![]() |
|
![]() |
#9662 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
Alıntı:
![]() Önce sorup sormamaya tereddüt ettim utandım. Sonra cesaretime sıgınıp yazdım ![]() Yanlış birşeyler yapacaktım sayın SDurul, aydınlattıgınız için cok teşekkürler. Şimdi iş geldi normal bugdayı bulmaya Selam ve saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9663 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-12-2010
|
Sevgili Fahriye bahsettiğiniz çiçeğe aşkın gözyaşı deniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9664 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Sevgili Manolya, buğday aşurelik değil, Durul arkadaşımın söylediği gibi işlem görmemiş buğday. Burada baharatçı, toptancı gibi yerlerde bulunabiliyor. Ektiğiniz zaman sık uzarsa kesiyorsunuz, hatta çiçek besini v.s vermemişseniz kestiklerinizi salataya atabilirsiniz. Bu ara buğday çimini özellikle yetiştirip suyunu da çıkarıyorlar.(buğday çimi suyu yazarak araştırabilirsiniz arzu ederseniz) Sevgili gulumcinki, iyi ki fotoğraf yüklemişim. Uzun süredir yetiştiriyorum hatta anneleri kötüleşti,yavrular çok güzel. Siz söyleyince baktım, sukulent ailesinden imiş ve müthiş çiçekleri var. Çok teşekkür ediyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9665 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
Alıntı:
Yanıtınız ve bilgiler için çok çok teşekkürler. (yazdıklarımı okurken bana güldünüz değil mi) ![]() Cehalet böyle bir şey işte ![]() Aranızda daha buğdayı tanımayanlar var, görüyorsunuz değil mi. Sizler gibi güzel üstadlarımı izleyerek herşeyi ögrenmeye azimliyim. Derslerime iyi çalışacağım söz. Sevgi ve selamlarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9666 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2010
|
Alıntı:
son saksıda tek kök var, yanlız her yaprak arasından nerdeyse yavru çıkartıyor. Ayırma işlemi için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Sevgili bozo.0606, Yeşillim, Pembegül, Acemifüsun, İlginiz den dolayı Teşekkür ederim. Yaz sıcakları elbette geçti Sevgili Maki, saksım aynı saksı. Değişen tek toprak karışımım oldu bununda ciddi bir kayıp telafisini önlediğimi söyleyebilirim. Uyarı ve öneri için, Türlerin isimlerini bilmeniz şüphesizki menekşelerle yakınen tecrübenizi gösteriyor. Teşekkür ederim, Saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9667 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2012
|
İyi günler,mesajları takip ediyorum uzun zamandır ve benimde bir sorunum var.Menekşemi 1.5 ay kadar oldu alalı.toprağını ne zaman değiştirmem uygun olur?Çünkü hiç sağlıklı görünmüyor.Birde değiştirirken eski toprağı iyice temizleyip yeni toprağa öyle mi dikilecek?Ayrıca yanlarından minik minik yapraklanmalar var fakat ana köke bağlılar.Ne yapmam gerekiyor?lütfen yardımcı olur musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9668 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili missmenas, Kendince hazırladığın toprak karışımında bol çiçekli menekşeler diliyorum. Sorunun topraktan kaynaklanmadığı konusunda seni ikna etmeye çalışmanın bir yararı olmadığını artık biliyorum ![]() Sana özel mesaj ya da telefonda önerdiğim 2 ölçü Torf + 2 ölçü Perlit+1 vermikulit karşımındaki menekşelerim de ortamlarından mutlular, ben de bu karışım oranından mutluyum ancak genel olarak önerim torf , perlit ve vermikulitin eşit oranda AVSA'nın önerdiği karışımdır. Bu karışımda deneyim kazandıktan sonra 2-2-1 karışımı özellikle fitilli sulamada denenebilir. 2-2-1 karışımında yetiştirdiğim Ruffled Skies 2'nin ilk çiçeklenmesi ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9669 |
Ağaç Dostu
|
Bende en kısa zaman içinde buğday aramaya başlasam iyi olur. Canlı büyük menekşem sanırım ölmek üzere. Küçüklerden de gidenler oldu her gün yanlarına gidip konuşuyorum ![]() Sevgili maki menekşen muhteşem duruyor kıvır kıvır. Aman nazarım değmesin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9672 |
Ağaç Dostu
|
Bana cevap vermek isteyen yok mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9674 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Unutmadım
Unutmadım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9675 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9676 |
Ağaç Dostu
|
Toprak kalıp gibi görünüyor saksıda,sulayınca bile çok iyi görünmüyor.Aldığımdan beri hiç büyümedi bile. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9678 |
Ağaç Dostu
|
Çiçeğin kendi toprağını tamamen çıkarıcakmıyım?Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim ama tam olarak fazla bilgim yok menekşelerle ilgili. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9680 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ediyorum katmer,az sonra hemen yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9681 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2010
|
Merhaba menekşeseverler, Bu da benim yavru menekşem yaklaşık 2 ayda bu hale geldi.Ana yaprağın arkasında görünmeyen kısmında da 3-4 yaprak daha oluştu.Herhalde ayrılma zamanı geldi ama ben biraz daha dokunmayayım diyorum. Selamlarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9683 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Sevgili maki ve katmer arkadaşım ellerinize sağlık, her zamanki gibi muhteşemler. Sevgili katmer; daha önceki marketten aldığım menekşelerde biraz önce söylemiş olduğunuz tekniği uygulardım. Uzunca bir süre sonra ya problem olursa ya da saksı değiştirme kararı aldığım zaman yavaşça çıkarınca görürdüm ki topraklar birbirinden ayrı. Menekşem de yeni eklediğim toprağa hiç kök salmamış. Bu ara önce çiçeği su dolu kaba oturtuyorum, toprağın iyice suyu çekmesini sağlıyorum. Toprağıyla beraber yavaşça çıkarıp köklere çok zarar vermeden toprağı uzaklaştırıyorum. Yeni toprak karışımına ve yine küçük bir saksıya ekiyorum. Hatta kendi saksısını steril edip ekiyor ve sera yapıyorum. Açıklama yaptıktan sonra esas konu şu: Amacım benim söylediğim şekilde yapılsa daha iyidir demek değil. Aslında sizin söylediğiniz yöntem çok kolay, köklere zararsız, çiçekliyken bile aktarınca sıkıntı olmaz. Benimkinde su ve ısı ayarlaması yapılamazsa netice kök çürüğü. Ben sizin söylediğinizi uyguladığım zaman nerede yanlış yapıyorum acaba?(en az 10 tane saksı değişimi yapılacak, nasıl bir yöntem uygulayacağıma karar vermek için soruyorum) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9684 |
Ağaç Dostu.
|
fahriyeeciğim, çok güzel bir soru.. Aslına bakarsan saksı değişiminde uygulanabilen birden çok yöntem var. Ben çoğunu yapıyorum ama bunu amacıma göre seçiyorum. Yardım isteyen arkadaşımız menekşe konusunda yeni olduğu için en kolayını tavsiye ettim. Buradaki amaç, menekşesine yeni toprak takviyesi yaparak bitkiyi rahatlatabilmek.. Daha detaylı yolları önersem olası bir menekşe kaybında beni suçlayabilirdi. Diğer yöntemlere gelince, ben birkaçını söyleyeyim, sen de amacına en uygununu seç ![]() -Menekşemizin büyüyüp gelişmesini istiyorsak ve içinde bulunduğu saksı oldukça küçükse, bir boy büyük saksıyla değiştirebilir. -Menekşemizin büyüklüğünden ve içinde bulunduğu saksıdan memnunsak, kök budaması yaparak aynı saksıya dikebiliriz. -Menekşemizin yaşlandığını düşünüyorsak topraktan ve bütün yan köklerden arındırıp, alt yapraklarını da budayıp yeniden köklenmesini sağlayabiliriz. Daha sonra uygun bir saksıya dikebiliriz. Ben saksı değiştirirken sulayıp da kabından çıkartmıyorum. Kök çürümesine karşılık da 1 yıldan beri AVSA nın önerdiği karışım oranını kullanıyorum. hiç kök çürümesi yaşamadım diyebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9685 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, ben çok sayıda menekşe satın almış biri olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum... Menekşe aldığımız toprak üretim tabletlerinden sonra satış aşamasına gelince alelacele kasalanmak üzere saksılanmakta. Biz bunu alıp eve getirince saksısını değiştirmeden önce eve alıştırmalıyız. Ardından ekilen toprak torftur serada. Evdede normal toprak harcına ekicez. Etrafına koyacağımız normal toprak harcı su tutar, torfta menekşenin kökündeki topraktır. Etrafı su tutan toprak harcı olunca torfta sürekli ıslak kalıcaktır. Ve direk kök çürüğü olacaktır. Kaldıki acemi arkadaşlar asla normal sulama yapamazlar. Az sulanırsada yine susuzluktan kökleri kuruyacak menekşemizin. Bence o toprak harcı köklere zarar verilmeden topraktan yavaşça arındırılmalı. Uygun saksı ve uygun harca çok bastırılmadan ekilmeli. Normal oranda da ölçülü olarak sulanmalı. 3-4 gün poşet bağlanarak saksımıza köklerin yeni durumuna adapte olmasına teşvik edilmesi gerek diye düşünüyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9686 |
Ağaç Dostu
|
Çok güzel bilgiler vermişsiniz.Hangi durum olursa olsun kimseyi suçlamaya hakkım yok,çünkü yardımcı olmaya çalışılıyor.Menekşemin toprağını çıkarttım kökten uzaklaştırabildiğimi uzaklaştırdım fakat köklerini zedelemekten korktuğum için fazla dokunamadım.Kök çevresinde az miktarda olsa toprak kaldı.Ben aynı saksıya geri diktim.Menekşenin büyük yapraklarını çoğaltmak için almıştım o yüzden eski saksısına geri diktim.Bir sakıncası olurmu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9688 |
Ağaç Dostu
|
asla suçlu diye bişey olamaz. Hem paylaşımlar denendiği takdirde tecrübe kazandırır ![]() Ben yaptıgım bi kaç işlemden de bahsetmek istiyorum... Menekşe eski olsun ya da yeni alınsın ben gövde kısmınada bakıyorum. Yaşlı yapraklar bozulup sarardıça toprak üstündeki gövde kısmı kazıklaşabiliyor. ya da bozulmaya yüz tutabilecek yaprakları ben kendim koparıp o bölgeyi sterilize edilmiş bıçak veya jiletke zarar vermeden temizliyorum. Fazla uzun kökleri kesiyorum. Yaprak menekşe 2-3 haftada kökleniyorsa, köklü menekşe çok kısa sürede yeni kök ve sürgün veriyor. Yeni yaprakçıklar çıkarmaya teşvik etmiş oluyorsunuz... Sadece toprak değiştirmekde yetmeyebilir. Kaldıki yeni aldıgımız menekşelerde de kök çürüğü başlangıcı varsa erken müdahale ile kurtarmış oluyoruz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9689 |
Ağaç Dostu
|
Benim çiçeğimin resmini eklemeye çalışayım daha iyi fikir alabilirim sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9690 |
Ağaç Dostu
|
Üstteki yaprakları çok sert en küçükleri. ![]() Düzenleyen demircool : 18-02-2012 saat 21:41 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|