View Full Version : Lale
Bunlarda benim güzellerim,
]
Selamlar , beyaz ve sarı lalenin arkasında görünen Biberiye mi ? çok güzel duruyor...:) kırmızı renkli lalenizin formu da çok farklı , ondan da bulmak lazım :) Maşallah hepsi çok güzel ....
Selamlar , beyaz ve sarı lalenin arkasında görünen Biberiye mi ? çok güzel duruyor...:) kırmızı renkli lalenizin formu da çok farklı , ondan da bulmak lazım :) Maşallah hepsi çok güzel ....
Merhaba sn. kana06; evet biberiye. Beğenileriniz için teşekkür ederim.
Lalelerin yapraklari dokuldu. Bunlar nedir? Tohum mu?
http://k1304.hizliresim.com/18/d/lzxz2.jpg
Bilen yok mum ne olduklarini? Tohum degilse atacagim.
kelebek çalısı
16-04-2013, 10:52
Bilen yok mum ne olduklarini? Tohum degilse atacagim.
Atabilirsiniz o halde, tohum değil.
:confused: Bilen yok mum ne olduklarini? Tohum degilse atacagim.
Fotoğrafladığınız bölüm çiçekte polen üreten bölüm, onlar ve renkli yapraklar dökülecek , geriye sadece dişi organ ( tohum keseciği) kalacak , o da şişkinleşip kuruduğunda olgunlaşmış olacak...( Anlatımım da eksik ya da yanlış varsa konunun uzmanlarında tabii ki son söz...Nacizane .. :rolleyes:
Fotoğrafları net olarak seçemiyorum ancak Sayın Kana 06'nın yazdığı gibi erkek organa benziyor. Lalenin tohum üretimi hakkında kısaca şunları söyleyebilirim: Her laleyi tohumdan üretme şansınız maalesef yok. Çok zor. Genellikle ıslah çalışmalarında tohumlar kullanılıyor. Bunun dışında tohumlar küçüktür, alınması zordur ve hava değişikliklerine karşı oldukça hassastırlar. Dolayısıyla iyi muhafaza edilmediği taktirde bir sonraki dönem çimlendirilmesi de oldukça zordur. Çimlenseler bile gelişim yavaştır, çiçek vermesi yıllar sürebilir. Eğer çoğaltmak istiyorsanız, çiçekli dönemde geniş yerde, iyi bakmanızı(bol soğan vermesini sağlamanızı) ve çoğaltım materyali olarak soğanları kullanmanızı tavsiye ederim.
Yanitlar icin tesekkur ederim. Zaten cicekler dokulunce saplarindan kesmistim. Simdi suluyorum. Biraz gubre vermistim. Bitki besini de vereyim mi yapraklar sararana kadar?
Bitki besin maddesi kullanımını ve gübrelemeyi bilinçsizce yapmamınızı tavsiye ederim. Bitkinizin coşmasını beklerken tamamen kaybedebilirsiniz. Soğanları yakabilirsiniz. Gübre uygulaması yaptığınızı söylüyorsunuz, tekrar üzerine besin takviyesinin gerek olmadığını düşünüyorum.
Yanitlar icin tesekkur ederim. Zaten cicekler dokulunce saplarindan kesmistim. Simdi suluyorum. Biraz gubre vermistim. Bitki besini de vereyim mi yapraklar sararana kadar?
dağçiçeği
19-04-2013, 15:08
Ben bu yıl lalelerimin çiçeklerini göremedim nedense. Bir iki yaprak çıkartıp çiçek sapı oluştururken sarardılar. Zannedersem hava dokundu. Tam çiçeklenme dönemlerinde hava birkaç gün sıcak gidince bu duruma geldiklerini düşünüyorum. Acaba başka bir nedeni olabilir mi ? İki saksı lalem var ve ikisinde de aynı durum var.
Ben bu yıl lalelerimin çiçeklerini göremedim nedense. Bir iki yaprak çıkartıp çiçek sapı oluştururken sarardılar. Zannedersem hava dokundu. Tam çiçeklenme dönemlerinde hava birkaç gün sıcak gidince bu duruma geldiklerini düşünüyorum. Acaba başka bir nedeni olabilir mi ? İki saksı lalem var ve ikisinde de aynı durum var.
Bunun değişik nedenleri olabiliyor sn dağ çiçeği.
1. soğanın dibinde bir arıza olabilir,
2. Soğan içinde çiçek oluşurken (depolama aşamasında) Herhangi bir Etilen kaynağına maruz kalmış olabilir, etilen çiçek oluşum aşamasında çiçeği köreltir,etilen kaynağı olarak depoda meyve-sebze,muz vs. araba garajında eksoz gazları vs., her türlü yeşil sebzeler etilen üretir, çok az bile olsa bunlar lale içindeki çiçeği bozar.
3.gonca oluşurken Botrytis mantarı çıkmış çiçeği hastalandırıp, kurutabilir.
Lale sıcaktan,soğuktan don dan korkmaz ama Etilen e çok duyarlıdır!!
Not. Etilen, bir gaz dır. meyve-sebze vs. olgunlaşırken çıkar olgunlaşmayı hızlandırır ve hızla yaşlanmasına neden olur. meyveler çabuk koflaşır, çiçekler çabuk solar, vs.
Bu laleler de dağlarda kendiliğinden yetişenler.
392257
Batuhan Yılmaz
21-04-2013, 23:06
Arkadaslar venim mukemmel lalelerim var ama doganlati kuculdu kuculdu minicik kaldi 5 yillik lale soganim suan bir nohut buyuklugunde aglamak istiyorum vede ayni sogani bulamafigim icin cok uzuluyorum acaba ben bu doganlari nasil buyutebilirim kocaman olmalarini istiyorum elma buyuklugunde kac yil gerekli suan yine kurudilar ve nohit buyuklugundeler en yaslisi 5 yasinda en genci suan 2. butun bitkilerim kurumus vaziyette suan dogal olarak kurudular.
Arkadaslar venim mukemmel lalelerim var ama doganlati kuculdu kuculdu minicik kaldi 5 yillik lale soganim suan bir nohut buyuklugunde aglamak istiyorum vede ayni sogani bulamafigim icin cok uzuluyorum acaba ben bu doganlari nasil buyutebilirim kocaman olmalarini istiyorum elma buyuklugunde kac yil gerekli suan yine kurudilar ve nohit buyuklugundeler en yaslisi 5 yasinda en genci suan 2. butun bitkilerim kurumus vaziyette suan dogal olarak kurudular.
Sn Batu-han., Soğan büyütme yani irileştirme ayrı bir iştir. Bu işi öğrenmeniz gerekir. çiçek yetiştirme ise başka bir iştir. İkisi bir arada oluyor gibi görünür ama olmaz.
Batuhan Yılmaz
22-04-2013, 22:06
Peki bana sogan buyutme isini ogretirmisiniz lutfen.
Bu laleler de dağlarda kendiliğinden yetişenler.
392257
acaba nerede olduğunu sorabilir miyim?
Tohumcu Nılgun
23-04-2013, 14:37
Laleler...
Tohumcu Nılgun
23-04-2013, 14:40
...
Tohumcu Nılgun
23-04-2013, 14:43
'''
lalelerim beni hayal kırıklığına uğrattı:( eminönüden aldığım 4 farklı renteki lale soğanlarımın ikisinin tomurcuğu buruştu kaldı, açmayacaklar:( geri kalan 2 taneside cılız cılız zoraki açtı ve aynı renk çıktılar oysaki farklı renkler aldığımı sanıyordum! ama bir daha gidişimde o adamı bir bulursam! yazdım beynime simasını:)
Ben de kendi lalelerimi paylaşayım...
Lâleler kadar fotoğraflarınız da harikulâde sayın musk..
Elinize sağlık..
Lâleler kadar fotoğraflarınız da harikulade sayın musk..
Teşekkür ederim Sayın Pria.
Valla ne yalan söyliyeyim ki; lâleleriniz de çok güzel ama, fotoğraflarınıza daha bir hayran oldum sayın musk..
Bu yıl benden satın aldığınız ''erlicheer'' nergislerin de dilerim aynı kalitede fotoğraflarını hediye edersiniz bizlere..
Sizin çekeceğiniz dört dörtlük fotoğrafları hem satış başlığıma hem de bloglarıma yüklemeyi inanın çok çok arzularım..
Lâleleriniz kadar inanın 'erlicheer'ler de lâyık böyle güzel fotoğraflara..
Selamlar..
Valla ne yalan söyliyeyim ki; lâleleriniz de çok güzel ama, fotoğraflarınıza daha bir hayran oldum sayın musk..
Bu yıl benden satın aldığınız ''erlicheer'' nergislerin de dilerim aynı kalitede fotoğraflarını hediye edersiniz bizlere..
Sizin çekeceğiniz dört dörtlük fotoğrafları hem satış başlığıma hem de bloglarıma yüklemeyi inanın çok çok arzularım..
Lâleleriniz kadar inanın 'erlicheer'ler de lâyık böyle güzel fotoğraflara..
Selamlar..
Tekrar teşekkür ederim Sayın Pria. İnsallah dediğiniz gibi seneye erlicheer ları da fotoğraflamak nasip olur.
Bu durumda vakit gelene kadar idareten nergis bölümüne bu sene yetistirdiğim baska cins bir nergisden bikaç kare paylastım. :)
saygılarımla
Lalelerimin bir kısmı daha açtı ...
iyi ki lale diye bir çiçek var :)
YeniGine
29-04-2013, 00:09
Üzerinde baktığım sokak köpeklerim yatmışlar ve hepsi alt dallarından kırılmışlar, çiçek saplarını kesmiş idim. :( Yapraklar dipten kırılınca bu durumda soğan nasıl beslenecek?
396706
Üzerinde baktığım sokak köpeklerim yatmışlar ve hepsi alt dallarından kırılmışlar, çiçek saplarını kesmiş idim. :( Yapraklar dipten kırılınca bu durumda soğan nasıl beslenecek?
396706
Selamlar, tamamen ezilmemiş yapraklar vardır , ya da ezilenler tamamen kopmamıştır , öylece bırakın , gerektikçe sulayın, öyle programlanmışlar ki her halukarda kendilerini kurtarıyorlar, benim ters lalemin üzerine sokakta oynayan çocuklar top düşürmüşler ve tam boğazından kırmışlardı, ben duruma hayıflanırken (hocam 100) Mevlüt bey soğanın kendisini kurtaracağını söylemişti, iki haftaya kalmadı baktım ki iki yeni sürgün çıkarmış :) bir laf vardır ya 'doğa her zaman bir yolunu bulur ' diye , geçmiş olsun ....
YeniGine
30-04-2013, 00:31
Teşekkür ederim Sayın kana06; kocaman sokak köpeğim yatmış üzerine (:( Zaten artık hep yatıyorlar) bütün dallar toprak hizasından kırılmış. Öylece bıraktım ben de, bakalım ne olacaklar... Sağolun.
Sayın musk, laleleriniz hem güzel hem de özelmiş. tebrikler :)
Sayın kana06, iyiki de sitemiz ve bu fotoğraflar var. Laleler ne kadar çoksa o kadar güzel aslında ve fotoğraflarınız da bunun kanıtı. Elinize sağlık.
Teşekkür ederim Sayın kana06; kocaman sokak köpeğim yatmış üzerine (:( Zaten artık hep yatıyorlar) bütün dallar toprak hizasından kırılmış. Öylece bıraktım ben de, bakalım ne olacaklar... Sağolun.
Sema çığım, senin canın sağolsun. Galiba özellikle seçiyorlar bu ortamları. Ben de kedilerle sorun yaşıyorum. Hatta gelecek yıl bahçedeki soğanlarımın çevrelerine çöp şişlerden çit yapmayı düşünüyorum. :D Enerjini yaz çiçeklerine yönlendirirsin artık arkadaşım.
396706
Bu güne kadar soğan besleneceği kadar beslenmiştir, yaprakları da sararmaya başladığına göre.. Soğan zarar görmez merak etmeyin. sadece birazcık küçük kalır,ama seneye yine çiçeğini açar...
Sayın kana06, iyiki de sitemiz ve bu fotoğraflar var. Laleler ne kadar çoksa o kadar güzel aslında ve fotoğraflarınız da bunun kanıtı. Elinize sağlık.
teşekkürler :)
YeniGine
02-05-2013, 00:07
Sevgili egülnur teşekkürler, ayrıca sanırım artık siteye daha vakıfsın çok sevindim. O halde artık site bahçesi sayfamı da ziyaret edersin inşallah... Teşekkür ediyorum; sağolasın.
Sayın kgursan merhaba; verdiğiniz bilgi sevindirdi beni teşekkür ediyorum, sağolun...
Tohumcu Nılgun
07-05-2013, 03:10
Laleler...
Tohumcu Nılgun
07-05-2013, 03:13
Devami...
Merhaba laleseverler,bahcemizin laleleri ne yazik ki artik omru bitti sayilir.Bu yil kirmizi lalelerim cok azi ciceklendi.Buna nazaran baska tur cogaldi.Makineden cogunu cikaramadim,bir ikisini ekleyebilirim.Karsinizda,bayan sarisin.
Digerlerini baska mesajda eklerim artik..
ozgursahin
10-05-2013, 19:49
son lalem
iki tane da benden olsun...
dağçiçeği
10-05-2013, 21:18
Hepsi harika renkler ve harika resimler.
Kirmizi beyazli papagan lalesine bayildim..Nefis goruntu Sayin musk
Kirmizi beyazli papagan lalesine bayildim..Nefis goruntu Sayin musk
Teşekkür ederim sayın sarigoz.
Tüm arakadaşlarımızın laleleri, hepsi de güzel. 6 ay besliyor, ve bekliyoruz 6 gün izlemek için. Emeğin karşılığını küçük bir çiçekle bile ödüllendirilmesi onun güzel olması için yeter de artar bile...:rolleyes:
Sevgili sarıgöz, fotoğrafçılığınız da laleleriniz kadar güzelmiş:)
Sn. Sarigoz 1043 nolu mesajınızın ilk resmi cins olarak katre-i matem lalesi değil mi ?
Fagus Sylvatica
21-05-2013, 01:52
Lalenin zamanı geçti, sayfaya ilgi de azaldı. Ama şu dönem, lale yetiştirenler için önemli bir zaman dilimini ifade ediyor. Lale yaprakları kurumaya başladı. Artık soğanları sökmek için iyice kurumalarını bekliyoruz
Tohumcu Nılgun
21-05-2013, 14:01
Arkadaslar,
burada laleler acmaya devam ediyor, sezon henuz kapanmadi. :)
Tohumcu Nılgun
21-05-2013, 14:03
Devami...
vildan25
06-06-2013, 11:35
arkadaşlar şuan arkadaşımın verdiği bikaç lale soğanı var ancak bi tanesi çiçeği geçtikten sonra kuru toprakta beklerken köklenmeye başlamış diğerlerinde bişey yok ben bu soğanı toprağa ekip sulasam mı? yoksa öyle kuru toprakta mı bekletsem? köklenmeyen soğanları ne yapmalıyım bilgisi olan varsa lütfen acilen cevap verebilirse çok mutlu olurum.
vildan25
06-06-2013, 18:23
arkadaşlar şuan arkadaşımın verdiği bikaç lale soğanı var ancak bi tanesi çiçeği geçtikten sonra kuru toprakta beklerken köklenmeye başlamış diğerlerinde bişey yok ben bu soğanı toprağa ekip sulasam mı? yoksa öyle kuru toprakta mı bekletsem? köklenmeyen soğanları ne yapmalıyım bilgisi olan varsa lütfen acilen cevap verebilirse çok mutlu olurum.
kimse bilmiyor sanırım.
YeniGine
07-06-2013, 01:06
Sevgili Vildan25 benim de lale soğanlarım kaç senedir hiç topraktan çıkartmadım zamanı gelince gayet güzel çiçeklendiler. Geçen sene topraktan çıkarttım saklamaya, korumaya çalıştım fakat hiç de verimli çiçekler alamadım. Onun için bence toprağa gömün bırakın kalsın.
eceyıldız
07-06-2013, 10:29
merhaba arkadaşlar ;
benimde lalelerle ilgili sorum olacak bilgisi olan varsa ve yardım ederse çok minnettar kalırım. geçen yıl migrostan karışık renkte laleler almıştım büyük bir heyecanla ektim ve beklemeye başladım çiçeklerini göreyim. ama bende hayal kırıklığına uğradım yaprakları kısa ve kalın oldu yanlardan bir çok yavru verdi açmayanlar oldu açanlarda çok dağınık çiçekler açtı yani lale demeye bin şahit lazım. netten araştırdım bir bakteri **** hastalık gibi bir şeyden söz ediliyor. bende tam kuruduklarında bir iki hafta kadar önce topraktan çıkardım minik minik bir çok küçük soğancıklar vardı kiminin ana soğanı çürümüş bu küçük soğancıklar kalmış. şimdi bunları ne yapayım saklayım mı **** atayımmı tekrar ekersem olurlar mı bu sene çiçek vermeseler de seneye çiçek açarlar mı...
vildan25
07-06-2013, 11:18
Sevgili Vildan25 benim de lale soğanlarım kaç senedir hiç topraktan çıkartmadım zamanı gelince gayet güzel çiçeklendiler. Geçen sene topraktan çıkarttım saklamaya, korumaya çalıştım fakat hiç de verimli çiçekler alamadım. Onun için bence toprağa gömün bırakın kalsın.
sevgili YeniGine cevabın ve ilgin için çok teşekkür ederim.
Köklenen soğan lale soğanı değildir!!. lale şimdi köklenmez. Soğanlarınızla ilgili soğan depolama başlığını incelerseniz gerekli bilgileri orada bulabilirsiniz.
merhaba arkadaşlar ;
benimde lalelerle ilgili sorum olacak bilgisi olan varsa ve yardım ederse çok minnettar kalırım. geçen yıl migrostan karışık renkte laleler almıştım büyük bir heyecanla ektim ve beklemeye başladım çiçeklerini göreyim. ama bende hayal kırıklığına uğradım yaprakları kısa ve kalın oldu yanlardan bir çok yavru verdi açmayanlar oldu açanlarda çok dağınık çiçekler açtı yani lale demeye bin şahit lazım. netten araştırdım bir bakteri **** hastalık gibi bir şeyden söz ediliyor. bende tam kuruduklarında bir iki hafta kadar önce topraktan çıkardım minik minik bir çok küçük soğancıklar vardı kiminin ana soğanı çürümüş bu küçük soğancıklar kalmış. şimdi bunları ne yapayım saklayım mı **** atayımmı tekrar ekersem olurlar mı bu sene çiçek vermeseler de seneye çiçek açarlar mı...
çok küçük soğanlar ise çiçek vermeyebilir, veya çok minik çiçek verir işe yaramaz. Bunları büyütmek için de bence uğraşmayın.
vildan25
12-06-2013, 11:24
Köklenen soğan lale soğanı değildir!!. lale şimdi köklenmez. Soğanlarınızla ilgili soğan depolama başlığını incelerseniz gerekli bilgileri orada bulabilirsiniz.
sevgili kgursan lale konusunda çok bilgim olmamasına rağmen o köklenenler lale
soğanıydı çünkü o soğanların açmış halini de gördüm...ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ediyorum.
eceyıldız
12-06-2013, 13:57
çok küçük soğanlar ise çiçek vermeyebilir, veya çok minik çiçek verir işe yaramaz. Bunları büyütmek için de bence uğraşmayın.
cevap için teşekkürler;
bir sorum daha olacak acaba bu küçük soğancıkları ekip toprakta seneye bıraksam soğanlar büyür mü yoksa yine böyle mi kalır.... ve nette de yazdığı gibi bu laleler hastalıklı mı eksem mi geri kalan büyük soğanları..
sevgili kgursan lale konusunda çok bilgim olmamasına rağmen o köklenenler lale
soğanıydı çünkü o soğanların açmış halini de gördüm...ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ediyorum.
Allahallah, Laleler mi şaşırdı, ben mi şaşırdım??!! Uzaktan kumanda yorumda hata olabilir. Muhtemelen ben yanlışım,
Ama gariban lale soğanı, bu yaz mevsiminde köklenip ne yapacak?? onu merak ediyorum.
YeniGine
13-06-2013, 00:21
Sayın kgursan, sevgili vildan25 acaba köklenme derken hani topraktan çıkarınca bazı soğanlarda saçaklar oluşuyor. Acaba kastedilen böyle bir durum mu?
Sayın kgursan, sevgili vildan25 acaba köklenme derken hani topraktan çıkarınca bazı soğanlarda saçaklar oluşuyor. Acaba kastedilen böyle bir durum mu?
Sn yenigine, Soğanda köklenme derken soğanın dibinden yeni kökler uzamasını kastediyorum. bunlar soğan yeni dikildiği zaman oluşmaya başlar, imkan bulurlarsa gelişme sürecinde uzarlar. Söküm zamanında da üstü iyice kurumadıysa, kökleri de kurumadan kalır fakat bu kökler artık işlevini yitirmiştir. sökülen soğanda bunlar kurur ve gelecek sezon da soğan yeniden taze kökler verir . Benim kastedtiğim bu köklerdir.
"Köklenmiş" denince taze kökler vermiş diye düşündüm. Oysa burada yanıltan eski kökleri "köklenmişler" diye söylenmesi olabilir.
Bilmiyorum, uzaktan kumanda yorum olunca böyle anlaşılabiliyor. Çünkü bu zamanda yeni soğan oluşturmuş olan lalenin yeni kök yapması mümkün değildir, sebebi ise köklenme için soğanın uzunca bir süre dinlenme geçirmesi gerekir.
bütün soğanlılarda bu böyledir (amarylles-hippeastrum ) farklı olabilir, dinlenmeden gelişmeye devam edebilir.
YeniGine
30-09-2013, 00:05
Merhaba; geçen sene soğanların söküm zamanı bulduğum lale soğanlarını artık dikeyim mi ya da ne zaman dikmeliyim? Şimdiden teşekkürler...
Merhaba; geçen sene soğanların söküm zamanı bulduğum lale soğanlarını artık dikeyim mi ya da ne zaman dikmeliyim? Şimdiden teşekkürler...
Ekim ayı ortasından sonra (Yani toprağa yağış düşüp, biraz serinledikten sonra.) , Kasım sonuna kadar dikebilirsiniz. Köklenme için 9 oC sıcaklık gerekir, fazla sıcak iyi değil, sevmiyor sıcağı!!
YeniGine
01-10-2013, 23:49
Sayın kgursan ellerinize sağlık, çok teşekkür ediyorum cevabınız için. Sağoluun.
arkadaşlar, kokulu lale bakıyorum. sadece 'tulip yokahama' ve 'tulip monte carlo' dışında bir çeşide rastlamadım. önerebileceğiniz başka çeşitler nedir acaba? teşekkürler...
mtgokduman
22-10-2013, 22:07
arkadaşlar, kokulu lale bakıyorum. sadece 'tulip yokahama' ve 'tulip monte carlo' dışında bir çeşide rastlamadım. önerebileceğiniz başka çeşitler nedir acaba? teşekkürler...
Asya Lale' nin sayfasına bir bakın isterseniz 30 üzerinde Lale var..Mutlak vardır içlerinde...
Asya Lale' nin sayfasına bir bakın isterseniz 30 üzerinde Lale var..Mutlak vardır içlerinde...
evet oraya baktım zaten, kokulu diye özellikle yazmıyor. forumlarda okuduklarımdan da sadece 2 tane buldum. kokulu lale yetiştiren arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim...
Arkadaşlar merhaba,
Lale soğanlarımı diktim ama henüz bir hareket göremiyorum.Normal değilmi bu süreç?
Sabırlı ol Sudenur'cum, ne zaman ektin ?:)
Arkadaşlar merhaba,
Lale soğanlarımı diktim ama henüz bir hareket göremiyorum.Normal değilmi bu süreç?
Süreç çok normal.
Lâlelerinizi kasım ortalarında ektiğinize göre, aşağı yukarı ocak ayı sonlarında çıktıklarına tanık olursunuz..
Soğanlı bitkilerin gelişmesi tamamen hava sıcaklıklarına bağlıdır..
Erken ekseniz bile, eğer hava sıcaklıkları 15-16 derecelerin üstünde seyrederse gelişmeleri yavaş olur..
Havalar 12-15 dereceler arasına indiğinde süratle köklenip gelişirler..Bu derecelerin altına düştüğünde gelişme yine yavaşlar..
Saksıya ektiyseniz susuz kalmamasına dikkat ediniz..Suyun saksının tabanına kadar indiğinden emin olun..Çünkü, sığ saksılarda kökler hızla saksı tabanına doğru iner..Saksı tabanındaki toprak susuz kalırsa oraya uzanan kökler zarar görür, gelişme yavaşlar..
Bahçenize ektiyseniz, zaten yağmur suları yeter de artar.
Selamlar.
Arkadaşlar merhaba,
Diktin.önce kök yapacak. Sonra yaprak (şubat-Mart) ve çiçek Mart-Nisan da.
Saksıdalar.Donarlar korkusuyla sulamayı kestim..Yaklaşık 2 haftadır sulamıyorum..Akşam eve gidince biraz ilgileneyim onlarla..Sulamayı eve alıp mı yapsam acaba?Saksım derin ama bilemiyorum...İnşallah başarılı olurum..Ki öyle olursa Sayın pria ve kgursan (sanırım lisileri siz satıyordunuz.) devamlı görüşeceğiz.. ;)
Bende donarlar diye pek sulamıyordum, hemen ilgileneyim.
Lale donmaz!!
Lale donmaz!!
Bu vesileyle bunu da öğrenmiş oldum. Teşekkür ediyorum sayın kgursan. Dün hemen suladım.
Lâle soğanı ve yaprakları donmaz ama Ankara gibi sert iklimli , don olayı yaşanan yörelerde eğer saksılara, hele hele minicik saksılara ektiyseniz, toprak hızla donabileceği için, lalelerinizin hassas kökleri donmuş toprak nedeniyle hasar görebilir, hattâ kökler ölebilir.
Saksılarınızı böyle eksi 5-6 lardan sonra ya bir naylon örtü ile örtün, ya da kapalı bir mukavva kutu içine koyun geçici olarak..
Isı normalleşince tekrar açık havaya alınız..
Teşekkür ederim sayın pria. Tüm çiçeklerimi akşamları naylon örtü altına alıyordum. Lalelerde dahil. Umarım açtıklarını da görürüm.
arkadaşlar hafta sonu A101 mağazasında lale soğanları vardı. üzerinde fiyat etiketi yoktu bende bir paket aldım. evde fişine baktım 0.95 tl imiş paketi . pakette 5 tane soğan var. bir sürü çeşidi vardı. fiyatlarını bilmiyorum bana çok ucuz geldi.
Teşekkür ederim sayın pria. Tüm çiçeklerimi akşamları naylon örtü altına alıyordum. Lalelerde dahil. Umarım açtıklarını da görürüm.
Kocaeli gibi bir ilde lâlelerinizi akşamları naylon ile örtmenize hiç gerek yok sayın yağmur..
Merak etmeyin, saksıların toprağını donduracak kadar soğuk olmaz oralarda..
yskartal43
14-01-2014, 22:03
Merhaba arkadaşlar ben foruma yeni kaydoldum.laleler hakkında özellikle türleri hakkında iyi bir bilgi birikimi olan arkadaşlara ihtiyacım var. elimde şu an geçen sene aldığım asyalale marka lalelerin fotoğrafları var.eğer elimdeki fotoğraflardan lalelerin hangi türe ait olduklarını söyleyebilecek arkadaşlar varsa lütfen bana özelden mesaj atsın yskartal43@gmail.com
celalim01
14-01-2014, 22:15
arkadaşlar hafta sonu A101 mağazasında lale soğanları vardı. üzerinde fiyat etiketi yoktu bende bir paket aldım. evde fişine baktım 0.95 tl imiş paketi . pakette 5 tane soğan var. bir sürü çeşidi vardı. fiyatlarını bilmiyorum bana çok ucuz geldi.
Soğanlar güzel ve kaliteli çiçek açarsa bedava aldınız diyebilirim o fiyata
Merhaba arkadaşlar ben foruma yeni kaydoldum.laleler hakkında özellikle türleri hakkında iyi bir bilgi birikimi olan arkadaşlara ihtiyacım var. elimde şu an geçen sene aldığım asyalale marka lalelerin fotoğrafları var.eğer elimdeki fotoğraflardan lalelerin hangi türe ait olduklarını söyleyebilecek arkadaşlar varsa lütfen bana özelden mesaj atsın yskartal43@gmail.com
Sn yskartal., Asya lale nin lale çeşitleri sanıyorum, genellikle Darwin melezleri dir. Gösterişli olmalarıi değişik renklerde olmaları vs. sebebiyle ticari olarak çoğunlukla bunlar kullanılır.
Diğer tür ler (Greigii melezler, Duc vantol laleleri, Kaufmaniana melezleri vb.) çoğunlukla park laleleri olarak kullanılır ama Türkiye ye pek gönderilmez.
Kolay g elsin
yskartal43
18-01-2014, 13:41
Sn yskartal., Asya lale nin lale çeşitleri sanıyorum, genellikle Darwin melezleri dir. Gösterişli olmalarıi değişik renklerde olmaları vs. sebebiyle ticari olarak çoğunlukla bunlar kullanılır.
Diğer tür ler (Greigii melezler, Duc vantol laleleri, Kaufmaniana melezleri vb.) çoğunlukla park laleleri olarak kullanılır ama Türkiye ye pek gönderilmez.
Kolay g elsin
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ama benim demek istediğim farklı. Gruplandırma olarak darwin hibrit tamam onu biliyorum da ben tür hakkında bilgi almak istiyorum mesela apeldoorn,arie hoek,alaaddin vb gibi türler var ben elimde bulunan lalelerin bu şekilde adlandırılan türlerini merak ediyorum da bu konuda bilgisi olan var mı diye sordum.tekrardan teşekkürler
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ama benim demek istediğim farklı. Gruplandırma olarak darwin hibrit tamam onu biliyorum da ben tür hakkında bilgi almak istiyorum mesela apeldoorn,arie hoek,alaaddin vb gibi türler var ben elimde bulunan lalelerin bu şekilde adlandırılan türlerini merak ediyorum da bu konuda bilgisi olan var mı diye sordum.tekrardan teşekkürler
Sn arkadaşım., "Tür" ve/veya "Çeşid" i Karıştırıyorsunuz. sizin bahsettiğiniz isimler tür ismi değil, çeşit adıdır. Böyle yüzlerce çeşit(renk) vardır. Ama bunlar belli "TÜR"lerin melezlemeleri ile ıslah edilmiş ve "Çeşit" özelliği kazandırılmış çeşitlerdir.
Sonuç olarak: Tür başka, çeşit başkadır.
Herhangi bir firmanın kataloğunda yüzlerce lale çeşidi bulabilirsiniz. Ama ancak 3-5 tür ticari satış listelerinde bulunur. çünkü türler genellikle gösterişli değildir, ama bunlardan melezleme ile ıslah edilen çeşitler, yüzlerce birey arasından seçilmiş , gösterişli renk ve şekilleri olan çeşitlerdir.
kolay gelsin
coskun8553
06-02-2014, 15:09
Benim bir sorum olacaktı.Ekim ayında dikmiş olduğum lale soğanları resimdeki gibi büyüdü ancak bazı arkadaşlarım bu şekil gelişenler ilk yıl lale vermez dediler, doğru mudur ? Bilgi verirseniz sevinirim.
468294
468295
Laleci_03
06-02-2014, 15:16
Sn. coskun8553 bunlar lale değilde nergise benziyor ;) Nergis bence :rolleyes:
coskun8553
06-02-2014, 15:19
Bunlar lale değilde nergise benziyor :) Nergis bence
Olabilir bende pek anlamıyorum bu işlerden ama alırken lale diye almıştım :)
Çiçek açarlar mı acaba ?
Bu yaprakların iyice kalınlaşması lazım.Sonra ortasından bir dal verecek ve çiçek açacak.Latincesi aklıma gelmedi ;)
Laleci_03
06-02-2014, 16:18
Sn. coskun8553 benimkiler sizinkilerin yarı boyunda bile değiller ama çiçek tomurcuğu göründü bile :)
Tohumcu Nılgun
06-02-2014, 16:26
Benim bir sorum olacaktı.Ekim ayında dikmiş olduğum lale soğanları resimdeki gibi büyüdü ancak bazı arkadaşlarım bu şekil gelişenler ilk yıl lale vermez dediler, doğru mudur ? Bilgi verirseniz sevinirim.
468294
468295
Bence de bunlar Nergis.
coskun8553
06-02-2014, 16:56
Lale diye aldık Nergis çıktı demek ki ;)
Umarım çiçek açarlar. Laleci_03, Lazuti ve Tohumcu Nilgün yardımcı olduğunuz için teşekkürler
Arkadaşlar yurtdışından aldığım soğanlar resimdeki gibidir
Dikmeli miyim yoksa sakıncalı mıdır ?
472438
Başka marka aldığım sağlıklı lale soğanlarını da haftasonu diktim. Geç kaldığımı biliyorum ama sanırım başka türlü saklama şansım yoktu. Fikir verebilecek arkadalara şimdiden teşekkürler..
kelebek çalısı
25-02-2014, 22:29
Lalelerin ekim zamanı sonbahar aylarıdır. Soğanların uygun olmayan şartlarda muhafazası nedeniyle şansı kalmamış.
Arkadaşlar yurtdışından aldığım soğanlar resimdeki gibidir
Dikmeli miyim yoksa sakıncalı mıdır ?
472438
Başka marka aldığım sağlıklı lale soğanlarını da haftasonu diktim. Geç kaldığımı biliyorum ama sanırım başka türlü saklama şansım yoktu. Fikir verebilecek arkadalara şimdiden teşekkürler..
Eğer ilaçlayabilirseniz ilaçlayıp öyle dikin, İlacınız yok ise öylece dikin. Dikmenin sakıncası olmaz ama çürürse, soğanını atarsınız hepsi bu. Bence hemen dikin. çok su vermeyin sadece nemli olsun toprak.
Olabilir bende pek anlamıyorum bu işlerden ama alırken lale diye almıştım :)
Çiçek açarlar mı acaba ?
Bu kadar boylandıkları halde halâ çiçek sapı görünmediyse, açmayacaklar demektir..
celalim01
26-02-2014, 19:34
468294
468295
evet bunlar kesinlikle söyleyebilirim Lale değiller maalesef.Bunlar nergis,bazen satıcılar **** bir şekilde elde ettiğiniz kişiler bilerek **** bilmeyerek size başka ürünler verebiliyor.En güzeli almadan araştırma yapmak.Alacağınız ürünü kesi güvendiğiniz yerden almak.aynı zamanda alacağınız ürün ile ilgili araştırma yaparak şekli gibi bilgileri öğrenerek ne olduğunu öğrenebiliriz.Lale soğanı ile nergiz soğanı yapı itibariyle birbirinden kolayca ayırt edilebilinir.
celalim01
26-02-2014, 19:42
Bu kadar boylandıkları halde halâ çiçek sapı görünmediyse, açmayacaklar demektir..
Henüz zaman geç değil.Açabilir benim çoğu nergizlerim açtı ama hala açmayanlar da var.Kesin bir şey söylemek zor.Yan yana aynı toprak ve aynı saksıda olan soğanların bazısı açmış durumda bazısı açmamış durumda.O lale soğanlarını bence de ekiniz ekmez iseniz zaten kesinlikle çürüyecektir.Ektiğiniz takdirde bir ihtimal kurtarabilirsiniz belki,zor görünse de denemekten başka yol yok.
yeşillim
04-03-2014, 18:01
Balkonumda ilk kez lale diktim. Rengi ne kadar da güzel çıktı. Bir de yanında beyaz olsa deyme keyfime yani..!
Artık lale'den vazgeçemezsiniz herhalde:) gelincik gibi maşallah.
yeşillim
04-03-2014, 19:37
Sn hira, gerçekten de öyle kadifemsi, gelincik adeta. Hani yapraklarını bilmesem gelinciğin anası mı diyeceğim ama yok, bu lale :)
Bu lale müstakil evin yolunu açtı
Müstakil ev şart bana Lale yakıştı balkonuma.
Çok güzel bir renk yeşillim, doya doya izleyin.
yusuf bahçıvan
07-03-2014, 18:55
468294
468295
coşkun8553 bu lale değil nergis büyük ihtimalle lalenin yaprakları daha farklı ;)
yusuf bahçıvan
12-03-2014, 10:33
:p lalelerimin son hali ilk defa yetiştiriyorum büyük olanları ocak ayında küçük olanı ise şubatta diktim sonuç
475503
475505
475653
benim lalelerde burada pencere dışında gözükenler gibi...çiçeklenirler değil mi?
Geçen yıl bahçeden kurtarabildığım lale soğanlarımın minikcik olanlarını da saksıya ektim.
çok miniktiler kıyamadım atmaya ama
şimdilerde hala minicikler,
bir tanecik yaprakları var.
Bu sene açmazlar zaten ama seneye umut var mıdır?
Bahçede sülukler falan birdolu börtü böcek tarafından yenmişlerdi soğanlarım.
Hala inatla büyüyor olmaları umut var demektir ***.
Toprağa eksem şimdi rahat etsinler diye
bir sıkıntı olur mu?
Yoksa gübreyle falan idare etsinler mi yaza kadar...
Temmuz da sökün, Ekim de dikin
İlk açan lalem, her anlamda ilk benim için. Daha önce hiç lale yetiştirmemiştim. Hafif kokusu da çok hoş.
Laleci_03
21-03-2014, 20:31
Sn. Telato laleleriniz gerçekten çok hoş özellikle de renklerin birbirine uyumu süper ;)
Laleler en sevdiğim çiçekler arasındadır. Yıllarca çeşitli cinslerini yetiştirdim.
Bu yıl ilk açan lalelerim bunlar.
477612
477611
477610
herkesin lalesi açtı benimkiler hala mini mini..ne zaman acacaklar meraktan çatlayacağım artık..
Temmuz da sökün, Ekim de dikin
Cevabınız için teşekkürler...
Arada bakıyorum ama gözümden kaçmış galiba, şimdi gördüm..
halbuki o güzel kırmızı laleleri daha önce görmüstüm.
Lalelerim şimdilerde daha da büyüdüler.
Minicikler ama diplerinden de yeni minik yapraklar çıkarmayı da başarmışlar...
Her sene gittikce kücülen Lalenizin soganini büyütüp verimini arttirmak icin bir Bilgi, odun yakanlar küllerini atmayip cicekler gectikten sonra yapraklar kuruduktan sonra her sogana 1 dolu avuc ölcüsünde, sogan sökülür, cukura kül konulur, üstüne az miktar toprak ve sogan tekrar yerlestirilir. Bu sayede yanarak sadece Karbonunu kaybetmis Hazir gübreyi kullanmis olursunuz, seneye sonuc yüzünüzü güldürür..
Laleci_03
23-03-2014, 15:58
Bunlarda benim güzellerim ;) Şimdi dağınık haldeler ama seneye inşallah hepsini bir araya toplayacağım :rolleyes:
herkesin lalesi açtı benimkiler hala mini mini..ne zaman acacaklar meraktan çatlayacağım artık..
aynı durumdayım maalesef..hergün başlarına geçip olanca iltifatı ediyorum ama yok..nazlana nazlana yaprak büyütüyorlar.. inşallah çiçeklenirler.umudum tükeniyor.
Sn. Telato laleleriniz gerçekten çok hoş özellikle de renklerin birbirine uyumu süper ;)
Teşekkür ederim arkadaşım, lalelerimi dikerken koyu renk açık renk öbekler halinde dizmemin dışında, benim için anlam ifade eden renklerin oluşmasına dikkat ettim. Henüz açmadığından göremedik ama bu beyazın yanında siyah lale açıcak böylece beşiktaşı, siyah lalenin yanında açıcak olan sarı lalede beykozu temsil edicek.
Merhaba arkadaşlar, bu sene diktiğim lalerimden hiçbirinden çiçek elde edemedim. Lalerin tomurcuklarını gördüm ancak belli bir süre içerisinde açamadan tomurcuklar kurudu, yaprakları yeşil kaldı. Sizce neden böyle bir durumla karşılaştım? İzmir de yaşıyorum, sıcakların etkili olduğunu düşünüyorum. Yeteri kadar soğukta kalmamış olmalarından olabilir mi? Bu durumla bir daha karşılaşmam için neler yapmalıyım?
tolgahan83
31-03-2014, 21:19
Lale balkonu.479925
tolgahan83
31-03-2014, 21:20
479927
Laleci_03
31-03-2014, 21:32
Sn. Tolgahan83 laleleriniz muhteşem fakat ikinci fotoğrafdaki tür çok hoşuma gidiyor, adı nedir acaba? :confused:
tolgahan83
31-03-2014, 21:33
Devam...479943
tolgahan83
31-03-2014, 21:37
Sayın laleci,Osmanlı lalesi İstanbul lalesi diye biliyorum
Laleci_03
31-03-2014, 21:48
Teşekkürler sayın Tolgahan bulabilirsem artık seneye inşallah :)
tolgahan83
31-03-2014, 21:59
479953
tolgahan83
31-03-2014, 22:03
479955
tolgahan83
31-03-2014, 22:13
479957 Bugecelik bukadar.
heyyamola
01-04-2014, 23:36
23 Mart 2014' den
Kasım ayında dikilen laleler
480180
480181
480182
480183
480184
Kokulu lale cinslerine örnekler
Carnaval De Nice - Double Bedding Tulip Bulbs - £1.50 At Garden4less UK (http://www.garden4less.co.uk/carnival-de-nice-tulip-bulb.asp)
Tulip Purissima Bulbs - Blooming Value Tulip Range - £2.50 At Garden4less UK (http://www.garden4less.co.uk/tulip-purissima-bulb.asp)
Mount Tacoma - Double Bedding Tulip Bulbs - £1.50 At Garden4less UK (http://www.garden4less.co.uk/mount-tacoma-tulip-bulb.asp)
Tulip Peach Blossom Bulbs - Blooming Value Tulip Range - £2.50 At Garden4less UK (http://www.garden4less.co.uk/tulip-peach-blossom-bulb.asp)
Tulip Angelique Bulbs - XL Value Range - £3.00 At Garden4less UK (http://www.garden4less.co.uk/tulip-angelique-bulb.asp)
bunlarda benim şekerlerim
tolgahan83
05-04-2014, 20:45
Bunlarda yeniler.
arkadaşlar laleleri böcek sarmış durumda. ilk defa bunu görüyorum. laleler ilk sürgünlerini verdikten bir süre sonra sararmlar başlamıştı. sulama ile ilgili olduğunu düşünmüştüm. haftasonu yakından bakınca etrafında birsürü küçük siyak böcek görünüyor. sökmeyi düşünüyorum, en azından soğanları kurtarabilirmiyim bakacağım. ilaçlama ile olacak bişi değil gibime geliyor. önerisi olan varmı acaba?
Tohumcu Nılgun
07-04-2014, 17:33
Arkadaslar, buradaki bir parktan fotografladigim Laleler.
2. fotograftaki yapraklari cizgili olan tùrùnù ilk kez gordùm, tùr ismini bilen var mi acaba?
Arkadaslar, buradaki bir parktan fotografladigim Laleler.
2. fotograftaki yapraklari cizgili olan tùrùnù ilk kez gordùm, tùr ismini bilen var mi acaba?
İkinci resim Greigii melezlerinden bir çeşit!!
jakobiyem
13-04-2014, 23:02
Bu da benim lalem ;)
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 00:12
Brùksel Botanik Parkinda dùn cektigim Lale fotograflar.
YeniGine
20-04-2014, 00:43
Sevgili Tohumcu Nilgün, ellerinize sağlık... Çok güzeller. Her sene şu yok almak gerek der dururum, bu sene de pembe renkli lale ve dantelli laleler çok hoşuma gitti. İnşallah seneye edinebilirim...
YeniGine
20-04-2014, 00:59
Lalelerimiz artık geçiyorlar, çoğunluk çiçek saplarını kestik attık... Sıra geldi soğanları beslemeye yapraklarını solana, kendiliğinden düşene kadar kopartmıyoruz... Bu arada sulamaya devam ediyoruz. Peki bu arada, bundan sonra gübrelemeyi nasıl yapmamız gerek?
kelebek çalısı
20-04-2014, 01:14
Brùksel Botanik Parkinda dùn cektigim Lale fotograflar.
Brüksel' deki botanik parkta böyle daha doğaya yakışır bir peyzaj içinde aralara serpiştirilmiş laleleri görmek insana zarafeti çağrıştırıyor.
Bir de İstanbul parklarına bakalım, Göztepe parkı yine baştan sona lale çılgınlığı içinde gözüme pek bir suni geldi. Masalsı bir sahne yaratılmak istenmiş şeklinde düşünmeye çalışsam da o kadar boğucu bir görüntü oluşuyor ki, insana doğal gelmeyen bu kadar yoğun kullanılan lale tarhlarını sanki plastik bir lale deryası gibi algılıyorsunuz.
Fotoğraf karelerinizdeki lalelere bakınca gözümü okşayan bu tarz park peyzaj çalışmalarını, doğallığı kendi çevremde de görmek istedim açıkçası. Bilemiyorum botanik park olduğu için mi bu doğal görünüm ama bizdeki görüntüler ne yazık ki görmemişlik derecesinde.
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 01:30
Sevgili Tohumcu Nilgün, ellerinize sağlık... Çok güzeller. Her sene şu yok almak gerek der dururum, bu sene de pembe renkli lale ve dantelli laleler çok hoşuma gitti. İnşallah seneye edinebilirim...
Tesekkùr ederim Sevgili YeniGine.
Ben de Sizin gibi soganli bitkileri seviyorum, nerde degisik bir Lale, Nergis ya da Sùsen gorsem aklim onda kaliyor.
Dun de Botanik parkta gezerken epeyce Laleye rastladim, ayy su Lale de cok gùzelmis aman bu da pek zarifmis derken aksami ettim. :)
Fotografladiklarimdan biraz daha ekliyorum, Sevgiler...
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 01:42
Fotograflarin devami...
YeniGine
20-04-2014, 01:47
Sevgili Nilgün, gerçekten hepsi çok güzeller... Ama özellikle hele hele şu yeşil beyaz... İlk kez gördüm. Ve biz mümkün değil bulamayız o rengi... Harika... Çok teşekkür ediyorum, ellerine, gönlüne sağlık...
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 01:59
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 02:06
Bunlar da son kareler. :)
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 14:52
Brüksel' deki botanik parkta böyle daha doğaya yakışır bir peyzaj içinde aralara serpiştirilmiş laleleri görmek insana zarafeti çağrıştırıyor.
Bir de İstanbul parklarına bakalım, Göztepe parkı yine baştan sona lale çılgınlığı içinde gözüme pek bir suni geldi. Masalsı bir sahne yaratılmak istenmiş şeklinde düşünmeye çalışsam da o kadar boğucu bir görüntü oluşuyor ki, insana doğal gelmeyen bu kadar yoğun kullanılan lale tarhlarını sanki plastik bir lale deryası gibi algılıyorsunuz.
Fotoğraf karelerinizdeki lalelere bakınca gözümü okşayan bu tarz park peyzaj çalışmalarını, doğallığı kendi çevremde de görmek istedim açıkçası. Bilemiyorum botanik park olduğu için mi bu doğal görünüm ama bizdeki görüntüler ne yazık ki görmemişlik derecesinde.
Sayin kelebek calisi, evet cok gùzel gozlemlemissiniz, Size katiliyorum.
Buradaki park ve bahcelerde cok cesitlilige, sade ve dogalliga onem veriyorlar.
Parkta gezerken bir agacin altinda hic gormediginiz bir kùpeli cicegi tùrùne, kùcùk bir calinin altinda daha evvel hic gormediginiz cok enteresan bir cicege ya da duvar diplerine serpistirilmis Kaktùs ve Sukulent tùrlerine rastlayabiliyorsunuz. Her an yeni bir sùprizle karsilasabiliyorsunuz, bu da insana bùyùk bir keyif veriyor. Her sene baharin icimi bir heyecan ve merak kaplar, bakalim bu sene parklarda hangi gùzelliklerle tanisacagim diye.
Belcikalilar Dogallik ve sadeligi gercekten cok seviyorlar. Biz cocuklarimiza son teknolojik oyuncaklar alirken, onlar cocuklarina ahsaptan yapilmis basit oyuncaklar alirlar. Biz parka giderken yanimizda bir sùrù yiyecek icecek hatta yaprak sarmasi bile gotùrùrken, onlar bir elma, su ve kitap alirlar. Bizim cebimizde son model cep telefonu varken, onlar 7-8 sene evvel aldiklari bize gore modasi gecmis telefonlari seve seve kullanirlar. Yani anliyacaginiz sadelik ve dogallik hayat tarzlari olmus. Keske batililarin dillerine degil de bu ozelliklerine hayranlik duysaydik. Ben Tùrkiye'de "afedersiniz" demek yerine "pardon" denmesine, "tesekkùr ederim demek" yerine "mersi" denmesine sasiyorum. Hele birde "cok mersi" demeleri yok mu, tam bir komedi.
Bir Belcikalinin bizim dilimizde "tesekkùr ettigini" ya da "afedersiniz" dedigini simdiye kadar hic duymadim.
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 17:50
Fotograflarin devami...
Sevgili YeniGine, alinti yaptigim mesajimdaki yesil beyaz renkte olan Lalenin adini yeni ogrendim : Tulipa 'spring green'.
Gercekten cok gùzel bir Lale tùrù, ben de ilkkez dùn gordùm.
Fotoğraflar telefondan, İdare edin:)
heyyamola
22-04-2014, 23:16
13 Nisan 2014' den
Geçen sene yavrulayan soğanlardan yetiştirdiklerimiz;
485381
485382
485383
485384
485385
heyyamola
22-04-2014, 23:21
13 Nisan 2014' den
485388
485389
485390
485391
485392
heyyamola
22-04-2014, 23:25
13 Nisan 2014' den
485393
485394
485395
485396
485397
Laleci_03
23-04-2014, 09:26
Sn. Heyyamola bu nasıl bir güzelliktir :eek: Lalelerinize bayıldım hepsi çok güzeller maşallah ;)
Son lalem en güzeliymiş meğer;)
Tohumcu Nılgun
01-05-2014, 00:25
Laleler...
Arkadaşlar lale soganlarım bu sene çok yavruladılar, ben de onları söküp çoğaltmak istiyorum. Soganları söküp, ayırma, kurutma işlemlerini ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
Kokulu lale bulabildiniz mi?
Arkadaşlar lale soganlarım bu sene çok yavruladılar, ben de onları söküp çoğaltmak istiyorum. Soganları söküp, ayırma, kurutma işlemlerini ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
Yaprakları sararınca (sanırım haziran-Temmuz) topraktan çıkarın, serin-gölge bir yerde kurutun. Ekim ayında tekrar dikin.
Kokulu lale bulabildiniz mi?
malesef aradığım gibi bişi yok.
Lale konusunu okurken bir arkadaş demişti.
5metreden kokusu duyuluyor diye o gün bugündür bende istiyorum.
Yorum kaçıncı sayfadaydı hatırlamıyorum ama
Başka bir sayfada yine bunlar kokulu lale diye paylaşılmış.^
Mesaj 125
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26041-5.htm
Kokuluları varken niye kokusuzunu dikelim ki?
Dumlupınar
16-10-2014, 10:28
Arkadaşlar,23 Ekim günü A 101 marketlerde,Asya lale sonbahar çicek soğanları ve saksılı zambak satışları başlıyor.Fiyatı: 3.50 TL. SELAMLAR...
Laleci_03
16-10-2014, 12:38
Evet Sayın Dumlupınar bende gördüm ve 1 aydır bekliyordum gelmesini :rolleyes:
Kokulu Lale????? İlk duyuyorum.
Geçtiğimiz yıl diktiğim katmerli lalelerden beyaz olanlar yoğun kokulu çıkmıştı.
semihbagis
09-11-2014, 23:57
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba
Yukarıdaki mesajlarda bahsi geçen a101 lalelerinden bende satın aldım... İstanbulda yer sıkıntısından dolayı topraksız tarım denemelerimde sonuç alamamakla birlikte balkon çiçekçiliğine geçiş yaptık 15 20 tür çiçek bakmaktayım... Laleleri istanbulun her köşesinde gördüğümde her zaman dikkatimi çekmeyi başaran bitkiler arasında ilk sırada yer almaktadır... Koşarak almaya gittiğim lalelerden toplamda 3 tür renk ve 15 soğanım var bunları nasıl bir yere ekmen lazım. Nasıl bir toprağın içine ne şartlarda ekeceğim...
Dumlupınar
19-11-2014, 15:39
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba
Yukarıdaki mesajlarda bahsi geçen a101 lalelerinden bende satın aldım... İstanbulda yer sıkıntısından dolayı topraksız tarım denemelerimde sonuç alamamakla birlikte balkon çiçekçiliğine geçiş yaptık 15 20 tür çiçek bakmaktayım... Laleleri istanbulun her köşesinde gördüğümde her zaman dikkatimi çekmeyi başaran bitkiler arasında ilk sırada yer almaktadır... Koşarak almaya gittiğim lalelerden toplamda 3 tür renk ve 15 soğanım var bunları nasıl bir yere ekmen lazım. Nasıl bir toprağın içine ne şartlarda ekeceğim...
Sayın semihbagis merhaba,lale soğanlarınızı hazır toprak kullanarak (perlitli torf) 5'li gruplar halinde orta boy saksılara dikebilirsiniz.Soğanları 8-10 cm.ara ile boylarının 2 katı derinliğe dikin.İlk sulamasını yapın.Fazla suyun saksının tahliye deliklerinden akıp gitmesi çok iyi olur.Dikimini yaptığınız saksıları balkonda,soğukta bırakın.Saksıyı güneşli bir alana da alabilirsiniz.Saksı altlığını kullanmayın derim.KOLAY GELSİN...SELAMLAR...
YeniGine
28-11-2014, 23:45
Sayın zıpçıktı ellerinize sağlık lale soğanları dikmişsiniz. Şimdi onlar üşüyecekler; balkona, dışarı çıkarın saksılarını, inşallah mart sonu minicik minicik topraktan çıkmaya başlayacaklar nisan-mayıs gibi de çiçeklerini göreceksiniz. Gönlünüze göre, rastgelsin.
Laleleri ekerken soğanlardan biri hasta gibi göründü gözüme, bende onu ekmeyip suya koydum, eğer bi hareket görürsem ayrıca bir saksıya ekmeyi planlamıştım, Bugün fark ettim ki yeşermeye başlıyor. Ben yine de ayrı ekecegim. ne olur ne olmaz.
BelginET
29-11-2014, 21:45
Merhaba,
Elimde lale soğanları var ancak daha önce hiç bu konuda tecrübem olmadığından aylardır soğanlarla bakıştık durduk... Bir yabancı kaynakta gördüğüm şekilde, vazoda yani toprak kullanmadan lalelerin gelişimini görmek istiyorum. Söz konusu sitede (How to Force Tulip Bulbs in Water - Sand and Sisal (http://sandandsisal.com/2013/02/how-to-force-tulip-bulbs-in-water_19.html))
Sizlerin yukarıda belirtmiş olduğunuz üşütme aşamasını buz dolabında gerçekleştirebileceğimiz ancak içinde meyvelerin olmadığı, ayrı bir buzdolabı kullanmamız gerektiği belirtilmiş.
Benim tek buzdolabım var, balkon soğuk evet ama oraya koyarsam da karanlık olmayacak :S buzdolabına bir kase içinde, üstü folyo ile kaplanmış şekilde soğanları bekletsem yine de zarar görürler mi dersiniz?
YeniGine
29-11-2014, 22:58
Sevgili BelginET artık soğanlarınızı ya saksıya dikip balkona, ya da bahçenize dikebilirsiniz. Rastgelsin.
Merhaba,
Elimde lale soğanları var ancak daha önce hiç bu konuda tecrübem olmadığından aylardır soğanlarla bakıştık durduk... Bir yabancı kaynakta gördüğüm şekilde, vazoda yani toprak kullanmadan lalelerin gelişimini görmek istiyorum. Söz konusu sitede (How to Force Tulip Bulbs in Water - Sand and Sisal (http://sandandsisal.com/2013/02/how-to-force-tulip-bulbs-in-water_19.html))
Sizlerin yukarıda belirtmiş olduğunuz üşütme aşamasını buz dolabında gerçekleştirebileceğimiz ancak içinde meyvelerin olmadığı, ayrı bir buzdolabı kullanmamız gerektiği belirtilmiş.
Benim tek buzdolabım var, balkon soğuk evet ama oraya koyarsam da karanlık olmayacak :S buzdolabına bir kase içinde, üstü folyo ile kaplanmış şekilde soğanları bekletsem yine de zarar görürler mi dersiniz?
Şeffaf saksıya dikip, siyah poşet içinde dışarıda bıraktım. Dün baktığımda kök yapmaya başlamışlardı. Tavsiye ederim.
YeniGine
30-11-2014, 01:06
Sayın polemos, artık, hatta 1 ay öncesinden soğanlar, ya saksıya dikilip balkonlara konuldu, ya da bahçesi olanlar bahçelerine diktiler. Öyle şeffaf saksı, siyah poşet hiç lazım değil.
Sanırım yanlış birşey yaptım. İlk defa lale soğanı ektim. Saksılara hem de içeride duruyor. şimdiden toprak üstündeki boyu 1 parmak uzunluğu kadar oldu. Erzurum'un kışına dayanamaz diye içeriye koymuştum :)
onur1975
03-02-2015, 23:35
Ters Lalem Gün Işığına Merhaba dedi. Diğerleri epey hızlı :)
onur1975
03-02-2015, 23:47
Lalelerimde kulandığım toprak karışımı yanmış keçi gübresi, kestane toprağı, Çam toprağı, bahçe toprağı, meyva kabukları, portakal ve mandalina ağacı yaprakları karışımı hem su tutmuyor geçirgen hemde çok verimli oldu.
Ters Lalem Gün Işığına Merhaba dedi. Diğerleri epey hızlı :) Umarım çiçeklenirler.. Benim gecen sene ilk kez yetistirmyi denediğim ters laleler açmadı.
Laleci_03
04-02-2015, 11:20
Bizde de durumlar böyle ;)
Laleci_03
04-02-2015, 11:23
Ama nedense şu iki lale daha hızlı gelişiyor ;)
Renklerini bilyormusun Lale'cicim' :D
Laleci_03
04-02-2015, 11:36
:D :D Bazıları hariç biliyorum Hira ablacım sarı, pembe, mor, siyah ve kırmızı renkli laleler var :rolleyes:
Biliyor yani Lale'cicin' :D
Laleci_03
04-02-2015, 11:37
Bir problem olmazda hepsi çiçek açarsa değmeyin keyfime, çok güzel olacak inşallah :D
Laleci_03
28-02-2015, 13:50
Bugün ilk lalem açtı, gözüm aydın :D
Diğerleri de yolda, çok mutluyum :D
benim lalem uzamadan ve çiçeği açmadan goncası kurudu.sebebini bilen varmıi?
Sn. zıpçıktı
Fazla sulamadan kökleri çürümüş olabilir veya toprak hastalıklarına bağlı olarak da olabilir. Bazı hastalıklar lalelerde soğanın çiçek açmasını engelleyebiliyor. Bitki sağlıklı görünüp, çiçeklenmesini tamamlayamıyor. Öncelikle lalenin soğanını kontrol etmenizi öneririm.
onur1975
08-03-2015, 22:38
Bahar geldi her taraf renklendi.
onur1975
20-03-2015, 22:37
Burdada bahçemizin son videosu. Durmak yok çalışmaya devam.
https://www.youtube.com/watch?v=dd5KyjLD-SE&feature=youtu.be
İbrahim Yavuz
20-03-2015, 22:48
Benimkiler de güneşi görünce yerlerinde duramadılar :)
İbrahim Yavuz
20-03-2015, 22:56
Herkese merhaba,
Agaclar.net de forum sayfalarına yazmaya bugün başladım ve bir "soğanlı bitkiler" konusu olduğunu görünce çok sevindim. Ben soğanlı bitkileri özellikle beğeniyor ve yetiştirmeye çalışıyorum. Bahçemde yaz-kış-bahar da açan çok çeşitli soğanlı bitkilerden şimdilik küçük bir kolleksiyonum oldu. Sizlerle bilgi alışverişi yapmaktan mutluluk duyacağım.
Ekte, bilemiyortum becerebildim mi , bahçemde yetiştirdiğim lalelerin fotoğraflarını yolluyorum.
Türkiyede asyalale.com adlı sitede inceleyebileceğiniz lale yetiştiriciliği ve toptan satışını yapan bir şirket var. Web sitelerinde ekim ve yetişrime bilgilerini de bulabilirsiniz. Ayrıca aysemelike (http://www.blogcu.com/aysemelike) adlı son derece amatör blog sayfamda da bir iki küçük yazı ve fotoğraf bulabilirsiniz....İlgilenenler için.....
Selamlarımla....
Sevgili aysemelike laleleriniz çok güzeller umarım soğan paylaşımlarınız olur da bizler de bu güzel karelere sahip olabiliriz. Ben de yeni yeni lale yetiştirmeye başladım elimde bir kaç çeşit var şimdilik. :)
İbrahim Yavuz
20-03-2015, 23:22
Google arama motoru ilkbahar ekinoksu nedeni ile güzel bir doodle ı hazırlamış :)
Dumlupınar
21-03-2015, 15:12
Cassini Lalelerim...
İbrahim Yavuz
21-03-2015, 15:32
Cassini Lalelerim...
Fotoğraftaki ayrıntılarda gizli sanki bir karanfil gördüm :D:confused:
Dumlupınar
21-03-2015, 15:44
Fotoğraftaki ayrıntılarda gizli sanki bir karanfil gördüm :D:confused:
Merhaba,bende hiç karanfil yok.Acemi fotoğrafçının marifeti olsa gerek karanfile benzettiğiniz.SELAMLAR...
Laleci_03
21-03-2015, 16:21
Oohh laleler de çok güzel açmış maşallah, keyifler yerindedir şimdi Dumlupınar ağabeyim :D
İbrahim Yavuz
21-03-2015, 18:30
Merhaba,bende hiç karanfil yok.Acemi fotoğrafçının marifeti olsa gerek karanfile benzettiğiniz.SELAMLAR...
Lalelerden bahsetmiyorum ;) arkada pencerede perdenin ardında kalan bir gölge var. Dışarıda sanırım, karanfil veya gül gibi görünen bir silüet görünüyor ondan bahsediyordum :D
YeniGine
21-03-2015, 23:27
Sayın İbrahim Yavuz; bana da sardunya çiçeği gibi geldi, bahsettiğiniz görüntü.
Lalelerden bahsetmiyorum ;) arkada pencerede perdenin ardında kalan bir gölge var. Dışarıda sanırım, karanfil veya gül gibi görünen bir silüet görünüyor ondan bahsediyordum :D
Ben cevaplayayım, o bir erengül :) hatta renginide söyleyeyim çok
hoş bir pembe.
İbrahim Yavuz
21-03-2015, 23:33
Sayın İbrahim Yavuz; bana da sardunya çiçeği gibi geldi, bahsettiğiniz görüntü.
Olabilir... Bana ilk görüşte karanfil gibi geldi :D
İbrahim Yavuz
21-03-2015, 23:35
Ben cevaplayayım, o bir erengül :) hatta renginide söyleyeyim çok
hoş bir pembe.
Hira gönül gözün açılmış sanırım :D
YeniGine
21-03-2015, 23:43
:) Acilen sayın Dumlupınar'a ihtiyaç var.
Her iddiasına girerim, eminim ;) Muhabbeti kapayalım bence. Malina bize kızacak sanki :rolleyes:
İbrahim Yavuz
21-03-2015, 23:48
:) Acilen sayın Dumlupınar'a ihtiyaç var.
Evet, artık bizi aydınlatsa da kendi kurduğum bilmecede kaybolmasam :D
Dumlupınar
22-03-2015, 00:49
Herkese merhaba,lalelerin arkasındaki cama yansıyan gölgeyi bende şimdi fark ettim.Gölge sayın hira'nın belirttiği gibi düğün çiçegine,diğer adıyla erengül'e ait.
Arkadaşlar Şakayık başlığını ziyaret ederseniz,gölgenin kendisiyle yani pembe düğün çiçeğiyle karşılaşacaksınız.Gerçekten gölge karanfili anımsatıyor ama değil.
Herkese SELAMLAR...
İbrahim Yavuz
22-03-2015, 11:13
Herkese merhaba,lalelerin arkasındaki cama yansıyan gölgeyi bende şimdi fark ettim.Gölge sayın hira'nın belirttiği gibi düğün çiçegine,diğer adıyla erengül'e ait.
Arkadaşlar Şakayık başlığını ziyaret ederseniz,gölgenin kendisiyle yani pembe düğün çiçeğiyle karşılaşacaksınız.Gerçekten gölge karanfili anımsatıyor ama değil.
Herkese SELAMLAR...
Biri şu ışığın anahtarına bastı da aydınlandık çok şükür :D Teşekkürler Dumlupınar ;)
İşte benim yavrularım :)Tomurcuklar en gelişmiş olan saksıyı fotografladım.
İbrahim Yavuz
23-03-2015, 22:07
Arkadaşlar şu profilimdeki Lalenin tam olarak türünü bilen var mı? Bir önceki sayfada paylaşmıştım fotoğrafları daha net görebilirsiniz.
erhan242
25-03-2015, 12:59
selamlar, bunlarda benim bebeklerim. :) sıfır tohumdan büyüttüm kendilerini. mor olması gereken 2 tohumum bodur kaldı , sanırım çicek vermeyecekler :(
herkese renkli günler :)
B e t ü l
26-03-2015, 10:53
Bu sene apartmanımızın önündeki parka bir sürü lale soğanı diktiler. Yeşili o kadar seven(!) bir ilçede yaşıyorum ki soğanları söküp atanları mı, üstlerine başkanları mı ararsınız hepsi mevcut... Geçen sene diktikleri hercai ve lavantalardan da eser yok.
İşte bu sarı lale de sökülüp atılmış soğanlardan biri. Yerine dikemeyince eve getirmiştik.
B e t ü l
26-03-2015, 10:56
Bu da boydan pozumuz. Güneşi görünce iyice açıldık.
İbrahim Yavuz
26-03-2015, 16:38
Bu sene apartmanımızın önündeki parka bir sürü lale soğanı diktiler. Yeşili o kadar seven(!) bir ilçede yaşıyorum ki soğanları söküp atanları mı, üstlerine başkanları mı ararsınız hepsi mevcut... Geçen sene diktikleri hercai ve lavantalardan da eser yok.
İşte bu sarı lale de sökülüp atılmış soğanlardan biri. Yerine dikemeyince eve getirmiştik.
Şu yere çöp atan, bitkilere zarar veren duyarsız, hissiz insanlardan kurtulmak gerek. Bu da çocuklarımaza doğru davranışları aşılayarak başlar. Ne anlıyorlar böyle davranmaktan bilmiyorum.
erhan242
26-03-2015, 21:58
hayvana , çiceğe , ağaca kısacası doğaya saygı göstermeyenden korkacaksın...
Bu ne güzellik böyle! Keşke 3.2 MP yenine daha kaliteli bir kameram olsaydı!
Laleci_03
28-03-2015, 10:57
Sıra geldi 'Laleci'nin naçizane lalelerine ;) Ama çok güzeller ya :D
Not : Keşke benim kameram da daha iyi olsaydı Hira ablacım, hiç olduğu gibi göstermiyor...
Laleci_03
28-03-2015, 11:04
Devamı geliyor inşallah ;)
gökhan Arslan
29-03-2015, 21:55
Minyatür lale :cool:
Laleci_03
29-03-2015, 22:30
Yavru soğan mı o :eek:
gökhan Arslan
29-03-2015, 22:33
Yavru soğan mı o :eek:
Evet Sayın Laleci açmaya da karar verdi ya bakalım ne olacak :D
Laleci_03
29-03-2015, 22:36
Vay be :D Çok şanslısınız vallahi ne diyeyim ;)
gökhan Arslan
29-03-2015, 22:37
Teşekkür ederim güzel kardeşim benim :)
İbrahim Yavuz
29-03-2015, 23:22
Sıra geldi 'Laleci'nin naçizane lalelerine ;) Ama çok güzeller ya :D
Not : Keşke benim kameram da daha iyi olsaydı Hira ablacım, hiç olduğu gibi göstermiyor...
Bunlardan benim de var. Gerçekten cok güzel açıyorlar.
Laleci_03
30-03-2015, 13:07
Bunlardan benim de var. Gerçekten cok güzel açıyorlar.
Evet, çok canlı, göz alan kırmızı renkleri de var, muhteşemler ;)
B e t ü l
01-04-2015, 10:59
Bizim kızları pembe diye almıştık ama değişik bir renk açtılar. Yine de çooook güzeller
Merhaba arkadaşlar bu da benim lalem :) bu havalarda evde mi bakmam gerek yoksa balkonda mi tutmaliyim? Saksı falan degistirmem gerekir mi?
Laleci_03
03-04-2015, 20:17
Sizlere de merhaba Sn. Cenkren, lalenizi kesinlikle balkona almalısınız, evde durmasın saksısını da değiştirmeyin böylece kalsın :rolleyes: İnşallah çiçeğini de görürüz ;)
Tesekkur ederim cevabiniz için havalar soğuk diye dışarı koymak istememistim koyayim o zaman :) insallah guzel çiçeğini görürüz :rolleyes:
Benim lalelerimde açtı. Ortaya karışık renk ekmiştim, kenarlara da pembe. Ortadakiler sarı yoğunluklu çıktı. Zaten iki tanesi tomurcuklarını açamadan kuruttu.
olsun bu haliyle de çok sevdim onları...
545069
545070
capsaicin
05-04-2015, 20:17
İlk kez lale yetiştirdim, sadece 2 tanesi yaşayabildi saksıda ama güzellerdi. :o
545080
545081
545082
545083
gökhan Arslan
07-04-2015, 12:31
Bizim ufaklık da açtı :)
Laleci_03
07-04-2015, 14:57
Asilzade siyah lalelerim açmak üzereler :eek: :cool:
Telato ağabeyim buyursunlar... :D
Vay çok asil duruyorlar:D
Laleci_03
08-04-2015, 13:27
Seç beğen al asillerden :D
Laleci_03
08-04-2015, 13:47
Beşiktaş Kardeşliği ;)
(Malina ablamız kızar mı ki acaba?) :D
Bugün köy dönüşü getirdiğim lâlelerimden:
Dumlupınar
11-04-2015, 20:15
Lalelerim sezonu kapatıyor.
Laleci_03
13-04-2015, 16:38
Edirnekapı Şehitliği'nden...
B e t ü l
13-04-2015, 18:16
Boy sırasına girdik...Selamlıyoruz herkesi
Laleci_03
13-04-2015, 18:21
B e t ü l ablacım maşallah çok güzeller, sanki halay çekiyorlarmış gibi :D
B e t ü l
13-04-2015, 21:22
B e t ü l ablacım maşallah çok güzeller, sanki halay çekiyorlarmış gibi :D
Senin balkon açılışını kutluyorlarmış!
Pembeli olanların kokusu da var üstelik
Laleci_03
13-04-2015, 21:25
:D :D :D Gece gece iyi güldürdün beni B e t ü l ablacım, sağ ol :D
Laleci_03
15-04-2015, 14:51
Siyah lalelerim açmak üzereler
Siyahlardan açmayan 1 tane kaldı :D Flaşın etkisiyle çok açık renkli çıkmışlar ya :o Ama çok seviyorum ben bu güzellikleri çoook :p
Laleci_03
15-04-2015, 14:54
Ve pembelerle bu sezonu kapatıyorum :rolleyes:
Maalesef :(
Emirgan Korusu - Lale Festivali 1
547161
547162
547163
547164
547165
Emirgan Korusu - Lale Festivali 2
547166
547167
547168
547169
547170
eneskrky
18-04-2015, 19:35
telat abi bende bugün oradaydım şahaneydi :D çook kalabalıktı ama yinede çok eylendim bolbol resim çektim (tam 986 tane) cinslerini renklerini hepsini çektim :D
Bende 192'ye fazla diyordum:D maşallah;) insan 986 tane fotoğraf çekmekten yorulur, var mı arttıran:D
eneskrky
18-04-2015, 21:03
sevince oluyo abim ya :) çok aradığım türleri orda görünce çok sevindim ''ice cream '' lalesi çok aramıştım bulamamıştım ama orda binlarce vardı bayıldımm
Çektiğim fotoğraflardan arşiv yaptım, ''Ice Cream'' lalesini bilmeyenler için...
547283
Laleci_03
18-04-2015, 21:31
Yok arkadaş, kar da yağsa gidip görmem lazım bu güzellikleri :D
eneskrky
18-04-2015, 21:42
şey sayın üyeler sinirlenmeyin ama ben bir düzelt me yapayım : çektiğin resim sayısı yükledim şimdi tamm 1290 tane :D
bunların içinde 270 tür lale (hepsini çektim)
24 çeşit nergis var
%10 luk kısmını ice cream kaplıyor en istediğim ve arzuladığım lale :)))) seneye edineceğim inşallah
Laleler yaklaşık 30 yıldır bende tutkudur. Çevremde hiç lale yokken bu tutku nasıl başladı bilmiyorum.
Bu yıl yetiştirdiğim lalelerden görüntüler.
547328
547329
547330
547331
547332
Laleci_03
18-04-2015, 22:45
Benim eve de lazım bu halıdan Hira ablacım :p :D Ayrıca buralara gitmeyen bir ben kalmışım her halde ya :o
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.