki sorularımdan da görüleceği gibi açık gelmedi.
Bizde ve sonrakilerde çelik kayıplarını önlemek için uygun bir zamanınızda reçete gibi yapılacakları listeleyebilir misiniz?
Hatta onu ilk mesajın arkasına da eklerseniz daha sonra yolu düşenlere de çok yardımcı olacaktır.
Not:
- Bazen açıklamaları deneyimli ya da akıllı amatörleri değil benim gibileri düşünerek "for dummies" tarzında yapmak gerekiyor :-)
- Arkadaşım suda bir ay içinde köklendiriyormuş.
Sevgili BENBEN1967;
Siz insanı çatlatırsınız ! :)
Böyle şeyler söyleyip bizi kıskandırmak mı istiyorsunuz yoksa? :)
İstanbul da ısındı iyice. Yavaş yavaş bizimkilerden de ses gelmeye başlar sanırım... Ama daha çok minikler maalesef. Bakalım ne olacak.
Ayrıca benimkini de epeyce dipten budamıştım okuyanlar hatırlar belki... :(
Eyvaah! Üzgünüm, galiba hiç şansın yok.:(
(Saygıdeğer Mine Pakkaner kardeşimizin tavsiyesine uygun bile olsa) budanan ful, bu sene çiçek açamayacak gibi görünüyor.
Benim budadığım ful, çok güzel sürmüş fakat hiç çiçek tomurcuğu yok.
Budamadığım ise bu sene de bolca çiçeklendi.
Sanırım, budanan, gelecek sene açığı kapatacak.:D
Sen de bu fikre alişsan iyi olur.:p
Tüm izmirliler gibi rahmetli anneannem de ful meraklısıydı, domateslere sapladığı fulleri bize getirir ve çok da keyif alırdı bu başlığı görünce aklıma geldi:( . Nur içinde yatsın toprağı bol olsun. En kısa sürede bende edinmeye çalışacağım bir tane hatta elinde olan varsa bana haber veririse çok sevinirim.:rolleyes:
Penelophe
30-06-2007, 10:52
Selamlar arkadaşlar;
Fullerimi budamıştım en son.
Bilinçsiz bir budamaydı ama sonuç çok güzel oldu.
Fotoğrafları yüklüyorum.
Budadığım yerlerden patlayan yeni sürgünler toplam 7 adet ve her birindede tomurcuk var :)))
Toplam 7 tomurcuk yani.
Çok mutluyum.
Yedisi bir yerde açacak gibi.;)
Maşallah, maşallah....
Çiçek için çok geç bir mevsim sanıyordum. Hele mevsim normalleri üzerindeki sıcaklık da varken..
Sevgili Lerdemiiiirrrr.... Bakın burada ne var?:p :p
Penelophe
30-06-2007, 11:10
Hfzciğim bende şaşırdım. :D
Helede bulduğum dalı kestiğim budamam stilim göz önünde bulundurulursa şaşkınlığım iyice arttı. :dilli: :D
..Naptın sen Hfzciğim, Lerdemir çıldırır şimdi :D :D :D..
Hfz'ciğim, ben de şaşırdım. :D
Hele de bulduğum dalı kestiğim budama stilim göz önünde bulundurulursa şaşkınlığım iyice arttı. :dilli: :D
..N'aptın sen Hfz'ciğim, Lerdemir çıldırır şimdi :D :D :D..
Sonuç alınınca, her iş doğru yapılmış demektir.
Maşallah, çok canlı görünüyor.
Ben emanet bir bilgisayar aracılığıyla katılıyorum, o yüzden fotoğraf gönderme şansım az.
Benim budadığım, çok gürbüz dört(veya beş) sürgün vermiş ama tomurcuk yok.:(
Penelophe
30-06-2007, 11:56
Kendi bilgisayarınıza geçince sizde yükleyin fotoğrafları lütfen.
Aslında ben budamadan sonra kesin ölür diye düşünüyordum.
Fakat gelişmesi ve tomurcuklar tamamen sürpriz oldu.:D
lerdemir
30-06-2007, 12:25
Allahımmm !!! Allaahım !!! ???
Çıldırmak işten bile değil !!!
Deli olucam !!!
Şaka bir yana; Penelophe, maaşallah hakikaten...
Tam olarak bakım detaylarınızı yazar mısınız?
Sulama rejimi - ışık koşulları - vitamin vb katkıları - müzik ve konuşma tarzı - hangi elinizle sulama yapıyorsunuz vb tüm detaylar...
Penelophe
30-06-2007, 12:42
:D
Sulama rejimi: Toprak kurudukça.
Işık koşulları: Akşama kadar güneşin altında.
Vitamin vb. katkıları: Alsille karışık toprağa diktim. Ayda bir kere çiçekli bitkiler için sıvı bitki besini.
Müzik: Queen dinliyor.
Konuşma tarzı: Moralime göre değişiyor. Amanda aman, ne tatlısın sen, bıdı bıdı gibi **** Bugün pek kurumlusun, hayırdır?, hani yeni yaprak? gibi..
:D :D :D
Domates, kabak, biber vermiyorum. Toprakla besleniyor benim ki. :p
..Hfzciğim demiştim ama ben sana. :D..
Sevgili Penelophe,
Maşallah Ful'ün çok sağlıklı ve mutlu gözüküyor. Tabi son mesajına bakınca şu geldi aklıma; hangi çiçek bu kadar neşeli ve esprili sahibi varken açmaz ki!!!
Sevgiler.
Penelophe harika çok sevindim.Maşallah.
Benimkiler durdu.Yanlış bir ilaç sıkmıştım.Yapraklar döküldü.
Filizlemesini bekliyorum.Bu arada budama sitili işe yaradı.Bol çiçekler...:)
ilknur aşık
30-06-2007, 13:32
Penelopheciğim
Maşallah fullerin çok güzel. Açmalarına yakın haber verde İzmir'e geleyim.:D
Benimkiler balkonda onlara bir katlımcının söylediği gibi kabak rendelemiştim. Hakikaten yeni çıkan yaprakların rengi daha parlak ve daha canlı sanki. Belki de yeni çıktıkları içindir, bilmiyorum. Birde fule, ortancaya gardenyeya ve mum çiçeğime arad bir limon tuzlu su veriyorum. Keyifleri gayet iyi. Ama daha tomurcuk yok.
Penelophe
30-06-2007, 13:40
İlknur oldu. Başka. :mad:
O bir kere olur. :p
İlknurcuğum fulünü buda bence ama profesyonel yardım al Mine hanımda.
Ben bodoslama daldım fakat şansım yaver gitti. :dilli:
lerdemir
30-06-2007, 18:26
:D
Vitamin vb. katkıları: Alsille karışık toprağa diktim.
..Hfzciğim demiştim ama ben sana. :D..
Penelophe, bu "Alsil" nedir? İlk kez duydum da...
Uğraşın siz, uğraşın benimle... :( Mazlumun ve fulü büyümeyip açmayanın:( ahını almayın derdi hep büyüklerimiz :D :D :dilli: :dilli:
Sevgili penelophe
Ne kadar şanslısın odan miss gibi kokacak, balkonundaysa, orada çay yudumlamanın keyfine diyecek yoktur herhalde. Hayatın da mis gibi olsun.
Penelophe
30-06-2007, 19:52
:D Lerdemir;
Alsil nedir? (http://www.sinor.com.tr/alsil_nedir.htm). Ayrıca google'ada alsil yazıp bakabilirsin. Elimde bolca döküman vardı ama şimdi bulamadım. Bir incele bence, sen kesin bayılırsın.:D
Guler hanım çok teşekkür ederim.
;)
Alsil, bir toprak düzenleyicinin marka adıdır. Leonardit ve doğal olarak Hümik Asit içerir.
İzmir'deki çiçek fuarında satışını yapan firmadan tanıtım numuneleri almıştık. Sevgili Penelophe bunları kullandı sanırım. Elindeki Alsil bittiğinde Hümik Asit veya Leonardit ile bitkilerine bakıma devam edebilir.
yeni sürgünler toplam 7 adet ve her birindede tomurcuk var :)))
Toplam 7 tomurcuk yani.
Çok mutluyum.
Yedisi bir yerde açacak gibi.;)
Sevgili Penolephe arkadaşım ;
hatırlarsan fuarda da Gloxiniamın üzerinde tam 14 adet tomurcuk var demiştin ne oldu ? sayı vermeyelim nazar değiyor :).
Sevgili TigerX,
Her ne kadar son mesajınızı 14.10.2006'da yazmış olsanız da; ben hem konunun canlanması, hem de olur da takip edersiniz ümidi ile yazıyorum.
Ful'de bir gelişme var mı? Son durum nedir? :confused:
Saygılar.
Merhaba...
Uzun sayılabilecek bir aradan sonra tekrar burada yazabilmek çok gurur ve mutluluk verici bir olay. Bazı özel durumlarımdan dolayı internet aleminden uzunca bir süredir kopuk yaşıyordum. Aslında bir süre daha kopuk olacağımı sanıyordum ama şöyle bir göz atmak için uğradığım ful konusundaki gelişmeleri okuyunca kendimi alamadım. Baştan sonra herşeyi okudum. Gerçekten yapılanları çok takdir ettim. Bu konu bayağı bir yol almış...
Ben ful'ümün resimlerini, açınca sizlerle paylaşmayı düşünüyordum. Lakin yazılanları ve bu konuya olan ilgiyi görünce ful'ün çiçeklerini henüz gonca iken sizlerle paylaşmam, sanırım daha güzel olacak. Yaklaşık 10 gündür goncalar büyümeye çalışıyor ve içlerinden 2 tanesi açmak üzere. Diğerleri henüz gonca oluşumu aşamasındalar. Bu yıl çiçeklenmiş olması beni çok mutlu etti. Geçen sene sezon sonunda aldığım için maalesef çiçeklerini görme şansım olmadı ve hem de hiç gelişme yaptığını da görememiştim. Bu sene hem güzel gelişimini ve hem de çiçeklenmesini zevkle izliyorum. Bu seneki en gözde çiçeğim ful oldu...
Yarın sabah erkenden, işe gelirken fotoğraflarını çeker, sizlerle paylaşmaya çalışırım. Şimdilik bu kadar yazabiliyorum. Sorularınız olursa yarında itibaren cevaplamaya çalışırım...
Herkese selamlar...
Merhaba...
Bu sabah erkenden çektiğim ful resimlerim...
Bu resimde tam boy olarak göstermek istedim. Dalların gelişimi, yeni sügünler ve çiçek tomurcukları komple olarak görülebilsin diye...
Bizim buralarda havalar geç ısındığı için, ful 'ün gelişimide henüz yeni başladı sayılır. Son 1-1.5 ay içerisinde gelişme gösterdi. Son günlerde ise daha hızlı bir gelişme gösteriyor. Bunu yeni sürgünlerden farketmişsinizdir...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-04-07-2007-8.gif
Birkaçtane de yakın plan çekim eklesem yeterli olur sanırım. Zaten öyle çok ciddi bir gelişmesi şimdilik yok...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-04-07-2007-6.gif
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-04-07-2007-2.gif
Birkaç da çiçeklerin yakın plan görüntüsünü ekledim mi, kendi ful' ümü sizlere göstermiş olacağım.
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-04-07-2007-4.gif,http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-04-07-2007-5.gif
Goncalar açmak üzereler. Yaklaşık 10 gündür gelişmelerini devam ettiriyorlar ama henüz şimdilik kokuları yok. Çocukluğumdan beri koklamadığım o güzel ful kokusunu hissetmek için sabırsızlıkla bekliyorum...
Çiçeklerini kokladıktan sonra ful' ün geneline ciddi bir şekil verme çalışması yapacağım. Tomurcuklar sürgünlerin tepelerinde çıktığı için tepe alma işlemi yapmak istemiyorum. Şimdilik ne kadar ful 'u, ne kadar kısa sürede koklarsam o kârdır diyorum.
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-04-07-2007-3.gif
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-04-07-2007-1.gif
lerdemir
04-07-2007, 12:46
Yaprakları ne kadar da iri ve koyu yeşil duruyor maaşallah.
Nasıl bir şekil verme çalışması o düşündüğünüz?
PS:Penelophe??? :dilli:
askindincer
04-07-2007, 14:11
Yaşlılar fulun en güzel tenekede yetiştiğini söylerler.Tecrübeye saygım sonsuz :rolleyes: ben de yere ful dikeceksem hep tenekeli diktim, sadece dibini aldım ,yanlarını da açtım :)
Selamlar...
5 yaşında bir ful çiçeğim var. İlk 2 senesini İzmir'de saksıda geçirdi. Şu an 3 yıldır Mordoğan'daki bahçemizde. Ama bu 'tecrübe'yi o zamanlar duymuş olsaydım tenekeye alır ondan sonra bahçeye dikerdim. Acaba tenekede olması ihtiyacı olan bazı elementleri mi karşılıyor? Şu an keyfi yerinde. Üzeri irili ufaklı çiçekle dolu ama yaprakları yeterince canlı yeşil değil. Aynı mantıkla düşünerek dibine paslı çivi atsam faydası olur mu ne dersiniz?
Geçen hafta bahçedeki erik domateslerden kızaranlarına birer ful batırıp salona koydum ve yan komşularıma da hediye ettim! Bir şey yetiştirmenin en güzel yanı bu bence. İnsan paylaşacağı şeylerin de olabildiğince güzel olmasını istiyor doğal olarak. Mordoğan'a gittiğimde fulümün resmini çekip sizlerle paylaştıktan sonra 'tavsiye' ve 'tecrübe'lerinize göre çiçeğime bakmaya devam edeceğim...
lerdemir
04-07-2007, 14:24
O zaman asıl soru şu değil mi? "Fulün çiçekle dolu ama yaprakları yeterince canlı yeşil değil.Neden olabilir? Nasıl giderilebilir?"
Uzmanlardan mutlaka teknik yardım gelecektir.
Acaba demir sülfat mı ekleseniz suyuna? Yapraklardaki yeşil rengi artırdığını okumuştum forumumuzda. Zaten sırf buna ilişkin bir de konu başlığı var şu linkte bakarsanız... "demir sülfat (saçı kıbrıs) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772)"
Sevgili TigerX, Ful'ünüz gerçekten çok sağlıklı görünüyor. Çoğu arkadaşlar İzmir'de bile bu kadar sağlıklı Ful bakmayı başaramadık.. Sizi tebrik etmek isterim. Bugüne kadar nasıl baktıysanız aynen devam edin. Ve lütfen dikkat: ''Fulünüzün çiçeğine temas etmeden koklayın, yoksa kararır''
Sevgili Askidincer, keyfi yerinde ise sorun yok demektir. Yapraklarının rengi fazla güneş-ışık almasından da olabilir. Bu anlamda takip edin derim ben. Fazla güneş alan çiçeklerin yaprak renklerinin açık, daha az güneş alanların daha koyu renk olabiliyor. Sakız sardunyalarımda özellikle gözlemlediğim birşey bu. Tüm gün güneş alanların yaprakları hem çok açık renk hem de çok daha küçük. Sanırım güneşin zararını minimuma indirmeye çalışıyorlar.:p Çivi olayını pek çok kişi yapıyor, hatta teneke levhalar, demir tozları koyanlar var. Faydası olabilir.
Sevgili Lerdemir, sevgili Penelophe Alsil'in içeriğini bilmediği için anlatamamış olabilir. Benim şansım eşimin ürünü çok iyi bilmesinden.;) Bazen bildiğimiz ürünleri bizlere öylesine sunuyorlar ki uzaydan geldiğini sanıyoruz. Ya da bizlere sunanlar bizleri uzaydan geldi sanıyorlar..:p
lerdemir
04-07-2007, 14:51
Sayın hfz;
Benimkisi sadece latife idi.
Ayrıca, Alsil marka ürün yerine -ki sitelerinden incelediğim kadarıyla, magma tabakasındaki elementlerin un ufak edilmesi sonrasında temizleme ve ayrıştırma işlemine tabi tutulmuş doğal bir malzeme olduğu belirtiliyor- leonardit ve hümik asit alıp uygulasak da aynı şey midir?
Sitelerine bakarsak gerçekten de mucizevi bir ürün gibi tanıtılıyor da..?
Sevgili Lerdemir,
Latife yaptığınızı biliyorum. ;)
Leonardit ve Hümik Asit pek çok bilim adamı tarafından 'doğanın mucizesi' olarak tanımlanıyormuş.
Sevgili Fmt79'un Leonardit ve Hümik Asit başlığındaki yazısını aynen kopyalıyorum, sanırım elde ediliş şekli aynı şeyler olduğunu yeterince gösteriyor:
'' Leonardit; Amerikalı bilim adamı Dr. Leonard tarafından bulunan bir yeraltı madenidir. Organik (bitkisel ve hayvansal) artıklar önce ayrışarak organik maddelere, sonra torfa, sonra Leonrdit'e ve daha sonra da Linyite dönüşürler. Kısacası Leonardit, linyitin kömürleşme esnasında yüksek oksidasyona uğramış halidir.
Ve Leonardit içinde %40-90 arasında değişen miktarlarda Hümik asitler içerir. Hümik asitler genel bir kavramdır. Hümik asit ile Fulvik asit asit en iyi bilinen hümik asitlerdendir.
Leonardit maden ocaklarından çıkarılmaktadır. Aynen linyit yatakları gibi maden yataklarından çıkarılan Leonardit, potasyum hidroksit ile reaktörlerde kimyasal işleme sokularak ham sıvı humik asit elde edilir. Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilen sıvı humik asit şişelenip satılır.''
Mine Pakkaner
05-07-2007, 00:25
Acer tecrübem olmadığı için sormak istiyorum :) yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra toprağa dikmek yeterli mi? Yoksa başka köklendirme ortamları mı söz konusu?
Bu işlemleri yaptıktan sonra perlit, kum, veya dezenfekte edilmiş torfu köklendirme için kullanabilirsiniz.
Mine Pakkaner
05-07-2007, 00:28
Orjinal Mesaj Sahibi
Evet çıkar ama sürgünler çok taze. Onları ökçeli çelik yapmak gerekir. :)
Şimdi ökçeli çelik ne diyeceksiniz, bakayım çizim arayayım.Yoksa foroğraflar bir ara yollarım.:rolleyes:
Göndermemişsiniz, hatırlatmış olayım :-)
Buyrun, çizim aşağıda.
Selamlar :)
15070
Evinde fulü olanlara; bu ayın fotoğraf yarışmasına(kırmızı) domatesli ful çiçeği eklemenizi öneriyorum.
lerdemir
12-07-2007, 10:20
Limon,
"Domateste Ful Misali, Domateste Gardenya Denemesi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=99523&postcount=294)" başlıklı mesajımda göreceksiniz benzer bir fotoğraf denememi.
Kötü koşullar altındaki bir çekimdi gerçi ama, yien de bir fikir vwerebilir diye düşünüyorum.
Bembeyaz ile kıpkırmızının çarpıcı buluşması...
Lerdemir, çok güzel görüneceğini tahmin ettiğim için bu ayın yarışmasında görsek güzel olur diye düşündüm.
lerdemir
12-07-2007, 10:59
Olur vallahi, neden olmasın?
Başka bir kırmızı fotoğrafım daha var; o da şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=42113&postcount=49)... Esas bunu düşünüyordum ben yarışma için...
Penelophe
12-07-2007, 21:38
Bugün işten eve geldim, birde ne göreyim.:D
Benim hunharca budadığım Ful'üm açmışta mis kokular saçıyor etrafa.:)
Nedense bu çiçekleri ilk aldığım zaman açan çiçeklerinden çok daha güzel kokuyor.;)
Sevgili Penelophe, MAŞALLAH...
Çok muhteşemler. Çok güzel bakmışsın tebrikler... ( Lerdemir görmesin )
Benimkindeki tomurcuk sondan 2. fotografta görünen tomurcuktan daha küçük. Ne kadar sürede açıyor bu boyuttaki bir tomurcuklar?
Penelophe
12-07-2007, 21:49
Çok teşekkür ederim Zenfree, burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=123373&postcount=600) 12 gün önceki fotoğrafları var.:)
Sanırım sen tatile çıkmadan açacaklar.;)
..varya Lerdemir kesin çıldıracak:D..
Bence son fotograftakini domatese saplama zamanı gelmiş.:)
Penelophe
12-07-2007, 22:06
Yok, domatese saplamayacağım bir daha, ertesi güne kararıyor.:mad:
:p Hfz koşşş gel bir bak !!
Bunlar ne çiçekmi açacak yoksa ? :p
Penelophe süpersin maşşallah 41 kere hem sana hem de fullere :D
ilknur aşık
13-07-2007, 09:54
Penelophe;
Maşallah çok güzeller. Çiçeklerinin goncası nasıl bu kadar büyük oluyor? Benimkiler hiç böyle değil?:(
kopshtar
13-07-2007, 11:20
Artık benim de bir ful'üm var :D Çok aradım ve buldum hafta sonu.
Tecrübeleri okudum ve şimdiden uyguluyorum
İnşallah sizinkiler gibi güzel açar benimki de. :p
Maşallah, maşallah....
Fuller yine coşmaya başlamış, darısı benim başıma. Sevgili Habibe, öncelikle çok sevindim, çok sağlıklı ve mutlu görünüyorlar. Bu arada sen ilk kez mi görüp koklayacaktın Ful'ün çiçeğini?
Benimkiler durdu.:(
İnşallah canlanırlar.
Masallah, fulleriniz pek guzel.
Allah nazardan saklasin.
Benimkiler de fena sayilmaz, ama fotograflar cok fenaaa!
http://img264.imageshack.us/img264/936/ful001xw0.jpg (http://imageshack.us)
Shot with EX-Z750 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=EX-Z750&make=CASIO+COMPUTER+CO.%2CLTD) at 2007-07-13
http://img264.imageshack.us/img264/1750/ful002ld8.jpg (http://imageshack.us)
Shot with EX-Z750 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=EX-Z750&make=CASIO+COMPUTER+CO.%2CLTD) at 2007-07-13
Penelophe
13-07-2007, 23:05
Balıkçı, seninkiler bayağı bir coşmuş bence, maşallah.:)
Dün açmayan tomurcuğun birine dokunmuşum sanırım, bugün kararmaya başlamış.:(
Balıkçı, seninkiler bayağı bir coşmuş bence, maşallah.:)
Dün açmayan tomurcuğun birine dokunmuşum sanırım, bugün kararmaya başlamış.:(
:D :D :D
Butun gun gunes altindalar.
Buyrun size kabak farkı. :) Bu iki saksımın birisine (tabii ki tomurcuklu olan)kabak kabuklarini gömmüştüm, diğerini kendi haline bıraktım. Tomurcuklu olan öğleden sonra güneşi alıyor, diğeri öğlene kadar. Hemen bu hafta kabak dolması yapmam lazım sanırım. :p
ilknur aşık
14-07-2007, 21:39
Penelophe ordamısın?
Ben hala cevap bekliyorum!:(
Penelophe
14-07-2007, 23:43
İlknurcuğum, kusura bakma görmemişim.:(
Tomurcukların neden büyük olduğu konusunda tam bir fikrim yok.
Akşama kadar güneş alıyorlar ve toprak kurudukça suluyorum.
Hiç gübre vermedim fakat aksil takviyeli toprağa ekmiştim.
Bunun etkisi olabilir mi bilemiyorum..
Alsil için önceki sayfalarda sevgili Hfz'nin ayrıntılı açıklamalarını bulabilirsin.
ful fidanlıklarda satılmıyormu?
ful fidanlıklarda satılmıyormu?
Gülçin Hanım, İstanbuldaki fidanlıkların çoğunda çiçek türleri de satıldığı için böyle söyledim. Ancak sanırım Ful'ü fidanlıklardan bulmak zor olacak.
Penelophe
15-07-2007, 23:15
Benim fulde 2 kocaman tomurcuk tamamen kararmış.(
Açınca odaya almıştım, evi misler gibi kokutmuştu, ertesi sabah yerine koydum fakat bugün rüzgar vardı, içeri almayı unutmuşum, ya ben içeri taşırken dokundum **** rüzgar dokundu, bir şekilde karardı kocaman tomurcuklar.:(
Çok üzüldüm Penelope...:(
Bak sen şu işe, nasıl da alıngan, çıtkırıldım bir çiçek bu böyle. Sanırım beni cezbeden ilginç yanı da bu. Yine de çok üzüldüm, geçmiş olsun Penelophe.
Fulum nihayet biraz büyüdü ve hatta çiçek açtı.;) Çiçek solduktan sonra budamalı mıyım? Henüz boyu bir karış.
Sevgili Sempe, çok sağlıklı görünüyor. Pırıl pırıl olmuş yaprakları. Çiçekten sonra neden budayacaksınız anlamadım. Zaten minicik. Budamalar genelde kışın yapılır o da çok gerekli görülürse, baharda yeni dallar gelir.
Yeni sürgün gelişimi için budama gerekebilir diye düşünmüştüm. Aslında bende onu budayacak cesaret yok. Ben fulumu hala ev içinde tutuyorum. Dışarı çıkarmaya korkuyorum.:)
Bence büyüyebildiği kadar büyüsün.Zaten budanacak bir yeri yok yazık.:p Şubat ayında, o zamanki durumuna göre budama yapabilirsiniz. Budama ile ilgili de geniş bilgiler var sitemizde.
Hakan KINACI
20-07-2007, 10:49
Tatil dönüşü sanırım alacağım saksıları yavaş yavaş belirledim sayılır :) Sn.Peneophe, artık sizi ful hakkında bayağı bunaltacağım :) harika görünüyorlar ancak, küsmeleri ve solmaları pek iyi olmadı :(
Saygılar,
Merhaba...
Son yazdığım zamanki ful çiçeklerim açtılar ve açaraçmaz 1-2 gün içinde de hemen karardılar. O sıralar hava çok rüzgarlı idi. Sanırım aşırı rüzgar çiçeklerin kararmasında etkili oluyor.
3 gün önce tekrar yeni resimler çekmiştim ve tomurukları olgunlaşmak üzere idi. Sizlerle paylaşmak istedim ama bir türlü yüklemek kısmet olmadı. Bu arada dün baktım ki tomurcuklarım irisi tam manası ile açmış ve misler gibi kokuyordu. Hafif rüzgar esintisinde 3-5 m. uzaktan bile o muhteşem kokusu duyuluyordu.
Aşağıda ilk önce 3 gün önce çektiğim hallerini ekleyeyim sonra da çiçeğin resmini koyarım.
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-21-07-2007-3.jpg
Bu da çiçeğin yakından görüntüsü...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-21-07-2007-1.jpg
Ve asıl güzel olan, konunun başındaki resimdeki fule benzer bir ful çüçeği açtırmak olacaktır. Şu an çiçeklerimden bir tanesi bu duruma çok yakın. Biraz daha büyüdükleri zaman aynı formu alırlarsa çok memnun olup, mutlu olacağım...
Bu resim konunun başındaki resim ve benim yetiştirmeyi referans aldığım çiçek...
http://www.jasmineandful.com/images/flowera.jpg
Bu da benim yukarıdaki resimdekine benzemesini ümit ettiğim çiçeğim. Benim çiçeğimde de ortada büyük bir çiçek ve etrafında 6 tane daha küçük çiçek var. Temelde aynı iskelet yapısına sahip. Bakalım görüntüsü de aynı olacak mı?...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful-21-07-2007-2.jpg
Acaba bu 2 ful aynı cins midir? Aynı cins değilse boşuna uğraşıyorum belki de. Bir bilen olursa cevap verir sanırım...
Herkese selamlar...
Bu ay ful'ün en çiçekli dönemi galiba.
Benim ful ün üzerinde 7tane çiçek var.
Elfogi ara ara domates kabuğunu toprağa gömüyorum. Bir kerede saçı kıbrıs verdim. Zannedersem etkiliyorlar.
BenBen1967
21-07-2007, 14:34
Sonunda açan ful'ümü size yollayacağım.Diğeri bir kez açtı, bu ilk gelen habire açıyor ama ben sadece kurumuş çiçeklerini görebiliyorum.Zira haftada **** 15 günde bir İstanbul'a iniyorum ben geldiğimde çiçekler açmış vede kurumuş oluyor;)
Bu ay ful'ün en çiçekli dönemi galiba.
Benim ful ün üzerinde 7tane çiçek var.
Elfogi ara ara domates kabuğunu toprağa gömüyorum. Bir kerede saçı kıbrıs verdim. Zannedersem etkiliyorlar.
Domates kabuğu böcek yapmıyor mu?
Toprağa gömdüğümden şimdilik sorun yok.
Arada kaçan domates çekirdekleri çimleniyor onları da başka saksıya alıyorum.
Sevgili Hfz. bana gönderdiği 2 ful den birini seffaf plastik turşu bidonuna, diğerini de küçük bir teneke kutuya dikmiştim. Bu günkü vaziyetleri böyle. Küçük olanı diğeri kadar gelişme gösteremedi toprağı mekanı aynı , tek fark kap ebadı idi. 2 kez Domates kabuğu, 2 kez de kabak kabuğu verdim. Küçük olan önce açmıştı 2 çiçeği vardı uzaktan koklamama rağmen biri karardı. Bende onu koparttım. Fulümden haberler şimdilik bunlar :):p
Plastik kabı daha çok sevmiş.
Merhaba...
Yukarıda bahsettiğim ful 'ümün çiçeği gelişmeye başladı. Şu aşamadaki fotoğraflarını yolluyorum...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful_28-07-2007-1.jpg
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful_28-07-2007-4.jpg
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful_28-07-2007-3.jpg
Bu da en son açan fullar'dan birisinin resmi...
http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Ful_28-07-2007-5.jpg
Herkese Selamlar...
Penelophe
28-07-2007, 10:40
TigerX;
Maşallah çok güzel ve sağlıklı görünüyolar.
Dokunurken dikkat edin, cesur hareketlerden pek hoşlanmıyor ful ve kararıveriyor.
Buda benim ful çiçeğim.:D
Penelophe
04-08-2007, 23:03
Ada, çok güzel görünüyor. Maşallah. Alttaki dörtlüde biri kararmış, bu benimkilerde de oluyor. Bir kerede 3-4 çiçek varsa dalda mutlaka biri kararıyor.
Ayrıca ful çok kısa aralıklarla açan bir çiçekmiş, benim diğer fulümde yine tomurcuklar belirdi.:D
Kudret narında çok sağlıklı görünüyor.;)
Yeşilparmak
05-08-2007, 14:45
Merhaba çiçeksevenler.
Benimde bir aydır sahip olduğum bir ful,um var. dikkatimi çeken ise yaprakları kuruyup dökülüyor. yalnız sararmadan, rengini değiştirmeden kuruyor ama bir yandan yeni yeni sürgünler çıkıyor, yeşil ve güzel yaprakları var. bunlar normal mi acaba bilen varmı?:confused:
Tigerx bunu böyle açtırabilmek için özel bir şey yaptınız mı? Yoksa cinsi mi böyle?
Benim de uzun zaman önce bir fulum vardı ama Adabayrakoğlu'nun çiçeği (sizinkiler de çok güzel)gibi tek tek açıyordu.
TigerX çok güzel ...Sizin ki ayrı bir cins mi?Benimkide tek tek açıyor.Ben aşık oldum sizin fule...:)
Sevgili Yeşilparmak,
Yeni sürgünler çıkarıyorsa sorun yok demektir. Sağlıksız yaprakları toplayın. Aynı yerlerden yeni yaprak ve sürgün veriyor merak etmeyin.
sapudeaure
06-08-2007, 13:33
Aaa çok sevindim, güle güle büyütün. Aydınlık, güneşli bir yerde dursun, sık sık sulayın.Arap sabunlu bit ilacı tarinini haftada bir uygulayın.Ama goncalara gelmesin leke yapmasın.İlaçlama yaparken goncayı bir kağıt küllah ile örtüverin.Ona da düzenli besin verin.
Misler gibi kokacak açınca... :)
Mine Hanım,arap sabunlu bit ilacı derken kasdettiğiniz bit ilacı ddvp türevi organik fosforlu türevlermidir?
Bu kadar ilgi duyulmuşken bonsaisi olmazmı acaba?
gövde yapısı bakımından bir sorun olmayabilir ama, ful hassas ve nazlı. Budama, telleme, kök budama çalışmalarına, kuruyarak tepki verme olasılığı fazla.
Tigerx bunu böyle açtırabilmek için özel bir şey yaptınız mı? Yoksa cinsi mi böyle?
Benim de uzun zaman önce bir fulum vardı ama Adabayrakoğlu'nun çiçeği (sizinkiler de çok güzel)gibi tek tek açıyordu.
Cevap geciktiği için özür dilerim.....
Ben özel birşey yapmıyorum. Sadece baharda toprağını değiştirdim. Tamamen hazır toprağa diktim. Sonraları baktım bu toprak yeterli değil az miktarda saksının üst kısmındaki hazır toprağı alıp, bahçe toprağı koydum.
Sulamasına dikkat ediyorum. Susuz kaldığına kannat getirince suluyorum. Sürekli sulamak pek iyi gelmiyor. Çünkü zaten süzek topraktan hoşlanıyor.
Selamlar...
TigerX çok güzel ...Sizin ki ayrı bir cins mi?Benimkide tek tek açıyor.Ben aşık oldum sizin fule...:)
Merhaba...
Benim fulum de herkesinki ile aynı. En azından ben öyle biliyorum. Önceleri tek tek açıyordu. Hava şartları ve gıdası düzgün olunca 6-7 'li açmaya başladı. Şimdilerde ise havalar çok sıcak olduğu için hiç çiçek tomurcuğu yok. Tekrar açar mı bilemiyorum.
Benim ufaklık yeniden açmaya başladı.1 tomurcuk var..:)
Sevgili Hfz'nın gönderdi ve benim aylardır açsın diye gözünün içine baktığım fulüm, ben tatildeyken açmış ve solmuş. :o
Ve ben göremedim.:mad:
Sevgili Zenfree, benim o kocaman fulüm de ilk kez ben köyde iken açıp solmuş. Döndüğümde eşim ' Bak bu çiçeğin açtı, öyle güzel kokuyordu ki anlatamam. Biliyor muydun koktuğunu?' dedi.
Eşime sadece boş gözlerle baktığımı hatırlıyorum!:p :p
Bir kez açmadığını biliyorum. Artık mevsimleri de şaşırdı çiçekler, dün Memet'in evinin sokağında açmış bir Leylak gördük.:eek: O yüzden ümitliyim, bir kez daha açıp bizi sevindirecek Fullerimiz.;)
Tekrar gözümü diktim fulüme sanırım bir tomurcuk daha geliyor. :)
manolya75
14-08-2007, 16:42
merhaba tohumdanmı fideden mi çoğalıyor. Nasıl temin edilir çok seviyorum ama nasıl yetştireceğimi bilemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.. : )
sapudeaure
17-08-2007, 10:54
Aradığım başlığı ben bulamadım galiba.Çiçek verdikten sonra çiçek veren kısım budanıp yeni sürgünler beklenmeli mi?
lerdemir
17-08-2007, 21:23
Ayrıca, çiçekli fullerinin fotoğraflarını boy boy gösteren arkadaşlarımıza nazire yaparcasına, 2 sefil fulümün fotoğraflarını ekliyorum...
Görüşleri;) nize sunarım...
Zaten, hfz'nin İzmir'den gönderdiği iki fulden birini şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=110485&postcount=517) iki mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=111343&postcount=531) göreceğiniz üzere katledercesine budamıştım. O da halen minicik kalarak bana küskünlüğünü gösteriyor maalesef...
Kesip biçmediğim ve ilk halini şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=105747&postcount=447) görebileceğiniz diğer fulüm ise nispeten biraz daha serpilmiş durumda ama maalesef onda da hiçbir tomurcuk belirtisi yok. Zaten çok da güdük kaldı fotoğraflarda da göreceğiniz üzere...
Sevgili hfz'nin bana şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=105349&postcount=430) mesajlarda da göreceğiniz üzere bana torpil geçtiğini düşündüğü fuller beni maalesef pek sevindirmiyorlar :(
İşte kısa güncel hikaye bu şekilde iken fotoğraflar da şöyle:
bynmelike
17-08-2007, 23:05
Bugün tanıştım ful çiçeğiyle.. Anlatılamaz bir büyüsü var bence.. Çok beğendim. Niye daha önceden bilinmiyor diye karşılaşmamaya üzüldüm.. Anlamı ve kendisi çok derin bir çiçek.. Çok beğendim.. Resimler içinde çok teşekkürler, bir de gerçekte karşılaşmak nasip olsa..
Penelophe
18-08-2007, 00:20
Lerdemir, kısa bir süre sonra tomurcuk göreceğini düşünüyorum.;)
Yanlış gübreleme sonucu fullerimi kaybettim arkadaşlar.:(
Lütfen dikkatli olun, çok üzülüyor insan..
Arkadaşlar bitkiyle çok fazla oynadığınızı düşünüyorum. Ben sevgili hfz' nin gönderdiği ful'ümü saksıya diktim (bahçe toprağı) ve inanılmaz gelişti. 2 tane de çiçek açtı. İnanılmazdı.
Çook teşekkürler hfz.
lerdemir
20-08-2007, 09:17
Evet; yeri gelmişken bu vesile ile hfz'ye çok teşekkürler.
Kuyucu, unut, kendi haline bırak diyorsun yani değil mi?
Penelophe
20-08-2007, 09:47
Dün gittim 2 tane ful aldım.:D
Birinde kocaman bir tomurcuk var.
Açınca ekleyeceğim.;)
Budamayı düşündüğüm:D ful çiçeği solduktan sonra sürgün verdi.
Arkadaşlar çiçek açan fullerinizin lütfen güzel resimlerini paylaşmaya devam edin malum benimkinin şuana kadar hiç çiçeğini görmedim. Sizinkileri görünce mutlu oluyorum. Ne dersiniz budama yapsam işe yarar mı?
lerdemir
20-08-2007, 14:23
Allah Allah yaa !!! Nasıl oluyor da oluyor bir türlü anlamadım.
İzmir'de veya sıcak yerlerdekileri anlıyorum da, sempe de İstanbul'da (bir de Mahir Bey'in fulü var İstanbullu hatırladığım. Hepsinin çetelesini tutuyorum kimse merak etmesin). sempe'ninki nasıl oluyor da açıyor acaba; hem de bu kadar minik iken???
benim dallanıp serpilen fulüm hala sessiz...
SİZ, FULLERİ ÇİÇEKLENEN ARKADAŞLAR,
selenn'i dinlemeyin siz ! Ful çiçeği fotoğrafı da elemeyin foruma !
Üzmeyin adamı ! Deli etmeyin !
:mad: :D :p
Olsun lerdemir yüklesin arkadaşlar. Belki bizimkiler de kıskanır. Benimki habire boya gidiyor ama çiçek namına icraat yok.
Sevgili Lerdemir benim fulum Eskişehir'de. Fule evde bakıyorum vft ile yanyana duruyorlar. Öğleden sonra güneş alan bir pencerenin önünde.:)
lerdemir
21-08-2007, 16:03
Bilgi için çok teşekkür ederim sempe.
Oh, en azından İstanbul dışında bir yer imiş. O zaman geriye bir tek Mahir Bey'inki kalıyor :)
Var mı başka "İstanbul'da olup da açan FUL sahibi şanslı ve becerikli üyemiz"? :mad:
Benimki açtı. Ama göremedim.:(
Tomurcuk halindeyken tatile gittim. Döndüğümde solmuştu. Ne kadar üzüldüm anlatamam.:(
Ama olsun yine de açtı ya.;)
Senede bir çıkıyorum o da fulümün açmasına denk geldi. Şansa bakar mısınız?:mad:
Ama bir daha evden uzaklaşırsam FUL BAKIM EVİ aklımda olacak. Teşekkürler...;)
Bilgi için çok teşekkür ederim sempe.
Oh, en azından İstanbul dışında bir yer imiş. O zaman geriye bir tek Mahir Bey'inki kalıyor :)
Var mı başka "İstanbul'da olup da açan FUL sahibi şanslı ve becerikli üyemiz"? :mad:
lerdemir,
Maalesef benim ful üm de tomurcuk halindeydi. Yurdışına gitmek zorundaydım 2 hafta sonra döndüğümde kuruyup yere düşmüştü çiçekler. Ama tek tesellim gittiğim yerde o kadar çok ful gördüm ve kokladım ki inanamazsınız. Çiçekçide nerdeyse 20 tane kocaman tenekelerde çiçekli ful vardı ve hepsi çok güzel kokuyordu. Malum çiçeğin diğer ismi arap yasemini ve yer de Ürdün olunca :))
herksese sevgiler.
Fuller bizi deli edecek yakında. Açacak da bu gidişle bizim durum ne olacak? Yok ben artık kesin kanaat getirdim benimki benden de inatçı açmamaya yemin etmiş.
şengül akalınlı
22-08-2007, 12:50
Merhabalar,
Çok fazla güneşteler. Onun için resmi net çekemedim. Kusura bakmayın arkadaşlar. İnşallah daha net görüntüler de gönderebilirm. Bu sıcaklarda yaşatabildiklerim bunlar.
Penelophe
22-08-2007, 14:36
Şengül hanım, o kadar kalabalık bitkinin içinde çiçekler nasıl kararmadan kalabiliyor? Hiç mi değmiyorlar birbirlerine? Benim yeni aldığım fuldeki kocaman çiçek yine açmadan kararmaya başladı.:(
Yanlış giden bişeylermi var acaba sn penelophe?:((
şengül akalınlı
22-08-2007, 15:02
Şengül hanım, o kadar kalabalık bitkinin içinde çiçekler nasıl kararmadan kalabiliyor? Hiç mi değmiyorlar birbirlerine? Benim yeni aldığım fuldeki kocaman çiçek yine açmadan kararmaya başladı.:(
Sayın Penelophe,
İlk zamanlar benimkiler de açmadan soluyordu. Bahçede yere ekili 3 adet ful. Ancak Kıbrıs'ın meşhur sıcağı ve yakıcı çöl rüzgarları başlayınca aralarına bizim burda 'gugo' dediğimiz resimde görünen bitkiyi ektim ki fazla sıcak, rüzgar, güneş onlara etki etmesin. Faydalı da oldu. Şimdi hep baraber kardeşçe yaşıyorlar. Onlar da mutlu, ben onlardan daha mutuyum. Bu aralar çekirgeler yapraklarını yemeye başladılar ona çare arıyorum. Üçünü bir arada resimleyip göndermeye çalışırım.
Sevgiler
Penelophe
22-08-2007, 15:09
Fulün çiçeğine dokunulduğu zaman karardığını biliyorum. Ama benimkiler o kadar özen gösterip dokunmasam da kararabiliyorlar.:( Bu durumda siz sıcağa ve rüzgara bağlıyorsunuz kararmayı fakat bu sefer aldığım ful hala mutfakta duruyor, balkona almadım daha. Ben bu fulü anlamıyorum.. Ne zaman ve neye bağlı olarak karardığını anlamıyorum..:mad:
şengül akalınlı
22-08-2007, 15:36
Haklısınız. Dokununca kararıyor ama fazla sıcak ve yakıcı rüzgar da kurutuyor. Neticede çiçek açmadan soluyor. Bahçede oldukları için benim derdim dokunmaktan öte hava şartları idi. Acaba balkakona çıkarsanız daha iyi olmaz mı ? İnanın ben de bilmiyorum. Aslında İzmirle de bizim iklim ayni.
Dilerim en kısa zamanda sizinki de açar ve sizi mutlu eder.
sevgiler
oyaağacı
23-08-2007, 17:14
Selam. Ben de size nazlı fullumun iki fotoğrafını göndermeye çalışacağım. İlk defa fotoğraf göndereceğim, inşallah başarırım.
Mine Hanım, sonbaharda yapacağım budamayla ilgili bana fikir verirseniz sevinirim.
oyaağacı
23-08-2007, 17:23
İkinci fotoğrafı gönderemiyorum. KB boyutu büyük olduğu için kabul etmiyor. Fakat önceki mesajda gönderdiğim fotoğrafın boyutu daha büyük, onu gönderdi. Bilen var mı, ne yapmalıyım?
oyaağacı
23-08-2007, 17:44
Boyutunu biraz küçültünce kabul etti.
Sevgili lerdemir gardenya konusunda yüzünüz gülmüş ama ful sizi çok uğratıracak sanırım?;)
lerdemir
24-08-2007, 12:47
Korkarım öyle GLCN.
(Dallas dönemi dizilerinin replikleri gibi oldu)
Şaka bir yana; bu noktada yine "acaba bizler ne için yeşil ile, bitkiler ile uğraşıyoruz" diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum.
Çünkü; sabır, uğraş ve zaman nihayetinde, o çok sevdiğim, ama hayatım boyunca çok nadir, sayılı zamanlarda içime çekebildiğim mis kokulu bir çiçeğini görebilirsem tüm bunlara değeceğini düşünüyorum.
Hatta, o çiçek hiç gelmese bile olur diyorum.
Çünkü aslında, ortada "değecek" denecek bir mevhum yok; zira tüm bu "meşakkat" diyebileceğimiz uğraşlar aslında "zor" gelmiyor, "yük" olmuyor...
Akşamları, kısacık sürelerde bile olsa onlara ayırabildiğim zamanlar beni rahatlatıyor...
Varsın çiçeksiz olsun; varsın kokmasın benim fullerim...
"Fullerim"...
Bu çabayı bende japon gülüm için yaşamıştım o yüzden sizi anlıyorum bazen yeterki yaşasında açmasın diyordum ama içimdenke keşke çiçeklense diyede geçiriyordum sonra birçok denemelerin sayesinde şimdiki yerini sevdi maaşallahı var umarım bozulmaz varsın açmasın ama yaşasın::)))
Sayın Mine Hanım,
Ekteki resimdeki( Resmi bu siteden aldım ) çiçekten Trabzon' da bir çiçekçide gördüm, çiçekleri çok hoştu .
Yasemin olduğunu söylediler,yalnız çok pahalı idi (2-3 metre boyundaki 150 milyon) şimdi 50 cm boyunda 30 milyona satıyor alacağım fakat öğrenmek istediğim bu yaseminin hangi çeşididir ve ne kadar soğuğa dayanabilir(Trabzon da ısı -5 C ye kadar düşüyor). Teşakkürler.
Merhaba, Ben uzmanı değilim; ama bu çiçeği yetiştiriyorum. İstanbul'da, 25 senedir güneye bakan balkonda yaz başından ağustos başına kadar mis kokulu çiçek açıyor. Trabzon'da da aynışekilde yaşayabilir. Botanik adını bilmiyorum ama göbek adı Avrupa Yasemin:))
Elfogi'ye çeliklerini yolladım. O tutturabilirse size yollasın. Sevgiler. Aşağıdaki link'e tıklayın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4532
sapudeaure
25-08-2007, 13:52
Sevgili Yukka.Maktaş61'in gösterdiği resimden pek anlaşılmıyor.Bizim ful mü acaba?
Sevgili Yukka.Maktaş61'in gösterdiği resimden pek anlaşılmıyor.Bizim ful mü acaba?
Bir önceki mesajımdaki linkte benim ve GLCN'in yüklediği fotğraflara bakın. Ful değil, bir çeşit yasemin.
lerdemir
27-08-2007, 09:31
Sevgili yukka,
772.mesajda bahsedilen çiçek, bir yasemin türü değil maalesef.
Konu hakkında detaylı bilgi "Jasminum sambac' ın aradığım cinsleri" isimli başlıkta yazdığım şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=146852&postcount=31) görülebilir; saygılar...
sapudeaure
27-08-2007, 09:45
Sevgili Lerdemir,772.mesajda bahsedilen ve maktaşın gönderdiği 236 daki resim "Rhyncospermum jasminoides" veya "Trachelospermum jasminoides" diye bahsedilen bitkimi.Kafam karıştı çünki:))
lerdemir
27-08-2007, 10:25
Merhaba sapudeaure uff; amma da zor bir ad imiş bu, yazarken çok zorlandım :)
Bir üstteki mesajımda yönlendirmeye çalıştığım üzere, bir başka başlıkta yukka'nın vermiş olduğu bağlantıdaki fotoğraflara baktığımda o çiçek ile ilgili benim daha önce sormuş olduğum soruya, forumdaki uzmanlarımızdan olan Mine Hn'dan almış olduğum cevabı naklettim.
Evet, 772.mesajda bahsedilen "Rhyncospermum jasminoides" veya "Trachelospermum jasminoides" diye bahsedilen bitkidir", çünkü fotoğrafları birebir tutuyor.
Ancak; 236'daki fotoğraf için ise kesin konuşmak pek de mümkün olmaz; belirleyici unsurlardan olan çiçeğini de yakından görmek, hatta yapraklarını da yakından görmek lazım. Ancak, yaprakların fotoğraftaki bu hali bile yine bahsettiğim tür ile örtüşüyor. Aynı zamanda şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=134328&postcount=37), şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=120394&postcount=27) ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=115459&postcount=562) mesajlar da da bahsi geçen bitkiye ilişkin diğer detaylı fotoğrafları bulabileceksinizdir.
Böyle, bağlantı verdiğim tek mesajları tıklayıp açtığınızda, açılan tek mesaj ekranının en sağ üst köşesinde altı çizili olarak o tek mesajın ait olduğu konunun adı yazar. Altı çizili kelimeye tıkladığınızda sadece ekrandaki o tek mesajı değil, o tek mesajın bulunduğu konunun ilgili yerindeki tüm mesaj akışını görebilirsiniz.
Peki sevgili lerdemir sizinkinin durumu nedir bu arada..::))))
sapudeaure
27-08-2007, 10:52
Sevgili Lerdemir,sana verdiğim sıkıntıdan dolayı özür dilerim."Özgür olmak için cesur ol" gibi bir manası var.İlgi va alakanız için teşekkürler.
lerdemir
27-08-2007, 11:19
Sizlere ömür :(
Minicik saksıyı "ideal güneşi alabilsin" diye balkonun en ama en köşesine koyma ahmaklığım, temizlikçi kadının "acele yapayım, erken çıkayım" telaşının sakarlığı ile birleşince; 5.kattan otopark betonunu boyladı zavallı çiçeğim...
Parçaları birleştirdim ama ı ıh, olmadı maalesef :D
Geçmiş olsun çok üzüldüm.Yenisine kısmet artık herhalde..
lerdemir
27-08-2007, 11:24
Rica ederim Cesur Özgür, (umarım bu hitabımı mazur görürsünüz) :)
Sıkıntı mı? Sıkıntı bu olsun sadece, ilgi ve alaka ise...
Her zaman...
Denizli'ye sevgi, saygı ve selamlarımızla...
lerdemir
27-08-2007, 11:28
Taziye için çok teşekkür ederim GLCN,
Ancak, hayır, "yenisini" düşünmüyorum.
Gardenya, ful ve pink jasmine (French Perfume) üzerinde ihtisaslaşmayı istiyorum.
Kimilerinin madagaskar Yasemini, kimilerinin Avrupa Yasemini dediği, çarkıfelek gibi çiçek açan yasemin benzeri çiçekle yollarımızı ayırdım artık :)
Bir de bahçe gibi geniş bir toprak bulabilirsem melisa...
Bende Pink yaseminin peşindeyim ve izini buldum gibi ama köklendiremem diye korkuyorum..
Mine Pakkaner
27-08-2007, 12:10
...
Mine Hanım, sonbaharda yapacağım budamayla ilgili bana fikir verirseniz sevinirim.
19486
Resimde işaretlediğim noktalardan keserseniz dolgun, çalı formlu bir fulunuz olur. Benim olsa öyle yapardım. :) Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
27-08-2007, 12:11
Ful konusunu dışındaki yazışmaları bu başlıkta yapmamanızı rica ederiz.
Taziye için çok teşekkür ederim GLCN,
Ancak, hayır, "yenisini" düşünmüyorum.
Gardenya, ful ve pink jasmine (French Perfume) üzerinde ihtisaslaşmayı istiyorum.
Kimilerinin madagaskar Yasemini, kimilerinin Avrupa Yasemini dediği, çarkıfelek gibi çiçek açan yasemin benzeri çiçekle yollarımızı ayırdım artık :)
Bir de bahçe gibi geniş bir toprak bulabilirsem melisa...
Teyzemin melisaları saksıda yetişiyor. 3 saksısı var. 3-4 yaşlarındalar. Boyu 1 m.yi geçti. Sanırım teyzem buduyor arada. Çiçeklenince kokuları muhteşem oluyor. Yapraklarının nefis kokusunu da ve bu yapraklardan yapılan harika çayları da eklersek yetiştirmek için melisayı seçmek çok doğru bir karar...
Mine Pakkaner
28-08-2007, 11:55
Melisa derken umarım Cestrum nocturnum'u kastetmiyorsunuz. Çünkü çiçekleri kokan odur. Hakiki melisanın çiçeği kokmaz, 1m filan da olmaz.
Eğer kolonya çalısı ise, teyzeniz yapraklarından çay yapmayı hemen bıraksın. Toksik etkilidir.
Hemen http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1082 başlığını okuyun.
Melisa derken umarım Cestrum nocturnum'u kastetmiyorsunuz. Çünkü çiçekleri kokan odur. Hakiki melisanın çiçeği kokmaz, 1m filan da olmaz.
Eğer kolonya çalısı ise, teyzeniz yapraklarından çay yapmayı hemen bıraksın. Toksik etkilidir.
Hemen http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1082 başlığını okuyun.
Uyarınız için teşekkür ederim. Kendisini uyaracağım. 2 çeşit vardı kendisinde (biri çayı biri kokusu için). Çiçekleri kokandan çay yapmıyor gerçi ama emin olmak lazım tabii.
Mine Hanım, fulümün fotografını yüküyorum. Sizce budamalı mıyım?
Budamam gerekiyorsa nerelerden kesmeliyim yardımcı olur musunuz lütfen?
Teşekkürler...
Arkadaşlar, bir üst mesajdaki fulümü budamak istiyorum. Soldaki fazla uzayan dalı, sağdaki dalın hizasından kessem olur mu? Yanlış mı olur?
Penelophe
07-09-2007, 20:07
Zenfree, bence dediğin yerden itibaren yaklaşık 10 cm. daha aşağıdan ikisini de kes.;)
Ben öyle yapmıştım, bir sürü yeni sürgün ve tomurcuk fışkırmıştı.;)
lerdemir
07-09-2007, 21:32
Görüntüde 3 dal var.
En uzun olanı solda, orta boylu olanı ortada.
Ben de uzun olan ikisini de en sağdakinin hizasından budamalı derim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.