Sayın maki01, ben de aranızdan birisiyim, yetiştiricilik konusunda herhangi bir iddia içinde değilim. Şimdiye kadar olan gözlemlerim ve sürekli öğrenerek geliştirmeye çalıştığım bilgilerimin bir sentezi, karşıma bu güzelliği çıkardı. Bu forumda yeteri kadar, hatta kafaları karıştıracak ölçüde yeterinden de fazla bilgi var...Menekşelere süt vermek gibi :-) .Ben tekrar sulamaya dikkat çekmek isterdim.
Kulllandığım toprak sürekli nemlidir. Sularken yavaşça vermek gerekiyor suyu; toprak biraz doyunca, ve nemini kaybetmeğe yüz tuttuğunda tekrar vermek gerekiyor. Bu günde iki kez olabileceği gibi, iki gün kadar ara ile de olabilir, bitkinin suyu kullanmasına bağlı olrak tabi. Yazın hali ile bu aralıklar kısalacaktır. Sanırıyorum ki kural olan toprağı sürekli hafif nemli tutabilmektir.
20 günde bir gibi tavsiye edilen dozlarda uygun gübre verebilirsiniz. Bitkinin gübre isteyip istemediğini az çok kendisini belli edecektir. Güneş, benim menekşelerimin bulunduğu yere öğleden sonra geliyor ve tül perde ardından, ancak ortada kalan dar bir bölümden sınırlı bir süre doğrudan akşam üzeri güneşi alıyorlar.
Menekşeleri gerek yetiştirmek gerekse de çoğaltmak için şimdiye kadar torf kullandım; Üretmek için, saplı yaprak ve yahut yaprağın kendisini kullanıyorum. Çimlenme bana uzun süre alıyor gibi geliyor. Şimdi suda üretmeyi denemeye başladım.
Bu konularda size ve hepimize yardımcı olacak değerli arkadaşlarımızın çok değerli çalışma ve paylaşımları forumumuzda vardır. Sorularınız olursa severek cevaplarım. Ancak ilk yazımda söylediğim gibi; sanırım herşeyin başı olan sevgi ve onun gerektirdikleri, burada da genel bir kural olarak net bir biçimde karşımızda...Sevgi, çok hatayı affettirir, ama her seferinde kırılarak; fakat hatalar artık ihmal haline dönüşmüşse sevgi küser...İzmir'den selamlar -sadpotter-
Düzenleyen İklimsiz : 03-07-2009 saat 11:21
Neden: Paragraf
|