agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen ayazkentli

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-04-2007, 15:58   #1
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Kahvaltılıklar

merhaba,

Yaz yaklaşıyor, yerli domatesler çıkacak, bir çoğumuzun bahçesinde, balkonunda yetişen pembe domatesler büyüyecek, afiyetle yiyeceğiz

Benim sabah kahvaltıları için hazırladığım pratik ama çok lezzetli bir tarif var;



İnce dilimlenmiş somun ekmeklerin üzerine hafifçe margarin sürüyoruz, fırça ile zeytinyağı da sürülebilir.Bunun üzerine yarım santim kalınlığında dilimlenmiş sert bir cins peynir diziyoruz.Sert cins derken, kolay dilimlenen ama dağılmayan, ezilmeyen sertlikteki peynir kastediyorum, ben urfa peyniri kullanıyorum.

Üzeri peynir kaplı ekmeği kapaklı, telle ısıtan ızgaraya koyuyorum, önceden ısıtılmış fırın da olur ama en rahatı ve iyi sonuç vereni eski usül, kapaklı tel ızgara.Peynirler çok yumuşak olmadığından tam erimiyor, yavaş yavaş üzeri kızarmaya başlıyor, o sırada, ince ince kabuğuyla birlikte doğranmış domatesleri üzerlerine dizip, domates kendini bırakana kadar daha pişiriyoruz ızgarada.Domatesi kabuklu bırakıyoruz ki, pişerken dağılıp şekli bozulmasın
Bu sırada ekmek de kızarıyor ve yağ sürülen kısım, peynir ve domatesinde katkısı ile yumuşacık, nefis bir lokma oluyor



Bir süre önce Daniel Favini'nin blogunda benzer bir tarif gördüm.Onun versiyonunda ekmek yerine yine yarım santim kalınlığında dilimlenmiş patlıcan var.
Fırını önceden ısıtıyoruz, fırın kağıdı üzerine, halka halka doğranmış patlıcanları yerleştiriyoruz.Patlıcanların üzerine ilk tarifteki gibi bir peynir, üzerine domates ve en üste de çekirdeği çıkartılmış yarım zeytin koyuyoruz.Yalnız, domates, zeytin ve peyniri, içerisine kırmızı biber ve bol kekik koyulmuş zeytinyağına buluyoruz.Peynirinizin tuz miktarına göre tuz da ekleyebilirsiniz.Ben peyniri genelde tuzlu bırakıyorum, ayrıca tuz eklemiyorum.





Fırın kağıdı üzerine dizilmiş bu lezzet katlarını pişirip yiyoruz daha sonra.

Favini'nin blogu şurada, uzun süredir güncellemiyor ama birikmiş iki yıllık arşiv gerçekten inanılmaz, adam işi biliyor

Afiyet olsun

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 17:54   #2
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Benim gibi kıymalı pide delisiyseniz ve restorana gitme imkanınız yoksa...

Kıyma, domates, soğan, biber, maydanoz incecik doğrayıp, sıvıyağ, baharat ilavesi ile, orta kalınlıkta kestiğiniz ekmek dilimlerinin üzerine kaşıkla yerleştirip, o bahsettiğiniz kapaklı ızgarada ve ya önceden ısıtılmış fırında pişirip yiyebilirsiniz.

Pazar kahvaltılarında güzel oluyor.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 23:08   #3
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Eminim çoğu kimse biliyordur ama bilmeyenler için anlatayım dedim

En sevdiğim kahvaltılıklardan bir tanesi çökelektir. Güney bölgelerimizde genelde kurutularak saklanır ve tüketilir. Benim tüketme usulüm (annemden öğrendiğim) ise şöyle:

Aldığımız çökeleğin önce tadına bakalım, tuzunu kontrol etmek için. Damak tadımıza göre gerekiyorsa tuz ekleyelim. Bol bol kimyon ve kekik (ben yarım kiloya 2 çay kaşığı kadar kimyon, bir dolu yemek kaşığı kadar kekik koyuyorum), az kırmızı (pul ya da toz) biber ilave edip çökeleği yoğuralım. Yoğurduğumuz çökeleği kapaklı bir kaba basıp, buzdolabına koyalım. İki gün ağzı açık bekletilirse daha lezzetli oluyor. Daha sonra kapağı kapatılmalı.

Üzerine zeytinyağı ile kahvaltıda nefis oluyor. Çökelek salatasında da

Tavsiyem az miktarda hazırlanıp, çabuk tüketilmesi.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 23:36   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8292
Konuyu birleştirsek mi?

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 18:26   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Merhabalar,

Çökelek (biz ona kesik deriz) bilhassa bayanlar için ilaç olarak yenmesi gereken bir ürünmüş. Kemik erimesinin tek düşmanı bu güzel besinimizmiş.

Çingen pilavı yazın kahvaltı dahil sofraya pek uyan bir salata türüdür. Belki daha başka yerde yazılmıştır ama ben gene de yazayım :

Domatesi soğanı ve biberi bol bir salata yapılır. Üzerine çökelek ve mümkünse yerli zeytinyağ bolca dökülür. Tuzunu ve isteğe bağlı diğer ilaveler serbesttir ama gerek de yoktur. Sıcak ekmek hele de pide olursa sofrada başka şeye el sürdürmez.

Hoşçakalın.

( sayın DefneD. çökelek salatası diye yazmış ama benim dikkatimden kaçmış.Sanırım aynı şey ama biz ona çingen pilavı diyoruz. Özür dilerim)


Düzenleyen hosseda : 05-09-2009 saat 18:53 Neden: ilave yapılmıştır.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2012, 15:46   #6
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Bu pişi benzeri şeyler, Bergama köylerinde adına HAYIR denilen ve LOKMA yapımında kullanılan işlemlerin aynısı ile hazırlanan bir hamur işidir.

LOKMA'dan farkı;

Lokma yerken, hafif hamur (muş) hissi verir. Lokma'dan birkaç tane yedikten sonra genelde böyle hissedilir ve tıkar. Ama bunlar mideyi lokma kadar tıkamaz.

PİŞİ'den farkı;

Pişi'nin içleri genellikle pof olur. Yani, boşluklar vardır. HAYIR dediğimiz bu yiyeceğin ise, içi tamamen doludur.

Yine ayrıca pişi ve lokma'dan farklı olarak, hazırlanırken içine karanfil konulur ve üzeri bol bol susam ile kaplanıp, öyle pişirilir. Bu yiyecek özellikle Ramazan bayramı ve Kurban bayramı arefe günleri, ekşi mayalı köy ekmekleri ile birlikte yapılıp, bol yağda ve ocak ateşinde büyük tavalarda pişirilir.

Böylece, Bayram sabahı kahvaltılarının vazgeçilmez bir yiyeceği olur.

Eklenen Resimler
   
mandalinci beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024