Eminim çoğu kimse biliyordur ama bilmeyenler için anlatayım dedim
En sevdiğim kahvaltılıklardan bir tanesi çökelektir. Güney bölgelerimizde genelde kurutularak saklanır ve tüketilir. Benim tüketme usulüm (annemden öğrendiğim) ise şöyle:
Aldığımız çökeleğin önce tadına bakalım, tuzunu kontrol etmek için. Damak tadımıza göre gerekiyorsa tuz ekleyelim. Bol bol kimyon ve kekik (ben yarım kiloya 2 çay kaşığı kadar kimyon, bir dolu yemek kaşığı kadar kekik koyuyorum), az kırmızı (pul ya da toz) biber ilave edip çökeleği yoğuralım. Yoğurduğumuz çökeleği kapaklı bir kaba basıp, buzdolabına koyalım. İki gün ağzı açık bekletilirse daha lezzetli oluyor. Daha sonra kapağı kapatılmalı.
Üzerine zeytinyağı ile kahvaltıda nefis oluyor. Çökelek salatasında da
Tavsiyem az miktarda hazırlanıp, çabuk tüketilmesi.