agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-11-2013, 06:58   #11821
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
Herkese günaydın. Bu menekşeyi Bauhaus'tan aldım. Bu renk menekşelerin hepsinin çiçeklerinde küflenme ve dökülme vardı. Aslında almamam gerekirdi ama rengi ve cinsi çok hoşuma gitti. İkinci resimde çiçeğin poleninde oluşan küf belli oluyor. Yapraklarda bir şey yok. Ancak çiçekler soluk ve boyunları bükük.

Ben bunu nasıl canlandırırım. Tavsiyeleriniz nedir?

Name:  fotoğraf 1.jpg
Views: 1014
Size:  48.5 KB

Name:  fotoğraf 2.jpg
Views: 995
Size:  41.7 KB

Düzenleyen blaze ash : 26-11-2013 saat 21:48 Neden: Yazım Yanlışı
blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 07:29   #11822
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Benim tavsiyem
Saksıyı koyduğunuz beyaz kaptan çıkartın yalnız kalan saksıyı bol ışıklı bir
yere saksının da altına kağıt havlu koyup bekleyiniz
Kağıt ıslanırsa sık sık değiştirin sakın sulamayınız
Yapraklarda sertleşme olursa vaziyet iyi , şayet olmazsa yapacak bir şey yok
İyi günler

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 07:46   #11823
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Sayın ahmeter;
Çiçek yapraklarında yumuşama yok. Toprağı da çok az nemli. Peçete koymuştum alınca ama su gelmedi. Sanırım havasızlıktan olmuş. Dediğiniz gibi güneş alırsa düzelecek. Ama 2 gündür hava kapalı, güneş yüzünü göstermiyor ki!

ahmeter ve SUDEM beğendi.
Eski 26-11-2013, 13:40   #11824
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Aynı yaprak çeliğinden ürettiğim iki kardeş fidelerin farklı renkte açmaları. Üst soldaki Sayın Fetitoo'ya verdiğim sade pembe açtı, bendeki kardeşi pembe-beyaz açtı. İlk çiçek açmaları

Eklenen Resimler

sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 15:01   #11825
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
İkinci çiçeklenmeleri daha farklı olabilir sevgili sami ulus.

Özellikle hibrit menekşelerden yaprak çeliği ile üretilen menekşelerin çiçeği tam olarak ikinci çiçeklenmelerinde tür özelliğini taşıyabiliyor. İkinci çiçeklenmede de taşıdıkları genler nedeniyle anaç bitkiden farklı renk ve şekilde çiçek vermişlerse o türün "SPORT"u olarak adlanrırıyorlar. Bazen sport olanlar anaçlardan çok daha güzel ya da özel bir türün ortaya çıkmasını sağlayabiliyor.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 15:50   #11826
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

iyi bayramlar

Bir tek saksı menekşem olsun ama çiçeğinin rengi , AL , olsun

Eklenen Resimler

Eski 26-11-2013, 16:32   #11827
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash Mesajı Göster
AHErkese günaydın. Bu menekşeyi Bauhaus'tan aldım. Bu renk menekşelerin hepsinin çiçeklerinde küflenme ve dökülme vardı. Aslında almamam gerekirdi ama rengi ve cinsi çok hoşuma gitti. İkinci resimde çiçeğin poleninde oluşan küf belli oluyor. Yapraklarda bir şey yok. Ancak çiçekler soluk ve boyunları bükük.

Ben bunu nasıl canlandırırım. Tavsiyeleriniz nedir?
Çok güzel ve özel bir tür yakalamışsın sevgili blaze ash, ben de görsem kesinlikle alırdım. Güzel günlerde büyütün.

Küf için oksijenli su karışımını ( 1 litre suya, 2 yemek kaşığı oksijenli su ) önce bir yaprak/çiçeğe püskürterek 1 gün olası olumsuz etkileri gözlemlemek için beklemenizi , sorun yoksa tüm bitkiye uyguamanızı ve sonraki sulamada da aynı karışımı kullanmanızı öneririm.

Ve tabii hemen bir iki çelik almanızı

Eski 26-11-2013, 21:58   #11828
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Çok güzel ve özel bir tür yakalamışsın sevgili blaze ash, ben de görsem kesinlikle alırdım. Güzel günlerde büyütün.

Küf için oksijenli su karışımını ( 1 litre suya, 2 yemek kasşığı oksijenli su ) önce bir yaprak/çiçeğe püskürterek 1 gün olası olumsuz etkileri gözlemlemek için beklemenizi , sorun yoksa tüm bitkiye uyguamanızı ve sonraki sulamada da aynı karışımı kullanmanızı öneririm.

Ve tabii hemen bir iki çelik almanızı
Normalde bu halde menekşe almam ama dediğim gibi bu türü kaçırmak istemedim. Hatta iki tane aldım. Birisi daha sağlam sanki. Çelik aldım. Şimdi beklemedeyim. Toprağını kurumaya yakın sulamayı düşünüyorum. Güneş açsa, güneşte bekletcem ama kaç gündür yok. Oksijenli suyu deneyeyim yarın.

maki01 ve eceyıldız beğendi.
Eski 27-11-2013, 07:23   #11829
Ağaç Dostu

SUDEM's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2013
Sayın Ahmeterin menekşesinin altındaki su neden o şekilde duruyor.Bunun bir amacı ve anlamı olmalı.Menekşe standı başlığındaki o güzelim menekşeler de hep bu şekilde kap üstünde saksı şeklindeydi..Ahmeter açıklarmısınız?Merak ettim.Bilginizden faydalanmak isterim.

SUDEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 10:54   #11830
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM Mesajı Göster
Sayın Ahmeterin menekşesinin altındaki su neden o şekilde duruyor.Bunun bir amacı ve anlamı olmalı.Menekşe standı başlığındaki o güzelim menekşeler de hep bu şekilde kap üstünde saksı şeklindeydi..Ahmeter açıklarmısınız?Merak ettim.Bilginizden faydalanmak isterim.
Sayın SUDEM; http://www.agaclar.net/forum/afrika-...ntha/23486.htm buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

maki01 ve eceyıldız beğendi.
Eski 27-11-2013, 12:09   #11831
Ağaç Dostu

SUDEM's Avatar

vay be daha neler öğreneceğim.aylardır yavrulamayan ama çürüyüpte kaybolmayan yapraklarım var.hemen onlarda deneyeceğim.inşallah sonuç güzel olur.

Eski 27-11-2013, 13:30   #11832
Ağaç Dostu

ezgigül's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2012
Sevgili SUDEM, fitilli sulamada fitilleri saksının en dibine baştan koymanız gerekirdi. Sizin çelikler aylardır bozulmamışlarsa yakında yavru verirler zaten. Şimdi yerinden oynatırsanız bozulurlar. Çünkü tüm toprağı boşaltmanız gerekecek. Onlar öylece kalsın, yeni denemelerinizi fitilliyle yapın bence

ezgigül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 14:01   #11833
Ağaç Dostu

SUDEM's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezgigül Mesajı Göster
Sevgili SUDEM, fitilli sulamada fitilleri saksının en dibine baştan koymanız gerekirdi. Sizin çelikler aylardır bozulmamışlarsa yakında yavru verirler zaten. Şimdi yerinden oynatırsanız bozulurlar. Çünkü tüm toprağı boşaltmanız gerekecek. Onlar öylece kalsın, yeni denemelerinizi fitilliyle yapın bence
tamam.bu öneriyi dikkate alacağım.fitilin bir ucu saksının üstünden çıkmak durumunda mı?yoksa toprak içinde mi kalacak?

Eski 27-11-2013, 14:02   #11834
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezgigül Mesajı Göster
Fitil uygulamak için toprağı boşaltmanız gerekmiyor sevgili ezgigül. Saksı altındaki deliklerden dantel tığı gibi bir malzeme ile girip, üsteki fitili aşağıya doğru çekebilirsin.

Ya da büyük bir iğneye fitili takıp, yine alttan çekmeniz sorun yaratmaz.

Trende, garlarda elinde bir torba ile dikiş malzemelerinin olduğu paketleri satan insanlar var. O paketlerdeki en büyük boy iğne bu iş için ideal. Adana'da bu iğneler çuvaldız olarak bilinir, telis çuvallarının dikişininde kullandığı için herhalde

Eski 27-11-2013, 14:58   #11835
Ağaç Dostu

ezgigül's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2012
evet biraz uğraştırıcı olur ama denenebilir. Ama aylardır yavrulaması beklenen yavrularda ben o riski almazdım

eceyıldız beğendi.
ezgigül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 08:42   #11836
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Arkadaşlar çiçeklenmeye başlayan ve açan menekşelerim çiçekleri soğuktan etkilenir mi. Burada havalar birden soğudu ve menekşelerim az da olsa sabah güneşi gören tek penceremin önünde duruyorlar diğer oda ve pencerelerde bahara kadar güneş yok ama burada da soğuk 10 derece altına düşmez daha, sizce ne yepmalıyım şimdiki yerlerinde çok mutlu görünüyorlar. Soğuk hava tomurcuk ve çiçekleri etkiler mi?

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 10:43   #11837
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
Arkadaşlar çiçeklenmeye başlayan ve açan menekşelerim çiçekleri soğuktan etkilenir mi. Burada havalar birden soğudu ve menekşelerim az da olsa sabah güneşi gören tek penceremin önünde duruyorlar diğer oda ve pencerelerde bahara kadar güneş yok ama burada da soğuk 10 derece altına düşmez daha, sizce ne yepmalıyım şimdiki yerlerinde çok mutlu görünüyorlar. Soğuk hava tomurcuk ve çiçekleri etkiler mi?
Evet Eceyıldız maalesef etkilenir. Kış aylarında menekşeler dinlenme sürecine girerler. Hava sıcaklığı 12 derece altında tehlike çanları çalmaya başlar. gece gündüz sıcaklık farkı fazla olursa(benim en sık yaşadığım sorundur.) yine olumsuz etkileniyorlar.
Eğer becerebilirsem, bir raf sistemiyle ışıklandırma ve zemin ısıtma düşünüyorum. Soğuk ve ışıksız Eskişehir kışı için....

kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 10:57   #11838
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
O zaman daha sorun yok benim için Sayın Kadiryaşar, burada hava 12 dereceye ancak aralığın ortalarından sonra düşer, Ocak sonu da ısınmaya başlar. geçen sene de kışı aynı yerde geçirdiler rahat bir kıştı onlar için, yalnız geçen yıl çiçekli değillerdi. Benim korkum tomurcuk ve çiçekler için çünkü bu sene yeterince çiçeklenmediler diğer yıllara göre, şimdi bu tomurcuklara bişey olursa da çok üzülürüm.

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 11:36   #11839
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
O zaman daha sorun yok benim için Sayın Kadiryaşar, burada hava 12 dereceye ancak aralığın ortalarından sonra düşer, Ocak sonu da ısınmaya başlar. geçen sene de kışı aynı yerde geçirdiler rahat bir kıştı onlar için, yalnız geçen yıl çiçekli değillerdi. Benim korkum tomurcuk ve çiçekler için çünkü bu sene yeterince çiçeklenmediler diğer yıllara göre, şimdi bu tomurcuklara bişey olursa da çok üzülürüm.
Aynı şeyleri tekrar edeceğiz ama gerekli. Menekşe için ideal sıcaklık 20-25 derecedir. Altında kendini dinlendirmeye geçer..

Eski 28-11-2013, 19:39   #11840
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

İsimlerini saksıya yazmıyorum

Herhalde pazara kadar açar ışıkta yetişiyor hangi renk çıkacak heyecanı kafi yaz başı çelik yapmıştım

Eklenen Resimler

Eski 30-11-2013, 15:24   #11841
Ağaçsever

Deryya's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2013
o kadar menekşe çeliği diktim. yavrularım oldu. Kimi öldü, kimi yaşam savaşı veriyor, ancak 3 tanesini açtırabildim.

Eklenen Resimler

Deryya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2013, 19:49   #11842
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter Mesajı Göster
İthal menekşenin üzerinde yetiştirme talimatı
1 öneriye laf yok 2 ve 3 pek aklım kesmedi
Haftada en az 2 kez sulanmalıdır diyor. Biraz fazla değil mi?

eceyıldız beğendi.
fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2013, 20:01   #11843
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Bana kalırsada 2 defa hele kış mevsiminde fazla zaten bitki su isteyini kendisi belli ediyor bakıyorsunuz yapraklar hafif eğilmiş veya yapraklara elle dokunduğunuz da bir yumuşaklık hissediyorsunuz
Zamanla elinizin işaret parmağını saksıdaki toprağa değdirdiğinizde anlamış oluyosunuz
Bu gün bir markette 2 liraya menekşe vardı hemde ithal saksı su içinde
İyi günler

Eski 02-12-2013, 01:30   #11844
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Evet, yavru yani yan sürgün.

Yan sürgünler biraz büyümesi beklenerek anneden köksüz olarak ayırıp, köklendirilebilir ancak anne bitkinin besinine ortak olacağı için çok tercih edilen bir çoğaltma yöntemi değil sevgili asln. Trail türü menekşeler dışında genellikle fazla büyümesine izin verilmeden koparılır.

Yan ya da tepe sürgünden yetiştirme daha çok yaprak çeliğinden çoğaltılamayan chimera ( Çiçeklerinde dikey olarak farklı renkler vardır. ) diye sınıflandırılan türlerde uygulanır.

Eski 02-12-2013, 15:36   #11845
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Toprak içinde çürümesi bakteri oluşmasına neden olabilir sevgili asln, eğer dikeli 1-2 günden fazla olmadıysa toprağı boşaltıp, toprak içinde kalan sürgünü almanızı öneririm.

Yan sürgünleri cımbız ya da temin edebilirseniz uzun pensle almak rahat oluyor. Ben uzun bir cımbız bulup, bu işe ayırdım. Her kullanımdan sonra alkol ya da kolonyalı pamukla dezenfekte ediyorum.

kadiryasar ve asln beğendi.
Eski 02-12-2013, 18:02   #11846
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
Sevgili maki,
Kökü olmadığını fark edene kadar sağlam büyük yaprakları kırdım. Yinede oradan cıkaramadım.
Dikerkende bu minik yaprak gurubunun ikisini kırdım.
Yetmedi birde toprağın altında kaldılar.
Bu menekşe yana doğru yelpaze şeklinde büyüyor. Çanak gibi.
Saksıya yerleştirmek zorladı.
Yavruları dışarda bırakınca kökte dışarıda kaldı.
Bende yavruları da gömdüm.
Simdi ne yapmalıyım?
Bunları keserek mi alalım?
**** bırakalım topraktan çürümeden cikarlarsa 6 ay sonraki saksı
Değişimine mi kalsın?
Uzun ve Yapraksız Gövdeler başlıklı mesajdaki videonun 2:50 saniyesinde gösterdiği gibi toprağında altında kalacak gövde üzerinde kopan yaprakların kalıntılarını bir bıçakla kazırsanız daha kısa sürede köklenme sağlarsınız...

maki01 ve asln beğendi.
Eski 02-12-2013, 18:06   #11847
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

NOID Menekşeler

Bir menekşeyi NOID etiketlerken kendimi çocuğuna kimlik çıkartamamış bir baba gibi hissediyorum.. Hiç hoş değil...

Eklenen Resimler

Eski 02-12-2013, 18:57   #11848
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Saim Ergin

Eklenen Resimler

Eski 02-12-2013, 19:13   #11849
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Saim Ergin

Eklenen Resimler

Eski 03-12-2013, 08:53   #11850
Ağaç Dostu

yigit666's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2009
Ness orange pekoe

Name:  IMG_0978.jpg
Views: 1117
Size:  61.3 KB

yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025