agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

Dogasever 27-03-2011 22:16

Sn Meyvelitepe

Genelde yararlı mikroorganizmaların köklenmede etkisine baktınız mı hiç?

MeyveliTepe 27-03-2011 22:21

Genelde şayet elimde varsa tabletlere T.Harzanium ve mikoriza emdiriyorum.

Köklendirmeye etkilerini ölçemedim ama mikroorganizmaların çelikler köklendikten sonraki gelişimde etkisini görebiliyorum. Gözle görebildiğim ise her tarafı ağ gibi sarmış mikoriza iplikçikleri oluyor.

seyyah53 28-03-2011 11:42

Böylelikle yanlışlarıda öğrenmiş oluyoruz...

Benim çeliklerde yaprak biraz fazla kopartmam gerekecek...

Birde toprak karışımını yanlış yapmısız benimkilerde %40 toprak %60 torf var...perlit hiç yok..bozalım mı acaba?...

Olmadı bu çıraklığımız olsun ...seneye kalfalığımızı deneriz...nasıl olsa membahı izmirde...menemen -sülümanlıda o kadar arıcılık yaptım....hiçmi merak edip sormaz insan bu zeytin nasıl olur diye...

Halil Abi senden böylesine sözler duymak inan dahada heveslendiriyor beni...çok sağol...

Sn. Meyvelitepe açıklamalarınız için çok teşekkürler...saygılarımla

Halil Önen 29-03-2011 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 775546)
....

Birde toprak karışımını yanlış yapmısız benimkilerde %40 toprak %60 torf var...perlit hiç yok..bozalım mı acaba?...

demişsiniz...

Bozarsanız biz de bozuluruz. :)

Perlitle herkes köklendirme yapar, ustalık toprak+torf ile yapmak, zaten denemenin burası önemli, yoksa seni boşuna mı takip ediyoruz. :)

seyyah53 29-03-2011 13:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 775895)
demişsiniz...

Bozarsanız biz de bozuluruz. :)

Perlitle herkes köklendirme yapar, ustalık toprak+torf ile yapmak, zaten denemenin burası önemli, yoksa seni boşuna mı takip ediyoruz. :)


Tamam Abi kızma bozup tekrar perlitte mi yapalım demek istedim ben orda...fakat sen böyle dedikten sonra ...

Zeytinci 29-03-2011 13:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 775303)
Sağolun Sayın Zeytinci...

Ortalama tutma belirtisi ne zaman görülür ?...

Dikim de geç kalmış olabilirsin. Nisan ayında uyanma başlar. Su yürür, gözler uyanır. Bu sizi yanıltmasın. Kök gelişimi iyi olmaz ise, taze sürgün yapsa da bir süre sonra kurumaya dönebilir. Hüsran hevesini kırmamalı.

Erken (en geç şubat) çelikleyip köklenmeyi teşvik edici işlem yapmış isen netice alman lazım.
Çeliğin açıkta olan kesilmiş ucuna aşı macunu sürer isen su kaybını azaltır ve göz uyanmasını teşvik edersin. Şu aşamada bunu yapma (çeliği kımıldatma) zira geç oldu.

seyyah53 29-03-2011 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 776069)
Dikim de geç kalmış olabilirsin. Nisan ayında uyanma başlar. Su yürür, gözler uyanır. Bu sizi yanıltmasın. Kök gelişimi iyi olmaz ise, taze sürgün yapsa da bir süre sonra kurumaya dönebilir. Hüsran hevesini kırmamalı.

Erken (en geç şubat) çelikleyip köklenmeyi teşvik edici işlem yapmış isen netice alman lazım.
Çeliğin açıkta olan kesilmiş ucuna aşı macunu sürer isen su kaybını azaltır ve göz uyanmasını teşvik edersin. Şu aşamada bunu yapma (çeliği kımıldatma) zira geç oldu.


Çok teşekkür ederim....

İBA uyguladım.... tabi ne derece doğru uyguladık bilemiyorum ama tariflere uydum...

Hevesim hayattta kırılmaz bu daha bir başlangıç...teşviğiniz için çok memnun oldum...

AÇakıcı 29-03-2011 15:02

Fidan alıp Zeytin dikmek için de geç mi kaldık?

Zeytinci 29-03-2011 17:39

Sn. AÇakıcı,

Tüplü fidan olursa her zaman dikebilirsin.

seyyah53 13-04-2011 15:35

2 Eklenti(ler)
Selam...

İşleme tabi tuttuğumuz ayvalık ve trilye zeytinleri...

Ayvalıklarda şu an herhangi bir sorun yok hergün su fısfıslıyorum hem toprağına hemde gövde ve yapraklarına...
Eklenti 203040

Fakat trilyelerde aynı durum yok,aynı işlemleri onlarada yapmama rağmen yapraklar kahverengi rengini almaya ve buruşmaya başladılar...
Eklenti 203041

Sn.Zeytinci ve Halil ÖNEN Üstaın yorum yapması mecburidir...:D

aliok1 13-04-2011 16:29

Bizim buralarda ormanlarda kendiliğinden yetişen zeytin deliceleri sökülüp bunlara normal zeytin aşılanır.Böylece daha dayanıklı olurlar.Bu delice zeytinler galiba bildiğimiz zeytin çekirdeklerinin dikilip büyütülmesi ile yetiştiriliyor.Dededen nineden kalma zeytinler hep böyle yetiştirilmiş buralarda.Hem delice zeytin kuraklığa daha dayanıklıdır.Çelikle dikilen zeytine ben pek ısınamıyorum.İki sene evvel on tane zeytin aldım deliceye aşılı tarlaya diktim.

seyyah53 13-04-2011 16:34

Vala Ali bey üstadlarda onu önerdiler zaten bizimkisi balkon bahçeçiliği denemesi ...bu denemelerden zeytinden çok ...denemelerin başarılı olup olamayacağını merak ediyorum ben...

Sizin söylediğinizde kısmetse bahçemize gidebilince...:)) saygılar...

Halil Önen 13-04-2011 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 785251)
Selam...

İşleme tabi tuttuğumuz ayvalık ve trilye zeytinleri...

Ayvalıklarda şu an herhangi bir sorun yok hergün su fısfıslıyorum hem toprağına hemde gövde ve yapraklarına...
Eklenti 203040

Fakat trilyelerde aynı durum yok,aynı işlemleri onlarada yapmama rağmen yapraklar kahverengi rengini almaya ve buruşmaya başladılar...
Eklenti 203041

Sn.Zeytinci ve Halil ÖNEN Üstaın yorum yapması mecburidir...:D

İyide ben çelikten hiç zeytin fidanı yetiştirmedim ki senden öğreniyorum.:)

Sn. Zeytinci ne der bilemem, ama çelikler tuttuğunda yaprakların diplerinden sürgün vermesi gerekiyor sonra eski yapraklar dökülüyor biliyorum.

Kabuk aşısında böyle oluyor. Yaprak kurur düşerse aşı tutmuş demektir. Bilemiyorum aynı mantık işliyor mu? Bende meraklandım şimdi...

Samsunlu55 13-04-2011 20:43

Sn. seyyah53, çelikleme yaptığınız zeytinlerin yapraklarını budamadığınız için muhtemelen yeşeren olmayacaktır. Çünkü yaptığınız çeliklerin kökleri olmadığından topraktan gerekli besinleri alıp yaprakları besleyemez. Yaprakları budarken en tepeden bir yaprak bırakıp diğerlerini koparın. En tepedeki yaprağında yarısını kesin. Eğer tamamen yapraksız bırakırsanız bu seferde yeterli oksijen bulamadığından yine başarısız olursunuz. Yalnız şunu belirtim, yaprak budama işlemi yazın alınan çeliklerde uygulanır, zeytin çeliği tutar mı tutmaz mı bilemem.

seyyah53 14-04-2011 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 785424)
Sn. seyyah53, çelikleme yaptığınız zeytinlerin yapraklarını budamadığınız için muhtemelen yeşeren olmayacaktır. Çünkü yaptığınız çeliklerin kökleri olmadığından topraktan gerekli besinleri alıp yaprakları besleyemez. Yaprakları budarken en tepeden bir yaprak bırakıp diğerlerini koparın. En tepedeki yaprağında yarısını kesin. Eğer tamamen yapraksız bırakırsanız bu seferde yeterli oksijen bulamadığından yine başarısız olursunuz. Yalnız şunu belirtim, yaprak budama işlemi yazın alınan çeliklerde uygulanır, zeytin çeliği tutar mı tutmaz mı bilemem.

Aslında Trilyelerin yarı yapraklarını koparmıştım bunu denemek için, ayvalıklar duruyordu...

Fakat siz de böyle söylediyseniz en iyisi 1-2 yaprak kalıncaya kadar budamak...teşekkür ederim...

seyyah53 14-04-2011 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 785408)
İyide ben çelikten hiç zeytin fidanı yetiştirmedim ki senden öğreniy

Teşekkür ederim...Halil Önen Abi...olmadı seneye bir daha deneriz olmaz mı...?

HALİL ERDOĞAN 14-04-2011 21:01

Seyyah 53; Resimdeki çeliklerin suyu kaçmış gözüküyor,tutma durumu çok zayıf.nedeni yaprak fazla bırakman vede su-nem ortamının sağlanamadığın dan kaynaklanıyor.Kolay gelsin.

Zeytinci 15-04-2011 21:02

Sn. Seyyah 53,

Zeytini çelikten üretmek enstitülerde ve profesyonel yetiştiricilerce hormon kullanılarak yapıldığını biliyoruz.

Arkadaşların verdiği bilgiler doğrudur. Her zeytin çeşidi çelikle üretilmeye uygun değil/zor. Kökü gelişmemiş çeliğin yaprakları varsa çelik suyunu kaybeder ve kurur. Su hareketi gözlerin uyanmasını teşvik eder. Yaprakları çeliklemenin başında kesip çıkarsaydın şansın olurdu.

Çelik üretimi benim düşünce tarzıma uygun değil. Çekirdekten çimlendirerek daha sonra kalen kalınlığında istediğin çeşidi aşılamak daha güzel olur:)

seyyah53 15-04-2011 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 786732)
Sn. Seyyah 53,

Çelik üretimi benim düşünce tarzıma uygun değil. Çekirdekten çimlendirerek daha sonra kalen kalınlığında istediğin çeşidi aşılamak daha güzel olur:)

Sn.Zeytinci samimi cevap için çok teşekkür ederim...

Tamam hemen çekirdekten yetiştirme çalışmalarına başlayayım...

1. sorum evde yediğim marmara adasından gelme zeytinlerden elde edilen çeirdekler olurmu?

2.zeytin çekirdeğine uygulamam gereken işlemler varmı?(zımparalamak,suda bekletmek gibi)?

irfan caliskan 16-04-2011 10:48

Merhabalar,

Ilk mesajim oldugundan kisaca kendimden bahsedip hangi konuda yardima ihtiyacim oldugunu ozet olarak belirteyim.(bu arada Ingilizce klavye nedeniyle bazi kelimelerin harf duzeni ingilizce olarak yer gorunebilir ... bu nedenle kusura bakmayin lutfen)

Dubai'de yasiyorum ve ozel bir sirkette profesyonel olarak calisiyorum. Bir cok profesonelin hayalini susleyen bag ve bahce isleri ile ugrasma hayali bende de mevcut. Tabi konuyu biraz daha spesifiklestirip Zeytincilik uzerine yogunlasmaya karar verdim. Ancak tahmin edebileceginiz gibi kulaktan dolma bilgi disinda hic bir tecrubem yok. Kulaktan dolma bilgiler de cok buyuk bir ihtimalle hatali ve/veya eksik olabilecegi icin konuyu daha ciddi olarak ele alabilecegim bu foruma uye olmak istedim.

Ozet olarak izmir sinirlari icerisinde(tercihen, torbali, tire, urla, seferihisar vs..) 5-10 donum civarinda meyve vermeye hazir bir zeytinlik almayi arzu ediyorum. Zeytinyagi uzerine yogunlasmak istedigimden sanirim satin alacaim arazideki zeytin turunun de buna uygun olmasi gerekiyor. Goruldugu uzere sizin gibi tecrubeli uyelere kiyasla bilgi acisindan isin cok cok basindayim. Ben Dubai'de yasadigim icin zeytinligin bakimi ile Izmir'de yasayan ailem ilgilenecek. Ilaveten ilgili arazi icerisinde 10 adet civarinda kucuk bas ve 2 civarinda buyuk bas hayvan beslemeyi dusunuyoruz. 5-10 donum arazi, 10 adet kucukbas ve 2 adet buyuk bas rakamlari kaba olarak is modeli ve yatirim butcesi sonucunda ortaya cikan rakamlar ve +/- kucuk degisiklikler yapilabilir.

Yukarida ozet olarak aciklamaya calistigim is modeli cervesinde bana tavsiye edebileceginiz, zeytinlik, zeytin turu, bolge veya muhtemel satin alabilecegim tarla hakkinda bilgi verebilirseniz cok memnun olurum.

Ayrica yukarida aciklamaya calistigim sadece kagit uzerinde calisilan is modelinin pratikte uygulanmsinin mumkun olmayacagini dusunuyoraniz bu konuda da beni uyarabilirseniz hic kirilmadan tavsiyelerinizi dinleyebilirim.

Degerli yorumlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim

irfan

tenar 16-04-2011 11:40

İrfan Bey,

Zeytinyağı işi yapmak istediğinizi yazıyorunuz. 5 dönümde kaç, 10 dönümde kaç ağaç olabilir, bu da sizin beklentiniz olan parayı getirir mi, bunların hesaplarını da yapmış olmanız gerek ki hayvan sayısına kadar bu detayda bir çalışma yapmışssınız diye algılıyorum.

Bu grup içerisinde çok bilgili arkadaşlarım varken, zeytin ve zeytinyağı, ağaç sayısı ve verimi konusunda bir şey söyleyemem. Araziyi alacağınız yer, o yerde yetişen en verimli zeytin, (illaki yağ üreteceğim derseniz) o zeytinden alınacak yağ oranı aşağı yukarı bellidir, bunları bilmek önemlidir. Ben buralara giremeyeceğim. Benim merak ettiğim, O arazide bir çiftlik de kurup içinde yaşayacak, 10 küçük + 2 büyük baş hayvanı etinden sütünden faydalanmaya kendiniz için mi besleyeceksiniz? Yoksa ekonomik katkısı olarak ne beklediğinizi anlayamadım bu sayılardan.

Arazi alırken ise, eğer amacınız manzara önemli değil ve sadece zeytin yağı elde etmek amacıyla zeytin yetiştirmekse, illaki deniz kenarı olmayabilir. Bu durumda arsaya yapacağınız yatırım tutarı azalacaktır.

5 dönüm mü 10 dönüm mü istiyorsunuz, iki katı fark var.

Umarım hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Saygılar

Zeytinci 16-04-2011 21:33

Sn. Seyyah53,

Sofralık zeytinler çeşidine bağlı olarak %10-35 başarı oranında çekirdekten yetiştirilebiyor. Kaynak: Tarım bakanlığı zeytin yetiştiriciliği kursu kitabı.

10 sayfalık yazı var. Katlama, kabuk aşındırma,ciberellik asitle muamele, suda bekletme, yastıklar, çöğür şaşırtma, aşılama vs. epeyce uzun bir yolu var.

Bunu durumda çelikle üretme daha basit:)

bulka 17-04-2011 22:19

Değerli forum üyeleri,

Doğru yerdemi yazıyorum bilmiyorum ama daha uygun biryer bulamadım forumda.

Ben yurtdışında gıda ticaretiyle uğraşıyorum. Sattığımız ürünlerin önemli bir bölümünü zeytin oluşturuyor. Bu aralar Türkiye'ye yerleşme niyetim ağır basmaya başladı. Tabi buradaki düzeni bozmadan ve elimde bir proje ile dönmek istiyorum. Aklıma zeytin yetiştiriciliği gelmişti ama 2 gündür forumdaki zeytin konusunu iyice okudum ve fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle zeytin yetiştirme işinin ticari olarak pek mantıklı olmadığına karar verdim. Benim elimde güzel bir pazarım var. Ve yılda satabileceğim zeytini yetiştirmek için çok fazla ağaç lazım. Bunların bakımı, toplaması vs. çok zor işler. Harcadığınız enerjinin ve yatırımın karşılığını alamıyorsunuz.
Burada çok zeytin üreticisi var gördüğüm kadarıyla. Ben Türkiye'ye yerleşince çiftçiden zeytin toplayıp, bunların paketleme vs. işlemlerini yaptıktan sonra hepsini yurtdışına ihraç etmeyi planlıyorum.
Sizlerden öğrenmek istediğim konular
1- Bu yıl çiftçiden hangi zeytin kaç TL ye alınıyor?
2- Çiftçiden hangi aylarda zeytin toplanıyor?
3- Kalibre elemesini çiftçi kendisi mi yapıyor?
4- Zeytin salamura yapılmış halde mi çiftçiden alınıyor?
5- Alınan zeytine ekstra bir işlem yapmak gerekiyor mu? Sadece paketlemek mi kalıyor?
6- Zeytinler büyük bidonlarda mı teslim ediliyor?
7- Çiftçiye ödeme nakit mi yapılıyor? Vadeli çek vs. kullanılıyormu?

Bu konularda bilgi verebilirseniz planlarımı yapmamda büyük yardımınız olur.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Lilium 17-04-2011 23:03

Marmarabirlik yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa'ın açıklaması. 2010-11 gemlik cinsi zeytin alım fiatları.
http://www.tarimziraat.com/tarim_hab..._acikladi.html
Bu yıl ürün az olunca kotaları da kaldırdılar, bol olunca da birinci boyu alır, gerisini ne yaparsan yap.
Alıntı:

1- Bu yıl çiftçiden hangi zeytin kaç TL ye alınıyor?
Gemlik Birinci boy 5.10 kuruş
2- Çiftçiden hangi aylarda zeytin toplanıyor?
kasım birden itibaren alımlara başlanıyor.
3- Kalibre elemesini çiftçi kendisi mi yapıyor?
Evet
4- Zeytin salamura yapılmış halde mi çiftçiden alınıyor?
Marmarabirlik ham olarak alıyor. Salabura yapılmış halde de bulabilirsiniz.
5- Alınan zeytine ekstra bir işlem yapmak gerekiyor mu? Sadece paketlemek mi kalıyor?
salamura alırsanız evet.
6- Zeytinler büyük bidonlarda mı teslim ediliyor?
Ham zeytinler kasalarda teslim ediliyor, teslim ederken kendi kasalarına alıyorlar.
7- Çiftçiye ödeme nakit mi yapılıyor? Vadeli çek vs. kullanılıyormu?
Marmarabirliğin keyfiyetine kalmış bir şey, bazen peşin bazen vadeli olabiliyor.
Tüccara olan satımlar da, bu tüccar ve satıcı arasında ki güvene bağlı.


Bu konularda bilgi verebilirseniz planlarımı yapmamda büyük yardımınız olur.
Pazarınız varsa bahçenizi kurabilirsiniz. Pazarınız varsa türkiyedeki üreticiden ürünü alıp pazarlamanız hem daha kârlı hem türk üretisinin malını ihraç etme değerlenmesine yardımcı olarak iyi bir iş yapmış olursunuz.
İhraç etme şansınız varsa hiç durmayın hemen başlayın. Bu konu da yardım isterseniz yardım da ederim.

aliok1 18-04-2011 00:11

3 Eklenti(ler)
Çekirdekten yetişen delice zeytin ve buna yapılan zeytin aşısı.

Eklenti 203963
Eklenti 203964
Eklenti 203965

bulka 18-04-2011 08:14

Sayın Lilium,

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben şu anda 1. boy ve en küçük boy (411-460 klb) satıyorum. Arada Edremit, Uslu zeytinlerini de satıyorum ama genellikle bölgedeki Türklere sattığım için daha çok gemlik tüketiliyor.
Ayrıca buradaki yerli halklar 150-200 gr küçük tenekelerde İspanya'dan gelen zeytinleri çok tüketiyorlar. Bizim gibi kahvaltıda değil, salatalarda vs. tükettikleri için çekirdeksiz siyah zeytin en çok tüketilenlerden. Ancak Türk zeytinciler İspanol zeytinleri ile rekabet etmekte zorlanıyorlar. Geçen sene aldığım fiyatlar tutmadı. Belki bu sene maliyetler düşük çıkarsa fiyatlar tutabilir diye ümit ediyorum.
Eğer 150-200 gr lık tenekelerde imalat yapanlar varsa veya yapan tanıdığınız şirketler varsa onlarla görüşmek isterim. Bu zeytinlerden ayda 50-60 ton satabiliriz.
Gemlik zeytinlerden ise aylık 5-7 ton civarında satıyoruz.

aslan_k 18-04-2011 09:53

çelikle zeytin üretimi
 
Sayın Seyyah53,
Çelikten zeytin üretimi üzerinde gördüğüm ne başarılı uygulamalar Sayın Halil Erdoğan'ın uygulamaları. Kendisi Kocaeli Karamürsel'de üretimi gerçekten zor olan "Samanlı Zeytini" üretiyor, bunun dışında trilye ve kivi üretimlerini çelikten yapıyor ayrıca delice üretip aşılam da yapıyor.
Kendisinden bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz sanırım.

seyyah53 18-04-2011 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 787201)
Sn. Seyyah53,

Sofralık zeytinler çeşidine bağlı olarak %10-35 başarı oranında çekirdekten yetiştirilebiyor. Kaynak: Tarım bakanlığı zeytin yetiştiriciliği kursu kitabı.

10 sayfalık yazı var. Katlama, kabuk aşındırma,ciberellik asitle muamele, suda bekletme, yastıklar, çöğür şaşırtma, aşılama vs. epeyce uzun bir yolu var.

Bunu durumda çelikle üretme daha basit:)

Tamam şu an için teferruatlı bir konu haklısınız..sizi çok iyi anladım ...buna belirli bir zaman ayırıp ilgilenmek çok daha iyi olacak...teşekkür ederim...:)

seyyah53 18-04-2011 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 787831)
Sayın Seyyah53,
Çelikten zeytin üretimi üzerinde gördüğüm ne başarılı uygulamalar Sayın Halil Erdoğan'ın uygulamaları. Kendisi Kocaeli Karamürsel'de üretimi gerçekten zor olan "Samanlı Zeytini" üretiyor, bunun dışında trilye ve kivi üretimlerini çelikten yapıyor ayrıca delice üretip aşılam da yapıyor.
Kendisinden bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz sanırım.

Çok teşekkür ederim...yol gösterdiğiniz için...kendisi forumda üye mi konuşma imkanımız varmı?

aslan_k 19-04-2011 08:42

Evet, bu konudaki 1518 nolu mesajın sahibi.Buradan mesaj atabilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024