PDA

View Full Version : Lale

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6

ismet şenad
09-01-2009, 22:49
Sayın Nuzel: Saksı ve kasaların fotoğrafını yükledim.Üzeri silme topraklı olanlar meyve kasaları,aralarına yürümek için yol bıraktım.

malbman
10-01-2009, 13:24
Lale ve nergis soğanlarımı çiçek coşturan adlı menekşe besini ile sulasam bir zarar verir mi ya da faydası olur mu arkadaşlar? Fikri olan var mı acaba? Zira soğanlarımı yalnızca torfa dikmiştim ve sanırım artık toprak değiştirmek için çok geç.

nuzel
10-01-2009, 14:32
Çok güzel olmuş sayın İsmet Şenad.Sanırım benim uygulamam zor çünkü çiçek diktiğim alanlar yuvarlak **** 2 kenar düz ön taraf yuvarlak.

ismet şenad
10-01-2009, 16:49
O zaman 14, 15 cm. çaplı saksıları yuvarlağa göre sıralayıp,çiçekler geçince saksı değiştirmesi yapabilirsiniz.

ismet şenad
10-01-2009, 16:55
Sayın Malpman; Hiç bir şey vermesenizde soğandaki depolu besinle çiçek açar.Yavru büyütebilmesi besin gerekli.

mor papatya
14-01-2009, 18:27
arkadaşlar ben teneke saksıya bir tane lale soğanı dikmiştim bir ay önce şimdi filizi çıkmaya başladı büğünde yeni dekor saksı almıştım acaba saksıyı değiştirsem sorun olurmu

hocam100
14-01-2009, 19:28
Değiştirirken köklerini zedelememeye dikkat et. Aksi halde çiçek zayıf olur.

ibrahim37
14-01-2009, 20:07
İsmet bey saksılarınız gayet güzel olmuş Özellikle meyve kasalarından olanlar.
Ben sadece yuvarlak plastik olanları kışın donma riskine karşı herhangi bir önlem düşünüyormusunuz? Birde bu saksılardaki soğanlara hiç müdahale etmeden yazı sorunsuzca geçirirlermi. Demek istediğim sizin bu şekildeki tecrubeniz nedir?
Ayrıca ben malç olarakta üzerlerinin çok ince çakılla kaplamayıda düşünüyorum!.

ismet şenad
14-01-2009, 21:46
Sayın İbrahim 37:Saksıya ilk bu sene ekiyorum. Daha önce boş akü kutularında bir şey olmadı.Bunda da bir şey olmayacağını düşünüyorum. Yinede netice baharda belli olacak. Ben saksılara sık ektiğim için kuruyunca soğanları sökeceğim.Bir de toprağı değiştirmek lazım.Malçlama yapmıyorum, bu şekilde bırakacağım.
Seyrek ekerseniz bir sene daha saksıda bırakabilirsiniz. Bazı cinsler çok yavru yapıyor onları ayırıp tekrar ekmek daha doğru olur diye düşünüyorum.

AgacSevdalisi
15-01-2009, 10:07
benim lale soğanımı soğuk aldı bu sene balkondaydı aşırı dondan soğuk aldı

ismet şenad
15-01-2009, 17:32
Bulunduğumuz şehrin hava şartlarını da göz önünde bulundurmak gerekir.

kgursan
21-01-2009, 19:46
sayın kharel, Lale dağ bitkisidir,kolay donmaz. Üzerine kar yağarsa yorgan gibi olur ve Mart ta karlar eriyince, toprak ısınınca çıkar ve çiçeklenir. merak etmeyin.

mor papatya
23-01-2009, 10:11
arkadaşlar benim lale soğanlarım 2 cm kadar çıktı şu anda bahçenin köşesinde saksıda ancak şimdi dışarda yağmur yağıyor bi sakıncası olurmu yoksa içeriyemi alayım?

ilksenozturk
23-01-2009, 10:46
arkadaşlar benim lale soğanlarım 2 cm kadar çıktı şu anda bahçenin köşesinde saksıda ancak şimdi dışarda yağmur yağıyor bi sakıncası olurmu yoksa içeriyemi alayım?

merhabalar;
lalelerimiz şimdiye kadar yavaşça büyüdü ve bundan sonra ılıklaşan hava ve yağmurların etkisi ile büyümeleri hızlanacak.
içeriye almamanızı öneririm. yağmur da almalıdır.
sadece eğer saksınız delikli değilse ya da toprağı geçirgen değilse soğanlar zarar görür(yani soğanların yağmurdan olumsuz etkilenmesinin tek koşulu suyun akıp gitmemesidir)

kgursan
29-01-2009, 00:45

Lale bahçede daha güzel olur. Ancak Antalya da dikilen lalelerin soğanları eğer soğuk (5-9 oC da 6-8 hafta) yememişlerse ve yemezlerse çiçek açmayabilir .Lale soğanları soğuklatılmadan çiçek taslağı oluşturmazlar. Bu nedenle bırakınız bahçede kalsın.

kgursan
31-01-2009, 15:40
Ben Lale. Herkesin beni çok sevdiğini biliyorum. Bu nedenle ilginizi çekeceğini ümit ederek kim olduğumu, nereden geldiğimi, nasıl büyüdüğümü ve geliştiğimi kısaca hikayemi anlatmak istedim.

Atalarım binlerce yıldır Doğuanadolu, İran, Türkistan dağlarında mutlu bir şekilde yaşamaktadır. Soyumuzun bir kısmı da Kafkasyada dır. Türkler Orta Asyadan Anadoluya doğru göç ederken göç yolları üzerinde bulunan atalarımı çok sevdiler ve bazılarımızı yanlarına alarak Anadolu ya getirdiler. Buralarda bizlere çok iyi davrandılar. Başkenti İstanbulda her tarafta serpildik, geliştik. XVIII. Yüz yılda "Lale Devri" diye bir zaman dilimine adımızı verdiler. O zamanlar o kadar kıymetliydik ki 1 soğanımız 1 altın liraya kadar satıldı. Ne yazık ki bu devir kısa sürdü ve bütün yetiştiğimiz yerler harap edildi. Türklerin arasında bir daha iflah olmadık.

O zamanlar Avrupalılar bizi tanımıyordu. İstanbuldaki bir avrupalı elçi (Avusturya elçisi) bizi görünce hayran oldu ve 17. yüzyılda aramızdan bazıları önce Avusturya ya oradan Hollandaya götürüldü. Oraların iklimi tam bize göre serindi ve toprakları kumsaldı. Bizi gören hayran oluyordu. Hollandalılar tam lale manyağı oldu (Tulipemania) .Ressamları bizim resimlerimizi yaptı. Sonraları bizi daha güzel renklere bürümek için makyajımızı yenilediler ve çok mparlak renkli bodur atalarımızın kanlarını bize verdiler ve böylece renklerimiz daha güzel oldu. Çünkü çok parlak kırmızı renkleri olan atalarımız vardı. Daha sonra bazılarımız Yeni Dünya ya taşındı. Böylece bütün dünyaya yayılmış olduk. Biz çok mutluyuz. Diğer çiçeklerin arasında özel bir yerimiz var. herkes bizim renklerimizi ve elbiselerimizi görmek için tam 1 yıl bekliyorlar. Doğal olarak daha güzel olmamız için koşulların (sıcaklık, nem) bize uygun olması,anavatnımızdaki iklime uygun olması ve elbiselerimizi diken terzilerin biraz becerikli olması gerekiyor. Doğada nasıl bir yaşam biçimine sahip olduğumuzu da ikinci bölümde anlatalım bizi seven dostlarımıza.

kgursan
31-01-2009, 17:51
Dünyaya nasıl dağıldığımı anlatmıştım.Şimdi de doğal yaşam çemberim içinde nasıl büyüyüp geliştiğimi anlatmaya çalışacağım.İnsanlar beni gerçek soğanlı bitkiler arasına koydular. İnsanların soğan dedikleri şey, benim yeşil olduğum zamanlarda (Mart-Mayıs) fotosentezle yapmış olduğum besinleri yapraklarımın toprak içinde kalan bölümünde depolama ile şişmesiyle oluşmuş bir yapıdır.Benim gövdem diğer bitkilere benzemez. Çok kısadır. Buna soğan tablası da derler.Gövdemden yapraklar,yaprakların koltuklarında yavrularım ve ortaya yakın yerde de minik, minyatür bir çiçek oluştururum. Zamanı gelince çiçeğim ve yavrularım biriktirdiğim bu besinlerle beslenirler. Soğanımın üzerinde ince ama sert bir kabuk (Tunik) vardır. Bu kabuk besin depomun su kaybetmesini önler ve darbelere karşı korur.

Ben çok sıcağı sevmem. Yaz başında, havalar ısınınca toprak üzerindeki yeşil kısmım kurur. Toprağın altına gizlediğim yavrularımla soyumu devam ettiririm.Nisan- Mayıs da renkli elbiselerimi giyip insanlara gösterdikten sonra döllenirim, tohum bağlarım. Ama bu tohumlar çiçek açana kadar 5-6 yıl geçer ve bunlar kesinlikle bana benzemez!. Bana benzeyen toprak altındaki yavrularımdır. Bunlar büyüdükçe ben kendimi parçalar ve yok olurum.En iri yavrum en gösterişli elbiseyi giyer.

Yaz ayları boyunca toprak altındaki yavrularım hem dinlenir hem de ilkbaharda giyecekleri elbisenin minik bir modelini yaparlar. Herkes onları cansız zanneder, ama onlar hummalı bir çalışma içindedirler. Giyecekleri elbiseyi dıştan içeri doğru, renkli yapraklar, erkek organlar ve dişi organ şeklinde 3 ayda imal ederler. Ekim-Kasım ayı geldiğinde yağmurlarla birlikte önce kök yaparak toprağa tutunurlar. Ne kadar bol kök atarlarsa o kadar güçlü olurlar. Sonra toprak yüzüne 1-2 yaprakcık çıkarırlar. Ardından tabiat ana sert soğuklara karşı üzerlerine beyaz yorgan örter. Yorganın altında sıcaklık 5 -9 oC arasındadır. 3 ay kadar yorgan altında çiçek sapını oluştururlar. Martta havalar ısınıp, karlar erimeye başlayınca kar suyu ile susuzluklarını giderir ve toprak üstüne önce yapraklarını gönderir, sonra sapı ve sapın ucunda elbisenin goncasını çıkarırlar.Ve Nisan-Mayıs da güzel elbiseleri ile defileye başlarlar. Sonra hoyrat sıcaklar başlayınca elbiselerini soyunur ve toprağın altına çekilirler. İşte bizi seven dostlarım. Ben ve yavrularım anavatanlarımızda böyle yaşarız, soyumuzu böyle devam ettiririz.

ibrahim37
01-02-2009, 12:00
Sayın kgursan her şeyi çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim. Ben sadece bir durumu açmak istiyorum. Tohumdan elde edilen yavrular kesinlikle anneye benzemez demişsiniz. Benim bundan anladığım tohumdan elde edilen yavrular annenin % 100 kopyası değildir. Bunun dışında elbette anneye benzeyen bireylerde oluşur. Tohumdan oluşan bireylerde bu türün geçmişine ait bir çok izleride görmek mümkün. Yani bitki bir şekilde kendini oluşturan farklı türlerinde özelliklerini yansıtır.
Marketlerde bulunanların bir çoğununda melez olduğunu düşünürsek.. Yeni oluşacak yavrular oldukça farklı olabilir. Ama yinede türünün genel özelliklerini taşır.
Soğandan elde edilen yavrular ise anne ile aynı dokuyu taşıdıkları için tamamen bir kopyasını oluştururlar.

kgursan
01-02-2009, 17:32
Sayın kgursan her şeyi çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim. Ben sadece bir durumu açmak istiyorum. Tohumdan elde edilen yavrular kesinlikle anneye benzemez demişsiniz. Benim bundan anladığım tohumdan elde edilen yavrular annenin % 100 kopyası değildir. Bunun dışında elbette anneye benzeyen bireylerde oluşur. Tohumdan oluşan bireylerde bu türün geçmişine ait bir çok izleride görmek mümkün. Yani bitki bir şekilde kendini oluşturan farklı türlerinde özelliklerini yansıtır.
Marketlerde bulunanların bir çoğununda melez olduğunu düşünürsek.. Yeni oluşacak yavrular oldukça farklı olabilir. Ama yinede türünün genel özelliklerini taşır.
Soğandan elde edilen yavrular ise anne ile aynı dokuyu taşıdıkları için tamamen bir kopyasını oluştururlar.

Sn arkadaşım anneye benzemez derken annenin bütün özelliklerini taşımaz, farklı genetik yapı gösterir demek istedim. Diğer bütün canlılarda olduğu gibi.Tabi tohumlardan elde edilen bireyler arasında anneden daha iyiler olabildiği gibi daha kötü özeliklere sahip bireyler de olabilir. Ayrıca tohumdan yeni fertlerin çiçek açmaları için 5-6 yıl gibi bir zaman gerekir. Bu nedenle lalenin tohumdan üretimi sadece ıslah amacıyla yapılmaktadır.

ibrahim37
01-02-2009, 21:44
Özgür bey anladığım kadarıyla bu konuda aynı fikirdeyiz. Ticari açıdan bakarsak tohumdan yetiştirmenin bir mantığı yok. En karlısı Hollanda'dan almak, uçsuz bucaksız arazilere el değmeden ekiyorlar. Çiçeğini ayrı soğanını ayrı satıyorlar. Külosu patatesten daha ucuza geliyor. Ancak benim tanıdığım bir çok uzman botanikçi var Hollanda'dan gelen hiçbir soğanlı bitkiyi bahçesine sokmuyorlar!
Ama ne yapalım bizimkiside sevda işte. Binaların arasında sıkışıp kalmışız böyle ufak tefek şeylerle hasret gidermeye çalışıyoruz.

Selamlar.. Saygılar...

nezih71
02-02-2009, 20:02
sizce lalelerimi içeri alma vakti gelmiş midir?

61241

hocam100
02-02-2009, 20:08

61241

Nezih bey içeri alma zamnı gelmiş. Alabilirsiniz. 20 güne kadar çiçek açacaklardır.

nezih71
02-02-2009, 20:13
teşekkürler hocam, amaryllislerimin yanına alayım ve açmalarını bekleyeyim, gelişmeleri fotoğraflandırıp sizlerle paylaşırım. uçlarındaki toprak nedenli çürüme (kararma) normal midir?

hocam100
02-02-2009, 20:19
teşekkürler hocam, amaryllislerimin yanına alayım ve açmalarını bekleyeyim, gelişmeleri fotoğraflandırıp sizlerle paylaşırım. uçlarındaki toprak nedenli çürüme (kararma) normal midir?
Onlar sorun olmaz. Dip yapraklarından olacak zaten orası.

kgursan
03-02-2009, 16:26

61241

Bana kalırsa henüz tomurcuklar görünmüyor. İçeri almakta acele etmenize gerek yok. Dikimi ne zaman yaptınız? yeterli soğuğu aldı mı? Dikilen soğanlar önceden soğuklatılmış soğanlar mı? Eğer önceden soğuklatılmış soğanlar ise içeriye erken almakta sakınca olmaz. Ama soğanlar önceden soğuklatılmamış ise içeriye almasanız daha iyi olur. içerisi çok sıcak olursa (16 oC üzerinde)tomurcukları körelebilir.

gün ışığı
04-02-2009, 16:25
buda benim ilk göz ağrım

susam
07-02-2009, 10:33
Bu yıl eylül ayında o kadar çok lale soğanı diktim ki... Aylardır kendilerini göstersinler diye gözüm topraklarının üstünde kaldı. Nihayet yeni yeni kendilerini göstermeye başladılar. Büyümeleri ve çiçek açmaları ne kadar sürer bilmiyorum ama yapraklanmaya başlamaları bile beni sevinçten uçurdu.
Benim laleciklerimden biri:

kgursan
07-02-2009, 16:36
Bu yıl eylül ayında o kadar çok lale soğanı diktim ki... Aylardır kendilerini göstersinler diye gözüm topraklarının üstünde kaldı. Nihayet yeni yeni kendilerini göstermeye başladılar. Büyümeleri ve çiçek açmaları ne kadar sürer bilmiyorum ama yapraklanmaya başlamaları bile beni sevinçten uçurdu.
Benim laleciklerimden biri:

Laleleriniz Mart Nisanda çiçek açar fakat sarı görünüyorlar.Çok mu kuru bırakıyorsunuz. Toprak çatlamış gibi . Çok kuru ortamda yeterince kök yapamadıysalar sorunlu büyür.

malbman
07-02-2009, 16:42
Arkadaşlar, benim lalelerim de Sayın Nezih71'in laleleri gibi oldu. Ama içeri alma şansım yok. Balkonda dursalar zarar görürler mi?

hocam100
07-02-2009, 17:04
Zarar görmez sadece geç açar.

susam
07-02-2009, 21:57
Sayın Kgursan, cevabın için teşekkür ederim. Sarıya çalar görünmesinin sebebi sanırım güneş ışığıydı. Cep telefonuyla çektiğim için çok kaliteli değil görüntü. Yine de dikkat edeceğim.

Orkun Kırcı
09-02-2009, 09:19
Bu lale soğanları elime yeni geçti ve filizlenmeye başlamışlar. Diksem olur değil mi bayburtta havalar uygun gibi geldi bana.

62116

hocam100
09-02-2009, 11:42
orkun bey zaman kaybetmeden hemen dikin.10CM DERİNE dikim yapmanızı öneririm.Mümkünse bahçeye değilse saksıya ama dışarı koyun.

Orkun Kırcı
09-02-2009, 17:58
10 cm mi? ben biraz yüzeye yakın dikmiştim birkaç saat önce. Yarın dediğiniz gibi yaparım. Bilgiler için teşekkür ederim.

hocam100
09-02-2009, 18:00
Eğer derine dikerseniz gelişmesi için zaman kazandırmış olursunuz.

kgursan
09-02-2009, 23:54
Bu lale soğanları elime yeni geçti ve filizlenmeye başlamışlar. Diksem olur değil mi bayburtta havalar uygun gibi geldi bana.

62116

Sn kırcı, Hocam cevaplamış ama ben de söylemek istedim. Önce toprağı kabartmış olmalısınız. Eminim öyledir. ikincisi lalenin kabuklarını soyarak dikmelisiniz! neden? Çünki dıştaki sert kabuk köklenmesini daha doğrusu köklerin çıkışına engel olabilir. Belki toprakta çürür ama zaman geçer . Sonuç olarak kabuklar soyulur. kabartılmış toprağa elle bastırmadan köklerin zedelenmemesi için çukur açılır (8-10cm.derinlik )ve soğan oraya dikilir. üzeri toprak örtülür ve Sulanır. Bastırarak dikerseniz kök çıkacak yerler zedelenebilir. Diktikten sonra sulamazsanız köklenme zor olur.

Özge Düzgün
11-02-2009, 23:08
Evet arkadaşlar ben de bir deneme yapayım dedim ve lale soğanlarımdan bir kısmını içeride bir kısmını dışarıdaki saksıya diktim. Dışarıdaki soğuk havanın etkisiyle beraber daha hızlı büyüdü, ikisini de aynı anda dikmiştim. Hemen içeridekileri de dışarıya aldım, hepsi aynı renk pembe olacaklar umarım, eğer açarsa bu yıl sizlerle de paylaşacağım:)

Fatih
14-02-2009, 21:34
bunlarıda yeni aldım renkleri harika:D

Reyhan
15-02-2009, 12:11
Benim 6 soğanım var teyzemin elinden zor kurtardık:dilli: 2 tanesini siyah lale diye aldım, bakalım ne kadar siyah olacaklar.

Fatih
15-02-2009, 12:52
benimkilerin biri tatlı pembe,biri koyu kırmızı ve diğeri ise pembe beyz

Nariel
15-02-2009, 19:50
Benim lale soğanlarımdan çürümeyip hayatta kalmayı başaranlardan biri açıyor. Ama son zamanlarda hava sıcak gittiğinden (silifke) boynunu uzatamadan açacak galiba.

Bir de şunu soracağım, açmaya başlayan lale 2 adet yavru vermiş yanından, bu yavrular oldukça gürbüz gözüküyor. Bunlar bu sene açar mı dersiniz?

Reyhan
16-02-2009, 18:59
Benim lalelerden biri de öyle yavru vermiş, açacağını sanmıyorum.

hocam100
16-02-2009, 19:06
Yavrularınız açmaz açsa da küçük açar. Seneye açacaktır.

altinediz
16-02-2009, 20:21
Yavrular acarsa eğer, çiçeklerini büyüneden kesin. Aksi takdirde ana bitkinin vitaminini paylaşacaklar ve ana lalenin gelişmesine olumsuz etki edecek ve çiçeğin küçük olmasına sebep olacaktır. Bir diğer olumsuzlukda yavrularıın çiçeğini koparmazsanız eğer, soğanları yavaş gelişecektir.

Bunlara dikkat edin derim ben.

Faruk
17-02-2009, 08:21
Elimde 7 tane rengini bilmediğim lale soğanı var. Ben bunları sınıfıma dikmek istiyorum. 1 litrelik pet sişeleri yarıya kessem ya da 0,5 litrelik petlerin uç kısımlarını kessem içlerine torf koysam sizce uygun olur mu?
İlk defa lale soğanı dikeceğim. Bu konuda bana yardım **** tavsiye de bulunursanız sevinirim. Çünkü dikimi sınıf ortamında yapacağım.

yenibey
17-02-2009, 08:55
Elimde 7 tane rengini bilmediğim lale soğanı var. Ben bunları sınıfıma dikmek istiyorum. 1 litrelik pet sişeleri yarıya kessem ya da 0,5 litrelik petlerin uç kısımlarını kessem içlerine torf koysam sizce uygun olur mu?
İlk defa lale soğanı dikeceğim. Bu konuda bana yardım **** tavsiye de bulunursanız sevinirim. Çünkü dikimi sınıf ortamında yapacağım.

Sayın faruktalas hocam sanırım laleleri dikmekte geç kaldınız.Ekseniz bile sınıf içerisinde duracagından, soguklama ıhtıyacınıda gıderemeyecegınden açacagını sanmıyorum.Tabi bu benim kanaatim.Uzman arkadaşların yanıtını bende merak ediyirum.

altinediz
17-02-2009, 10:49
Soğuklanma ihtiyacı giderilmiş ise çok sağlıklı olmasada açarlar. Ama yenibeyin dediği gibi giderilmemişse yaprakları çıkar ama çiçek çıkmaz.

altinediz
17-02-2009, 10:52
Benim lalelerimde filizlendi fakat bazıları çürüdü hatta sümbüllerim hepden çürümüş :( soğukdan sanırım don vurmuş.

Yeil aksamları çıktıktan sonra don vurmuşsa dediğiniz olabilir. Fakat henüz soğan halinde iken don oldu ise soğana zarar vermez. Eger ikinci deiğim şekilde, yani yeşil aksamları çıkmadan don oldu ise muhtemelen çürüme sebepleri fazla sulamadan kaynaklıdır.

binnazyagci
17-02-2009, 11:49
Bende 15 gün önce soğanlarımı yüzeyde dikmiştim. Şimdi üzerlerine toprak atsam çok geç kalmış olurmuyum acaba?

Faruk
17-02-2009, 14:57
Şimdi hakikaten üzüldüm. Saksıları toprakları herşeyleri hazırdı. Öğrecilerim de o kadar heveslenmişlerdi ki görmelisiniz. Şimdi ben bu elimdeki 7 tane lale soğanını dikmemeliyim? Başka bir çözümü varsa benimle acilen paylaşabilir misiniz?

kgursan
17-02-2009, 16:00
Benim lale soğanlarımdan çürümeyip hayatta kalmayı başaranlardan biri açıyor. Ama son zamanlarda hava sıcak gittiğinden (silifke) boynunu uzatamadan açacak galiba.

Bir de şunu soracağım, açmaya başlayan lale 2 adet yavru vermiş yanından, bu yavrular oldukça gürbüz gözüküyor. Bunlar bu sene açar mı dersiniz?

Lale soğanları soğuktan çürümez., yanındaki yavrular bu yıl açmaz. Soğanı yeterli iriliğe gelince seneye belki küçük bir çiçek verir.

kgursan
17-02-2009, 16:13

Sn hocam., Derin, büyük plastik yoğurt kaselerinin altını delikli yapın, Toprak veya torfu kum ile yarı yarıya karıştırın ve yoğurt kabına doldurun, Kap büyüklüğüne göre 1-3 adet soğanı dikin. Soğanları dikmeden önce kabuklarını soyun ki kökler rahat çıksın. 9-10 oC serin bir yere koyun. Tabi dikdikten sonra bol sulayın. Fazla su alttaki deliklerden süzülsün. Saksılarınızı 10-15 gün nemli tutun. Laleleriniz kök yapacak ve sürgün verecektir. Kökler oluştuktan sonra Saksıları dışarıda tutun ve sanırım Nisan ayında çiçek açacaklardır. Laleleri üzerinde 5-8 cm.toprak olacak olacak şek,lde dikin.

Faruk
17-02-2009, 20:00
Teşekkürler kgursan içimi biraz olsun rahatlattınız.

Orkun Kırcı
18-02-2009, 15:03
Ayın 9'unda diktiğim soğanlarım bugün itibari ile yüzeyde göründüler. İnşallah çiçeklerini görmekte nasip olur.

binnazyagci
18-02-2009, 15:23
Ağlamak istiyorumm. 6sında diktiğim lalelerimin saksılarını yan komşu taşınırken kırmış. Sağolsun yeni saksılar almış getirdi. Soğanları çıkardığımda gördüklerim beni dumur etti. hemen hemen hepsi küflenmiş. Bende nasıl olsa olan olmuş deyip düzgün kabuk görene kadar kabuklarını soydum. Bu sefer üstünüde toprakla kapladım. Sizce kurtulabilirler mi?
Canım çok sıkıldı büyüsünler diye gözlerinin içine bakıyordumm :(

kgursan
18-02-2009, 16:31
Soğanlarda kök başlamış ise sürgün verir. Soyarken soğanın dibindeki tabla kısım çürümemiş ise soğan kök verir ve bitki yapar.

binnazyagci
18-02-2009, 18:34
Baya köklenme vardı.Saksılarını değiştirdikten sonra Oksijenli su + su karışımıylada suladım. Soğuktan küflenme olmuş olabilir mi ? İçeri alayım mı ?

ibrahim37
19-02-2009, 15:38
Yeil aksamları çıktıktan sonra don vurmuşsa dediğiniz olabilir. Fakat henüz soğan halinde iken don oldu ise soğana zarar vermez. Eger ikinci deiğim şekilde, yani yeşil aksamları çıkmadan don oldu ise muhtemelen çürüme sebepleri fazla sulamadan kaynaklıdır.

Laleler soğuk ortama karşı oldukça dayanıklıdır. ******* sıcak ortamda sulamadan, toprağın su geçirgenliği yok, saksının delikleri yetersiz veya plastik kaplarda terleme yaparak çürüme olabilir.
Tulipa saxatilis türü bir lale için test edilmiş bir sonuç olarak söylüyorum. Yaprakları çıkmış halde ve -12 derecede herhangi bir donma belirtisi görülmemiştir. Türlere göre bazı farklılıklar görülsede genel eğilim olarak aynıdır.

yenibey
19-02-2009, 15:41
Bauhaustan alınan lale soganlarım.Hafif kokusuda mis gibi.

Orkun Kırcı
20-02-2009, 16:59
Lalelerim yeryüzüne ulaştı :)
63725

Toprak 18
22-02-2009, 20:19
Kasım ayında diktiğim lalem açtı.

64052
64053

kgursan
23-02-2009, 15:55
Baya köklenme vardı.Saksılarını değiştirdikten sonra Oksijenli su + su karışımıylada suladım. Soğuktan küflenme olmuş olabilir mi ? İçeri alayım mı ?

Sn. Binnazyağcı, lale soğuktan küflenmez. Çünkü soğukta küf yapan mantar gelişemez! laleleri soğukta bırakmaktan korkmayın. Sadece biraz geç açar. havalar ısınınca veya sıcak yer bulunca açar.

yenibey
26-02-2009, 10:19
"Kayıp lale" aranıyor

Giriş Saati : 26.02.2009 11:03

Dünyada doğal olarak yalnızca Amasya'da yetiştiği bildirilen ''Tulipa Sprengeri'' isimli lale türünün bulunması için, el ilanıyla arama çalışması başlatıldı.

Türkiye lalelerinin gen bankasını oluşturma amacıyla yürütülen çalımalar kapsamında üzerinde ''kayıp lale aranıyor' yazılı el ilanı bastırılarak Amasya ve ilçelerine dağıtıldı. Proje çalışmalarını yürüten Yasemin İzgi Saraç, söz konusu laleyi doğada görenlerin kendisine bildirmesi için bu yola başvurduklarını söyledi.

Saraç, ''Türkiye Florasında Bulunan Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması'' projesiyle, doğada bulunan lalelerin ve sümbüllerin korumaya alınarak gen bankasının oluşturulması, ilerleyen yıllarda yapılacak ıslah çalışmalarıyla Türkiye'ye yeni lale çeşitleri kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanmasın amaçlandığını belirtti. Saraç, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülen proje kapsamında ekiplerin Türkiye'yi adım adım gezerek lale ve sümbül türlerini tespit edip, bu türlerden gen bankası oluşturulmasına katkı verdiklerini anlattı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Saraç, TÜBİTAK tarafından desteklenen, 124 bin TL bütçe ayrılan projenin üç yılını tamamlamak üzere olduklarını belirtti. Proje ile Türkiye'nin 100 farklı noktasından lale ve sümbül türlerini enstitüye getirerek üzerinde çalıştıklarını anlatan Saraç, araştırmada henüz, dünyada yalnızca Amasya yöresinde yetiştiği bilinen ''Tulipa Sprengeri'' adlı türe ulaşamadıklarını ifade etti. Bu türün kaybolmaya yüz tuttuğunu veya kaybolduğunu düşündüklerini ifade eden Saraç, bulunarak gen bankasına alınmasının, Türkiye'nin flora zenginliğinin korunması açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Söz konusu türün bulunması için el ilanı hazırlatarak yöre muhtarlara, ormancılara ve yöredeki insanlara dağıtılması için başta Amasya Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğüne verildiklerini söyleyen Saraç, tarım danışmanlarına da broşürlerin dağıtıldığını kaydetti. Bu türe rastlanıldığı yolunda bazı ihbarlar aldıklarını belirten Saraç, ''amacımız bu türü gören varsa bize ulaşması. Bu ihbarları bir ay içinde laleler çiçek açtığı zaman değerlendirmeyi düşünüyoruz ve bu konuda bilgisi olan kişilerden de haber bekliyoruz'' dedi.

Osmanlı döneminde çok değerli bir çiçek sayılan lalenin Türkiye'nin doğal florasının zenginliklerinden biri olduğuna, lale soğanlarının yurt dışına götürülmesiyle Türkiye'nin bu soğanları parayla yurt dışından alır hale geldiğine işaret eden Saraç, bu zenginliğin yeniden kazanılması için gen bankasının oluşturulmasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi

Kaynak:http://www.sabah.com.tr/2009/02/26/haber,3935817CA93B471DB22F952DBA48CB30.html

kgursan
26-02-2009, 16:53
Sevgili arkadaşım Yaseminin çalışmasından haberdar olmak güzel oldu. Borabay gölü neredeyse? orada görüldüğü iddia ediliyor. yasemin in çalışması Türkiyede soğanlı bitki türlerinin kültüre alınması vs. ve yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araş. Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen çalışmanın Karadeniz Bölgesindeki kolu. Çalışmanın bir bölümü Yalova daki arkadaşlar, bir bölümünü Antalya'daki arkadaşlar ve sanırım Ege de debir bölümü yürütülüyor. Yalovada sn. Erdal Kaya ve Kamil Erken tüm Türkiye yi taradılar örneğin Şakayık türlerini topladılar ve kültüre almaya çalışıyorlar, İris türlerini ve diğer bazı türleri (Yasemin Lale türlerini) topluyorlar. Bilginiz için yazdım.
Görünüyor ki Araştırmacılar Yangelip yatmıyor!!

k0900
26-02-2009, 18:12
Sevgili arkadaşım Yaseminin çalışmasından haberdar olmak güzel oldu. Borabay gölü neredeyse? orada görüldüğü iddia ediliyor. yasemin in çalışması Türkiyede soğanlı bitki türlerinin kültüre alınması vs. ve yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araş. Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen çalışmanın Karadeniz Bölgesindeki kolu. Çalışmanın bir bölümü Yalova daki arkadaşlar, bir bölümünü Antalya'daki arkadaşlar ve sanırım Ege de debir bölümü yürütülüyor. Yalovada sn. Erdal Kaya ve Kamil Erken tüm Türkiye yi taradılar örneğin Şakayık türlerini topladılar ve kültüre almaya çalışıyorlar, İris türlerini ve diğer bazı türleri (Yasemin Lale türlerini) topluyorlar. Bilginiz için yazdım.

Sn.kgursan, Borabay Amasya'da.

Doğaseverlerin görülmesi gereken yerler listesinin ilk sıralarında olması gereken bir yerdir.

yenibey
27-02-2009, 08:58

Tamamen katılıyorum.Her kez işini yapsa zaten sorun olmayacak.:(

k0900
27-02-2009, 11:39

Sn.kgursan, Araştırmacıların çalışması için ortam ve imkanlar sürekli artırılmalı, buda yetmez kendileride kişisel iyi imkanlar sunulmalıdır.(konu yeri burası değil ama hoşgörülsun)

Rahatca mesleki gezi vs. katılabilmeli, iç dış kaynaklara abone olabilmeli, kamu teşvikleri onları geçim , istikbal düşüncelerinden uzaklaştırmalı.

Sadece işlerini değil ülkenin genel konularında cesur, gerçekci söz söyletebilecek şekilde olmalı. Sürülme, haksızlığa uğrama korkusunun zerresi olmamalı.

Bunlar hepimizin katılacagı hususlar.

Yalova çifliği ve Arş. Ent. doğaseverlerin ilgisinde olan ve gündemdeki yerini koruyor.

Ancak yaşananlar ve haberler bu güzellik içinde sona doğru geldiğimizi gösteriyor.

Yalova ile ilgili bir haber sitesinde yakın zamanda okuduğum bir yazıyı aşağıda ilginize sunuyorum.

Yalova Üniversitesi Rektörü Sayın Niyazi ERUSLU’nun Yalova Gazetesi’ndeki açıklamalarını okuyunca beynimden vurulmuşa döndüm.

Sayın Rektör, “…Üniversite için merkez, rektörlüğe tahsis edilen Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkez olacak. Bu bina olduğu gibi rektörlüğe tahsis edildi. Bir hedefimiz Araştırma Enstitüsü… Burası 1929 yılında kurulmuş. Tarım üzerine araştırma yapan bir enstitü… Bu enstitünün temel görevi araştırma, ikinci görevi ise bu araştırmayı yapan eleman yetiştirmektir. Bu da üniversitenin görevidir. Dolayısıyla o arazinin üniversiteye tahsisi gerekir.” diyordu. (Yalova Gazetesi, 25 Eylül 2008)

Sayın ERUSLU’nun, (internet haber siteleri, ulusal ve yerel gazetelerdeki) açıklamalarından sonra ortaya çıkan durum şöyle özetlenebilir:

Arboretum’daki içinde kütüphane de olan Bilgi İşlem Merkezi binası Yalova Üniversitesi’ne geçici rektörlük binası olarak verilmiş. Bu arada, Atatürk Araştırma Enstitüsü’nün üniversite kapsamına alınması için gerekli çalışmalara başlanmış !.. Bu konuda sonuca ulaşıldığında, Yalova Üniversitesi’nin kuruluş tarihi 1929 yılına kadar gidecek ve böylece Yalova Üniversitesi, Türkiye’nin en eski üniversiteleri arasında yer alacakmış (!).

Eski adı Millet Çiftliği, günümüzdeki adıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Atatürk’ün Yalova’da, Yalovalıya emanetlerinden biridir.

Araştırma Enstitüsü’nün Üniversite için düşünülmesi konusuna ayrıca geleceğim.

Ama öncelikle, bilmeyenler olabilir, daha hiç görmeden, burada neler yapıldığını doğru dürüst bilmeden burası hakkında fikir sürenler olabilir düşüncesiyle, kısaca açıklama ihtiyacı hissediyorum.

Atatürk, 1929 yılında Ankara’dan İstanbul’a gittiğinde, en önemli hedeflerinden biri, tarım ve hayvancılıkta örnek olacak çiftlikler kurarak Türk çiftçisine çağdaş ufuklar açmak, doymayan bir canavar olan İstanbul’un bu gereksinimine yanıt vermekti.

Bu amaçla, sık sık İstanbul civarında çiftlik yeri olabilecek araziler arıyordu.

Aynı yıllarda, biri Yalova’nın doğusunda, diğeri batısında iki çiftlik mevcuttu. Doğudakine Millet Çiftliği ( günümüzde Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü), batıdakine Baltacı Çiftliği ( günümüzde TİGEM ) deniyordu.

Atatürk, Yalova’ya geldiği 19 Ağustos 1929 günü Baltacı Çiftliği’ni, ertesi günü de Millet Çiftliği’ni gezdi.

Her iki çiftliği de beğenen Atatürk, kısa süre sonra bunları satın aldı.

O zamanlar Millet Çiftliği, 6928 dekar, Baltacı Çiftliği 4048 dekardı.

Atatürk, her iki çiftliğin yönetimiyle bizzat ilgilendi.

Her iki çiftlik de kısa sürede tarım ve hayvancılıkta Türk çiftçisi için örnek bir yer oldu.
Atatürk, 1937 yılında, tasarrufu altındaki tüm çiftlikleri bütün tesisat, hayvanat ve demirbaşlarıyla (bedelsiz olarak) hazineye bağışladı.

Çiftliklerde, günde 15 bin litre pastörize süt ve bin kg. tereyağı işleme kapasitesine sahip bir modern süt fabrikası, bir yoğurt imalâthanesi, modern bir tavuk çiftliği de bulunuyordu.

Her iki çiftlik, Atatürk’ten sonraki zaman içinde, değişik tarihlerde çeşitli aşama ve kuruluşlar geçirdi. En son Millet Çiftliği, ‘Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ‘, Baltacı Çiftliği de ‘Atatürk Tarım İşletmesi Müdürlüğü’ (TİGEM ) adını aldı.

1945’te, toprağı olmayan ya da yetmeyen çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlayacak ve iş güçlerini değerlendirecek ölçüde toprak edinmeleri amacıyla, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu çıktı.

Ancak, bu kanunu CHP çıkarmış, durum parti içinde bölünmelere sebep olmuştu. Sonuçta bu kanuna en fazla karşı çıkanlar tarafından kurulmuş bulunan Demokrat Parti’nin eliyle yürütüldü.

Böylece: Millet Çiftliği’nin 6928 dekarının 5700 dekarı, Baltacı Çiftliği’nin 4048 dekarının 1098 dekarı vatandaşa dağıtıldı.

Toprak dağıtılmakla birlikte, topraklandırılan çiftçiye işletme kredisi verilemediği, çiftçi modern tarım araç ve gereçleriyle desteklenemediği için, amaca ulaşılamadı. Tarım amacıyla işlenmek için verilen topraklar, iskân için kullanılır oldu. Daha sonra bu topraklar üzerinde Gaziosmanpaşa, Kemâlpaşa ve İsmetpaşa mahalleleri kuruldu.

Atatürk’ün Elmalık yolu üzerindeki Mandıra Sırtları’nda yerli Merinos ırkı yetiştirmek için başlattığı çalışmalar da, mandıra dağıtılınca son buldu.

Ama, maalesef çiftliğin toprağının yağması burada bitmedi; Araştırma Enstitüsü toprakları hep gündemde oldu; her zaman, birileri, (özellikle de siyasetçiler) burada mutlaka yapacak bir şey buldular.

Örnek vermek gerekirse…

Araştırma Enstitüsü’nün Nadir Yolu doğusunda bir tarım arazisi ( bahçe ) vardı. 21 dekarlık bu arazi 1997’de (Tarım Sitesi) olarak Yalova İl Tarım Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Zira, Yalova İl Tarım Müdürlüğü’nün ayrı bir yeri yoktu, bu müdürlüğün tesisleri Araştırma hudutları içinde bulunuyordu.

Ancak, son anda ne olduysa, bu Tarım Sitesi olarak ayrılan alana “Hastahane” yapıldı.

Depremden sonra, girişe Defterdarlık binası yapılacaktı, son anda önlendi.

6 dekarlık bir alana, Vali Konağı yapılması düşünülmüştü, itirazlar üzerine olmadı.

1998’deki Yalova Kongresi sırasında, kongre salonunda asılı bir haritada, Araştırma Enstitüsü içine bir Atatürk Araştırma Merkezi binası çiziliydi. Buraya, nasıl olacaksa, tüm Türkiye’deki Atatürk’e ait hatıra eşyalar ve belgeler toplanacaktı (!)

Sonra ne olduysa hiç gündeme gelmedi, unutuldu; iyi de oldu !...

Ana yolun güneyindeki ( Kivi- Üzüm Bağı) alan, 164 dekardı.

Belediye tarafından yapılan bir İmar Plânı’nda, burası üç bölüme ayrıldı. Spor tesisi yapılacağı ileri sürülen 13 dekar alan, ilk aşamada elden çıktı.

Sonra, ikinci bir 13 dekar araziye Devlet Hastanesi yapılacağı gerekçesiyle el konuldu. Temel atma töreni yapıldı. Yanılmıyorsam buradaki törene dönemin Başbakanı da geldi. Ancak ödeneksizlikten inşaata başlanamadı. Kısacası, 26 dekar alan, hudut dışında kaldı.

Daha sonra, nasıl olduysa, burada yapımı düşünülen devlet hastanesi, yukarıda belirtilen Tarım Sitesi için ayrılan bölüme kaydırıldı. Bu alan bir süre hayvan pazarı olarak kullanıldı. Arazi tarım vasfını kaybedince de buraya KİPTAŞ konutları yapıldı.

Burada geri kalan alan 138 dekardır. Burası da, Yalova Belediyesi tarafından ( Yüksek Öğretim Tesisi ve Kampusu ) olarak Nazım Plânı’nda belirtilmişti. Sonra bundan vazgeçildi ve bu bölge 1/25 000’lik plâna “Süs Bitkileri Fuar Alanı” olarak girdi.

Oysa burası Toprak Koruma Kanunu’na göre 1 nci sınıf tarım arazisi… Danıştay 6 ncı Daire’nin de burasıyla ilgili “Bu arazinin Araştırma Enstitüsü’nde kalması kamu yararınadır” diye kararı var.

Ayrıca, Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi için Çiftlikköy hudutları içinde bir yer düşünülmüş, plânlanmış ve burasını kazanmak için yapılan çalışmalar devam ediyor. Bu Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi bittiğinde doğal olarak içinde “Çiçekçilik Fuar Alanı” da olacak. O zaman, Araştırma Enstitüsü’ne ait bu yerde Çiçekçilik Fuar Alanı için ısrarın anlamı ne?

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ( ABKMAE ), halen 1204 dekar araziye sahiptir. Bu arazinin 897 dekarlık kısmı araştırma ve demostrasyonlar için, geriye kalan kısmı idari ve servis binaları, lojmanlar, yeşil alan olarak kullanılmaktadır.

Enstitü’de: Islah-Yetiştirme Teknikleri çalışmalarının yürütüldüğü Meyvecilik, Sebzecilik, Süs Bitkileri, Mantarcılık, Doku Kültürü, Gıda Teknolojisi ve Bitki Besleme ve Koruma Laboratuarları yanında Bitki Hastalık ve Zararlıları, Hasat Sonrası Fizyolojisi ve Teknolojisi Laboratuarları yer almaktadır.

Verimliliğin ve kalitenin artırılması amacıyla yaprak, toprak, meyve analizlerinin yapılması, iç ve dış ticaretin düzenlenmesinde ihtiyaç duyulan zirai karantina uygulamalarında test ve kontrollerin yapılması da çalışma konuları arasındadır.

Türkiye’de ilk Organik Sebze Tohumu üretimi burada gerçekleşmiştir.

Kivi üretimi, ilk defa burada üretilmiş ve Türk çiftçisine tanıtılmıştır.

Türkiye’de Kültür Mantarı konusunda ilk çalışmalar burada yapılmıştır.

Burada yapılan melezleme ıslahı ve seksiyon çalışmaları sonunda pek çok sebze türünde yeni çeşitler elde edilmiştir.

Türkiye’de bağ- bahçe sektörünün geliştirilmesi amacıyla yapılan ıslah ve çeşit seçimi çalışmaları sonucunda 25 meyve ve 38 sebze çeşidi üretime kazandırılmıştır.

53’ü sebze, 1379’u meyve ve 84’ü süs bitkisi olmak üzere 1516 çeşit üzerinde çalışılmış ve bu çeşitler genetik kaynağı olarak korumaya alınmıştır.

Anlamayanlar için bir kez daha belirtelim: Burası çok önemli bir gen merkezidir. Burada 1516 gen materyali ve muhafaza edilen son derece nadir bitki /meyve türleri var. Genetik kaynakların korunmasındaki önemi ayrıca izaha lüzum var mı?

Tarsun/Mersin’in Alibeyli Köyü, “Yalova İncisi Üzümü” ile tanınıyor. Bu üzüm, Yalova Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirildi ve tüm Türkiye’ye dağıtıldı.

Yalovalı farkında mı bilmem, yine bu enstitüde yetiştirilen “Yalova Ata Sarısı Üzümü”, tüm Türkiye’de en fazla tanınan ve beğenilen üzümlerden…

Kısacası, ABKMAE, yalnız Türkiye’de değil, bütün dünyada, yaptığı son derece etkin ve yararlı çalışmalarıyla çok iyi tanınan ve her Yalovalının mutlaka gurur duyması gereken bir kuruluştur.

Araştırma Enstitüsü’nün üniversiteye dönüştürülmesi kadar yanlış bir şey olamaz. Burası zaten üniversitelerle uyumlu ve akademik çalışma yapılan bir yer. ARGE çalışmaları üniversitelerle birlikte yapılıyor. Araştırma Enstitüsü personelinden 50’ye yakın görevli, çeşitli üniversite kadrolarına Doçent veya Doktor olarak geçti.

Kanaatimce, (arboretum alanı olarak kullanılacağı söylenerek TİGEM’den kopartılan alandaki) içinde kütüphanenin de olduğu binanın rektörlüğe verilmesi uygun değildir. Şöyle düşünelim: kütüphane yapılırken, yapılacak binanın üniversiteye rektörlük binası olarak verileceği söylenseydi, orada kütüphane yapılabilir miydi ?

Ayrıca, arboretum alanında üniversite için ek bina yapılmasını düşünmek bile 1 nci sınıf tarım arazisine yapılmış cinayet olur.

“Araştırma Enstitüsü 1929’da yapıldığı için buraya yapılacak bir üniversitenin kuruluş tarihi de 1929 olur ve böylece Yalova Üniversitesi Türkiye’nin kuruluş tarihi en eski üniversitelerinden biri olur” düşüncesi külliyen yanlıştır.

Bir kere 1929’da burada Millet Çiftliği vardı, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü 1961’de kuruldu, kuruluşunu da 1964’te tamamladı.

Diyeceğim o ki: Yalovalı bu son derece yararlı tesise sahip çıkmalı ve onu her türlü etkilerden korumalıdır.

Atatürk’ün Yalovalı’ya emaneti olan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde üniversite olmaz.

Elinizi ve gözünüzü bu emanetten çekin !..

www.ahmetakyol.net

Özge Düzgün
27-02-2009, 21:31
Ben de bir ay kadar önce dikmiştim, yavaş yavaş çıkıyor ufaklık, bakalım açacak mı:p (diktiğim 6 soğandan sadece dördü tutmuş)

Nariel
27-02-2009, 21:43
Bizim lale de güneşsiz giden günlerin ardından boynunu birazcık uzatmış.

Sonbaharda diktiğim 10 adet lale soğanından 5-6 tanesi çıkabildi, onlardan da en erken bu açtı.

Seneye kısmetse tüm soğanlı bitkilerimi bir araya dikmeyi düşünüyorum.

ismet şenad
27-02-2009, 21:48
Saksıdaki laleler gonca göstermeye başladılar.

Lalezar78
28-02-2009, 09:54
Benim lalelerim de açmaya başladılar.

altinediz
01-03-2009, 15:57
Saksıdaki laleler gonca göstermeye başladılar.

Lalelerinizi neden bu kadar sık diktiğinizi anlamadım sayın ismet bey. Bir sebebi var mı acaba.

ismet şenad
01-03-2009, 18:04
Açtıkları zaman vazoya konmuş bir demet çiçek gibi görüntü veriyorlar.Bu hoşuma gidiyor,birde az yere çok çiçek sığdırmaya çalışıyorum.Saksılarda ve kasalarda dört bine yakın soğan var.Arka bahçedekiler hariç.

Minem
01-03-2009, 19:34
Soğanların ne olduğunu hatırlamıyordum. Soğanın biri çürümüştü ama dün sabah bu lale bana sürpriz yaptı :)

64849

64850

Douglas Fir
03-03-2009, 13:36
Selam,

Lalelerinizi hemen üzerini biraz toprak kaplayacak şekilde gömseniz iyi olur.

ibrahim37
03-03-2009, 20:59
Kayıp dediğiniz lale yurt dışındaki bir arkadaşın kolleksiyonunda mevcut.
Bu türüm benim arşivimdeki fotoğrafını ekliyorum.
-Tulipa sprengeri.

zeynepseyma
04-03-2009, 13:03
merhaba..
Ben İstanbul'da oturuyorum. 3-4 sene önce Hollanda'dan gelen lalelerim çok güzel bir biçimde açtılar, resimlerini de gönderiyorum hatta :) ama daha sonraki sene hiç açmadılar, sonraki sene tomurcukları oluştu ama yine açmadılar ve bu sene de her zamankinden güçsüz ve zayıflar..
Ben internetteki yazılara göre, lalelerimi, solduklarında çiçeklerini kesip, büsbütün solunca da topraktan alarak buzdoalbında saklamıştım, her sene de aynı şeyi yaptım .. ekim ayına geldiğinde buzdolabında filizleri uzamaya başlıyor, ben de kasım ayında toprağa (derin saksılara) dikiyorum.. Toprağını daher sene havalandırıp, yeni torfla karıştırarak kullanıyorum.. kendimce üzerlerine titriyorum ama sonuç aynı.. Sanki soğanlar da çoğalıyor ama her sene küçülüyor gibi.. Acaba besinle desteklemem mi gerekir? tekrar eski hallerine dönebilirler mi? Şimdiden teşekkürler..
65295
65296

kgursan
04-03-2009, 18:56
merhaba..
Ben İstanbul'da oturuyorum. 3-4 sene önce Hollanda'dan gelen lalelerim çok güzel bir biçimde açtılar, resimlerini de gönderiyorum hatta :) ama daha sonraki sene hiç açmadılar, sonraki sene tomurcukları oluştu ama yine açmadılar ve bu sene de her zamankinden güçsüz ve zayıflar..
Ben internetteki yazılara göre, lalelerimi, solduklarında çiçeklerini kesip, büsbütün solunca da topraktan alarak buzdoalbında saklamıştım, her sene de aynı şeyi yaptım .. ekim ayına geldiğinde buzdolabında filizleri uzamaya başlıyor, ben de kasım ayında toprağa (derin saksılara) dikiyorum.. 65296

Sn Zeynep seyma., Topraktan çıkarıldıktan hemen sonra dolaba koyulan laleler açmaz! Bunun açıklaması için lütfen "Lalenin hikayesi" http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=353561&postcount=342 ve Soğanların depolanması http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515 başlıklarını okursanız nedenini anlayacaksınız.

Kharel
04-03-2009, 20:33
ithal tür olmasıyla ilgili olamaz mı peki?

zeynepseyma
04-03-2009, 23:10
Sn Zeynep seyma., Topraktan çıkarıldıktan hemen sonra dolaba koyulan laleler açmaz! Bunun açıklaması için lütfen "Lalenin hikayesi" http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=353561&postcount=342 ve Soğanların depolanması http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515 başlıklarını okursanız nedenini anlayacaksınız.

Sn. Kgürsan, bilgiler için çok teşekkür ederim.. mesajıma bu kadar çabuk cevap alabildiğim için de ayrıca teşekkürler..
Yalnız, lalelerimi Temmuz'da topraktan aldıktan sonra, şu iki aylık 18-20 derecelik sıcaklık döneminde nerede saklamamı tavsiye edersiniz acaba? Evde sıcaklık daha fazladır sanırım...

mor papatya
05-03-2009, 14:15
arkadaşlar benim lalelerim çok yyavaş büyüyor dikeli nerdeyse 2.5 ay olacak şu anda saksıda ve balkonda 5 cm kadar oldu ama yapraları iç içe açılmıyor daha hızlı büyümesi için ne yapabilirim sizce?

Fatih
05-03-2009, 15:26
Lalelerimin son durumları.

Goncagül
05-03-2009, 18:34
Bunlar da benim laleler. Biri bahçeden açanı ise evdeki. Kasımda yaklaşık 50 tane lale soğanı diktim. 20 tanesi saksıda diğerleri bahçe de.

kgursan
07-03-2009, 16:37
lalelerimi Temmuz'da topraktan aldıktan sonra, şu iki aylık 18-20 derecelik sıcaklık döneminde nerede saklamamı tavsiye edersiniz acaba? Evde sıcaklık daha fazladır sanırım...

Temmuz -Ağustos ve Eylül ortasına kadar. Evinizde Güneş almayan gölge, serin ve de havadar bir yerde, ıslanmadan, bir tahta veya karton kutu vs. içinde Eylül e kadar yavaş yavaş kurutunuz. Arada sırada nazikce karıştırınız. Eylül gibi kabukları, kökleri temizleyip Eylül sonuna doğru dolaba koyun veya Ekim sonuna doğru doğrudan bahçeye/saksıya dikin ve kışı balkonda bahçede geçirsin. Dolaba koyarsanız Kasım sonuna doğru saksıya dikerseniz çiçekleri Şubat gibi açar. Dolaba koymadan bahçe veya balkona dikerseniz çiçekleri Nisan gibi açar.

Nariel
09-03-2009, 20:26
Silifke'de erken gelen sıcaklar yüzünden bodur kalan lalelerimiz..

Orkun Kırcı
09-03-2009, 20:36
Burada havalar hala soğuk ve lalelerim sağlıklı şekilde yapraklanmaya devam ediyor. Bakalım ne zaman çiçeklerini görebileceğim..

Orkun Kırcı
10-03-2009, 15:29
Lalelerimin son durumları. Bugün birisinin göbeğinde çiçek oluşumu olduğunu farkettim. Renklerini bilmediğim için tam bir sürpriz olacaklar. Acaba fotoda görülen yandan çıkan yavrusuda çiçek açar mı bu yıl?

66456
66457

Kharel
10-03-2009, 15:30
O ufaklık bu sene açmaz =)

Orkun Kırcı
10-03-2009, 15:32
Neyse hiç olmazsa seneye soğan sayısı 3 olur. :)

Kharel
10-03-2009, 16:29
3ten fazla olur sayın orkunkırcı. Seneye açacak olan sayısı muhtemelen 3 olur ama daha fazla soğanınız olacağını düşünüyorum.

kgursan
10-03-2009, 17:40
Silifke'de erken gelen sıcaklar yüzünden bodur kalan lalelerimiz..

Sn Nariel., Laleler (lale soğanları) yeterli soğuk almadıkları zaman bodur kalırlar. Merak ederseniz soğan depolama başlığını inceleyiniz. saygılar

kgursan
10-03-2009, 17:47
O ufaklık bu sene açmaz =)

Doğrudur. Çok küçük soğanların çiçeği olmayabilir. Çiçek açacak lale çıkan yaprağından belli olur! Eğer tek bir yaprak verdiyse çiçek açmaz, en az 2 yaprak çıkarıyorsa çiçek açar.

aysemelike
12-03-2009, 09:45
Sevgili lale severler,

Bu yıl geçti ama gelecek yıl balkonunda saksıda lale yetiştirmek isteyenler için küçük bir tavsiyem olacak;
Ekeceğiniz lale soğanını tercih ederken bodur boyluları, 15-30 cm boy yapanları seçmeye çalışın daha iyi verim alırsınız. Çok uzun boylu laleler saksıda küçük ve güdük kalırlar, esas gösterişinde açamazlar.
Ve mutlaka saksınız mümkün olan en derinlerinden olsun. Uzun ve derinliği az olan saksıları tavsiye etmem. Ama bazen verandalar için çok derin uzun saksılar oluyor, onları rahatlıkla kullanabilirsiniz...

Saksıda yetiştiren çoğunluğun karşılaştığı bodur büyüme, küçük çiçek, çiçeksiz kalmak vs... çoğu kez bu nedenlerle, yani yerim dar oyanyamam misali ;) olmaktadır.

Size dün evin içine aldığım sarı papağan lalelerimin fotoğrafını da ekliyorum.. İlk foto biraz bulanık kusura bakmayın..Henüz yeni yeni açıyorlar...

Selamlarımla

Melike

Orkun Kırcı
12-03-2009, 18:37
Sonunda lalemin rengini gördüm. Yavaştan açamaya başladı. Yarın sabah okulda tam olarak açmış durumda beni bekliyor olacak. :p Bu renge ebruli mi deniyor acaba. Bilgilendirirseniz sevinirim.

66695

Orkun Kırcı
14-03-2009, 12:00
Tam olarak açmış hali. Rengi bir önceki güne göre bayağı bir koyulaştı. Diğeri de aynı renk olacak gibi görünüyor. Bakalım pazartesi gününe kadar o da tam olarak açar.

66932

66933

Kharel
15-03-2009, 20:17
Topraktan çıkmaya başlayan lalelerimin resimlerini paylaşmak istiyorum =)

gurcooo
16-03-2009, 22:08
Bunlarda benden.... Açmaya devam ediyorlar, açtıkça sizlerle paylaşacağım...

ismet şenad
16-03-2009, 22:17
Havalar ısınmaya başladı laleler bahçedeki yerlerini doldurmaya başladı. Bir kaç fotoğraf:

Özge Düzgün
17-03-2009, 02:30
O kadar güzel ve zarifler ki, insan bakmaya kıyamıyor,nazar değmesin maşallah...Benimkiler de dışarıda pencerenin önündeler boyları 6 cm i geçti, buralarda da havalar ısınsa ne olur sanki az evvel baktım kar yağıyor, soğuğu seviyorlar belki ama ben kıyamıyorum, laleler bir içeri bir dışarı daha açmadan şarhoş oldular:D

Kharel
19-03-2009, 15:19
Havalar ısınmaya başladı laleler bahçedeki yerlerini doldurmaya başladı. Bir kaç fotoğraf:
sayın ismet şenad acaba eklediğiniz son fotoğrafraki lale "shirley" denen türden mi?

ismet şenad
19-03-2009, 18:01
Sayın Kharel, fotoğraftaki lale inzel, shirley daha yeni renkleniyor.Kenar morlukları belli olunca resmini yüklerim.

Kharel
19-03-2009, 20:03
Sayın Kharel, fotoğraftaki lale inzel, shirley daha yeni renkleniyor.Kenar morlukları belli olunca resmini yüklerim.benim de bir arkadaşım almanya'dan getirdi shirley daha yeni yeni çıkmaya başladılar. sizde ise hepsi açmış. inanılmaz bir iklim farkı var.

ismet şenad
19-03-2009, 20:35
Daha yeni düzene giriyorlar.Havalar düzensiz gitti, bir sıcak bir soğuk laleler normal gelişimini yapamadı, boylanmadan açmaya başladılar.

Ülker
19-03-2009, 21:35
Bu hafta lalelerimin tomurcuklarının kuruduğunu gördüm, 5 tomurcuktan sadece 1 tanesi sağlam görünüyor, nedenini bilen var mı arkadaşlar?
Balkonda duruyorlardı, iklim değişken olsa da hiç don yaşamadık, besin de kullandım.

ismet şenad
19-03-2009, 22:15
Bulunduğu yer güneş görüp fazla sıcaktan olabilir.

adincer
19-03-2009, 22:43
Balkona bir bucuk ay once ektigim laleler ve yanindaki zambaklar:

Farkli Farkli renkte bekliyorum ama Ankarada hic acmayabilirlerde

Goncagül
19-03-2009, 22:55
Bence açarlar çünkü gayet sağlıklı görünüyor laleleriniz. Güle güle büyütün.

ismet şenad
19-03-2009, 22:56
Merak etmeyin yapraklarının görünüşüne göre açacaklar.

adincer
19-03-2009, 23:26
Sayin Safranbolu ve Ismey Bey,
Cok sevindim yorumlarina ins. acarda fotolarini eklerim buraya :)
Bakariz hep beraber...
Bu arada merak eden olabilir. Balkon yazmisim yanlislikla, dogrusu salonda yetistirdim. Koctastan almistim soganlari. Birde salonu kisin kullanmiyorum cok buyuk. Kaloriferde yakmiyordum bu odada dolayisiyla ne cok soguk ne cok sicak oldu.

Birde ben 10 sogan almistim 10 u disinda 4-5 tane de yanlardan cikti ayri olarak. Sizce onlar nasil oldu? Onlarda acar mi acaba?

Goncagül
19-03-2009, 23:33
Bakariz hep beraber...
Bu arada merak eden olabilir. Balkon yazmisim yanlislikla, dogrusu salonda yetistirdim. Koctastan almistim soganlari. Birde salonu kisin kullanmiyorum cok buyuk. Kaloriferde yakmiyordum bu odada dolayisiyla ne cok soguk ne cok sicak oldu.

Birde ben 10 sogan almistim 10 u disinda 4-5 tane de yanlardan cikti ayri olarak. Sizce onlar nasil oldu? Onlarda acar mi acaba?

Onlar yavru soğanlar. Yani bu sene açmazlar. Laleler yavrulayarak çoğalmışlar.

Ülker
20-03-2009, 10:01
Bulunduğu yer güneş görüp fazla sıcaktan olabilir.

Lalelerim, sabah güneşini alıyorlar, bu yıl hava hep kapalı olduğu için fazla güneşlenemediler, geçen sene batıya bakan açık alandalardı ve çok güzel açmışlardı, acaba güneşi iyi alamadıkları için mi çiçekleri kurudu? bir türlü çözemedim.
Bu arada etrafları yavru dolu, bu sene açmayıp çoğalmaya karar verdiler sanırım.

Lalezar78
20-03-2009, 10:12
Bakariz hep beraber...

Hep salonda durdularsa açmayabilirler. Çünkü lale soğanlarının soğuklamaya ihtiyacı varmış burdan öğrendiğimize göre.

kgursan
21-03-2009, 23:20
Lalelerim, sabah güneşini alıyorlar, bu yıl hava hep kapalı olduğu için fazla güneşlenemediler, geçen sene batıya bakan açık alandalardı ve çok güzel açmışlardı, acaba güneşi iyi alamadıkları için mi çiçekleri kurudu? bir türlü çözemedim.
Bu arada etrafları yavru dolu, bu sene açmayıp çoğalmaya karar verdiler sanırım.

lalenin çiçek açmayışının pek çok nedeni var;
1.Geçen yılın soğanı çiçekten sonra uygun şartlarda depolanmamış ve içindeki çiek tam oluşamamış olabilir,
2. soğan herhangi şekilde ETİLEN e maruz kalmış olabilir.(Yani, sebze-meyvelerle birlikte depolanmış veya eksoz gazı vb.
3. yeterli soğuk almamış olabilir,
4. Toprakta iyi köklenememiş, susuz kalmış olabilir,
5. Soğan toprakta çürümüş olabilir.
6. Dikilen soğan yeterli irilikte değildir. Geçen yıl küçülmüş olabilir.

gurcooo
24-03-2009, 21:27
Diğer lalelerimde açmaya başlladı :D

kaktüs
25-03-2009, 14:32
İlk lalem kendisini gösterdi. Bu artan bir soğandı küçük bir saksıya dikip anneme hediye edecektim. İlk kendisini gösteren bu oldu. Resim biraz kalitesiz kusuruma bakmayın.

Goncagül
26-03-2009, 20:54
Bir çiçekçiden satın aldığımız ve ne renk olduğu tomurcuğundan anlaşılmayan lale katmerli sarı-kırmızı çıktı. Buna çok sevindim. Fotoğraflarını yüklüyorum. Ayrıca bahçemdeki lalelerin son durumlarını da ekliyorum.

erdenaycincin
29-03-2009, 18:43
bunlarda benim lalelerim geçen sene cep telefonumla çekmiştim görüntüler biraz kalitesiz ama... bu sene tam 12 tane tomurcuğum var lalelerimde. bana çiğdem hakkında bilgisi olan bir arkadaş yardımcı ola bilirmi acaba 16 soğan diktim sadece ikisi çimlendi onlarda daha açmadı üzülüyorum.

ismet şenad
30-03-2009, 23:57
Lalezardan birkaç fotoğraf:

Kharel
31-03-2009, 10:02
Çok güzeller sayın şenad, ticaretini de yapıyor musunuz acaba?

ismet şenad
31-03-2009, 20:01
Sayın Kharel, bizimki ticaret sayılmaz, bahçemdeki laleri kurtarmak için biraz saksılara ekiyorum.Amatör ticaret.

adincer
03-04-2009, 08:37
Arkadaşlar en son mesajımı yazmamdan bu yana 12-13 gün daha geçti ben umudumu kaybediyorum. Yapraklar bodur mu bana mı öyle geliyor? Birde yanındaki zambaklarımın yaprakları cok cılız. Acaba bir gariplik mi var? daha önce hiç denememştim bu ilk.
Burdaki yazıları ve fotları okuyunca umutsuzluğa kapıldım :(
Balkona aldım lalelerimi ama nisan itibarıyle Ankaraya bahar, sıcak hava geldi. Lalelerin yeterli soğuğu almamış olabilirler :(

kaktüs
03-04-2009, 10:14
Benden çok daha uzman arkadaşlar var daha iyi bilirler ama saksıda lale yetiştiren birisi olarak gözlemlerimi söylemek istiyorum.

Saksıdaki laleler (belki de cinsi nedeniyle) dışarıya ekilenlere göre daha bodur yapraklı oluyor. Özellikle de torfa ektiklerim. Topraktaki lalelerim daha endamlı oldu. Kasım ayında ektim ben laleleri. Şu anda kısa bodur yapraklarının arasından tomurcukları baş göstermeye başladı. Bence açacaklardır endişe etmeyin.

Yan saksıdakiler bana zambaktan çok "iris" yapraklarını anımsattı. Benim saksılarda hem irislerim hem de zambaklarım var. Zambaklar çok çok etli çıkıyor. Kocaman ve üzerinde pullar olan bir soğan mıydı aldığınızda?

ismet şenad
04-04-2009, 23:18
Bahçemden bir kaç çeşit daha:

sellyme
06-04-2009, 14:40
Bu yıl ilk defa lale yetiştirme girişiminde bulundum. hocam100 den aldığım ve belediyenin satışını yaptığı soğanları karışık ektim.Bir kısmınıda bahçeye ektim ve hepsi çıktı .Soğan sayısından daha fazla lale filizlendi.İlk açanlar beyazlar oldu.Resimdekiler daha sonra açanlar.Katmerliler geriden geliyorlar.Siyah lale soğanı almıştım bekliyorum bakalım çıkacakmı.Becerebilirsem haziranda soğanların yavrulamasını sağlayıp seneye daha çok lale yetiştirmeyi hedefliyorum.Seyrine doyum olmuyor.

cvcnin
06-04-2009, 19:12
lalemi yeni aldım çok fazla yazı var sadece şunları soruyorum:
1-Ne sıklıkla sulayacağız?
2-baş kırma nedir?
3-soğanı topraktan ne zaman alacağım ve aldığım soğanı ne yapacağım

kısaca yazarsanız seviirim
saygılar...

Goncagül
07-04-2009, 14:02
Bunlar da benim lalelerimin fotoğrafları.

Lonicera
08-04-2009, 14:56
Sonunda benim lalem de açtı, çiçek yaprakları yana doğru açılma gösterdi nedense. Belki yağmur altında durduğundandır.

kgursan
08-04-2009, 23:56
lalemi yeni aldım çok fazla yazı var sadece şunları soruyorum:
1-Ne sıklıkla sulayacağız?
2-baş kırma nedir?
3-soğanı topraktan ne zaman alacağım ve aldığım soğanı ne yapacağım

kısaca yazarsanız seviirim
saygılar...

Sn cvc, Lale diktiğiniz toprak hafif nemli kalmalı ona göre sulamalısınız. aşırı suyun faydası yok., yapraklar sararmaya başlayınca toprağın kuruması lazım. sulamayı kesin. Baş kırma genellikle ticari işletmelerde soğan iriliğini artırmak için yapılan bir işlem. Lale çiçeği tomurcuk halindeyken kafası koparılarak besinlerin çiçekler yerine soğanda birikmesi sağlanır ve soğan daha iri olur, fakat bu amatörler için pek önemli değil. çünki sizler çiçek için dikiyorsunuz soğanı . Yapraklar sararınca, tamamen kuruyunca soğan topraktan alınır, serin gölge bir yerde kurutulur, yaz ayları boyunca serin-gölge ve havadar yerde, bez torba, gazete kağıdı arası vb.içinde, nemsiz-kuru yerlerde muhafaza edilerek Ekim- Kasım gibi dikilir. İri soğanlar çiçek açar.

gurcooo
09-04-2009, 21:59
Benden birkaç tane daha :)

cicada
12-04-2009, 11:37
Merhabalar,
Elimde zamanını geçirdiğim için dikemediğim birçok lale soğanım var. Bu soğanlar seneye kadar dururlar mı, soğanlar ne zaman kadar dayanırlar? Seneye Eylül'den sonra dikmeyi düşünüyorum.

Kharel
12-04-2009, 22:07
Profesyonel arkadaşlar daha iyi yorum yapacaklardır ancak bence soğan en kısa zamanda toprakla buluşturulmalı çiçek açmayacak olsa bile.

hocam100
12-04-2009, 22:23
Merhabalar,
Elimde zamanını geçirdiğim için dikemediğim birçok lale soğanım var. Bu soğanlar seneye kadar dururlar mı, soğanlar ne zaman kadar dayanırlar? Seneye Eylül'den sonra dikmeyi düşünüyorum.
Hemen dikmenizi öneririm eğer çürümemişse olur.Ama verim elde edemezsin çiçek açmayabilir.

cicada
15-04-2009, 08:29
Soğanlar Hollandadan gelmişti çürümüş gibi değiller ama kupkuru gözüküyorlar. Bir kaç tanesini diktim bakalım açacak mı?

adincer
15-04-2009, 15:24
Benden çok daha uzman arkadaşlar var daha iyi bilirler ama saksıda lale yetiştiren birisi olarak gözlemlerimi söylemek istiyorum.

Saksıdaki laleler (belki de cinsi nedeniyle) dışarıya ekilenlere göre daha bodur yapraklı oluyor. Özellikle de torfa ektiklerim. Topraktaki lalelerim daha endamlı oldu. Kasım ayında ektim ben laleleri. Şu anda kısa bodur yapraklarının arasından tomurcukları baş göstermeye başladı. Bence açacaklardır endişe etmeyin.

Yan saksıdakiler bana zambaktan çok "iris" yapraklarını anımsattı. Benim saksılarda hem irislerim hem de zambaklarım var. Zambaklar çok çok etli çıkıyor. Kocaman ve üzerinde pullar olan bir soğan mıydı aldığınızda?

Sayın kaktüs,
üzerinde pulları yoktu soğanların. İris dediğiniz süsen değil mi? Sanırım bir yanlış anlaşılma var. irisin yaprakları daha etli olmaz mı? bu arada benim zambak dediklerim :) sarmısak gibi yaprakları ve hiiççç oralı değiller açmak konusunda :(
yanlış nerede?

Kharel
20-04-2009, 19:22
Lalelerimden açanlar.

pınar31
21-04-2009, 19:52
merhaba;
bugün eminönünden lale soğanları aldım..iyi ettim kötü mü bilmiyorum. zaten bu aylarda yapı marketlerde lale soğanı bulamadım.. her neyse eve gelip hemen toprağa yerleştirdim onları..oldukça da çok aldım..gerçi lale dikmenin sanırım zamanı değilmiş ama laleye geç aşık oldum naparsınız..,sizce eminönü lale soğanları nasıldır hem kalite hem de sanırım yerli malı olurlar..değil mi?? gerçi benim için hiç fark etmez küçüklü büyüklü açsınlar da..onları diktiğm yerden hiç kıpırdatmamayı düşünüyorum..sizce nasıl olur..vereceğiniz cevaplar için şimdiden sağ olun..

kaktüs
22-04-2009, 08:13
Benim bildiğim laleler sonbaharda ekilir ilkbaharda açar. Lale soğuk seven bir bitki keşke bu yaz için yazlık çiçeklerle yetinip sonbahara kadar sabretseydiniz.

Bu mevsimde açıp açmayacağı konusunda şüpheliyim. Daha iyi bilenler daha net cevap verecektir.

adincer
22-04-2009, 12:50
Arkadaşlar ben laleleri ocak başı ekmiştim. Daha önceki cevaplarımda da belirtmiştim; durmadan yavruladır. Halen de yavruluyorlar sanıyorum. Sadece biri açtı. Şu anda açmış durumda 4 günlük.
Benim merak ettiğim konu; çiçek solar solmaz çiçeği dipten kesmek gerekiyor diye okumuştum. Şimdi bu çiçek solunca dipten keseyim soğanını alayım mı? Bunun soğanını aldım diyelim diğerlerini de alayım mı? Erken mi?

kaktüs
22-04-2009, 13:03
Bildiğim kadarı ile çiçek solduktan sonra sadece çiçek dipten kesiliyor. Lale yaprakları sararıncaya kadar az az sulamaya devam ediliyor. Böylelikle lale, bir sonraki senenin soğanını oluşturmak için besleniyor. Lale yaprakları sarardıktan sonra soğanlar sökülüp kuru serin bir yerde sonbahara kadar saklanıyor

ipekce
24-04-2009, 10:03
Merhaba lale sever arkadaşlar,
Bu yıl balkonumda yetiştirdiğim lalelerimin gelişim sürecini sizlerle paylaşmak istedim..Lale duruşu ve zerafeti ile başka bir kültür gibi geliyor bana..Siz ne dersiniz.?:p

geophyte
24-04-2009, 19:05
Sayın Pınar31;
Laleleri sevmeniz güzel. Dediğiniz gibi oldukça geç kalmışsınız dikmekte. Ama merak etmeyin uygun koşulları sağlarsanız laleleiniz filizlenir. Yalnız çiçek tomurcuğu çıksa dahi bu yıl için kırıp atmanızı tavsiye ederim. Zira soğanlarınız zaten yeterince enerji kaybetmişler, bu yıl sabırlı olur da çiçekten vazgeçerseniz, bitkileriniz tüm enerjisini soğanını geliştirmek için harcayacak ve seneye muhteşem güzellikte çiçekleriniz olacaktır. Bana güvenin. Bir de, soğanlarınızı yazın toprak üstü aksamları kuruduktan bir kaç hafta sonra söküp buzdolabında 2 ay kadar bekletip sonbaharda dikerseniz, bitkileriniz çok daha iyi gelişir, uzun boylu, gösterişli çiçeklere sahip olursunuz. Kolay gelsin...

Yusuf Yalçın
25-04-2009, 15:10
bunlarda lalelerin açmış hallari ve diğer çiçekler

Goncagül
25-04-2009, 16:10
Asya Laleden aldığım lalelerim açtı. Bu lalelerin kırmızı ve sarı kırmızı olanları maaşallah çok bereketli çıktı. Normalde bir sapta en fazla 3 tane çiçek açan cinsti (katalogta öyle gösteriyor) benim bahçede bir sapta 5 tane açtı. Aynı zamanda 2-3 tane yavru verdi ve bu yavruların 1-2 tanesi tek çiçek açtı. Lalelerimin fotoğraflarını yüklüyorum.

MetinT
25-04-2009, 18:37
hiç görmemiştim böyle lale bende sadece bir tanesi 2 li verdi o kadar. maşalah. o yavrulayan soğanları büyütmeyi başarabiliyor musun? zira benimkiler hep küçüğle küçüle kayboluyor. ilk aldığım soğan büyüklüğüne nasıl tekrar ulaştırabiliriz. bu önemli bir konu her sene 1 liradan bir sürü lale almak istemiyorum. bahçem ve yetiştirebilecek imkanım var. ayrıca bu forum bir harikaymış ya tam aradığım gibi lale konusunda araştırma yaparken rastladım iyi ki de rastlamışım. :)

ismet şenad
25-04-2009, 22:47
Geçen senenin yavruları umduğumdan büyük açtılar.

ardabora
27-04-2009, 18:21
Merhabalar,

Uzun zamandır foruma yazamamıştım,yeniden bu siteye kavuşmak güzel. ;)

Benim de 30-40 tane kadar lalem var,bazılarını sepetlere,bazılarını da bahçeye diktim. Geçen senenin yavruları bu sene hiç çiçek vermedi ne yazık ki..Tomurcuklananlar da mini mini haldeyken açamadan kurudular.

Bahçemdeki laleler..

Kharel
27-04-2009, 19:12
taş kenarlarındaki bitkiler ne acaba?

ardabora
27-04-2009, 21:14
Taş kenarlarındaki bitkiler, sedum hispanicum (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=sedum+hispanicum&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&aq=f&oq=)

Yaklaşık 2 yıl önce, bir yemek tabağı büyüklüğü kadardılar eve getirdiğimde. Öyle hızlı büyüyor ki önüme gelen yere dikiyorum. Hatta dikmiyorum,bir yerden koparıp başka yere atıyorum, yine de tutuyorlar. Hediye etmediğim konu komşu eş dost kalmadı diyebilirim. İzin versem tüm bahçeyi kaplayacaklar. Hatta geçen sene çim yerine arka bahçeyi bunlarla kaplamıştım ama üzerinde sürekli yürümeye elverişli değiller. Üstüne 3-4 gün boyunca futbol oynandığı için ezilip gittiler. Eğer sürekli basmadığınız yerleri kaplamak istiyorsanız çok uygun bir bitki,çok dekoratif duruyor. Eğimli bölümlerde toprak tutucu olarak kullanıyorum.

Saksılardaki çiçek diplerine de dikiyorum.Toprağı nemli tutuyor.

Resimlerle örnek vereyim size...

eğimli bölümler için (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18720&catid=member&imageuser=28043)

eğimli bahçe (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20225&catid=member&imageuser=28043)

ön bahçe (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20376&catid=member&imageuser=28043)

şev taşları arası (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20400&catid=member&imageuser=28043)

Kharel
27-04-2009, 23:09
sedum türlerinin hepsi böyle galiba başka bir türünü biliyorum ben de o da süper yayılıyor.
yalnız bu türün görünüşü daha hoş gerçekten çok hoş durmuş bahçenizde.

gülgül
28-04-2009, 08:15
*** laleleri çok seviyorum her yıl alıp dikiyorum soğanları nasıl korunur ertesi yıl nasıl dikilir bilmiyorum bilen varsa lale soğanı ertesi yıla nasıl saklanır bana bilgi verirseniz sevinirim

Kharel
28-04-2009, 12:27
Var olan başlıkları incelemenizi öneririm
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515

MetinT
28-04-2009, 19:37
lale soğanı üretme ve saklama bölümündeki yazıları okursanız baya bilgi edinebilirsiniz. ben de bilmiyordum sora sora öğrendim.

nuzel
29-04-2009, 14:29
Lalelerim açtı.

denizined
02-05-2009, 11:46
Bahçemdeki lalerimden bir tanesi,geçen sene iki sogan olarak dikmiştim,bir senede bayağı çogalmışlar:),yaprakları solunca ayıracağım.

Lalezar78
03-05-2009, 20:35
Bunlarda annemlerin bahçesine diktiğim lalelerden.

çiçeksever
04-05-2009, 16:41
Şunun haline bakın boyuna bakmadan çiçek açmış.

meraklı
05-05-2009, 09:58
Beyaz katmerli olan lalem bir dalda 4 çiçek açtı:D

habibe
05-05-2009, 10:33
Laleyi perişanlarım :)

Lalezar78
08-05-2009, 12:32
Köydeki bahçemize diktiğim lalelerim coşmuşlar iyice, ama yağmur suları çok gelmiş bir zarar görürmü dersiniz.

Kharel
08-05-2009, 23:50
bahar yağmurları zarar vermez bildiğim kadarıyla

fizban
11-05-2009, 18:29
İstanbul daki arkadaşlar;

Kadıköy Göztepe parkının etrafındaki laleleri bugün belediye çalışanı söküyordu. "Bunları atacakmısınız?" soruma "evet" cevabını verince, kendisinden izin sitedim. Birkaç lale soğanını aldım.

Tonlarca soğanlar çöpe atılacak. İlginizi çekerse ve de işinize yararsa düşüncesi ile sizlere aktarmak istedim.

COYOTE
12-05-2009, 09:13
Lale yetiştirmeyi pek başaramadığım bir çiçektir ama bu sefer şansım yaver gitti. Lalerimin bir kısmı.

geophyte
20-05-2009, 09:19
Köydeki bahçemize diktiğim lalelerim coşmuşlar iyice, ama yağmur suları çok gelmiş bir zarar görürmü dersiniz.

Şiz karışıp ayrıca sulama yapmazsanız sorun olmaz. Ama siz yne de bitkilerinizi düzenli olarak konrol edin. Yapraklarda sararma veya gövdenin özellikle toprağa yakın kısımlarında yumuşama farkederseniz lütfen hemen foruma yazın ve mümkünse resim ekleyin ki müdahale edebilelim. Maalesef pek çok arkadaş, soğanları dkiyor ve sadece çiçeklerini seyrediyor. Bitkiyle ilgili yeterince gözlem yapmadığı için ortaya çıkabilecek sorunlara müdahale etmek de pek bir fayda sağlamıyor. Kolay gelsin.

Lalezar78
20-05-2009, 12:03
Teşekkür ederim Sn.geophyte, Sn.kharel
yağmurlar biraz fazla yağınca, bahçenin o tarafından sanki sel geçmiş gibi çok çamurdu. Saksıdakiler çürüyünce onları da kaybetmekten korkup panikledim sanırım. Şimdi daha iyiler, hatta o yağmurlar yaradı sanırım.
Eve getirdiklerimden.

begonvil 14
20-05-2009, 12:20
Geçen yıl bahçeye 7 tane lale soğanı diktim. Duvar dibinde olanlardan biri açtı. Diğer orta kısımda olanlar ise sadece 10 cm yaprak verdi ve açmadı. Lalelerin bulunduğu cephe sabah güneşi görüyor. Nedeni ne olabilir sizce? Onları da duvar dibine diksem seneye çiçek açarlar mı?

kgursan
30-05-2009, 19:58
Geçen yıl bahçeye 7 tane lale soğanı diktim. Duvar dibinde olanlardan biri açtı. Diğer orta kısımda olanlar ise sadece 10 cm yaprak verdi ve açmadı. Lalelerin bulunduğu cephe sabah güneşi görüyor. Nedeni ne olabilir sizce? Onları da duvar dibine diksem seneye çiçek açarlar mı?

Soğanlar küçük olabilir, Soğanlar köklenememiş olabilir. Işıkla ilgisi yok. yeterli irilikteyse her yerde çiçek açar.

isolet
25-07-2009, 10:48
Ben lalemin üstü kuruduktan sonra hiçbir şey yapmadan toprak içinde bırakmıştım. Sulama filan yok ama 0 nem toprakta kaç haftadır. Şimdi ise saksısı işime yaracağını fark ettim ve söktüm. Söktükten sonra başka bir saksıya ekmek istedim ama toprağı parçalamak zorunda idim. Toprak içinde tam 3 tane soğan çıktı. Bende onları ayırarak ana soğandan kaba ektim ve suladım. Bundan sonra bişe yapmam gerekli mi? Ayrıca lale açması için 1 yıl beklemem lazım mı yoksa gerekli ortamı hazırlarsak her zaman çiçek verir mi? Ne kadar zamanda çiçeklenir?

kgursan
26-07-2009, 23:24
Ben lalemin üstü kuruduktan sonra hiçbir şey yapmadan toprak içinde bırakmıştım. Sulama filan yok ama 0 nem toprakta kaç haftadır. Şimdi ise saksısı işime yaracağını fark ettim ve söktüm. Söktükten sonra başka bir saksıya ekmek istedim ama toprağı parçalamak zorunda idim. Toprak içinde tam 3 tane soğan çıktı. Bende onları ayırarak ana soğandan kaba ektim ve suladım. Bundan sonra bişe yapmam gerekli mi? Ayrıca lale açması için 1 yıl beklemem lazım mı yoksa gerekli ortamı hazırlarsak her zaman çiçek verir mi? Ne kadar zamanda çiçeklenir?

Ekim ayına kadar bir daha sulamayın!! Ekim ayından sonra sulamaya başlayın ve açıkta terkedin Kök yaptıktan sonra korkmayın,soğuk yesin. Soğanlar yeterli irilikte ise Nisanda çiçeklenir.

isolet
27-07-2009, 06:48
Çok teşşekkür ederim bilgileriniz için. Kökü filan yoktu ama soğanlarının bir zararı olur mu? Bugünden itibaren lalem olduğunu unuttum bile :D

ankara
05-08-2009, 23:41
meraba bende laleleri çok seviyorum arkadaşımın bahçesinde kırmızı laleler var çok hoşuma gitti bana soğanından verecek ama ne zaman söküp vermesi gerekiyor ben ne zaman dikmeliyim dikene kadar nasıl bi ortamda bekletmeliyim yardımcı olursanız çok sevinirim

hocam100
06-08-2009, 08:09
Laleleri şu an kazabilir serin güneş görmeyen ve nemsiz bir ortamda saklayıp kasım ayına kadar ekebilirisniz.

lale lale
05-10-2009, 15:52
Merhaba,
Lale dikmek için uygun zaman mı acaba?
Şöyle ki; Eylülde dikileceğini biliyorum. Ancak, ekim gelmesine rağmen hava sıcak halen İstanbul'da. daha doğrusu hava sıcaklığı sabit değil bu aralar. Bende diktim bu sabah. Hava sıcaklığının yükselmesi halinde soğanlar çürür mü? Korumak için ne yapabilirim?

kgursan
05-10-2009, 18:49
Merhaba,
Lale dikmek için uygun zaman mı acaba?
Şöyle ki; Eylülde dikileceğini biliyorum. Ancak, ekim gelmesine rağmen hava sıcak halen İstanbul'da. daha doğrusu hava sıcaklığı sabit değil bu aralar. Bende diktim bu sabah. Hava sıcaklığının yükselmesi halinde soğanlar çürür mü? Korumak için ne yapabilirim?

Tam zamanında dikmişsiniz. Çürümez merak etmeyin. Sadece 1-2 defa su verin ki kök yapsın. Kök yaptıktan sonra korkmayın . Bitki kendisini ayarlar.

mervee
05-10-2009, 19:27
benim bildiğim dikince toprağı biraz sulanmalı

Bonsaiforever
08-10-2009, 23:34
Merhaba arkadaşlar,
Elimde iki adet hollandadan kuzenim getirdi, konserve gibi duran lale var. 6-8 hafta buzdolabında bekletin sonra konserveyi açıp sulayın diyo fakat şu anda mevsimi değil yanılmıyorsam? Tohumları bekletmemin herhangi bir sakıncası var mı bir dahaki seneye?
Bu konserveleri ne zaman buzdolabına atmalıyım? Şu anda atarsam, ilerde ne gibi bir sorunla karşılaşırım?
Teşekkürler

cobaindyg
12-10-2009, 15:53
merhaba arkadaşlar,
bende lale soğanlarımı 1 hafta önce ektim 10 tane kırmızı lale soğanı,balkonda saksılarım,balkonumuz sıcak ve sabahtan akşamüstüne kadar güneş aldığı için bende masanın altına gölgeye koydum,toprağını nemli tutuyorum.Eksik yaptığım bir şey var mı?

Bir de ilgimi çeken bir şey oldu,saksılardan birinin üstünde soğanın tam uç kısmına gelicek yerde toprağın üstünde yani sümüksü bir şey vardı,ne olduğunu anlayamadım,soğanlar mı çürüdü acaba,suyuda fazla kaçırmıyorum ama

kgursan
13-10-2009, 00:13
merhaba arkadaşlar,
bende lale soğanlarımı 1 hafta önce ektim 10 tane kırmızı lale soğanı,balkonda saksılarım,balkonumuz sıcak ve sabahtan akşamüstüne kadar güneş aldığı için bende masanın altına gölgeye koydum,toprağını nemli tutuyorum.Eksik yaptığım bir şey var mı?

Bir de ilgimi çeken bir şey oldu,saksılardan birinin üstünde soğanın tam uç kısmına gelicek yerde toprağın üstünde yani sümüksü bir şey vardı,ne olduğunu anlayamadım,soğanlar mı çürüdü acaba,suyuda fazla kaçırmıyorum ama

Saksılarınız güneşte dursun birşey olmaz sadece susuz bırakmayın.
Gördüğünüz sümüksü şey salyangoz veya sümüklü böcektir. Taze Yaprakları yer.

Bahar
14-10-2009, 18:24
Konyanın iklim şartı biraz sert
dikmelimiyim.Geçen sene biraz şaşırdılar

acemifüsun
14-10-2009, 18:53
Sevgili Bahar lalelerle ilgili tüm bilgileri soğanlı ve yumrulu bitkiler bölümünden bulabilirsiniz, sevgiler:)

Bahar
14-10-2009, 19:10
Teşekkürler geçen sene soğanlı
bitkiler bölümüne bakarak soğanlarımı diktim.Neden bilmiyorum soğanlarım çürümüş:(aynı şey olur diye iklim olarak öğrenmek istemiştim bilen varsa cevaplasın lütfen:(

kgursan
14-10-2009, 19:51
Teşekkürler geçen sene soğanlı
bitkiler bölümüne bakarak soğanlarımı diktim.Neden bilmiyorum soğanlarım çürümüş:(aynı şey olur diye iklim olarak öğrenmek istemiştim bilen varsa cevaplasın lütfen:(

Sn.Bahar., Önce şunu açıklamak isterim.: Dikilen soğanların çürümesi Ya soğanların hastalıklı olmasından, veya dikilen toprak veya yerin çok ıslak, drenajsız, işlenmemiş ve havasız olmasından kaynaklanır.

Laleler genellikle Sonbaharda (Ekimden Aralığa kadar) dikilir. Ekim ayı en uygun dikim ayıdır. Dikilen soğanlar sert soğuklar başlamadan KÖK yapmalıdır. En iyi kök 9 oC da oluşur. Sonra bitki kendini korur.

Dikiminizi yukarıda saydığım sebebler olmayacak şekilde yaparsanız çürüme olmaz. Saygılarımla.

Bahar Erdem
15-10-2009, 13:25
Öncelikle herkeze merhaba ben aranızda yeniyim yani aslında uzun zamandır bu forumu takip ediyorum ama üyeliğimi bugün gerçekleştirdim. Nasip ilk yazımda çok sevdiğim lalelere denk geldi.

Evet bahar hanım kgursan arkadaşımıza bende katılıyorum laleler soğuktan ve dondan etkilenmezler tek yapmanız gereken kışın soğuğuna dayanabilmesi için vaktinde ekip bünyesine vitamin toplamasını sağlamaktır. Ekerken eğer toprağınız su tutucuysa biraz kum karıştırmanızı tavsiye ederim. Böylelikle kışın oluşan gölcüklerde çürümesini önlemş vede soğanının daha rahat büyüyüp belki bir yavru oluşturmasını sağlamış olursunuz. Ama sakın gübrede ilave etmeyi unutmayın daha verimli olur. Güneş görmeside önemli tabi. Bende bu lale merakına geçen sene başladım. Hep isterdim yetiştirmeyi. Bigün şehir dışına çıktığımda bi yapı marketi gezme şansım oldu. Bi baktım lale soğanı satılıyor. Hemen aldım tabi renkler okadar cazibeliydiki dayanamadım. 5 torba aldım her torbada 10 soğan vardı. Üstelik kampanyası varmış 2 alana 1 bedava son gün olunca oradaki görüvli 1alana 1 bedava uygulaması yaptı paketin birindende 20 soğan çıktı. Doğrusu çok mutlu oldum. Ekerkende çok araştırdım özellikle bu siteden çok iyi bilgiler edindin ve gerçektende çok harika 110 lalenin sahibi oldum açtıklarında bütün komşularımın gözü benim balkonumdaydı. Tabi sonra onları bahçeye indirdim. Bu hafta havalar iyi giderse toprak bakımlarını yapıp seneye izleyeceğim ve izleteceğim bu görkemli gösterinin bekleyişi içine gireceğim. Bence sizde bekletmeden dikim yapmalısınız. Diğer üyelerinde dediği gibi Soğanlı bitkilerde daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Küçük bi not bi süre buzun içinde bile kalsalar bişey olmadığını ve soğanların kendini koruyabildiklerini öğrendim. Soğanlarınızı kontrol edin yumuşamışlarsa muhtemelen çürüyeceklerdir. Umarım size bi nebzede olsa katkım olmuştur. Sevgiler...

kgursan
15-10-2009, 18:59
"Lalenin Hikayesi" ni bulup okuyun. Size yardımcı olur. Burada demeyi bilmiyorum siz arayınız. Sanırım soğanlı bitkiler içinde bir yerde.

lastmohikan
15-10-2009, 20:21
Kemer altına gidip soğğanlara bakııp bakııp kararsıız kalııyorum ve hiçbirşşey almadan çıkıyorum ama eninde sonunda 3 5 çeşşit ekeceğğim galiba.

kgursan
16-10-2009, 11:27
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=353561&postcount=342tp://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=353561&postcount=342 Lalenin hikayesi

unalsel
16-11-2009, 10:36
Selam herkese, Laleleri en sık şekilde nasıl dikmek gerekli acaba, mevsimi de geldi dikimin. Kaç cm aralık bırakalım? Ankara'da güzel iyi fiyatlı soğan satışıolan yer var mı ayrıyeten.

Orkun Kırcı
16-11-2009, 11:56
Ben 7-8 cm ile dikiyorum. Sitemizde uygun fiyatlı lale satışı var bir bakın derim.

kgursan
17-11-2009, 22:24
Selam herkese, Laleleri en sık şekilde nasıl dikmek gerekli acaba, mevsimi de geldi dikimin. Kaç cm aralık bırakalım? Ankara'da güzel iyi fiyatlı soğan satışıolan yer var mı ayrıyeten.

Sn.Unalsel., Lalelerin dikim zamanı geçiyor. Tobrağı kabartın, Orkunkırcının dediği gibi 7-8 cm aralık ve 7-10 cm derinlikte dikin. zamanı kaçırmayın.

unalsel
18-11-2009, 12:38
Sn.Unalsel., Lalelerin dikim zamanı geçiyor. Tobrağı kabartın, Orkunkırcının dediği gibi 7-8 cm aralık ve 7-10 cm derinlikte dikin. zamanı kaçırmayın.

Teşekkürler bu bilgiler için evet ben e fazla geçirmemek için zamanı bugün Bauhaus ya da Tekzen'den alacağım soğanları. Asya lale'den almak isterdim ama bu seferlik böyle oldu. Yapı marketlerin soğanları da umarım kaliteli ve firesizdir. Buradan alınan soğanları deneyen var mı önce?

75'lik balkon saksılarına ekim yapacağım, biraz torflu toprağım var ama ilave de edeceğim. Ph metre var, en azından toprağın PH değerini de lale isteğine göre ayarlayım diyorum, bu değerler nedir acaba. Toprağın mahiyeti de önemli aslında, gevşek, sert mi orta mı olmalı?

Ph değeri 6.5-7 denmiş.
Toprak tipi çok gevşek iyi değil denmiş.
Soğukları yemeden önce 9 Cantigrat derecede kök oluşumunun olması önemli denmiş.

Ekim zamanı şu bilgilerin güncel olması iyi olur en azından biraz da yabancı kaynaktan araştırma yapayım.

unalsel
19-11-2009, 08:07
Herkese selam. Dün gece soğuğunda eşimle birlikte laleleri saksılara ektik. 130 soğan akmıştım,8 tane 70'lik balkon tip saksı kullandık her saksıya 15 tane gelecek şekilde bakalım nasıl olacak. Ph 6-7 torf almıştım 40 litre onu da kattım saksılara, mevcut toprağımın ph'ı 7,5 civarıydı baktığımda, sulama sonrası ölçtüğümde yine 7,5 gösteriyordu ph. Ph'ı 4-5 olan akasya toprağı mı alsaydım acaba ya da Ph'ı 2 olan topraklar var. Bundan en üste serpersek dengeleyebilir miyiz acaba? Limon tuzu ile sulama suyunun pH'ını düşürünce de geçici olarak iyi bir ortam sağlanıyor.

Saksıları balkonda kuytuya saklayıp üzerlerine kalın karton ve naylon poşet ile koruma yaptık. Sabah kartonun altında sıcaklık 10 derece idi. Geceleri artık Ankara'da buzlanma olmakta, 0-3 derece arası oluyor gece sanırım ama bizim karton direk soğuğu engellediğinden istenilen 9 santi. derece civarında tutmayı başaracak bir süre sanırsam.

arıkuşu
19-11-2009, 20:39
Sayın unalsel, emeklerinizin karşılığını görürsünüz umarım. Hepsi açtığında çok şenlikli olacak görüntüleri. Ben de bugün Eminönü'ndeki çiçekçileri gezdim. 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesi için cami yanındaki çoğu çiçekçiyi kaldırmışlar. Ne güzeldi eski hali. Ortada kalan dükkanlardan lale, nergis, erengül soğanı aldım. Haftaya Modoğan'da dikeceğim onları. Sizinki kadar olmasa bile daha evvel diktiğim laleler, nergisler filizlenmeye başladılar. Resimleri bekliyoruz. Saygılarımla

livadi
26-11-2009, 10:02
Merhabalar.Dün gece itibari ile 3 adet balkon saksısına ve bir adet toprak saksıya lalelerimi ekmiş bulunuyorum.Lalelerimi kum, torf ve bahçe toprağı karışımına ektim.Sabırla ve umutla bekleyeceğim.Hep birlikte bekleyelim...:)

acemi çiçekçi
02-12-2009, 09:27
Merhaba. sipariş ettiğim sümbül ve laleler yeni geldiler. Şuan Sivasta hava -2 -4 lerde. Hemen ektim ama köklenmeleri için geç mi kaldım acaba? O soğukta köklenirmi, yoksa köklenene kadar içeri mi almalıyım( ev kaloriferli). Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

kgursan
06-12-2009, 00:34
Merhaba. sipariş ettiğim sümbül ve laleler yeni geldiler. Şuan Sivasta hava -2 -4 lerde. Hemen ektim ama köklenmeleri için geç mi kaldım acaba? O soğukta köklenirmi, yoksa köklenene kadar içeri mi almalıyım( ev kaloriferli). Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Lale köklenme için 9 oC ister.

unalsel
07-12-2009, 10:47

Kgursan'ın da bize öğrettiği gibi 9 derece istiyor evet. Kaloriferli ortamdan ziayede ısınmayan bir oda ve bodrum tercih edilebilir köklenene kadar. Ondan sonra soğuktan etkilenmiyor zaten.
ısıtılmayan bir oda 10 derece civarında olacaktır muhtemelen. En güzeli derece ile ölçmek her ortamı, özellikle geceleri.

sezgin53
07-12-2009, 11:31
Merhaba,
Koklenmiş yapraklı satılan lalelerden 6 renk alıp yeğenime hediye ediyorum. Kaloriferli evde bakılacak. Çok kısa olarak toprak,saksı ve bakımı konusunda bilgi rica edıyorum. Teşekkürler.

şevval28
09-01-2010, 12:51
Benim lalelerimin yaprakları kurumaya başladı sebebi ne olabilir.

kgursan
10-01-2010, 00:25
Benim lalelerimin yaprakları kurumaya başladı sebebi ne olabilir.

Toprak içindeki soğanı çürümüştür.

arıkuşu
11-01-2010, 15:18
Sn. kgursan
Benim de bahçeye ektiğim lalelerin açmadan yapraklarının çoğu sarardı ve canlılığını kaybetti. Yapraklar, desteklenmediğinden toprak üzerine yattı. Bu sene yağan bol yağmurlardan etkilendiler sanırım.

Bahçenin güneş gören yerindekiler, şimdilik iyi durumda, sağlıklılar. Ancak çiçeklerini görebilecekmiyim bilmiyorum.

Soğanları (sizin yazdığınız gibi) çürümüşse ne yapmamız gerekiyor. Çıkartalım mı topraktan?

Saygılarımla.

kgursan
11-01-2010, 17:33
Sn. kgursan
Benim de bahçeye ektiğim lalelerin açmadan yapraklarının çoğu sarardı ve canlılığını kaybetti. Yapraklar, desteklenmediğinden toprak üzerine yattı. Bu sene yağan bol yağmurlardan etkilendiler sanırım.

Bahçenin güneş gören yerindekiler, şimdilik iyi durumda, sağlıklılar. Ancak çiçeklerini görebilecekmiyim bilmiyorum.

Soğanları (sizin yazdığınız gibi) çürümüşse ne yapmamız gerekiyor. Çıkartalım mı topraktan?
Saygılarımla.

Soğanlar çürüdüyseler yapacak birşey kalmamıştır. Çıkarsanız da işe yaramaz, çıkartmasanız da işe yaramaz. Bırakın kalsınlar belki sağlam bir yavru kalabilir. İyiliğin güneşle fazla ilgisi yok. Su ve devamlı ıslaklık ile ilgili önemli. Köklerin ara sıra kuruması lazım. Yani kök seviyesinde drenaj gerekir.

iris41
11-01-2010, 18:43
mehaba benim ektigim lalelerde hic hareket yok gecen seneden ektiklerim yavrulamış bu sene ektiklerim henüz topraktan başlarını cıkarmadı ecelemi ediyorum :D
sogan +sitres :cool:

siniroluyorum
14-01-2010, 15:44
Ben de bu sonbahar 8 tane içi sarı dışı kırmızı galatasaraylı laleler ekmiştim:)Sanırım çıktılar diğer lalelerden ayıramadığım için bilemiyorum.Bence etmiyorsunuz çıkmaları gerekirdi

iris41
14-01-2010, 18:22
bu sene soganlar birbirine karıştı gecen yıl ektiklerim bu yıl ektiklerim ilk baharda nasıl bir cümbüş olucak merak ediyorum .

kgursan
17-01-2010, 15:19
mehaba benim ektigim lalelerde hic hareket yok gecen seneden ektiklerim yavrulamış bu sene ektiklerim henüz topraktan başlarını cıkarmadı ecelemi ediyorum :D
sogan +sitres :cool:

Acele etmeyin. Mart da toprak ısınınca hepsi fırlar çıkar. Bu karda kışta ne işleri varki çıksınlar?!!! Kolay gelsin.

womport
19-01-2010, 23:29
merhaba yeni lale ve sümbül soğanıları aldım ekeceğim hemen sorum 1/ için deki toprak ğın içinde ne olması gerekir. sorum 2/ 2000 rakımlı yerde evim var eksem olurmu 2000 rakım çok soğuk şu günlerde derece 0 sıfırlarda sayılır karlı geçiyor / ben olmaz diye tahmin ediyorum ama siz değerli büyüklerime danışayım dedim şimdiden teşekür ederim

sagdil
22-01-2010, 00:24
Merhabalar.
Bir arkadaşımın verdiği lale soğanını kasım sonu gibi saksıya ekmiş ve arada suluyordum.
Birkaç gündür kafama takıldı niye bir hareket yok diye. Önce başlığınızı okuyayım dedim...
Ve farkettimki benim saksım hep içeride ve sıcak ortamdaydı. Çok fena bir hata değilmi.
Hemen koştum saksıyı boşalttım kendimede sinir oldum. Soğan bayağı bi küçülmüş dış yaprakları küflenmiş gibi. Bozulan katlarını söktüm ceviz büyüklüğünde beyaz bölümünü kurtardım...
Peki sizce ben şimdi ne yapmalıyım tekrar ekip balkonamı çıkartayım yoksa seneye ekmek üzere serin kuru bir yerdemi saklayayım...
Acil yardımlarınızı bekliyorum....Teşekkürler....

mor papatya
24-01-2010, 16:45
Bimden babamın hediye getirdiği lale soğanlarımın son hali:)

ankara
24-01-2010, 17:04
Benimkileride bimden almıştım ama Ankara için çok erken henüz ilkbaharda görcem bende inşallah :)

kgursan
25-01-2010, 23:59
merhaba yeni lale ve sümbül soğanıları aldım ekeceğim hemen sorum 1/ için deki toprak ğın içinde ne olması gerekir. sorum 2/ 2000 rakımlı yerde evim var eksem olurmu 2000 rakım çok soğuk şu günlerde derece 0 sıfırlarda sayılır karlı geçiyor / ben olmaz diye tahmin ediyorum ama siz değerli büyüklerime danışayım dedim şimdiden teşekür ederim

Sn.womport., Lale, sümbül Ekim ayında dikilir, Mart -Nisan da çiçek açar. Eğer lale soğanlarınız soğuklatılmamışsa Antalya da çiçek açması zordur. Saksıya dikip, 9 oC sıcaklıkta köklendikten sonra (yani 20 gün kadar sonra ) yaylaya çıkartıp açıkta bırakırsanız belki Mayıs ayında çiçeklenir.

Sn sağdil., Kasımda diktiğiniz soğan köklenmiş olması gerekirdi şimdiye kadar köklenmediyse o soğandan hayır gelmez. Seneye ise hiç kalmaz .

sagdil
26-01-2010, 17:05
Haklısınız kgursan .
Maalesef soğanımı kaybettim. İçide kararmaya başlamış üzülerek attım bende. Acemilik böyle birşey işte üzülüp oturuyorsun. Ama öğrenmiş oldum birdahakine aynı hataları yapmam. Şimdi en kısa zamanda yeni soğan edinmeliyim.
Saygılar...

Orkun Kırcı
31-01-2010, 23:38
Yarın elime 1-2 kilo kadar lale soğanı geçecek. Bazıları kendiliğinden filizlenmişler. Bu zamandan sonra ne yapsam iyi olur ki? Bir akıl verin lütfen.

k_donmez
01-02-2010, 10:42
Sayın Orkun Kırcı, hemen toprağa gömün. Zira artık laleler her yerde filizlendi, boylandı, uygun iklim olan yerlerde çiçeğe durdu. Benimkiler de Ankara havasına uygun olarak, ağır ağır büyüyorlar.

ankara
01-02-2010, 10:45
Sn.k donmez benim lalelerimde ankarada ama henüz topraktan çıkmadılar ilk defa lale yetiştireceğim ilkbaharda açtıklarını biliyorum buralarda ama benimki ne zaman topraktan çıkar acaba?

k_donmez
01-02-2010, 11:09
Sayın Ankara, resimde gördüğünüz lalelerin soğanlarını Bauhaus'tan temin ederek sonbaharda, Ekim ayında soğan çapı kadar diyebileceğim derinliğe ektim. Yaklaşık 10 gündür Ankara'nın çok şiddetli soğuk yaşadığı günlerden geçtik. Buna rağmen gelişiyorlar ve bende onları keyifle takip ediyorum. Sizinkilerin de şimdiye çıkmış olması gerekirdi. çok derine ekmiş olmayasınız.

ankara
01-02-2010, 23:13
Sn.k donmez derine ekmedim ama aralıkta ektim ben :) üzerinde aralıkta da ekilebileceği yazıyordu sanıyorum o yüzden benimkiler geç gelecek biraz

k_donmez
01-02-2010, 23:48
Sayın Ankara, biraz sabredin o zaman. Laleler pek yanıltmaz, baharda bütün güzelliklerini görürüz, merak etmeyin.

merakli
05-02-2010, 10:35
Benim lalelerim açmaya başladı ama boyları çok kısa kaldı, çiçekler maşallah 8-10 cm uzunluğunda ama gövdesi iki parmak yok.

Acaba neden?

kgursan
05-02-2010, 22:44
Benim lalelerim açmaya başladı ama boyları çok kısa kaldı, çiçekler maşallah 8-10 cm uzunluğunda ama gövdesi iki parmak yok.

Acaba neden?

Lale sap uzaması için soğanı bir süre soğuk alması lazım. Adanada yeterli soğuğu almadıysa kısa kalır . Ayrıca bazı bahçe tipi laleler kısa oyludur.

http://Önemli: Soğanlı bitkilerde soğanların depolanması (muhafazası) ve çiçek oluşumu ( 1 2 3)Bu başlığa bakınız.

L A L
07-02-2010, 16:55
Arkadaşımdan aldıgım 40 a yakın lale soganlarımın nerdeyse tamamı topragın yüzüne çıkdı ama anlamadıgım yetişmelerindeki farklar neden kaynaklanıyor. Hepsi balkonda aynı zamanda sulanıyorlar saklıları farklı ondan olabilirmi ama bu kadar fark olmaması lazım bana göre. İçlerinden bir tanesinin nerdeyse lalesini göstermek üzereyken bazıları daha yeni topraga çıkmaya başladı nerde yanlış yapıyorum bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

Resimlerde aralarındaki farkları rahatca görebilirsiniz umarım.

Nariel
07-02-2010, 19:56
Benim lalelerin hepsi bir boyda gelişiyor. Ekimde dikmiştim soğanları, umarım çiçekleri de uzun boylu olur ve hepsi aynı anda açar.

kgursan
07-02-2010, 22:11
Arkadaşımdan aldıgım 40 a yakın lale soganlarımın nerdeyse tamamı topragın yüzüne çıkdı ama anlamadıgım yetişmelerindeki farklar neden kaynaklanıyor. Hepsi balkonda aynı zamanda sulanıyorlar saklıları farklı ondan olabilirmi ama bu kadar fark olmaması lazım bana göre. İçlerinden bir tanesinin nerdeyse lalesini göstermek üzereyken bazıları daha yeni topraga çıkmaya başladı nerde yanlış yapıyorum bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

Resimlerde aralarındaki farkları rahatca görebilirsiniz umarım.

1. Soğanlarında irilik farkı vardır,
2. Farklı çeşitler farklı zamanda gelişir. Çeşitleri farklıdır.
3. Diktikten sonra köklenmeleri farklı olabilir.

Yani sizin hatanız değil.

k_donmez
08-02-2010, 17:17
Sayın Lal, eklediğiniz fotoğrafları kurallara göre düzenler misiniz? Hem fotoğrafları göremiyorum, hem de sayfanın açılış hızını düşürüyor.

Orkun Kırcı
11-02-2010, 16:15
Lalelerimin bugünkü durumları:
Bazıları uzamadan açma eğilimindeler.

günebakan
11-02-2010, 19:33
Yok sanırım ya ben bir türlü lale görmeyeceğim. Ya da hepsi bir anda fışkıracak ama bir tanesine bile razıyım:(

cobaindyg
15-02-2010, 12:00
Merhabalar,
Bende 10. ayda lale ekmiştim, aralık ayında filiz verdiler.Şu an da 5 cm kadar oldular.
Nisan-Mayıs gibi açıcaklar ama boyları o zamana kadar yeterince uzamayacak gibime geliyor.Ne yapmam gerekir.Ne tavsiye edersiniz.Bu arada İstanbulda yaşıyorum,lalelerim balkonumda.

k_donmez
15-02-2010, 14:31
Sayın Cobaindyg, açık balkonda ise donmadan koruyun, toprağı nemli tutacak kadar uygun şekilde sulayın, sonra bekleyin. Gerisini laleler halleder.

kgursan
15-02-2010, 23:53
Merhabalar,
Bende 10. ayda lale ekmiştim, aralık ayında filiz verdiler.Şu an da 5 cm kadar oldular.
Nisan-Mayıs gibi açıcaklar ama boyları o zamana kadar yeterince uzamayacak gibime geliyor.Ne yapmam gerekir.Ne tavsiye edersiniz.Bu arada İstanbulda yaşıyorum,lalelerim balkonumda.

Hiç bir şey yapmanız gerekmiyor. Sadece saksının delikleri iyi çalışsın (Yani drenajı) yeter. Çiçek açana kadar boyları dikilen soğanın iriliği oranında ve soğuk alma durumuna göre uzun olur.

mor papatya
16-02-2010, 10:27
lalelerim

k_donmez
16-02-2010, 10:30
Sayın Mor Papatya renkleri çok güzel. Bu da ülkemizin güzelliği, siz çiçek açtırdınız, biz Ankara'da halen tomurcuğu bile göremedik. Darısı başımıza.

unalsel
19-02-2010, 09:27
Merhaba, bizim laleler de başlarını göstermeye başladılar. Yer Ankara. Etiketlemiştik ekerken, beyaz türün hepsi aynı anda çıkıyor daha tam çıkmayan da var 3 cm yükselen de var. Bir iki hafta içerisinde sanırım ne kadarı tutacak anlarız. Her türün çıkış zamanı da farklı oluyor çünkü. Yalnız bu laleler Ankara'daki yalancı bahar ile çıktılar umarım havalar biraz daha serinler yoksa düzensiz büyüyeceklermiş gibi geliyor. Bakalım sap gelişimleri nasıl olacak. Ankara'daki adamakıllı topu topu bir kar yağışında üstlerine kar atarak örtü de yapmıştım. Filizlenme ile çiçek açma arasında ne kadar bir süre oluyor acaba? Filizlenmeden sonraki sulama ihtiyacı aynı mıdır?

Orkun Kırcı
19-02-2010, 09:31
Lalelerimden biri atağa geçti en geç yarına tam olarak açmış olacak:) diğerleri ise eşit gelişime devam ediyor.

k_donmez
19-02-2010, 15:41
Sayın Orkun Kırcı, çiçeğinizin rengi çok güzel. Biz hala çiçekleri ekranda görüyoruz. Burada gelişme ve büyüme devam ediyor. Memleketinizin kıymetini bilin.

Orkun Kırcı
19-02-2010, 16:09
Teşekkür ederim. Bunları biraz erken dikmiştim. Bir saksı sizinkiler kadar bir saksıda biraz daha gelişmişler var. Daha sonra diğerlerininde gelişimini paylaşırım burada.

günebakan
19-02-2010, 18:01
Kızların lalesi ile benim lalem yarışıyor bakalım ilk önce hangisi çiçek verecek. Siz ne dersiniz:)

Benim lalem

126069

Kızların lalesi

126070

Orkun Kırcı
21-02-2010, 23:17
Dün itibariyle açmıştı ama bugün blutlu hava sayesinde tekrar kapandı:(

siniroluyorum
22-02-2010, 16:57
Maşallah çok güzel açmış benimkiler hala bekliyorlar hele saksıda aldığım beyaz renkli doğru düzgün yaprak bile çıkarmadı:(

Orkun Kırcı
22-02-2010, 17:31
Benim beyaz ve sarılarda henüz yeni toprak üstüne çıkmaya başladılar. Daha önceki lalelerim bir kaç günde solup giderdi. Ama bu lalem hala ilk günkü gibi taze duruyor.

günebakan
22-02-2010, 19:12
Rengi çok güzelmiş Orkun bey bu kadar beklemeye sanırım benim bir tanecik lalem çiçek verecek tabi kızların lalesi benimkinden önce açacak görünüyor:)

Blues88
22-02-2010, 19:29
Bunlarda benim lalelerim:)

İlk Resim 20.02.2010 21:57

126620

İkinci Resim 21.02.2010 12:43

126621

hocam100
22-02-2010, 21:14
Laleleriniz DARVİN HİBRİT cinsi pink impression laledir.

Blues88
22-02-2010, 22:27
Laleleriniz DARVİN HİBRİT cinsi pink impression laledir.

Teşekkür ederim bu güzel ayrıntı için.

Tam olarak bu noktada bir sorum var aslında; Seneye tekrar aynı verim'i elde edebilir miyim?

cicada
23-02-2010, 11:01
Arkadaşlar laleleriniz çıkmaya başladı mı? Benim dışarıya ektiğim 25' laleden 12'si uç verdi daha da çıkar mı ne dersiniz?

k_donmez
23-02-2010, 11:25
Sayın Cicada. Ben de Ankara'dayım. Gerçi biraz rakım yüksek (1100 mt) ama bizde halen yaprak oluşumu var. Bir fotoğraf gönderir misiniz? Birde soğanları ne zaman diktiniz? Uç verme deyince topraktan çıkmalarını mı kastediyorsunuz?

unalsel
23-02-2010, 14:20
Biz de 100 civarı ektik saksılara bu sene Ankara'da. Hep dışarıda idi, 19 kasım'da ektik biz. Şu an erkenci türler uç vermeye başladılar. Beyazlarda uç verme oranı yüzde 100. Pembeler ve sarılar daha geçciler ama dayanamadım onların da topraklarını kazıp hafifçe baktım ki toprak altından uç gelmekte. Dışarda duruyorlar bizimkiler, havalar bir hafta daha gayet ılık geçecek artık marttaki bir kaç soğuktan başka aşırı soğuk olmaz sanırım, mart ayı içinde çiçekli göreceğiz gibi lalelerimizi.

Hepsi aynı tür değil ise farklı zamanlarda çıkmaları normal gibi görünüyorlar. Bazıları ikili falan da çıkmış ayrıca umarım beklediğimiz güzellikte olurlar.

Orkun Kırcı
23-02-2010, 16:46
Açmaya başlayan diğer lalelerimden iki foto:

hocam100
23-02-2010, 20:38
Teşekkür ederim bu güzel ayrıntı için.

Tam olarak bu noktada bir sorum var aslında; Seneye tekrar aynı verim'i elde edebilir miyim?

MUHTEMELEN aynı verimi alamazsınız çünkü iyi bakmanız lazım ki soğanını tekrar irileştirmeniz gerekir.

günebakan
26-02-2010, 16:35
Demekki laleleri biraz gaza getirmek lazımmış. Yarışı kızların lalesi kazandı ama yarışma dışındaki lalede çiçek tomurcuğu vermiş diğerleride peşindeler yakında onlarda açar. Frezyalarda onlara imrenmiş:)

127301

127302

127303

L A L
26-02-2010, 19:12
Benim 40 a yakın lalelerimden 3 tanesi ve arkadaşa verdigimden 4 taneden bir tanesi açmış ve hepsi beyaz hiç renkli yok keşke resmi koyabilsem buraya kocaman bir şey harika bir duygu ve digerlerinin merakı başladı acaba onlardamı beyazdır :)

Goncagül
28-02-2010, 21:17
Bunlarda lalelerimin son halleri. Büyümüye devam ediyorlar.

Orkun Kırcı
28-02-2010, 22:43
Gayet sağlıklılar. İklimin güzelliği burda işte. Bizimkiler geçerken sizinkiler açacak...