agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni19Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-03-2010, 17:54   #31
Ağaç Dostu
 
kılıç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor.

kılıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 17:56   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç Mesajı Göster
Bu sabah Samsun' daki bahçemin kenarlarında gördüğüm kaldırıkları(Hodan) fotoğrafladım. Demekki yeme zamanı gelmiş!
Sevgili Orhan Özbilgiç Gezdiğim bahçe sizin bahçe idi, kaldirikleri görünce hodanı aradim ve bu başlığı bulunca hemen yazdım.
Kaldirğin mevsimi başladı. Fotoğrafı görünce dayanamadım.
Bahçenizde iki gündur ziyaretteyim. Yazmaya fırsatım olmadı.
Hodan turşusu ve tuzlaması.
Bu günlerde çıkan çiçekli sapları toplayıp 1,5 2 cm boyunda doğrayıp haşlıyoruz. Soğutup kabımıza yeteri kadar kalın tuz, acı biber , sarımsak ilave ederek soğuk suyumuzu yeteri kadar koyup kapatıyoruz.
Kısacası diğer turşular gibi yapalım.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 18:03   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kılıç Mesajı Göster
Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor.
Sevgili kılıç,
Mart ayı daha yeni büyüyorlar. Kartlaşmadığı surece çok güzel olur. Daha sonra yaprak sapları uzayacak,onlarında kalın olanları toplayıp afiyetle yeniliyor.
Kalınlarından turşu, tuzlama yapabilirsiniz.

yağmur beğendi.
sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 18:14   #34
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,551
ıspıtın kökleride yeniyor)
yumartalı kavurması yapılıyor

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 18:20   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
ıspıtın kökleride yeniyor)
yumartalı kavurması yapılıyor
Kökler yetiştiği toprağın kokusunu taşıdığı için çok iyi temizleyip yıkamak gerekiyor, temizleme veyıkama işi biraz zor oluyor. Sakarya ve kandıra taraflarında şimdi kökleri pazarda satılıyordur.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 21:00   #36
Ağaç Dostu
 
Orhan Özbilgiç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,927
Galeri: 83
Sevgili kılıç,
Sevgili sezgin53;
İnanın, yemek konusunda hep sevgili eşimi yalnız bırakmışımdır. İşin gerçeği, bu konuda hevesim hiç olmadığı gibi, yeteneksizimde...
Yalnız kaldırığın, pazarlarda bahar ayları boyunca satıldıklarını görüyordum. Demekki belli bir dönem sürekli taze sürgünler veriyor. Benim gördüklerimde, genelde daha sip sivri bir görüntüde idiler.Yani daha taze toplanmış gibi bir halleri oluyor.
Farklı lezzet tarifleri için herkese teşekkürler.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 21:27   #37
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Biz genelde kök kısımlarını kullanırız yumurtalı kavurma için, çiçeklenmiş ve taze sürgünleri olanı pek tercih edilmez. Kök kavurma için odunsulaşmış olan yerleri kesilir kullanılmaz, bol su ile yıkanır, haşlanır suyu süzülüp yağda kavrulmuş soğana ilave edilir ve üstüne bol yumurta kırılıp kavrulur. Oğlum da parmak patates diyerek yer

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 21:47   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
Bu akşam bu başlıkta yazdıktan sonra geçen yıdan kalan tuzlamadan acilen soğanla kavurup yemek zorunda kaldım.
Geçen bahar aylarında her gün az yağda soğanla kavurup marul yapraklarının içine koyup bol bol yemiştim. Çünkü diyabet 2 rahatsızlığım var. Oldukcada kilo verip forma girmiştim.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2010, 10:55   #39
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Mutlaka haşlamalı mıyız, ilk etapta?

Yoksa direkt tavada kavurabilir miyiz?

Lezzet ve sağlık açısından bir fark olur mu?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2010, 12:10   #40
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 34
sayın berduray mutlaka haşlanmalıdır yoksa çok dirikalır ve lezzeti olmaz.Ayrıca sağanı çok bol olursa tadına doyum olmaz nisan sonu mayıs ayı gibi semt pazarlarında köylüler satarlar.Ayrıca karadenizde çok bilinen bir bitkidir özellikle Ordu Gresun taraflarında.

ömür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2010, 13:03   #41
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Teşekkür ederim. Sayın Ömür.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2010, 20:53   #42
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 867
Artvin'den Edirne'ye kadar olan bölgede bunu bilmeyen ve sevmeyen yok her halde. sadece bazı illere göre adı değişik, birde bunun yeni sürgün taze yaprağının ısırgan otunun yemeğine de az miktarda katıldığını bilmeyen yoktur.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2010, 23:28   #43
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Valla eşim Zonguldak'tan olmasa böyle bir bitkiden haberim olmayabilirdi Sayın Gurbik...Siz biliyorsunuz ama bilmeyenler de var.

O yüzden siz bildiklerinizi yazın, biz de öğrenelim.

Misal Ege de ot cenneti ama hiç bir yerde görmedim zılbıt

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 23:12   #44
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 867
berduray
dediğinize katılıyorum buradan İzmir'e göç eden arkdaşlar zaman zaman zılbıt isteğinde bulunuyorlar. zılbıt genelde nemli toprağı seviyor.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2010, 18:59   #45
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Bugün Yenilevent pazarından bir demet hodan aldım. Yaprağı pek yoktu, kadın saplarını soğanla kavurup üzerine yumurta kırabileceğimi söyledi. Hemen denedim; önce hodan saplarını az süre haşladım(4-5 dk), soğan yerine pırasa kavurdum. Üzerine hodan ve çirişotu ekledim, kavrulunca yumurta kırdım. Ancak hodanı beğenmedim, çok yavan geldi tadı. Hele pırasa varken yanında, hodanı yemek bile istemedim, arasından pırasa ve çirişleri seçtim.

Eklenen Resimler
 
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2010, 23:20   #46
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 867
sevgili hariel ilk defamı kendiniz yapıp da tattınız.
pırasa ve çiriş otunu katmak sizinmi fikriniz idi. bu karışımı bende hiç tatmadım.

aslında kaldiriki sevmeyen yoktur.

murer beğendi.
gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 10:40   #47
Yeni Üye
 
mmenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
Hodanı evlendikten sonra denedim.Mantar gibi tadı var.Şimdi hodan avcısı oldum.Arnavutköy ve Belgrat ormanlarından taze taze topluyorum.Daha 2-3 yapraklar..ama çok körpeler...sarmasını yaptıklarını gördüm mısır unu ile....Haşlama suyunu ziyan etmeyin yüzünüze sürün.....

mmenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 22:04   #48
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
Gayet lezzetli oluyor kavurması tavsiye ederim...

Oktay ustanın tarifiyle denemiştim..

rumma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 22:22   #49
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: Ordu
Mesajlar: 12
Pazar günü komşularla birlikte dere tepe düz ettik oldukça çok topladık.
Hem spor yaptık hemde yiyeceğimizi temin ettik. Ben en çok soğanla kavurmasını seviyorum. Çiçek sapları yendıği gibi yaprak saplarıda yeniyor. Haşlamayı unutmayın.

şevval28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 17:37   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 564
arkadaşlar hodan otu adana da bulunurmu ?**** adanaya yakın yerlerde varsa hemen alayım.

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2012, 21:30   #51
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 17
Bu sene elime hodan tohumu gecti. Ektiklerimden cikan hodanlar bizde dogal yetisenden farkli cok iri bir cins cikti oyle ki yapraklarindan dolma yaptik. Yapraklari kocaman ve tadi ayni salatalik tadinda. Hodanlarin ilk ciceklerini 10cm altindan kesip yemek yaptik. Bu cinsin tadiyla yabani hodanin tadi ayni, fark yok. Geriye kalan govdeden yeni cicek surgunleri vermeye basladi. Bu sene " mavi cicekler" karisimi tohumlarimin arasindanda bu cins hodan cikti. Onlari kesmedim ve mavi mavi cok guzel cicekleri oldu. Dediklerine gore hodanin cicegi arilari bahcenize cekermis. Ben de bu niyetle onlari dogasina biraktim ve de gelecek sezonlara tohumlarimin olmasini garantiledim.

Spirulina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2013, 15:28   #52
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Exclamation

Ektigim tohumlari cimlenmeye basladi, herhalde birkac aya bahceme koyarim. Zaten ozellikle cilek ve domatesle kardes bitki oldugu icin, faydasini gorecegim.

Kiraz beğendi.
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2013, 09:24   #53
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Hodan - Hastalik

Merhaba arkadaslar,

Hodanlarimi ektim, buyuduler ve daha cicek acmadan hasta olmaya basladilar bile. Hodan sevenler olarak belki bir bilginiz vardir.

Son buldugum bilgilere gore "powdery mildew" hastaligina benziyor problem. Acaba sorun buysa, cozumu olan var mi acaba?

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen zebra : 18-06-2013 saat 09:41 Neden: powdery mildew
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2013, 08:53   #54
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Red face

Yagisli havalarin gecmesiyle birlikte, hastaliklarda azaldi ve ciceklenmeye basladi hodanlarim. Abi hodan, insallah kardesi olan domateslere iyi bakar.


Kiraz ve Milla beğendi.
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 11:47   #55
Ağaç Dostu
 
esracer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 411
Cenabı (Allah'ın) bizlere sunduğu nimetlerden sadece biri. Çok lezzetli ve çok faydalı. Memleketim, Kastamonu'da bol bulunuyor ve adı Ispıt olarak biliniyor.

Eklenen Resimler
 
zebra ve Milla beğendi.
esracer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2016, 09:35   #56
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 69
Benim bulduğum hodanlar

Merhaba,
Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım.

Eklenen Resimler
  
Milla beğendi.
emrebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2017, 19:55   #57
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 759
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emrebakan Mesajı Göster
Merhaba,
Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım.
Gerçek hodan bunlar. Latincesi Borago officinalis. Karadeniz Bölgesinde yaygın olan ve Bizim Zonguldak yöresinde ıspıt, zılbıt, Kabalak gibi adlarla bildiğimiz ise Trachystemon orientalis'tir. Özellikle çiçek yapısından da anlayabilirsiniz Gerçek hodanların çiçeği mavi ve albenisi olan bir çiçekken ıspıtın çiçekleri düzgün olmayan bir yapıya sahiptir.

Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=B...w=1366&bih=662

Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=T...w=1366&bih=662

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2017, 20:47   #58
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 245
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mahon67 Mesajı Göster
Gerçek hodan bunlar. Latincesi Borago officinalis. Karadeniz Bölgesinde yaygın olan ve Bizim Zonguldak yöresinde ıspıt, zılbıt, Kabalak gibi adlarla bildiğimiz ise Trachystemon orientalis'tir. Özellikle çiçek yapısından da anlayabilirsiniz Gerçek hodanların çiçeği mavi ve albenisi olan bir çiçekken ıspıtın çiçekleri düzgün olmayan bir yapıya sahiptir.

Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=B...w=1366&bih=662

Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=T...w=1366&bih=662
Bizdeki kaldırığın gerçek hodan olup olmadığını hep merak etmiştim. Sizin verdiğiniz bilgilere göre bizdekine Oryantel Hodan deniyormuş. Acaba kompost için ya da organik gübre yapmak için besin değeri orjinal hodan ile aynı mı ?

saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2019, 22:35   #59
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,140
Galeri: 8
Hodanların orijinal evi Akdeniz ülkelerinde bulunur, ancak Orta Çağ'dan bu yana Orta Avrupa bahçelerinde de kendini evinde hisseder.
Dünyanın her nerede onu memnun ederse, kendisini tekrar tekrar eker ve biz bundan mutlu oluruz, çünkü bu salatalık tadında olan ot, kendini melankoliden kurtarmaya yardımcı olur. Gökyüzü mavisi çiçeklere bakarak , karanlık kalbine ince bir neşe saçıyor! Yağ içeriği yüksek vasıtasıyla hareket eden, hodan tohumundan preslenmiş linoleik asit ve nadir gama-linolenik kalp ve deri üzerindeki faydalı etkisi!

Hodan çiçekleri salataları süslüyor (asit maviyi pembeye çeviriyor) ve içecekler çiçek şeklinde buz küpleri yapıyor. Masa dekorasyonu olarak yayılan çiçeklerin mavisi havayı kaldırıyor ve iletişimden sorumlu olan bora çakrayı harekete geçiriyor. Taze ve kuru çiçekler, sinir yatıştırıcı olabilir, bağışıklık artırıcı çay hazırlamak olabilir. Tüm şifalı çaylar, üst üste 3 haftadan daha fazla bir süre içmeyeceği için ara verin.

Genç hodan yaprakları , nane ve melissa ile karıştırılmış taze hodan çiçekleri şurup üretimi için nane olarak uygundur. Suyla seyreltilmiş ve bazı çiçeklerle bardağa aromatik, alkolsüz bir içecek konur!

Yapraklar , karaciğeri kirletici pirotik asitleri nedeniyle sadece kısa bir süre için kullanılmalıdır. Kaba kıllar nedeniyle yiyecekler için ince kıyılırlar. Frankfurt yeşili sosu, kuark, patates salatası ve diğer salatalar gibi soğuk soslar salatalık benzeri bir lezzet verir. Ayrıca - ıspanak gibi - bir sebze olarak da hazırlanabilirler.

https://www.wildfind.com/pflanzen/borretsch

Dutlubahçe beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2019, 20:54   #60
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,270
Ben yaprağının yeşilliği ve güzelliği için saksıda süs olarak kullanıyorum Tohumlardan bahçenin her tarafında kendiliğinden çıkıyor

Eklenen Resimler
  
ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
hıyar otu, neşe otu, sığırdili, turşu otu, zembil çiçeği

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019