Konu: Meyvelitepe
View Single Post
Eski 09-12-2015, 14:34   #3
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Malabar Ispanağı

Name:  Malabar.jpg
Views: 1321
Size:  56.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum çeşit adı:
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: mevsimlik
  • Tohum çeşit adı: Basella alba
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Karamürsel
  • Size nereden geldi: Bahcedenn
  • Tohumun kökeni : Doğu Asya
  • Kullanılan gübreler : kompost
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tek yıllık sıcak mevsim Sarmaşığıdır. Yeterli ısıyı, güneşi ve suyu bulduğunda hızla yeni dallar vererek bulabildiği her yere sarılır. Bu yüzden ipe alınmalı veya sarılabileceği düzenek hazırlanmalıdır.
  • Yetiştirme özellikleri:
  • Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayında iç mekanda viyollere tohum ekilmelidir. Tohumlar 2-3 haftada çimlenirler. Yılına göre değişmekle beraber Mayıs sonu veya Haziran ortasında yerlerine dikilmelidir.
  • Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Bazı kaynaklarda tohumların hafifçe zımparalanması önerilmişsse de genelde gerek olmuyor.
  • Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Sıcak ve güneş sever bir bitkidir. Fideler organik maddesi yüksek, bol besinli toprağa dikilmelidir. Fideler düşük sıcaklıklarda büyümez, sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlar. Dibi daima nemli olmalı ve her gün düzenli bir şekilde sulanmalıdır.
  • İklim gereksinimleri: Havalar soğuduğunda, özellikle de gece sıcaklıkları düştüğünde büyümesi durur, yapraklar bozulur ve kısa süre içinde bitki ölür.
Koyu yeşil, etli ve taze yaprakları çiğ veya ıspanak gibi pişirilerek yenir. Bir çok tarif içinde mantarlı malabar ıspanağı en çok sevdiklerimizden biri olmuştu.


Bir kaç kaynak:
Cornell Üniversitesi
Gardening KnowHow
OutOfTheGarden
KeyIngredient

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön