PDA

View Full Version : Lale

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

Ela
02-01-2007, 16:22
Biraz önce bir arkadaşım bana 20 adet kırmızı lale soğanı getirmiş ama soğanların üstünde filiz var, hemen saksılara dikmeli miyim eğer dikersem sulama yapmalı mıyım konuyu baştan aşağı okudum ama sadece suda duranı gördüm.

some_at
02-01-2007, 18:35
şuan bendeki lale soğanları da filiz verdi ve toprağı kuruyunca hafif suluyorum sorun yok.

Ela
02-01-2007, 18:41
şuan bendeki lale soğanları da filiz verdi ve toprağı kuruyunca hafif suluyorum sorun yok.

Some at benimkiler dikilmeden filiz vermiş.

arb73
02-01-2007, 19:06
soğanlarınızı bir an önce yerlerine dikmenizde fayda var. çünki soğanlar kök sistemini bir an önce oluşturmaya başlayabilsinler. Aslında benim görüşüm ;dikmek için herhalde biraz geç kalınmış ama sağlık olsun, havaların soğuduğu bu günlerde özellikle Ankara gibi karasal iklimi olan yerlerde soğanları don tehlikesinden korumakta fayda var .onun için don tehlikelerine karşı önleminizi alıp soğanlarınızı bir an önce yerlerine dikin kolay gelsin : )

Ela
02-01-2007, 19:21
Arb 73teşekkürler, şimdi dikiyorum ; dona karşı hepsini ayrı saksılara diksem diyorum ,nisanda bahçeye dikerim ,dikince de su vermeli miyim?

arb73
02-01-2007, 19:59
nisanda toprağa geçirmeye gerek yok bence çünki mayıs ayında laleler zaten açıcaklar saksıda kalsada olur.. don tehlikesine gelince, normal şartlarda saksılarınız dışarıda balkonda durabilir ( benimkiler öyle duruyor , İzmir'de havalar o kadar sert değil) ama gece don olayı olursa yani sıcaklık 0 derecenin altına çok iniyorsa soğanlarınızı korumak için saksılarınızın üzerine malç yapabilirsiniz, kalın gazete kağıdı kullanabilirsiniz, saksı toprağının üzerine samanla kaplayabilirsiniz ,dere kumuyla örtebilirsiniz gibi altarnatifiniz çok yani yeterki soğanlarınız dondan etkilenmesin, yalnız benim bildiğim kadarıyla lale soğanları soğuk severler ( yanlışım var ise yöneticilerim uyarsınlar ) , o yüzden salona **** evin içine saksıları almayın derim ben : )

Ela
07-01-2007, 14:40
Diktiğim lale soğanlarının filizleri topraktan çıkmaya başlamışlar.

aysemelike
12-01-2007, 10:48
Herkese merhaba,

Agaclar.net de forum sayfalarına yazmaya bugün başladım ve bir "soğanlı bitkiler" konusu olduğunu görünce çok sevindim. Ben soğanlı bitkileri özellikle beğeniyor ve yetiştirmeye çalışıyorum. Bahçemde yaz-kış-bahar da açan çok çeşitli soğanlı bitkilerden şimdilik küçük bir kolleksiyonum oldu. Sizlerle bilgi alışverişi yapmaktan mutluluk duyacağım.
Ekte, bilemiyortum becerebildim mi , bahçemde yetiştirdiğim lalelerin fotoğraflarını yolluyorum.
Türkiyede asyalale.com adlı sitede inceleyebileceğiniz lale yetiştiriciliği ve toptan satışını yapan bir şirket var. Web sitelerinde ekim ve yetişrime bilgilerini de bulabilirsiniz. Ayrıca www.blogcu.com/aysemelike adlı son derece amatör blog sayfamda da bir iki küçük yazı ve fotoğraf bulabilirsiniz....İlgilenenler için.....
Selamlarımla....

Mahmut Leventoğlu
12-01-2007, 11:07
Sevgili Ayşemelike tek kelime ile muhteşem ve kıskandırıcı güzellikteler. Tebrikler ve teşekkürler paylaşımınız için.

Mine hanım bakın ne güzel benim gibi laf üretenlerden çok iş üretenlerde varmış :)) Geçen yıl Sütçülerden getir diğim Tulipa Julia lar ve Coum Cyklamenler i diktim fakat açacaklarına inanmıyorum. Zira rakım farklılığı çok değişik. Yalakdere 350 mt civarında fakat Tulipa Julialar 1800 mt Tota dağı yamacından,Sıklamenler ise 900 mt civarında Sütçülerden.

Selamlar

mecegh
16-01-2007, 13:52
Teşekkürler Melike Hanım,

Ben de kasım sonlarına doğru dikmiştim soğanı sizin anlattığınız gibi. Gerçi ben toprağın 4-5 santim altına diktim :) ama uçları gözükmeye başladı sanki. Sizin amarillisleriniz de çok güzellermiş. Tabii diğer çiçekleriniz de. Ellerinize sağlık.

Onur G. HİTİT
17-01-2007, 14:48
Bir arkadaşımın sorunu var, bitkilerle ilgisi olmayan bir başka ortamda (bir akvaryum forumunda) şöyle bir ileti yazmış:

Saksıda lale yetiştirmeye karar verdim. İlk soğanlarımı yaklaşık 1 ay kadar önce diktim. Evin en serin ve ışık alan, güneş görmeyen bölgesini seçtim. Filizler çıktı ancak çok yavaş ilerliyor. Lalenin uzama türeci böyle midir? Sıvı bitki gübresi versem işe yarar mı? Biliyorum, ev ortamında uzun ömürlü olmuyorlar. Ancak en azından renklerini görmek istiyorum.

http://img343.imageshack.us/img343/6808/lalehu6.jpg

Ben de arkadaşımın bu sorununu çözmesine yardımcı olabilmek için konuyu burada açmak istedim.

Fikirleriniz nedir?

Saygılarımla...

aysemelike
17-01-2007, 15:01
Arkadaşınız öncelikle lalelerini acilen soğuk alabilecekleri kuytu bir balkon köşesine alsın ve donlu günler dışında nemlerini korumalarına dikkat etsin, büyüme hızıları artacak ve filizleri koyu yeşile dönecektir. İyice büyüyüp (tabii hala soğukta ve dışarıdalar) çiçek filizini gördüğü zaman eve içeriye ama serin ışıklı bir köşeye alabilir ve çiçeklerini izleyebilir. Lale soğanları ev ortamında gelişmezler, **** fotoğraftaki gibi cılız, açık renkli sağlıksız olurlar. Çünkü gelişimleri için soğuğa ihtiyacları vardır.Bu soğanlardan da büyük çiçekler beklemesin, oldukça zayıf kalmışlar, ama çıkmadık candan umut kesilmez helede bir lale ise...

Not: arkadaşınız eğer kışları sert geçen bir iklimde oturuyorsa havanın eksi olduğu günlerde saksıyı bir naylona geçirirse iyi olur....
Selamlarımla...

Ophrys
17-01-2007, 18:38
Benim lale soğanları balkonda ve gayet sağlıklı büyüyor. Ben de dış mekanda büyütmenizi öneririm

Hasan Lalezar
17-01-2007, 21:19
sayın Aysemelike bilgiler için çok teşekkürler. Yıldız soğanlarını dediğiniz şekilde torfa koyacağım. Çiçekleri solduktan sonra hemen temizlemelisiniz diyorsunuz seneye iyi verim alabilmek adına yani lale solduğu anda yapraklarla beraber komple dibinden bütün yeşilleri kesiyormusunuz yoksa sdece çiçek dalınımı

arb73
18-01-2007, 11:26
benim okuduğum kadarıyla sadece çiçeği kesiyorsunuz; yaprakları solana kadar toprakta bekliyor daha geniş bilgi için aşağıdaki adreslerde geniş bilgi var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191
http://www.istanbulunlalesi.com/laleyitaniyalim.htm
http://www.yildizindunyasi.net/hertelden/lale.htm

aysemelike
18-01-2007, 11:43
Hayır sadece çiçeği sapından kesiyorsunuz ve lalenin diğer yaprakları kendiliğinden sararana kadar sulamaya devam ediyorsunuz. Eğer laleler bahçede ise ve o bölgeye bir yaz çiçeği ekmeyecekseniz toprakta bırakabilirsiniz ama saksıdaki **** kullanılacak yerde ekili olanları yaprakları tamamen saradıktan sonra dikkatlice çıkarıp, toprağını yıkayıp, biriki saat güneşte kuruttuktan sonra, çürümeyecekleri, tercihan kese kağıdı **** delikli bir sepet içinde karanlık, serinyere koyuyorsunuz ve sonbahar da hadi bakalım yeni baştan başlıyorsunuz....
Selamlarımla....
Not: soğanlı bitkiler ve gelişimleri ile ilgili bir iki yazıda benim blog sayfamda bulabilirsiniz, amatörce ama birebir tecrübeye dayalı...... www.blogcu.com/aysemelike

arb73
18-01-2007, 12:35
Hayır sadece çiçeği sapından kesiyorsunuz ve lalenin diğer yaprakları kendiliğinden sararana kadar sulamaya devam ediyorsunuz. Eğer laleler bahçede ise ve o bölgeye bir yaz çiçeği ekmeyecekseniz toprakta bırakabilirsiniz ama saksıdaki **** kullanılacak yerde ekili olanları yaprakları tamamen saradıktan sonra dikkatlice çıkarıp, toprağını yıkayıp, biriki saat güneşte kuruttuktan sonra, çürümeyecekleri, tercihan kese kağıdı **** delikli bir sepet içinde karanlık, serinyere koyuyorsunuz ve sonbahar da hadi bakalım yeni baştan başlıyorsunuz....
Selamlarımla....
Not: soğanlı bitkiler ve gelişimleri ile ilgili bir iki yazıda benim blog sayfamda bulabilirsiniz, amatörce ama birebir tecrübeye dayalı...... www.blogcu.com/aysemelike

özür :o sizin sayfanızı eklemeyi unutmuşum daha öncede vermiştiniz linkinizi; çok güzel bir sayfa tebrik ederim.Bu arada tecrübeyede saygımız sonsuz.Çiçekleriniz çok güzel bu arada.
not: Daha önceki mesajımda çiçeği kesilecek derken bende sizin dediğiniz gibi kast etmiştim yanlış anlaşılmasın:)

aysemelike
18-01-2007, 12:58
Sayın arb73 kusura bakmayın ben bu sayfalara yazmaya alışamadım, cevabım size değil siden önce soran sayın Hasan Lalezar içindi. Sanırım alıntılı cevap yazmalıyım. Bu arada verdiğiniz likler ve tebriğiniz için de teşekkür ederim.

batukhan
19-01-2007, 19:23
merhaba arkadaşlar.siyah lale soğanlarını diktim bir kaç ay önce.şimdi çıktılar ortalama 4-5 cm civarındalar.bunları balkona koysam bir sorun olurmu?
teşekkürler

Batu

samowan
20-01-2007, 02:54
sn. aysemelike oncelikle ilgilendiginiz icin tesekkurler, acikcasi black heroyu bende canli olarak gormedim. benim gordugum turkiyede satilan siyah(a yakin) lale soganlarinin hepsi 'queen of the night' idi. internette black hero ve black parrot diye 2 tane daha siyah lale turu oldugunu gordum. sizin bahsettiginiz black magic le ilgili bir sey bulamadim. resimlerde gordugum kadariyla ;
1-queen of the night-tac yapraklari duz, cicegi klasik lale gorunumunde...
2-black hero - tac yapraklari kat kat ustuste gelip katmerli bir goruntu yaratmis...
3-black parrot - tac yapraklari kus tuyunu andiriyor.
farkindayim pek bilimsel tespitler olmadi, acaba sizin black magic dediginiz tur bunlardan biri mi?

samowan
20-01-2007, 02:57
batukhan minik lalelerini balkona koymalisin... sorun olmaktan ote bu onlar icin yararlidir bile...

Ophrys
20-01-2007, 12:40
Sayın Batukhan bendede siyah lale soğanları var . Benimkiler ektiğim günden beri balkonda duruyor. Gayet iyi büyüyor.

aysemelike
20-01-2007, 23:38
sn. aysemelike oncelikle ilgilendiginiz icin tesekkurler, acikcasi black heroyu bende canli olarak gormedim. benim gordugum turkiyede satilan siyah(a yakin) lale soganlarinin hepsi 'queen of the night' idi. internette black hero ve black parrot diye 2 tane daha siyah lale turu oldugunu gordum. sizin bahsettiginiz black magic le ilgili bir sey bulamadim. resimlerde gordugum kadariyla ;
1-queen of the night-tac yapraklari duz, cicegi klasik lale gorunumunde...
2-black hero - tac yapraklari kat kat ustuste gelip katmerli bir goruntu yaratmis...
3-black parrot - tac yapraklari kus tuyunu andiriyor.
farkindayim pek bilimsel tespitler olmadi, acaba sizin black magic dediginiz tur bunlardan biri mi?

Sayın Samowan,
Benim siyah lalelerim Hollanda dan hediye geldi, doğrusu nereden alındığını bilemiyorum, ama yalın katlılar. Dediğiniz gibi queen of night da yalın kattır. Parrot cinsi tüm laleler hem katmerli hem de kenarları tırtıklı olur. www.asyalale.com sayfasında değişik laleler bulabilirsiniz. Bu yıl bende onların siyah lalelerinden ektim.
Siyah lale desek de bildiğiniz gibi aslında bunlar çok koyu mor renkteler...ben iki sıra halinde beyaz ve siyah ektim, bahara fotoğraflarını yollarım inşallah.
Siz biliyorsunuz ama diğer lale meraklıları için bir kez daha söylemekte fayda var: lale, sümbül, çiğdem bunların en azından filizleri 3-5cm olana kadar dış ortamdave soğukta kalmaları önemlidir. İçeri aldığınızda da ömürlerinin daha kısa olduğunu unutmamalısınız.
bahçemden laleler ile iyigeceler...

FUSNUR
10-02-2007, 16:21
Merhabalar benim de filizlenmiş halde(toprakta değil) aldığım soğanlarım vardı ve hemen saksıya alıp filizleri dışarıda kalıcak şekilde yerleştirdim.Saksılarım balkonda duruyor ve sadece sabah güneşi alıyor, toprağa alalı 3 hafta oluyor ve halen aynı formdalar.10 gündür geceleri eksiye düşmesine rağmen bişey yapmadım ,hatta bir ara üzerlerinde kar bile vardı.Umarım lalelerime bir şey olmamıştır. Ben de geceleri naylona geçirmeyi deneyeceğim.Sizce bir problem varmı arkadaşlar

Ophrys
15-02-2007, 14:47
Sn FUSNUR benim lalaler balkonda yavaşta olsa büyüyor. İzmir kar görmediği halde soğuklarda bazı bitkileri içeri alıyorum. Ben sizin yerinizde olsaydım mutfakta **** başka bir odada bekletir ve bakımını yapardım. Saygılar.

aysemelike
15-02-2007, 15:12
Merhabalar benim de filizlenmiş halde(toprakta değil) aldığım soğanlarım vardı ve hemen saksıya alıp filizleri dışarıda kalıcak şekilde yerleştirdim.Saksılarım balkonda duruyor ve sadece sabah güneşi alıyor, toprağa alalı 3 hafta oluyor ve halen aynı formdalar.10 gündür geceleri eksiye düşmesine rağmen bişey yapmadım ,hatta bir ara üzerlerinde kar bile vardı.Umarım lalelerime bir şey olmamıştır. Ben de geceleri naylona geçirmeyi deneyeceğim.Sizce bir problem varmı arkadaşlar

Sayın Fusnur,

Baharda çiçek açan ve sonbaharda soğanları ekilen, lale, sümbül vs... gibi soğanlı bitkiler soğuğu severler, ve don onları çoğu kez etkilemez ama saksıda iseler ve kışehirde iseniz uzun süren (4-5 günden uzun ve gündüz de eksi dereceler varsa) donlar olduğunda saksılarına önce gazete sonra bir naylon örterseniz iyi olacaktır. Dilerseniz içeri alıp serin ama aydınlık bir köşede de büyütebilirsiniz. Soğuk dönemde hızlı büyümelerini beklemeyin, sabırlı olun. Selamlarımla...

arb73
22-03-2007, 10:51
Havalar bu yıl sıcak geçince lalerim erkenci açmaya başladı.

darla
22-03-2007, 11:00
Benim lalelerim hala filiz çıkarmadı yeşillikleri çıktı ama filizleri yok.
Acaba bir sorun mu vardır?

arb73
22-03-2007, 11:04
Benim lalelerim hala filiz çıkarmadı yeşillikleri çıktı ama filizleri yok.
Acaba bir sorun mu vardır?

Ben lale soğanlarını eylül ayının sonlarında ekmiştim,yanlış hatırlamıyorsam siz soğanlarınızı geç ekmiştiniz herhalde ondandır.

darla
22-03-2007, 12:09
Aslında ben şöyle bir şey yapmıştım geçen yıl ektiğim lalelerimi açtıktan sonra topraktan hiç çıkarmadım sadece 3 ay önce toprağını yenilemiştim ve havalandırmıştım..
Ekmek denirse benim yaptığıma artık belki bu yüzdendir ama yeşillikleri hala duruyor..

aysemelike
22-03-2007, 14:25
Aslında ben şöyle bir şey yapmıştım geçen yıl ektiğim lalelerimi açtıktan sonra topraktan hiç çıkarmadım sadece 3 ay önce toprağını yenilemiştim ve havalandırmıştım..
Ekmek denirse benim yaptığıma artık belki bu yüzdendir ama yeşillikleri hala duruyor..

Sayın Darla,
Doğrumu anladım acaba, geçen yıl ektiğiniz ve üç ay önce toprağını yenilediğiniz lalelerin yaprakları duruyor muydu???
Eğer duruyorduysa onlar caba gerçekten lale miydi? Bildiğim kadarı ile ve hatta yetiştirdiğim kadarı ile laleler en geç haziran sonu yapraklarını kaybederler.. Bilgi verebilimisiniz. Çok ilgimi çekti de..
Selamalar

darla
22-03-2007, 14:41
Hayır anlatmaya çalıştığım şöyle.
Geçen yıl ektim lalelerim açtı ,kurudu.Sonra toprağından hiç çıkarmadım 3 ay önce toprağını yeniledim ve yeniden filiz verdi.Yani yapraklandı ama tomurcukları hala piyasada yok.Bende bunu çözemiyorum.
Teşekkürler...

aysemelike
23-03-2007, 12:45
Hayır anlatmaya çalıştığım şöyle.
Geçen yıl ektim lalelerim açtı ,kurudu.Sonra toprağından hiç çıkarmadım 3 ay önce toprağını yeniledim ve yeniden filiz verdi.Yani yapraklandı ama tomurcukları hala piyasada yok.Bende bunu çözemiyorum.
Teşekkürler...

Tamam şimid oldu, ben eksik anlamışım. Geç ektiyseniz ve yeterli soğuk lamadı ise tomurcuklar gecikebilir, hatta cılız olabilirler. Ama merak etmeyin, dışarıda güneşli bir yere koyun ve toprağın nemli kalmasını sağlayın. Birde cinsleri nisan-mayısda geç açanlardan olabilir....

darla
23-03-2007, 15:12
Aslında doğru olabilir.
İşallah açacaklar ilginize teşekkürler.

alikirca
24-03-2007, 17:37
Selam Arkadaslar

Kasım ayında belediyenin dagittigi lale soganlarini ektim. Hic eksiksiz hepsi cicek acti. Hatta kurudu ve yapraklarını da doktu. İkinci saksimdaki sari ve kirmizi lalelerim de yavas yavas yapraklarını dokmeye basladı.

Resimdeki laleler bir hafta onceki hali.
Şimdi ne yapmaliyim, laleleri kesecem mi? Kesip vazoya koymak istersem ne kadar olgunlasmısken kesmem lazım? Bu soganlar tekrar cicek verir mi?
Soganlari ne zamana kadar toprakta tutmam gerekiyor ya da ne zaman cikarip bir sonraki ekim icin saklamaliyim?

Sevgiler saygilar

Ophrys
24-03-2007, 20:31
Alev gibi görünüyorlar. Soğanlı bitkilerde çiçek tohuma bırakılırsa soğan güçsüzleşir ve bir sonraki seneye çiçek verme olasılığı azalırmış diye okumuştum forumda. Soğanlı bitkiler başlığındaydı galiba. Emin olmak için Mine Hanım a sormanız daha doğru bilgi almanızı sağlayacaktır.

Ophrys
24-03-2007, 20:35
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191

anilozer112
24-03-2007, 20:50
Sayın ali*****

Hiçbir zaman güneşte bırakılmamalıdır. Kök yumrusu, kireçsiz toprağa Şubat veya Mart ayında dikilir. üzeri 12 mm toprakla örtülür. Bolca ışık ve ısıda tutulur, doğrudan güneş almamalıdır. Büyümesi sırasında salon çiçek gübresi ayda bir kere verilir. Çiçekleri geçince toprak yüzeyine kadar bitki ölür. Kök yumrusu aynı saksıda kalabilir veya çıkartılarak, kuru torf veya perlitte Ekim-Şubat arası 16 ºC ısıda saklanır.

zenfree
28-03-2007, 20:26
Bunlar da benim lalelerim.

saydemir
31-03-2007, 16:12
Kimse laleri sevmiyor...

Laleler benim en sevdiğim çiçeklerden.
Bu resimlerde benim balkonumdaki laleler. Bir kısmı açtı. Bir kısmı ise açmayı bekliyor.

Yalnız şunu öğrendim. Eminönünden çiçek almak piyango çekmek gibi birşey. Siyah lale diye aldım. Daha siyah açan yok. Belki yeni açanlardan çıkar.:p Ama bunlarda çok güzel. Bazılarının yaprakları benekli. Bunun sebebi nedir bilmiyorum.

İst Belediyesinin lale kampanyası çok güzel. Her taraf lalelerle doldu. Lale severler için çok hoş bir görüntü. Şimdi emirgan a gidip dikilen laleleri görmek lazım. Geçen sene çok güzellerdi. Bu sene de kesin öyle olucak.

papatyama
31-03-2007, 18:09
Dün ders amaçlı İzmit'e gitmiştik. Heryer lalelerle doluydu. Belediye iyi çalışıyor anlaşılan. Bu güzelliği siz de görün istedim:p
8742
8743

bademagacı
31-03-2007, 21:18
lale en sevdiğim çiçek.birkaç kez alıp yetiştirme girişiminde bulundum.ancak sonuç vermedi.soğanlı bitkilerin bakımı farklı ve zor oluyor.ömrü de kısa:(
kısa ömürlü olmasa gül'ü tahtından indirecek kadar asil bir çiçek.gül'ü bu kadar tercih edilir kılan her mevsim bulunması diye düşünüyorum.

Erguvan Muhibbi
31-03-2007, 23:40
Bu sene İstanbul da havalar sıcak gittiği ve soğanlar soğuk görmediği için pek çok yerde laleler sap yapamadan çiçeğe durdu. Benim 2 mor lalem de aynı.
Gülhane parkında ve emirgan parkında sümbüller nergizler laleler muhteşem.
Bu pazar mutlaka uğrayın.

beonedge
01-04-2007, 22:31
merhaba arkadaşlar,

buakşam yeni aldığım lale soğanını saksıya ekip, gübreli suyunu verdim. balkona yerleştirdim. güneş alması gerekiyormu ve bu zamanda ektiğim lale büyüp çiçek açarmı? teşekkürler

aysemelike
02-04-2007, 09:47
merhaba arkadaşlar,

buakşam yeni aldığım lale soğanını saksıya ekip, gübreli suyunu verdim. balkona yerleştirdim. güneş alması gerekiyormu ve bu zamanda ektiğim lale büyüp çiçek açarmı? teşekkürler

Sayın beonedge,

Sizi uzmek istemem ama sanırım bu mevsim ekeceğiniz lale soğanı çürüyecektir. Lale soğanları sonbaharda ekilir, ve soğuk isterler. Örneğin bu yıl ılıman bir kış geçtiği için park ve bahçelerdekiler bile çok güçlü açmadılar, tabii benim bahçedekiler de....
Selamlarımla....

spring
02-04-2007, 09:59
Babamda bir ay önce 10 tane lale soğanı getirdi. Ektim bahçeye ama dediğiniz gibi yapraklar sarardı. Bir ikisinden hafif renk geldi ama sanırım pek uzayacak gibi değiller.
Birtanesini söküp saksıya ektim deney amaçlı bakalım ne olacak :confused:

Saygılar

aysemelike
02-04-2007, 13:04
Konuyu açmadan o kadar da sitede arama yaptım... Neyse bir başlığımız daha oldu. İyi ki açmışım konuyu, lale severleri gördükçe daha bi mutlu oldum...
Fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyorum..

Lale başlığı her nekadar soğanlı bitkilerde olsada burada ayrılması da iyi oldu bence... Şöyle doya doya laleden bahsedilir belki....
Sizlere benim bahçemden laleler gönderiyorum....Daha önceden soğanlı yumrulu bitkilerede yollamıştım bir iki tane....
Galeriye de geçen yılki Emirgan koruluğunu lale bahçelerini ekleyeceğim bugün yarın inşallah....
Selamlarımla....

arb73
02-04-2007, 19:26
Melike Hanım ön tarafta boynu bükük durunlar ters lalemi acaba?
Diğer lalerinizde harika bu arada

beonedge
02-04-2007, 22:32
sayın aysemelike,
cevabınız için çok teşekkürler. peki saksımı buzdolabına koysam olurmu. +4 derecede 4-5 gün dursa soğuk hava etkisi yaparmı. veya akşamları(gündüz erir) toprağına buz koysam. **** bu seneyi unuttuk diyelim. ama sonraki senelerde sıcak kışlar olacak gibi:(

aysemelike
03-04-2007, 12:11
Melike Hanım ön tarafta boynu bükük durunlar ters lalemi acaba?
Diğer lalerinizde harika bu arada

Evet ters lale (fritillaria) cinsinden bir tür.......

aysemelike
03-04-2007, 12:14
sayın aysemelike,
cevabınız için çok teşekkürler. peki saksımı buzdolabına koysam olurmu. +4 derecede 4-5 gün dursa soğuk hava etkisi yaparmı. veya akşamları(gündüz erir) toprağına buz koysam. **** bu seneyi unuttuk diyelim. ama sonraki senelerde sıcak kışlar olacak gibi:(

Valla erken lale çıkartmak için erken sonbaharda soğuk seralarda işlem yapıldığını biliyorum ama sizin buzdolabı fikri nasıl işler emin değilim. Buzdolabı doğal bir soğukluk sağlayamayacaktır, saksı küçük olduğu için toprakda aşırı soğuma riski olabilir. İsterseniz kapakta tutarak ki kapak ısısı+4 derecedir bir deneyin bakalım...Bir ilki gerçekleştirebilirsiniz, yinede ben soğanı zai etmeyin, serin bir yerde sonbaharı bekletin derim....
Selamlarımla...

Hasan Lalezar
03-04-2007, 20:39
Ayse Hanım sizin ikliminiz Ankara'dan epeyce farklı galiba ,zira benim bahçemde ki laleler henüz açmadı. Sadece çiğdem ve iris vardı onlar açtı, birde soğansız ama çuhalar açtı. Ama lale ,sümbül beklemede. Fritillaria uva-vulpis den bende diktim bu sene ilk kez bakalım nasıl olacak.
Buzdolabında soğuklama yöntemini bazı üreticilerin kullandığını duydum. Yalova'da bu şekilde senede iki hasat yapılabiliyormuş. Ancak 4-5 gün durmakla olmaz sanırım. Zira belirli sıcaklıklarda ,belirli aralıklarla bekliyor. Birden buzdolabına koymak doğru olmaz sanırım.

arb73
03-04-2007, 20:56
Ayse Hanım sizin ikliminiz Ankara'dan epeyce farklı galiba ,zira benim bahçemde ki laleler henüz açmadı. Sadece çiğdem ve iris vardı onlar açtı, birde soğansız ama çuhalar açtı. Ama lale ,sümbül beklemede. Fritillaria uva-vulpis den bende diktim bu sene ilk kez bakalım nasıl olacak.
Buzdolabında soğuklama yöntemini bazı üreticilerin kullandığını duydum. Yalova'da bu şekilde senede iki hasat yapılabiliyormuş. Ancak 4-5 gün durmakla olmaz sanırım. Zira belirli sıcaklıklarda ,belirli aralıklarla bekliyor. Birden buzdolabına koymak doğru olmaz sanırım.

http://www.asyalale.com/Turkey/default.html Burada lale soğanlarının ne kadar süre ile ve nasıl bir şekilde buzdolabında bekletilip daha sonra ekilebileceği ayrıntılı bir şekilde yazıyor.Minimum 4-7 c derece 6 ila 8 hafta gibi bir soğuk katlamadan söz ediliyor okumanızı tavsiye ederim güzel bilgiler mevcut paylaşmak istedim.

aysemelike
04-04-2007, 08:43

Evet sayın Lalezar ben denizlideyim ama Ankaralıyım. İklim gerçekten farklı. Yaz<dığım cevabı istanbuldan soran bir arkadaş için yazmıştım. Dolayısı ile sizin oaralarda laler daha açmamıştır bile.....Bizim buraya ise yakında yaz gelecek....:rolleyes:
Buzdolabında bekletme işlemlerine gelince açıkçası ben de bu iş ev buzdolapları ile kolay olmaz diye düşünüyorum. Sürekli açılıp kapanan bir kapak, ışık durumu, içindeki yiyeceklerin koku ve varlıkları soğanları etkileyebilir. Bence bahçe **** evde bitki yetiştirirken şartları fazlada zorlamamak gerekli, her mevsimin ayrı bir güzeli var, sonra birbirlerini kıskanabilirler....:rolleyes:
Selamlarımla....
Melike

The tulip loves
06-04-2007, 20:16
Arkadaşlar herkese merhaba,
Aranıza bu akşam katıldım. Bende tam bir lale delisiyim. Çok seviyorum laleri. İstanbula dikilen laleleri nerde görsem resimlerini çekiyorum. Geçen hafta sonu 2 tane soğan aldım daha ses yok ama inşallah büyürler, büyüyünce size de resimlerini gönderirim :)

VaLLineria
06-04-2007, 21:10
Ben de 3 hafta önce almıştım. Aldığımda miniciklerdi renkleri belli değildi. Şansıma biri sarı biri kırmızı çıktı, e ben de gsliyim bu duruma çok sevindim :p

The tulip loves
07-04-2007, 20:49
harika lalelerin hem ben bugün 2 tane kırmızı 2 tane sarı aldım ama hafif açmışlardı. Harikalar yaaaa.. Yalnız daha ekmedim bu akşam bişey olur mu acaba?

VaLLineria
07-04-2007, 21:19
Teşekkür ederim. Bence bir an önce eksen iyi olur, ama bir geceden birşey çıkmaz sanırım. Soğanlar dayanıklı oluyor.

dal
08-04-2007, 23:03

Madem Ankaralısınız lale soğanlarını nerden alabileceğim hakkında bir bilginiz var mı? Büyük bir bahçemiz var ama hiç çiçek yok ama başladım çalışmalara gelecek yıl için lale açsın istiyorum heryerde.Gerçi sadece lale de değil ama laleler bir başka.

Ophrys
10-04-2007, 14:39
Lale soğanlarım yanlardan yeni soğanlar çıkarıyor.

Hasan Lalezar
10-04-2007, 19:58
Madem Ankaralısınız lale soğanlarını nerden alabileceğim hakkında bir bilginiz var mı? Büyük bir bahçemiz var ama hiç çiçek yok ama başladım çalışmalara gelecek yıl için lale açsın istiyorum heryerde.Gerçi sadece lale de değil ama laleler bir başka.

Şu anda bulabileceğiniz laleler marketlerde açmış halde olanlar sadece. Koçtaş da praktiker de hatta pazarlar da bile var şu an. Geçen gün seyyar satıcı da gördüm . Ama sakın soğan almayın . Soğandan büyütmek istiyorsanız sonbaharda marketlerde satılan soğanları kışı bahçede geçirmesi için dikebilirsiniz.

dal
10-04-2007, 21:17
Ben zaten sonbahar-kış dönemi dikmek için soğan sormuştum.Bu mevsimde yıldız çiçekleri,glayöl ve kendim fide yaptıuğım çeşitli çiçekler diktim.Sonbahar-kış dönemi de lale sümbül gibi kışın dikebileceğim bahar soğanları arıyordum.:)

salvia
10-04-2007, 21:33
Ayşe hanım burda ve diğer bölümde lalelerle ilgili verdiğiniz tüm bilgilerinizi okudum.Şunu öğrenmek istiyorum İst.B.Belediyesi'nin yaptığı gibi bunu Antalya 'da refüjlerde yapmak istersek belirleyeceğimiz lale türlerinde nelere dikkat etmeliyiz.Yaptığımız araştırmalara göre yerli üretilen soğanların ithal edilen soğanlara göre daha kısa zaman çiçekli kaldığı söyleniyor.Acaba bunda bölge iklimimi etkili yoksa söylenti olabilirmi?teşekkürler

arb73
10-04-2007, 22:23
Ben zaten sonbahar-kış dönemi dikmek için soğan sormuştum.Bu mevsimde yıldız çiçekleri,glayöl ve kendim fide yaptıuğım çeşitli çiçekler diktim.Sonbahar-kış dönemi de lale sümbül gibi kışın dikebileceğim bahar soğanları arıyordum.:)

Fresia(kayısı çiçeği),zambak,crocus(çiğdem),calla,Allium,nergis, muscari,anemon(manisa lalesi),fritillaria(ters lale),Ranunculus(düğün çiçeği),gibi liste uzatılabilir.

aysemelike
16-04-2007, 13:35
Ayşe hanım burda ve diğer bölümde lalelerle ilgili verdiğiniz tüm bilgilerinizi okudum.Şunu öğrenmek istiyorum İst.B.Belediyesi'nin yaptığı gibi bunu Antalya 'da refüjlerde yapmak istersek belirleyeceğimiz lale türlerinde nelere dikkat etmeliyiz.Yaptığımız araştırmalara göre yerli üretilen soğanların ithal edilen soğanlara göre daha kısa zaman çiçekli kaldığı söyleniyor.Acaba bunda bölge iklimimi etkili yoksa söylenti olabilirmi?teşekkürler

Sayın Salvia,

Umarım cevap çok geçikmemiştir. Bir haftadır yoktum.
Öncelikle ben yerli de ve yabancı da lale soğanı yetiştirdim. Çiçekli kalma süresi konusunda bir fark yok. Yanlız amatör yetiştirilmiş, örneğin ben yetiştirmişim, yavruları size yollamışım vs gibi, bunların çiçeklenmesi elbetteki farklı olur. Çünkü soğan gelişimi yetersizdir.
Ama profesyonel firmaların (bildiğim kadarı ile türkiyede yanlızca şu anda Asya lale üretim yapıyor) ürettikleri soğanlar arasında hiçbir fark yok.
Antalya da ekmenize gelince bunu bence üretici firmaya danışmalısınız. Antalya çok sıcak iklimli, kışlar ılıman, lale soğanları ise soğuk görmeli ki çiçekleri güzel olsun. Belki ekmeden önce belli süre soğuk uygulaması yapılarak güzel çiçekler elde edilebilir. Size Asya lale sahiplerinden Korkut beyle temasa geçmenizi önerebilirim. web adresleri www.asyalale.com

sadiyeyavuz
17-04-2007, 15:32
laleri asya lale firmasından alacağınız gibi istanbulda öturan arkadaşlar eminöndeki çiçek satılan çarşıdan da alabilirler hepsi çıkıyor ve açıyor herhangi bir sorun yaşanmıyor arkadaşlar :D
hatta bakın birkaçını resminide yükledim...

sadiyeyavuz
17-04-2007, 15:38
bunlarda diğerlerinden birkaçı

kana06
26-04-2007, 00:32
lale... özellikle Anadolu'da apayrı yeri var ... lalelerle ilgili ayrı bir başlık olması güzel olmuş, keşke nergis ve sümbüller içinde olsa,soğanlı çiçeklere kafayı taktım, senede bir defa açıyor olması mı cezbediyor bilmiyorum, şimdilerde kana isimli, kökleri rizomlu olan ,yaprakları muz yaprağını andıran çiçeği yetiştirmeye çalışıyorum, Ankara ısrarla ısınmasa da ben geniş saksılara diktim ve içeri dışarı taşıyıp duruyorum, umarım açar, lalelerimin ve kananın da resmini eklemeyi düşünüyorum, yaşasın çiçekler....

cenoz
18-05-2007, 14:19
arkadaşlar ben daha yeni üye oldum çok güzel bir site teşekkür ederim
ben balkonumda ve evimim içinde birçok bitki ve çiçek besliyorum şimdi annemler istanbuldan bana bissürü lale soğanı getirdiler bildiğim kadarıyla lelelerin dikim zamanı geçti şimdi ben bu lale soğanlarını nasıl saklarım bir saklama yöntemi varmı yoksa dikeyim toprağın içindemi kalsın cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Halit Togay
20-05-2007, 19:31
Herkese merhaba,

Agaclar.net de forum sayfalarına yazmaya bugün başladım ve bir "soğanlı bitkiler" konusu olduğunu görünce çok sevindim. Ben soğanlı bitkileri özellikle beğeniyor ve yetiştirmeye çalışıyorum. Bahçemde yaz-kış-bahar da açan çok çeşitli soğanlı bitkilerden şimdilik küçük bir kolleksiyonum oldu. Sizlerle bilgi alışverişi yapmaktan mutluluk duyacağım.
Ekte, bilemiyortum becerebildim mi , bahçemde yetiştirdiğim lalelerin fotoğraflarını yolluyorum.
Türkiyede asyalale.com adlı sitede inceleyebileceğiniz lale yetiştiriciliği ve toptan satışını yapan bir şirket var. Web sitelerinde ekim ve yetişrime bilgilerini de bulabilirsiniz. Ayrıca www.blogcu.com/aysemelike adlı son derece amatör blog sayfamda da bir iki küçük yazı ve fotoğraf bulabilirsiniz....İlgilenenler için.....
Selamlarımla....

Hürriyet Gazetesi'nin Yeter Söz Milletin köşesinde bugün bir yazı yayınlandı. Nijat Ayvaz imzalı yazıda yazar Tekirdağ Kumbağ-Altınova da çektiği bir Osmanlı Lalesi fotosunu da eklemiş. Hatta soğanlarını da alarak yetiştirmiş. Ayşe Melike'nin yukardaki mesajdaki ikinci fotodaki iki renkli lalelerinden farklı görünüyor (Ayşe Melike blogunda ayrıntılı bilgi veriyor ve İstanbul Lalesi olarak adlandırıyor). Sanırım tek renkli. Gazetenin internet sitesinde bu sayfayı bulamadım. Ve fotografı da ekleyemedim. Yazara bir e-posta atıp siteye davet edeceğim. Yazar 13-19 haziran Tekirdağ Kiraz Festivali'nde fotoları sergileyecekmiş.

arb73
20-05-2007, 20:45
Bu yukarıda bahsi geçen yazının linki http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/6545655.asp?yazarid=42

Buda aynı konu ile ilgili önceden yayınlanmış diğer bir haber,ilginizi çekiceğini umarım http://www.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=pazarvatan_detay&hkat=1&hid=9330

Ve aşağıdaki linklerde Osmanlı lalesi ,tarihçesi ve özellikleri ile ilgili yazılar mevcut

http://www.bilimtarihi.org/kitaplik/063.htm
http://www.haber34.net/cevre/hos-geldiniz-laleler.html
http://www.bazaarturkey.com/press/istanbul-lalesi.htm
http://dergi.istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=518&did=3&sid=46

kana06
26-05-2007, 23:00
Soğanlari 4/5 Hafta +4 Derecede Bekletince Sahte Kiş Etkisi Yapiyormuş

nevsune
30-09-2007, 07:23
Lale, nergis ve diğer soğanlı bitki çeşitlerinin sezonunu açmışlar. Dün Koçtaşta yeni gelmiş olan, tohum ve soğan standından ayrılamadım.

"Double red riding hood" adlı lale soğanından aldım. Bu 25 cm.lik cüce boyuyla, katmerli ve harika bir kırmızısı olan çeşit. Yaprakları da çok güzel.
10'lu soğanlar halinde satılıyor. İleriki yıllarda dipten yavru veriyormuş.

Eylül ayından itibaren Aralık ayına kadar dikimi yapılabiliyor, baharda çiçekleniyormuş.

Bugün yeni saksı alıp dikeceğim. Şu anda elimde iki soğan var, ilerde çoğalacaklarını umuyorum.

Ashba
11-10-2007, 19:52
Bende malzemeleri hazırlamakla meşkulüm. Geçen sene forumdaki arkadaşların yardımıyla çoğalltığım soğanların islahı ve siyaha en yakın Gece Sultanı'nı yetiştirmek ilk hedeflerim.

nayda
15-10-2007, 17:50
Arkadaşlar bende geçen hafta tesadüfen lalenin çok değişik birkaç çeşidini buldum.

Hemde çok ucuza 1 euroya 1 pakette 15 tane soğan var. Deneyeceğim bakalım güzel olacakmı?

Birisi yukarda nevsune'nin verdiği resimdeki lale.

Diğeride bu. Bir dalda birkaç çiçek var.

http://img507.imageshack.us/img507/9595/laleler2ju6.jpg

Adı:Praestans Tulips

darla
26-11-2007, 15:16
Aslında lale konusunun devamını burada işlemek lazım.
Ben bütün soğanlarımı ektim ve köklendiklerini de gördüm.Ama bazıları köklenmedi hala..
Büyüdükçe resimlerini buraya muhakkak koyacağım.
Sevgiler...

espri
21-01-2008, 13:53
2 hafta kadar önce soğanı diktim
ama soğanlar dikilmeden filiz vermişti zaten :p

Sergül
16-02-2008, 21:03
Arkadaşlar bana tam bir yıl önce vazo içerisinde hediye edilen lalelerimi, çiçekleri solduktan sonra, soğanlarını toprağa ektim(saksıya), bu yıl soğanları açıldı ve baş gösterdi bir aydır toprak üzerinde görülen kısım 1cm boyunda kaldı, bu kadar yavaş büyümeleri normal mi ? :(

Penelophe
16-02-2008, 21:08
Soğanlar vazo içinde miydiler?

Sergül
16-02-2008, 21:20
Evet Penelophe.

Penelophe
16-02-2008, 21:25
Vazoyla beraber fotoğrafları var mı? Merak ettim..

Sergül
16-02-2008, 21:30
Vazo ile birlikte bir kareye sığdırmak zor olduğu için çekmemiştim. Sadece laleleri çektim o resmide ekledim zaten :(

Penelophe
19-02-2008, 14:08
Lalelerimde son durum, süsenlerle birlikte diktiğim soğanlar oldukça yavaş gelişiyor. Diğerli pek keyifli.;)

30562

30563

30564

espri
25-02-2008, 14:02
bir gün önce sıvı besinle karıştırdığım su ile de suladım.
inşallah iyi gelir.

Sergül
27-02-2008, 23:19
Penelophe! istediğiniz fotoğrafları kardeşimin lalelerinden çektim, benim lalelerimde tıpkı bu şekildeydiler. Acaba ben yanlış zamandamı ektim diye büyümekte bukadar gecikiyorlar.

Penelophe
29-02-2008, 17:52
Fotoğraflar için teşekkür ederim.:)

Siz tam olarak ne zaman diktiniz soğanları? Benim soğanlar da bu yıl yavaş geliştiler fakat son 10 gündür çok hızlandılar, hatta biri çiçek bile açtı.;) Fakat ömrümde gördüğüm en bodur laleye sahip oldum. En kısa zamanda fotoğraf ekleyeceğim.

aysemelike
29-02-2008, 19:27
Sevgili lale severler,

son ayın yazılanalarına şöyle bir baktım, bazı sorularınıza kısaca bir kaç cevap yazmak istedim....

Öncelikle saksıda lale yetiştirenler sakın yetiştirme aşamasında evde tutmayın, balkonunuza, bahçenize bırakın, korkmayın kolay kolay donmazlar. batı bölgelerindekilere zaten bir şey olmaz soğuk yerdekileri don zamanı kuytuya almanız yeter....Üzerine kar yağsa kaldırmayın...

Ne zamanki yapraklar iyice gelişir ve tomurcuk verme aşamasına gelir o zaman eve sıcağa alabilir ve çiçeğin büyümesini izleyebilirsiniz....

İzmir, kıbrıs vb. sıcak iklimlerde soğuk bölgelerdeki gibi kocaman çiçekli, uzun boylu laleler elde etmek sıcaklık nedeni ile zordur, erkenden tomurcuğa gider ve küçük bodur boylu çiçek açar, normaldir.. Buralarda ister bahçe ister saksıda olsun en gölge ve soğuk yerlere soğanları yerleştirin...

Son olarak lütfen kimse eşeleyip deşelemesin zamanı gelince açarlar, ki bu zaman sümbüller, nergisler, çiğdemler kadar erken olmayabilir.... Mart sonu mayıs ortası arasında herhangi bir zaman açabilirler, ki bu da türlerine bağlıdır....

Vazodaki su içindekilere gelince ilk kez gördüm ve çok güzeller, merak ettiğim şu oldu, tamamen vazoda suda mı yetiştirildiler yoksa yetişince çıkarılıp suya mı kondular :confused:

Herkese güzel laleli günler diliyorum... benimkilerin tümü henüz 5-10cm yaprakta, mart sonu sırayla açmaya başlayacaklar, eminim sizinkiler de sıralarını bekliyorlar.....
:rolleyes:

Penelophe
01-03-2008, 02:01
Melike hanım, İzmir'de daha önce de lale yetiştirdim fakat böyle kısa boylu ve iri çiçekli olmamışlardı. Sanırım soğanlarla ilgisi var, yarın fotoğraf çeker yüklerim..

Sergül
01-03-2008, 14:54
Melike hanım, lalelerin suda yetişip yetişmediklerini bilmiyorum. Bana hediy edildiler. Bizde (Kuzey Kıbrıs) çiçekçilerde çok gordüm, sanırım Hollandadan böyle geliyorlar.

Sergül
01-03-2008, 15:11
Penelope, tam olarak hatırlamıyorum. Vazoda çiçekleri solunca saksıya ektim. Uzunca bir süre yaprakları yeşil kaldı ,sonra tamamen kurudular ,demek ki böyle zamanlardı.(mart-nisan) Şimdi çimlendiler ,fakat büymüyorlar. Umarım sabırsız olan benim, bodur da olsa çiçek açarlar da sizlerle paylaşırım.

Penelophe
01-03-2008, 15:24
Sergül biraz sabırla açacaklarını düşünüyorum.;)

Bunlar da benden.:) :cool:

31144

31145

31146

31147

31148

Gatay
01-03-2008, 23:04
İyi geceler, lalelerim açtılar. Sizlerle paylaşmak istedim. Diğer saksı içindekiler henüz daha küçük onlarda en geç bir ay içerisinde açarlar sanırım. Gerçi cinsi black hero idi ama resmen koyu pembe açtı ;)

Sevgi ve saygılarımla

asyalale
05-03-2008, 15:17
Antalya'daki seramızdan görüntüler.Tüm müşterilerimiz,laleseverler 20 nisan 2008 Lale gününe davetlidir.

Saygılarımla,

Korkut Yetgin
Ziraat Mühendisi
Üretim Müdürü

limon
06-03-2008, 13:50
Muhteşemler Asyalale.

Hollanda'dan hediye gelen lale soğanları, diğerleriyle karışmasın diye saksıya dikmiştim. Bugünkü durumları;
31616

acemi çiçekçi
06-03-2008, 14:20
Benimde bu boya yakın lalem var bir kaç tane. Laleye vitamin gerekıyor mu? yoksa gelişimi için sulama kafi mi?

COYOTE
06-03-2008, 14:29
Konunun ilk sayfalarında sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. Bir de Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191) alt başlığında mevcut.;)

nalaan
06-03-2008, 18:55
merhabalar,
geçen yıl holladadan gelen lale soğanlarımı mevsim uygun olmadığı için ekmemiştim. Ancak bu yıl soğpanlar da kuruma var acaba lale soğanları artık lale veremez duruma mı geldi?bu konuda beni aydınlatabilir misiniz lütfen..

Ophrys
07-03-2008, 00:56
Sevgili nalaan
Soğanları hangi koşullarda sakladınız?
Ne şekilde (soğanın ne kadarlık kısmını gömdünüz)ve hangi ay diktiniz?

Fotoğraf ekleyebilirseniz sorununuzu daha hızlı çözebliriz.

nalaan
07-03-2008, 09:02
sayın Adabayrakoğlu soğanlar aynen geldikleri gibi delikli ambalajında durmakta...herhangi bir değişiklik yapmadım ambalajı ile muhafaza ettim...

ibrahim37
07-03-2008, 15:56
Sevgili nalaan geçen sene ekmediğiniz soğanlar hala poşetinde duruyorsa onlar büyük ihtimalle kurumumuşlardır. Ama yinede uygun bir yeriniz varsa hemen ekin kurumayan varsa belki yeşerebilir bu sene çiçek açmasada ileriki yıllarda açarlar.

beyaz orkide
07-03-2008, 16:23
Benım ilk lalem acmış size merhaba diyor tanışmak icin

Gatay
08-03-2008, 15:49
Merhaba, benim lalelerin çiçekleri soldu ve dökülmeye başladı. Bende saplarından kestim. Umarım zamanlama doğrudur. Bazıları çiçek yapraklarının hepsini dökümüşken bazılarında çiçek yaprakları vardı ama onlara da dokununca dökülüyorlardı.Şimdi yapraklarının sararmasını bekleyeceğim.Bu arada suladığım suya besin takviyesi yapabilir miyim ? Sümbüllerim geçince suladığım suya besin ilave etmiştim.

hassoman
11-03-2008, 22:11
....Şimdi yapraklarının sararmasını bekleyeceğim.Bu arada suladığım suya besin takviyesi yapabilir miyim ?..

Evet işleminiz doğru. Çiçeğin saplarını kesmekle iyi etmişsiniz. Yapraklara dokunmayın...sararıncaya kadar güneş görmeye devam etsin. Çünkü soğanlar enerjisini güneş ışığından yapraklarıyla toplayacaktır. Bu aşamada besin takviyesi yapmaya bence gerek yok. Ben bu takviyeyi kış aylarında yapılmasından yanayım. Bahara doğru yapılan (çiçek açmaya yakın) takviyenin ise bir yararı yok...

MSaygin
16-03-2008, 20:40
merhaba,

Bu yıla kadar nedense soğanlı bitkiler, özellikle de lale bana hep uzaktı."Bütün yıl bekle bekle 10 gün çiçek açsın, değer mi?" diye işlemişler bizi demek ki :)
Bu sene çok sevdiğim nergisler dışında, bir sürü de lale soğanı aldım, ne kadar iyi etmişim, balkon panayır yerine döndü.Bundan sonra her sene soğanların sayısını arttırarak devam edeceğiz ;)

32351
32352

80 kadar soğan almıştım, ekecek yer kalmayınca, artanları da plastik, üretim torbalarına ekmiştim.Şimdi onlar da açtıkça, hemen bir saksıya koyup, gelenlere ya da gittiğimiz yerlere hediye ediyorum.

MSaygin
17-03-2008, 12:04
Gerçekten çok güzeller, teşekkürler.
Yalnız şunu gözledim, sarı olanlar ilk açtı, farklı ortamlara da ekili olsalar hep sarılar önce açtı.Koyu renk çiçekli soğanlar da olacak, onlarsa hiç açmadılar henüz.

limon
17-03-2008, 12:16
Msaygın aynı sizin gibi düşünüyordum lale ve sümbül hakkında. Hatta açmış halde satılanlarını alanlara şaşardım hep. Mevsimlikler çok ucuz satılırken lale ve sümbül pahalı satılırdı. Sizin de yazdığınız gibi çiçeğinin ömrü kısa, geçip gidecek diye düşünürdüm. Fakat geçen sene bahçenin bir bölümüne yoğun bir şeklikde sarı lale soğanlarını ekip, onların büyüyüp çiçeklenmesini seyretmek muhteşemdi. Bu sene mi? ;) Bu sene geçen seneki sarıların dışında, 3-4 çeşit daha soğan alıp diktim. Tomurcuktalar bir iki güne açarlar gibi...

Bahçede çiçeklerin zamanı geçince yerlerinin boşalmasını sevmiyorum. Yaz soğanlılarıyla, lale soğanlarını aynı yere diksek, yaz sonunda soğanları çıkarsak nasıl olur?

espri
19-03-2008, 13:22
hala bu seviyedeler..
böyle kaldılar bazıları topraktan çıktığı gibi kaldı..
çiçek açarlar mı?
uçlarda görülen kurumaların önüne nasıl geçebilirim.
şu an doğu cephe fransız penceremin önünde çok uzun süre de güneş
almadan duruyorlar
tavsiyelerinizi bekliyorum..

Penelophe
19-03-2008, 17:34
Espri, bence hemen balkona **** cam kenarı güneş alan havadar bir yere çıkarın lalelerinizi, 1 haftada değişimi göreceksiniz.;)

Aşağıda benim aynı firmadan aldığım, soğanları eş büyüklüğe sahip olan lalelerim var. Sarılar dışarıda, pembeler de içeride gelişti.;)

32561

Buket Aknar
19-03-2008, 17:46
Benim lalelerim de nihayet uç vermeye başladılar. Sanırım haftaya çiçeklerini ve renklerini tam olarak göreceğim.

BenBen1967
19-03-2008, 17:59
İlk parti lalelerim açtı ve döktü .Diğer parti uçtan minik gösterdi,Fakat uzun uzun yapraklı olanlar var onları hala merakla bekliyorum ne zaman görünecekler diye . ;)

Hasan Lalezar
19-03-2008, 18:23
Bende bahçemdeki lale soğanlarını bazen erken açsınlar diye saksıya dikiyorum. Ama saksı , lale için bence küçük kalıyor. Özellikle sayın Espri'nin saksıları bence küçük. Zira bazen saksıdan alıp bahçeye dikmek için çıkardığımda saksının dibini köklerin kapladığını ve şıkıştığına şahit oluyorum. Bence bol toprak istiyor. Bahçedeki lalelerim hiç bir zaman saksıdakiler kadar narin olmuyorlar.

hyanik
19-03-2008, 20:39
selam herkese
bunlarda benım lalelerım

Ashba
19-03-2008, 20:54
Çok güzel gelişmişler hyanik, hayran kaldım! Gübre kullandınız mı?

ibrahim37
20-03-2008, 07:39
[QUOTE=MSaygin;215250]merhaba,

Bu yıla kadar nedense soğanlı bitkiler, özellikle de lale bana hep uzaktı."Bütün yıl bekle bekle 10 gün çiçek açsın, değer mi?" diye işlemişler bizi demek ki :)
Bu sene çok sevdiğim nergisler dışında, bir sürü de lale soğanı aldım, ne kadar iyi etmişim, balkon panayır yerine döndü.Bundan sonra her sene soğanların sayısını arttırarak devam edeceğiz ;)

Sayın MSaygın ben bu soğanlı bitkilerin sadece çiçeklerinden değil aynı zamanda yeşilliklerinden, büyümesini seyretmekten ve hatta onların canlı olduklarını bilmekten bile çok keyif alırım.
Beni etkileyen bir konuda bu soğanlı bitkilerin ölümsüz olmasıdır. Yani ağaçlar 10 sene, 50 sene veya 100, ancak soğanlırarın ömrü sınırsızdır. Soğanlı bitkiler toprak altından sürekli yeni yavru vererek (bir tür bölünme ile) çoğalıyorlar. Bu yavrular aynı bitkinin klonlanmış bir kopyasıdır. Yüzde yüz anneye benzerler.
Diğer bitkiler ise tohumlarından çoğaldığını düşünürsek. Yeni oluşan bitkilerin hiçbiri yüzde yüz anneye benzemez. Yani anne ölür yavru devan eder.
Bu durumu benim dağlarda incelediğim çiğdem ve lalelerde düşünün. Bu demektirki binlerce yıl önce var olan klonların tıpatıp aynısını bulmak mümkün.
Bu benim için gerçekten etkileyici bir şey.

Buket Aknar
20-03-2008, 08:44
Fotoğrafını eklediğim lale çiçeğini açtı, ancak boyu oldukça kısa. Dikkat ettiğimde diğerlerinin de durumları benzer. Soğanları birlikte aldığımız arkadaşımın lalelerini de inceledim, onlar çiçeklerini açmış hepsi de yaprakların içerisinde sıkışıp kalmışlar o kadar kısa ki!!!
Lalelerin bodur türü olur mu? Yoksa; gerek toprak, gerekse sulamada bir hata mı var?

espri
20-03-2008, 09:20
Espri, bence hemen balkona **** cam kenarı güneş alan havadar bir yere çıkarın lalelerinizi, 1 haftada değişimi göreceksiniz.;)

Aşağıda benim aynı firmadan aldığım, soğanları eş büyüklüğe sahip olan lalelerim var. Sarılar dışarıda, pembeler de içeride gelişti.;)

32561

bu mevsimde balkona almam sakıncalı olmazmı?
Malatya da yaşıyorum..
şu an havalar iyi olsada geceleri belli olmaz diye korkuyorum
evin içinde cam kenarındalar şu an?
ne önerirsiniz alayım mı dışarı?

Penelophe
20-03-2008, 09:24
Çok soğuk oluyorsa gündüzleri dışarı alın, akşamları da içeri. Başka birşey gelmiyor aklıma..

Özellikle de çiçeklerin durduğu odada bol sigara tüketimi varsa ve havalandırma azsa gözlemlerime göre buda bir etken..

limon
20-03-2008, 10:51
Lalelerin bodur türü olur mu? Yoksa; gerek toprak, gerekse sulamada bir hata mı var?

Buket Hanım, bu sene lale soğanı alırken paketin üzerinde çeşit çeşit ulaşacakları yükseklik vardı. Bahçeye diktiklerimi uzun aldım. Bir saksıya da bodurlardan diktim.
Uzunlar açmak üzere, kısalarda henüz tomurcuk göremedim, haftaya başlar sanıyorum.

Kısaca, lalerin bodur türleri var. :)

hyanik
20-03-2008, 14:06
Çok güzel gelişmişler hyanik, hayran kaldım! Gübre kullandınız mı?
hayır hocam.Gübre kullanmadım.şans diyelım.
ve lalelerimin son durumları
kocaeli derince

Nihal
20-03-2008, 15:53
Herkesin lalesi açmış.:(:(Benim iki tane lale soğanım vardı.Bir tanesinde bir kaç yaprak çıktı.Diğerinde hiç bir faaliyet yok.Yapraklarını çıkaranda kaç haftadır aynı durumda...

Ashba
20-03-2008, 21:21
Herkesin lalesi açmış.:(:(Benim iki tane lale soğanım vardı.Bir tanesinde bir kaç yaprak çıktı.Diğerinde hiç bir faaliyet yok.Yapraklarını çıkaranda kaç haftadır aynı durumda...

Sabırsızlanmayalım. Benim 3 büyük sıra saksım yeşil lale filizlerinden ibaret. Açanlar için erken olmuş dememiz daha doğru olur aslında. Haziranda açan türler bile var. Hatta geçtiğimiz sonbahar, saksı aldığım tezgahtar kendi lalelerinin hala çiçek verdiği konusunda çok ısrarcıydı :) bir ay sonra resim ekleyen biz olacağız dert etme :cool:
(Bu sene diktiğim tüm soğanlar filizlendi ve zararlılar ortada yok.. Mutluyum!)

hayır hocam.Gübre kullanmadım.şans diyelım.
ve lalelerimin son durumları

hyanik, sana zahmet vericem ama ne zaman diktiğin, toprağın, nerede tuttuğun, ortam ısısı vs hakkında hatırladığın, bildiğin kadarını bizlerle paylaşır mısın?

hyanik
21-03-2008, 12:16
hyanik, sana zahmet vericem ama ne zaman diktiğin, toprağın, nerede tuttuğun, ortam ısısı vs hakkında hatırladığın, bildiğin kadarını bizlerle paylaşır mısın?[/QUOTE]

Arkadasım,aralık basında dıktım.bım marketten almıstım soganlarını dısardalar.Kocaelıde ıkamet edıyorum.

pelikannn
21-03-2008, 15:47
size bi tavsiye lale severler olarak,
soğanlarınızı en geç aralık ayında dikin. kar altında olmayı çok severler, toprak o kadar önemli değildir. en geç aralık ayında dikmenizdeki yararda kışın en soğuk zamanlarda erken köklendiğinden don olayına karşı daha dayanıklı oluyorlar. çok derine gerek yok ama soğanın üstü örtülecek kadar derinlik yeter ve eğer daha sonraki senelerdede soğanınızdan çiçek ve yavru almak isterseniz mutlaka güneş görmeli böylece soğandaki vitamini değil direk yapraklarla ürettiği vitamini kullanacaktır. kar ve güneş burdaki en önemli etken. bundan sonrasını lale soğanı kendi halleder. :)))

hassoman
21-03-2008, 17:50
size bi tavsiye (....) soğanlarınızı en geç aralık ayında dikin. kar altında olmayı çok severler....

İklimi sıcak olan bölgelerde lale yetiştirmek isteyenler (ya da dikimde geç kalanlar) yaşadıkları yöreye kar yağmadığı için üzülmesinler; lale, çiğdem, sümbül gibi soğanların toprağa gömmeden önce soğutma işlemi uygulasınlar. Soğutma işlemi için çiçek soğanlarını buzdolabında 1,5 ay 2 ay tutulmalı. Yalnız, çiçek soğanlarının yanında kesinlikle meyve bulundurulmamalı... Sonra hemen dikim işlemine geçilmeli.

Dikilecek derinlik konusunda çeşitli görüşler var::
- Yarısı dışarda kalacak şekilde (Saksılar için olabilir),
- Üzerini örtecek şekilde
- Büyüklüğünün üç-dört katı (10-12 Cm) derinliğe...

Ben 12-15 cm derinliğe ekiyorum. Çünkü soğanlarının nemi ve sıcaklığı ancak bu şekilde koruyabileceğine inanıyorum...

safiris
21-03-2008, 19:23
Lale soganlari ekim ayinda toprakla bulusurlar.Toprak bol kumlu olmali. Kisi serin bir balkon **** bahcede gecirmesi gerekli. Nisan Mayis aylarinda bitki topraktan cikip sizi selamlamaya baslayacaktir. Ciceklerin ömrü oldukca kisadir. Cicekleri kuruyan Lale soganlari yazi kuru ve havadar bir oratamda gecirmeleri gerekiyor ayrica günes isigiyla temasi olmamali.

Ben bir sepetin icine saman doldudup Lale soganlarini arasina birbiri ile temas etmecek sekilde sakliyorum. Topraktan cikan Lale sogani kendi icinde bölünüp cogalabiliyor **** yan taraflardan minik soganlar cikartiyor. Bunlari ayirarak cogaltmak mümkün.

pH6,5-7 olarak sevmektedir.

Herkese bol yesilli günler.

şükran ünal
23-03-2008, 15:37
Bahçemizde bir arada ekili olan bu lale, nergis ve sümbül soğanları henüz açmadı.

Ashba
25-03-2008, 20:47
Siyah lalelerimin filizleri bol güneş gördüklerinden kısa kalmıştı. Ben de boy atsınlar diye saksıları bodruma indirdim. 5-7 gün orda unuttum ve zamanım olup da durumlarına bakmaya indiğimde gözlerime inanamadım. Aylardır büyümek bilmeyen filizler 7-8 cm den 20-30 cm ye kadar uzamışlardı. Çiçek uçlerı da verdiler. Güneşe aldım ve iki gündür büyük bir hızla karanlık ortamda zayıf kalan yapraklarını güçlendiriyorlar :)

ar_da
26-03-2008, 17:36
Laleri hangi ayda topraktan almalıyım **** almalı mıyım? Ben laleri yerinden hiç oynatmıyordum, yaz kış hep yerlerinde duruyorlar. Lalelerim pek fazla çiçek açmıyorlar, açanlarda cılız açıyorlar. Yardımlarınız için teşekkürler.

zenfree
26-03-2008, 19:17
Sayın ar_da bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191) başlığa baktınız mı?

Ayrıca derginin Haziran 2007 (http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html)sayısında çok güzel bilgiler var. :)

phal
27-03-2008, 12:58
Lalelerimi camekanlı balkonumda tutuyordum,yani ortam serin aydınlık ama güneş görmüyordu.Hepsi tomurcuk verdi,hatta biri çiçek açtı ama yaprakları sarardı yumuşadı ve sarktı ölmeye yüz tuttular:( Bugün onları evin içine,sabahları güneş alan cam kenarına koydum ve üzülerek izliyorum.Acaba güneş görmedikleri için mi bu hale geldiler:confused:
Not:Yapraklar resimde görüldüğünden daha sarı ve lekeli,ışık ayarından olsa gerek fotoda daha canlı çıkmışlar.Cama yaslamayınca sarkıyorlar.

denizakvaryumu
27-03-2008, 13:05
Güneş şart.

Penelophe
27-03-2008, 13:12
Siyah laleler (Quenn of Night) açtı sonunda.;)
Çok güzel bir bordosu var..

33236

33237

Ophrys
27-03-2008, 13:12
Güneş şart.

Lalelerim 1 dk dahi güneş görmüyorlar.
Sadece gün ışığı ile gayet sağlıklı açtılar.
Bu durumda güneş dışında bir sorun olmalı.
Ya sulamayı çok fazla yapıyorsunuz **** soğanda hastalık oluştu.

denizakvaryumu
27-03-2008, 13:15
Çiçek açarlar ya sonrası ?

Gelecek sene için yaprakları vasıtasıyla güneşten elde edecekleri besini güneş olmadan yapabilirler mi?

Ophrys
27-03-2008, 16:19
Çiçek açarlar ya sonrası ?

Gelecek sene için yaprakları vasıtasıyla güneşten elde edecekleri besini güneş olmadan yapabilirler mi?

Sadece şans değildir herhalde.
5 yıldan beri açıyorlar.
Çiçekler aynı büyüklükteler.
Soğanlarda hiç bir sorun olmadı şimdiye kadar.

phal
27-03-2008, 23:48
Yanlız benim buradan gördüğüm kadarı ile sn. phal in tulip. lerinin sarkmalarının başlıca nedeni ışık yetersizliğinin yanında toprağının da çok gevşek olabileceği.

Yaprakların sararıp yumuşamasını da açıklar mı bilmiyorum ama sn.Lusidia Bahya bir konuda haklı;toprağı eminönünde bir çiçekçiden nispeten pahalı bir fiyata aldım ve diğer saksı topraklarından farklı olarak daha hafif,gevşek,çok geçirgen ve açık renkte(kahverengi).Tüm süs bitkileri için yazıyor ama saydığım gibi orkide torfuna benzer özelliklere sahip,ıslanınca birleşip yapışmıyor ve sağlamlaşmıyor.Bu toprak acaba lale gibi soğanlı bitkilere uygun değil mi?Hatta Sn Lusidia Bahya yeri gelmişken size sorayım;sizce böyle bir toprağı orkide substratlarına karıştırıp değerlendirebilir miyim??

Ludisa Excellence
29-03-2008, 10:18
Hatta Sn Lusidia Bahya yeri gelmişken size sorayım;sizce böyle bir toprağı orkide substratlarına karıştırıp değerlendirebilir miyim??

İsmi geçen TOPRAĞI turba/humus diye algılıyorum ki;

Şidilik orkidelerinizin yanına bile yaklaştırmayın derim.Siz forumdaki tavsiye edilen mix lerden istifade edin.

Elinizdeki humusuda değerlendirmek istiyorsanız;
tahmimce dışmekan bitkilerinizde 1 ölçek humusu 2 ölçek bahçe toprağı ile karıştırıp kullanabilirsiniz.İçmekenda ise 1 ölçek dere kumunu 3 ölçek humusa katıp değerlendire bilirsiniz.
(Oranlar değişe bilir, bunlar benim kişisel deneyimlerin)

Buket Aknar
29-03-2008, 10:39
Fatma hanım her nekadar fotoğraflarda güzellikler bölünmüşse de laleleriniz çok güzel.
Bu arada bana göre oldukça ilginç bir durumu paylaşmak istiyorum. Benim lalelerim daha önce bahsettiğim gibi ilk önceleri bodur açtıktan sonra(toprağın hemen üzerinde yeşil yaprakların arasında) hergün aşamalı olarak boylarında uzama olarak normal boylarına ulaşıyorlar. Ben onların uzun bir tomurcuk verip açmasını bekliyordum. Bu durum normal mi?

phal
29-03-2008, 16:10
Sayın Lusidia Bahyaya önerileri için teşekkürler.

Bu arada bana göre oldukça ilginç bir durumu paylaşmak istiyorum. Benim lalelerim daha önce bahsettiğim gibi ilk önceleri bodur açtıktan sonra(toprağın hemen üzerinde yeşil yaprakların arasında) hergün aşamalı olarak boylarında uzama olarak normal boylarına ulaşıyorlar. Ben onların uzun bir tomurcuk verip açmasını bekliyordum. Bu durum normal mi?

Sayın Buket Aknar,şimdiye kadar yurtdışından getirttiğim lale soğanları hep bahsetmiş olduğunuz biçimde açtı ve oldukça sağlıklı geliştiler.Ancak eminönünden ve belediyeden aldığım soğanlar beklediğiniz gibi uzun saplı tomurcuklar verdiler.Türe bağlı mıdır bilmiyorum ama sizdeki gibi açan lalelerim daha iri ,daha parlak ve uzun ömürlü oldular.Bahsetmiş olduğunuz durum normal hatta bence iyiye işaret;)

Buket Aknar
29-03-2008, 17:53
Sayın phal; fotoğraflarını görüntülemek için geç kaldım inşallah yarına fotoğraflarını ekleyeceğim. Geçtiğimiz yaz ben de Eminönünden lale soğanı almıştım ama şu anda onları hangi saksıya ektiğimi hatırlamıyorum. Yarın iyice inceleyip fotoğraf ta ekleyeceğim.

dal
29-03-2008, 20:05
Buket hanım benim lalelerimde öyle açıyor yavaş yavaş sapları uzuyor sanki çanak bölgesi de gelişiyor.Çok sağlıklı olması da cabası:)

Buket Aknar
29-03-2008, 20:08
Sizde de ayni durumun olmasına doğrusu sevindim. Demekki bu durum normal. Ben nerede hata yaptım diye düşünmeye başlamıştım.

Buket Aknar
30-03-2008, 16:28
İşte benim lalelerimden bazıları...Bugün yağmur sonrası çektiğim fotoğraflarda önceki mesajlarda bahsettiğim gibi bodur açıp ardından boyları yükselen lalelerimi görüntülemeye çalıştım. Boyları uzun olanlar ilk açtıklarında birinci fotoğrafta gördüğünüz giiydiler, ardından böyle oldular.

karpapatya
31-03-2008, 17:37
Size zavallı lalemden bahsetmek istiyorum.

Mart başında soğanını aldım ve ektim. Sularken bir baktım bir nokta büyüklüğünde çürüme var. Ellemedim. Yaprak çıkardı ama çok düzgün değil. Bir başka gün yeşil toz halindeki küfü farkettim...Çiçek sapı da 1,5 cm kadar uzamış ama ucu küflenmiş.

Vee en sonunda yapacağımı yaptım. Soğanı çıkardım. Soğanın dibinden aşağıya doğru 10 cm uzunluğunda saçaklı kökleri zedelemedim tabii ki.

Ve onları gördüm...Minik beyaz kurtlar soğancığımı durmaksızın kemiriyordu. Yer yer çürüme yapmış kısımlar vardı. Maket bıçağıyla çürükleri ve hain kurtları nazikçe temizledim. Yaptığım bu işlem bana birşey çağrıştırdı. Evet evet o oksijenli su idi.

Bir kapak kadar oksijenli suyu soğana döktüm. Toprağı da değiştirdim.

O anda kendimi Çanakkale savaşında yaralı askerlere pansuman yapan hemşireler gibi hissediyordum.

Bugün yavaşça yumrunun üstüne gelen toprakları aralayarak kurt ve çürüme var mı diye baktım. Yoktu.

Umarımböyle devam eder. Yeni bir çiçek sapı çıkarır belki bana.

Ne dersiniz dostlar çıkarır mı?

limon
02-04-2008, 17:55
Sarı lalelerim açtılar :)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15989&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15988&c=608

Maude
03-04-2008, 18:06
Bunlar da benimkiler. İlk defa bu sene aldım iki tane lale. Minik olan da açtı şimdi, umarım soğanları muhafaza etmeyi başarırım da seneye de açarlar.

limon
10-04-2008, 13:29
Hollanda'lı lalelerim de açtılar. :) Renklerini çok beğendim. Bir tanesi henüz tomurcukta bakalım o ne renk açacak?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16095&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16094&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16093&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16092&c=608

ilknur aşık
10-04-2008, 14:24
Geçen hafta pazar günü tesadüfen Kocaeli'nden geçtim. Lale festivali füzenlenen Seka parkını gezme imkanı buldum. Park muhteşemdi. Belki 1.000.000. lale ekmişler. Bir kaç ta fotoğraf çektim.

ilknur aşık
10-04-2008, 14:32
Bunlarda devamı.
Pazartesi günü hemen Kocaeli Belediyesini arayıp lalelerle ilgili bilgi sordum. Laleleri Asya laleden aldıklarını söylediler. :eek:

Buket Aknar
10-04-2008, 14:54
Bu ne güzellik? Böyle manzaralar genellikle başka ülkelerde olurdu da imrenirdim. Demekki artık bizler de onlarla yarışabilirmişiz!

limon
10-04-2008, 15:48
Muhteşemler. Kocaeli civarındakiler kaçırmasın diye festivalle ilgili konu açmıştım aslında ama pek rağbet görmedi :)

(Bu lalelerin soğanlarını atmazlar değil mi?)

Ashba
12-04-2008, 12:23
Belediyeler lale soğanlarını uzun vadeli kullanmazlar. Masraf ve hastalık, sorun yaratıyor büyük sayılarda..

Oyaman
12-04-2008, 18:08
Bunlarda benim bahçemdeki Laleler

limon
12-04-2008, 20:54
Çok güzeller Oyaman. Ellerinize emeğinize sağlık. Bu arada yanlış hatırlamıyorsam ağaç bordürleri kendiniz yapmıştınız. Onların da işçiliği süper.

Oyaman
12-04-2008, 22:49
Teşekkür ederim sevgili Limon , evimizi kaba inşaat olarak aldım ve herşeyini
bahçe dahil ben yaptım .

ardabora
13-04-2008, 00:44
Sayın oyaman,ağaç bordürlerinizi ben de çok beğendim,sitede bir yerde nasıl yapıldığını anlatmışsınız ama bulamıyorum o sayfayı,nerede gördüm acaba? ;)

Bugün ben de oğluşumla Emirgan parkına gittim,kendimden geçtim desem yeridir. :dilli:

Emirgan1 (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16149&c=607)

Emirgan2 (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16148&c=607)

Emirgan3 (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16147&c=607)

Emirgan4 (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16146&c=607)

Emirgan5 (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16145&c=607)

Emirgan6 (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16144&c=607)

Emirgan7 (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16143&c=607)

limon
20-04-2008, 14:51
Bahçemdeki en geç açan lalelerim:
35145
Ben pek beğenmedim renkleri ama eşim pek beğendi, zaten O'na jest olsun diye ekmiştim;)

Buket Aknar
20-04-2008, 21:01
Sevgili Limon lale çok güzel, hele yaprak uçları bir başka güzel. Ben bol bol lale ektim envayi çeşit ve renkte lale açtı ama hiç birinin yaprak uçları böyle değil.

limon
20-04-2008, 21:17
Teşekkür ederim Buket Hanım. Paketindeki çiçeğin aynısı açtı. Soğanlılar pek hayal kırıklığına uğratmıyor çiçek bakımından.

Sn.Oyaman evet eşim GS'li. Ekim Kasım gibi sizin için bakarım sarı-lacivert(olmasa da koyu moru) rengine.

Ben lalelerimin içinde sanki en çok mor renkte açanları sevdim. Ancak şimdi sarılar ve morlar çiçeklerini döktü. Birbirine karıştırmadan kaldırmak ta benim gibi dalgın birisi için ayrı bir sorun. Geçen sene tek renk diktiğimden sorun olmamıştı. :)

Buket Aknar
20-04-2008, 21:48
Bunlar da benim lalelerimden bazıları...

Oyaman
20-04-2008, 23:57
Bende dahil komşularımın en beğendiği Lale , koyu Mor olanlarıydı . Sarı kırmızı
rengi ise geçen sene çiçeği küçüktü ancak , bu sene oldukça uzun saplı ve büyük açtı . Çokgösterişli idi .
Buket Hanım Beyaz Lalenizi çok beğendim , arkada görünen havuzunuzda bahçenizin en güzel yeri . .

NİDA
21-04-2008, 10:07
Benim lalelerim bu hafta ancak açtı.İşte benimkilerden bazıları.

NİDA
21-04-2008, 10:09
Bir diğeri

NİDA
21-04-2008, 10:11
Buda diğeri. (Tabi bunları ekim ayında 3,5 yaşındaki oğlum dikmişti, benim lalelerim diye onları öpüyor.)

Ashba
21-04-2008, 17:24
ilk fotoğraf geçen seneki yerli lalem, soğanını kaybettim :(
Diğerleri Queen of Night

Emre Albayrak
21-04-2008, 18:19
Bitkiler aleminde nedendir bilmem en sevmediğim ve projelerde hiç kullanmadığım bitkidir lale.Bir kötülüğü dokunmadı ama işte.. Laz damarı sevmedim dedimmi bir kere sevmem..

Ashba
21-04-2008, 20:35
Zevk meselesi tabii. Ben de bir okadar seviyorum laleyi; aşığım adeta. Bütün sene seyredebilirim açsa...
Aslında hayalim öyle bir zincir oluşturmaktır. Erken açandan geç açana, geç açandan erken uyarılana doğru yeterli miktardaki laleyle bir süreklilik elde etmek...

Buket Aknar
21-04-2008, 21:34
Bende dahil komşularımın en beğendiği Lale , koyu Mor olanlarıydı . Sarı kırmızı
rengi ise geçen sene çiçeği küçüktü ancak , bu sene oldukça uzun saplı ve büyük açtı . Çokgösterişli idi .
Buket Hanım Beyaz Lalenizi çok beğendim , arkada görünen havuzunuzda bahçenizin en güzel yeri . .

Oyaman beğenize teşekkürler. beyaz laleme ben "Türk Lalesi" diyorum.(ismini öyle yakıştırdım).

limon
21-04-2008, 22:33
Emre Bey, çiçeği kısa ömürlü ve soğanlarını çıkarmak gerekiyor belki ondandır.

Çünkü ben de geçen seneye kadar, annemin çocukluktan beri her lale-sümbül gördüğünde "Aman almayalım onları, çiçekleri hemen geçiyor, atılıyor" sözlerini hatırlar, hiç yaklaşmazdım kendilerine. Taa ki geçen sene bu sitede soğanlarının topraktan çıkarılıp, derekumunda karanlık bir yerde saklanması gerektiğini öğrenene kadar. Geçen sene denemelik 10 soğanlık bir paket lale almıştım. Çok memnun kaldım. Bu sene o 10 soğan artmıştı ve ben de değişik çeşitlerinden daha aldım. Seneye onlar da artmış olacaklar. Hatta seneye planım, çimlerimin arasına çiğdem soğanları dikmek. Çimlerin biçme zamanı gelene kadar bahçemi renklendirsinler :)

nuzel
22-04-2008, 08:11
benim lalelerim yeni yeni açmaya başladı, yüksek yerde oturuyorum ondanmı acaba?

nevsune
22-04-2008, 08:45
Cumartesi günü gittiğimiz Ayaş Ovabağ'da görüntülediğim bu laleler, aslında canlı sarı renkliymiş. Fakat yanlarındaki mor renkli lalelerden etkilenip zaman içerisinde bu hale dönüşmüşler.

Nihal
22-04-2008, 19:59
Çiçekleri solan lalelerimin soğanlarını nasıl saklamam gerekiyor?Toprakta kalsa çürürler mi?Yardımlarınızı bekliyorum;)

Oyaman
22-04-2008, 21:05
Çiçekleri solan lalelerimin soğanlarını nasıl saklamam gerekiyor?Toprakta kalsa çürürler mi?Yardımlarınızı bekliyorum;)

Sevgili gnc_nihal , eğer bahçede ise yapraklar sararıncaya kadar gübre ve suyunu ihmal etme . Yapraklar sarardıktan sonra soğanı topraktan çıkarıp yaprak dibinden keskin ve temiz
bir bıçakla veya makasla kesin , köklerini ise 1-2 mm. bırakarak temizleyin . Daha
sonra soğanı yıkayarak topraklarını temizleyin ve kurutup kum içinde karanlık ve rutubetsiz bir yerde saklarsınız .Eski bir bayan çorabının aralarına kağıt koyarak
üst üste soğanları dizersiniz ve uygun bir yere asarsınız .Ben bu şekilde bekletiyorum .
Saksıda ise , bakımı aynı şekilde yapıp yapraklar kuruduktan sonra sulamayı kesip
saksıyı rutubetsiz ve karanlık bie yere alırsnız .Selamlar .

ardabora
23-04-2008, 02:49
Sevgili oyaman, benim de lalerimi çıkarmam gerekiyor artık,çünkü sürekli sulanan bir bölümdeler,fakat cesaret edemiyordum.Soğanları nasıl saklayacağımı bilmiyordum çünkü,acayip yararlı oldu yazdıklarınız.Artık yarın bu işi yapabilirim.

nuzel
24-04-2008, 11:36
bunlarda benim lalelerim:)

çiçeksever
24-04-2008, 13:13
Bunlarda Afyondan

limon
26-04-2008, 15:55
Üstteki sarı-kırmızı lale oldukça büyük bir metal saksıdaydı. Soğanların bir kısmını bahçeye bir kısmını bu saksıya dikmiştim. Ancak bahçeye ektiklerimle saksıya ektiklerimin çiçekleri o kadar farklı ki. Kesinlikle yerdekiler çok çok daha güzel oldular, renkleri bile daha canlı, çiçekleri kütür kütür ve katmer katmer. Seneye tüm lale soğanlarını bahçeye dikmeye karar verdim. Fotoğraftan belli mi fark?
35630

Buket Aknar
26-04-2008, 16:46
Ayni durumu ben de düşündüm ama bu yıl denemedim. Bu yıl çok gösterişli olmasalar da (tek tek açtıkları için saksılar çok da güzel durmuyordu) güzel çiçekler açtılar. Seneye hem bahçeye, hem de daha sık dikeceğim.

hassoman
20-05-2008, 21:07
Evet Limon'un dediği laleler bende de çok geç açtı ve hala solmadılar.
(Yalnız bir yakınmam olacak. Limon bu laleleri bilerek mi aldı bilmiyorum.
Gerek çiçek paketlerinde olsun, gerekse fide ve fidanlarda etiket ve paketlerde tanıtılmış olanla ilgisi olmayan başka tür ve çeşitlerle karşılaşabiliyorsunuz. Örneğin vişne diye bana satılan fidanın erik olduğu iki yıl sonra belli oldu. Bu lalelerde de paket üzerinde başka resim vardı ama ortaya çıkan ise bunlar oldu. Bu yıl aldığım sarmaşık gülde de aynı olay başıma geldi. Neyse istediğim çeşidinden olmasalar da bu laleri sevdim hiç olmazsa...)

dal
20-05-2008, 21:47
Bunlarda benim lalelerim hala açık haldeler.
http://img132.imageshack.us/img132/9172/resim387sv1.th.jpg (http://img132.imageshack.us/my.php?image=resim387sv1.jpg)
http://img132.imageshack.us/img132/4981/resim386jm5.th.jpg (http://img132.imageshack.us/my.php?image=resim386jm5.jpg)

Buket Aknar
20-05-2008, 23:10
Hassoman ve dal ikinizin de laleleri çok güzel. Sn Hassoman; sizin gibi ben de ayni durumdan şikayetciyim. Siyah diye aldığım lale mor renk açtı. Picasso diye aldıklarım vardı ki tek tük çiçek açtılar gerisi (yaklaşık 15 tanesi) hiç çiçek açmadı. Geçen gün saksılarını kazdım ve hepsini (5 saksıya dikilmiş yaklaşık 30 soğan) iki saksıya yeniden diktim. Yazı saksı içerisinde geçirmelerini sağlayacağım. Bakalım bu yıl onları eritmeden koruyup güzel çiçeklendirebilecekmiyim?

limon
23-05-2008, 13:04
Sn. Hassoman bu yazınızı yeni farkettim. Paketteki fotoğraf sarı-kırmızı idi. Benim lalelerim de aynı paketteki gibi açtılar. Ancak, açtıktan bir iki gün sonra çok güneş alan yerdekilerin rengi aynı sizin ikinci fotoğrafınızdaki gibi beyaz-vişne rengi tonuna döndü. Gölgedekilerin çiçekleri uzun süre canlı sarı-kırmızı kaldılar, solmalarına yakın onlar da vişne rengi-beyaz oldular.
Yere diktiğim soğanların çiçekleri çok daha büyük, katmerli ve canlı renkte açtılar. En geç açan laleler bunlar oldu.

smiy
03-07-2008, 22:54
Ben birşey sormak istiyorum acaba lalelerin tohumu olur mu? Yanlış yazdığımı düşünmeyin soğan değil tohum. Bu da nerden çıktı derseniz geçen gün eşim komşu ilçeye bir iş için gittiğinde yol kenarlarına ekilmiş lalelerin kuruyan çiçek kısımlarında tohum benzeri birşeyler görmüş ve alıp getirmiş. Ben daha önce böyle birşey görmediğimden merak ettim acaba lalelerin tohumu da oluyor mu?

Ashba
04-07-2008, 22:22
Evet, oluyor. Zaten bu kadar tür olmasını sağlayan da o tohumlar. Fakat tohumdan üretimi oldukça zor ve zaman istiyor. Bu nedenle pek tercih edilmiyor. Tohumdan yetiştirme konusunda tavsiye veremeyeceğim; ben de fazla bir şey bilmiyorum.
Biz, genellikle lalelerimizin çiçeklerinin tohuma kaçmasına izin vermiyoruz. Böylelikle soğanlar daha güçlü oluyor.

ibrahim37
05-07-2008, 19:15
Parklara ekilen lalelerin neredeyse tamamı steril olduğundan dolayı tohum tutmuyorlar. Yabani veya doğadan elde edilen türlerin tamamı çok güzel tohum tutuyor. Ancak tohumların çiçek açacak boyutta soğan geliştirmeleri 3-4 yıl alıyor. Bu yüzden soğanlardan yavru elde etmek daha kolay görünüyor.

Hasan Lalezar
05-07-2008, 23:01
Bu sene bir kaç lalemi denemek amacıyla tohuma bıraktım. Tohumlar etsiz mercimek tanelerine benziyor. Ama o kadar fazlaki. Bunlardan lale çıkacak olursa etraf laleden geçilmez...

ibrahim37
06-07-2008, 03:13
Sayın lalezar size tavsiyem lale tohumlarınızı açıkta bırakmayınız. Bir miktar kuru kumla karıştırıp küçük bir kutuda muhafaza ediniz. Böylelikle tohumlar kuruyup yok olmayacak. Ekiminizi uygun ortamda yaparsanız tamamına yakını çimlenecek. Böylece birkaç sene sonra eşe dosta dağıtacağınız bol bol soğanlarınız olacak.
Ancak ben parklardaki lalelerin tohum tuttuğunu görmedim. Sizinkiler özel bir tür olsa gerek!!

Ashba
06-07-2008, 10:32
Neden tohum tutmazlar?

Hasan Lalezar
06-07-2008, 17:52
Laleleri çiçek aşamasındayken elimle **** ufak bir çöple tozlaştırdım. Erkek organdaki tozları dişilere sürdüm. Sadece bunu yaptığım laleler tohum verdi. Sayın İbrahim tohumlar için uygun zaman nedir biliyormusunuz? Acaba çimlenme engeli varmı bu tohumlarında?

smiy
06-07-2008, 20:13
Bende ilk defa lalelerin tohum tuttuğunu gördüm ama inanın neredeyse yol kenarına ekilmiş lalelerin tamamı tohum tutmuş.

ibrahim37
07-07-2008, 05:47
Neden tohum tutmazlar?

Parklara ve yol kenarlarına ekilen türlerin çoğu Hollanda'dan gelmedir. Bu lale türlerinin tamamına yakını çaprazlama elde ediliyor. Bu melezlerin çoğuda kısırdırlar. Yani bir şekilde genetiği ile oynanarak elde edilmişler. Bundan dolayı tohum tutmuyorlar.
Ancak bazı türler melezde olsa gayet güzel bir şekilde tohum tutuyor. Belediyede ekim yaparken türleri karıştırmadan ekim yaptığı için tohum tutan bir türe denk gelmişse aynı yerdekilerin tamamı tohum tutması gayet normaldir.
Aynı durum Hollanda'dan gelme çiğdemlerimdede mevcut. Her türlü denememe rağmen tohum tutturamadım.
Ekim zamanı konusunda laleler hakkında çok fazla tecrübem yok. Ben geçen sene çiğdem tohumlarımı eylülde ekmiştim çimlenme % 50 ye yakın çıktı. Sanırım aynı durum laleler içinde geçerli olması gerekir.

Kharel
02-08-2008, 01:54
Parklara ve yol kenarlarına ekilen türlerin çoğu Hollanda'dan gelmedir. Bu lale türlerinin tamamına yakını çaprazlama elde ediliyor. Bu melezlerin çoğuda kısırdırlar. Yani bir şekilde genetiği ile oynanarak elde edilmişler. Bundan dolayı tohum tutmuyorlar.
Ancak bazı türler melezde olsa gayet güzel bir şekilde tohum tutuyor. Belediyede ekim yaparken türleri karıştırmadan ekim yaptığı için tohum tutan bir türe denk gelmişse aynı yerdekilerin tamamı tohum tutması gayet normaldir.
Aynı durum Hollanda'dan gelme çiğdemlerimdede mevcut. Her türlü denememe rağmen tohum tutturamadım.
Ekim zamanı konusunda laleler hakkında çok fazla tecrübem yok. Ben geçen sene çiğdem tohumlarımı eylülde ekmiştim çimlenme % 50 ye yakın çıktı. Sanırım aynı durum laleler içinde geçerli olması gerekir.
öncelikle merhaba
bahsettiğiniz kısırlığın bazı melezlerde olup bazılarında olmamasının sebebi, bazı melezlerin şans eseri oluşturdukları zigottaki kromozom sayısının çift olması değil mi?
saygılar

susam
11-10-2008, 22:38
İki aydır uğrayan olmamış buraya ama ben yinede bir ümit soracağım. Eylül ayının ortalarında çeşit çeşit soğan alıp, torf dolu bahçeciklerime diktim. Bahçecik dediğime bakmayın, aslında terasımda tuğlalarla örmüş olduğum alanlar bunlar. 3 gün önce dayanamayıp bir hareketlenme varmı diye soğanlara baktım gömdüğüm gibi duruyorlar. Bu arada paketin üzerinde 15-18 cm derinlik işareti vardı. Ona göre diktim. Acaba niye hala filiz vermediler? Bu normal mi? Bilgisi olanlara duyurulur!!!

berduray
11-10-2008, 22:46
Bol bol nemlendirin toprağı, soğanları böcek, kurt yemediyse çıkacaklardır.

susam
12-10-2008, 12:18
Allahtan toprağım oldukça steril. Sevinebilirim :p

susam
12-10-2008, 14:42
Bu arada gübreleme yapmam gerekirmi? Sonra okuduğum kadarıyla bahçe toprağını seviyormuş. Torfa bahçe toprağı karıştırayım mı? Başka yapabileceğim birşeyler varsa yardımcı olurmusunuz?

mymuberra
12-10-2008, 21:09
Aynı konudan ben de muzdaripim arkadaşlar. Koçtaş'tan lale , nergis soğanları aldım, yazılan uygulamaya harfiyen uydum ve diktim ama hala kıpırtı yok anlamadım gitti. Açmayacaklarından şüpheliyim :(

susam
13-10-2008, 08:36
Aynı konudan ben de muzdaripim arkadaşlar. Koçtaş'tan lale , nergis soğanları aldım, yazılan uygulamaya harfiyen uydum ve diktim ama hala kıpırtı yok anlamadım gitti. Açmayacaklarından şüpheliyim :(

Mymuberra. Sanırım nergisler biraz daha geç filizleniyor. Benimkilerde de tık yok.:(. Sadece frezyalarım yapraklandı. Diğer soğanlar henüz uykudalar. Sanırım biraz sabretmemiz gerekiyor.

aysemelike
13-10-2008, 10:34
Sevgili Arkadaşlar,

Soğanlı bitkilerin bir baharda açanlar, ki lale onlardan biridir, birde yazın açanları vardır. Baharda açanlar yani çiçeklenenlerin önce soğuklanması yani soğanın soğuk bir dönemden geçmesi gerekir. Şu anda ekmiş olduklarınız ancak kışı toprakta geçirdikten sonra iklbaharda çiçeklenecekler ve ilk filizlerini kış ortasında verecekler. Aldığınız paketlerin üzerine dikkat ederseniz çiçeklenme dönemini gösterir.

Lale ve soğanlı btikiler hakkında geçen yılki dergilerimizden birinde benim yazdığım bir yazıyı bulabilirsiniz. Ayrıca bildiğim kadarı ile soğanlı bitkiler başlığımızın ilk mesajlarında da yetiştirlmeleri ile ilgili pek çok pratik bilgi konuşulmuştu....
Belki arama motorunu kullanarak onlara da erişebilirsiniz...

Hepinize bol laleli günler dileklerimle

Melike

Reyhan
13-10-2008, 12:06
Sanırım ben geç kaldım:( ama yine de yeni aldığım altı soğanı dikeceğim:D

ibrahim37
13-10-2008, 13:33
Arkadaşlar ben çiğdemlerimi geçen ay ekmiştim. Bazı lale soğanlarım hala kuru kum içinde duruyordu. Dün baktığımda soğanların inceden inceye uyanmaya başladığını gördüm ve hemen toprakla buluşturdum. Sanırım İstanbul için lale ekme zamanı başladı.

aysemelike
13-10-2008, 20:14
Sanırım ben geç kaldım:( ama yine de yeni aldığım altı soğanı dikeceğim:D

Ekmek için geç kalmadınız, ılıman iklimlerde aralık ortasına kadar ekim yapabilirsiniz. İç anadolu gibi soğuk yerlerde kasım sonu en geç ekim bitmiş olmalıdır....

Melike

mymuberra
13-10-2008, 22:14
Sağolun arkadaşlar gerçekten benimkiler öldü sanmış ve çok üzülmüştüm. Şimdi rahatladım.

papatyam
14-10-2008, 08:29
Lale soğanlarımı dün akşam diktim.

susam
14-10-2008, 09:41
Ah, ah! Açtıklarını da bir görsek.

aysemelike
14-10-2008, 21:10
Ah, ah! Açtıklarını da bir görsek.

Bunun için en az mart sonuna kadar sabretmeniz gerekcek..:rolleyes:

cybel
15-10-2008, 16:44
Ben lale ve çiğdem soğanlarını geçen hafta saksıya ektim.Bir hafta geçti ve lalemi çiğdem mi olduğunu tahmin edemediğim soğanlarımdan üçü filizlenmeye başladı. Ne yapmalıyım.

susam
15-10-2008, 18:06
Cybel. Sende bizim gibi sabırla bekleyeceksin. Yapacak bir şey yok. Bir de çiçeklendiklerini görmek için dua edelim.

cybel
15-10-2008, 18:08
Aslında bende bahara kadar beklemeyi düşünüyordum:) ama bunlar biraz erken çıkacaklar galiba.

elif59
25-10-2008, 13:49
*** arkadaşlar geçen yıl lale ekmiştim 1 tane çok güzel büyüdü açtı solduktann 1 kaç ay sonra baktım benim soganın etrafında 4 tane yavru cıkmış birkaç ay sonra tekrar baktım sogan falan bulamadım saksıdan cıkarmamıstım..meğer lale solduktan sonra soganı cıkarcakmışık saklayıp seneye yine ekim ayında ekicekmişik diye duydum dogrumu arkadaşlar 1 hafta önce bir lale soganı alıp ektim bunu bari kaybetmiyim

Reyhan
25-10-2008, 18:25
Doğru Elif, toprağı kuru bir halde de saklayabilirsin.

aysemelike
25-10-2008, 20:20
Ben lale ve çiğdem soğanlarını geçen hafta saksıya ektim.Bir hafta geçti ve lalemi çiğdem mi olduğunu tahmin edemediğim soğanlarımdan üçü filizlenmeye başladı. Ne yapmalıyım.

Büyük olasılıkla çiğdemleriniz filizleniyor, özellikle gece serin, gündüz sıcak bir yerde ise bu olabilir. **** cinsi güz çiğdemi isede şimdilerde açabilir.
Bir fotosunu ekleyebilirseniz daha sağlıklı bilgi verebilirim.
Eğer çiğdemlerse serin bir yere alın, bol ışıklı olsun (ama direk güneş almasın), çiçek açma olasılıkları artar..

Kharel
26-10-2008, 00:35
Ben lalelerimi geçen haftalarda hatta eylül sonunda ekmiştim. Ancak ziraat mühendisi bi tanıdıgımız bunun yanlış olduğunu erken çıkıp donacaklarını söyledi. Sizce napmalıyım. Üstlerini gübreyle örttüm ama işe yarar mı bilemiyorum.

ibrahim37
26-10-2008, 05:34
Bence bu doğru değil. Bu soganlı bitkiler ısı ve ışığa karşı son derece hassastırlar. Havalar belli bir dereceye kadar ısınmadıkça asla burunlarını çıkarmazlar. Ancak kışın ortasında havalar çok fazla ısınırsa veya mekan değişikliği yapılırsa belki yanılabilirler.
Kaldıki doğada bunlar her zaman toprak altındalar ve hiç bir zaman kışın ortasında açmazlar.

Kharel
26-10-2008, 11:22
Teşekkürler sayın ibrahim37. Yalnız birşeyi daha merak ettim. Madem sıcakta uyanıyorlar neden sonbaharda ekiyoruz?

bursevi
26-10-2008, 11:43
İstanbul da olupda doğal lale türlerinden satışı yapılan yerler hakkında bilgisi olan var mı? (T. acuminata , T clusiana vb.)

aysemelike
26-10-2008, 20:01
Teşekkürler sayın ibrahim37. Yalnız birşeyi daha merak ettim. Madem sıcakta uyanıyorlar neden sonbaharda ekiyoruz?

Bu soğanlı bitkilerin uygun gelişimlerini tamamlamaları için karanlık ortam ve soğuklanma dediğimiz, soğanın belli bir sıcaklığın altında, belli bir süre kalması gerekir, toprak yeterince ısındığında (ama bu bile hala pekçok çiçek için soğuktur!) yaprakları ve çiçek sapı gelişmeye başlar. Eğer havalar yeniden soğur **** kar yağarsa gelişim bu süre içinde durur ama kolay kolay yeşil aksama birşey olmaz....
sonbaharda ektik:
1-hava ılık kök gelişimi oldu
2-kışa doğru hava soğudukça soğanın soğuklanması tamamlandı
3-bahar geliyor yapraklar ve çiçek sapı göründü
4-türe göre marttan-mayısa çiçek açtı
Eh size de iyi seyirler......

önemli not: yapraklar görünüyorsa üzerine gübre koymayın, çürüme ve hastalanma olasılığı artar....

cevreizcisi
13-11-2008, 22:10
Merhaba arkadaşlar,soğanların öncelikle köklerinin uygun duruma gelmesi gerekmektedir.Bu geçen zamanda filizlenmesi ve baharda açması için.lale soğanları genelde büyük olmaktadır.çiğdem soğanları daha küçük olurlar ,nergiz soğanları ise sivri olur.Ayrıca İstanbulda olan arkadaşlardan uygun olanların mümkün ise orada lale soğanı dağıtıldığı zamanda elde ettiğiniz soğanlardan bizlerede yolayabilirseniz memnun olurum.

aurea34
16-11-2008, 00:07
Yetiştireceğim ilk çiçek lale olucak 2-3 güne ekeceğim lalelerimi ekmek çin geç kalmadım umarım?

gurcooo
16-11-2008, 10:52
Ben ektim 10-15 gün oluyor, yaklaşık 30 kadar lale ektim değişik çeşitlerde. Çoğunun filizleri görünüyor. Çiçeklerini sabırsızlıkla bekliyorum :D

cevreizcisi
16-11-2008, 11:43
kesinlikle geç kalmadınız özellikle havaların iyi gittiğinidüşünürsek ben 15 kasım gibi dikmekteydim genelde ama henüz dikmedim ,erken dikmeksadece lalenin erken açmasına neden olacaktır.Normalde aralık ayındada ekebilirsiniz,şubat ayında çiçek açmaya başlayacaktır genelde ama daha sonrada açan oluyor,ocak ayındada açabilir erken dikildiğinde

cevreizcisi
16-11-2008, 21:16
Lale soğanını erken ekersek ve uygun ısı ve şartları oluşturursa erken açar,çiçekçiler genelde bu yöntemi kullanırlar daha bizim çiçeklerimiz açmamış durumdayken onların çiçekleri açmış olurlar.Normalde kasım ayı sonu ve aralık başı gibi ektimben genelde ve sıkıntıda yaşamadım.Zaten ekmekte biraz geç kalınmış olsa Lale soğanı toprakta bile olmasa kendiliğinden köklenmeye başlar eğer başlamadı ise asla geç kalmamışsınızdır ekmeye.İşte benim geçen seneki lalemin bir tanesi.Birde soğanları çok derine dikmemek lazım.

Reyhan
19-11-2008, 22:21
Ben yüzeysel olarak diktim, yavaş yavaş canlanıyorlar, bu arada o arkadaki devasa çiçek yelken çiçeği mi?

cevreizcisi
19-11-2008, 22:37
Maalesef arkadaşım o yeşil değil.Sadece plastik bir tanıdık yeşili yerine plastiğini getirmiş herhalde ben bakamam diye düşünmüş olsa gerek :D ,artık dedim geleceğe canlısını isterim.Bakalımbekleyeceğiz.Lale soğanı saklandığı ortamda topraksız dahi olsa ekim zamanı gelince hava şartları ( saklanan yerin ısısı ) uygun durumdaysa kök vermeye başlar işte o zaman ekme zamanı bitmek üzere demektir.

Reyhan
20-11-2008, 09:15
Çok acımasızca, ben maket çiçekleri hiç sevmem, boşuna yer kaplarlar.Sen iyi yer bulmuşsun:D Laleler açtıklarında bir ay kadar dayanıyorlar sanırım, çiçeğin dayanma süresini bilen var mı:confused:

cevreizcisi
20-11-2008, 15:46
Bazıları uzun dayanıyor ki bir aydan fazla çiçeği açık kalmaz elbette.Bazende daha az zamanda açık kalabilir.Maket çiçekler yer kaplar doğrudur.İşte benimkisi hediye getirilince ne yapalım.Bir köşeye yer bulup koyduk.Yaklaşık bir metre civarında.Görüntüsü var ama cansız işte.

altinediz
21-11-2008, 12:17
Evet doğru söylüyorsunuz sayın cevreizcisi. 1 aydan daha uzun çiçekler açık kalmaz. Hatta sıcak bir ortamda ise bu süre daha da kısalmaktadır. Bu yüzden evin içi yerine balkon da, bahcede **** ısıtma yapmadığınız serin bir odnızda yeiştirmenii tavsiye edeceğim.

cevreizcisi
21-11-2008, 13:08
Özellikle kalorifer sistemini sevmiyor laleler.Daha önce evim sobalıydı.Isı belirli noktalarda olduğundan lalelerde sıkıntı yaşamadım ama kalorifer sistemi devreye girince öncekine göre daha cılız olmaya başladılar.

ismet şenad
14-12-2008, 23:09
Arkadaşlar:Ben çiçeklenme zamanını uzatmak için erken çiçeklenen, orta ve geç çiçeklenen çeşitleri ekiyorum. İlk açan lale ile en geç çiçek açan lalenin çiçek açma arası iki üç ayı buluyor. Böyle olunca uzun süre çiçekli kalmış gibi oluyor.

Sonra kısa zaman çiçekli olmasına rağmen, tabiatın kışın ölü gibi olduğu bir zamanda baharın ilk açan çiçekleri, insana yeni doğmuşcasına yaşama azmi katıyor. Birde onları aynı çeşitten guruplar halinde ektiğiniz zaman daha da ğüzel oluyor..

Ben lalelerim yeniden açıncaya kadar fotoğraflarına bakıp bahçede açmış gibi hoşlanıyorum.
Birkaç resmimi sizlerle paylaşmak istiyorum:

hüsnüyusuf
02-01-2009, 09:53
Geçtiğimiz yıl bir ansiklopedide rastladığım bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Bilenler mutlaka vardır. Lalenin anayurdunun topraklarımız olduğunun bir göstergesidir aynı zamanda.
Lalenin latince bilimsel cins adı olan Tulipa sözcüğü eskiden "sarık" anlamında kullanılan Türkçe "tülbent" sözcüğünden gelmekteymiş.Bu ad çiçeklerin kapalı haldeyken sarığı andıran görünümü nedeniyle verilmiş.

limon
02-01-2009, 13:35
Sn. İsmet Şenad, laleleriniz muhteşemler. Bu kadar soğanı bir kerede mi alıp ektiniz yoksa zamanla mı çoğaldılar?

Ben genelde onarlı paketlerden alıp gruplar oluşturmaya çalıştım ama geçen yaza doğru soğanları çıkardığımda renklerini karıştırdım. Soğanları topraktan çıkaracağım zaman çiçekleri ve yaprakları solduğundan ayırd etmekte zorlanıyorum.

Sizin yönteminiz nedir? Bu kadar çok lale soğanını çıkarıp saklamak zor olmuyor mu? Soğanlarının toprakta kalmaları sorun olmasa bahçenin her köşesine dikmek istediğim bir çiçek.

bursevi
02-01-2009, 18:18
Geçtiğimiz yıl bir ansiklopedide rastladığım bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Bilenler mutlaka vardır. Lalenin anayurdunun topraklarımız olduğunun bir göstergesidir aynı zamanda.
Lalenin latince bilimsel cins adı olan Tulipa sözcüğü eskiden "sarık" anlamında kullanılan Türkçe "tülbent" sözcüğünden gelmekteymiş.Bu ad çiçeklerin kapalı haldeyken sarığı andıran görünümü nedeniyle verilmiş.

http://www.yildizindunyasi.net/hertelden/lalenin_tarihi.htm

Bu linkten daha ayrıntılı öğrenebilirsiniz.

ibrahim37
03-01-2009, 03:55
******* lalenin anavatanı Anadolu gibi gözükmüyor. Daha çok orta Asya stepleri ön plana çıkıyor.
Şu anda Türkiye'de doğada bulunan lale türü 16 dır ve sadece 4 tanesi endemik. Okuduğum değişik yazılarda şu anda dünyada 1500 cıvarında lale türü mevcut. (Elbetle bu türlerin bazıları kültürel ortamlarda oluşturulmuş olabilir). Bu rakamlarda durumu doğruluyor. Ancak Osmanlı coğrafyasını ve onların laleye verdikleri önemide göz önünde bulundurursak. Onlarında lalenin kültüre alınmasında ve türlerin gelişmesinde bir çok katkılarının olduğu kesin.

Sayın limon; türlerin ve renklerin karışmaması için, büyük marketlerde özellikle bahçe malzemeleri satan yerlerde üretin saksıları için düşünülmüş, küçük plastik etiketler var. Bunların üzerine yumuşak kurşun kalemle türlerin isimlerini yazıp her saksının içine veya ocağın kenarına birer tane koyabilirsiniz. ****** soğanlarınızı topladığınızdada aynı çubukları birlikte muhafaza ederseniz herhangi bir karışıklık çıkmaz. Bende öyle yapıyorum.

ismet şenad
03-01-2009, 19:12
Sayın Limon: Lalelerin içinde önceki senelerin yavruları da var, yeni sezonlar da aldığım lale soğanları da var. Her sene bende olmayan çeşitlerden buldukça alıyorum. Maliyeti düşürmek için her renkten en az 100, 200 adet alıyorum. Onları 25'erli guruplar halinde hazırladığım yerlere ekiyorum. Geçen sene ağaçtan baklava şeklinde böldüğüm bölmelere ektim. Her bölüme ektiğim lalenin kot numarasını belirten bir numara koyuyorom.Söktüğüm zaman o numaraya göre ayrı ayrı kağıt torbalara paketliyorum. Biraz uğraştırıyor ama açtıkları zaman görüntü yorgunluğu alıyor.

Resimde ektiğim şekil:

limon
04-01-2009, 20:22
İbrahim Bey, teşekkür ederim.

İsmet Bey, sayı arttıkça gerçekten zorlayacak bir uğraş, şüphesiz o güzelliklerine değer. Lale soğanlarını çıkarınca mevsimlik çiçeklerden mi dikiyorsunuz?

ismet şenad
04-01-2009, 21:41
Sayın Limon: Geçen sene soğanları sökünceye kadar zaman geç oldu, fazla çiçek ekemedim. Yerine yerli mısır ve biber ektim. Gübresiz, çok lezzetli oldular.Bu sene plastik meyve kasalarına ve 30 cm çapında büyük saksılara ektim. Laleler çiçek açıp geçerken, yazlık çiçekleri diğer saksılara ekeceğim. Baharda açanlar kurumaya başlarken saksılarınla kaldırıp yerine yazlık çiçekleri yine saksıyla onların yerine geçirmeyi düşünüyorum. Böylece bahçe boş kalmamış olacak,inşallah başarırım.Baharlık soğanlar ve laleler iyice kuruyunca acele etmeden söküp paketleyebilirim.

limon
05-01-2009, 18:52
Geçen yıl bir kısım Lale soğanını saksıya bir kısım da yere dikmiştim. Yere diktiklerim çok daha iri çiçeklendiler. Ama sizin de bahsettiğiniz gibi bitkinin yeşil yaprakları solana kadar bekleyince yerine bitki dikilemiyor. Laleler daha bozulmadan aralarına Godetia (Ankara Çiçeği-Bahçe Açelyası) tohumlarından ekmiştim. Fakat Laleler solunca soğanlarını çıkarırken o sırada gelişmiş olan Godetia lar zarar gördü. Bu konuda muzdarip olduğum için en kullanışlı yöntemi bulmaya çalışıyorum. Kafes telden saksılar hazırlayıp, toprağa gömüp soğanları içine dikmeyi düşündüm. Sepetin etrafına da Laleler geçtikten sonra açacak yazlık bitki tohumları veya fideleri diksem, Lale soğanlarını çıkarma zamanında tel sepeti topraktan çekip alsam diyorum...? Gerçi bu sene geçti, sonbaharda toprağa doğrudan diktim artık.

Kiraz
05-01-2009, 19:11
Praktiker'de soğanlı bitkiler için satılan kafesli plastik sepetler görmüştüm. Sanırım bu amaç için satılıyordu.

Kiraz
05-01-2009, 19:15
Geçen sene saksıda olan soğanlı bitkilerin çiçekleri solunca, yapraklarının tamamen solmasını beklemeden (saksılara yeni çiçekler ekmek için), toprağıyla beraber, bozmadan plastik saksılara ya da toplu halde bahçenin bir yerine diktim. Tamamen kuruyunca da topraktan çıkardım.

ismet şenad
05-01-2009, 19:20
Sepeti topraktan çıkarırken etrafını yine dağıtırsın. Çünkü kışın toprak yağmur ve kardan basılıp sıkışacak.Bitki kökleri karışabilir.Tel sepet toprakta kısa zamanda oksitlenip çürüyebilir,tellerin kalın olması gerekir.Benim görüşüm laleler geçinceye kadar, yazlık çiçekleri poşet veya saksılarda yetiştirip, laleleri sökünce toprağa ekmek.Daha kısa zamanda az bir uğraşı ile bu işi yapabilirsiniz. Soğanları sökerken ne kadar dikkat etseniz de etrafına zarar veriliyor.

ismet şenad
05-01-2009, 19:36
Bir ecnebi linkte görmüştüm,o kafesli plastik kapları renkleri ayrı ayrı ekmek için bir de köstebek, danaburnu gibi zararlıların soğanları yemesini önlemek için kullanılıyor.Fiatı biraz fazla gibi, ben pazardan plastik meyve kasası aldım onlara ektim, tanesi 25, 50 ykr. arasında, bir kısmınıda 30 cm çaplı büyük saksılara bakalım hangisi daha randımanlı olacak.

Kiraz
05-01-2009, 19:51
Almayı düşünmediğimden fiyatlara bakmamıştım ama pahalı olabilir.

Bu sene bahçemin tamamı söküldüğü için elimdeki ve yeni aldığım soğanların tamamını saksılara diktim. Saksılarım pek büyük değil ve mecburen sıkışık diktim, çiçeklerinden çok ümitli değilim ama bu seneyi böyle geçirecekler. Sadece topraktaki nergislere ellemedim, onların da çıkarılması şart değilmiş, iki senedir aynı yerdeler. Geçen sene çok güzel açtılar, bu sene yeni yavrular da var bakalım ne yapacaklar?

ibrahim37
06-01-2009, 02:10
******* plastik meyve kasaları bu iş için çok uygun. Bende çiğdem ve lalelerimin bazılarını bu kasalara ektim. Zira geçen sene köstebekler ciddi hasar vermişti. Eğer istediğim gibi olursa bu kasaları elde etmek çok kolay böylelikle yazın soğanları sökmek gerekmeyebilir ve drenaj çok iyi olduğu için çürüme olmaması gerekir.
Ben hesasen yanları ve altı file şeklinde olan dikdörtgen plastik gömme saksı arıyordum bir türlü bulamadım. Bana göre bu saksılar bu iş için çok uygun. Saksıları tamamen kumun içine gömmeyi düşünüyorum. Bu saksılardan gören arkadaş varsa bilgi verirse çok sevinirim.
Gerçi Nürbahar hanım praktikerde birşeyler gördüğünü söylüyor inşallah benim aradığım saksılardır.

Saygılar...

Kiraz
06-01-2009, 07:11
Praktikerde gördüklerim, sizin kulandıklarınızdan çok küçükler, bir tanesi en fazla 2-3 soğan için ugun.

Aklıma mutfak için satılan plastik süzgeçler geldi şimdi, altları da delik.

nuzel
06-01-2009, 11:03
Galiba en mantıklısı plastik meyve kasaları.Önümüzdeki sene bende deneyeceğim.Çünkü Lale nergis gibi ilkbahar bitkilerinin yapraklarının sararması hairan ayının ortalarını bulabiliyor.Yazlık çiçeklerinde nisan gibi ekilmesi gerek.

ismet şenad
06-01-2009, 17:42
Sayın İbrahim 37: Serin Ova plastik veTanrı plastik fabrikalarının üretimlerinde file saksı olarak var.Ebatları 28, 30, 32, 37cm. çaplarında,bürolarda kullanılan çöp sepetlerine benziyor.Kare olarak altından delikli olanlar var.Yanları kapalı.

ibrahim37
06-01-2009, 23:15
İsmet bey çok teşekkürler,
File şeklinde olanlar benim aradıklarıma benziyor ancak boyları çok büyük. Tam olarak ne için tasarlandıklarını anlayamadım ancak benim için çok büyük ve en küçüğü 13 litre benim aradığım 4-6 litre cıvarında kare olanlar ideal ancak onların file şekilde olanlarından bulabilsem harika olurdu. Çünkü ben kumun içine gömmeyi düşünüyorum. Zaten çiçeklerin kökleri saksıların deliklerinden dışarı çıkacağı için o kadar büyük olması gereksiz. Böylelikle çok küçük alana bol miktarda saksı sığdırabilirim.

ismet şenad
07-01-2009, 20:11
İbrahim bey, kare saksıları kuma gömmeden kullanabilirsin. 17-17- 25 cm(yükseklik) ebadındaki 6lt , altına drenaj için biraz kum , üstüne saksıları dizin gömüp çıkarma zahmetinden kurtulursun. File saksı olarak geçenler üretim de kullanılıyormuş.Normal sepet gibi.

ibrahim37
07-01-2009, 22:50
İsmet bey sera gibi kapalı ve kontrol altındaki ortamlar için bu kare saksılar çok ideal olduğunu söyleyebilirim. Ancak ben açık alan için düşünüyorum. Bahçenin denizden yüksekliği sadece 84 metre ve yağış oranı çok yüksek İstanbul gibi iklimin nemli olduğu ve yazında sık sık yağmurun yağdığı ortamda plastik saksıların terleme yapıp soğanları çürütmesinden korkuyorum. Ayrıca kışında hesapta olmayan ciddi bir don olursa açıkta olan saksılardan endişe ediyorum.

ismet şenad
07-01-2009, 23:24
İbrahim bey, saksı ve kasaya ekme işini bende bu sene deniyorum.25-25 veya 30-30 kare saksı bulamadığım için, 30 cm çaplı yuvarlak saksılara mümkün olduğu kadar yanaştırıp yere serdiğim naylon çuvalların üzerine yerleştirdim. Ayrıca 30-50 cm yüksekliği 20,25 cm olan siyah meyve kasalarını toprağın üzerine sıralayıp, içine yarıya kadar toprak doldurup soğanları ektim.Kenarlarını ince tahta ile kapatıp, kasaları silme toprak doldurdum. Soğuğa dayanıklı olduklarından bir şey olmaz diye düşünüyorum.Baharda neticeyi göreceğiz.