View Single Post
Eski 02-07-2009, 20:58   #3728
mihrimah
Ağaçsever
 
mihrimah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
Bir de şu başlıkta yazılanları bir inceleyin isterseniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali Kaçar Mesajı Göster
Stres altındaki bitkiler fizyolojik olarak büyüme göstermez. Bir an önce çiçeğe geçip neslini devam ettirmeye çalışır. İyi koşullarda yetiştirilen bir bitki ise fizyolojik olarak gelişimini sürdürür çiçeklenmeye geç geçer. Geççtiği zaman ise fazla çiçek vermez. Örneğin bazen nergisler dikilirken altlarına kremit parçalar konur. Bu sayede bitki derine kök salamaz ve fazla çiçek verir. Ama şunu unutmamak lazım bu tip girişimler bitkiyi her zaman yıpratır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Bitkiyi olması gerekenden daha küçük bir kapta bulundurmak çiçek ve meyve oluşumuna yönlendiriyor. Aynı bitkiyi daha büyük kaba aldığımızda sadece beden olarak büyüyor. Bu yüzden pek çok serada, küçücük tüpler içerisinde tek tük de olsa meyve veren bitkilere rastlıyoruz.

Şimdi elimde bulunan 4 melissa'yı küçük tüplere aldım. Bakalım durumunda bir değişim olacak mı?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Bu fikre tamamen katılmaya başladım. Deneyimlerim sonucunda dediklerinizin doğru olduğunun göstergesi öyle çok ki.

Kışın bir limon ve bir kamkat aldım. Kamkatı büyük kovaya diktim. Evde başka büyük saksı olmadığından ve hava kötü diye çıkıp almaya da üşendiğimden limonu küçük saksıya aldım. Sonuç kamkatımı kaybettim, limon çılgın gibi çiçek ve meyve verdi, şimdi iki limon büyütüyor.

Ne zaman küçük bir fideyi büyük saksıya alsam bırakın çiçek meyve, bitkiyi kısa sürede kaybediyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali Kaçar Mesajı Göster
Evet bu tip yöntemler bitkileri erken meyveye geçmesini sağlıyor. Kuraklık, yaralanmalar, kök salımının durması vb. gibi durumlar bitkiyi strese sokabiliyor. Bu olay hormonların etkisiyle oluşan içgüdüsel bir tepki. Bitki bu şekilde yok olacağının farkına varıyor ve çoğalmak için erkenden çiçeklenmeye geçiyor. Bu şekilde erken ve fazla bir çiçeklenme olsa da meyvelerin ve çiçeklerin kalitesinde büyük bir kayıp söz konusu oluyor. Örneğin bakımsız bir çekirdeksiz üzüm veren asmanın çekirdekli üzüm verebilmesi gibi...

mihrimah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön