agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-12-2013, 11:59   #11851
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Soracağım Konuya bağlı olarak ayrıca bir kaç sorum var,cevaplara göre sonuca bağlamak istiyorum.
Ben bu geçtiğimiz şubat ayında menekşe almaya başladım.Hepsi çiçekli,yetişkin süslü bakımlıydı.Çiçeklenme mayısa kadar sürdü,sonra her biri yaz aylarını sağlıklı,fışkıran yapraklarla geçirdi ama çiçek vermedi.Daha sonra
forumdan okudum eski yaprakları temizledim,saksıları küçültüp toprak değişimi yaptım.Kışa girdik aynı anda.O gündür bu gündür hiç gübre kullanmadım.
Çiçeklerim sağlıklı hastalık çürüme vss.hiç olmadı.Fakat bu günlerde her birinde yan yavrular köksüz şekilde ıkmaya başladı.Sevgili maki'den de nasıl ayrılacaklarını öğrendim.Takip ettim aslında hepsinde şu an aynı yan yavrular çıkmaya başlamış.Genelleme yapacak olursam,bazı sorunları oluştu bu günlerde
a)Sürekli yaprak vermeye devam ediyorlar ancak araya çiçeklenme de girince,göbeklerdeki yapraklar formunu bozmaya başladı.Çiçek **** tomurcuk sapına sıkışan yeni yapraklar kıvrılıyor.**** yaprak çiçek sapına dayanıp ortaları eksik büyüyorlar.Sanki hem çiçeklenip hemde yapraklanma yapınca şaşırmışlar gibi.
b) Çiçeksiz olanlar büyümeye devam ediyor fakat hepsinde yan yavrular oluşmaya başlamış.Sevgili makinin anlattığı konudan yan sürgün olduklarını anladım.Ama neden hepsi birlikte? Bu marketten eve geldikten sonra olan yaşla ilgli bir süreçmi?Bunu ne sıklıkla yapacaklar?Bazıları hem çiçek hem yaprak hemde yan sürgün veriyor.Ama hepsinin formu bozuluyor.
Gübre vermiyorum,toprak yeni, görünürde her şey sağlıklı.

1- Koçtaş vss gibi marketlerden ful çiçekli yapraklı olarak saksıyı aldığımızda,
ortalama bunlar kaç yaşında oluyor?
2-Bu bir yıllık davranış şeklimi?Benim evimde geçirdikleri 8.ay olacak.
Zamanla seralardaki gübre baskısından kurtulurken başlarına gelen yan etkimi?
Çiçeklenmeye ben zorladım,hem ince ufak çiçekler verdiler, bir yandan da ufalan formsuz yapraklar geliyor.Bir yandan da yan sürgünler geliyor.
Bu gidişle tüm yapraklar eğri şekilsiz büyüyecek.Bir kaç fotoğrafla göstereyim.
Burada göbekte kıvrılan 3,4 yaprak var.Ayrıca yeniden çiçeklenmek için tomurcuklarda altta.Büyüdükçe göbek yapraklarını itiyor ve şekillerini bozuyorlar.
bu menekşeyi 2 ay önce aldım,çiçekliydi.Çiçek bitti budadım yeni toprağa koydum.Şimdi yine tomurcuk ve birde yaprak yamulması sorunu oluyor.

Eklenen Resimler

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 12:28   #11852
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Burada ikinci örnek:
1- işaretli yaprak daha önce yine tomurcuk vermiş çiçek açmıştı.Çiçek bu yaprağın ucunu sıkıştırmış, büyürken orası çiçek sapına dayanarak gelişmemişti.Daha sonra çiçek kurudu kestim.Yaprakta böyle kaldı.

2- İşaretli yaprak fotoğrafta belli değil fakat alattaki tomurcuk yüzünde aynı durumda eğridi.Şu an tomurcuk baskı yapıyor,alttan geldikçe bu yaprağı dikleştiriyor.Yaprak yatarak büyümek zorundaydı.Bu yaprak kalktıkça, göbekten gelenlerde de sığamadıkları için zamanla eğrileşme olacak.

3- İşaretli yaprak yine aynı büyürken bir yerlere dayandı.Ucu sıkıştı orası gelişmedi.Yer açmak için göbekten yeni filiz kestim.Bu seferde göbekte aşırı bir yeni yaprak fışkırması oldu.
Bir yandan da altta yeni tomurcuklar oluşuyor.
Ayrıca görünmemiş fotoğrafta ama bunda da yeni yan sürgünler alttan gelmekte.

Genel olarak çiçeklerimin % 70 inde aynı sorun var.Müdahale ettiğmde daha kötü oluyor etmesem önümüzdeki aylarda yeni yaprakarım hep yamuk yumuk eksik biçimsiz olacaklar.
Sorunum nedir

Eklenen Resimler

Eski 03-12-2013, 12:37   #11853
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Zar zor çiçek açtı,ama göbekteki yapraklardan başka bir çiçek tomurcuğu veremedi.Yapraklar ikinci sıra saplara dayandı.Çok dik durmaya başladılar.Onlar dikleştikçe, göbekten gelenler daha çok sıkışıyor.
Daha öncede cinsini bilemediğim çiçek vermeyen menekşemdi.Şimdi daha çok büyüdü.Ağaç gibi davranıyor.Sanki bahçe saksı bitkisi gibi bir hal aldı.
En sevdiğim menekşemdi, neden böyle oldular anlamıyorum

Eklenen Resimler

Eski 03-12-2013, 12:52   #11854
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Buda son örnek,
1- İşaretli yaprak yanındaki tomurcuk sapı büyürken o çiçeğin yaprak ucuna dayanmıştı.Ortadan yılan dili gibi çatal şekilde ikiye bölündü.Her gün birbirlerinden ayırdım ama yaprak çatallı olarak kaldı.Çiçek büyüdü ayrıldılar.
Yaprak bu halde kaldı.
2- işaretli yaprakta aynı mağdur şekilde büyüdü.Yanındaki çiçek büyürken o yaprağı sapıyla ezdi.Ucunu kuruttu.Yaprak ucu böyle kaldı.
Büyümeye devam ediyor .Bu menekşem geçen mayıstan beri açmamıştı.Ben göbek budamıştım, dış yaprakları budamıştım.
8 aydır evimizde. .Budamadan sonra kalan bitki bu çiçekleri verdi fakat yapraklar bu halde.

Eklenen Resimler

Eski 03-12-2013, 23:35   #11855
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
11101 nolu mesajımdaki menekşem yine çok güzel çiçekler veriyor. Ben ancak resmini yükleyebiliyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen mozen : 03-12-2013 saat 23:39 Neden: resim çok küçük
mozen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 07:01   #11856
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
Sevgili asln;

Benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz. Ben de 2 yıllık bir menekşe sever olarak bildiğim kadarıyla bilgilerimi paylaşmak isterim.

Menekşelerin göbekteki yapraklarında olan deformeler bence toprak değişimi sırasında oluşmuş. Ya da ıslak kalmış ve çürümüş. Biz farketmeden zarar verebiliyoruz bazen. Bazen de dediğin gibi çiçek sapları. Ben şu şekilde yapıyorum. Çiçek saplarını yaprakların altında uzarken sapını yavaşça yaprağın yanına esnetiyorum. Böylece çiçek yaprağın arkasında değil de önünde büyüyor. Kıvrılmaları pek göremedim ama sanırım ışık azlığından dolayı ışığa ulaşmaya çalışıyor gibiler.

Yan sürgünlerine gelince, Bazı türler yan sürgün vermeye meyilli oluyorlar. Bendekilerin bazıları hiç yan sürgün vermezken bazıları sürekli çıkartıyor. Ben sürgünlerin biraz büyümesine izin veriyorum. Daha sonra saksıdan çıkarmadan keskin bir bıçakla kesip, perlitte köklendirip toprağa alıyorum. Bazı arkadaşlar yan sürgünlerin kesilmesze çiçek vermesinin azalacağını söylüyorlar. Ben çiçeği kendi haline bırakmaktan yanayım.

Yaprakların dik durmasının sebebi ise az ışık. Bazı menekşeler gelen ışığı az bulabiliyor. O nedenle yapraklarını yukarı kaldırıp ışık almaya çalışıyorlar. Yan yana duran 4 menekşemden bir tanesi bu şekildeydi. Direk camın önüne koyunca bir süre sonra yapraklar indi.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

mozen, maki01, hüzün ve 4 kişi beğendi.
blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 18:29   #11857
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash Mesajı Göster
Sevgili asln;

Benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz. Ben de 2 yıllık bir menekşe sever olarak bildiğim kadarıyla bilgilerimi paylaşmak isterim.

Menekşelerin göbekteki yapraklarında olan deformeler bence toprak değişimi sırasında oluşmuş. Ya da ıslak kalmış ve çürümüş. Biz farketmeden zarar verebiliyoruz bazen. Bazen de dediğin gibi çiçek sapları. Ben şu şekilde yapıyorum. Çiçek saplarını yaprakların altında uzarken sapını yavaşça yaprağın yanına esnetiyorum. Böylece çiçek yaprağın arkasında değil de önünde büyüyor. Kıvrılmaları pek göremedim ama sanırım ışık azlığından dolayı ışığa ulaşmaya çalışıyor gibiler.

Yan sürgünlerine gelince, Bazı türler yan sürgün vermeye meyilli oluyorlar. Bendekilerin bazıları hiç yan sürgün vermezken bazıları sürekli çıkartıyor. Ben sürgünlerin biraz büyümesine izin veriyorum. Daha sonra saksıdan çıkarmadan keskin bir bıçakla kesip, perlitte köklendirip toprağa alıyorum. Bazı arkadaşlar yan sürgünlerin kesilmesze çiçek vermesinin azalacağını söylüyorlar. Ben çiçeği kendi haline bırakmaktan yanayım.

Yaprakların dik durmasının sebebi ise az ışık. Bazı menekşeler gelen ışığı az bulabiliyor. O nedenle yapraklarını yukarı kaldırıp ışık almaya çalışıyorlar. Yan yana duran 4 menekşemden bir tanesi bu şekildeydi. Direk camın önüne koyunca bir süre sonra yapraklar indi.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
çok teşekkür ederim sevgili blaze.

Eski 04-12-2013, 22:25   #11858
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-08-2012
Galeri: 6
2010

Eklenen Resimler

demlichay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2013, 11:12   #11859
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Menekşelerim.

Ve en sonunda menekşelrim beni mutlu etmeye başladı...

Eklenen Resimler

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2013, 12:24   #11860
Ağaç Dostu

sonkez's Avatar

Giriş Tarihi: 28-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
Ve en sonunda menekşelrim beni mutlu etmeye başladı...
Umarım dahada çok mutlu olursun...

eceyıldız beğendi.
sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2013, 12:58   #11861
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Nerdeyse hepsi uykuda iki ay çiçeksiz geçti. Ev ortamının sıcağına aldanıyorum, pencereler direk dışarının soğundan etkileniyor çiçekler üşüyor farkedemiyorum, mümkün olduğu kadar geceleri pencerden uzak tutuyorum çok soğuk var.

Eklenen Resimler

sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2013, 15:50   #11862
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Evet sayın sami ulus,
bende menekşelerimi kalorifer peteğinin üserine koymuştum. Kalorifer tamamen kapalıydı. Iki gündür ara ara çok az, mum ısısı kadar açtım peteği. Sizden aldığım menekşeler ise hala çiçek vermeye devam ediyorlar diğerlerinde çiçek yok.
Bu güzeli de dün akşam avm den aldım. Hiç bu renk menekşem yoktu.

Eklenen Resimler

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 10:16   #11863
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Her gün bakıyorum tomurcuklanan var mı diye

Eklenen Resimler

Eski 07-12-2013, 20:01   #11864
Yeni Üye

gümüş78's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2013
Talking

Sonunda menekşelerim tomurcuklandı. Yaklaşık bir yıl olmuştu dikeli.İnşallah açtıklarını da görebilirim.

Eklenen Resimler

gümüş78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 21:24   #11865
Ağaçsever

Deryya's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2013
Sonunda menekşelerim için şirin bir yer hazırladım ama çeliklerim çürümeye devam edince dayanamayıp koçtaş tan hazır açmışlarını aldım. Nasıl, güzel olmuş değil mi?

Eklenen Resimler

Deryya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2013, 16:11   #11866
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Çelik köklendirme ile ilgili son mesajlarımızı http://www.agaclar.net/forum/afrika-...tm#post1228019 başlığına taşıdım. İlgili başlıkta devam edebiliriz.

asln ve guluş beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2013, 17:52   #11867
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Sulama yaparken yaprak kırmaktan ,saksı devirmekten epey dertliydim.Hem damlalık gibi azıcık damlatan, hemde aralara bucaklara giren endoskopik bir sulama aparatı yaptım.Artık yaprak kaldırmaya gerek kalmıyor.Aynı derdi olan arkadaşlara yardımı olur belki.

Eklenen Resimler

Eski 11-12-2013, 10:32   #11868
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Soğukların başlamasıyla üşüyen menekşelerim için endişe duyuyorum.Garip bir şey gözlemlesem size hemen danışıyorum.Ekteki menekşem kıştan önce eylülde toprak yenileyip ,saksı değiştirdiğim.
O gün bu gündür bir sorunu yok.Fakat yaprakların rengi değişmeye başladı.Saplar daha kırmızı oldu, dış yapraklar sarımsı ve göbekleri kırmızı kahverengi.
Göbektekiler ise, burda açık çıkmış,daha koyu ve sert.Sanki iki farklı bitki var saksıda.
Yaprakların hepsi sert, yumuşama erime vss. yok.
Ayrıca uyuklama haline girmiş gibi davransa da ,çiçek tomurcuğu vermeye hazırlanıyor gibi.
1- Bu eski yaprakları keseyimmi? Kış ve soğuk küsmesine sebep olurmu?
2- 2 ay önce saksı ufaltıp toprak değişimi yaptığımdan beri, kökle uğraşacaklarına hepsi yeni yaprak ve çiçek verme eğilimine girdi.Bir yandan da soğuktan etkilenip uyuklar gibiler.Bu normal mi?Tam kış ortası perişan olup hırpalanırlar mı?

Eklenen Resimler

maki01 beğendi.
Eski 11-12-2013, 11:00   #11869
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Kış için çözüm aradığım yeni torf bardak denemelerim çok başarılı sonuç veriyor.Bu topraklı olan bardak.Toprak talaş sphagnumdan daha geç kuruyor.Bir hafta olmadı sulayalı,kuruma belirtisi gösteriyor.Kış için 2-3 aylık kök çürümesi ıslaklık sorunu günleri bu bardakla atlatılabilir.Köklendirme ve çelik yapılabilir.Sonra saksıya alabiliriz.Bu sabah sadece 4 saat güneş gördü kurumaya başladı.
Toprakta bardakla paralel olarak kuruma gösteriyor.
Bitki bu bardakta bir şeyi seviyor,Tomurcuklar yükseldi.
Bebekken bozduğum yaprak var görünüyor, böyle kalacak sanırım.Bırakayımmı alayımmı?

Eklenen Resimler

Eski 11-12-2013, 11:15   #11870
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Torf bardak 2 denemesi.Bu bardakta ise ortam olarak talaş gibi olan sphagnum parçaları kullandım.Serada olan bardağı geçen mesajımdan sonra cam kenarına koydum,dışındaki mantarlar yok oldu, bardak kurudu,ortam susuz kaldı.
Fotoğraftan sonra suladım,yaprağın durumu iyi.Gözlemledikçe fotoğraf ekleyeceğim.

Eklenen Resimler

İremsıla ve maki01 beğendi.
Eski 11-12-2013, 11:54   #11871
Ağaçsever

Deryya's Avatar

Sayın asln, saksıların altındaki perlit mi? sulamayı perlitten mi yapıyorsunuz.?

Eski 11-12-2013, 12:00   #11872
Ağaçsever

Deryya's Avatar

sayın fatitoo menekşeleriniz peteğin üzerinde yaprakları yanmıyor mu. Ben cesaret edemiyorum koymaya, ama sizinkiler maşallah çok güzeller.

fatitoo beğendi.
Eski 11-12-2013, 13:22   #11873
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Deryya Mesajı Göster
sayın fatitoo menekşeleriniz peteğin üzerinde yaprakları yanmıyor mu. Ben cesaret edemiyorum koymaya, ama sizinkiler maşallah çok güzeller.
Petek kapalı durumda sevgili Deryya

Eski 11-12-2013, 13:28   #11874
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Deryya Mesajı Göster
Sayın asln, saksıların altındaki perlit mi? sulamayı perlitten mi yapıyorsunuz.?
Sevgili derya,
Alttakiler yazın klima ve sıcakta nemsiz kalmaması için ıslattığım perlit ve kedi kumu karışımı.Yazın onları ıslatıyorum.Kışın ıslatmıyorum.Kışın sadece dekor olarak kalıyor.Sulama şu an saksılardan yapıyorum.

Eski 11-12-2013, 13:45   #11875
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-01-2009
Sn asln bence yaprakların sararması besin yetersizliği. Ben onu farkettiğimde toprağını değiştirip(verimsiz olduğunu düşünerek) saksısını büyütüyorum.. Mesela şu an bakalım sonuç ne olacak diye beklettiğim sararan menekeşelerim var. Devam ediyor sararmaya sapsarı oluyor sadece göbek kısmı yeşil kalıyor. Bence sessiz kalmayın..

asln beğendi.
kazım80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 13:50   #11876
Ağaç Dostu

günebakan's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2008
Bunlarda benim yapraktan yetiştirdiğim menekşelerim

Name:  1384009_651704721528878_1534094690_n.jpg
Views: 1294
Size:  55.0 KB

Name:  1395346_651704701528880_733837274_n.jpg
Views: 1238
Size:  58.7 KB

Name:  1475834_676377102394973_746066987_n.jpg
Views: 1271
Size:  64.1 KB

Name:  1455023_676377115728305_506802024_n.jpg
Views: 1236
Size:  65.1 KB

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 16:16   #11877
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili asln,

Menekeşlerinize gösterdiğiniz özen ve ilgi için öncelikle kutluyorum sizi. Fotoğrafını eklediğiniz tüm menekşeleriniz sağlıklı ve güzel ve de sorunsuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
1- Bu eski yaprakları keseyimmi? Kış ve soğuk küsmesine sebep olurmu?
Göbekteki yaprakların büyümesini beklemenizi öneririm. Dış yapraklar sararıp/yumuşayarak, çürüme belirtisi göstermeden kesmeniz gerekmiyor. Güzel ve sağlıklı yapraklar, hala fotosentezle göbekteki yapraklara da besin takviyesi yapacak durumdalar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
2- 2 ay önce saksı ufaltıp toprak değişimi yaptığımdan beri, kökle uğraşacaklarına hepsi yeni yaprak ve çiçek verme eğilimine girdi.Bir yandan da soğuktan etkilenip uyuklar gibiler.Bu normal mi?Tam kış ortası perişan olup hırpalanırlar mı?
Oda sıcaklığı 8-10 derecenin altına düşmediği sürece endişelenmeyin. Keyfi yerinde olmasa çiçek vermezdi.

Dışardaki soğuktan etkilenmemesi için pencerelerden uzaklaştırmakta fayda var.

Düzenleyen maki01 : 11-12-2013 saat 16:29 Neden: Son cümle eklendi.
Eski 11-12-2013, 22:41   #11878
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili asln,

Ben de menekşemi kaybetmek üzereyken tanıştım agaclar.net'le. O günlerde bana da benden önce üye olan deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olmuşlardı. Aslında hep birlikte geliştiriyorz dağarcığımızı, birbirimizden öğrenerek ve birbirimize öğreterek

Yaşadığımız şehirlerin iklimlerinin birbirine yakın olması nedeniyle menekşelerimizin durumu benzerlik gösteriyor. Benim menekşelerim de erken ilkbahar ve geç sonbaharda çiçeklenmeye başlıyorlar.

Bugünki halleri

Name:  IMG_2341.jpg
Views: 1170
Size:  23.5 KB

Name:  IMG_2342.jpg
Views: 1150
Size:  27.8 KB

Name:  IMG_2343.jpg
Views: 1159
Size:  38.6 KB

Name:  IMG_2344.jpg
Views: 1138
Size:  33.2 KB

Name:  IMG_2345.jpg
Views: 1149
Size:  25.6 KB

Eski 12-12-2013, 10:09   #11879
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Harika görünüyorlar sevgili maki, hayran oldum.Benim daha bu kadar büyüyen menekşem yok.Umarım olur .
Dün gece kapalı ahşap seramdaki hiç dokunmadığım çeliklerimi dışarı çıkarttım.Yaklaşık 2 ayı geçkin dokunmamıştım.
Kabı çıkarıp masaya aldığımda toprağı kaşıkla karıştırırken parfümlerde kullanılan sandal ağacı,baharat tarzı büyüleyici bir koku yayıldı.Toprak kurumuştu bir bakayım demiştim.Yüzeyinde veya altta normal olmayan hiç bir şey yoktu.
Toprağın hangi paketten olduğunu unuttum.Bir kısım sayın meneşecibaba' dan gelen, bir kısmı koç taştan aldığım.Ama hangisi hatırlamıyorum.
Koku uzun süre dağıldı.Parfüm olsa satın alırdım öyle hoştuki anlatamam.
Mis kokusu dediğimiz harika bir şeydi.
Bu ne olabilir acaba? O topraktaki böyle güzel kokan malzeme nedir?
Elimdeki tüm toprakları araştırdım.Bildik torf kokusu.Bu değişim serada kapalı kalarak olmuş.
Bir çeşit mantarmı desem görünmüyordu.
Hiç başınıza geldimi?

Eski 12-12-2013, 15:18   #11880
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Ramblin Sunshine (Menekşecibaba koleksiyonundan)

Eklenen Resimler

kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025