agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni3031Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-07-2013, 10:14   #1
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yenerr Mesajı Göster
Bilgiler için çok teşekkürler değerli maki01,
Anlaşılan chimera türleri için ayrı bir heyecan bizi bekleyecek. Şu anda normal ve minyatür türler için köklendirme ve gelişim ile ilgili denemeler yapıyorum. 1 adet chimera yavrusu nasıl olcak bakalım
Burada bize en eygun çiçek sapını köklendirme yöntemi galiba, köklendirme yöntemlerini ve köklenme %'sini bi araştıralım bakalım.
Yan sürgün vermesi de düşük bir ihtimal olur sanırım.
Bir chimera gördüğümde artık yaprağa değil de sapıyla beraber çiçeğe yapışıcaz anlaşılan

Selamlar...

Çiçek sapından köklenmede başarı tamamen çiçek sapındaki yaprak gelişmişliğine ve büyüklüğüne bağlı, köklenme süresi de oldukça uzun, en kısa olarak 2 ay gibi bir sürede köklenme ve yavru yaprak görebildim. Taç kesim ve kesim sonrası çıkan sürgünlerle üretim daha kolay olacaktır. Kolay gelsin...

kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2013, 22:20   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2013
Bu sabah 3 yaprağımda minicik yavrular gördüm.İkisi bardaktakilerde biri poşette olanlardan...
Sizlerden öğrendiklerimle ilk defa menekşe tutturabildim,herkese teşekkür ederim.Bir de sorum olacak,2 tane menekşemin yaprakları merkezde sıkışmış durumda,topraklarını yeni değiştirdim,sanırım besin vermemeliyim,ama ne yapacağımı bilemedim.Fotoğraf ta yükleyemedim,yardımcı olursanız sevinirim...Yaprakları koparsam mı acaba?

violet19 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 00:25   #3
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Name:  20130531_155143.jpg
Views: 2719
Size:  37.5 KB

Bu yaprakları çöpe atmamak için öylesine bir kutuya dikmiştim. Tutacağı varmış ki epey iyiler, kurumadılar
Name:  20130529_175424.jpg
Views: 2923
Size:  38.0 KB
Bu da sade cocopeat te yetiştirmeyi denediğim çeliğim. Gayet iyi durumda. sanırım o da tuttu ancak diğer torf, cocpeat ve sihirli toprak karışımına diktiklerimle gelişim süreçleri ne olacak hangisi önce yavru verecek takipteyim...
Name:  20130529_175322.jpg
Views: 2791
Size:  39.5 KB
Bunlar da çelikten üretmeye çalıştığım menekşelerim. Hepsi de tuttu hatta bir tanesi sabah toprağı kabartmış baktım ki 3 tane yavru vermiş Canım benim...

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 11:52   #4
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
bir benim yapraklarım toprakta hala öyle duruyor. yavru verme süresi ne kadardır. bir aydan fazla bir süredir toraktalar ve hala iyiler. köklenme olmuş çünkü bir yaprağa kıyıp baktım köklenmiş, toprağa geri koydum ama öldü....

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 12:46   #5
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
bir benim yapraklarım toprakta hala öyle duruyor. yavru verme süresi ne kadardır. bir aydan fazla bir süredir toraktalar ve hala iyiler. köklenme olmuş çünkü bir yaprağa kıyıp baktım köklenmiş, toprağa geri koydum ama öldü....
sevgili ece yıldız,
Kökleri açıp bakmak pek iyi bir fikir değil bence...Çeliklerin yavru vermeleri çok uzun sürebiliyor. Eğer yüzeye mümkün olduğunca paralel dikerseniz bu sürec dahada çabuklaşıyor. Ben mümkün olduğunca paralel diktim ve her gün suladım..

Eski 01-06-2013, 12:56   #6
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

evet kökü açmak kötü bir fikirdi zaten yaprak ertesi gün öldü. ama ne yapayım çok merak ettim. menekşelerimi aldığımdan beri deniyorum olmuyor bir türlü. spangum torfu ile üretiliyormuş, oda doğalbahçe.com da yok görmedim. SPHAGNUM TORFU - BEYAZ BALTIK TORFU diye birşey var aynı şeymi çözemedim...oda burda resimlerde gördüğüm sphanguma benzemiyor.yoksa paraya kıyıp alacağım yani o kadar taktım bu işe....

Eski 01-06-2013, 13:36   #7
Ağaç Dostu

yaprak7's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2013
Alıntı:
Merak etmeyin yaprak ölmediyse aylarda gecse yavru veriyor. Benim ilk denedigim celikler 4 ay sonra ancak yavru verdi. Sebebi benim onlari surekli kaptan kaba tasimam bi de tecrubesizligim. Ortam nemli olursa ve bol isik alirsa sizinkilerde bir aya kalmaz cikarlar. Seffaf bir kapta kapali tutmayi deneyin

yaprak7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 23:38   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2013
Smile

Alıntı:
Sevgili eceyıldız,

Sitedeki yazılanlara baktığımızda çok farklı sürelerde yavru alan arkadaşlar olduğunu göreceksiniz.

Ortam şartları,hava sıcaklığı,nemi vb. Örneğin mart ayının son haftasında yaklaşık 20 adet yaprak diktim, dün sabah 3 tanesi minicik yavrular vermişti. Aynı anda dikmeme,sulamama ve aynı yerde durmalarına karşın hepsi aynı anda yavru vermedi. Demek ki menekşenin türü de etkili diye düşünüyorum,sabır...Kolay gelsin!

violet19 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2013, 00:05   #9
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.2 şeffaf peynir kabına ektim. birisine sera uygulaması yaptım burdaki arkadaşların anlattığı gibi birini açıkta bıraktım serada olanlar bir kaç günde çürüdü. sanırım buranın sıcaklığı ve nemi sera için uygun değil. açıkta olanlar hala duruyor bir aydan fazla oldu gayet iyi görünüyorlar belki dedikleri gibi derin ekmişim bekliyorum. yavruları göreyim inşallah hemen koyacağım fotolarını buraya....

Eski 02-06-2013, 00:40   #10
Ağaç Dostu

yaprak7's Avatar

Alıntı:
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.2 şeffaf peynir kabına ektim. birisine sera uygulaması yaptım burdaki arkadaşların anlattığı gibi birini açıkta bıraktım serada olanlar bir kaç günde çürüdü. sanırım buranın sıcaklığı ve nemi sera için uygun değil. açıkta olanlar hala duruyor bir aydan fazla oldu gayet iyi görünüyorlar belki dedikleri gibi derin ekmişim bekliyorum. yavruları göreyim inşallah hemen koyacağım fotolarını buraya....
Benim celik diktikten sonra dikkatimi ceken bir sey olduu: yapragin damarlari sismis durumdaydi .. O zaman soyle dusundum. Sanirim yapraktan besin aliyor ve koklenme oluyor. Sizde bakin farkedeceksiniz.

Eski 02-06-2013, 00:48   #11
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

bir yaprağımı daha kaybettim tam toprağın üstünden çürümüş ne yazıkkı köklenmiş te üstelik....

Eski 02-06-2013, 00:52   #12
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

yapraktan besin alıyormuş zaten öyle okumuştum bir yerde... valla beklemedeyim şimdilik başarana kadar deneyeceğim dün yeni yapraklar ektim bakalım ne olacak....

Eski 02-06-2013, 03:04   #13
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Alıntı:
sevgili eceyıldız toprakla ilgili detay bilgiyi Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) adresinden ulaşabilirsiniz. Hatay da mutlaka bu malzemeleri elde edebileceğiniz bir tarım ürünleri satışı yapan yer bulabilirsiniz. Yapı marketlerde de bulunur.

Yaprak çeliği köklenme sürecinde neme ihtiyaç duyar. ancak fazla nem ve sıcaklık bir arada çürümelere sebep verir. Dış hava nemi fazla ise hele de sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında sera uygulamasına gerek yoktur.

Yaprak çeliğini keskin bir jilet falçata vs.. (ben neşter kullanıyorum) ile 45 derecelik verev kesin.. toprağa yerleştiriken 1-1.5 cm yine 45 derecelik açı ile dikim yapın.... Eğer fazla derine diktiyseniz köklere zarar vermeyecek şekilde üstten biraz toprak almanızda fayda var.

Eski 02-06-2013, 11:57   #14
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Thumbs down

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kadiryasar Mesajı Göster
sevgili eceyıldız toprakla ilgili detay bilgiyi Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) adresinden ulaşabilirsiniz. Hatay da mutlaka bu malzemeleri elde edebileceğiniz bir tarım ürünleri satışı yapan yer bulabilirsiniz. Yapı marketlerde de bulunur.

Yaprak çeliği köklenme sürecinde neme ihtiyaç duyar. ancak fazla nem ve sıcaklık bir arada çürümelere sebep verir. Dış hava nemi fazla ise hele de sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında sera uygulamasına gerek yoktur.

Yaprak çeliğini keskin bir jilet falçata vs.. (ben neşter kullanıyorum) ile 45 derecelik verev kesin.. toprağa yerleştiriken 1-1.5 cm yine 45 derecelik açı ile dikim yapın.... Eğer fazla derine diktiyseniz köklere zarar vermeyecek şekilde üstten biraz toprak almanızda fayda var.
sayın kadiryasar; toprakla ilgili her detayı inceledim. ama benim yapmak istediğim şu, eğer menekşeler normal bahçe toprağında yetişiyorsa neden çimlenmesin(çünkü benim menekşelerim çiçekçiden oldığım toprak bahçe toprağı ve hayvan gübresi karışımı ve menekşelerim çok sağlıklı,afrika menekşeleri başlıklı konuda fotoğraflarını koydum bakın isterseniz ). normal bahçe toprağında deneyip başarmak isriyorum böylece benim gibi özel toprak bulmada sorun yaşayan arkadaşlarada bir umut olur değil mi. toprakta hala tembel tembel bekleyen yapraklarıma dokunmaktan korkar oldum dokunduğum ölüyor yaaa çok üzülüyorum....

Eski 02-06-2013, 15:55   #15
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Alıntı:
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.,
Sevgili eceyıldız,
Ben toprağın pek önemli olmadığını düşünüyorum naçizane fikrim bu...Birkaç dal sıradan bir bahçe toprağına dikmiştim onlar bile tuttular. Ben nemlendirmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Toprağı hergün ama az az suluyorum.Sürekli nemli kalıyor. Bir de kök verene kadar aydınlık ve fazla esinti almayan iç mekanda tutuyorum. Bu yer genelde pencere kenarı oluyor.

Eski 02-06-2013, 16:00   #16
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Alıntı:
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.,

Sevgili eceyıldız,
Ben toprağın pek önemli olmadığını düşünüyorum naçizane fikrim bu...Birkaç dal sıradan bir bahçe toprağına dikmiştim onlar bile tuttular. Ben nemlendirmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Toprağı hergün ama az az suluyorum.Sürekli nemli kalıyor. Bir de kök verene kadar aydınlık ve fazla esinti almayan iç mekanda tutuyorum. Bu yer genelde pencere kenarı oluyor.
aynı dediğinizi yaptım ama olmuyor nedense nerde yanlış yapıyorum o zaman onu araştırayım bakalım...

Eski 01-06-2013, 11:57   #17
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

bu mor ve etrafı beyaz olan mı chimera ondan bende var bir tane. bu sene çok güzel çiçek açtı ama şimdi bitti çiçekleri yine açar mı acaba?

Eski 01-06-2013, 12:29   #18
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Alıntı:
bu mor ve etrafı beyaz olan mı chimera ondan bende var bir tane. bu sene çok güzel çiçek açtı ama şimdi bitti çiçekleri yine açar mı acaba?
O chimera değil , chimera yapraktan üretildiğinde aynı özelliklerini devam ettirmez o nu göstermek amacıyla koymuştum resmi.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 12:57   #19
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

teşekkür ederim menekşeci baba sizden çok şey öğreneceğim kesin. keşke bende her rengi ve her türü bulabilsem...

Eski 01-06-2013, 13:48   #20
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Üretim için Sphagnum yosunu almanıza gerek yok . Ama sphagnum torfu üretim için çok ideal bulursanız alın . Doğalbahcenin torfu da aynı olur.
fatitoo nun dediği doğru çeliklerin köklenmesi uzun sürebilir , topraktan çıkarıp bakmayın köklerini zedelersiniz.
Çelik olarak kopardığınız yaprakların uç kısmını eğimli bir şekilde kesip toprağada eğimli bir şekilde ekin ,ne kadar çok daldırırsanız o kadar geç filizlenir.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 19:35   #21
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Çelikten Çiçeğe

Geçen yıl eylül ayında yaprak toprakla buluştu... Eskişehirin kışını görüdü...
Ve şimdi... Semi double çift ton pembe , orta yeşil yapraklar.

Eklenen Resimler

Eski 04-06-2013, 11:17   #22
Ağaç Dostu

yaprak7's Avatar

Arkadaslar acil yardim sera kabindaki anne ve yavru menekselerden biri pencere onundeydi. Sabah gunesinden ve sicaktan yapraklar yumusamis. Hemen kaptan cikardim golge bi yere aldim.napmam lazim

Eski 04-06-2013, 18:42   #23
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Serin yerde bu saate kadar kendine gelmeiyse sanırım kaybedersiniz anneyi ama yavrular iyitse belki yasamaya devam edebilirler. Uygunsa toprağa alsanız belki yavrular tutunur...

Eski 04-06-2013, 21:57   #24
Ağaç Dostu

yaprak7's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo Mesajı Göster
Serin yerde bu saate kadar kendine gelmeiyse sanırım kaybedersiniz anneyi ama yavrular iyitse belki yasamaya devam edebilirler. Uygunsa toprağa alsanız belki yavrular tutunur...
cok sukur yavru yapraklar eski diriligine kavustu ama anne eskisi gibi degil. Direkt pencere onunden aldim artik oraya koymiycam. Dersimi aldim.cok tesekkurlwr

Eski 09-06-2013, 12:37   #25
Yeni Üye

doga-dostum's Avatar

Giriş Tarihi: 05-06-2013
Merhaba iki farklı çeliği aynı yere diktim yavrular birbirine karıştı,çiçeklenince eminim güzel bir görüntü ortaya çıkacak.Sorum,bu yavruları gerçek yerine ne zaman taşımak olacak? şimdiden teşekkürler
Name:  Resim 074.jpg
Views: 2221
Size:  32.5 KB

doga-dostum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2013, 19:49   #26
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doga-dostum Mesajı Göster
Merhaba iki farklı çeliği aynı yere diktim yavrular birbirine karıştı,çiçeklenince eminim güzel bir görüntü ortaya çıkacak.Sorum,bu yavruları gerçek yerine ne zaman taşımak olacak? şimdiden teşekkürler
Eklenti 415566
foto tarihine bakarsak üzerinden 9 gün geçmiş zamanıdır kanımca...

Eski 10-06-2013, 08:43   #27
Yeni Üye

letoon's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Benim menekşelerimde bu büyüklükte saksıya nasıl alacağımı bilmiyorum. internette cımbızla köklerinden yolup yolup çıkarıyordu. Bana kötü davranıyormuş gibi geldi. Bardağı döküp mü ayırsak acaba yoksa bizde yolmalıyız?

letoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2013, 15:16   #28
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi letoon Mesajı Göster
Benim menekşelerimde bu büyüklükte saksıya nasıl alacağımı bilmiyorum. internette cımbızla köklerinden yolup yolup çıkarıyordu. Bana kötü davranıyormuş gibi geldi. Bardağı döküp mü ayırsak acaba yoksa bizde yolmalıyız?
Afrika Menekşesi Video Linkleri sayfasında gerekli bilgi video şeklinde var...

Eski 10-06-2013, 22:17   #29
Ağaç Dostu

Hakkı Şen's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2008
Galeri: 8
On üç yapraktan on iki tanesi hayatta ve sekizinde yavru var...

Eklenen Resimler

Hakkı Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2013, 12:28   #30
Yeni Üye

letoon's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Sevgili kadiryaşar, çok teşekkür ederim. benim için öğretici oldu.

letoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
afrika menekşesi, çelik, menekşe, üretim, yaprak

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026