![]() |
|
![]() |
#513 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2013
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#514 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
evham etmeyin bence.Benim yavrum 5 ay sonra yeni çıktı.Sizinkiler yerini sevmiş,bebekler hızlı gelmiş.Bende suyu fazla kaçtımı evin sıcak yerlerine, gündüzde güçsüz kış güneşine koyuyorum.Kuruyana kadar mobil oluyor saksı.Sonra eski yerine seraya katıyorum. Bu kış güneşi benim bebeklerin hoşuna gitti.sanki renkleri ve kalınlıkları arttı.sevgiler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#515 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2012
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Ağaç Dostu
|
Kışın kurumayan saksılarda kök çürümesi için bir çözüm buldum.Paylaşmak istedim.Bu kaplar su bardağından az ufak koç taşta satılıyor.Dokusu kalın kağıtla karton karışımı.Yumurta kutuları gibi ,sadece biraz daha kaliteli ve odunumsu. Makasla rahatça kesiliyor.Yavru **** çelik için çok uygun.Dokusunu görebilmeniz için detayları ekledim. Yazın kullanmıştım ,su yetişmek zor olmuştu.İçindeki toprak 3/1 oranında normal saksılardan daha hızlı kurumuştu.Bu durumda kışın güneşsiz ve soğuk ortamda çürümeye karşı iyi olur diye düşündüm. En alt fotoğraflarda bardağın suyu çekişini görebilirsiniz. Suladıktan 1 dakika sonra su bardağa geçiyor.5 dakika sonra bardak ıslak ,nemli arası,fazla su alttan akmış ve toprakta hava alır durumda çürüme yapacak kadar da sulu kalmıyor.Altlarına delik açmaya gerek yok suyu zaten bardağın dokusu geçirgen dışarı boşaltıyor. Sadece biraz dikkatli tutmak lazım ıslakken yumuşak bardak kökü kıpırdatabilir.Bir köşeye koyup ellememek lazım. Ben bir kaç çelik, bir kaçta kök ayırdım ayakkabı kutusuna kapatarak salona koydum.Tavsiye ederim, bu şekilde bir kaç aydır çürüme hiç yaşamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2013
|
Yarın ilk işim koçtaş a gidip bu saksılardan almak olacak; artık bıktım çürük yaprak atmaktan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#518 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu boy kesmelisiniz, 3 parmak yüksekliğinde. Kesmeden doldurmayın,derin olacak kök yukarda kalacak, yine çürüme olabilir. Sadece 5 tatlı kaşığı havalanmış topaksız toprağı bastırmadan kendi ağırlığı ile doldurun.Çelikleri 1 serçe parmak kadar derine bastırmadan itin.3 çorba kaşığı su tamamını ıslatıyor, suyu çekince kendi ağırlığı ile sıkışan toprak zaten yana yaslanan yaprağı sabitliyor.Elle ayrıca sakın bastırmayın.Kap geçirgen olunca hava alıyor çürümüyor yapraklar.Ben hiç yaprak çürümesi yaşamadım. Zaten kabın dışı hep ıslak olacak kartonun nemi bile sulamadan toprağa nem verecektir.Eski olan kabım 10 gündür hala ıslak.Dahada ıslak kalacak.Dışı paslandı bile. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#519 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kullandığınız kaplar sıkıştırılımış torf gibi bir malzemeden imal ediyor. Bu tür viyoller daha çok tohum ya da fide yetiştirip, dış kaptan çıkarmadan toprağa dikmek için kullanılıyor. Kökler zamanla geçici saksılarını delerek toprakla buluşuyor. İlerde de sorun yaşamazsanız güzel bir çözüm yakalamışız oluruz. Paylaşım için teşekkürler ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#520 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu malzemeyi çelik yavrulatma, yan sürgün büyütme,**** kök çürümesi arsa kurtarmak için kullanıyorum.Uzun süreli kullanımda yer değiştirme yapmadan 2 aydan fazla dayanmaz .Yenilemek gerekir. Yenileme yapmaya da zaten gerek kalmıyor, kökü kurtarıp saksıya alıyoruz, çeliği yavrulatıp saksıya alıyoruz. Yani bu kabı 'acil yardım ' olarak kullandım. Yaz kullanımında ve ''sera '' sız kullanımda dışı asla paslanmıyor.Tersine beyaz kuru kireç kalıntıları oluyor.Yazın haziranda 40 derece sıcaklarda eylül sonuna kadar kullandım.Paslanma yapmadı. Eğer 'SERA '' da kullanırsanız aşağıda ekliyorum paslanma oluyor.Lakin yapraklara bulaşan bir şey değil sanırım.2 Aydır kış havasında az güneşle kapalı seramda kalan kap ve yaprak aşağıda. Seraya kapatmazsanız kap bir haftaya salonda kurudu,ısı 19-20 derece günde 5 saat kış güneşi gördü. Aşagıda pas örnegini ekledim. En altta ise paslanan 2 aylık karton saksıdan çıkan kökü erimiş ,karton kapta tedavi ettiğim menekşe normal saksıdaki hali.Karton kaptan yeni çıkarttım normal saksıya aldım.Dediğim gibi eğer 'sera' ya alınmazsa paslanma olmuyor.15 Güne kap kuruyor yeniden damlalıkla su veriyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda serasız açıkta bekleyen bu gün suladığım kaplarım.Bunları bu gün ayakkabı kutusuna aldım.Koçtaşta var. Isı 15 dereceye düşünce artık kapatmak gerektiğini düşündüm. İlk fotoğraflarda uzun olarak bardağı kesmeden koyduğum çelikler için tecrübem oldu.Alt kısım ne kadar uzun olursa o kadar geç kurur.Mümkün olduğu kadar bardağı kısa kesmeliyiz.Çürümeye karşı Az toprak az risk ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#522 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln, pas diye tarif ettiğiniz gri beyaz oluşumlar bir tür mantar olmalı. Kayıp yaşayabilirsiniz. Fotoğraflarda yanlış görmüyorsam köklendirmede sfagnum yosunu kullanmışsınız. Temininde sıkıntı yaşadığımız bir malzeme , nerede bulabiliriz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili maki, Kabın dışında olan paslar mantar olabilir evet,fakat yapraklara bulaşmıyor.İlk çeliklerde görünen renk lekeler sprey ile yağmurladıktan sonra kalan beyazlıklar.Fotoğrafta gri renk kabın dışındakilerle aynı çıkmış.Sizi yanıltmasın. 2 aydır kapta olan kök sorunu olan yavrulu yapraklar olduğu gibi sağlam kaldı.Kurtulunca kaptan çıkarıp saksıya aldım sıkıntı yok. Spagnum yosunu evet,fakat ölü preslenmiş olan. orkideler için çiçekçilerin dekor yaptıklarından.Agustos sonu yurt dışından canlı istedim fakat gümrükte sıkıntı oldu getiremedi. Bu presli olan ölü yosunu yakınım getirdi. Suyla ıslatınca talaş gibi oluyor.Canlı değil. Garip bir şey fark ettim,bu bardakta toprak ile kullandım hep.Oluşan bu mantar dediğiniz şey sanki sfagnum yosunu gibi bir etki yaratıyor. Yapraklara geçmiyor fakat kabın içinde bir şey yapıyor olmalıki, çelikler yavruluyor, çürüyen kökler iyileşiyor, **** yan sürgün ekmişsek yavru veriyor. Bir şey oluyor ama sonuç olarak olumlu yararlı bir şey oluyor. Aylardır tek bir çürüme,bozulma **** sıkıntı yaşamıyorum. fakat damlalıkla ve azıcık kök diplerine su vermeliyiz. Sfagnum ile deneme amaçlı yaptım.Hem kap hem sfagnum ne olur diye meraktayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Ağaç Dostu
|
Sphagnum yosununun pH'ı benim evde test striple yaptığım ölçümlerde 3.5*4 civarında, yani asidik. Öyle olunca bakteri ya da mantar üremesi pek mümkün olmuyor. Bu nedenle kabın daha çok dış yüzeyinde mantar oluşmuş sanki. Sphagnumla temas eden iç yüzeyde grilik yok. Menekşelerde kullanılan ölü sphagnum yosunu, yani kurutulmuş, rengi beyaza dönmüş yosunlar. Yakın bir tarihte kurutulmuş olan yosunları yağmur suyu ile sulayarak canlandırmak mümkün olabiliyor ancak devamını getirmeyi ben başaramamıştım. Ben de ilgi ile izleyeceğim gelişmeleri ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#525 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Aylardır toprakta olan ve hala yavrulamayan yapraklarım var hiç seraya koymadım, bu saatten sonra seraya almanın ve ısıtılan odaya almanın yavrulamalarında faydası olurmu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#526 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
Bence faydası olur sevgili eceyıldız. Sıcak ortamda daha hızlı geliyor yavrular bana göre. Yalnız ortamın nemine de dikkat etmek çok önemli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Ağaç Dostu
|
Peki, benim sphagnumları damacana su ile suluyordum.Ph 7.5- 8 arası.Nasılsa preslenmiş ölü bunlar diye çelikler için torf niyetine kullandım. Canlanabilme ihtimali varsa , yağmur suyuna geçeyim ama bu seferde içindeki menekşeleri etkilermi yağmur suyu? Menekşe için yağmur suyu besinsiz kalmasına sebep olurmu, yoksa yosunla bir arada faydasımı olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#528 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Ağaç Dostu
|
Menekşede ben de sizin gibi pH'a dikkat etmeden içme suyu kullanıyordum. Daha sonra menekşeler için ideal pH değerinin 6 civarında olduğunu öğrenince şebeke suyuna geçtim. Adana'da kullanılan suyun pH'ı 7 civarında, yani nötr. Bir bidona musluktan su doldurup içine küçük bir parça limon tuzu atıyorum. pH'ı 6'ya filan düşüyor. Klorun uçması için bir gün dinlendiriyorum. Dünyaca tanınmış yetiştiriciler "Kokladığınızda klor kokusunu almıyorsanız kullanabilirsiniz, az miktarda klor çiçeklenmeyi teşvik eder " diyorlar. Yağmur suyuda nötr yani pH'ı 7 ancak elinizdeki yosunun canlanma ihtimali bence yok, Kurutulmuş ve preslenmiş. Sadece menekşeler için uygun ortamı sağlayan bir malzeme gibi görmek lazım. Çıplak elle temas etmemenizi öneririm. Her ne kadar tedavisi zor bir bakterinin sadece canlı yosundan bulaştığı söylense de ben eldiven kullanmaya özen gösteriyor(d)um. Detay bilgiyi Sphagnum yosunu hakkında bilgiler başlığında bulabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#530 |
Ağaç Dostu
|
Evet sevgili maki, ekteki gibi bu yosunlar. Bende canlı olsun istedim ama gelemiyor yurt dışından.Bu paketten iki tane gelebildi.Orkide için yosun diye istemiş yakınım bunu vermişler.Bende sadece ortam sağlamak için kullandım,canlanabileceğini sanmıyordum.Zaten iri kıyım talaştan farkları yok ![]() ![]() Çöp olup gidiyorlar.Su tavsiyeniz için teşekkür ederim.selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Ağaç Dostu
|
Sera yöntemiyle köklendirmeye çalıştığım çeliklerim 21. gününde... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Ağaç Dostu
|
4 adet uzun zamandır toprağa ektiği ve fazla derine ekmemeye çalıştığım yapraklarımı sanırım ben de bugün seraya alacağım. Yani kararlıyım ben yapraktan yavru alacağım. Kavanozdan çıkardığım yavrular yavaş yavaş büyüyor onlarıda mı sobalı odaya alsam çabuk büyüsünler diye acaba. Ayrıca yapraklarda bir tuhaflık var anaç yaprak hatta ölen anne menekşenin yaprak sapları mor değildi ama bu yavruların yaprak sapları mor aynı mor menekşenin yaprakları gibi. Sanırım bu yavrular büyüyüp çiçek açana kadar ben meraktan çatlarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#533 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Şükür kök çürümesi, ölüm yaşamıyorum.Ama üşüyorlar biliyorum. Salondakiler 20 derecede ,18 derecede halen iyiler.Tomurcuk veren bile var, ama ısı düşmesi ısınan odadakileri bile yavaşlattı.Umarım bu soğuk havaları kayıpsız atlatırız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#534 |
Ağaç Dostu
|
Yeni yaprak çelikten yavru alma çalışması...
Genel kullanım toprağına yaklaşık bir santim derinliğe ekktim ve poşetin içine koyarak sera ortamı yaratmaya çalıştım... bu Yaprağı bir yerden (ç)aldım tutarsa ve yavru verirse çok mutlu olacapım. Çok güzel bir rengi var, çiçekleri beyaz ve üzerinde lila lekeleri vardı... Düzenleyen eceyıldız : 19-12-2013 saat 09:21 Neden: foto koymayı unuttum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#535 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili eceyıldız. Sera olarak buzdolabı poşeti önermiyorlar. Işık alan şeffaf poşetler daha iyi diyorlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık 1/3' ünü kesip toprağa gömdüğüm menekşe yaprağım 5. gününde ve herhangi bir yumuşama yok. Dışarda tutuyorum sera ya almadım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Ağaç Dostu
|
O zaman daha şeffaf birşey bulayım değil mi. **** serasız sobalı odada mı tutsam öneriniz ne olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Ağaç Dostu
|
Sayın menekşecibabadan yazın aldığım minyatür çeliklerin bazıları yavru vermeye başladı.Soğuk ve ışıksız günlere denk gelse de yarı yarıya kayıpla sanırım bu nazlı güzelleri büyütebileceğim ![]() Diğerleri denemek amaçlı ölü sphagnum torflu ortamda diktiğim çelikler. Neye dikersem dikeyim, en önemlisi sapları dibe dikmemek,sıkıştırmamak oldu. Hepsinde ortak özellik , ışık ve sıcaklığı olmadan yavrulama çok zor oluyor.Bunlar serada olmasına rağmen 2,3 ay arasında sonuç aldım. Kışa denk geldi birazda ondan sanırım. Toprağa alacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-09-2013
|
Menekşe
Eylül ayında diktiğim yaprakların bugünkü hali. Bu mutluluk anlatılmaz yaşanır.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#540 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-05-2013
|
Sayın menekşezar ne kadar kısa bir zamanda yapraklarınız yavrulama yapmış.vallahi maşallah.bu işin bir sırrı varsa lütfen bize de anlatınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
afrika menekşesi, çelik, menekşe, üretim, yaprak |
|
|