agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

malina 14-01-2006 13:11

Zeytin (Olea)
 
Alıntı:

Toprak işleme özellikle sulanmadan yapılan ekstansif yetiştiricilikte çok önemlidir.Zeytinliklerde arazi işleme genelde yılda üç kez yapılır, daha fazla toprak işleme artık önerilmemektedir.Çünkü aşırı toprak işleme toprağın yapısını bozar. (Asıl verimli olan ve mikrobiyolojik faaliyetin yer aldigi üst toprak tabakasinin mümkün olduğunca zarar görmemesi esastır.Yine aşırı toprak işleme toprağın fazla basılmasına sebep olur. Ayrıca sürekli aynı derinlikte işlemek toprakta pulluk tabanı dediğimiz geçirimsiz tabaka oluşmasının nedenidir. Bu yüzden toprak işlenirken sürekli devirmek yerine çizi açan aletler tercih edilir.Minimum toprak işleme olduğu sürece mikroorganizma faaliyeti de artacaktır.)

İlk toprak işleme hasattan sonra kışın, toprak tavlıyken 15 cm. derinlikte, ağacın dibine fazla yanaşmadan yapılır ve o şekilde kesekli haliyle bırakılır. Böylece toprak yağmur sularını daha iyi tutacaktır.Daha derin sürüm, zeytinin yüzeysel olan köklerinin parçalanmasına sebep olur.

İlkbaharda nisan ayında, yani aşağı yukarı çiçeklenmeden 15 -30 gün kadar önce ikinci toprak işleme yapılır.Bu işleme ise en fazla 10-12 cm derinlikte olur ve tırmık, rotavatör gibi toprağı yüzeyden işleyen ekipman kullanılır. Bu işleme ile kaymak tabakası kırılmış olurken, ot mücadelesi de yapılmış olur

Son senelerde toprağı bomboş, otsuz, tertemiz bırakmaktansa özellikle meyilli arazilerde, otlu bırakmanın toprak koruma için daha faydalı olduğu iyi tarım uygulamaları ve sürdürülebilir tarım açısından ortaya konmuştur. Toprağın korunması organik tarımın en önemli ilkelerinden biridir.

Sadece ağaç altlarında ot mücadelesi çok gerekiyorsa yapılır, sıra arası ve üzerleri otlu bırakılır, bunu dışında örtü bitkisi yetiştirilir veya uygun bitkilerle ara ziraat yapılır. Zeytinliklerimizin çoğunun meyilli arazilerde olduğu göz önüne alınırsa toprak koruma, erozyon mücadelesi gereği ortadadır. Hiç kimse toprağının en bereketli üst tabakasının rüzgar veya yağmur erozyonu ile kaybolmasını istemez. Bir zeytinliğe baktığımızda zeytinin turbu dediğimiz kısım çok ortadaysa arazide toprak kaybı, erozyon var demektir. Ayrıca bitki örtüsü toprak neminin korunmasına da yardımcı olacaktır.

Yaz sonunda yapılan üçüncü işleme ise, hasatı kolaylaştırmak içindir.Ağaç dipleri tırmıkla düzeltilir , bu sayede dökülmeye başlayan zeytinler toprak ve otlar arasında kaybolmaz, kolaylıkla toplanır.
Mine Pakkaner
Ziraat Mühendisi
İyi Tarim Uygulamalari Uzmanı

organiktarim yahoo

Mine Pakkaner 14-01-2006 15:39

Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları
 
Zeytinin yaprağı da çok önemli, neden bütün dinlerde kutsal, sırf yağı mı, yoksa meyvesi mi derken yaprağı nelere kadir inanılmaz.
İlgi duyanlar icin geçen haftalarda zeytin dostu haber grubunda zeytin yaprağının özelliklerini anlatmıştım, sizinle paylaşmak istedim.
Selamlar
Mine Pakkaner

Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları

Asirlardir butun yetiştiği coğrafyada zeytinin yaprağı da halk ilaclarinda dunyada kullanilmaktadır.1800 lü yıllarda malarya salgınlarına karşı kullanıldığı bilinmektedir.

Zeytin yaprağı, Oleuropein(başlıca polifenolik antioksidant lardan biridir) ve daha birçok flavonoid (Rutin, Apigenin, Luteolin) ihtiva eder. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucu zeytin yaprağından elde edilen ürünler sağlık sektöründe ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar hala da devam etmektedir.

Oleuropein'in içeriğindeki elonoik asidin antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri laboratuvar koşullarında kanıtlanmıştır.Bu özelliğiyle doğal antibiyotik olduğu bilinmektedir.Vücudun bağışıklık sisteminde soğan ve sarımsak ile benzer etki göstermektedir.

Halihazırda diyabette, hipertansiyonda,kardiyovasküler rahatsızlıklarda,gripte,üriner sistem rahatsızlıklarında,kronik halsizlikte,hastaların nekahat döneminde,kötü huylu kolestrolün düşürülmesinde,dejeneratif eklem rahatsızlıkları,bursit, sinuzit ,vücudun doğal bağışıklık sisteminin desteklenmesinde vs. kullanılan pekçok marka zeytin yaprağı içerikli bitkisel ilaç piyasada hazır preparatlar olarak satılmaktadır.İçeriklerinde genel olarak % 6-20 Oleuropein bulunmaktadır. Henüz bu konuda bir standardizasyon yoktur.

Kozmetikte ise zeytin yaprağı ekstresi içeren ürünler antioksidant etkileriyle cilt bakımında kullanılmaktadır, antiaging kürlerinin hemen hepsinde yer alır.

Ayrıca Aspergillus mantarları tarafından üretilen aflatoksinin engellenmesinde Oleuropein kullanımı ile ilgili araştırmalar da yapılmaktadır.

Patojenlere karşı en önemli biyolojik silahlardan biri olan Oleuropeinin, antifungal etkisinden yola çıkılarak Bonn Universitesinde, henüz laboratuvar koşullarında Botrytis Fusarium Phytophtora üzerindeki etkileri ve geleceğin ticari anlamda önemli organik pestisitlerinden olup olamayacağı araştırılmaktadır.

Oleuropein ,ayrıca zeytin gibi Oleacae familyasından olan Ligustrum obtusifolium yapraklarından da ekstrakte edilse de en hızlı,bol ve ucuz şekilde zeytin yaprağından elde edilmektedir. Hatta bir Yunan Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 100 gr zeytin yaprağından 1 gr % 95- 98 saflıkta Oleuropein elde edilmiştir.

Şu anda dünyada en önemli alıcısı Amerika'dır, en önemli hammadde üreticilerinden biri de hemen herşeyde olduğu gibi Çin. Amerika ve Avrupa'da firmalar zeytin yaprağı ilaçlarını, ağacın yetiştiği yöreyle birlikte arz etmeye başlamışlardır. Ağacın yetişmesinde kimyasal kullanılmadığı da ayrıca vurgulanmaktadır.

Zeytin yaprağı ilaçları yalnız insan sağlığı için değil hayvan sağlığında da kullanılmaya başlamıştır.Evcil hayvanların hazır mamalarında ve bitkisel ilaçlarında hem doğal antibiyotik hem de antiparazitik etkisi sebebiyle yurt dışında kullanılmaktadır.

Doğal bitkisel ilaçlara yoğun yönelim trendi ve kozmetik sanayisindeki büyük gelişmeye bakılarak, elimizdeki çok önemli bir hammaddenin ciddiyetle farkına varıp bu konuda çalışmalar yapmanın gereği ortadadır.

Kimbilir, belki bir gün biz de " Organik Karaburun Zeytini Yaprağı " (mesela) tabletleri, kremleri, losyonları yapar satarız dünyaya.
Neden olmasın?

Mine Pakkaner 14-01-2006 15:44

250 ml kaynar suya bir tatlı kaşığı dolusu tepeleme ince ufalanmış zeytin yaprağı koyar 10 dk. kadar bekler ve sonra süzerseniz zeytin yaprağı çayı yapmış olursunuz. Günde 3 keze kadar tok karnına tüketebilirsiniz.

arsakay 14-01-2006 16:55

Başlık "zeytin" olunca küçük bir katkım olsun istedim.
sadecezeytin.com'dan hoşuma giden küçük bir bölüm...

"Derler ki, cennette iki ağaç vardır; İncir ve zeytin. İncir "Gerçek Ağacı", zeytin ise "Hayat Ağacı"dır.
Cennet bahçesinden başladık madem, o zaman gelin ta başa gidelim. Adem ve Havva'nın yasak meyveyi yedikten sonra cennetten yeryüzüne kovulmalarıyla başlayan ana
Havva ile birlikte cennetten yeryüzüne kovulan Adem, öleceğini hissedince Tanrı'dan kendisini dolayısıyla tüm insanlığı bağışlamasını istemeye karar verir. Bu amaçla oğlu Şit'i cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek, İyi-Kötü Ağacı'ndan (Bilgi Ağacı) aldığı üç tohumu, Şit'e verir ve babası Adem öldüğünde bu üç tohumu ağzına koyarak gömmesini söyler. Adem ölüp Tabor Dağı'na gömüldüğünde toprakta üç ağaç yeşerir. Zeytin, sedir ve servi... Akdeniz ikliminin simgesi bu üç ağaçtan ilk yeşeren zeytin ağacıdır.
Tevrat, İncil ve Kur'an'da yer alan zeytin için bilinen en eski Latince cümlede söylendiği gibi; "olea prima arborum umnium est"*
* zeytin bütün ağaçların ilkidir..."

sempre82 02-08-2006 23:16

Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...

Mine Pakkaner 03-08-2006 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sempre82
Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var?

Acaba biraz detay veremez misiniz? Bahçeniz nerede, ağaçlarınız kaç yaşında, dikim aralığınız nedir? Sık sulama demişsiniz ne sıklıkla suluyorsunuz. Gübreleme yaptınız mı gibi konuları aydınlatabilir misiniz?

Mine Pakkaner 03-08-2006 10:25

Zeytinde dökümlerin nedenleri
 
Bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,

1. İlk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) Bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.Bu dökümün sebepleri,
  • döllenme yetersizliği,
  • besin, özellikle azot eksikliği,
  • toprak nemi eksikliği,
2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.Ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.Sebepleri ise
  • zeytin güvesi,
  • zeytin sineği birinci dönemi,
  • halkalı leke hastalığı,
  • toprak nemi azlığının sürmesi,
3. Üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.Eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür.
  • meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,
  • zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.
Görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.

Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.

topaki73 04-08-2006 22:03

merhaba mine hanım,

mayıs ayında edremit cinsi zeytin ektim..6 metre aralığı var herbirinin..gübreleme ve ilaçlama yapmadım..fakat ağaçlarda aksi giden bir durum yok..özellikle bu aylarda 15 günde bir suluyorum..ilaçlama ve gübreleme zamanlarını bana tam olarak açıklarsanız sevinirim..

Mine Pakkaner 08-08-2006 00:09

topaki73 hoşgeldiniz.
Yeni gelen arkadaşlar kısmında lütfen kendinizi tanıtınız.

Keşke zeytinleriniz dikmeden önce toprak analizi yaptırsaydınız. Bu son derece basit ve ucuz yöntem zeytinliğinizin kaderini değiştirir. Bundan sonra yaptırınız ve gübreleri ona göre veriniz.

İlaçlama ve gübreleme zamanlarını size tam olarak açıklamamı istemişsiniz . Aşağıdaki adreste gübreleme bilgileri bulabilirsiniz.
http://www.toros.com.tr/turkce/ub_zeytin.asp

İlaçlama bilgilerini de http://www.zae.gov.tr/bitkisagligi/z1.asp adresinde bulabilirsiniz.

Selamlar.

zeytin_cekirdegi 07-09-2006 19:15

zeytin hastalıkları
 
bir bilene soralım dedik...:p

zeytin hastalıkları hakkında ingilizce **** türkçe hiç farketmez bilgilerinizi benimle paylaşabilirimisiniz arkadaşlar_?:rolleyes:

memet 07-09-2006 19:47

Merhaba aramıza hoşgeldin..
yeni gelen arkadaşlar bölümünde kendini tanıtırsan seviniriz.
Aynı soruyu iki yerde sorman cevabı çabuklaştırmayacaktır.
Konuyu bilen arkadaşlar, yardımcı olacaklardır.

Mine Pakkaner 07-09-2006 23:17

Zeytin çekirdeği hoşgeldiniz. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

Bu çok geniş kapsamlı bir soru. Bu derece geniş kapsamlı bir soruyu burada cevaplamak zor. Hastalıkları tek tek sorsanız neyse. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon8.gif

Siz önce Memet'in önerisini dikkate alın, bize kendinizi tanıtın,sonra da ya kapsamı daraltın ya da ZAE nin sayfalarına bakın. :rolleyes:

Selamlar

fmt79 08-09-2006 14:54

Evet Mine hanımın verdiği adresteki bilgiler çok güzel. Ancak yeterli olmazsa **** orada olmayan birşeyler arıyorsanız yardımcı olmaya çalışırım...

cengin 17-09-2006 10:15

Ege bölgesinde hasat zamanı zeytin yaprağı satıldığını öğrendim. Geçen hafta zeytincilikle uğraşan bir kaç tanıdığa bunu söyleyince çok şaşırdılar. Akdeniz bölgesinde zeytin yaprağı alımı yapan yerler var mı? Veya Akdeniz bölgesinde zeytincilik yapanlar zeytin yaprağını nasıl satabilir? Bu konuda bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim:)

sempre82 30-09-2006 20:44

merhaba,

son zamanlarda zeytin silkme makinalarının reklamı oldukça yapılmakta..haliyle bende merak ediyorum..internetten inceledim fakat kullanım kolaylığı ve aletin verimi hakkında bir bilgiye sahip olamadım..tavsiye eden veya kullanan birileri varsa memnuniyetle dinlemeye hazırım..saygılar..

malina 08-10-2006 21:10

Zeytin silkme makinaları konusunda bilgi sahibi olan yok mu? :)

Mine Pakkaner 08-10-2006 22:37

Sempre82 soruyu soruyor ve sonra epey bir uğramıyor. İlk sorusunu nazlanmadan o gün cevaplamıştık. Takip ettim çook çok sonra gelip okudu. Bu yüzden bekliyoruz bakalım ne zaman uğraşıp cevaplamış mıyız diye merak edip de gelecek? :rolleyes:

malina 09-10-2006 01:15

Bana MSN'den sordu :)

Belki forumlar konusuna deneyimsizdir.. Göreceğiz :)

tatarbeyi 16-10-2006 21:44

Forumlar konusunda deneyimsizlik malesef bendede mevcut hatta deneyimsizliktende öte . Ağaçlar.net yazıp girdikden sonra her girişte sitede kayboluyorum dersem lütfen abartmayın hergün bir yerleri okurken adeta kendimden geçmekteyim. yani birşeyler sormama fırsat kalmıyor. Okadar güzel anlatıyorsunuz okadar güzel detaylandırıyorsunuz ki benim gibi yapmak isteyip hiç bilgisi olmayanlar ancak zannediyorum üyeliğinin yıl dönümünde kendine gelebilecek. bahçemde benimde 7 adet zeytin ağaçlarım mevcut 2 yıldır meyvesini yemekteyiz. Tamamen organik geçen yıl yeşil toplamıştık bu yıl nedense erken diyebileceğim zamanda siyahlaştı ve yine bir siteden nasıl sele zeytini yapılır diyerek sorgulayıp yapmaya ÇALIŞTIK henüz daha olmadı zannediyorum bayramdan sonra sofraya çıkacak gibi. En büyük zevkim onlardan küçük kavanozlara koyarak bayram tatiline gelen kızlarıma dönüş hediyesi olarak vermek. Eşimle birlikte bahçe ile uğraşmak en büyük hobimiz inşallah sizlerden öğreneceğimiz bilgileri pratiğe döküp daha güzel bir bahçe daha mutlu bir yaşam idialimiz.Bizim mutluluk oyunumuza kattığınız doğal renklerden dolayı teşekkür ederiz.

gokay 25-10-2006 13:22

Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim
zeytin ve zeytin yağının alternatif kullanım alanları hakkında bir araştırma yapıyoruzda bu konuda bize kaynak bir site gösterebilir **** bilgilerinizi forumda paylaşabilirmisiniz mesela zeytin yaprağı çayı buna bir örnekti sabun yapımıda buna bir örnek olarak verilebilir ama daha extreme daha az denenmiş kullanım alanları arıyoruz mesela zeytin yağını motorlu taşıt yakıtı olarak kullanılması gibi gerçi bu site daha çok ağaç bakımı ile ilgili bir forum ancak yardımcı olabilirseniz sevinirim... şimdiden teşekkürler
H.Gökay CEKLİ

Ateş Öztan 25-10-2006 19:01

Bu yaz, dünyanın en eski ikinci zeytinyağı fabrikasını, Urla'daki Klazomenai kazı alanında gezme fırsatını buldum. Fabrika, bulunan kalıntılardan yola çıkılarak yeniden inşa edilmiş ve deneme üretimi yapılmış.
Yolu Urla tarafına düşenlerin gezmesini tavsiye ederim.
Yekpare bir kayaya iki göz oyularak alttan birbirlerine bağlanmış ve birleşik kaplar yoluyla zeytin suyu ile yağını ayırmışlar. Ayrıca, o gün için altın kıymetinde zeytinyağını bu kadar seri üreten zengin fabrikatörün :D ofisini ve yağ deposunuda görmek ilginç.:)

Ateş Öztan 25-10-2006 19:04

Daha detaylı bilgi için;
http://www.urlaonline.com/urlaaktif/...t/view/317/45/

sempre82 08-11-2006 22:11

tekrar merhaba..
mine hanım sizden tekrar tekrar özür dilerim..yaptığım sorumsuzluk; haklısınız..ama ben yine de sorduğum soruya cevap alamadım..birileri(ama bizzat kullanan)cevaplayıncaya kadar bekleyeceğim..saygılar..

Mine Pakkaner 16-11-2006 23:46

Zeytin Yetiştiriciliği
 


T.C.
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli/Mersin




ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ebubekir GÜR
Ziraat Yüksek Mühendisi

Zeytin, binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz gerek zeytin populasyonu ve gerekse sofralık zeytin ve zeytin yağı üretimi bakımından dünyada önemli bir yere sahiptir. Özellikle verimsiz arazilerin değerlendirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Ülkemizdeki zeytinliklerin büyük bir kısmı bu tür alanlarda yayılmış bulunmaktadır. Ayrıca bu zeytinliklerdeki ürünler farklı standartlarda ve verim ise düşüktür.

Zeytinin anavatanı Anadolu olmasına ve büyük bir potansiyele sahip olmamıza rağmen bu potansiyeli çok iyi değerlendirdiğimiz söylenemez. Eldeki imkanları en iyi bir şekilde değerlendirerek standart çeşitlerle verim ve kaliteyi artırmamız ve düzenli ürün elde edilmesini sağlamamız gerekmektedir. Kişi başına zeytinyağı tüketimimiz 2 kg civarında olup bu miktar oldukça düşüktür. Sosyal, teknik ve ekonomik tedbirlerle üretim, tüketim ve ihracatın artırılması teşvik edilmelidir.

ZEYTİNİN İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

Zeytinler için en uygun iklim, Akdeniz ılıman iklimidir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları kuru ve sıcak geçen, yıllık 400-800 mm yağış alan yerler zeytin yetiştiriciliği için uygundur. Toprak konusunda pek seçici olmayıp daha ziyade kalkerli-kumlu, derin ve besin maddelerince zengin toprakları sever. Zeytin kısa süre –90C’ye dayanabilmektedir.

ZEYTİNLİK TESİSİ

Yeni kurulacak zeytinlikler eğer mümkün ise uygun arazilerde entansif tesisler olmalıdır. İyi bir toprak hazırlığı yapılmalı, meyilli arazilerde meyil derecesine göre çeşitli teraslar yaparak toprak ve su muhafazası sağlanmalıdır. Topraklar bahçe tesisinden önce özellikle organik gübrelerle gübrelenmelidir.
Ürünü değerlendirme amacına göre(yağlık-sofralık) iklim ve toprak özellikleri dikkate alınarak bölgeye adapte olmuş, verimli, az alternans gösteren standart çeşitlerden ve uygun dölleyicilerle zeytinlik tesis edilmelidir.
Fidanlar arazi şartlarına göre değişik şekillerde ve taç büyüklüğüne, çeşide bağlı olarak da 4X6m- 7X7m aralıklarla dikilebilirler. Fidanlara dikim sırasında ve sonrasında yetiştirme tekniklerine uygun olarak bakım ve besleme işlemleri itina ile yapılmalıdır.

ZEYTİNLİKLERİN BESLENMESİ

Zeytinliklerin gübrelenmesinde, zeytinin yaşına, gelişmesine, sulama durumuna, iklime, kaldırılacak ürün miktarına ve yaprak- toprak tahlilleri neticesinde bitkide ve toprakta belirlenen besin elementlerine göre uygun bir besleme programı hazırlanmalıdır. Zeytin ağacı derin bir kök sistemine sahip olmadığından ve en önemli besleyici kökler gövdeye yakın olduğundan verilecek gübreler hemen taç altına verilmelidir.
Azotlu gübreler, zeytinin en çok ihtiyaç duyduğu Şubat- Mart aylarında (amonyum sülfat formunda) verilmelidir. Azotun 1/3’ü sonbaharda verilebilir. Yazın yapılacak gübrelemeler sulamadan önce veya yaprak gübresi şeklinde verilmelidir. Verilecek azot dozu şartlara göre ortalama 50-660 g/ağaç arasındadır.
Fosforlu (Triple Süper Fosfat) ve potasyumlu (Potasyum Sülfat) gübreler taç izdüşümüne ve 15-20 cm derine verilmelidir. Bu gübreler sonbahardan ilkbahara kadar verilebilirler. Ağaç başına verilecek K2O miktarı 250-1000gr/ağaç, P2O5 miktarı ise 0-500g/ağaç arasında değişmektedir.
Toprağa canlılık ve verimlilik kazandıran organik gübrelerde gübreleme programlarına alınmalı, doğal ve yapay formdaki bu gübreler sonbaharda verilerek toprağa gömülmelidirler.
Ayrıca noksanlıkları tespit edilen iz elementleri de mutlaka verilmelidir

SULAMA

Zeytin ağacı genellikle sulanmaz ancak eğer sulama imkanı varsa ürünü artırmak ve kaliteli ürün elde etmek için sulanmalıdır. Verilecek su miktarı ve zamanı topraktaki su rezervine göre ve zeytinin suya ihtiyaç duyduğu hassas devreler göz önüne alınarak tespit edilmelidir. Zeytinin, ürün miktarı ve kalitesini yağ randımanını artırmak için sulanması gereken hassas dönemler; çiçeklenme öncesi ve sonrası (nisan- mayıs), meyve oluşum başlangıcı (haziran sonu- temmuz başı) ve meyvenin renk değişimi devresidir.

BUDAMA

Budamada önemli olan her yaşta yaprak/kök ve yaprak/odun dengesini optimum düzeyde tutmaktır. Bu amaçla zeytinde değişik budamalar yapılmaktadır.

a- Şekil budaması:Şekil budamasından amaç, ağacın iskeletini ortaya çıkarmaktır. Fidan dikildikten sonraki ilk 2 yılda hiçbir budama yapılmaz. Ancak topraktan itibaren 40-50 cm’ deki sürgün uçları alınarak fidanların büyümesi sağlanır. 3. yıldan itibaren 60-100 cm yüksekte 3-4 dal bırakılarak şekillendirilir. Daha alttaki uç alınan dallar çıkarılır ve zeytinin tabii eğilimine uygun bir şekil verilir.

b-Mahsul budaması:Mahsul budamasından amaç, taç içerisindeki ışıklanmayı artırarak ağacın verimli periyodunu maksimum düzeyde tutmaktır. Yalnız güneş gövdeyi ve ana dalları yakmayacak şekilde uygun seyreltme ile budama yapılmalı, dallar arasında denge kurulmalı, ince dallar aşırı bir şekilde seyreltilmemelidir. Budama 2 yılda bir ve dolu yıla girerken yapılmalıdır.

c-Gençleştirme budaması:Ağaç yaşının ilerlemesiyle ağacın odun aksamı artarak ürün kalitesi düşer ve alternansı artar. Gençleştirme budaması ile ağacın kendini yenilemesi mümkün olmaktadır. Budama ana dallarda kademeli olarak yapılır. Önce ana dallardan birisi gövde ile bağlantısının birkaç cm üzerinden budanır. Bu bölgeden kuvvetli sürgünler çıkar. Sonra diğer ana dallarda budamalar yapılarak dallar yenilenir.

Ayrıca ağacın tabladan tamamen kesilmesi ile sert bir gençleştirme (kabaklama) budaması, çeşit değiştirme, dondan zarar gören ağaçların yenilenmesi ve büyük hacimli ağaçların tacını küçültmek amacıyla budamalar yapılmaktadır.

Budamalardan sonra kesilen yerlere katran sürülmeli ve ağaçlara bordo bulamacı veya bakırlı preparatlarla ilaçlanmalıdır.

ZEYTİN HASADI

Zeytin hasadı çok önemlidir ve en önemli maliyet unsurlarından birisidir. Hasadın uygun zamanda ve uygun şekilde yapılmaması durumunda salamuralık zeytinlerde verim ve kalite kaybına yağlıklarda ise yağ miktarı ve yağ kalitesinde azalmalara neden olmaktadır. Ayrıca yaprak ve sürgün kaybı alternansı artırmaktadır.

Zeytin hasadı, sofralık veya yağlık olarak değerlendirme amacına uygun olarak zamanında hasat edilmelidir. Eğer yeşil sofralık zeytin yapılacaksa meyveler sarımsı- yeşil renge döndüğü (Eylül-Ekim), siyah sofralık zeytin yapılacaksa kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği (Kasım- Aralık), yağlık olarak değerlendirilecekse ağaçta yeşil meyve kalmadığı zaman hasat edilmelidir.

Hasat elle yapılmalıdır ve mecbur kalınmadıkça sırıklama ile hasat yapılmamalıdır. Ayrıca el ile kullanılan taraklar, vibratörler, pnöm çırpıcı ve sarsıcılar, mekanik çırpıcılar kullanılmalı ve yere mutlaka sergi serilmelidir.

ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI

Zeytine zarar veren sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilmesini engelleyen ve ekonomik öneme sahip birçok hastalık ve zararlı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

Zeytin Sineği: Zeytin sineği kışı pupa halinde toprakta geçirir ve meyveler nohut büyüklüğünde iken yumurtalarını bırakırlar. Larvalar meyve eti içinde beslenerek gelişirler. Ergin sinekler tekrar yumurta bırakarak yılda 4-5 nesil verir.

Zeytin sineği meyvede 1/3 oranında ürün ve kalite kaybına, zeytin yağlarında ise asitliği artırdığı için zeytin yağlarının kalitesinin bozulmasına ve büyük miktarlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Zeytin sineği ile mücadelede, popülasyon miktarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak için sofralık zeytinlerde 100 meyvede 1-2’sinde, yağlık çeşitlerde ise 10’unda vuruk görüldüğünde kimyasallarla ilaçlanmalıdır ve yılda 3-4 kez tekrarlanmalıdır. Ayrıca zeytin sineği ile mücadelede biyolojik ve biyoteknik metotlar kullanılmaktadır.

Zeytin Güvesi: Lepidoptera takımından bir kelebek olup asıl zararı larvaları yapmaktadır. Her bir kelebek yılda 3 nesil verir ve bunlar zeytinin çiçeğine, meyvesine ve yaprağına zarar verirler. 1. nesil (çiçek nesli) çiçek tomurcuklarını kurutur.2. nesil (meyve nesli) meyve çekirdeğine girerek meyvelerin dökülmesine neden olur. 3.nesil (yaprak nesli) yaprakta galeriler açarak tahrip eder. İlk 2 nesil ekonomik anlamda büyük zararlara yol açar

Zeytin güvesine karşı savaş, çiçek, meyve ve yapraklardaki tahribat %10’u bulduğu zaman başlamalıdır. Özellikle ilk 2 nesil için nisan- mayıs ve haziran başında sistemik etkili ilaçlarla kimyasal mücadele yapılmalıdır.

Halkalı Leke: Hastalığın etmeni bir fungus olup yapraklarda siyahımsı- gri renkte iç içe halkalar şeklinde ortaya çıkar. Özellikle nemli ve yağışlı bölgelerde sık görülür. Hastalığa yakalanan ağaçlarda fazla miktarda yaprak dökülmeleri olur, sürgünler ve ince dallarda kurumalar olabilir. Dolayısıyla meyve veriminde bir düşüş olmaktadır.

Halkalı leke ile mücadelede, kültürel tedbirler (nemli yerlerde zeytinlik kurmama, taban suyu yüksek ise drenaj kanalları açma, budama ile ağaçları havalandırma vs.) ile ilkbahar ve sonbahar yağmurlarından önce kimyasal mücadele (%1-2’lik bordo bulamacı ve bakırlı ilaçlar) yapılmalıdır.

Dal Kanseri: Hastalığın etmeni bir bakteri olup kök, gövde, yaprak ve meyvelerinde ur şeklinde görülür. Sadece yaralı kısımlardan bitkiye girer ve hastalık yapar. Bu nedenle hasat sırasında çırpmalardan kaçınmalıdır. Ayrıca dolu ve don olaylarının sonucunda ağaçta meydana gelen yaralarda hastalığın yayılmasında önemli etkenler olmaktadır.

Zeytin dal kanseri ile mücadelede bazı kültürel tedbirlerin yanında kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kanserle bulaşık olan zeytinliklerde yılda 4 kez %1-2’lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalı ve 2 yıl tekrarlanmalıdır.

mehmetaliozkara09 04-12-2006 08:11

Zeytin yetiştirme, yetişmiş zeytin ağacını verime çevirme
 
Merhaba arkadaşlar .
Benim zeytin maceram yaklaşık 8 yıl öncesi başladı
Her yıl bölge olarak alıştığımız ve küçük yaştan itibaren tükettiğimiz zeytin yağını 1 yıllık yağı bir başkasından satın almaktaydım. Yaşadığım Kasaba aynı zamanda çocukluğumda geçtiği kasabadır. Nüfusu 6 bini geçmeyen ve herkesin birbirini tanıyıp selamlaştiğı bir yer olup doğası ve havası iyidir. Büyük şehirlerin karmaşasından uzak ve sakin ve monoton bir yerdir.
Girişte bahsettiğim gibi 8 yıl önce bir başkasından 4 dönüm yeri satım aldım. niyyemi her yıl zeytin yağı almaktansa küçük bir zeytin bahçesi almak daha uygun ve memur olduğumuz için mesaai sonrası ve hafta sonları zamanımı geçirmekti amacım. 4 dönüm içinde(sonradan öğrendiğim) Ak delice üzerine aşılanmış yaklaşık 30-50 yıllık yerli adıyla 45 adet topan Zeytin ve 55 adet Tirilye ağacı vardı. Bu ağaçlar benden önceki amcanın yaşlı olması nedeniyle zeytin ağacını bakamamış ve o yüzden satmış, her neyse alan satan hayrını görsün dedik ve biz yıl kasım aralık ayında 100 ağaçtan 450 Kğ zeytin topladık ve kendi yağımız oldu 145 Kğ zeytin yağı.(çok sevindik)
Zaman içerisinde bu yaşlı ağaçları bakımı, gübrelenmesi ve şırlama sulama 2200 Kğ yeşil zeytin sattım. Bunlar içindeki çekirdek çıkarılarak badem veya kırmızı biber yapılıp satılıyor. geriye kalan küçük ve Yağlık olarak kalan zelytiniden 1200 Kğ zeytin toplayıp yağını alıyorum . Şimdilik hoşcakalın gerisini sonra yazacağım .

Halit Togay 04-12-2006 09:12

Affınıza sığınarak bazı suallerim var. Bunlar ağaçla ilgilenmeyi daha ileri götürüp bu işten para da kazanılabileceğini görmek adına faydalı olabilir.
Zeytinin kilosunu kaça verdiniz . 1200 kg zeytinden kaç paralık yağ çıktı .. 4 dönüm böyle bir zeytinlik kaça alınıyor? Senelik gideri ne kadar?

uyumsan 04-12-2006 10:17

ben de şırlama sulama ne demek onu sorsam olur mu :)

mehmetaliozkara09 04-12-2006 10:44

Sayın Halit Bey bu işten para kazanmaktayım. Bu yıl topan zeytinin kilosunu kalibre olarak (Kalibre :1 Kg'da bulunan zeytin sayısı. Örneğin 100-120 arası 1,20 Ytl 120-140 1,10 ytl, 140-160 1,00 ytl ve 160-180 arası 0,90 ytl dir. Ben Bu yıl 0,90-1,00 ytl arasında sattım. Bir ağaçta tüm zeytinler aynı büyüklükte değil o yüzden kalibre düşmemesi için sadece iri zeytinleri toplayıp yeşil olarak sattım. 26.11.2006 günü Geriye kalan zeytinleri toplattım. 1200 Kğ (özellikle ağaçtaki zeytin tanelirinin rengi yarısı sarı diğer yarısı kırmızıya dönüştüğünde toplattırıyorum, çıkan yağın yeşil rengi ve aromasına mükemmel oluyor) . Bilindiği üzere Zeytinde Yağlık ve yeşil değerlendiriliyor. 1200 Kğ içindeki zeytin bir kısmı küçük kalan zeytinler ve diğeri ise Trilye karışı olmakta (5.200 Kğ 1 Kğ zeytin elde edilmekte) buna karşın 545 Kğ zeytin yağım oldu. şu an kğ 6,00 yt satmaktayım . 4 Dönüm yer şu an için 8-10 bin ytl arasıdır. Eski insanlar yılda bir kere zeytin zamanında zeytini toplayıp bir sonraki sezonda bahçeye giderlermiş, bu işe gönül verirsen kendin budarsın(Zeytin Budama kursuna katılacaksın) yaprak ve toprak tahliline göre gübresini verirsen birde sulamasını yaparsan bu işten iyi gelir elde edersin. Ben 3 yıl önce 8 dönüm yer daha aldım içinde 220 ağaç vardı 2 yılda parasını çıkarttım . Yetişmiş ağaç olunca geri dönüşümü hızlı oluyor. Saygılar.

mehmetaliozkara09 04-12-2006 10:49

İyi günler bilimsel olarak damlama sulama sisteminde suyu saate azar azar verilmesi gerekmektedir. Benim Bahçemin suyu gölet sisteminden geliyor.Tüm gün su tahsis edilmiyor. Bu yüzden 10 saatte verilmesi gereken suyu 2 saate verirsen adı bence şırlama olur.

uyumsan 04-12-2006 13:14

cok tesekkur ederim verdiginiz bilgi icin.

Mine Pakkaner 04-12-2006 14:05

Bu terimle ilk kez karşılaşanlar için bir not;

Şırlama çiftçilerin bir sulama yöntemine verdikleri isim. Naylon hortumlarla su iletiliyor. Bu hortumlar çok geniş çaplı 15-20 cm çapında, soba borusu gibi, kalın sera naylonundan yapılmış. Su geçmeyince boş poş upuzun yassı bir torba gibi oluyor. Su verilince torba şişiyor.

Muhtelif yerlerinde musluklar var. Muslukları da plastik su veya deterjan bidonlarının altındaki musluklar gibi düşünün. Bahçe başından su şırlamaya geliyor. Açılan musluklarla ağaçlara yönlendiriliyor. Aşağıda geçen ekim ayında çektiğim bir şırlama resmi var. Yer Ödemiş, börülce tarlası. Hortum üzerinde musluklar görülüyor.

mehmetaliozkara09 04-12-2006 15:29

Sayın Mine Hanım verdiğiniz bilgi için teşekkür.
Aslında benim amacım yan komşularım gibi salma su yöntemi ile zeytin ağaçlarımı sulamaktı. Fakat bahçesinde son dönemlerde Kuruma hastalığın artması (verticillium solgunluğu) beni korkuttu. Gözlemlerim sonucu hastalıklı ağaçların kuruyan dal ve yaprakları salma yöntemi ile diğer ağaçlara taşıyordu , Komşularıma ikaz ettimsede eski insanların sabit fikirlerini değiştirmek zor ve mümkün olmuyor. Bende behçemi 16lık damlama hortumu ve saatte 140 Lt akıtan damlama memesi ile basit şekilde döşedim . ilk suyu verdiğimizde bazı damlama memelerin tıkandığını gördük, ana hattın başına bir adet filitre koytuk ve sorunu hallettik , sürekli su vermek yerine her hafta cuma günleri solmak üzere haftada bir su vermeye başladık. sonuç mükemmel damlama değil ama tabirce şırlama oldu bizim için. Bu yaptığım işler daha sonra diğer bahçe sahiplerine örnek teşkil etti. saygılar.

mehmetaliozkara09 04-12-2006 16:03

Tüm arkadaşlara duyrulur 1 hafta yokum, malum zeytin toplama zamanı hoşcakalın.

bahcıvan 04-12-2006 20:16

mehmetaliozkara09 size kolay gelsin diyoruz. Bol ürün kaldırmanız dileğiyle. Keşke buralarda olsanızda sizden zeytin yağı alabilseydik.

mehmetaliozkara09 18-12-2006 08:20

Sayın Ağaç Dostu.
Öncelikle teşekkür ederim.
Hayırlısı ile havalar soğumadan yağlık zeytinleri topladık (yaklaşık 50 Yevmiye , ücreti 15.00 Ytl, 1 insanın 08.00-17.00 saatleri arasından zeytin toplamasıdır ) Zeytin toplamak çok güzel, bu yıl zeytinde var yılı (zeytin bir yıl bol ertesi yıl az verir) Bahçemizdeki zeytin ağaçların her yıl olması için toplama esnasında sırık yerine , tarak şeklindeki plastik araçlarla topluyoruz,bu yüzden her yıl zeytin almak mümkün. 14 gün boyunca eşim ile zeytin topladığımızda havalarında güzel olmasından dolayı huzurlu ve rahattık.
En heycanlı ve mutlu anımız zeytinleri yağını çıkarttıktan sonra sıcak taze yağı tabağa koyup, üzer bir güzel limon sıkıp, birazda kırmızı biber ve baharat ekleyip ve ekmeği bandırarak yemek.
Sayın Ağaç Dostu keşke öyle bir mekanizma olsada üretilen tarım ürünlerini bizler sata bilsek , sizlerde ucuza , taze ve doğal olarak alabilseniz. Buralarda bu yıl 6.00 yTl. dir.
İyi günler.

Mine Pakkaner 18-12-2006 20:47

Mehmetali Bey ürününüz hayırlı,kazacınız bereketli olsun.Bu yıl zeytin veriminiz ne oldu? Ortalama ağaç başına kaç kilo zeytin aldınız?

mehmetaliozkara09 19-12-2006 07:52

Mine Hanım çok teşekkür ederim.

Bu yıl Zeytinde var yılı malum bilginiz vardır. Zeytin ağaçlarımın verimini var yılında az , yok yılında daha çok zeytin elde etmek için bu dönem Mart ayında fazla budama yaptım o yüzden bu yıl sürgün yapmasını sağladım. Gelecek yıl fazla budama yapmadan , iç kısımlarının hava almasını sağlayacak şekilde budama yapacağım.
Yinede Ağaçlarımdan Allah Bereket versin Agaç başına ortalama
(%60 Tirilye,%20memecik ve %20 Yeşil topan kalan küçük zeytin) 25-30 Kğ verim oldu.
1 Kğ zeytin yağını geçen yıl 5,200 Kğ elde etmişken bu yıl 5,800 Kğ elde ettim.
Bunun nedeni kendi tahminim kasım ayında ani havaların soğuması herhalde.

Genelde ilçede de tüm üreticilerin durumu aynı.

Her neyse Allah bereket versin, yemeyi ve satmayı nasip etsin.

İyi günler dileğiyle.

uyumsan 20-12-2006 22:36

Sayın mehmetaliozkara09,
Aşağıda alıntıladığım yazınız toprağa yakın olan her insanın yaşayacağı en mutlu anlardan biridir. Hasadınız bol olsun.
Sevgilerimle,
UyumSan.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetaliozkara09 (Mesaj 60347)
En heycanlı ve mutlu anımız zeytinleri yağını çıkarttıktan sonra sıcak taze yağı tabağa koyup, üzer bir güzel limon sıkıp, birazda kırmızı biber ve baharat ekleyip ve ekmeği bandırarak yemek.


kayalı 23-12-2006 20:48

Merhabalar Ben Yusuf
 
Ben Adana Yumurtalik civarında10 Dönüm Sahil yakınlarında Tapulu Yerim Var Zeytin Dikmek Istiyorum ayrıca bu işe yeni başladım Kaç Fidan Gider Ve 5 Yil Sonra Geliri Ne Olur?

Todor 23-12-2006 21:27

Hoş geldiniz kayalı. Sorularınıza cevap alabilmek için kendinizi Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... başlığında tanıtmanız gerekiyor. Hoş geldiniz aramıza:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024