agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)




Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-07-2009, 23:29   #3721
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Duyduğumda ben de şaşırdım, hem de iki ayrı yerde yaşayan yaşlı bayanlardan)) Deneyimlerinden yararlanmak gerekir diye düşünüyorum...

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 11:04   #3722
Yeni Üye
 
sadpotter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2009
Şehir: İstanbul/Bahçelievler
Mesajlar: 12
Merhaba Faruk Bey, menekşeme ben de hayranım. Güzel olarak başka menekşe biraylerim de var tabi...Özellikle bu mevsimde bu resimdeki birey çok güzel bir örnekti ve sizlerle paylaşma gereğini hissettim. Bence işin kilidi önceden de söylediğim gibi, sevgi ve şefkatte...Bu ikilinin doğurmayacağı şey yok ki...Bir çok şey tavsiye edilse de; edilmedik kalan tek bir tanesi bile başarısızlığa neden olur...Ama işimizi severek yapıyorsak, başarılı olma şansımız çok yüksek olur (sevmek sadece okşamak seni seviyorum demek değildir; sevmek onun için her şeyi yapmaktır, sevmek bilgili olmayı gerektirir; bu da ona; onlara göstereceğiniz en fazla özen için gerekli! ). İşe buradan başlanıldığında; bazan kendimiz bile şaşırırız geldiğimiz noktadaki başarı düzeyine!...Biraz daha yüzeysel anlatmam gerekirse; gerçekten de belli bir sır yok!...Sadece dikkat ve özen gibi sevgi ve şefkatin bilgi ile yoğrulmuş alt dalları var...Daha da yüzeye inelim...Belki de; genel bitki yetiştirme kuralları başta olmak üzere; fazladan; doğru toprak, doğru kap, doğru ışık; ışığın gelme açısı ve şiddeti, uygun ama cereyan yapmayan bir havalandırma, doğru sulama, deneme yanılma yöntemi, (diğer yöntemler kadar fazla bilimsel olamasa da, özellikle bu tür uğraşlarda etkili bir metodtur). Kusura bakmayın; belki de emekli bir felsefeci oluşumdan olsa gerek; fazla uzattım...Selamlarımı sunarım. -sadpotter-


Düzenleyen sadpotter : 30-12-2013 saat 01:50 Neden: imla düzeltme
sadpotter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 11:12   #3723
Yeni Üye
 
sadpotter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2009
Şehir: İstanbul/Bahçelievler
Mesajlar: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Toprağı senin tarifinle hazırlamıştım sevgili Faruk. Steril torf, perlit, vermikulit karışımı. Mantarı söküp atmam yeterli o zaman. Teşekkürler

Özür diliyorum sadpotter, Faruk Beyin mesajına yoğunlaştığım için mesajını görmemişim. Mantara; toprağın nemini kontrol ederken; tesadüfen dokununca ürktüm aslında. 1 ay kadar önce evimize bir yarasa girmişti. İlk korkum devam ediyor hala. Mantara dokunamadım. Bir süre dursun o zaman . Menekşeme zarar vermez umarım.
Mantar zehirli de olsa, yenilmedikçe zararı olmaz, evinize gelen yarasa ile bir ilgisi yoktur. Faruk Bey'in belirttiği gibi toprağınızda miselleri varmış önceden ve uygun ortamı yakalamışlar. Mantar konusunda kurulmuş çeşitli fan klüplerinde amatör ve profesyonel olarak mantar üreten üyeler, bizler gibi paylaşımlarda bulunuyorlar; neticede o da bir bitki çeşididir :-) alanımızın dışına çıkmaz :-) Selamlar -sadpotter-

sadpotter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 11:32   #3724
Ağaçsever
 
mihrimah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili Faruk,
Benim mantarıma da hayırlı olsun demeni ve de toprakta bir hastalık belirtisi filan olabilir mi ? diye yorum yapmanı bekliyorum
Sn. maki01, maşallah hayırlı olsun mantarlarınız. Ne kadar doğal bir ortam sağlamışsınız menekşelerinize. Bu doğallıktan yarasalar bile nasiplenmek istemiş demek ki
Şaka bir yana mantarlarınızı görünce biraz araştırma yaptım ve mantar yetiştirmenin hiç te öyle kolay bir iş olmadığını hatta evde yetiştirmenin çok ama çok zor olduğunu öğrendim.
agaclar.net > Bitki Dünyası > Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar > mantar yetiştiriciliği
başlığına bir bakın.
Tebrik ederim.

mihrimah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 12:11   #3725
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Teşekkür etsem mantara emek veren arkadaşlarımıza ayıp olacak Sayın mihrimah Sağolun araştırmanız için. Bu arada evim Adana'nın en yeşil bulvarlarından birinin üzerinde. Yarasalar gece olunca uçuşa geçiyor. Tel kapıları kapatmayı unutmuşsan davetsiz misafir olabiliyorlar. Evden çıkarmak da çok zor.

Sayın sadpotter,çok akıcı bir yazım diliniz var, zevkle okunur türden. Doğru toprak , doğru kap ile devam eden doğruların, menekşeler için neler olduğunu bizimle paylaşırsanız sizin menekşeleriniz gibi güzel menekşeler yatiştirebiliriz. Eminim sitemize üye olan arkadaşlar, araştırmacı kişiliğiyle bir araya gemişlerdir. Paylaşmak, öğrenmek ve öğretmek için...
Öğrenciniz olmaya hazırız

sadpotter beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 18:55   #3726
Ağaç Dostu
 
Lalezan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2009
Şehir: Tokat
Mesajlar: 192
Galeri: 14
Değerli arkadaşlar daha önce sorunumu sizlerle paylaşmak için yazdım ancak ilgileneniz olmadı. Umarım bu sefer sorumun cevabını alabilirim. Şimdiden teşekkür ederim. Sorunum menekşelerimin çok çiçek açması ve bir türlü yapraklarının çoğalmaması, bu sebeplede yaprak dikerek menekşelerimi çoğaltamıyorum.

Eklenen Resimler
 
Lalezan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 20:36   #3727
Ağaçsever
 
mihrimah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
Sn. Lalezan
Aslında bir önceki mesajınızdaki menekşenizde epey yaprak vardı, çiçekleri daha çoktu tabi. Her ikisi de yaprak alınmayacak kadar küçük değiller. Çiçeğinizi de güçsüz bırakmamak için, ilk resimdekinden 4-5 tane bundan belki 2-3 tane alabilirsiniz.
Ama çiçeklenme döneminin bitmesi lazımmış okuduğuma göre. Ben çiçekteyken almıştım yapraklarını, yapraklar çok kolay çimlendi ama zor toparlandı anaç bitkiler.
Bahsettiğiniz şekilde sulamadan kaynaklanıyor olabilir böyle olması. Çiçekleri hiç bitmiyorsa da en azaldığı dönemi seçin.

Ne diyelim, böyle sorun dostlar başına...

mihrimah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 20:58   #3728
Ağaçsever
 
mihrimah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
Bir de şu başlıkta yazılanları bir inceleyin isterseniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali Kaçar Mesajı Göster
Stres altındaki bitkiler fizyolojik olarak büyüme göstermez. Bir an önce çiçeğe geçip neslini devam ettirmeye çalışır. İyi koşullarda yetiştirilen bir bitki ise fizyolojik olarak gelişimini sürdürür çiçeklenmeye geç geçer. Geççtiği zaman ise fazla çiçek vermez. Örneğin bazen nergisler dikilirken altlarına kremit parçalar konur. Bu sayede bitki derine kök salamaz ve fazla çiçek verir. Ama şunu unutmamak lazım bu tip girişimler bitkiyi her zaman yıpratır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Bitkiyi olması gerekenden daha küçük bir kapta bulundurmak çiçek ve meyve oluşumuna yönlendiriyor. Aynı bitkiyi daha büyük kaba aldığımızda sadece beden olarak büyüyor. Bu yüzden pek çok serada, küçücük tüpler içerisinde tek tük de olsa meyve veren bitkilere rastlıyoruz.

Şimdi elimde bulunan 4 melissa'yı küçük tüplere aldım. Bakalım durumunda bir değişim olacak mı?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Bu fikre tamamen katılmaya başladım. Deneyimlerim sonucunda dediklerinizin doğru olduğunun göstergesi öyle çok ki.

Kışın bir limon ve bir kamkat aldım. Kamkatı büyük kovaya diktim. Evde başka büyük saksı olmadığından ve hava kötü diye çıkıp almaya da üşendiğimden limonu küçük saksıya aldım. Sonuç kamkatımı kaybettim, limon çılgın gibi çiçek ve meyve verdi, şimdi iki limon büyütüyor.

Ne zaman küçük bir fideyi büyük saksıya alsam bırakın çiçek meyve, bitkiyi kısa sürede kaybediyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali Kaçar Mesajı Göster
Evet bu tip yöntemler bitkileri erken meyveye geçmesini sağlıyor. Kuraklık, yaralanmalar, kök salımının durması vb. gibi durumlar bitkiyi strese sokabiliyor. Bu olay hormonların etkisiyle oluşan içgüdüsel bir tepki. Bitki bu şekilde yok olacağının farkına varıyor ve çoğalmak için erkenden çiçeklenmeye geçiyor. Bu şekilde erken ve fazla bir çiçeklenme olsa da meyvelerin ve çiçeklerin kalitesinde büyük bir kayıp söz konusu oluyor. Örneğin bakımsız bir çekirdeksiz üzüm veren asmanın çekirdekli üzüm verebilmesi gibi...

mihrimah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 21:01   #3729
Ağaçsever
 
mihrimah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
Afrika menekşesi büyüten arkadaşların da daha önce bahsettiği bir durum vardı. Büyük saksıya geçirilen menekşeleri yaprak çoğaltmaya başlıyor ve bunla uğraştığı için çiçek vermeyi bırakıyordu. Ta ki kökler yeni saksının duvarlarına ve tabanına değene kadar.

Sulama şekliniz bir etken olabileceği gibi, saksıları da küçük gelmiş olabilir.

Daha deneyimli arkadaşların da bu konuda yorum yazmasını bekliyoruz.

mihrimah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 21:19   #3730
Ağaç Dostu
 
Lalezan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2009
Şehir: Tokat
Mesajlar: 192
Galeri: 14
Sayın Mihrimah
Cevabınız için teşekkür ederim aslında menekşelerimin çok çiçekli olması benimde hoşuma gitmekte ama canlı yeşil renklerdeki yapraklar arasında çiçekler daha güzel gözüküyor. Ancak az yapraklı menekşelerimin yapraklarını onları üretmek içinde olsa koparmaktan korkuyorum sanki bana küsüp bir daha bu şekilde çiçek vermiyecek sanıyorum ama tavsiyenize uyacağım sulama şeklinde değişiklikler yapacağım, umarım başarırım ayrıca sonuçtan da sizleri haberdar ederim.

Lalezan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 09:31   #3731
Yeni Üye
 
sadpotter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2009
Şehir: İstanbul/Bahçelievler
Mesajlar: 12
Sayın maki01, ben de aranızdan birisiyim, yetiştiricilik konusunda herhangi bir iddia içinde değilim. Şimdiye kadar olan gözlemlerim ve sürekli öğrenerek geliştirmeye çalıştığım bilgilerimin bir sentezi, karşıma bu güzelliği çıkardı. Bu forumda yeteri kadar, hatta kafaları karıştıracak ölçüde yeterinden de fazla bilgi var...Menekşelere süt vermek gibi :-) .Ben tekrar sulamaya dikkat çekmek isterdim.

Kulllandığım toprak sürekli nemlidir. Sularken yavaşça vermek gerekiyor suyu; toprak biraz doyunca, ve nemini kaybetmeğe yüz tuttuğunda tekrar vermek gerekiyor. Bu günde iki kez olabileceği gibi, iki gün kadar ara ile de olabilir, bitkinin suyu kullanmasına bağlı olrak tabi. Yazın hali ile bu aralıklar kısalacaktır. Sanırıyorum ki kural olan toprağı sürekli hafif nemli tutabilmektir.

20 günde bir gibi tavsiye edilen dozlarda uygun gübre verebilirsiniz. Bitkinin gübre isteyip istemediğini az çok kendisini belli edecektir. Güneş, benim menekşelerimin bulunduğu yere öğleden sonra geliyor ve tül perde ardından, ancak ortada kalan dar bir bölümden sınırlı bir süre doğrudan akşam üzeri güneşi alıyorlar.

Menekşeleri gerek yetiştirmek gerekse de çoğaltmak için şimdiye kadar torf kullandım; Üretmek için, saplı yaprak ve yahut yaprağın kendisini kullanıyorum. Çimlenme bana uzun süre alıyor gibi geliyor. Şimdi suda üretmeyi denemeye başladım.

Bu konularda size ve hepimize yardımcı olacak değerli arkadaşlarımızın çok değerli çalışma ve paylaşımları forumumuzda vardır. Sorularınız olursa severek cevaplarım. Ancak ilk yazımda söylediğim gibi; sanırım herşeyin başı olan sevgi ve onun gerektirdikleri, burada da genel bir kural olarak net bir biçimde karşımızda...Sevgi, çok hatayı affettirir, ama her seferinde kırılarak; fakat hatalar artık ihmal haline dönüşmüşse sevgi küser...İzmir'den selamlar -sadpotter-


Düzenleyen İklimsiz : 03-07-2009 saat 11:21 Neden: Paragraf
sadpotter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 13:41   #3732
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Sayın Lalezan menekşelerin çok yapraklı geniş bir çembere sahip olması için benim yaptıklarımı size kısaca belirteyim:
Öncelikle hiç güneş ışını almayan fakat bol aydınlık alan bir yer belirliyorum. Aydınlık derken pencere hizasının 1 saksı boyu altı bir seviye belirliyorum pencere önünde. Bu benim evim için kalorifer peteğinin üzeri oluyor. Bu yöntemi deneyerek yetiştirdiğim menekşelerim gün ışığına erişmek için hem yaprak saplarını uzatıp yaprak ayalarını genişletiyorlar. Hem de çiçekten ziyade bol yaprak verip çemberlerini genişletiyorlar.

Diğer bir uygulama ise isteğe bağlı tabii ki:Evimde yarı güneş alan bir yer belirliyorum. Bu genellikle tül arkası oluyor. Tül arkası derken biraz daha geride olması lazım. Ayda 1 kez 1 litre su da yarım çay kaşığı demir gübresi eritip saksı altından veriyorum. 2-3 uygulama sonunda yaprak kısımlarımda artış,genişleme ve koyu yeşil bir renk elde ediyorum.

Bu uygulamaları isteğe bağlı tercih edebilirsiniz. Ben denedim başarılı oldum Sayın Lalezan...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 17:46   #3733
Ağaç Dostu
 
Lalezan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2009
Şehir: Tokat
Mesajlar: 192
Galeri: 14
Sayın Faruk Bey bana aktarmış olduğunuz deneyimleriniz için çok teşşekkür ederim. Evet gerçekten haklısınız menekşelerim hem çok aydınlık hemde sabah güneşini direkt alan cam kenarında, tül arkasında bir yerde. Bende bundan böyle sizin gibi pencere hizasının altında bir yerede menekşelerime bakacağım.

Şu anda gönderdiğim resim yavrusunu alabildiğim bir kaç menekşemden biri oda gördüğünüz gibi hemen çiçeklendi. Tekrar teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
 
Lalezan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 17:50   #3734
Ağaç Dostu
 
Crocus Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 443
Bugün çok kötü bir görüntüyle karşılaştım arkadaşlar,benim miniklerimin birinin kenarında minik bir solucan gördüm!Çok sinirim bozuldu,hemen miniğ alıp başka bir yere transfer ettim,o saksıyı da toprağıyla beraber attım.Kesinkle toprağını çiçekçiden alıyorum,sulamadına da içm suyundan koyuyorum ama çok üzüldüm,neden kaynaklanmış olabilir sizce?

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 18:23   #3735
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Sevgili Crocus menekşenin hazır toprağının içine bahçe toprağı mı karıştırmıştın? Eğer bahçe toprağı karıştırdıysan sterilizasyon için bahçe toprağını yüksek sıcaklıkta belirli bir süre fırınlaman gerekiyordu...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 18:26   #3736
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Sayın Lalezan Tokat a gelen güneş ışınlarıyla İstanbul ve çevresine gelen güneş ışınları arasında çok mu fark var acaba sizin yavrunuz bu halinde çiçeklenirken benimkiler gelişmiş oldukları halde çiçeklenmiyorlar. Çok ilginç geldi bana. Yavru menekşenizin minyatür boyutlarda çiçeklenmesi şaşkınlık verici. Maşallah...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 19:22   #3737
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Benim de arsızım küçücükken çiçeklenmişti adeta coşmuştu çiçeğe boğulmuştu. Benim odam da sabah güneşini direk alıyor ve gün boyu çok aydınlık oluyor. Cam hizasında tül ardında duranlar gerçekten coşuyor. 4. katta oturuyor olmamın etkisi sanırım. Şimdi menekşelerim duvar dibindeler ve aylardır çiçek açmıyorlar. Öğleden sonra güneş almaması cam önünde duran menekşelerin yanmasını engelliyor kalorifer peteklerinin üstünde mermer koymalıyım en kısa zamanda. Yoksa kedim Zarife deviriyor saksılarımı.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 19:25   #3738
Ağaç Dostu
 
Crocus Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 443
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Mesajı Göster
Sevgili Crocus menekşenin hazır toprağının içine bahçe toprağı mı karıştırmıştın? Eğer bahçe toprağı karıştırdıysan sterilizasyon için bahçe toprağını yüksek sıcaklıkta belirli bir süre fırınlaman gerekiyordu...
Yok yok asla bahçe toprağı kullanmıyorum Sevgili Faruk,çiçekçilerde satılan salon bitkileri için olan topraklardan alıyorum,şimdiye kadar hiç başıma gelmedi üstelik soluncana karşı ciddi bir fobim var..

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 22:20   #3739
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sayın sadpotter, teşekkür ediyorum paylaşımınız için. Ben taze menekşecilerdenim. Burada tanımaya çalışıyorum menekşeyi. 1 saksı menekşe ile girdim bu başlığa, şu an 25 saksı menekşem oldu. Bu arada 3 saksı menekşemi de aşırı ilgiden kaybettim. Fazla kurcaladım onları. Adana sanırım menekşeler için fazla sıcak. Işık alsınlar derken , sıcaklık kötü etkiliyor.

Lalezar kutluyorum seni, nasıl çiçekleniyor bu kadar minicikken. Gübreyi hangi aralıklarla veriyorsun? Bir sırrı olmalı bu güzel menekşelerin

Yine bir soru Menekşeler yılda kaç kez çiçek açar?

Teşekkürler...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 22:44   #3740
Ağaç Dostu
 
Lalezan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2009
Şehir: Tokat
Mesajlar: 192
Galeri: 14
Sayın maki, yaprakları gelişsin diye sadece birkez onbeş gün önce,demir verdim.Ben daha öncede belirttiğim gibi ,ormanı bol ,doğası güzel olan bir yerde yaşıyorum.Dolayısıyla kaynak suları bol.Bu suların içerisine bir şişede maden suyu katıyorum bu karışımla menekşelerimi suluyorum..Sanırım menekşelerim buyüzden çok çiçeklendi.

Lalezan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2009, 15:19   #3741
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sonunda ilk yavru oluştu. Özellikle sevgili Faruk'a teşekkürlerimle...

Name:  000_0308.JPG
Views: 1538
Size:  22.4 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2009, 15:54   #3742
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DefneD. Mesajı Göster
Sardunyalara üçü bir arada Nescafe veya çay, menekşelere sulandırılmış süt Hımmmmmm!! Menekşeler sağlıklı yaşamı tercih ediyorlar demek ki
Benim sardunya dostu arkadaşımın üçü bir aradası ve benim çayım Hiç şikayetleri yok DefneD güzel büyüyorlar.

Menekşe yaprakları aldım üçü bir arada sohbetinden sonra arkadaşımdan. Henüz sudalar. Alışveriş yaptığım bahçe malzemeleri satan dükkanda toprak bitmiş. Pazartesi getireceğim dedi, bekliyorum. Hemen okulun karşısında olduğu ve fazla yorulmam gerekmediği için oradan alıyorum bazı ihtiyaçlarımı. Yani pazartesi günü yaprakları saksı ve toprakla buluşturacağım

Bu arada evdeki menekşem anladı sanırım arkadaş geleceğini minik minik yaprak vermeye başladı. Bu gidişle çiçeğini de göreceğim galiba

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 10:35   #3743
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lalezan Mesajı Göster
Sayın maki, yaprakları gelişsin diye sadece birkez onbeş gün önce,demir verdim.Ben daha öncede belirttiğim gibi ,ormanı bol ,doğası güzel olan bir yerde yaşıyorum.Dolayısıyla kaynak suları bol.Bu suların içerisine bir şişede maden suyu katıyorum bu karışımla menekşelerimi suluyorum..Sanırım menekşelerim buyüzden çok çiçeklendi.
sayın lalezan menekselrıme demır verdım demısınız.bıraz acıklarmısınız.vıtamın demır mı yoksa gübre gıbı bırseymı.benı aydınlatırsanız memnun olurum.tesekkürler simdiden

nermintekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 12:06   #3744
Ağaç Dostu
 
Lalezan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2009
Şehir: Tokat
Mesajlar: 192
Galeri: 14
Sayın Nermintekin,demir toz şeklinde, sulandırılarak kullanılabilen bitkilerin yaprak gelişimi için hazırlanmış bir gübre. Bende bu formdaki arkadaşların bilgileri sayesinde öğrendim, daha yeni kullanmaya başladım.
Babam bu gübreyi bahçemizdeki yaprakları sararmış ağaçları için almıştı, içeriğini okuyunca hertürlü süs bitkileri içinde kullanıldığını gördüm..

Lalezan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 14:36   #3745
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Arkadaşlar bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.. Bir kısmı ölümden dönen menekşelerim..Diğer minikler de dünyaya yeni merhaba dediler..

Eklenen Resimler
     
neşecan beğendi.
katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 14:39   #3746
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Devamı..

Eklenen Resimler
     
neşecan beğendi.
katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 14:41   #3747
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Ve son..

Eklenen Resimler
    
katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 19:10   #3748
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
O arsız pembeden benimde var ebruliyi o ve beyaz katlı menekşemle yapmıştım şimdi tomurcukta) Bi düşünsenize bu pembenin içinde beyaz benekleri süper olcak)

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 15:56   #3749
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 13
merhaba arkadaşlar, benim menekşemin 7 tanecik yaprağı kaldığını ve orta tarafınından yaprak beklediğim halde kahverengileştiğini söylemiştim daha önce. şimdi ben yine ortadan yaprak beklerken bi yaprağın kenarında iki adet yaprak oluşumu gördüm, yanlız şimdilik microskobik boyda olmalarına rağmen ne yalan söyliyim çok sevindim peki bu normal mi, yeni yapraklar böyle diğer yaprakların kenarından mı çıkıyor yoksa benimkinin kökü çürüdüde yeni bir oluşum ile yapraktan mı türemeye başladı, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim

anyone0205 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 20:35   #3750
Ağaç Dostu
 
Lalezan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2009
Şehir: Tokat
Mesajlar: 192
Galeri: 14
Arkadaşlar ben çok kötü bir hata yaptım,menekşelerime tozlandı diye dün duş aldırdım.Çiçeklerinede su değdirdim. Bugün sabah herzamanki gibi onları ziyaret ettiğimde önceden açan çiçeklerin bozulduğunu gördüm .Ama yeni açan çiçeklerde neyseki birşey yok.Hatamı sizlerle paylaşmak istedim.

Lalezan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025