agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-07-2013, 22:16   #1
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Name:  IMG_0936.jpg
Views: 1363
Size:  46.1 KB

ahmeter Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2013, 15:23   #2
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Saintpaulia

Eklenen Resimler

Eski 10-07-2013, 21:17   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-11-2012
Merhaba... Fotoğraflarını yüklediğim 1. fotoğraftaki eflatun-beyaz ebruli menekşem, yaprak ayıklamasından ve çiçeklerini dökdükten sonra düz eflatun renk açmaya başladı. Beyaz kısım ortasında ince bir halka şeklinde kaldı. Son hali 2. fotoğraf. Menekşelerin ortam koşullarına ya da müdehaleye göre çiçeklerinin rengi değişir mi? Herhangi bir fikri olan?

Eklenen Resimler

tulypa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2013, 14:52   #4
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Saintpaulia

Eklenen Resimler

Eski 21-10-2013, 19:19   #5
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Tatil için 9 gün yoktum evde. Bir geldim ki Sayın Sami Ulus un verdiği menekşeler tomurcuklanmışlar.Sanırım Sami Ulus farkı Diğerlerinde ve ofistekilerde hala hareket yok, belki ofistekileri de eve getiririm...

Eklenen Resimler

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2013, 09:49   #6
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo Mesajı Göster
Tatil için 9 gün yoktum evde. Bir geldim ki Sayın Sami Ulus un verdiği menekşeler tomurcuklanmışlar.Sanırım Sami Ulus farkı Diğerlerinde ve ofistekilerde hala hareket yok, belki ofistekileri de eve getiririm...
Fetitoo Hanım fark benden kaynaklanmıyor; çiçek açmak için uygun ortam oluşmuş malum mevsim güzel gidiyor. Bol çiçekli günler dilerim.

sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 14:01   #7
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
Fotoğrafta gördüğünüz menekşem geçen sene aldığımda bu yükseklikten alçaktı.Çiçekli olarak aldım, 1 ay kadar sürekli çiçekler açık kaldı ve sonra yazı geçirdi, o günden itibaren hiç çiçek açmadı.Fakat yemyeşil sağlıklı yapraklarla marul gibi büyümeye devam etti.Bu süre zarfında saksısı biraz büyüktü.Forumdan okuduktan sonra bütün saksılarımı ufalttım,bununkinide gördüğünüz kadar küçülttüm.
Dıştan eski yapraklarını da budadım.15 Gün önce bunları yaptıktan sonra fotoğraftaki minik çiçek tomurcuğunu bir hafta önce verdi.
Tomurcuk bu boyda kaldı ve inatçı marulum yine yaprak vermeye başladı.
Diğerleri ise 2, 3 tomurcukta ve tomurcuklarda büyümeye devam ediyor, açacaklar sanırım.
Sorum şu: Marulum neden bu kadar inatçı? Çok sağlıklı, böcek, hastalık vss yok geçen yıldan beri.
Saksıda ufaldı, toprağıda sayın menekşecibabanın karışımıdır.Yeniledim.
Tomurcuk neden büyümeyi durdurmuş olabilir acaba?
İkinci sorum, yaprakları tek farklı olan menekşem budur.Yapraklar düz kenarlı, yukarı doğru, kürek gibi yayvan ve damla şeklinde saplar uzun, boy yüksek, çiçek rengi beyaz, çiçekleri fırfırsız yuvarlak ve bol açmıştı.
Bunun cinsi nedir tahmin edebilirmisiniz?
Sayın asln çiçekleri her koydugunuz yerin sıcaklık, ışık, ısı, nem vede birçoğumuzun dikkate almadıgı hava akımı vardır. Çiçekler bulundukları yerlerin bu saydığımız durumlarda değişiklik olursa, değişikliğin azlığı veya çokluğuna göre tepki veriyor. Bu tepkiler hızla yaprak açma, ardından çiçek açma şeklinde olduğu gibi. Aşırı degişimler çiçegi kaybetmemize kadar gider. Örneğin ışık az gelirse yaprak yatık olur. direk güneşe maruz kalırsa yapraklar yanar kurur. Işık çok aydınlık vaziyette ise yapraklar dik konum almaya başlar(Çiçegin cinsine görede değişebilir) Bu yüzden saksı yerini hatta yönünü dahi fazla degiştirmemek lazım. sulamada düzenli olmak lazım, havaların durumuna göre azaltılıp çogaltılabilir ama düzenli olmalı. Ben tecrübelerimi aktardım, burada mükemmel bilgileri ile benide yönlendirip iyi bir menekşeci yapan kıymetli üyelerimizin ilmi yönleri ile anlattıkları bilgileride mevcut sıkılmazsanız gerideki sayfalarda okuyabilirsiniz. Bol çiçekli günler dilerim efendim.

Düzenleyen sami ulus : 07-11-2013 saat 15:39
sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 11:46   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2012
Galeri: 6
Alıntı:
1 Ay önce saksı küçülttüm, yeni toprak ile tekrar diktim, budama yaptım.Her şey yolunda görünüyor,fakat gördüğünüz sarı leke nedir dün fark ettim?
2 Ay önce aldığım yeni menekşelerden birinde, 6 aydır baktığım evdekilerden birinde olmak üzere,bunun gibi 2 menekşenin daha birer yaprağında nokta kadar sarı leke var.
Sebebi ne olabilir?
Sayın asln; benim de bir kaç menekşemde aynı şey var. Sağlıkları yerindeyse önemsenecek bir şey olmadığını düşünüyorum. Ama bu lekeler çoğalırsa, bunun soğuk su ile sulanmasından dolayı olduğunu siteden öğrenmiştim. Bu alttaki menekşemin yaprakları çok lekelendi mesela. Sanırım soğuk su ile suladım.

Eklenen Resimler

Emine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 12:48   #9
Ağaç Dostu

hüzün's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2009
sahip olduğum en büyük menekşe

sizce yapraklarında azaltma yapmam gerekir mi?

Eklenen Resimler

hüzün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 11:52   #10
Ağaç Dostu

Alıntı:
İkinci sorum, İkinci sıra gibi görüyorum, sizinde gördüğünüz burdaki yeni minik yaprak büyüme yaprağımıdır?
Yoksa az daha büyüsün kesecekmiyim, lüzümsuz bir yaprakmıdır?
Genelde buradan yaprak vermesi normalmi? Bazı menekşelerimde saksı değişiminden sonra ve budamadan sonra bu sıradan yaprak çıkmaya başladı.
Bunların büyümesine izin vereyimmi?
Üstteki fotoğraftaki yeni bir köke benziyor. Eğer yeni kök değilse, ve de arsız (Trailling) menekşe değilse, önemsiz bir yapraktır sanırım.

Eski 11-11-2013, 13:49   #11
Ağaç Dostu

Alıntı:
Yine 1 ay önce küçülterek saksı değişimi,yeni toprak ve gördüğünüz göbekteki yaprakları budama yaparak çiçek açtırmayı denedim.Bu yeni yapraklar kestiğim yerden yine çıkmaya başladı,tomurcuk çiçek yok.Burada soracağım, minik yaprak neden eğri oldu acaba?
Kökleri yıkarken elim değdi bir kaç kez.Dokunmamalımıyım bunlar yeni çıkarken? Bir kaç menekşemde de böyle eğri biçimsiz yapraklar gelmeye başladı.sebebini anlatırmısınız?
Sayın asln; göbekteki yaprakları budayarak çiçeğe zorlama yöntemini okuduktan sonra ben de uygulamıştım fakat bilgiyi yanlış okuduğumu budadıkdan sonra farkettim ki; tam göbekteki yaprakları değil, göbeğin etrafındaki taze yaprakları budamak gerekiyormuş. Sanırım sizde aynı hataya düşmüşsünüz, tam göbektekileri koparmışsınız. Üzerine bir de,sanırım sularken su göbeğe gelince yaprak bu şekli almış. Göbekteki yapraklara su gelince bir hoş büyüyorlar çünkü. Benim kızımda aynı durumda;

Eklenen Resimler

Eski 11-11-2013, 16:51   #12
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emine Mesajı Göster
Sayın asln; göbekteki yaprakları budayarak çiçeğe zorlama yöntemini okuduktan sonra ben de uygulamıştım fakat bilgiyi yanlış okuduğumu budadıkdan sonra farkettim ki; tam göbekteki yaprakları değil, göbeğin etrafındaki taze yaprakları budamak gerekiyormuş.
Sevgili Emine,

Merkezden başlayarak ilk 3 sırada yer alan yapraklar saplarında canlı çiçek verecek hormonları içeren yapraklardır. Büyük olasılıkla sizin çiçek veren yavrunuz da çiçeklenmeye hazır bir yaprak.

Sorun olmadığı sürece ilk 3 sıradaki yaprakların koparılması çiçeklenmeyi teşvik etmez. Bitkinin en dış sıradaki yaşlı yapraklarını koparmak , o yapraklara harcanacak enerjiyi sağlıklı yapraklarda kullanmasına ve çiçeklenmesine destek olacaktır.

Aşırı sıcak yaz aylarını atlatmayı başaran menekşelerim

Jan-Menuet
Name:  IMG_2293.jpg
Views: 1338
Size:  26.9 KB

EK-Sharnaja Roza
Name:  IMG_2294.JPG
Views: 1349
Size:  47.9 KB

Funemablue
Name:  IMG_2297.jpg
Views: 1321
Size:  29.0 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 21:46   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili Emine,

Merkezden başlayarak ilk 3 sırada yer alan yapraklar saplarında canlı çiçek verecek hormonları içeren yapraklardır.
Sorun olmadığı sürece ilk 3 sıradaki yaprakların koparılması çiçeklenmeyi teşvik etmez.
Sayın maki01; sitede okuduğum mesajda; çiçeklenmeyi özendirmek için göbekteki taze yaprakları değil, 2. sıradakileri koparmam gerektiği yazıyordu. Siz farklı bir şey söyleyince kafam karıştı.
Bir de, ''sorun olmadığı sürece'' ne demek açıklarsanız sevinirim.

Eski 11-11-2013, 16:16   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-01-2009
Yaprağın çok derine dikilmesi sonucu o kadar derinden gün yüzüne çıkamayan yavruların olduğunu hissedip ameliyatla onları çıkardım çünkü ikiye bükülmüş bi halde sanki aşağıya doğru büyümeye çalışıyolardı zorla çıkardım ama başardım sağlıklı bir şekilde.. Işık alamadıkları için bembeyazlar..

Son fotodaki çiçeğim de türünü bilmiyorum ama beyaz yapraklı tamamen..Onun yeri ayrı yanımda...

Eklenen Resimler

kazım80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 18:34   #15
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Alıntı:
Bu cinsini bilemediğim iri menekşem nihayet çiçeğini büyüttü ve bu sabah açmaya karar verdi.Rengi krem tatlı bir beyaz.Çiçek yaprakları kenaları kıvrımsız .Takıldığım bir şey oldu.Neden sadece 1 tane çiçek yaptı ve devamını yapmadı? Şu andada başka bir çiçek yumrusu gelmiyor.
Çiçek açması için budadım,toprak değişimi saksı büyütme.Cevap 1 sap üstünde 2 çiçek olarak verdi.Zorladım diye olmş olabilirmi? Zar zor 1 çiçek verip sonra yine yapraklanmaya mı geçecek
Budadım derken !!! Sanırım sağlıklı 2. ve 3. sıra yaprakları alıp, dıştaki ve taç kısmı bıraktınız...
Şahsen, tasvip etmiyorum. Menekşeyi açmaya teşvik etmek için dışta kalan sağlıksız ve / veya simetriyi bozan yaprakların alınması gerekir. Eğer dış yaprakları bırakıp içten yaprak alırsanız. Çiçek açacak bitkiyi vazgeçirtip yaprak yapmaya yöneltmiş olursunuz. Dış yaprakların öleceğini çiçek biliyor. yapraksız kalmamak için yaprak yapmaya yönelir. Çiçeklenme için sadece biraz daha sabır ve düzenli bakım yeterlidir. Taç kesim Veya yedekleme yapmıyorsanız...Lütfen dışta yaprak varken içten yaprak koparmayın....

kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 09:49   #16
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Alıntı:
Burada çelik 3 yaprak var.Ortadakinin dibinde görünmüyor bir kaç daha mini yeşil oluşum var.Bu görünenlerden daha minikler çıkmadı resimlerken.Pirinç tanesi başı kadar hepsi.Yavrularımmı oldu acaba?
Ben oldu sanıyordum ama eşim bunlar başka bir bitki dedi, İnanamadı.Torfun içinde başka bir tohummu var dı acaba? Çok heyecanladındım, bu kadar minik ve kendine benzemeyen yaprak olurmuki?Şüpheye düşüm
Şüphelenecek birşey yok, yavrularınız olmuş

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 20:41   #17
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Bu güzeller

baş döndürüyor

Eklenen Resimler

Eski 19-11-2013, 08:55   #18
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Yaklaşık 3 hafta önce diktiğim yapraklar hala çürümedi. Sanırım tuttular

Eklenen Resimler

Eski 21-11-2013, 12:18   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-03-2011
Çiçek açtırma budaması nasıl yapılır bilgi verebilirmisiniz? Teşekkürler şimdiden

yeşil zaman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 15:22   #20
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeşil zaman Mesajı Göster
Çiçek açtırma budaması nasıl yapılır bilgi verebilirmisiniz? Teşekkürler şimdiden
Çiçek açtırmak için budama yapılmaz.

Bitkinin genel olarak daha sağlık gelişmesi için en dış sıradaki yapraklar yaşlanmışsa yani canlılığını kaybetmeye başlamışsa koparılır. Bunu yapma nedenimiz ise bitkinin zaten ölecek olan bu yapraklara gereksiz yere enerji harcamasını önlemek içindir sevgişi yeşil zaman.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 21:29   #21
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Menekşem

Beni peşinden koşturuyorsun

Eklenen Resimler

Eski 18-12-2013, 16:03   #22
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2013
o küçük yaprakların yapışık olduğu yaprakla beraber ekerseniz tutar ve o küçüklerin de yaprakları dışarda kalması gerek. garantilemek için bir kaç hafta hergün dinlenmiş suyla suyunu değiştireceğiniz bir bardağa koyup çimlendirebilirsiniz

ayşegül21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 19:02   #23
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Alıntı:
Sevgili maki,
Kökü olmadığını fark edene kadar sağlam büyük yaprakları kırdım. Yinede oradan cıkaramadım.
Dikerkende bu minik yaprak gurubunun ikisini kırdım.
Yetmedi birde toprağın altında kaldılar.
Bu menekşe yana doğru yelpaze şeklinde büyüyor. Çanak gibi.
Saksıya yerleştirmek zorladı.
Yavruları dışarda bırakınca kökte dışarıda kaldı.
Bende yavruları da gömdüm.
Simdi ne yapmalıyım?
Bunları keserek mi alalım?
**** bırakalım topraktan çürümeden cikarlarsa 6 ay sonraki saksı
Değişimine mi kalsın?
Uzun ve Yapraksız Gövdeler başlıklı mesajdaki videonun 2:50 saniyesinde gösterdiği gibi toprağında altında kalacak gövde üzerinde kopan yaprakların kalıntılarını bir bıçakla kazırsanız daha kısa sürede köklenme sağlarsınız...

kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2013, 08:40   #24
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Bu menekşeme bir şey oldu ama ne? Ofiste duruyordu ve sanırım ışık yetersizliğinden yaprakları yeşil ve havaya doğru bakıyordu. Hatta arada gidip gelip, kabarık saçlarını düzleştirmeye çalışanlar gibi hafifçe bastırıyordum yapraklarını aşağı doğru Sonra böyle olunca eve götürmeye karar verdim, şu kar yağdığı ilk soğuk günde. Arabadan eve geçene kadar müthiş bir ayaz ve rüzgar vardı, o 4 dk. süre içerisinde acaba yaprakları dondu mu, yoksa mutfağım bol sabah güneşi alıyor yaprakları o yüzden mi böyle kahverengileşti anlayamadım. O tazecik yemyeşil yaprakları kahverengi ve mat oldular. Üst üste binen yapraklardan ışık görmeyen kısımlar hafif yeşil. İçteki teze yapraklar yeşil...Sanırım fazla ışıktan oldu. Ne yapayım, gölgeye mi alayım, yoksa alışsın mı? Siz ne dersiniz?

Eklenen Resimler

Eski 09-01-2014, 19:24   #25
Ağaçsever

Nevzer's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2013
Sevgili arkadaşlar.

Ben birsey sormak istiyorum. Daha once bu resmi paylaşmıştım alacalı yapraklar çıktı diye..ama sonra menekşem sıcaklar bastırınca kurudu.birkaç yapak kurtarabildim. Şimdi o yapraklar hep yavruladı ama içlerinde beyazlı yaprak yok. Acaba bu özellik yeniden çıkmazmı, tamamen yok olmuşmudur. **** genlerinde varmıdır yavruların?
O zamanlar menekşe ilgim yeni başlamıştı ve burda okudum her şeyi deniyordum:-) çiçek açtırır diye orta yaprakları almıştım ve beyz yapraklar o zaman çıkmıştı yeni sürgün olarak. Yani bilinçsizce olmuştu. Çok guzeldi yapraklar keşke geri gelebilseler

Eklenen Resimler

Nevzer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2014, 13:27   #26
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Çok şükür kendilerine geliyorlar yavaş yavaş. Diğer çiçeklenmeyenler henüz 1 yaşında bile değiller sanırım daha küçükler bu yüzden çiçek vermediler...

Eklenen Resimler

Eski 15-04-2014, 13:28   #27
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Devam...

Eklenen Resimler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025