12-10-2016, 00:22
|
#2
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 352
|
Malabar Ispanağı (Kırmızı) (bahcedenn)
- Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek yıllık, mevsimlik
- Tohum Türü: Ispanak
- Tohum çeşit adı: Malabar Ispanağı (Kırmızı), Basella alba, Basella rubra.
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Eskişehir
- Size nereden geldi: 2014 Tohum paylaşım etkinliği, Sn. bahcedenn
- İlk paylaşan: bahcedenn
- Tohumun kökeni: Doğu Asya
- Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
- Kullanılan ilaçlar: -
- Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos…
- Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İhtiyaç duyulmadı.
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Tek yıllık sıcak mevsim Sarmaşığıdır. Yeterli ısıyı, güneşi ve suyu bulduğunda hızla yeni dallar vererek bulabildiği her yere sarılır. Bu yüzden ipe alınmalı veya sarılabileceği düzenek hazırlanmalıdır.
Koyu yeşil, etli ve taze yaprakları çiğ veya ıspanak gibi pişirilerek yenir. Bir çok tarif içinde mantarlı malabar ıspanağı en çok sevdiklerimizden biri olmuştu.
Yetiştirme özellikleri: - Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayında iç mekanda viyollere tohum ekilmelidir. Tohumlar 2-3 haftada çimlenirler. Yılına göre değişmekle beraber Mayıs sonu veya Haziran ortasında yerlerine dikilmelidir.
- Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Bazı kaynaklarda tohumların hafifçe zımparalanması önerilmişsse de genelde gerek olmuyor.
- Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Sıcak ve güneş sever bir bitkidir. Fideler organik maddesi yüksek, bol besinli toprağa dikilmelidir. Fideler düşük sıcaklıklarda büyümez, sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlar. Dibi daima nemli olmalı ve her gün düzenli bir şekilde sulanmalıdır.
- İklim gereksinimleri: Havalar soğuduğunda, özellikle de gece sıcaklıkları düştüğünde büyümesi durur, yapraklar bozulur ve kısa süre içinde bitki ölür.
Bilgiler Sn. MeyveliTepe’den alıntıdır. Tanıtım sayfasında birkaç kaynak da belirtilmiştir. Ayrıca, yemek tarifleri için bu, genel bilgiler için de buradaki sayfadan yararlanabilirsiniz.
Saksıda da yetiştirebileceğiniz gerek görüntüsü gerekse lezzetiyle muhteşem bir bitki. Mantarlı malabar ıspanağının tadı gerçekten çok leziz.
Düzenleyen oz26 : 03-11-2016 saat 10:23
|
|
|