View Single Post
Eski 04-12-2013, 07:01   #11856
blaze ash
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Sevgili asln;

Benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz. Ben de 2 yıllık bir menekşe sever olarak bildiğim kadarıyla bilgilerimi paylaşmak isterim.

Menekşelerin göbekteki yapraklarında olan deformeler bence toprak değişimi sırasında oluşmuş. Ya da ıslak kalmış ve çürümüş. Biz farketmeden zarar verebiliyoruz bazen. Bazen de dediğin gibi çiçek sapları. Ben şu şekilde yapıyorum. Çiçek saplarını yaprakların altında uzarken sapını yavaşça yaprağın yanına esnetiyorum. Böylece çiçek yaprağın arkasında değil de önünde büyüyor. Kıvrılmaları pek göremedim ama sanırım ışık azlığından dolayı ışığa ulaşmaya çalışıyor gibiler.

Yan sürgünlerine gelince, Bazı türler yan sürgün vermeye meyilli oluyorlar. Bendekilerin bazıları hiç yan sürgün vermezken bazıları sürekli çıkartıyor. Ben sürgünlerin biraz büyümesine izin veriyorum. Daha sonra saksıdan çıkarmadan keskin bir bıçakla kesip, perlitte köklendirip toprağa alıyorum. Bazı arkadaşlar yan sürgünlerin kesilmesze çiçek vermesinin azalacağını söylüyorlar. Ben çiçeği kendi haline bırakmaktan yanayım.

Yaprakların dik durmasının sebebi ise az ışık. Bazı menekşeler gelen ışığı az bulabiliyor. O nedenle yapraklarını yukarı kaldırıp ışık almaya çalışıyorlar. Yan yana duran 4 menekşemden bir tanesi bu şekildeydi. Direk camın önüne koyunca bir süre sonra yapraklar indi.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön