Bu pişi benzeri şeyler, Bergama köylerinde adına HAYIR denilen ve LOKMA yapımında kullanılan işlemlerin aynısı ile hazırlanan bir hamur işidir.
LOKMA'dan farkı;
Lokma yerken, hafif hamur (muş) hissi verir. Lokma'dan birkaç tane yedikten sonra genelde böyle hissedilir ve tıkar. Ama bunlar mideyi lokma kadar tıkamaz.
PİŞİ'den farkı;
Pişi'nin içleri genellikle pof olur. Yani, boşluklar vardır. HAYIR dediğimiz bu yiyeceğin ise, içi tamamen doludur.
Yine ayrıca pişi ve lokma'dan farklı olarak, hazırlanırken içine karanfil konulur ve üzeri bol bol susam ile kaplanıp, öyle pişirilir. Bu yiyecek özellikle Ramazan bayramı ve Kurban bayramı arefe günleri, ekşi mayalı köy ekmekleri ile birlikte yapılıp, bol yağda ve ocak ateşinde büyük tavalarda pişirilir.
Böylece, Bayram sabahı kahvaltılarının vazgeçilmez bir yiyeceği olur.
|