![]() |
|
![]() |
#3722 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-04-2009
|
Merhaba Faruk Bey, menekşeme ben de hayranım. Güzel olarak başka menekşe biraylerim de var tabi...Özellikle bu mevsimde bu resimdeki birey çok güzel bir örnekti ve sizlerle paylaşma gereğini hissettim. Bence işin kilidi önceden de söylediğim gibi, sevgi ve şefkatte...Bu ikilinin doğurmayacağı şey yok ki...Bir çok şey tavsiye edilse de; edilmedik kalan tek bir tanesi bile başarısızlığa neden olur...Ama işimizi severek yapıyorsak, başarılı olma şansımız çok yüksek olur (sevmek sadece okşamak seni seviyorum demek değildir; sevmek onun için her şeyi yapmaktır, sevmek bilgili olmayı gerektirir; bu da ona; onlara göstereceğiniz en fazla özen için gerekli! ). İşe buradan başlanıldığında; bazan kendimiz bile şaşırırız geldiğimiz noktadaki başarı düzeyine!...Biraz daha yüzeysel anlatmam gerekirse; gerçekten de belli bir sır yok!...Sadece dikkat ve özen gibi sevgi ve şefkatin bilgi ile yoğrulmuş alt dalları var...Daha da yüzeye inelim...Belki de; genel bitki yetiştirme kuralları başta olmak üzere; fazladan; doğru toprak, doğru kap, doğru ışık; ışığın gelme açısı ve şiddeti, uygun ama cereyan yapmayan bir havalandırma, doğru sulama, deneme yanılma yöntemi, (diğer yöntemler kadar fazla bilimsel olamasa da, özellikle bu tür uğraşlarda etkili bir metodtur). Kusura bakmayın; belki de emekli bir felsefeci oluşumdan olsa gerek; fazla uzattım...Selamlarımı sunarım. -sadpotter- Düzenleyen sadpotter : 30-12-2013 saat 01:50 Neden: imla düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3723 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3724 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2009
|
Alıntı:
![]() Şaka bir yana mantarlarınızı görünce biraz araştırma yaptım ve mantar yetiştirmenin hiç te öyle kolay bir iş olmadığını hatta evde yetiştirmenin çok ama çok zor olduğunu öğrendim. agaclar.net > Bitki Dünyası > Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar > mantar yetiştiriciliği başlığına bir bakın. Tebrik ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3725 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür etsem mantara emek veren arkadaşlarımıza ayıp olacak Sayın mihrimah ![]() Sayın sadpotter,çok akıcı bir yazım diliniz var, zevkle okunur türden. Doğru toprak , doğru kap ile devam eden doğruların, menekşeler için neler olduğunu bizimle paylaşırsanız sizin menekşeleriniz gibi güzel menekşeler yatiştirebiliriz. Eminim sitemize üye olan arkadaşlar, araştırmacı kişiliğiyle bir araya gemişlerdir. Paylaşmak, öğrenmek ve öğretmek için... Öğrenciniz olmaya hazırız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3726 |
Ağaç Dostu
|
Değerli arkadaşlar daha önce sorunumu sizlerle paylaşmak için yazdım ancak ilgileneniz olmadı. Umarım bu sefer sorumun cevabını alabilirim. Şimdiden teşekkür ederim. Sorunum menekşelerimin çok çiçek açması ve bir türlü yapraklarının çoğalmaması, bu sebeplede yaprak dikerek menekşelerimi çoğaltamıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3727 |
Ağaçsever
|
Sn. Lalezan Aslında bir önceki mesajınızdaki menekşenizde epey yaprak vardı, çiçekleri daha çoktu tabi. Her ikisi de yaprak alınmayacak kadar küçük değiller. Çiçeğinizi de güçsüz bırakmamak için, ilk resimdekinden 4-5 tane bundan belki 2-3 tane alabilirsiniz. Ama çiçeklenme döneminin bitmesi lazımmış okuduğuma göre. Ben çiçekteyken almıştım yapraklarını, yapraklar çok kolay çimlendi ama zor toparlandı anaç bitkiler. Bahsettiğiniz şekilde sulamadan kaynaklanıyor olabilir böyle olması. Çiçekleri hiç bitmiyorsa da en azaldığı dönemi seçin. Ne diyelim, böyle sorun dostlar başına... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3728 | ||||
Ağaçsever
|
Bir de şu başlıkta yazılanları bir inceleyin isterseniz. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3729 |
Ağaçsever
|
Afrika menekşesi büyüten arkadaşların da daha önce bahsettiği bir durum vardı. Büyük saksıya geçirilen menekşeleri yaprak çoğaltmaya başlıyor ve bunla uğraştığı için çiçek vermeyi bırakıyordu. Ta ki kökler yeni saksının duvarlarına ve tabanına değene kadar. Sulama şekliniz bir etken olabileceği gibi, saksıları da küçük gelmiş olabilir. Daha deneyimli arkadaşların da bu konuda yorum yazmasını bekliyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3730 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Mihrimah Cevabınız için teşekkür ederim aslında menekşelerimin çok çiçekli olması benimde hoşuma gitmekte ama canlı yeşil renklerdeki yapraklar arasında çiçekler daha güzel gözüküyor. Ancak az yapraklı menekşelerimin yapraklarını onları üretmek içinde olsa koparmaktan korkuyorum sanki bana küsüp bir daha bu şekilde çiçek vermiyecek sanıyorum ama tavsiyenize uyacağım sulama şeklinde değişiklikler yapacağım, umarım başarırım ayrıca sonuçtan da sizleri haberdar ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3731 |
Yeni Üye
|
Sayın maki01, ben de aranızdan birisiyim, yetiştiricilik konusunda herhangi bir iddia içinde değilim. Şimdiye kadar olan gözlemlerim ve sürekli öğrenerek geliştirmeye çalıştığım bilgilerimin bir sentezi, karşıma bu güzelliği çıkardı. Bu forumda yeteri kadar, hatta kafaları karıştıracak ölçüde yeterinden de fazla bilgi var...Menekşelere süt vermek gibi :-) .Ben tekrar sulamaya dikkat çekmek isterdim. Kulllandığım toprak sürekli nemlidir. Sularken yavaşça vermek gerekiyor suyu; toprak biraz doyunca, ve nemini kaybetmeğe yüz tuttuğunda tekrar vermek gerekiyor. Bu günde iki kez olabileceği gibi, iki gün kadar ara ile de olabilir, bitkinin suyu kullanmasına bağlı olrak tabi. Yazın hali ile bu aralıklar kısalacaktır. Sanırıyorum ki kural olan toprağı sürekli hafif nemli tutabilmektir. 20 günde bir gibi tavsiye edilen dozlarda uygun gübre verebilirsiniz. Bitkinin gübre isteyip istemediğini az çok kendisini belli edecektir. Güneş, benim menekşelerimin bulunduğu yere öğleden sonra geliyor ve tül perde ardından, ancak ortada kalan dar bir bölümden sınırlı bir süre doğrudan akşam üzeri güneşi alıyorlar. Menekşeleri gerek yetiştirmek gerekse de çoğaltmak için şimdiye kadar torf kullandım; Üretmek için, saplı yaprak ve yahut yaprağın kendisini kullanıyorum. Çimlenme bana uzun süre alıyor gibi geliyor. Şimdi suda üretmeyi denemeye başladım. Bu konularda size ve hepimize yardımcı olacak değerli arkadaşlarımızın çok değerli çalışma ve paylaşımları forumumuzda vardır. Sorularınız olursa severek cevaplarım. Ancak ilk yazımda söylediğim gibi; sanırım herşeyin başı olan sevgi ve onun gerektirdikleri, burada da genel bir kural olarak net bir biçimde karşımızda...Sevgi, çok hatayı affettirir, ama her seferinde kırılarak; fakat hatalar artık ihmal haline dönüşmüşse sevgi küser...İzmir'den selamlar -sadpotter- Düzenleyen İklimsiz : 03-07-2009 saat 11:21 Neden: Paragraf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3732 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Lalezan menekşelerin çok yapraklı geniş bir çembere sahip olması için benim yaptıklarımı size kısaca belirteyim: Öncelikle hiç güneş ışını almayan fakat bol aydınlık alan bir yer belirliyorum. Aydınlık derken pencere hizasının 1 saksı boyu altı bir seviye belirliyorum pencere önünde. Bu benim evim için kalorifer peteğinin üzeri oluyor. Bu yöntemi deneyerek yetiştirdiğim menekşelerim gün ışığına erişmek için hem yaprak saplarını uzatıp yaprak ayalarını genişletiyorlar. Hem de çiçekten ziyade bol yaprak verip çemberlerini genişletiyorlar. Diğer bir uygulama ise isteğe bağlı tabii ki:Evimde yarı güneş alan bir yer belirliyorum. Bu genellikle tül arkası oluyor. Tül arkası derken biraz daha geride olması lazım. Ayda 1 kez 1 litre su da yarım çay kaşığı demir gübresi eritip saksı altından veriyorum. 2-3 uygulama sonunda yaprak kısımlarımda artış,genişleme ve koyu yeşil bir renk elde ediyorum. Bu uygulamaları isteğe bağlı tercih edebilirsiniz. Ben denedim başarılı oldum Sayın Lalezan... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3733 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Faruk Bey bana aktarmış olduğunuz deneyimleriniz için çok teşşekkür ederim. Evet gerçekten haklısınız menekşelerim hem çok aydınlık hemde sabah güneşini direkt alan cam kenarında, tül arkasında bir yerde. Bende bundan böyle sizin gibi pencere hizasının altında bir yerede menekşelerime bakacağım. Şu anda gönderdiğim resim yavrusunu alabildiğim bir kaç menekşemden biri oda gördüğünüz gibi hemen çiçeklendi. Tekrar teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3734 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2007
|
Bugün çok kötü bir görüntüyle karşılaştım arkadaşlar,benim miniklerimin birinin kenarında minik bir solucan gördüm!Çok sinirim bozuldu,hemen miniğ alıp başka bir yere transfer ettim,o saksıyı da toprağıyla beraber attım.Kesinkle toprağını çiçekçiden alıyorum,sulamadına da içm suyundan koyuyorum ama çok üzüldüm,neden kaynaklanmış olabilir sizce? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3735 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Crocus menekşenin hazır toprağının içine bahçe toprağı mı karıştırmıştın? Eğer bahçe toprağı karıştırdıysan sterilizasyon için bahçe toprağını yüksek sıcaklıkta belirli bir süre fırınlaman gerekiyordu... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3736 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Lalezan Tokat a gelen güneş ışınlarıyla İstanbul ve çevresine gelen güneş ışınları arasında çok mu fark var acaba sizin yavrunuz bu halinde çiçeklenirken benimkiler gelişmiş oldukları halde çiçeklenmiyorlar. Çok ilginç geldi bana. Yavru menekşenizin minyatür boyutlarda çiçeklenmesi şaşkınlık verici. Maşallah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3737 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Benim de arsızım küçücükken çiçeklenmişti adeta coşmuştu çiçeğe boğulmuştu. Benim odam da sabah güneşini direk alıyor ve gün boyu çok aydınlık oluyor. Cam hizasında tül ardında duranlar gerçekten coşuyor. 4. katta oturuyor olmamın etkisi sanırım. Şimdi menekşelerim duvar dibindeler ve aylardır çiçek açmıyorlar. Öğleden sonra güneş almaması cam önünde duran menekşelerin yanmasını engelliyor kalorifer peteklerinin üstünde mermer koymalıyım en kısa zamanda. Yoksa kedim Zarife deviriyor saksılarımı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3738 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2007
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3739 |
Ağaç Dostu
|
Sayın sadpotter, teşekkür ediyorum paylaşımınız için. Ben taze menekşecilerdenim. Burada tanımaya çalışıyorum menekşeyi. 1 saksı menekşe ile girdim bu başlığa, şu an 25 saksı menekşem oldu. Bu arada 3 saksı menekşemi de aşırı ilgiden kaybettim. Fazla kurcaladım onları. Adana sanırım menekşeler için fazla sıcak. Işık alsınlar derken , sıcaklık kötü etkiliyor. Lalezar kutluyorum seni, nasıl çiçekleniyor bu kadar minicikken. Gübreyi hangi aralıklarla veriyorsun? Bir sırrı olmalı bu güzel menekşelerin ![]() Yine bir soru ![]() Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3740 |
Ağaç Dostu
|
Sayın maki, yaprakları gelişsin diye sadece birkez onbeş gün önce,demir verdim.Ben daha öncede belirttiğim gibi ,ormanı bol ,doğası güzel olan bir yerde yaşıyorum.Dolayısıyla kaynak suları bol.Bu suların içerisine bir şişede maden suyu katıyorum bu karışımla menekşelerimi suluyorum..Sanırım menekşelerim buyüzden çok çiçeklendi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3742 | |
Kaybettik
|
Alıntı:
![]() ![]() Menekşe yaprakları aldım üçü bir arada sohbetinden sonra arkadaşımdan. Henüz sudalar. Alışveriş yaptığım bahçe malzemeleri satan dükkanda toprak bitmiş. Pazartesi getireceğim dedi, bekliyorum. Hemen okulun karşısında olduğu ve fazla yorulmam gerekmediği için oradan alıyorum bazı ihtiyaçlarımı. Yani pazartesi günü yaprakları saksı ve toprakla buluşturacağım ![]() Bu arada evdeki menekşem anladı sanırım arkadaş geleceğini minik minik yaprak vermeye başladı. Bu gidişle çiçeğini de göreceğim galiba ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3743 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-06-2009
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3744 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Nermintekin,demir toz şeklinde, sulandırılarak kullanılabilen bitkilerin yaprak gelişimi için hazırlanmış bir gübre. Bende bu formdaki arkadaşların bilgileri sayesinde öğrendim, daha yeni kullanmaya başladım. Babam bu gübreyi bahçemizdeki yaprakları sararmış ağaçları için almıştı, içeriğini okuyunca hertürlü süs bitkileri içinde kullanıldığını gördüm.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3749 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2009
|
merhaba arkadaşlar, benim menekşemin 7 tanecik yaprağı kaldığını ve orta tarafınından yaprak beklediğim halde kahverengileştiğini söylemiştim daha önce. şimdi ben yine ortadan yaprak beklerken bi yaprağın kenarında iki adet yaprak oluşumu gördüm, yanlız şimdilik microskobik boyda olmalarına rağmen ne yalan söyliyim çok sevindim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3750 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar ben çok kötü bir hata yaptım,menekşelerime tozlandı diye dün duş aldırdım.Çiçeklerinede su değdirdim. Bugün sabah herzamanki gibi onları ziyaret ettiğimde önceden açan çiçeklerin bozulduğunu gördüm .Ama yeni açan çiçeklerde neyseki birşey yok.Hatamı sizlerle paylaşmak istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|