View Full Version : Lale
Ekim ayının sonunda ektiğim lalerim. Gölge yerde kalanlar açmadı. Yağmurlar olumsuz etkiledi onları, sanırım soğanları çürüdü. Açmakta olan lalelerimi iyi ki resimlemişim. İki gün evde yoktum. Geldiğimde koparmışlardı onları:(
Yine açtığını göremediğim lalem:( O kadar uğraş, heyecan çek, gözün gibi bak... Biri gelsin koparsın. Yok seneye lale male dikmiycem sanırım.
İşte ülkemizde bir sorun da bu. Geçmiş olsun.
k_donmez
07-03-2010, 14:03
Laleler gelişmeye devam ediyor. İki çeşit lale var. Bir çeşidi daha yavaş gelişiyor.
Arıkuşu, benim laleleri de geçen sene koparmışlardı. Neyse ki soğanlarını götürmemişler.
Bu laleleri Kasım 15 te dikmiştim. Aynı saksıya beyazda dikmiştim fakat beyazlar henüz açmadı. Oysa iki renk bir arada ne güzel olurdu.
Selam, lale sapının uzun olmasını sağlamak için yapılacak birşey var mıdır? Uç verdikten sonra sulama nasıl olmalıdır lalede? Su yaparaklara değmeli midir?
Selam, lale sapının uzun olmasını sağlamak için yapılacak birşey var mıdır? Uç verdikten sonra sulama nasıl olmalıdır lalede? Su yaparaklara değmeli midir?
Lale de sap uzaması; değişik faktörlere bağlıdır. Soğanın depoda veya dikim sonrası yeterli soğuk alması, dikimden sonra köklenmesi, düzenli sulama, gonca görüldükten sonra sıcaklık , soğanın iriliği vs. Sulama fark etmiyor, köklerin yeterli suyu alması, çamur içinde değil nemli ortamda kalması önemli.
Bizim laleler de açmaya başladı. Bunlar balkonun daha güneşli tarafındakiler; sanırım bu nedenle erken açtı. Bir de gölge taraftakiler var ki onların boyu çok uzamasına rağmen yeni tomurcuk çıkarıyorlar.
Bunlar akşam ve sabah erken saatlerde gerçek lale şeklinde olup, öğlen sıcağında ayçiçeği tipine bürünüyorlar:p Balkona çıkınca sanki bal küplerinin arasındaymışız gibi de yoğun bal kokusu salıyorlar (polen değil bal kokuyorlar resmen).
Kırmızı lalem:)
130410
130411
Seneye tekrar aynı verim'i elde edebilir miyim?
Laleleri çiçekleri geçince kesip atınız..Normal sulama işlemini nisan sonuna kadar devam ettiriniz..Lalelerin yaprakları sararıp kurumaya başlayınca sulamaya son veriniz..Ağustos ayı sonunda saksı topraklarını döküp,içindeki soğanların durumuna bakınız..Lekeli,kof,çürük olanlar varsa çöpe atınız..Sağlam soğanları gölgeli bir yerde ve mümkünse bir file içinde (hava alması için)bekletiniz..Ekim-kasım ayında en iri soğanları toprağını yenilediğiniz saksılarda 10 cm. arayla ekiniz..Bunlardan aynen bu yılki çiçekleri alırsınız..İri,ana soğanların etrafında oluşan yavru soğanları da 5'er cm. arayla ayrı saksılara ekiniz.Bunlar seneye irileşip çiçek verir büyüklüğe ulaşacaktır.
Bunları uygularsanız seneye aynı güzelliği, verimi görmemeniz için bir neden yoktur sayın Blues88..
k_donmez
15-03-2010, 15:25
Sayın Pria, bilgiler için teşekkürler. Kısa ve öz. Yanlış anlaşılmaması bakımından sormak istiyorum. "Laleleri çiçekleri geçince kesip atınız" derken kuruyan çiçeği ve çiçek sapını kastediyorsunuz galiba. Doğru mu anlamışım?
Bizim laleler de açmaya başladı. Bunlar balkonun daha güneşli tarafındakiler; sanırım bu nedenle erken açtı. Bir de gölge taraftakiler var ki onların boyu çok uzamasına rağmen yeni tomurcuk çıkarıyorlar.
.
Sevgili Nariel., Lalelerin çiçek açmasında erkencilik değişik faktörlere bağlıdır:
1. Dediğiniz gibi güneşli alanda olmak,
2. Soğanların preperasyon -depolama durumu,
3. Bazı çeşitler erkenci veya geççi dir,
(Bu arada frezyalar da da erkenciler çiçeklenmeye başladı ama geççilerde daha ses yok 20 gün kadar sonra çiçekleri gelecek)
Sayın Pria, bilgiler için teşekkürler. Kısa ve öz. Yanlış anlaşılmaması bakımından sormak istiyorum. "Laleleri çiçekleri geçince kesip atınız" derken kuruyan çiçeği ve çiçek sapını kastediyorsunuz galiba. Doğru mu anlamışım?
Çiçekler artık göz zevki vermiyecek konuma geldiyse sapıyla kesip atınız.Bu işlem,yumruların irileşmesine katkıda bulunacaktır.
Benim lalelerin 3 yıl önceki fotosu..
İnşallah nisanda köye gidersem tüm lale çeşitlerimin fotolarını yükleyeceğim topiğe..
:O ne kadar güzel görünüyor.Benimkiler neden birdahaki senelerde açmıyor:(Yazıklar olsun bana ki lalenin memleketi TİRE de yaşamama rağmen böyle güzel laleler yetiştiremedim:(:(:(
gilaburu
16-03-2010, 19:02
Laleler güzel çiçekler fakat kısa sürede soluyor çiçekleri acaba uzun süre çiçeği solmayan lale var mı ?
sayın pria,
laleleriniz çok güzelmiş, bu seneki lale fotoğraflarınız aynı renk laleler olursa, tuttuğunuz takım belli olacak;):)))
sayın pria,
laleleriniz çok güzelmiş, bu seneki lale fotoğraflarınız aynı renk laleler olursa, tuttuğunuz takım belli olacak;):)))
Bu sarı kırmızı lalelerim 6-7 bin adet vardır herhalde..Çok ve sık olunca görünüm de bambaşka oluyor..Hepsi 2 parça yerde ekili ve diğer renklerle karışık değil..
Diğer lale çeşitlerim de 10 civarında..İnşallah bi terslik olmazsa nisanda fotolarını yükleyeceğim hepsinin..
Laleler güzel çiçekler fakat kısa sürede soluyor çiçekleri acaba uzun süre çiçeği solmayan lale var mı ?
Lalelerin bildiğim kadarıyla uzun süreli çiçek açanı yok..
Eğer çiçekler açtığında havalar bulutlu,serin ve yağışlı geçerse ömürleri biraz daha uzun olur..
Azıcık aşırı sıcaklar bastırsın,lale başlar solmaya..
Lale tam bir bahar çiçeğidir.
Orkun Kırcı
17-03-2010, 21:48
Benim de sarı ve beyazlarım henüz açmadı. Çok sıcaklamadan açsalar bari...
Her sene bahar geldiğinde açmaya hazır lale alırım. Daha soğandan büyütmeyi beceremediğim için.
Bu sene iki lale, bir nergis ve bir sümbül aldım. Sümbülüm zaten açmıştı ve dolayısıyla çabuk soldu. Mutfak penceremin önünde gözümü şenlendiren lalelerimden biri açtı.:)
Diğeri ise yanından küçük bir yumru verdi. Onu ne yapmalıyım? Bilgi verirseniz sevinirim.
Açma sırası Nergis ve diğer lalem de:))
Ankara için bir kaç gündür geceleri eksi sıcaklık görüyor maalesef, cuma'dan sonra havalar iyice ısınacak artık açmış lale resmi görürüz Ankara'dan. Nisan'ın ilk haftası açar bizdekiler gibi.
Umarım soğuktan etkilenmezler.
venus_trap
24-03-2010, 15:28
ben lalerimi geçen sene diktim ve bir kış geçirdiler bu sene başkalarının laleleri tekrardan yapraklanmış ama benimkilerde hala tık yok bu soğanlar sonbaharda çıkarılıp bahar girişinde tekrar dikiliyormuş diye duymuştum yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler
hocam100
24-03-2010, 17:20
Lale her yıl sökülüp ekilirse daha iyi netice alınır.Haziran gibi kazılıp eylül ekim gibi tekrar diklirler.Bahar başı dikilmez.
Mevlüt bey bu yıl sizden aldıgım lalelerin sadece 3tanasi minik uç verdi pek acacak gibi görünmüyor onları hiç sulamasam da toprak iyice kurudugun da çıkartıp serin ortamdamı saklasam (haziranı beklememe gerek var mı)
hocam100
24-03-2010, 17:47
Bekleyin bence.Bu yıl laleler için iklim olarak hoş bir yıl olmadı havalar sıcak geçti bu yüzden sorunlar oldu.
siniroluyorum
24-03-2010, 17:54
Bendeki sarı ve kırmızılar açmak üzere.Satın aldığım kırmızı açtı.Bir sarı-kırmızılar var ama onlar bu sene açacak gibi değil.Yaprakları buruşuk buruşuk neden acaba?Bir de beyaz lalemi sanırım böcek yedi soğanı da çürümüş.Lalesine böyle bir şey olan var mı?
Alper1111
24-03-2010, 18:24
Şimdi lale bu mevsimde ekilmez ama ekip buzdolabında soğuk ihtiyacını karşılasak çiçek açar mı? Eğer cevap evet ise yetiştirme evreleri nedir? Kaç derecede ne kadar süre bekleyecek, çiçek döneminde kaç derecede tutmak gerekiyor?
Teşekkürler.
ozgurbilgin
25-03-2010, 09:24
Bahçemdeki lale soğanlarından bir tanesi çiçek açmaya başladı. Bunları toprakta bekletmelimiyim yoksa yerlerinden çıkarıp seneye tekrar mı ekmeliyim?
ibrahim37
26-03-2010, 05:19
Benimde bu yılki ilk lalem açtı. Onuda sizlere hediye ediyorum..
Bahçemdeki lale soğanlarından bir tanesi çiçek açmaya başladı. Bunları toprakta bekletmelimiyim yoksa yerlerinden çıkarıp seneye tekrar mı ekmeliyim?
Yerinde de bırakabilirsiniz. Veya yerinden söküp Ekim ayında tekrar dikebilirsiniz. Ama haziran veya Temmuz da , şimdi değil!!
Bana sürpriz yapıp, su vermeyi bıraktığım nergislerimin arasından çıkan mis kokulu sarı lalem:)
132257
ve yanında pembe gonca;
132258
Orkun Kırcı
27-03-2010, 14:13
Durmak yok, açmaya devam :D
k_donmez
28-03-2010, 11:29
Bendeki iki çeşit laleden biri açmaya başladı. Kısa boylu yaprakları var. Çiçekler çok güzel bir kırmızı tonunda. Henüz uzun boylularda tomurcuk oluşumu devam ediyor.
Bunlar da benim bahçemden.
ozgurbilgin
29-03-2010, 09:02
İstanbul BB ektiği lale soğanlarını topluyor mu yoksa ertesi sene aynı soğanlar mı açıyor? Bilen var mı?
İstanbul BB ektiği lale soğanlarını topluyor mu yoksa ertesi sene aynı soğanlar mı açıyor? Bilen var mı?
Belediye Lale soğanlarını her yıl söküyor, sonbaharda yeni soğan dikiyor. Çünkü yaz boyunca başka çiçeklerin dikilmesi lazım parterlere. Laleler sökülüp, yazlık çiçekler dikiliyor.
Merhaba arkadaslar.
4 nısan 2010 pazar gun kocaelı buyuksehır beledıyesının duzenledıgı 3.lale festıvalı vardır.herkesı beklerız.ben arısmaya katılıyorum.Kalpten desteklerınızı beklıyorum
Bugün de pembe lalem açmış.
Sevgi Durul
31-03-2010, 18:16
Pazardan aldığım lalenin saksısı çok küçük. Şimdi bahçeye diksem çiçeği bozulur mu?
133203
133204
dilekagaci
02-04-2010, 22:43
bugün Istanbul Lale Festivali kapsamında, dagıtılan Lale'lerden aldık Emirgan'dan
Laleler 8 cm çapında, 10 cm yüksekliginde plastik saksılar içerisindeler
danışmak istedigim bunları böylece bırakayım mı, yoksa balkonda ki normal saksılara dikeyim mi? ne önerirsiniz ( Laleler açmış durumda)
Pazardan aldığım lalenin saksısı çok küçük. Şimdi bahçeye diksem çiçeği bozulur mu?
133203
133204
O saksı yeter. Dikmeye kalkışırsanız kökler yıpranır, bitki bozulur.
bugün Istanbul Lale Festivali kapsamında, dagıtılan Lale'lerden aldık Emirgan'dan
Laleler 8 cm çapında, 10 cm yüksekliginde plastik saksılar içerisindeler
danışmak istedigim bunları böylece bırakayım mı, yoksa balkonda ki normal saksılara dikeyim mi? ne önerirsiniz ( Laleler açmış durumda)
Bence öyle bırakın. tekrar dikerken kökleri bozulur. Zaten 1 ay sonra yaprakları sararacak.
unutmadan lale almak isteyen olursa, Emirgan'da Lale Festivali'nin oldugu yerde tanesi 1 Lira'dan alabilirsiniz
Bu zamanda, Laleler çiçek açarken lale soğanı dikmek mantıklı değil!! Alıp dikseniz bile açma ihtimali zayıftır. Soğuklatılmış olsa bile bu zamana kadar lale soğanı kalmaz.
zeynepseyma
05-04-2010, 11:02
Merhaba, geçen gün büyük bir üzüntüyle 4-5 senedir diktiğim lale soğanlarını bu sene dikmeyi unuttuğumu farkettim.. Sizce bu vakitten sonra onları dikmeli mi, yoksa seneye saklamalı mıyım?
Merhaba, geçen gün büyük bir üzüntüyle 4-5 senedir diktiğim lale soğanlarını bu sene dikmeyi unuttuğumu farkettim.. Sizce bu vakitten sonra onları dikmeli mi, yoksa seneye saklamalı mıyım?
Saklayıp seneye denemek gerekli.
lale lale
07-04-2010, 19:29
bunlarda benim lalelerim. yaprak bitleri bozdu çiçeklerimi.
Bahar Erdem
08-04-2010, 12:33
Buda benim geçen sene hocam 100 den aldığım lalelerden sadece bir tanesi ve beyaz burada tam açmamış ama genede yüklemek istedim.
134780
Bu sene kış çok sert geçtiği için malesef lalelerimin hepsi çıkmadı.
Saklayıp seneye denemek gerekli.
Lale soğanı ertesi yıla kalmaz!!!
k_donmez
10-04-2010, 21:05
İlk açan laleler bodurlar olmuştu. Uzunlar ise Picasso türü. Picassolarda ilk çiçek bayrak renginde çıktı. Beni çok mutlu etti.
lale lale
16-04-2010, 12:30
sarı lalelerim
mihrimah
19-04-2010, 14:49
SİNCAN ULUSLARARASI LALE FESTİVALİ
Sincan Uluslararası Lale Festivali 22-25 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak. Festivale Avusturalya, Kanada, Japonya ve Hollanda`dan lale üreticileri katılacaklar. Festival programında ayrıca “Osmanlıdan Günümüze Lale” adlı bir sempozyum yapılacak. Festivalde lale ile ilgili resim, heykel ve seramik çalışmalarına da yer verilecek.
SİNCAN ULUSLARARASI LALE FESTİVALİ
Sincan Uluslararası Lale Festivali 22-25 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak. Festivale Avusturalya, Kanada, Japonya ve Hollanda`dan lale üreticileri katılacaklar. Festival programında ayrıca “Osmanlıdan Günümüze Lale” adlı bir sempozyum yapılacak. Festivalde lale ile ilgili resim, heykel ve seramik çalışmalarına da yer verilecek.
Sincan da Lale üretimi mi varmış? Lale bilgileri sincan da çok mu gelişmiş? Sincan ın Lale de iddialı olduğunu ilk kez duyuyorum.
Uluslar arası bir festivalde lale konusunda ne göstereceğimizi merak ediyorum. Tabi lalesi olmayan bir ülke "Osmanlıdan günümüze lale" sempozyumunda ne söyleyecek onu da merak ediyorum.
k_donmez
25-04-2010, 07:53
677 nolu mesajımdaki kırmızı beyaz lalenin kardeşleri de açtı. Yarısı kırmızı beyaz, diğer yarısı da ( Özellikle arasam bulamazdım.) sarı kırmızı açtılar. Minik bodurların son çiçeği ile birlikte sarmaşık gülün gölgesinde keyif yapıyorlar.
Sayın kgursan
Yanlış yaptığımı bile bile dayanamayıp mavi lale soğanı aldım.Mantar ilacı uygulayıp saksıya dikmeyi ve hazirandan sonra sulamamayı düşünüyorum.Seneye kadar birkaç tanesini yaşatabilsem yeter. Önerinizi yazarsanız sevinirim.
Saygılarımla:)
Sayın kgursan
Yanlış yaptığımı bile bile dayanamayıp mavi lale soğanı aldım.Mantar ilacı uygulayıp saksıya dikmeyi ve hazirandan sonra sulamamayı düşünüyorum.Seneye kadar birkaç tanesini yaşatabilsem yeter. Önerinizi yazarsanız sevinirim.
Sn fsüzen., Önce mavi lale soğanı:confused: nedir? anlamadım. Mavi lale yok.
Şu anda lale soğanı dikilmeyeceğini düşünüyorum. İlaç vs. boş işler. Neyse bekletin, bakın biz de görelim. Kolay gelsin.
Paketinin üzerinde mavi renk lale fotoğrafı var.Ben onların yalancısıyım.
Goncagül
30-04-2010, 22:52
Bunlar da benim lalelerim.
Benim de sarı ve beyazlarım henüz açmadı. Çok sıcaklamadan açsalar bari...
Sayın Orkun Kırcı,resmin sol tarafındaki saksıda maydanoza benzer yaprakları olan bitkinin adı nedir acaba?Benim saksılarımda da bu yapraklara benzer fideler çıktı,ben onları yabani ot diye söküp atıyordum.Acaba bundan mıydı,merak ettim.:confused:
Bir de ikilemde kaldım ben de bir komşumuzdan lale ve başka bir bitki soğanı aldım.Bir yerden duyduğuma göre soğanları çiçekleri bitince saksının daha dip kısımlarına gömüp(Bu süreçte nemli tutup),mevsimi gelince daha yüzeye çıkarmak gerekiyormuş.Ama ben saksıya ekmek istemiyorum,hava alacak şekilde,serin ve karanlık bir yerde kuru olarak saklasam bir sorun olur mu acaba?Bir de ekmek için en uygun ay hangisidir?Bu konuda tecrübesi olanlar,bilgilerini paylaşırsa sevinirim.Şimdiden teşekkürler.=)
Batuhan Yılmaz
07-05-2010, 12:39
Kasım-şubat ayları bana göre en ideal.
çiçeksever
07-05-2010, 16:18
Ankara için Ekim ayı bence iyi olur.Kışı toprakta geçirip bahara açar.
Teşekkür ederim.:)Yani dışarıda saklayıp,Ekim-Kasım aylarından itabaren dikeceğim.=)
Hasan Lalezar
16-05-2010, 00:34
Muskariler Lalelerin yanında çok küçük kalmışlar..
Doğada keşfettiğim,Osmanlı Lalesi'ne çok benzettiğim ama hala ne tür bir lale olduğunu tam anlayamadığım bir lale çeşidinin fotolarını yüklüyorum..
Bu lale ile ilgili İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdal Üzen'le yazıştım..Bunların Osmanlı Lalesi olmadığı inancında..
Bu lalelerin soğanlarını üretmeye,çoğaltmaya çalışıyorum..
Keşke İstanbul parklarında Hollanda'nın hibrit laleleri yerine bu tür Anadolu'ya has yerli lalelerimiz ekilebilse diyorum içimden:
Benim gibi Osmanlı lalesini Tekirdağ'da bulduğunu iddia eden bir başka kişi de Nijat Ayvaz adında bir fotoğraf sanatçısı:
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=45524
Yardımcı doçent dr. Erdal Üzen, onun bulduğu lale çeşidinin de Osmanlı lalesi olamıyacağı inancında..Şöyle diyor:
“Osmanlı lalesi 200 yıl önce ortadan kalktı. Ama ben hâlâ yaşadığını düşünüyorum. O dönemde laleyi barındıran insanı dahi öldürüyorlardı. Birilerinin sakladığına inanıyorum. Bu düşüncemde ısrarlıyım. Trakya’da olma ihtimali yüksek. Çünkü Osmanlı’nın sürgün yeriydi. Ama doğal bir alanda değil, bir konağın ya da çiftliğin bahçesinde olması lazım. Soğanlı bitkiler bulunduğu yerin iyi olmasına göre şekil ve renk değiştirirler. Nijat Ayvaz çektiği çiçeğin fotoğraflarını gösterdi. Bana göre bu lalenin Trakya lalesi ile ilgisi yakın. Osmanlı lalesi olma ihtimali az. Kesin bilgiyi seneye çiçek açtığında gözlemleyip, gerekli botanik araştırmaları yaptıktan sonra söyleyebiliriz. Lütfen herkes bilime saygı duysun.”
Nijat Ayvaz'la da yazışıyorum bu konuda..O çok iddialı bu konuda..
Ama bakınız;benim bulduğum lale mi yoksa onun bulduğumu Osmanlı lale minyatürlerine benziyor..sizler karar verin:
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=45524&start=5
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=648853&postcount=690
Lale soğanı ertesi yıla kalmaz!!!
Sayın kgursan,
Sanırım şaka yaptınız. İki sene üst üste beklemesi zordur demek istediniz herhalde. Kusura bakmayın sizin verdiğiniz bilgilere önem vermemiz gerektiği için tekrar ve biraz geç sordum.
Elimde Holanda dan gelme lale soğanları var. Onları şimdilik buzdolabının sebze bölümünde bekletiyorum. Doğru mu?
Her şey gönlünüzce olsun.
Teşekkür ederim.:)Yani dışarıda saklayıp,Ekim-Kasım aylarından itabaren dikeceğim.=)
Soğanların depolanması başlığında gerekli bilgileri bulacaksınız.
Sayın kgursan,
Elimde Holanda dan gelme lale soğanları var. Onları şimdilik buzdolabının sebze bölümünde bekletiyorum. Doğru mu?Her şey gönlünüzce olsun.
Yanlış!!. Bakınız soğanların depolanması ve preparasyonu başlığı!!
Sayın Kgursan, sayın hocam,
Çok teşekkür ederim. Beni çok yanlış yapmaktan kurtardınız. Soğuklama ihtiyacını erken başlatmışım herhalde. Yarın hemen buzdolabından alarak evimin bodrumuna koyup orada Ekim ayına kadar 15-18 santigrat derece de muhafaza edeceğim. Umarım hasar vermemişimdir. Arkadaşlara da söz vermişdim:dilli:
Her şey gönlünüzce olsun.
zeyzeynep
01-10-2010, 14:57
Merhabalar,
Bu sene ilk kez soğanlı bir bitki yetiştireceğim. Sümbül soğanlarım var. İstediğim ise lale ve sümbülü beraber bir saksıda görmek..
Böyle birşey mümkün müdür?
Aynı zamanda açarlar mı?
Yoksa ayrı ayrı çiçeklenme dönemleri mi vardır?
Bana bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
Bol çiçekli günler:)
ilksenozturk
05-10-2010, 14:57
sezon olarak aynı dönemlerindir iki çiçek de aslında. ben aynı saksıya ekerim her yıl lale ve sümbüllerimi. sümbüllerim iyice çiçeklenmiş ve kokuları ile etrafı donatmış durumda iken lalelerim tomurcuk halde olur, sonra sümbüller hafiften kokularını azaltıp geçmeye başlamışken, lale mevsimi başlar.
zeyzeynep
06-10-2010, 07:25
Çok teşekkür ederim ilksenozturk. Çok güzel bir görüntü olacağına eminim. Soğanlar biraz sıkışık ekilmiş oldu. Bir sorun olmaz umarım.
mavisedir
06-10-2010, 10:54
Benim elimde geçen seneden kalma küçüklü büyüklü lale soğanlarım var. Toprağın altında gelişmeleri için şimdi eksem çok erken mi olur? Ben hiç soğuklama yapmadım, söktükten sonra gazeteye sardım sakladım. Forumda yazılanlara göre soğuklama yaptıysam eğer, geç ekmem gerekiyor. Ben yapmadığıma göre şimdi ekeyim balkonda gölgede dursunlar diyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Birde ektikten sonra gübre olarak şerbet versem olur mu? ( yanmamış gübreyi sulandırıyor çiçeklere veriyor bir tanıdığım, ona da şerbet diyor )
ilksenozturk
06-10-2010, 16:33
soğanlarımı 3 senedir soğuklama yapmadan saklarım, eylül veya ekim başı gibi toprağa alırım. bölüne bölüne küçülmüş olsalar da yine de çiçeklerini eksik etmezler. siz toprakla buluşturabilirsiniz bence sn Mavisedir.
ben bu yıl ilk defa soğuklama yapmayı denedim, ekim sonu kasım başı toprağa almayı planlıyorum. soğuk alandan çıkıp başka bir soğuk alana taşımaktır geç ekimdeki amaç, bu işlem yapılmadıysa beklemeye gerek olmadığını düşünüyorum.
mavisedir
06-10-2010, 17:37
Yardımcı olduğunuz için teşekkürler, bu hafta soğanları ekeyim ben o zaman.Gübre olarak ne kullanıyorsunuz?
Benim elimde geçen seneden kalma küçüklü büyüklü lale soğanlarım var. Toprağın altında gelişmeleri için şimdi eksem çok erken mi olur? Ben hiç soğuklama yapmadım, söktükten sonra gazeteye sardım sakladım. Forumda yazılanlara göre soğuklama yaptıysam eğer, geç ekmem gerekiyor. Ben yapmadığıma göre şimdi ekeyim balkonda gölgede dursunlar diyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Birde ektikten sonra gübre olarak şerbet versem olur mu? ( yanmamış gübreyi sulandırıyor çiçeklere veriyor bir tanıdığım, ona da şerbet diyor )
Sn mavi sedir., Lale soğanları şimdi tam dikim zamanıdır. Şerbet vs. gübreleme şu anda gerekmez. Gübrelemeyi çok hafif Martta yapraklandıktan sonra yapabilirsin. Şu anda soğanının içinde minik bir çiçek vardır. Nisan ayında bu çiçek uzayıp açacaktır.
mavisedir
11-10-2010, 12:19
Soğanların kabuklarını soymam şart mı? Çünkü soyarken zedelendi bazısı, ben de soyulmayan kısımları zorlamadım bıraktım. Bir sorun olmaz değil mi?
Soğanların kabuklarını soymam şart mı? Çünkü soyarken zedelendi bazısı, ben de soyulmayan kısımları zorlamadım bıraktım. Bir sorun olmaz değil mi?
Kesinlikle kabukları soymayınız;onlar soğanın koruyucu zırhıdır.
mavisedir
11-10-2010, 13:00
Ben soyulması gerekli diye bişey okumuştum forumda, yanlış hatırlıyorum demek ki. Teşekkür ederim bu bilgi için.
arifbodrumlu
14-10-2010, 12:48
Benim de bir sorum olacak bu donemde topraga ekilen soğanlar ne
kaç günde filizlenip toprak üzerinde görünmeye baslar?
ziraatteknikeri
14-10-2010, 13:09
ısı ve neme göre değişmekle beraber iki üç haftada çimlenmeye başlar fakat normal şartlarda mart nisan gibi açması lazım açtırmak için ise sıcak bir yerde bulundurursanız bunu biraz hızlandırmış olursunuz ancak kendi halinde balkonda bırakırsanız baharda açacak ve yaklarşık iki üç hafta çiçekli kalacaklardır.
arifbodrumlu
14-10-2010, 13:12
Teşekkür ederim on gün kadar olmuştu ekeli çıkmayınca paniğe kapılmıştım açıkcası ama sanırım biraz daha beklemem gerecek
ziraatteknikeri
14-10-2010, 13:22
sulamayı eksik etmeyin saksısı nemli olmalı o hava sıcaklığına göre hareket eder diğer bitkiler gibi siz onu alır sıcak bir yere korsanız o bahar geldi diye elini çabuk tutar soğuk bir yerde bırakırsanız yavaştan alır.
zeyzeynep
14-10-2010, 19:19
Benim ektiğim lale soğanları kapalı bir balkonda duruyor. Öğleden sonra güneş alıyor. Dışarı koyarsam zararlı olur diye düşündüm.Balkonum aşırı sıcak olmuyor hele kışın soğuk oluyor bile diyebilirim.Sizce dışarıya alayım mı? Yoksa yerinde mi kalsın?
Lale soğanlarının gelişimi ılıman-sıcak havalarda yavaş olur.
Lale,ne kadar hava soğuk olursa toprak üstüne filizini çıkarması o kadar çabuk olur.
Eğer havalar pastırma yazı falan yapmazsa bahçenizdeki laleler aralık sonu veya ocak ayında toprak üstüne çıkmaya başlarlar.
Şubat-martta yapraklar iyice gelişir ve mart sonu-nisan ayı içinde çiçeklenirler.
Benim ektiğim lale soğanları kapalı bir balkonda duruyor. Öğleden sonra güneş alıyor. Dışarı koyarsam zararlı olur diye düşündüm.Balkonum aşırı sıcak olmuyor hele kışın soğuk oluyor bile diyebilirim.Sizce dışarıya alayım mı? Yoksa yerinde mi kalsın?
Lale dış mekan bitkisidir.
Eğer balkonunuzda tutarsanız erkence gelişim gösterebilir.
Ama, balkonunuzda, eğer körpe başakta iken sert soğuklara denk gelirse negatif etkilenebilir.
Bence dışarı koyun..Lale soğuktan etkilenmez.
Bırakın doğanın koşullarına göre gelişimini tamamlasın..
Çiçek açmaya yakın alırsınız balkonunuza..
Aşırı sulamadan ve fazla gübre vermekten kaçınınız.
lale soğanı enfazla - kaç dereceye kadar dayanıklıdır
Bu dönemde toprağa DİKİLEN ! soğanlar, önce kök yaparlar, sonra kısa bir sürgün verirler, ve kışa girerler. Kar altında (5 oC ) uykuya dalıp dinlenirler ve havaların ısınmasını beklerler. Havalar ısındığı zaman (Mart civarında ) yaprak ve çiçek sapını uzatırlar genellikle Nisan civarında çiçek açarlar.
Ben soyulması gerekli diye bişey okumuştum forumda, yanlış hatırlıyorum demek ki.
Siz doğru hatırlıyorsunuz. Özellikle soğukta depolanmış (Preparasyon yapılmış) soğanlar 10-15 oC da köklenmeden, hemen sürgün verirler. dış kabuk köklerin çıkmasını engelleyebilir, bu tip soğanların kabukları soyulur, çünki kabuğun çürümesi için zaman yoktur. hemen sürgün verir çiçeğe yatarlar. Sert kabuk da köklerin çıkışını engeller. Sonbaharda dikilip ilkbaharda aça soğanlarda kabuk soyma gerekmeyebilir.
lale soğanı enfazla - kaç dereceye kadar dayanıklıdır
Toprak donarsa zarar görür, 2-5 oC kadar zarar görmez. Kar altında kalırsa birşey olmaz ama kar yağmazsa sert geçen kışlarda, toprak günlerce donuk kalırsa zarar görür.
02 44 mahir
22-11-2010, 17:33
http://galeri.netfotograf.com/images/medium/57FE162957EDA0A0.JPG bu resimde görüldüğü bizi bizim dağlarda kendiliğinden olan yabani laledir biz buna PABBUK deriz ve soğanı yenir tadı çok güzeldir kaynatıldımı daha güzeldir herkeze selamlar
02 44 mahir
22-11-2010, 17:37
http://www.batmanpostasigazetesi.com/images/news/ters-lale-sason-helkis-dagi.jpg buda bizim daylarda yetişen bir lale türüdür biz buna ters lale olarak bilinir ve güzel bir laledir kendiliğinden dağlarda yetişir
Gerçekten çok güzeller.
Acaba ilk resimdeki laleler tulipa montana olabilir mi?
02 44 mahir
23-11-2010, 12:24
ewt bizim dağlar doludur her sene ilk baharda giderim ki açmışlar ortalık dolu ewt arkadaşım ama ben bilmiyorum tulipa montana dediğin biz o çiçeğe bivok yani çiğdem çiçeğidir
deriz
Anadolu nun tüm dağları ve yüksek yaylaları doğal bitkiler, çiçeklerle doludur. Pek çoğu ENDEMİK (sadece o yörede yetişen) bitkilerdir. Yabancı botanik uzmanları bizim bütün dağlarımızı gezmişlerdir ve nerede ne var bilirler ve alıp götürürler. Islah ederek bize geri satarlar!!.
Şimdi Yalova Atatürk Bahçe kültürleri Araştırma Enstitüsündeki ve yurdun diğer bölgelerindeki uzman arkadaşlarım, yaptıkları TÜBİTAK destekli büyük bir proje ile bütün dağları gezip, araştırıp değişik türlerde ve kaybolmaya yüz tutan bitkilerden örnekler toplayıp, çoğaltma yöntemlerini araştırıp gerekirse melezlemeler vs. yaparak bu bitkileri kazandırmaya çalışıyorlar. İrisler, sümbüller, laleler, liliumlar vb. araştırma konularıdır.
Geçen hafta Akşehir dolaylarındaydılar, dün Karadeniz bölgesine gittiler. Düzenli ve sistemli bir çalışma var.
Merak edenler Yalova Araştırma Enstitüsü web sayfasından araştırabilirler. Bilgilendirmek istedim.
Çok güzel bir çalışma. Yabancı uzmanlar bizim ülkemizin güzelliklerini bizden iyi biliyorlar. Bir bitkinin habitatını sorduğumda dağına tepesine kadar kesin koordinat verebiliyorlar.
İyi günler lale soğanlarımı 23 kasımda dikmiştim balkonda gölge bir yerde duruyorlar ve filizlendiler. bu normal bir şeymi? 2 kere sulama yaptım sadece. hemen resiminide- ekliyorum.
Nergis olmasın bunlar?:(
Ayrıca 10 günde 2 defa sulamanız aşırı..
15-20 günde bir sulamanız soğanlarınızın şımarmadan büyümesine yetecektir.
Nergis olmasın bunlar?:(
Ayrıca 10 günde 2 defa sulamanız aşırı..
15-20 günde bir sulamanız soğanlarınızın şımarmadan büyümesine yetecektir.
nergiz soğanlarımda var onlar daha filizlenmedi. ayrıca ilk diktiğimde su verdim ve birde dün suladım. birde gölgede durmaları iyimidir?
Lale yaparağına benzetemedim sayın Pria gibi nergis olduğunu düşünüyorum. Laleler nergisten sonra filizleniyor diye biliyorum. Saygılar.
ibrahim37
03-12-2010, 19:16
Sayın esracer benimde bazı lale türlerim yeşillendi. Ancak bu sizin fotoğraftakiler lale değil nergis olması gerekir.
ibrahim37
03-12-2010, 19:22
Çok güzel bir çalışma. Yabancı uzmanlar bizim ülkemizin güzelliklerini bizden iyi biliyorlar. Bir bitkinin habitatını sorduğumda dağına tepesine kadar kesin koordinat verebiliyorlar.
Sayın Kharel geçenlerde okumuştum yeni fotoğraf makinaları çıkmış. Fotoğrafın çekildiği yerin kordinatlarını otomatik olarak esif bilgilerine ekliyor. Makinamı değiştirirken bu özelliğe mutlaka dikkat edeceğim.
Yabancı botanikçilerin tamamı arazide GPS kullanıyor!!
Sayın esracer benimde bazı lale türlerim yeşillendi. Ancak bu sizin fotoğraftakiler lale değil nergis olması gerekir.
cevaplarınız için teşekkür ederim. ama lale soğanları iriydi baya, hatta bir iki tanesi filizlenmişti dikmeden önce. ayrıca nergiz soğanları küçük olmuyormu?
diğer nergiz soğanlarım küçüktü neyse artık şansıma ne çıkarsa. yoksa satın aldığım yer bana lale diye yeşil soğanımı sattı? :)
Sayın Kharel geçenlerde okumuştum yeni fotoğraf makinaları çıkmış. Fotoğrafın çekildiği yerin kordinatlarını otomatik olarak esif bilgilerine ekliyor. Makinamı değiştirirken bu özelliğe mutlaka dikkat edeceğim.
Yabancı botanikçilerin tamamı arazide GPS kullanıyor!!Zaten estetik anlayışı ve profesyonellikte onlarla yarışamazdık ama bu gps olayı resmen hazine haritası gibi birşey oluyor
Halil Solak
04-12-2010, 09:36
Yabancı botanikçilerin tamamı arazide GPS kullanıyor!!
İbrahim bey, ben bu iş için ceptelefonu operatörlerinin ortak kullanıma açtığı birservisten yararlanıyorum. NEREDEYİM servisi bildiğim kadarıyla 1 sms ücreti. bulunduğunuz bölgenin tam adı ve koordinatları anında elinizde oluyor. rakım tespiti içinde bir dağcı saati kullanıyorum.
engin1981
07-12-2010, 07:25
Herkese günaydın. yeni üye oldum ve ilk mesajım. üye olmadan bir çok başlığı vaktim oldukça okudum. bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım istiyorum.
4 tane lale soğanımı uzun bir saksıya tek soğanı ise tek bir saksıya diktim.buralarda hava hala çok soğuk olmadığından ve forumda okuğum için uzun olan saksımı buzdolabının en altına koydum üzerine naylon geçirdim ve delik açtım. biri ise gündüz içeri gece dışarı alıyorum.
sorum ise; buzdolbına koymam mantıklımı. vet ise ne zamana kadar durmalı.buzdolabındaki saksıyı ve dışardaki saksıyı sulamalımıyım. teşekürler şimdiden.
Herkese günaydın. yeni üye oldum ve ilk mesajım. üye olmadan bir çok başlığı vaktim oldukça okudum. bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım istiyorum.
4 tane lale soğanımı uzun bir saksıya tek soğanı ise tek bir saksıya diktim.buralarda hava hala çok soğuk olmadığından ve forumda okuğum için uzun olan saksımı buzdolabının en altına koydum üzerine naylon geçirdim ve delik açtım. biri ise gündüz içeri gece dışarı alıyorum.
sorum ise; buzdolbına koymam mantıklımı. vet ise ne zamana kadar durmalı.buzdolabındaki saksıyı ve dışardaki saksıyı sulamalımıyım. teşekürler şimdiden.
Sn arkadaşım., Hoşgeldin aramıza. lale konusunda kısa bir özet de sana yazayım. belki görememişsindir,
1. Lale soğanları, söküldükten sonra eğer uygun koşullarda depolanmışlarsa dikim zamanı olan Ekim -Aralık arasında, içerisinde çiçek tomurcuğu oluşturmuştur. Bazen, Ağustos sonu-ekim sonu arasında 5-9 oC da depolanarak soğuk ihtiyacı giderilir ve dikilir. Böyle dikilince şubat civarında çiçeklerini verir. Ama normal koşullarda Ekim ayında dikilir, 9 oC da köklenir ve kış aylarında (Aralık-şubat) 2-5 oC soğuk yer, ve Mart tan sonra dışarı çıkar ve Nisan c.varında çiçeklenir. (Bakınız "Lalenin Hikayesi" ağaçlar net.)
2. Soğanlar dikildikten sonra nem olursa köklenir, ve köklenme sıcaklığı 9 oC dır
3. Köklenen soğanlar daha sonra sürgün verir ve soğuk yedikten sonra sap uzatır.
4. Kışı soğukta geçiren bitkiler!! (Soğan değil),
5. Havalar ısınınca çiçeklerinin saplarını uzatır ve çiçeklerini açar,
6. Çiçekleri açıp geçtikten sonra yeşil yapraklar soğanı besler, irileştirir ve sararıp kururlar,
7. Yapraklar kuruduktan sonra toprak içindeki soğan dinlenmeye girer ve Sonbahara kadar dinlenir.
Bunlar lale değil.Nergis soğanına benziyor.
iyi geceler bana lale diye verilen çiçek soğanlarım buradaki bir kaç kişi nergiz diyor. sanırım bende artık nergiz olduğunu düşünüyorum. ama ben ilk defa soğanlı çiçek yetiştirdiğim için pek bilgim yok ve bu arada lale zannettiğim çiçeklerim git gide büyüyor yarın resimini çekip burada paylaşacağım. birde bir şey rica ediyorum yeni filizlenmiş **** biraz büyümüş laleleri olan varmı? varsa lütfen burada paylaşabilirmi?
engin1981
09-12-2010, 18:05
Sn arkadaşım., Hoşgeldin aramıza. lale konusunda kısa bir özet de sana yazayım. belki görememişsindir,
1. Lale soğanları, söküldükten sonra eğer uygun koşullarda depolanmışlarsa dikim zamanı olan Ekim -Aralık arasında, içerisinde çiçek tomurcuğu oluşturmuştur. Bazen, Ağustos sonu-ekim sonu arasında 5-9 oC da depolanarak soğuk ihtiyacı giderilir ve dikilir. Böyle dikilince şubat civarında çiçeklerini verir. Ama normal koşullarda Ekim ayında dikilir, 9 oC da köklenir ve kış aylarında (Aralık-şubat) 2-5 oC soğuk yer, ve Mart tan sonra dışarı çıkar ve Nisan c.varında çiçeklenir. (Bakınız "Lalenin Hikayesi" ağaçlar net.)
2. Soğanlar dikildikten sonra nem olursa köklenir, ve köklenme sıcaklığı 9 oC dır
3. Köklenen soğanlar daha sonra sürgün verir ve soğuk yedikten sonra sap uzatır.
4. Kışı soğukta geçiren bitkiler!! (Soğan değil),
5. Havalar ısınınca çiçeklerinin saplarını uzatır ve çiçeklerini açar,
6. Çiçekleri açıp geçtikten sonra yeşil yapraklar soğanı besler, irileştirir ve sararıp kururlar,
7. Yapraklar kuruduktan sonra toprak içindeki soğan dinlenmeye girer ve Sonbahara kadar dinlenir.
İlginiz için çok teşekürler. bilgisizliğimi bağışlayın ama buzdolabında bulunan sakzımı çıkarmalımıyım **** sulamalımıyım ve dışardakini sulamalımıyım bu sonuca varamadım yazdıklarınızdan.
İlginiz için çok teşekürler. bilgisizliğimi bağışlayın ama buzdolabında bulunan sakzımı çıkarmalımıyım **** sulamalımıyım ve dışardakini sulamalımıyım bu sonuca varamadım yazdıklarınızdan.
Toplam 3 ay soğukta kalsın sonra çıkarın. Dışarıdakini de çok sulamayın, susuz da bırakmayın!!.
bunlarda lalelerimin yeni hali. ben lale soğanlarını dikerken bakmıştım çok büyüklerdi. hala nergiz olma ihtimalleri varmı? eğer nergiz se nergiz bölümünde paylaşayım artık.
bettyycim
13-12-2010, 10:16
Bunlar bence nergis, lale yaprağına benzemiyor ;)
teşekkürler artık nergis bölümünde paylaşmaya devam ederim iyi akşamlar
Mutlu Kutlu
28-01-2011, 22:49
Ben yazdığınızdan hiç birşey anlamadım. 5 tane soğandan 2 tanesini ektiniz, diğer 3 tanesini ekmediniz. Dikim için geçmi kaldım diyorsanız, epey geç kaldınız. Hemen dikin belki canlanırlar.arkadaşlar ses seda yok kimseden. benim 5 tane lale soğanımdan 2 tanesi yüzeye ulaştı. tafife göre soğanın yarısı kadar üstünü örtmüştüm. diğer üçünü ekliyorum. geç kalmadılar değil mi? marketlerdeki laleler önden gidiyor da biraz :(
Yılmaz Yalçın
03-02-2011, 16:57
Arkadaşlar,Bugün Eminönü'nden lale soğanları aldım.Bunları nasıl dikebilirim.Tarif ederseniz sevinirim?Geç kalmadım umarım dikmek için?Toprağın kaç cm derinine dikmeliyim?
Soğanın üzerinde 5-10 cm. kalınlıkda toprak olması yeterli.
Bunlar da benim lalelerim.Buradan bilgi alarak sakladığım soğanları Kasım ayında ektim.:eek:Bir kısmını ise sonradan,Aralık-Ocak gibi.(son resimdekiler)Geç kaldım ama umarım gelişirler.Kapalı balkonda duruyorlar şu an.:)
Üzerlerine biraz toprak ekledim sonradan.
Yalnız bana gelişimleri biraz yavaşladı gibi geldi.Sizce Kasım ayında dikilmelerine göre,Ankara'nın hava şartları için normal büyüklükteler mi:confused:(İlk iki resimdekiler.)
(Bu arada balkon çok güneş almıyor,öğle saatlerinde çok hafif ve kısa,genellikle güneşsiz ama aydınlık bir ortam.)
hocam100
06-02-2011, 21:09
Büyümeleri normal boyda devam ediyorlar.Eğer erken çiçek açmasını istiyorsanız bir iki saksıyı içeri daha ılık ortama alınız.İçeri almadıklarınız mart-nisan aylarında açacaklardır.
Büyümeleri normal boyda devam ediyorlar.Eğer erken çiçek açmasını istiyorsanız bir iki saksıyı içeri daha ılık ortama alınız.İçeri almadıklarınız mart-nisan aylarında açacaklardır.
Sayın hocam100 çok çok teşekkür ederim,çok sevindim buna.:eek:Zamanında lalelere olan merakım nedeniyle soğan alıp yetiştirmeyi denemiştim.Ama hiç bilgi sahibi değildim bu konuda,tabii ki hüsranla sonuçlandı.Bu sene buradan siz değerli üyelerden edindiğim eşsiz bilgilerle daha başarılı oldum sanırım.Umarım güzel çiçeklerini de sizlerle paylaşırım.:DLalelerin yeri bende çok ayrı.Madem gelişmeleri normal,acele ettirmeyelim kendilerini o zaman,sabredip zamanını bekleyelim.:eek:
Selehattin 67
07-02-2011, 19:56
Ortam çok soğuk değilse boyları normal sabır herşeyin ilacı sarır
arkadaşlar ses seda yok kimseden. benim 5 tane lale soğanımdan 2 tanesi yüzeye ulaştı. tarife göre soğanın yarısı kadar üstünü örtmüştüm. diğer üçünü bekliyorum. geç kalmadılar değil mi? marketlerdeki laleler önden gidiyor da biraz :(
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515
Bu başlığa bir göz atarsanız marketlerdeki laleler (ve sümbüller vs.) neden önde gittiğini daha iyi anlayacaksınız. Kolay gelsin.
Tabi ki soğuk depolama ile preparasyon ve çiçeğin açma zamanını programlamak. Örneğin; Lale soğanı içindeki çiçek tüm organlarını tamamladıktan sonra (Yani G döneminde) 5 oC da 3 ay depolanıp dikilirse 30-45 günde çiçeklerini açar.
Asya_lotus
11-02-2011, 10:50
Ben başardım! Benim lale açtı. :p
Sevgili Asya_lotus,
özel bir teknik mi kullandın acaba:confused:
Bizimkiler daha çok ufak.
2 şubatta ektim aslında daha büyük olmaları da beklenmez:o
Sevgili Asya_lotus ipek gibi ışıltılı çiçekleri, çok güzeller.
Asya_lotus
11-02-2011, 18:59
Sevgili Asya_lotus,
özel bir teknik mi kullandın acaba:confused:
Bizimkiler daha çok ufak.
2 şubatta ektim aslında daha büyük olmaları da beklenmez:o
Sevgili Asya_lotus ipek gibi ışıltılı çiçekleri, çok güzeller.
Özellikle hiçbir şey yapmadım.:p Temmuz ayında tüm soganlar buzdolabi
sebzelik bölümüne gönderildi. Kasım ayında, bir saksıya ektim hepisi. Substrat olarak - sihirli toprak kullandım. Substrat ilk filizi kadar sulamadım. Şimdi sulama - ne zaman biraz dışarı substrat kurur. Saksı güney balkonda duruyo.
İzmir Balçova Kipa'ada Tulipa kaufmanniana 'Stresa' (http://plantdatabase.ie/Tulipa_kaufmanniana_Stresa) 3 soğan birarada 1.25 liraya satılyor.
Sanırım Sevgililer günü için getirilmişler, ancak stok fazlası olarak indirime girmişler.
Tulipa kaufmanniana 'Stresa' çok değişik bordo çizgili yapraklara sahip.
192888
İlgilenenlere:rolleyes:
10 bin kadar lalem var..Yeni yeni çıkıyorlar:
umutyolcusu
21-02-2011, 12:20
10000 mi:eek: Hepsi açınca ne kadar harika olur değil mi?Hem de rengarenk,ellerinize sağlık.
Hepsi birden açınca resimdeki gibi oluyor.
Yurtdışından verdiğim lale siparişi geldi. Ancak Avustralyadan :)
Şimdi soğuklama için hangi adımları izlemem gerek? Çürütmeden başarabilmek istiyorum.
Nereden gelirse gelsin, üzerinde 5 cm civarında toprak gelecek şekilde toprağa dikeceksiniz, 9oC da köklenecek ve çiçeklenecek. Özel yapmanız gereken bir şey olduğunu sanmıyorum.
Ha, soğuklama için soğanların hangi koşullarda depolandığını bilmeniz gerekir??? Ne zaman sökülmüş, nasıl depolanmış??
Yılmaz Yalçın
28-02-2011, 22:11
Arkadaşlar,
2 Şubatta bahçeme diktiğim lale soğanları pek büyümedi nedense?Acaba çiçeklerini göremeyecek miyim?
Nereden gelirse gelsin, üzerinde 5 cm civarında toprak gelecek şekilde toprağa dikeceksiniz, 9oC da köklenecek ve çiçeklenecek. Özel yapmanız gereken bir şey olduğunu sanmıyorum.
Ha, soğuklama için soğanların hangi koşullarda depolandığını bilmeniz gerekir??? Ne zaman sökülmüş, nasıl depolanmış??
Demek istediğim de oydu zaten. Avustraylada şu an yaz sonu soğanlar yeni toplanmış sanırım.
Demek istediğim de oydu zaten. Avustraylada şu an yaz sonu soğanlar yeni toplanmış sanırım.
Bu durumda soğanları 2 oC da 6-8 hafta depolayıp dikerseniz çiçeklerini açar. Doğrudan bahçeye dikerseniz 2012 yaz sonunda açar.
Nasıl depolayabilirim? Yani nem oranını nasıl ayarlamalıyım. Soğanların çürümesini istemem. Aldığım kişi nemli perlit içinde buzdolabına koy dedi. Eğer bahçeye ektiğim takdirde yeterli soğuklama alırlar mı sizce?
Batuhan Yılmaz
03-03-2011, 18:54
Selam benim praktikerden aldığım 3 parmak boyundaki asya lalenin baba kakaladığıçürük lale soğanlarını okadar nefretle besledimki şuan dev yapraklar ve dev kırmızı bir çiçek açtı alaattin türü lale ise 5 tanesinden sadece ikisi çiçek açtı ve minicik neden acaba bunlara güvercin pisliği vermek istiyorum bebek soğanları büyük olsun diye nasıl verebilirim mesela iyice kurumuş taşlaşmış pisliği suya atıp direk verimmi.
k_donmez
03-03-2011, 21:57
Bu yıl lale çeşidim ve renkler arttı. Bir grup hariç hepsi toprak üzerinde göründü. Çiçekler için Ankara'da bir ay daha beklemek gerekiyor.
Bu yıl lale çeşidim ve renkler arttı. Bir grup hariç hepsi toprak üzerinde göründü. Çiçekler için Ankara'da bir ay daha beklemek gerekiyor.
Aceleniz yoksa Mayıs a kadar bekleyeceksiniz. Kolay gelsin.
Nasıl depolayabilirim? Yani nem oranını nasıl ayarlamalıyım. Soğanların çürümesini istemem. Aldığım kişi nemli perlit içinde buzdolabına koy dedi. Eğer bahçeye ektiğim takdirde yeterli soğuklama alırlar mı sizce?
Bu zamandan sonra biraz zor olur.
Arkadaşlar,
2 Şubatta bahçeme diktiğim lale soğanları pek büyümedi nedense?Acaba çiçeklerini göremeyecek miyim?
Önce köklenecek, sonra büyüyecek. Biraz geç kalmış köklenirse açarlar.
Batuhan Yılmaz
09-03-2011, 20:49
Selam arkadaşlar benim lalelerim açtı ve soldu ben bir tanesini tohuma bıraktım biraz büyük leşti dişi organ ona nasıl bakıp nasıl tohum alcağımı söleyebilen bitki dahileri söliceklerseler sölen yok zor filan demeyin lütfen yeni ve renkli bir tür peşindeyim yeni çiçeklere ismimi koyucam tamammı...
Selam arkadaşlar benim lalelerim açtı ve soldu ben bir tanesini tohuma bıraktım biraz büyük leşti dişi organ ona nasıl bakıp nasıl tohum alcağımı söleyebilen bitki dahileri söliceklerseler sölen yok zor filan demeyin lütfen yeni ve renkli bir tür peşindeyim yeni çiçeklere ismimi koyucam tamammı.????..
Sevgili arkadaşım., Öncelikle bu sitede Türkçeyi doğru kullanmaya ve yazılarda imla kurallarına çok dikkat ediyorlar, bu kurallara uyulmazsa mesajı siliyorlar.
Şimdi , burada kimse bitki dahisi olduğunu filan iddia etmiyor, sadece bildiklerini paylaşıyor. Benim anlayabildiğim kadarıyla sizin lale çiçeğiniz açmış, solmuş ve galiba tohum kapsulü bağlamış. Ne yapacağım diye soruyorsun?.
Önce bitki sararıncaya kadar (Mayıs-Haziran) bekleyeceksin. Bitki ömrünü tamamlayacak, tohumlar olgunlaşacak, kapsul sararıp kuruyacak ve hafif çatlayacak o zaman koparıp serin yerde tutacaksın.
Yaz sonunda tohumları çıkarıp temizleyeceksin. Tohum yastığı hazırlayacaksın. 20-22 oC sıcaklıkta tohumları ekeceksin, ve çıkmasını bekleyeceksin. Tohumlar çimlenince bitkiyi 1 yıl büyüteceksin. Yazın sökecek ve minik soğanları serin yerde kurutacaksın.
Sonbaharda bu kez minik soğanları dikip bekleyeceksin. Baharda çimlenecek, biraz daha büyük bitki yapacaklar ve Temmuza kadar onları besleyeceksin.
Sonra bu işi tekrar yapacaksın, sonbaharda ekip ertesi yıl yaz başında sökeceksin.
Böylece 5 yıl uğraşacaksın ve yeni bir "Çeşit" elde edeceksin ve bu çeşidin değerli olması için mevcut çeşitlerden üstün özellikleri olmalı ki işe yarasın ve sen de "Batu han" çeşidi lalem var diyeceksin.
5 yıl sonra elde edeceğin Batu-han çeşidi lale; Kısa olabilir, kısır olabilir, rengi kötü olabilir veya çok güzel de olabilir.
Hadi kolay gelsin.
Hamiş: Bu sitede tohumdan lale üretme adında bir başlık var. Bu arada onu da oku.
Yılmaz Yalçın
12-03-2011, 13:40
Son soğuklar Laleler için iyi oldu sanırım.Soğuk yemesi çiçekler açısından iyi oluyormuş sanırım?
Kasımda kızımla ektiğimiz laleler açmaya başladılar
196282
196283
196284
196285
196286
Sn fatoş, işte hepsi bu!. Lale soğanları; Kasımda dikilir Mart-Mayıs arasında açar. Soğuktan korkmaz, dondan korkmaz. sadece havadar bir balkon vs., ile 1 bardak su. Kolay gelsin.
Yılmaz Yalçın
12-03-2011, 17:28
Sn fatoş, işte hepsi bu!. Lale soğanları; Kasımda dikilir Mart-Mayıs arasında açar. Soğuktan korkmaz, dondan korkmaz. sadece havadar bir balkon vs., ile 1 bardak su. Kolay gelsin.
Sayın Kgursan,
Ben lalelerimi 2 Şubatta diktim.Sizce geç mi kaldım ve bu yıl açarmı?
Sayın Kgursan,
Ben lalelerimi 2 Şubatta diktim.Sizce geç mi kaldım ve bu yıl açarmı?
Bu soru tam berber işine benzedi. " Adam berbere gitmiş. o zaman ayna yokmuş. Berber, söyle bana saçım ak mı kara mı? Berber de ne desin " Bekle biraz önüne dökülünce görürsün:D. Lütfen siz de 1 ay bekleyin açıp açmayacağı belli olur.
Sn. Yılmaz Yalçın, bende de geçen yıldan kalan lale ve sümbül soğanları vardı, unutmuşum onları. hemen şubat ayı girer girmez ektim. şu an bir problem yok, şekilleri belirmeye başladı bile. teras balkonunda saksıda yetiştiriyorum. sizinkilerde de bir sorun çıkmayacaktır diye tahmin ediyorum.
nurguldk
17-03-2011, 15:31
Sonbaharda bahçeye ektiğim nergis ve çiğdem soğanlarının yaprakları görünmeye başladı. Ancak lale ve sümbüllerin bulunduğu bölümde hiç hareket yok :((
Ekerken, yanmış gübre ve bahçe toprağını karıştırdım, drenaj için bir miktar küçük taş ekledim. Üzerine de kuru yapraklarla malç yapmıştım.
Ankara hatta gölbaşı iklimi soğuk olduğu için geç kaldığını düşünüyorum ama yine de korkuyorum açıkçası. Çünkü toplamda 200 civarında soğanım var toprağın altında..
Sizce durum normal mi? Acaba diyorum toprağı biraz eşeleyip baksam zarar verir miyim? Ya da zarar vermeden bakmak adına bir tavsiyeniz var mı?
Sn Nurguldk., Biraz sabırlı olun. Sümbül, nergis ve laleler bu günlerde yaprak çıkarır. Ankara da sanırım henüz toprak ısınmadı. Kar yeni kalktı. Sümbüller ve Nergisler Nisan başında, Laleler Mayıs da çiçek açması lazım. benim tahminim.
Batuhan Yılmaz
20-03-2011, 09:34
Arkadaşlar tohuma bıraktığım laleler okadar büyük yavru soğan yaprılarki bende direk o kocaman tohum kesesini direk kestim birde bir sorum var geçen sene ektiğim lalelerin yavruları 1 yaprak çıkardılar ama soğanları hiç büyümedi sizce neden dahada küçülüyorlar.
Lalelerim çok hoş açtılar ama Nergislerde tık yok.:)
Arkadaşlar tohuma bıraktığım laleler okadar büyük yavru soğan yaprılarki bende direk o kocaman tohum kesesini direk kestim birde bir sorum var geçen sene ektiğim lalelerin yavruları 1 yaprak çıkardılar ama soğanları hiç büyümedi sizce neden dahada küçülüyorlar.
Birinci cümle anlaşılmadı.:(
Sorunuzun cevabı ise, dikilen Lale soğanları çok küçük ise tek yaprak çıkarır ve çiçek açmazlar. o tek yaprak topraktaki soğanı besler ve sadece 1 boy büyütebilir. Yani diktiğiniz soğanın çevresi 3/4 cm ise, elde edeceğiniz soğanın çevresi ancak 4/5 cm. olabilir. Eğer geçen yıl dikilen lale soğanları 2 yaprak çıkaracak irilikte ise, küçük de olsa bir çiçek verebilir.
Lalelerim çok hoş açtılar ama Nergislerde tık yok.:)
o bitkiler nergis değil, Dutch iris olabilir ve Nisanda muhtemelen mavi çiçek açarlar
Lale çiçeklerimin şimdiki halleri.
Batuhan Yılmaz
27-03-2011, 08:41
Arkadaşlar dün akşam belediyenin ölüme terk ettiği lalelerin kurumak üzere olduğunu gördüm ve 6 tanesini yolup eve getirdim şimdi sağlıklı görünüyorlar acaba ne renk çıkarlar.
İşyerimden bir kaç lale soğanı getirip dikmiştim. Çiçeklendiler.
Yılmaz Yalçın
02-04-2011, 15:29
Oldukça geç dikmeme rağmen (4 şubat) sıvı gübre ile takviye ettiğim bahçede dikili lalelerim tomurcuk oluşturdu.
cemre_77
05-04-2011, 09:04
Bende Lalelerimin resmini eklemek istedim. İlk defa sahip oldum bu bitkiye cokda sevdim. Sümbüllerimde vardı soldular :(
Merhaba.benim lalelerim de yavastan acmaya basladi...Yakinda fotograflayip eklerim bende...
Ilk acmaya baslayan lalemi fotograflayabildim.Yagis alan bir mevsimde oldugumuz icin cok iyi gelismedi ..ama yavastan ilk lale acmaya baslamasi az da olsa beni umutlandirdi..
Digerleri de bir acsin..onlari da paylasirim..
k_donmez
07-04-2011, 11:38
Lalelerin gelişimi güzel ancak benim bahçemde açmaları Nisan sonunu buluyor. Bu yıl çeşidi de artırdım.
Yılmaz Yalçın
07-04-2011, 15:56
Lalelerin gelişimi güzel ancak benim bahçemde açmaları Nisan sonunu buluyor. Bu yıl çeşidi de artırdım.
Ben de bu yıl bol miktarda lale diktim.Laleleri Şubat 3 gibi dikmeme rağmen. Sıvı gübre takviyesi ile oldukça geliştiler ve tomurcuktalar şuanda..
Benim lalelerim de çiçeklendiler. :)
İki tanesinin (ilk ve son resimde) çiçeklerinde renk oluşumunun tam tamamlanmadığını ve çiçek yapraklarının birer birer döküldüğünü görünce hepsini daha çok güneş gören balkona aldım. Bir tanesinin çiçek sapı eğik uzadı ama çiçek duruşunu çok beğendim. :)
Benim lalelerim de bütün coşkularıyla açtılar. Sarılarla kırmızıları ayırmaya çalıştım geçen sene ama pek başarılı olamamışım.Geçen sene açmayan kırmızılar bu sene açmış o yüzden bilememişim.
hocam100
18-04-2011, 21:56
Arkadaşlar benim çektiğim lale resimleri de bunlar:
hocam100
18-04-2011, 21:59
Devamı;
İki tanesinin (ilk ve son resimde) çiçeklerinde renk oluşumunun tam tamamlanmadığını ve çiçek yapraklarının birer birer döküldüğünü görünce hepsini daha çok güneş gören balkona aldım. Bir tanesinin çiçek sapı eğik uzadı ama çiçek duruşunu çok beğendim. :)
Büyük ihtimalle bahsettiğiniz laleler viridiflora yani yeşilli çiçek açanlardan. Renk oluşumu normal eğer öyleyseler.
Büyük ihtimalle bahsettiğiniz laleler viridiflora yani yeşilli çiçek açanlardan. Renk oluşumu normal eğer öyleyseler.
Sayın Kharel; lalelerin öyle bir formu olduğunu şimdi sizden öğrendim. İnternette görsellerden baktım da gerçekten benimkiler o forma benziyor.
Açıkcası ben renk oluşumu dışında, yaprakları tam açılmadığından ve döküldüğünden tam gelişmediğini düşünmüştüm. Ama dediğiniz gibi olabilir de. :eek:
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. :)
k_donmez
22-04-2011, 10:32
Lalelerden bazıları tomurcuk oluşumunu tamamlayıp 2 gündür açmaya başladı. Bazıları herhalde Mayısı bulacak.
Merhaba,
bizde ilkbahar biraz gec geliyor..Kuzeyde bulundugumuzdan ..Benim de lalelerim acmaya basladi..Ilk acan..sizinle paylasiyorum..
Hocam,cok etkiliyeci ve zarif cicekleri ile renk cumbusu adeta.Masallah lari var.
Orkun Kırcı
24-04-2011, 12:26
Bu yıl soğanlılara pek yanaşmadım. Birkaç lale dışında hiç yok. Bu rengi bu yıl edindim.
Lalelerimin bu yılki fotoları:
10 bin kadar lalem vardı..Bu yıl sarı-kırmızılar haricindeki 7-8 renk 3 bin kadar laleme bir haller oldu..Hemen hemen hepsi hangi nedendendir,yok oldu..
Dayanıksız hibrit çeşitler oldukları için kayboldular herhalde..Birde bu yılın aşırı yağışları etkili olmuş olabilir;çürüdü hemen hepsi..
İşte yokolan 7-8 renkte 3 bin kadar laleden tek-tük kalan çeşitlerim:
nurguldk
27-04-2011, 10:24
Yakında görsel şölen başlayacak :) Lalelerim açmak üzere
206431[/QUOTE]
bettyycim
27-04-2011, 10:31
Seka Park'tan lale manzaraları :D
basakalk
27-04-2011, 12:17
Emirgandaki güzelligi herkesin görmesini istedim , zamanı gecmeden gıtmenızı öneririm arkadaslar :-)
basakalk
27-04-2011, 12:25
dıger resımler :D
basakalk
27-04-2011, 13:29
Gercekten öyle sayın sarıgoz , ınsan parklarda gezdıkce kendı dıktıklerı hep daha az gorunuyor gozune :-)
furkan yıldız
27-04-2011, 20:33
Bir soruda benden. Geçen hafta çarşıdan aldığım 3-4 cm filizli soğanlar aldım. İçimden bir ses alma geç artık dese bile resimlerine dayanamadım aldım ve ektim. Durum ne olur acaba ?
bettyycim
27-04-2011, 20:37
Bekleyip göreceksin Furkan, biraz geç ama kök yapabilir :D
furkan yıldız
28-04-2011, 07:48
Kök yapar yapmasına da bu dönemde çiçek açar mı ? Açarsa seneye tekrar sağlıklı açar mı o var işte
k_donmez
28-04-2011, 17:03
Sayın Furkan Yıldız,
Soğanlarınız soğuklama işlemi gördüyse açar. Yoksa yapraklanacak, ama hava ısınmaya başladığı için açmayacaktır. Seneye ne olur onu bilemiyorum.
Bahçemde yeni açan laleler.
Merhabalar..Bizim bahcedekiler,yavastan acmaya basladi..Hava biraz kapali ve o yuzden de cicekleri kapali,ne yazikki.
ibrahim37
02-05-2011, 16:25
Bizim ekipten bir arkadaşın geçen hafta Hollanda da çekmiş olduğu lale fotoğraflarını sizlerle paylaşmadan edemedim. Bu fotoğraflar soğanlı bitkilerin yetiştirilmesi konusunda yardımcı fikirde verebilir!
http://www.srgc.org.uk/smf/index.php?topic=7148.0
nurguldk
05-05-2011, 13:50
Sevgili sarigöz laleleriniz çok farklıymış ayrıca çok hoşlar :)
Soğanları grup halinde ektiğim için bu sene harika görüntüler oldu ve de olacak. Çünkü boyları uzun laleler kısalara göre daha geç açıyor. Onları orta bölüme ekmiştim. Kenarlardaki Laleler açtı. Onlar geçmeye yakın ortadaki uzunlar açacak. Lale sezonu uzayacak :D
Benimkilerin son durumu;
209126
209127[/QUOTE]
209131[/QUOTE]
Daha önce "Kitaplar" bölümünde duyurusu yapılan Arzunun Botaniği adlı eseri lale tutkunlarına hatırlatmak istiyorum. İlginizi çekecek ve lalelerinize farklı bir gözle bakmanızı sağlayacaktır.
k_donmez
06-05-2011, 10:28
Lalelerin son tomurcukları Picasso'larda oluştu. Bunlar bahçemden yılın son lale görüntüleri.
Tesekkür ediyorum nurguldk.seninkiler de güzelmiş
Bahçemizdeki laleler çok guzel gelişti fakat cok yoğun yagmur neticesı şu an yatık vaziyettler.
Güneşin az oldugu bu mevsımde.nasıl devamı gelecek bilemıyorum.Umuyorum düzelirler
bettyycim
06-05-2011, 14:41
Böyle bir laleyi ilk kez gördüm arakdaşlar, sizlerle de paylaşmak istedim ;)
ozgurbilgin
20-05-2011, 12:45
Merhaba,
Geçen gün Vatan caddesinden geçerken lale ekili yerlerin çiçekleri geçtiği için çapalandığını ve soğanların da heba edildiğini gördüm. Bir miktar soğanı çıkarıp aldım. Oradaki görevlilerden bir tanesi bu soğanlardan bir dahaki sene çiçek olmayacağını söyledi. Benim bahçemdeki lale soğanları yıllardır toprakta dururlar, sökmem ve her sene de çiçek açarlar. Belediyenin lale soğanlarının ayrı bir özelliği mi vardır yoksa o görevli bilmeden bilgi mi vermiş ?
nurguldk
20-05-2011, 13:20
Ben bu belediyelerin işini çözemiyorum zaten. Bir bakıyorsunuz heryerde çalışma çiçek dikiliyor. Diktikleri çiçeklerin ömrü 2 ay, hadiii tekrar çalışma. Lele ve Nergislerde de aynı şey. Ankara'da diktikleri yerleri çapalamışlar. Belediyelerde bu konuda hiç mi uzman yok **** bu konuda para kazandırılması gereken çok mu insan var, artık orasını bilemiyoruz.
Neyse benim Lale devrim hala devam ediyor :)
Kırmızı ve sarıların çiçekleri geçti. Şimdi aynı grup içinde bulunan somon, pembe türler açıyor. Bunların renkleri çok hoşmuş :)
214306
214307
214308
214309[/QUOTE]
ibrahim37
20-05-2011, 14:49
Sayın nurgüldük doğru şık ikincisi!. Neredeyse çiçekleri bile geçmeden hemen söküyorlar ki. Tekrar birileri belediyeye birşeyler satabilsin.
Ayrıca bende bir kaç tane onlar sökmeden önce aldım. Soğanlar erken sökümden dolayı tam gelişmediğinden gelecek yıl belki bazıları açmayabilir. Ancak ondan sonraki yıllarda hiçbir sorun kalmaz.
Sayın nurgüldük doğru şık ikincisi!. Neredeyse çiçekleri bile geçmeden hemen söküyorlar ki. Tekrar birileri belediyeye birşeyler satabilsin.
Ayrıca bende bir kaç tane onlar sökmeden önce aldım. Soğanlar erken sökümden dolayı tam gelişmediğinden gelecek yıl belki bazıları açmayabilir. Ancak ondan sonraki yıllarda hiçbir sorun kalmaz.
Maalesef belediyeler çok müsrif..
İstanbul'da da durum aynı..
Laleler geçince hemen çapalıyorlar ve soğanlar genelde parçalanıyor..
Sağlam soğanlardan ayırıp alsanız bile bunlar tam olgunlaşmadığı için yaz sıcaklarına dayanamayıp,kuruyup koflaşıyorlar..
Oysa o lale soğanlarını olduğu yerde bırakıp aralarına yaz çiçekleri ekilse olur ve laleler ertesi yıl tekrar açar..
Ama..böyle olursa bazı insanlar belediyeye soğan satamaz..nafakaları kesilir..
Paralar,belediyelere verdiğimiz vergiler böyle çar-çur ediliyor maalesef..trilyonlar dönüyor bu işlerde..
Sayin pria ya ve diger arkadasin belediye hakkindaki mesaja katiliyorum
Belediyelerin lale soğanlarını heba etmesi:
Burada arkadaşlarımızın anlayamadığı nokta şu: Soğanlı bitkilerde çiçek üretimi ayrı bir iş dir, soğan üretimi ayrı bir iştir. park-bahçeler gibi halka açık yerlerde ikisini birden yürütmek mümkün değildir.
Çiçeği geçmiş lale bitkisinin soğanından da faydalanmak için Temmuza kadar park alanlarını kazmadan beklemek gerekir. Ama Yazlık çiçeklerin dikimi ise En geç Mayıs sonu yapılmalı ki yaz aylarında çiçek açsın. Diğer taraftan Lale soğanlarını sökmek, kurutmak, ayırmak ve depolamak ise ayrı bir iş dir ki belediyelerbununla uğraşamazlar. Bununla uğraşabilmeleri için ne elemanları, ne yerleri ve ne depoları vardır. Bu nedenle çiçeği geçen lale yerlerinden bitkileri söküp temizlemek ve yeni yazlık çiçekler için yeri hazırlamak belediyecilik açısından doğru bir iştir. Lale soğanlarının heba olması şüphesiz ki üzüntü vericidir ama kar-zarar hesabında onları heba etmek daha karlıdır.
ardabora
23-05-2011, 11:54
lalerin çiçekleri geçti ama ben yine de bendekilerin resimlerini eklemek istiyorum izninizle...
ardabora
23-05-2011, 11:58
ilk iki resimdekileri şubat ayında dikmeme rağmen,bahçede ekili olanlardan daha önce büyüdüler ve çiçekler daha gürbüzdü..
son resimdekilerin çiçekleri geçmek üzereydi. haftasonu evde değildik, bu sabah çiçekleri yerinde göremedim.önce çiçek yaprakları döküldü sandım ama baktım ki saplarından koparılmış. alan her kimse lütfetmiş de soğanları bırakmış sağolsun..
furkan yıldız
24-05-2011, 08:04
Konu belediye ve lalelerden açılmışken bende bir iki cümle yazayım. Pazar günü sahildeydik. Belediye işçileri toprağı çapalamaya başladılar. Tabi ben durur muyum. Koşturdum yanlarına, bir-iki muhabbetten sonra başladım soğanları toplamaya. Hatta işçi arkadaş bile çapalarken gördüklerini ayırıyordu ziyan olmasın diye. 3.780 kg soğan topladık. Açmış hallerinide bildiğim için çok sevindim. Siyah, açık pembe-beyaz, koyu pembe-beyaz, alaaddinler ve birkaç renk daha. Belki seneye çiçek açmazlar, bir dahaki seneye görürüz ama uğraşmaya fazlasıyla değer.
Lalelerimde siyah bitler var
ne yapmalıyım?
furkan yıldız
29-07-2011, 08:44
Lalelerin soğanları mı bitlendi sayın Kharel ?
Hayır yaprakları bitlendi.
Avustralyadan geldikleri için şaşırtmam gerekti.
ibrahim37
29-07-2011, 17:40
Arda neden bahsettiğini anlamadım! Senin laler şu anda yeşil yapraklarımı var? Yoksa geçmiştenmi bahsediyorsun. Ben bir yerde okumuştum ayçiçek yağından bir miktar camsil sprey şişesine koyup bir kaç deneme atışından sonra bitlerin bulunduğu alana iyice sıkıyorsun bir kaç güne kalmaz bitler etkisiz hale geleceği yazıyordu! Ancak ben denemedim!
Selamlar....
İbrahim Abi Selamlar..
Şimdi ben bu laleleri güney yarımküreden getirttiğim için bu iklime uyum sağlamaları açısından buzdolabında nemli perlitin içerisinde birkaç ay beklettim. Şu anda yeşil yapraklılar. Mart sonu olacakları boyda gibiler yani...
izmirden
26-10-2011, 18:53
merhabalar koctas'tan yeni aldigim lale soganlarimi bugun ektim. tek sorum su ki lale onceden hic ekmemistim. ne kadar zamanda filizlenirler ve ne zaman ciceklenirler bu konuda beni bilgilendirebilirseniz cok sevinirim. en kisa zamanda ciceklenmek dilegiyle :)
merhabalar koctas'tan yeni aldigim lale soganlarimi bugun ektim. tek sorum su ki lale onceden hic ekmemistim. ne kadar zamanda filizlenirler ve ne zaman ciceklenirler bu konuda beni bilgilendirebilirseniz cok sevinirim. en kisa zamanda ciceklenmek dilegiyle :)
Aralık-Ocak ta sürer , Mart-Nisanda çiçek açar
http://b1111.hizliresim.com/r/f/j18w.jpg
lalemin son hali
(11.11.2011 tarihli resim)
furkan yıldız
14-11-2011, 10:02
Mert bey laleniz biraz erken filizlenmiş gibi geldi. Benimkiler henüz yeni çıkmaya başladı. Başlamadı bile denebilir :)
Mert bey laleniz biraz erken filizlenmiş gibi geldi. Benimkiler henüz yeni çıkmaya başladı. Başlamadı bile denebilir :)
Evet bende anlamadım :) Diğer lalelerim daha filizlenmedi ama bu ikisi bir garip :)
Son halleri:
http://b1111.hizliresim.com/r/n/nck0.jpg
Varsın garip olsun !! Sağlıklı ve çiçek açacak.
merhaba koçtaş dan lale aldım cinsi tulipa angeliqueve diğeri creme upstar bunlar kokulu lalemi
Laleler genellikle kokusuzdur.
Elime iki adet lale soğanı geçti ve ben onları toprağa ektim.
Şimdi bunların sulanması ne şekilde olmalı ; ilk bahar gelene kadar sulamamalı mıyım yoksa su vermeye başlamam gereklimi ?
Soğanlı bitkiler kuru toprakta köklenmez, sulayın da köklensin. Toprağı ıslak değil, nemli kalmalı.
ozgurbilgin
02-01-2012, 12:26
Bahçemdeki laleler topraktan çıkmaya başladılar. Erken gibi geldi bana. İstanbul'da yaşayan arkadaşlar, lalelerinizin durumları ile alakalı bilgi verebilir misiniz?
ben; 20 kasımda ekmiştim lalelerimi bahçeye, henüz görünürde hiçbir şey yok...
ozgurbilgin
03-01-2012, 08:28
Ben lalelerimi topraktan çıkarmıyorum. Benim laleler daha önceki senelerden toprakta bekleyenler.
acemifüsun
03-01-2012, 19:31
Ful'un saksısına 10 lale soğanı dikmiştim, firesiz filizlendiler. Umarım çiçeklerini de görürüz:)
pembegül
05-01-2012, 14:25
Bende altı adet lale soğanı almıştım satıcı içerdede olur dışardada dedi bende bir saksıya dikip eve aldım bir ay kadar evde durdu birini kaybettim diğeleri iki cm yaprak büyüttü bu sayfada lalenin soğuklanmadan açmayacağı yazıyordu bu kezde iki üç gün bir balkona bir eve alarak soğuğa alıştırdım daha sonrada tamamen dışarda bıraktım şimdi olduğu gibi duruyorlar büyüyen yok ölende yok doğrumu yaptım acaba ..:)
Bırakın dışarıda kalsın. önce kök yapacak, sonra sürgün verecek Mart sonunda açacaktır.
heyyamola
18-01-2012, 21:33
Dün bir yapı marketde lale soğanları gördüm.Fiatları cazip geldi bana;
(10 adedi 5.25 TL) Ancak dikim mevsimi geçmiş olduğundan tereddüt ettim.
Şimdi alıp saksılara diksem olur mu ? Saksıları 0 ila 5 derece arasındaki kapalı
balkona yerleştirmem uygun olur mu ?
Teşekkürler...
ilksenozturk
19-01-2012, 10:29
soğanlarda çürüme yoksa bence alınabilir.
sıcak bir yerde durmuşsa kötü. sağlamlığını kontol etmenizde fayda var.
bir de ufak ufak filiz vermiş olmalılar artık.
sıcaklık konusunda da lale soğuk ortam seviyor.
yesimucer
19-01-2012, 10:42
Bahçemdeki laleler topraktan çıkmaya başladılar. Erken gibi geldi bana. İstanbul'da yaşayan arkadaşlar, lalelerinizin durumları ile alakalı bilgi verebilir misiniz?
benim laleler de çıkmaya başladı, 1-2 cm yeşillendiler,
erken gibi gelmişti ama normalmiş herhalde
ozgurbilgin
19-01-2012, 12:30
Topraktan birkaç cm dışarı çıkan lalelerimin üzerine ciddi kar yağışı oldu.
Kar altında kalmak lalelere zarar verir mi acaba?
Lalelerinizin üstüne kar yağdığı için sevinmelisiniz..
wellness
19-01-2012, 16:01
Düzceye de 4 parmak kadar kar yağdı. Tabii nergislerim, sümbüllerim, çiğdemlerim hepsi kar altında kaldı. Üstüne üstlük yolluklarda biriken karları da üzerlerine attım. Şimdi üzerlerinde 15-20 cm kardan yorgan oldu. Kar eriyinceye kadar, karın altında ne güzelleşirler Allah bilir.
Dün bir yapı marketde lale soğanları gördüm.Fiatları cazip geldi bana;
(10 adedi 5.25 TL) Ancak dikim mevsimi geçmiş olduğundan tereddüt ettim.
Şimdi alıp saksılara diksem olur mu ? Saksıları 0 ila 5 derece arasındaki kapalı
balkona yerleştirmem uygun olur mu ?
Teşekkürler...
Bir deneyin. Lale soğanlarını dikip sulayın ve dışarıya atın . Eğer kök verirlerse Mayıs başında çiçek açar. Ama daha önce kök yapıp da kökleri kurumuş ise o soğanlar tekrar kök yapmaz.
Düzceye de 4 parmak kadar kar yağdı. Tabii nergislerim, sümbüllerim, çiğdemlerim hepsi kar altında kaldı. Üstüne üstlük yolluklarda biriken karları da üzerlerine attım. Şimdi üzerlerinde 15-20 cm kardan yorgan oldu. Kar eriyinceye kadar, karın altında ne güzelleşirler Allah bilir.
Kar onları aşırı soğuk (DON ) olayından korur. Baharda daha canlı olurlar.
heyyamola
19-01-2012, 19:29
soğanlarda çürüme yoksa bence alınabilir.
sıcak bir yerde durmuşsa kötü. sağlamlığını kontol etmenizde fayda var.
bir de ufak ufak filiz vermiş olmalılar artık.
sıcaklık konusunda da lale soğuk ortam seviyor.
Soğanların durumu iyi,tek handikap 2 aydan fazladır market rafında
nisbeten sıcak bir yerde kalmaları, yinede deneyeceğim.
Teşekkürler. :)
Lalemi ektim fakat bugun boceklendigini farkettim. Bocekler beyaz ve cok kocukler sanirim beyaz pire. :(
Neden olabilir? Bocekleri goren biri bana cicegin soganindan kaynaklanabilecegini soyledi, dogru olabilir mi?
Elimde birkac lale sogani daha var, ona gore dikip dikmeyecegime karar vericem!
Tesekkurler!
acemifüsun
05-02-2012, 16:55
Beyaz lalem aceleci:)
Soğuk alamadığı için sap uzamamış. İnşallah bu son kar lalelerinize yararlı olur.
acemifüsun
05-02-2012, 18:29
Soğuk alamadığı için sap uzamamış. İnşallah bu son kar lalelerinize yararlı olur.
Teşekkür ederim sayın kgursan, ben de neden çiçek sapı bu kadar kısa diyordum:) Son soğukların belki diğerlerine faydası olur.
heroflera
15-02-2012, 16:06
bir kökde bir-kaç lale olması muhtesem bu soganları nerden aldınız?
k_donmez
16-02-2012, 11:37
Son bir ay içinde yaklaşık 50 cm kar aralıklı olarak yağdı. Bütün bahçeyi örttü. Bugünlerde yavaş yavaş eriyor. Laleler ilk görünenlerden oldu.
Sn Kemalbey, lalelerin martta açarlar. Bu sene iklim onlar için çok uygun. Kolay gelsin.
k_donmez
17-02-2012, 17:21
Sn Kemalbey, lalelerin martta açarlar. Bu sene iklim onlar için çok uygun. Kolay gelsin.
Sayın KGürsan. İlginize teşekkürler. Lalelerin olduğu yerde kar kısmen erimişti. Dün ve bugün kar yağınca tekrar örtüldüler. Yanlarında sıra halinde sizin hediye ettiklerinizin de aralarında olduğu sümbüller ve nergisler var. Onlar yaklaşık bir aydır kar altında. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Bol soğuk, güzel çiçekler demek. Selamlar.
ardabora
19-02-2012, 13:36
Tek çiçek sapında 3-5 çiçek açacakmış,bekleyip göreceğiz bakalım.
TULIP MERRY GO ROUND (http://www.landscapeflowerbulbs.com/index.cfm/fuseaction/plants.plantDetail/plant_id/1881/index.htm)
Soğanları 9 ekimde dikmiştim.
Tek çiçek sapında 3-5 çiçek açacakmış,bekleyip göreceğiz bakalım.
TULIP MERRY GO ROUND (http://www.landscapeflowerbulbs.com/index.cfm/fuseaction/plants.plantDetail/plant_id/1881/index.htm)
Soğanları 9 ekimde dikmiştim.
Bazı lale çeşitlerinde tek sap üzerinde 2-4 lale çiçeği olabiliyor. Bunların soğanlarını kesme çiçek olarak dikenler söküp attılar geçmiş yıllarda. Yani olabilir şaşırmayın!!!
furkan yıldız
20-02-2012, 08:10
Ardabora hocam soğanları o siteden mi aldınız ?
ardabora
20-02-2012, 17:45
Hayır, soğanları Merter-Marmara Forum'daki Bauhaus'tan almıştım bu sonbaharda.
Angelique Double Tulip şakayıklı lale kokuluymuş doğrumu bir sitede yazıyor sakıncası varmı bilmiyorum ama ekliyorum sitenin adını
Katmerli laleler / Şakayık lalesi | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/katmerli-laleler-sakayik-lalesi)
bu linkte kokulu oldukları yazıyor ne kadar doğru sayın hocalarım
Katmerli laleler (Duble tulip) vardır, tek sapta 2-3 çiçek açan laleler de vardır. Ama kokularını bilmiyorum belki kokulu olabilirler de.
artık nisan sonu mayıs başlarında çiçekleniyormuş o zaman kadar bekliyeceğiz 50 tane diktim bakalım kokulularmı değilmi teşekkür ederim cevap verdiğiniz için ama büyük ihtimal kokuludurlar herkes öyle söylüyor yani diğer bazı siteler
Lalelerimin şubat ayı sonundaki halleri:
botanikerdi
06-03-2012, 22:17
sayın pria lalelerinizi bu sene ayırırsanız daha iyi gelişirler zira sıklaşmışlar biraz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.