Soracağım Konuya bağlı olarak ayrıca bir kaç sorum var,cevaplara göre sonuca bağlamak istiyorum.
Ben bu geçtiğimiz şubat ayında menekşe almaya başladım.Hepsi çiçekli,yetişkin süslü bakımlıydı.Çiçeklenme mayısa kadar sürdü,sonra her biri yaz aylarını sağlıklı,fışkıran yapraklarla geçirdi ama çiçek vermedi.Daha sonra
forumdan okudum eski yaprakları temizledim,saksıları küçültüp toprak değişimi yaptım.Kışa girdik aynı anda.O gündür bu gündür hiç gübre kullanmadım.
Çiçeklerim sağlıklı hastalık çürüme vss.hiç olmadı.Fakat bu günlerde her birinde yan yavrular köksüz şekilde ıkmaya başladı.Sevgili maki'den de nasıl ayrılacaklarını öğrendim.Takip ettim aslında hepsinde şu an aynı yan yavrular çıkmaya başlamış.Genelleme yapacak olursam,bazı sorunları oluştu bu günlerde
a)Sürekli yaprak vermeye devam ediyorlar ancak araya çiçeklenme de girince,göbeklerdeki yapraklar formunu bozmaya başladı.Çiçek **** tomurcuk sapına sıkışan yeni yapraklar kıvrılıyor.**** yaprak çiçek sapına dayanıp ortaları eksik büyüyorlar.Sanki hem çiçeklenip hemde yapraklanma yapınca şaşırmışlar gibi.
b) Çiçeksiz olanlar büyümeye devam ediyor fakat hepsinde yan yavrular oluşmaya başlamış.Sevgili makinin anlattığı konudan yan sürgün olduklarını anladım.Ama neden hepsi birlikte? Bu marketten eve geldikten sonra olan yaşla ilgli bir süreçmi?Bunu ne sıklıkla yapacaklar?Bazıları hem çiçek hem yaprak hemde yan sürgün veriyor.Ama hepsinin formu bozuluyor.
Gübre vermiyorum,toprak yeni, görünürde her şey sağlıklı.
1- Koçtaş vss gibi marketlerden ful çiçekli yapraklı olarak saksıyı aldığımızda,
ortalama bunlar kaç yaşında oluyor?
2-Bu bir yıllık davranış şeklimi?Benim evimde geçirdikleri 8.ay olacak.
Zamanla seralardaki gübre baskısından kurtulurken başlarına gelen yan etkimi?
Çiçeklenmeye ben zorladım,hem ince ufak çiçekler verdiler, bir yandan da ufalan formsuz yapraklar geliyor.Bir yandan da yan sürgünler geliyor.
Bu gidişle tüm yapraklar eğri şekilsiz büyüyecek.Bir kaç fotoğrafla göstereyim.
Burada göbekte kıvrılan 3,4 yaprak var.Ayrıca yeniden çiçeklenmek için tomurcuklarda altta.Büyüdükçe göbek yapraklarını itiyor ve şekillerini bozuyorlar.
bu menekşeyi 2 ay önce aldım,çiçekliydi.Çiçek bitti budadım yeni toprağa koydum.Şimdi yine tomurcuk ve birde yaprak yamulması sorunu oluyor.
|