![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
Alıntı:
Sercan sanada verdiğin bilgiler için teşekkürler.. Tarifteki oranları kendinize göre ayarlayabilirsiniz: 5 kg.kırmızı biber 2.5 kg.domates 1 kg.patlıcan Kırmızı biber ve patlıcanları ateşte veya fırında közleyin.Kabuklarını soyup,kenarda bekletin. Diğer yanda rendelediğin domatesleri kaynat.Sulu olduysa mutlaka süz. Son olarak üçünüde (biber,patlıcan,domates) kaynat.Tuz,isteğe göre karabiber,kimyon,ceviz kat. Afiyet olsun |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili badem agacı Bulgaristan göçmenleri detince araya benim girmem gerek herhalde. İlk önce patlıcan ve biberler ateşte közlenir. Sonra domatalar kesilir ve ateşte kaynatılır. Közlenmiş patlıcan ve biberler kıyma makinesinden geçirilerek ateşte fokurdamaya başlamış olan domataların üstüne katılır ve iyice karıştırılır. Benim bildiğim salça bu bizim sülale salçayı böyle yapıyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bende dayanamayıp patlıcan ile yapılan ama ismini bilmiyorum. Tarifi şöyle ; Patlıcanı közlüyorsunuz sıcak sıcak bıçakla yarıyorsunuz ve içine bir kaç küçük parça tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri koyuyorsunuz ve patlıcanı kapatıyorsunuz bir kaç dakika bekledikten sonra içindekiler eriyor. Palıcanın içindekilerin eridiğine kanaat getirdiğinizde bir tabağa öylece koyum servis yapıyorsunuz. Afiyet olsun, Bunu yemenin en güzel yönüde kaşıkla yemek patlıcanın kabuğunu sıyırarak yemek daha lezzetli oluyor. ![]() Tabii közlenmiş patlıcanın salatası ve gözlemesi de yapılıyor ancak bunu tadı biraz daha farklı olduğu için bunu yazdım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 5
|
patlıcan
Alıntı:
sırrını bilen varmı? toparlak palıcandan olabilirmi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Genellikle mangal ateşinde korlar kızarınca konulan sarı olur. Biraz limon suyu rengini beyazlatır. Normal kuru odundan harlı ateş yakılır patlıcanlar direkt ateşe konularak közlenirse beyaz olur. Fırın közleme gibi düşük ısı, uzun zamanda közleme patlıcanı karartır. Yani harlı mangal kömürü iyidir. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Bu şimdi mi söylenir? kışın göbeğinde... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Ali bey mükemmel görünüyor. ![]() Ellerinize sağlık. Bu saatte patlıcan közleteceksiniz bana. ![]() Deneyeceğim. Sizinkiyle hemen hemen aynı bir tarifte benden. ![]() Patlıcanlar aynı şekilde közlenirler ve aynı miktar yoğurtla karıştırılırlar. İçine ezilmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı karıştırılır ve afiyetle yenilir. Ben servis yapmadan önce buzdolabında ağzı kapalı şekilde 2 saat kadar bekletiyorum. ![]() Afiyet olsun. ![]() Düzenleyen Penelophe : 04-08-2007 saat 12:48 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Çok sevdiğim bir tarif daha. Hem de çok basit. Mantar Dolması Malzemeler 15-20 tane iri mantar. Rendelenmiş kaşar peyniri Tereyağı Yapılışı Mantarların sapları dikkatlice kökünden çıkarılır. Mantarlar ters çevrilerek, içine biraz tereyağı ve rendelenmiş kaşar doldurulur. Fırın tepsisine veya borcama konularak mantarlar yumuşayana ve kaşarlar kızarana kadar fırında pişirilir. Afiyet olsun. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 5
|
Alıntı:
İçine kaşar ve tereyağ doldurduğunuz mantar şapkalarını kapaklı tavaya döşeyin kenarlarına mantar kıymasını yerleştirin,hafif ateşte lapaklı tavada kızarın. Mükemmel olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Doğadelisi
|
Pek patlıcan yemeği sevmesem de patlıcan ezmeye bayılıyorum ve Penelophe'nin tarifi gibi yapıyorum.. Tabi bir miktar da limon suyu ilavesiyle.. ![]() Ali Bey'in tarifi ve sunumu da harikulade, ellerine sağlık.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
agaclar.net
|
Yoğurdu çok koyuyorsunuz bana göre... Patlıcanın tadı çok seyreltilmiş. 1 bostan patlıcanı için 2 -3 kaşık yoğurt yeter. Amaç, patlıcanın rengini biraz açmak... Limon suyu koyan yok mu? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Bamya kızartması
Malzemeler: 10-15 adet iri orta boy taze bamya, 1 yumurta, 1 kahve fincanı soda, 1 yemek kaşığı un, sıvı yağ, su, tuz. Yumurta, soda, un, tuz ve suyu karıştırarak bulamaç haline getirin. İyice çırparak hamur durumuna getirdiğiniz karışıma iyice yıkayıp kuruladığınız bamyaları batırın. Bir tencere için de kızdırdığınız yağa bamyaları atarak kızartın. Her kızartmada olduğu gibi yağını çekmesi için servis tabağına serdiğiniz peçetenin üzerine bamyaları koyup servis yapabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Kuru Domates Mezesi
Yarım kilo kuru domates Bir baş sarmısak Bir dal taze biberiye Bir dal taze kekik Tane karabiber Acı kırmızı biber Seviyorsanız tarhun Bir çorba kaşığı sirke Domatesleri ılık suda 5 dakika bekletin. Alabileceği bir kavanozu hazırlayıp içerisine bir kat domates, aralarına baharat ve sarmısaklar olmak üzere yerleştirin. Bir çorba kaşığı sirke ile beraber kavanozunuzu zeytinyağı ile doldurun. Bir hafta sonra şahane mezeniz peynirin yanında, balığın yanında ya da salatada... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Deniz Börülcesi Salatası
Eveeet Nevsune Hanım'ın isteği üzerine bir Ege Mezesi.. Deniz Börülcesi Salatası: Deniz Börülcesi ilginç bir bitkidir. Çalı ile ot arasıdır... Resmi için Bkz:http://www.agaclar.net/forum/showthr...cesi#post45083'de 3 Nolu hücreye bknz... Sağolsun memet (Moderatör) arkadaşımız yapmış bu işi. Meraklısı için latince ismi (Salicornia europaea), Adı üstünde, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişirmiş. Ege'liler bu mezeyi sıklıkla yapıyor elbette ben de. Bayanlar Deniz Börülcesi Salatasının yapımını az biraz zahmetli buluyor. Doğrudur. Piştikten sonra kılçıklarından ayıklaması kimilerine zor gelir. Bu yüzden ekip oluşturmakta yarar var. Ancak ben severek yapıyorum, zor olduğunu söyleyenlere de şaşıyorum. Ne yazık şu an mevsimi geçmiş durumda, Ağustos ayına doğru pazarlarda görünmeye başlıyor (İstanbul'da balık pazarlarında bulunurmuş...). dilediğiniz kadar alıyorsunuz. (Ben genel olarak 1 kg alıyorum. siz önce 1/2 kg'la başlayın) . Börülcelerin köklerini, odunsu kısımlarından kesip atıyoruz. (Elbette bolca yıkanıp süzülecek canım). Sonra bir tencerede su kaynatılacak ve salatanın hiçbir aşamasında asla ve asla tuz kullanılmayacak. Çünkü deniz börülcesinin kendisi zaten tuzludur. Aman ha!.. Su kaynadıktan sonra deniz börülcelerini içine atıyoruz... Fazla pişirilmeyecek; 5-10 Dk.. Diriliğini kaybetmesin. Bakın, yeşil kısmını dalından (kılçığından) sıyırıp alabiliyorsanız pişmiş demektir... (Yani yeşil kısmı sıyırdığınızda altından bir kılçık çıkacaktır.) Çıkarın tencereden, soğusun... Elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde sıvayın kolları, yanınıza bir salata tabağı alın. Deniz börülcesinin ince dallarının yeşil kısımlarını dibinden baş ve işaret parmağınızın tırnağı arasında sıyırmaya başlayın. Yeşil kısım telinden sıyrılmış bir elektrik kablosu gibi gelecektir. İşiniz bitince börülceleri zeytin yağıyla harmanlayın. Servis zamanı dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ilave edin... (Tuz yok...) Bunu sarımsaklı yoğurtla yiyen de var. Olmadı haşlanmış, ayıklanmış karidesle birlikte servis eden de, İçine ceviz katan da, közlenmiş kırmızı biber doğrayan da... Ne diyelim, gelecek mevsime kadar sabır... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Deniz Börülcesi
Alıntı:
Ama çok önceleri bunu yapmışım bu yüzden kendimden alıntı yaptım. Ama fotoğraf koymamışım. Demek bu güne kısmetmiş. Bu günlerde Ege'de her her semt pazarında mutlaka deniz börülcesi bulunur. Artık son demler... Ben nerdeyse tutkunu oldum... Sık sık yapıp konu komşuya veriyorum. Hoşuma gidiyor komşularla paylaşmak. Onlar da dört gözle bekliyorlar zaten. Öyle ya, şöyle böyle değil deniz börülcesi salatası bu... ![]() Bu arada şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Çok güzel bir geleneğimiz var. Komşudan gelen yemeğin tabağı boş olarak geri verilmiyor. Benim deniz börülcesi tabaklarım da öyle. Artık bol soğanlı istavrit yahnisi mi olur, kabak çiçeği dolması mı, yeni toplanmış incir mi Allah ne verdiyse tabaklarım dolu olarak geri geliyor... Siz siz olun komşunuza yollayacağınız yemeği strafor, plastik vs atılır tabaklara koyup vermeyin. Hiç hoş olmaz. En şık porselen tabağınızı kullanın ve elbette şık bir kağıt peçeteyle üzerini örtmeyi unutmayın... Evet, deniz börülcesi salatasını yapmayı çok zahmetli bulanları anlıyorum. Bu tür yemek yapanlar da belki de eser miktarda da olsa mazoşist bir hal vardır. Ama Allah için, güzel şeyler üretmeyi iş edinenlerin kişiliklerine bir bakın. Mutlaka şu veya bu şekilde marjinal bir durumları vardır. Yani böyle şeyler için hafif şekilde esirik olmak gerekir. Adrenalin ille de ayağınıza bağladığınız lastik halatlarla boğaz köprüsü benzeri yerlerden aşağı atlamak değildir. Değişik yemekler yapmaya kalkışanları da adrenalin basar... Bırakın onu yapmasam da bir yemek tarifini okumak bile bana keyif verir... Yemek kitaplarını başından sonuna kadar okumayı severim. Hem de heyecanlı bir roman okur gibi tutkuyla ve büyük bir hazla... Çünkü her yemek ve içecek tarifinde bir macera gizlidir... Yani diyeceğim deniz börülcesini yapmanız şart değil. Nasıl yapıldığını okumak ve fotoğraflarda (Her ne kadar fotoğraflar iyi olmasa da) yapım aşamalarını izlemek bile keyif verecektir. (Umarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Pembe Hanim
Pembe Hanım, Kırmızı pancar yıkanır, kabukları soyulur. Rendenin iri tarafıyla rendelenir. Bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ konulur , rendelenmiş pancar 2-3 dakika çevrilir. Ateşten alınır. Soğumaya bırakılır. Bir kapta hazırladığımız sarımsaklı yoğurda soğutulmuş pancar ilave edilir. Karıştırılır. Et yemeklerinin yanında harika oluyor. Hem tadı, hem rengi ile favorimdir. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hassoman, böğrülceyi bizde çok severiz ve buldukça alıp hazırlarım ve paketler halinde de derin dondurucuya atarım. Bizde böğrülcenin üzerine sarmısaklı yoğurt dökeriz ve bir tavada içine pul biber kattığımız kızdırılmış zeytinyağı gezdiririz. Tabi bunu yaparken malzemenin ısısının birbirine yakın olması gerekir .Yani yoğurt biraz ılıtılarak karıştırılır ki üzerine dökülen yağ donup kalmasın. Artık büyük Gros marketlerde hemen hemen hep bulunuyor bilginiz olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Moderatör
|
Arkadaşlar, bu ara tam mevsimi bol bol balık yeriz. Balığın yanında yeşil salata yaparız, pilav filan gitmez. Ama sarmısaklı patatesi denediniz mi? Patatesleri soyup, ister çok az haşlayarak ister çiğden çok ince bıçak sırtından biraz daha kalın, yuvarlak yuvarlak doğrayın. Çukurca bir kaseye alın. Bunun içine bir başa yakın sarmısağı da ince ince ve yuvarlak doğrayıp biraz tuz ile iyice harmanlayın. Ufak bir kutu miss kremanın yarısını bu malzemeye katın, iyice harmanladıktan sonra payrexe boşaltıp yayın. Kutuda kalan kremayı da üstüne dağıtın, az bir kırmızı pul biber ektikten sonra fırına sürün. 30 dakikakadar pişsin, üzeri kızarsın, sonra balığın yanında servis yapın. Bazı arkadaşlarım balıktan bile daha lezzetli olduğunu söyler...... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 67
|
Kimyonlu Havuç Mezesi(Osmaniye)
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulup rendelenir ve zeytinyağında yumuşayana kadar pişirilir. Ocaktan almadan önce dövülmüş sarımsaklar ve iyice çırpılmış 1 yumurta eklenir, yumurta topaklanmadan homojen bir şekilde dağılacak şekilde hızlıca karıştırılır. Tercih etmezseniz yumurta koymayabilirsiniz. Havuçlar ılıyınca yoğurt, kimyon ve tuz eklenip karıştırılır. Üzerine birkaç yaprak maydonoz koyulup servis yapılır. Kimyon bu mezeye farklı bir tat katıyor. Ben çok seviyorum tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Köpoğlu Mancası (Papaz Mancası)
Malzemeler: 2 adet bostan patlıcanı 6 adet sivri biber 2 domates 5 diş sarımsak ½ çay bardağı zeytinyağı ½ çay bardağı sirke ½ demet maydanoz Yapılışı: 1.Patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin.Patlıcan, biber ve domatesi mangalda veya ocakta közleyin( fırında közlerseniz kararır).Kabuklarını soyun.Küp şeklinde doğrayın ya da çatalla ezin. 2.Biber, patlıcan ve domatesi bir kapta karıştırın.Üzerine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı , sirke ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarını ilave edin, karıştırın.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin. Arzuya göre kırmızı biber, karabiber ve kimyon eklenebilir.Soğuk yenmesi iyi olur. Her yörede bu mancayı değişik yaparlar.Anadolu da mancaya yoğurtta koyuyorlar. (ama köpoğlu olmaz o zaman) İnternete baktığınızda kızartma patlıcanla yapılanı bile var.Kesinlikle patlıcan közde yapılmalıdır.Diğerlerine Köpoğlu denmez. Kızartma patlıcanla yapılIP üstüne domates sosu konan Şakşuka'dır. Közleyip yoğurt karıştırılan patlıcanlı yoğurt, patlıcan kızartıp üstüne domates dökülen de domatesli patlıcan kızartması olur. İçki içilen bir sofrada köpoğlu olmazsa olmaz ![]() Resim ; kızılcıksurubu.blogspot.com'dan alınmadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Trakyada köpeoğlu olarak geçer Rumeli mezesidir .İçine mutlaka kuru soğan çok ince doğranır ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Bugün mantar dolmasını buradakinden biraz farklı denedim, mükemmel oldu. ![]() Mantarın içine koymak için, tam yağlı beyaz peynir, susam, çörekotu ve pul biberi karıştırdım. Mantarların içine biraz tereyağı ve mantarın ağzı sıfır oluncaya kadar bu karışımdan doldurdum. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine bol miktarda, fazla dışarıya taşırmamak kaydıyla bastırarak ekledim. Fırından çıktıklarında süperdiler. Düzenleyen Penelophe : 11-01-2008 saat 01:40 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Bu mezelerin hepsi birbirinden güzel.Ben de kolay ve leziz bir tarif veriyorum: 1-2 beyaz kabak rendenin ince tarafında rendelenir.Suyu sıkılır.İçine 1-2 diş(isteğe bağlı daha fazla da olabilir)sarmısak,bolca dövülmüş ceviz ,1-2 kaşık mayonez ve patlıcan ezme kıvamına gelene kadar süzme yoğurt konup karıştırılır.Servis tabağına alınıp dereotu ve zeytinyağı gezdirilerek süslenir.Afiyet olsun... Kabak pişirilmediği için de son derece sağlıklı.. Eşim hiç kabak sevmez.Hatta "kabak tadı verdi "diye bir deyim boşuna üretilmemiş der.Ama bu mezedeki sebzenin kabak olduğunu anlayamadı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|