agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-02-2014, 23:12   #1
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Seralarda;

1.Gelişme aşamasında azot oranı yüksek gübre kullanmamaktan kaynaklanabilir.

2.Yapay aydınlatma nedeniyle ışığa uzanmaları olabilir.

Işık ve besin uygun ise yaprak sapları da normal gelişiyor. Evdeki menekşelerimde kısa yaprak sapı gibi bir sorun yaşamadım. Belki aşırı gübre kullanımı nedeniyle bitkiyi sürekli yeni yaprak vermeye yönlendiriyoruz. Göbekte yaprak sıkışıklığı da aşırı gübreden kaynaklanabiliyor

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2014, 09:26   #2
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2013
Aramıza yeni kuzular katıldı..renklerine bayıldım..

Eklenen Resimler

ngr33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2014, 14:17   #3
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Bu yıl çok nazlılar çok yavaş açıyorlar. Galiba besleyici takviyesi şart oldu. Ayrıca bu üçünü birbirine tozlama yaptım bakalım sonuca

Eklenen Resimler

sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2014, 15:09   #4
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus Mesajı Göster
Bu yıl çok nazlılar çok yavaş açıyorlar. Galiba besleyici takviyesi şart oldu. Ayrıca bu üçünü birbirine tozlama yaptım bakalım sonuca
Gayet iyiler maşallah sami bey.Besin takviyesinden kaciyorum yetiskinlerde.
Ama mecburi istikamet gibi görünüyor benimkilerin gidişatına bakınca.
Işık gübre kadar hayati ve eviniz guzel ışık aliyor.
denemedim ama, gubre ile isik birlesince gubre tam randımanlı calisacak sanirim.
Aydinlik bunlarin ilacı sanki.Ayarında olursa.

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2014, 16:41   #5
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus Mesajı Göster
İlk menekşede iki tane tohum kesesi gördüm sanki

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2014, 08:16   #6
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo Mesajı Göster
İlk menekşede iki tane tohum kesesi gördüm sanki
Evet tohum keseleri.' Afrika menekşesi tohumdan üretim' bölümünde ayrıntısı ile resimleri var. Ayrıca üç tohum kırmızıbeyazdan bu gördüğünüzdede dört tane var.

Eski 16-02-2014, 15:45   #7
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Bahar pembe beyaz olur , güzeller neşeli olur...
Heritage Frolic
Tunder Suprise
Rob's Leray Ghost
Rob's Macho Devil
Ramblin Magic

Eklenen Resimler

Düzenleyen menekşecibaba : 16-02-2014 saat 16:01 Neden: isimler eklendi
menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2014, 15:55   #8
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

1 Mac's John Calvin's Geneva

Eklenen Resimler

Eski 19-02-2014, 12:35   #9
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Şubat ortası bahar havası hala.
Isı ve güneşin önemini bir daha fark ediyorum.Hepsi canlandı,büyüme hızlandı,tomurcuklara hazırlık başladı.
Penceredeki misafire mi bakıyorlar acaba

Eklenen Resimler

Eski 19-02-2014, 21:05   #10
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
Menekşemin bazı yapraklarında saksıya değen yerlerde çürümeler oluyor. Resimdeki yapragın altındaki yaprak da çürümüştü kopardım. Ama bu da çürüyor. Ne yapmalıyım?

Sent from my iPad using Tapatalk

blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 16:15   #11
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash Mesajı Göster
Menekşemin bazı yapraklarında saksıya değen yerlerde çürümeler oluyor. Resimdeki yapragın altındaki yaprak da çürümüştü kopardım. Ama bu da çürüyor. Ne yapmalıyım?
Kullandığınız saksı menekşeler için özel olarak üretilen türde, dış sıradaki yaprakların temas edeceği bölge kesici ya da zedeleyici olmayacak şekilde enli bırakılmış.

Aklıma gelen tek neden dış sıradaki yaprakların yaşlanmış olmaları. Bunun dışında çürüyen yaprak saplarının gövde ile birleştiği yerde kahverengileşme yani çürüme başlamışsa kök çürümesi başlamış olabilir.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 22:17   #12
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Saksıyı değiştirmek lazım galiba.Sizin türün dış yaprakları sanırım aşağıya sarkmak isteyen cinsten, saksıysa kenar kıvrımı eni kalın, aşağıya sarkan dalı engelleyen cinsten,
Birde bitkinin kökle yüzey dikim hizası saksının derininde kalmış.
Son dış dallarınız bu engeli aşmak istiyor fakat başaramayınca takılıp kalıyor.
Bizde olan ayakkabı vurması gibi
Ya daha çok toprak koyup çiçek yükseltilecek ,(ki bu durumda çok toprak menekşeye yaramıyor) ya da saksı ufalıp çiçek yükseğe dikilecek.
İkinci fikrimden yanayım
Rengi çok hoş bu arada.En sevdiğimden

Eski 20-02-2014, 10:10   #13
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Sayın blaze ash aynı şekilde çürümeler zaman zaman bendede oluyor. Fakat bitki kaybetmiyorum. Sayın asln nin tavsiyelerini uygulayabirsiniz. Bendeki çürüme sebepleri eger aşırı su verip hem toprak çamurlanmışsa hemde yaprak üstünde su varsa, ortam fazla sıcak veya o durumdayken güneşe ve sıcagına maruz kalmışsa hemen ilk yapraklarda çürüme oluyor. Mutlaka topragın hızla kurumasını sağlayıp serin bir yerde muhafaza ediyorum çürüme sonlanıyor. Benim tecrübelerimde bunlar. İşallah ölmezler renleri çok güzel.

Eski 20-02-2014, 10:34   #14
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2013
menekşelerim benim terapim

Name:  IMG_0030.jpg
Views: 1482
Size:  34.9 KB

Name:  IMG_0031.jpg
Views: 1419
Size:  38.8 KB

Name:  IMG_0032.jpg
Views: 1384
Size:  48.0 KB

ayşegül21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 10:36   #15
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Name:  IMG_0213.jpg
Views: 1413
Size:  34.8 KB

Name:  IMG_0233.jpg
Views: 1127
Size:  58.0 KB

Name:  IMG_0239.jpg
Views: 1369
Size:  54.6 KB

Eski 20-02-2014, 10:39   #16
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

miniklerim

Name:  IMG_0300.jpg
Views: 1365
Size:  42.5 KB

Name:  IMG_0305.jpg
Views: 1190
Size:  37.8 KB

Name:  IMG_0308.jpg
Views: 1331
Size:  36.8 KB

Name:  IMG_0311.jpg
Views: 1361
Size:  45.4 KB

Eski 20-02-2014, 10:42   #17
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Smile :)

Name:  IMG_0320.jpg
Views: 1314
Size:  40.3 KB

Name:  IMG_0321.jpg
Views: 1370
Size:  39.3 KB

Eski 20-02-2014, 10:43   #18
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Sevgili Ayşegül,
Maşallah yavrular çok güzel,benekli bir harika.Fakat bardaktakilere endişe ettim, onlar taş gibi görünüyor.Zamanla yosun kaplanacak , delikte yok havasız kalacaklar.Beyaz taş kireçli ve kalsiyumu artmış toprak oluşturabilirmi? Menekşeler sevmez bu ortamı.
Kendisi bir dekor zaten bu bitkinin,minicik bir bardak daha memnun edebilirdi güzelleri

Eski 20-02-2014, 10:51   #19
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

yeni annelerine hediye gitti bu menekşeler, tavsiyelerinizi onlara iletirim uygun bir ortama aktarırlar

Eski 20-02-2014, 10:53   #20
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

minik seram

Name:  IMG_0218.jpg
Views: 1380
Size:  45.2 KB

Eski 20-02-2014, 11:55   #21
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Talking

Name:  1.jpg
Views: 1352
Size:  45.3 KB

Name:  2.jpg
Views: 1321
Size:  55.7 KB

Name:  3.jpg
Views: 1348
Size:  58.6 KB

Eski 20-02-2014, 13:12   #22
Ağaç Dostu

iynk's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2013
:)

Benim çılgın minişleri resimleyip sizlerden fikir almak iyi olacak.. Bir deneme yapmıştım. Yaprağı dikmeden evvel bıçakla yaprağın toprağa gömülecek kısmına biriki çentik atmıştım. Resmen yavru patlaması yapmış.. Şimdi kara kara düşünüyorum ben bunları ne yapcam diye..

Fikirlerinize ihtiyacım var.

iynk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 13:33   #23
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Yaprak üzerindeki her yaralanmadan kök ve yavru gelişimi sağlanabilir iynk , yapraklarıda damar içerecek şekilde steril kesip ekerseniz köklenirler. Köklenen yavrularıda biraz geliştikten sonra köklü olarak küçük kaplara ayırabilirsiniz.

Eski 20-02-2014, 14:41   #24
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim

Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.

Name:  çelik1.jpg
Views: 1590
Size:  40.9 KB

Name:  çelik.jpg
Views: 3017
Size:  23.2 KB

Name:  çelik2.jpg
Views: 2357
Size:  68.4 KB
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.

Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.

Eklenen Resimler

Eski 20-02-2014, 15:40   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-12-2013
merhaba meneksecibaba yapraktan üretim için yaprak kesımı sızın paylaştıgınız gıbı mı olmalı ?

ÇİÇEKLERR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2014, 22:27   #26
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.

Eklenti 470677

Eklenti 470678

Eklenti 470679
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.

Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.
Sevgili meneksecibaba bu linkte bu fotografı yayınlamıştım
http://www.agaclar.net/forum/1211614-post453.htm

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 15:09   #27
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

ilginize teşekkürler sami bey,
yapraklarıma sera ortamı oluşturmak istiyodum çünkü bu yöntemle daha çabuk yavru veriyorlar kendimce bu yöntemi buldum. su şişesini ikiye kestim üstünü yukardan kapak gibi kapattım. fotoğrafda farkederseniz yan tarafında açıklık var birde akşamları üst kapağı çıkarıyorum sabah kapağı tekrar kapatıyorum üç haftadır yapraklarımda bi kötüleşme olmadı. iyiler iyi

Eski 20-02-2014, 15:56   #28
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

o resmi acil arşivden buldum , 45 derecelik eğim yaprağın ön tarafından verilmeli ki filizler de önden gelsin ve ışığı görsün.

Eski 20-02-2014, 16:13   #29
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-12-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
o resmi acil arşivden buldum , 45 derecelik eğim yaprağın ön tarafından verilmeli ki filizler de önden gelsin ve ışığı görsün.
çok tesekkur ederım bende oylee yyapıyordum da

ÇİÇEKLERR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 22:59   #30
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
[Sevgili asln, maki01 ve menekşecibaba;

Menekşemin sanırım gövesi biraz aşağıda asln'ın dediği gibi yükseltmem gerekecek. En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar.

Yaprakların saplarında yumuşama ve çürüme yok. Diğerleri sapasağlamlar. Ben en iyisi menekşenin altına toprak ekleyerek yükselteyim.

Bir sorum daha olacak. Serada olan menekşe yavrularım var. Yanmayan kalorifer üzerinde cam kenarında duruyorlar. Sizce seradan çıkarma zamanı ne zaman olmalı? Sera içinde mutlular ama tamamen çıkarsam daha mı cabuk büyürler?

Sent from my iPad using Tapatalk

blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025