agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

omer.tuncer 11-01-2011 17:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan (Mesaj 740283)
Merhaba.


Esasında bahanem yok değil, tayfa bulamadım. Bulup toplasam da, arabanın geldiği yere kadar indirecek (At, Eşek)hayvan yok. Hadi indirdim diyelim, (eski sistem, taş baskı) sulubaskı sistem fabrika kalmadı kalanlar da çalışmıyor. Kısaca, kontinüye mahkumuz.

Masrafını da hesapladım. Toplanmış zeytin alıp sıktırsam neredeyse aynı para. 65. Kuruşa zeytin var. Çuvalı 50.TL gibi. Değip değmemesi bir yana yazık günah. Ayrıca toplamayınca ağaç küsüyormuş. Seneye hiç vermiyormuş.Ne yapacağıma da hala karar veremedim. Belki yarısı da dökülmüştür.

Saygılar

Oğuz bey: Yukarıda yazdıklarınız hepimizin sorunu ama kendi yağınızı yiyeceksiniz saf ve katkısız. Döküntüyü satın yağ yaptırmayın çok ucuza gidiyorsa otla karıştırıp malç yapın tarlada ağaçların altında kalır yorulmazsınız. Ama anlamıyorum kontiniden niçin çekiniyorsunuz. hem daha sağlıklı hem de sıkan şahısı tanıyorsanız hamur yapımında 25-30 C sıcaklıkta su kullandırırsanız. %2 gibi bir kaybınız olur ama zeytin aromasını alırsınız. Zaten taş değirmenin özelliği zeytin ezilirken açıga çıkan gazın taş tarafından emilmesi (şayet taş yeni ise) diger sistemde o işi bir aspiratör yardımı ile zeytin hamurundan uzaklaştırıyorlar.

Ama şunu diyebilirim çok gecikmişsiniz.

Halil Önen 11-01-2011 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan (Mesaj 740283)
..................

Masrafını da hesapladım. Toplanmış zeytin alıp sıktırsam neredeyse aynı para................................................... .

Saygılar


Sn. Oğuz bey,

Toplanmış zeytin alıp sıktırsanız ; eğer doğal değil kimyasallar ile yüklü ise aynı para değildir. Sağlığın ölçüsü ise hiç değildir.


Saygılar bizden...:)

Samsunlu55 11-01-2011 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omer.tuncer (Mesaj 739804)
Sayın samsunlu elinizden alanmı var. madem bol ürünlü ve çevreye uyumlu bir çeşit var siz de o cinsi kendi fidanlarınıza aşılayın. sizinde Samsun'a ve Karadenize katkınız olsun.

Dalları yıkılıyor dediğim ağaç şehrin içinde binaların koruması altında o yüzden yazmıştım, aynı ağaç orada değilde rüzgara açık bir yerde olsaydı dona maruz kalacaktı.

thebe 12-01-2011 15:57

Teşekkür ederim Ömer Bey;
Genetik sahiplenme konusunu araştırmaya devam edeceğim. Sergomil için de bir deneyip size bilgi versem iyi olacak sanırım.
Saygı ile.
Behlül BAYDAR

omer.tuncer 12-01-2011 17:00

doktor (kusura bakma nik yerine böyle yazmak kolayıma geliyor.) bey: bildiğim kadarıyla Sergomil ithal bir ürün üstelikte bakır biraz fazla miktarda. biz UBYİ olarak ucuz, yerel, doğal ve kimyasal olmayann ürünleri kullanmayı tercih ediyoruz.

Oğuz Karsan 14-01-2011 21:54

Merhaba.

Sn. omer.tuncer,

On yılda sadece iki kez layıkıyla toplayıp, sulubaskı sıktırabildim. Tadı damağımda kaldı. Kontinü bana suni gibiymiş geliyor. Hatta zeytinleri sarmısak sıkacağıyla tek tek sıkmayı bile düşündüm.

Tabi hepsini değil.Kontinü daha hijyenik olsa da, tadı aynı olmuyor. Bir de kontinüden sonra biraz beklemek gerekiyor. Onu da sevmiyorum. Haklısınız bu sene galiba geçti.

Saygılar

ayazkentli 15-01-2011 12:38

ZEYTİNLİKLERİN ÖLÜM FERMANI:


http://www.aksam.com.tr/zeytinlikler...i--12077h.html

Oğuz Karsan 16-01-2011 12:16

Merhaba.

Alıntı:

Toplanmış zeytin alıp sıktırsanız ; eğer doğal değil kimyasallar ile yüklü ise aynı para değildir. Sağlığın ölçüsü ise hiç değildir.
Sn. Halil Önen

Düşüncelerinize % 100 katılıyorum. Ne var ki Edremit Körfezindeki durum hakikaten kötü. Şu anda Asit altı yağ 5.5TL gibi bir fiyatta. Tariş alımlara yetmiyor. Tabi tüccar da bu durumdan faydalanmaya çalışıyor.
Topladığı yağı 3 ay sonra en az 10 TL'ye piyasaya sürecektir.

Köylünün elinde düz arazide Zeytinlik kalmadı denecek kadar az. Bayırları toplamak hem zahmetli hem masraflı. Yol kenarı ve Kazdağının eteklerinde sürekli bir yapılaşma var. Devamlı yazıyorum ama yetkililer göz yumuyor. Akçay ile Altınoluk arasında hem asırlık hem de tarihi Ağaçlar var. Birkaç sene içinde diğerleri gibi onları da kesip yazlık yapacaklar.

Tapusunu alamayanlar zaten Zeytinliklerini gözden çıkardılar. Budama ve bakım yapan pek yok. Geçen yıl bir sürü ağaç kuruma tehlikesi atlattı. Bakalım bu yıl ne getirecek?

Saygılar

thebe 17-01-2011 14:18

Ömer Bey;
Dediğiniz ürünü de araştıracağım. Teşekkürler.
Behlül BAYDAR

omer.tuncer 17-01-2011 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan (Mesaj 742654)



Sn. Halil Önen

Düşüncelerinize % 100 katılıyorum. Ne var ki Edremit Körfezindeki durum hakikaten kötü. Şu anda Asit altı yağ 5.5TL gibi bir fiyatta. Tariş alımlara yetmiyor. Tabi tüccar da bu durumdan faydalanmaya çalışıyor.
Topladığı yağı 3 ay sonra en az 10 TL'ye piyasaya sürecektir.



Saygılar

Bundan şunu çıkarıyoruz tariş ve marmara birlikle iş olmuyor yerel kooperatif kurmaya çalışmalıyız. sanırım kooperatiflerde tesis kurmaya hibe destekleride var. o zaman tüccar tek tek garibanı değil kooperatifi muhatap alacak veya kooperatif kendi pazarlıyacak aradaki kazancı üretici palaşacak.

dkc 17-01-2011 18:56

köylü çok kötü bir durumda ürünü para etmiyor, ürünün fiyatı bir kaç tüccarın ağzına bakıyor
çiftçiden iki,üç liraya alınan zeytin marketlerde sekiz,on liraya satılıyor çiftçiden çok aracılar kazanıyor işin cefasını üretici olan köylü çiftçi çekiyor, kazancını diğerleri kazanıyor bu gidişe görede bu düzen pek değişeceğe benzemiyor .
en garip olanıda böyle haksız bir durumla karşı karşıya olan çiftçi hiç bir birlik dernek vs. oluşumuna yönelmiyor inşallah köylümüz birlik olma yolunda başarılı olur.

oakcan 28-01-2011 09:40

Merhaba Arkadaslar,
Geyikli (Canakkale) yakinlarindaki zeytin bahcemde dikili 4 yasindaki Gemlik fidanlarimi (5500 adet), Gemlik fidani budamasindan (sekil budamasi) anlayan bir ekibe Mart ayinda budatmak istiyorum. Boyle bir ekibi taniyan forum uyesi arkadasim varsa bilgi verebilirse minettar olurum.
Saygilar

Zeytinlibahçe 30-01-2011 19:31

Sn Oakcan

Yenişakranlı Deli Bekir (lakabı bu şekilde başka türlü bulamassınız)

Bölük kahvesi :0232 6288475

seleste 31-01-2011 14:27

Arkadaşlar merhaba,

Ben Burdur'da yaşıyorum. 3 yıl önce bahçeli bir eve taşındığımızda 2 zeytin fidanı dikmiştim. Gemlik türü olan bu zeytinler geçen yıl yarım kilogram kadar zeytin verdi. Siyah zeytin olarak kurdum, hoşuma gitmedi.

Ben sofralık yeşil zeytin olarak Burdur'da hangi türü yetiştirmeliyim ?

Evim göle yakın, dikeceğim yer korunaklı, toprak kireçli, sulayacağım su 7-8 Fransız sertliği civarında olacak. Cevabınıza teşekkürler.

bulentaltay 01-02-2011 10:10

kontinue sistem..
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan (Mesaj 742120)
Merhaba.

Sn. omer.tuncer,

On yılda sadece iki kez layıkıyla toplayıp, sulubaskı sıktırabildim. Tadı damağımda kaldı. Kontinü bana suni gibiymiş geliyor. Hatta zeytinleri sarmısak sıkacağıyla tek tek sıkmayı bile düşündüm.

Tabi hepsini değil.Kontinü daha hijyenik olsa da, tadı aynı olmuyor. Bir de kontinüden sonra biraz beklemek gerekiyor. Onu da sevmiyorum. Haklısınız bu sene galiba geçti.

Saygılar

selamlar,

Kontinue sistem 2 fazlı çalışan makinemiz ile bu sene zeytinin tamamını 25-30 c sıcakılıkta sıktık, Halil beyin söylediği gibi anlamlı bir verim kaybımız olmadığı gibi dip zeytini hariç tüm ürün <1 asit çıktı, geçen hafta İtalyan bir tadım uzmanı yağımıza tam not verdi ve fabrikanın fotoğraflarını çekip İtalyan sektör dergisinde yayınlama sözü verdi....çıkan yağ filtre edilmez ise bulanık görünür, rengin berraklaşması için yağ içine kaçan zeytin posasının (pirina) dibe çökmesi için beklemek gerekir..sanırım kontinüden sonra beklemek gerek sözünden kastınız bu..Beklemek istemez iseniz basit bir filtrasyon, sorunu çözer..Hatta son günlerde bazı ünlü firmalar filtre edilmemiş yağları daha yüksek fiyatla pazarlamaktalar..ama bilinmeli ki yağ içinde kalan posa peroksit oluşumunu hızlandırmakta...depo öncesi filtrasyonda oksidasyonu provake eder....Özetle, bakımları-temizliği düzenli ve özenli yapılan ekolojik sistem ( 2 fazlı) kontinu sistemde 27 derecede sıkılan yağ taş baskıyı aratmaz, kaldıki ben pekçok taş baskı sistemde kaynar suyun hamura boca edildiğini gördüm ki facia...Yağın 4 düşmanı vardır sırasıyla > 27 derece sıcakılık, ultraviole (güneş),oksijen ile temas ve nem...bunlara özen gösterirsek ülkemiz bu konuda lider olur inanın...

Halil Önen 02-02-2011 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulentaltay (Mesaj 750346)
selamlar,
..............Hatta son günlerde bazı ünlü firmalar filtre edilmemiş yağları daha yüksek fiyatla pazarlamaktalar..ama bilinmeli ki yağ içinde kalan posa peroksit oluşumunu hızlandırmakta...depo öncesi filtrasyonda oksidasyonu provake eder....Özetle, bakımları-temizliği düzenli ve özenli yapılan ekolojik sistem ( 2 fazlı) kontinu sistemde 27 derecede sıkılan yağ taş baskıyı aratmaz, kaldıki ben pekçok taş baskı sistemde kaynar suyun hamura boca edildiğini gördüm ki facia...Yağın 4 düşmanı vardır sırasıyla > 27 derece sıcakılık, ultraviole (güneş),oksijen ile temas ve nem...bunlara özen gösterirsek ülkemiz bu konuda lider olur inanın...

Bülent bey,
doğru söylüyorsunuz. Organik yetiştiricilik adı altında tüketicinin kurtlu meyve sebzelerle olduğu gibi; filtre edilmemiş zeytin yağı ile de _yüksek fiyatla_ tüketici, son dönemlerde kandırılmaktadır. Güzel bilgiler vermişsiniz, teşekkürler.

Halil Önen 02-02-2011 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seleste (Mesaj 749897)
Arkadaşlar merhaba,

Ben Burdur'da yaşıyorum. 3 yıl önce bahçeli bir eve taşındığımızda 2 zeytin fidanı dikmiştim. Gemlik türü olan bu zeytinler geçen yıl yarım kilogram kadar zeytin verdi. Siyah zeytin olarak kurdum, hoşuma gitmedi.

Ben sofralık yeşil zeytin olarak Burdur'da hangi türü yetiştirmeliyim ?

Evim göle yakın, dikeceğim yer korunaklı, toprak kireçli, sulayacağım su 7-8 Fransız sertliği civarında olacak. Cevabınıza teşekkürler.

En güzeli Burdur bölgesi iklimine uyum sağlamış yerli bir çeşit düşünülmeli ve özellikle Burdur'un Buca kasabası yöresinde _ Akdeniz ikliminin ulaştığı_ yetişen bir çeşidi denemek.

Dikim alanının göle yakın ve korunaklı oluşu her çeşit zeytin için _ ki gemlik yetişmiş_ uygun habitat oluşturur.

Siz yeşil sofralık zeytin istiyorsunuz. Kırmalık olarak da güzel olan '' çekişteyi'' memeli çeşidini deneyebilirsiniz.

Tüm zeytin çeşitlerine _7 C ile _ 12 C arsında soğuk vurur, önce ince uc dalları ve daha kalın dallar çatlar ve kurur, ama bu şartlarda bile zeytin ağacı ölmez. Tekrar sürgünler verir. Bu tekrarlanır ve verim alınamaz. Birkaç yıllık ılıman giden hava şartları onu aldatır ve bizi de umutlandırır.

Bence bodur zeytin _ zaten bir tane olacak_ :) de deneyebilirsiniz. Toprak isteği pek olmayan, soğuğa bir iki derece daha dayanıklı, yağ kalitesi iyi, sofralık olarak da kullanılan erken verime yatan bir çeşit, çeşitlilik getirir.:)

Saygılar

seleste 02-02-2011 11:23

Halil Bey özelden de yazdım, cevabınıza teşekkürler :)

malicik 11-02-2011 09:01

emekli olduk, inşallah burhaniye yerleşeceğiz arazime hurma zeytin,domat ve eşek zeytini fidanları dikmek istiyorum .nasıl temin edebilirim

Gokhan Sahin 14-02-2011 12:38

Denizli'de zeytincilik.
 
Merhaba,

Denizli'de zeytin tarımı için tarla arayışı içindeyim. Zaman zaman içinde özellikle gemlik türü zeytin fidanı dikilmiş tarlalara denk geliyorum. Ancak benim niyetim yağlık zeytin tarımı yapmak. Bu konuda Denizli'ye uygun hangi türü dikmeliyim. Ayvalık veya memecik türü fidanlar uygun olur mu?

Oğuz Karsan 16-02-2011 16:31

Merhaba.

Alıntı:

selamlar,

Kontinue sistem 2 fazlı çalışan makinemiz ile bu sene zeytinin tamamını 25-30 c sıcakılıkta sıktık, Halil beyin söylediği gibi anlamlı bir verim kaybımız olmadığı gibi dip zeytini hariç tüm ürün <1 asit çıktı, geçen hafta İtalyan bir tadım uzmanı yağımıza tam not verdi ve fabrikanın fotoğraflarını çekip İtalyan sektör dergisinde yayınlama sözü verdi....çıkan yağ filtre edilmez ise bulanık görünür, rengin berraklaşması için yağ içine kaçan zeytin posasının (pirina) dibe çökmesi için beklemek gerekir..sanırım kontinüden sonra beklemek gerek sözünden kastınız bu..Beklemek istemez iseniz basit bir filtrasyon, sorunu çözer..Hatta son günlerde bazı ünlü firmalar filtre edilmemiş yağları daha yüksek fiyatla pazarlamaktalar..ama bilinmeli ki yağ içinde kalan posa peroksit oluşumunu hızlandırmakta...depo öncesi filtrasyonda oksidasyonu provake eder....Özetle, bakımları-temizliği düzenli ve özenli yapılan ekolojik sistem ( 2 fazlı) kontinu sistemde 27 derecede sıkılan yağ taş baskıyı aratmaz, kaldıki ben pekçok taş baskı sistemde kaynar suyun hamura boca edildiğini gördüm ki facia...Yağın 4 düşmanı vardır sırasıyla > 27 derece sıcakılık, ultraviole (güneş),oksijen ile temas ve nem...bunlara özen gösterirsek ülkemiz bu konuda lider olur inanın...
Sn. bulentaltay,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür derim. Bir dahaki sene eğer yeterli ürünüm olursa, zeytin sıkımı konusunda, sizden yardım isteyebilir miyim?

Saygılar

ayazkentli 18-02-2011 15:22

17 sivil toplum örgütü taradı, 41 zeytinyağı raftan indirildi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17053616.asp?gid=373

bulentaltay 23-02-2011 07:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan (Mesaj 756247)
Merhaba.



Sn. bulentaltay,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür derim. Bir dahaki sene eğer yeterli ürünüm olursa, zeytin sıkımı konusunda, sizden yardım isteyebilir miyim?

Saygılar

oğuz bey merhaba,

Elbette, ne zaman arzu ederseniz her konuda yardıma hazırım, eğer yakında iseniz fabrikamızı ziyarete bekleriz..(oliva zeytinyağı fabrikası söke, Aydın) ihtiyacınız olduğunda özelden telefonumu yazabilirim...

bulentaltay 23-02-2011 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 757155)
17 sivil toplum örgütü taradı, 41 zeytinyağı raftan indirildi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17053616.asp?gid=373

Selamlar,

Çok önemli bir konuyu foruma taşımışsınız, teşekkürler..ülkemizde gıda sektöründe pekçok alanda olduğu gibi zeytinyağında da sahtekarlık ileri boyutlarda inanın....içerisinde doğal olarak vitamin ve fenol bileşikleri bulunduran tek yağ, naturel sızma zeytinyağıdır, diğer tüm yağlar (ayçiçek vs) ve rafine zeytinyağları içerisinde gliserol (yağın ana bileşeni) dışında yararlı birşey yoktur çünkü bu yağlar fabirkalarda çeşitli ısıl ve kimyasal işlemler ile muamele edilerek yenebilir hale gelen yağlardır...gelelim işin üçkağıt kısmına..bugün büyük market raflarındaki pekçok ünlü marka kilosu 7.5 TL ye paketlenmiş, sızma zeytinyağı olduğunu iddia ettiği zeytinyağını rafına koymuş durumda (genellikle fason üretim yağlar)...bu yağların tamamına yakını içerisine rafine ya da pamuk-fındık vs yağı karıştırışmış yani tağşişli ürünlerdir..gazete haberindeki araştırma bunu bilimsel olarak ispat eden ülkemiz insanı için çok yararlı bir çalışmadır...benzeri bir çalışma geçen sene ABD'de de yapılmıştı..Tanıdıklarınızı uyarın ucuz zeytinyağı, sızma zeytinyağı olamaz !!! etikette yazan bilgiler ile içindeki ürün aynı olmayabilir marka ne kadar ünlü olursa olsun...gerçek sızma zeytinyağını bir kere tadan farkı kolayca anlar zaten...maddi menfaatlerin insan onurunu çiğnemediği bir ülke umuduyla...

Oğuz Karsan 07-03-2011 12:06

Merhaba.

Alıntı:

Bundan şunu çıkarıyoruz tariş ve marmara birlikle iş olmuyor yerel kooperatif kurmaya çalışmalıyız. sanırım kooperatiflerde tesis kurmaya hibe destekleride var. o zaman tüccar tek tek garibanı değil kooperatifi muhatap alacak veya kooperatif kendi pazarlıyacak aradaki kazancı üretici palaşacak.
Sn. omer.tuncer,

Çok doğru demişsiniz. Ancak, Çanakkale Bayramiçte birkaç köyü biraraya getirip süt birliği kuralım diye düşündük, karşımıza bir sürü engel çıktı. Bürokratik engellerden daha zorlu olanı ise, birbirimize güvenemeyen bir yapımız var. Kimse kooperatif ortağı olacak komşusuna güvenmiyor. Hatta 65 haneli köyde 30 hane diğerlerine dargın.

Saygılar.

omer.tuncer 07-03-2011 12:32

Dargın olmayanlarla kooperatifi kurun diğer katılmayanlar kazancı görünce geleceklerdir. Üstelik güvenip güvenmemek gibi bir lüks yok herkez hissesi kadar sorumludur. Zaten tarım politikaları nın tam olmaması ve yetersiz, vasıfsız sorumlu kimselerin bazı ilişkilerden dolayı başa getirilmesi bizi bu duruma getirmedimi.

Zeytin agaci 08-03-2011 17:08

Merhaba Mine Hanim
20/30 yaslarinda verimsiz/kalitesiz zeytin agaclari asilama yoluyla verimli/kaliteli hale gelir mi? Agac basina asilama ortalama (tahminen) ne kadar tutar? Asilama sonrasi verim alinmasi kac sene sürer?
Saygilarimla

Mine Pakkaner 13-03-2011 09:04

Başlıkta son hafta konuşulan solgunluk problemi zeytin hastalıkları başlığına taşınmıştır.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=5276&page=14

Mine Pakkaner 13-03-2011 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci (Mesaj 765354)
Merhaba Mine Hanim
20/30 yaslarinda verimsiz/kalitesiz zeytin agaclari asilama yoluyla verimli/kaliteli hale gelir mi? Agac basina asilama ortalama (tahminen) ne kadar tutar? Asilama sonrasi verim alinmasi kac sene sürer?
Saygilarimla

Başka çeşide çevirdiğinizde verim düşüklüğünü etkileyen faktörleri ortadan kaldırmayacaksanız sonuçta değişiklik beklememelisiniz. Aşılama sonrası verim almanız da uzun sürer. Çünkü 20-30 yaşında ağacı çevirmek için aynı anda radikal budamalar yapmak gerekebilir. Verim almanız da yine gelişmelerine ve sizin bakımınıza göre değişir.

Önce yaprak ve toprak analizine göre bir besleme, budama, sulama ve çırpmadan hasat etmek yöntemlerini deneseniz? Gerekiyorsa bahçeyi bir anda değil parça parça çevirirsiniz.

Ancak dediğim gibi verim düşüklüğünün ana sebebi kültürel eksikliklerdir.

Aşıcı ücretlerini bilmiyorum. Ancak çevirme aşısını tutturmak iççin ehil bir el gerekir.

kar45 14-03-2011 10:57

Selam arkadaşlar,

siteye yeni üye oldum, sizlere bir merhaba demek istedim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024