![]() |
|
![]() |
#1291 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
çilek ahududu denen tür değil mi bu sayın Bari? bende de var ama çok nazlı büyüyor veya ben bilemiyorum bakmasını. tadını da çoık merak ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1294 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Boysan berry,
İlk boysanberry hasatı, Bu yıl boysanları yemekle bitiremem, heryeri sardılar. Toplayıp reçel yaparım artık. Hem tatlı, hem iri, hemde mis kokulu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1295 |
Ağaç Dostu
|
Ebat ve tat konusunda Karaka'nın üstünde böğürtlen tanımıyorum. Hem dikenli genetiğine el değmemiş. http://www.agaclar.net/forum/636572-post814.htm Keşke arazim olsa da şu türü bir yaygınlaştırsam ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1297 | |
Ağaç Dostu.
|
Melezlemek başka bir konu, genetiğini değiştirmek başka bir konu. Karaka böğürtlen ve bir çok cinsi mutlaka melezlenmiş hali, aynı boysan gibi. Melezlemek zenciyle beyaz insanın evlenip çikolata çocuk yapmalarına benzetebiliriz. Koyu renk insanlar açık renkli insanlara göre hastalıklara ve zor hayat şartlarına daha dirençlidir. Bu yüzden sarışın birçok insan koyu renk esmer kişiyle evlenmeyi tercih eder içgüdüsel olarak. Genleriyle oynamak: laboratuvar ortamında tohumuna gen ilave etmek veya eksiltmekle olur. Böğürtlen veya ahududu cinslerinde genleriyle oynanmasına gerek olmadığı için hepsi melezdir. Dikenli veya dikensiz olmaları genleriyle oynandı anlamına gelmez. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1298 |
Ağaç Dostu
|
![]() Bir bitkinin tohumundan aynen anne bitkide olan özelliklerde bitki çıkıyorsa bu onun saflığı konusunda bir veri, benim amatör olarak görebildiğim bu kadarı. Ancak Karaka black ile ilgili şöyle bir bilgi var. O bir kultivar ama genlerine kimse dokunmamış, evlilikten mütevellit. Ben onu vahşi sanıyordum uzun zaman o ayrı ![]() Karaka Black: (HortResearch, New Zealand) Derivation: a cross between M103 and N71 featuring Aurora, Comanche and Cherokee in its parentage. Canes are moderately vigorous, trailing, less spiny than Boysen or Silvan. Long harvest period, starting about 3 weeks earlier than Boysen. Very high yield of long (up to 10cm), conical, shiny black berries with average weight of 10g . Mild blackberry flavour but rather acidic if picked slightly under-ripe. Good disease resistance to botrytis. Karaka Black is only available from Costa’s BerryExchange, Corindi Beach, NSW, the holder of the Australian license. Çoklu bir çaprazlama ürünü demiş (Aurora, Comanche and Cherokee ebeveynleri). Boysen berry'den 3 hafta önce meyve vermeye başlarmış ve meyve ağırlığı 10 grama ulaşırmış. Yabancı dili Fransızca olan bir kişiyim o bakımdan benden bu kadar. Hem ben amatörüm, tattığım böğürtlenlerin en lezzetlisi bu ![]() Cultivated Blackberries: Varieties - Department of Primary Industries Burada diğer berry'ler hakkında da bilgi var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1299 |
Ağaç Dostu.
|
Her türün kendi arasında değişik varyeteleri var, kayısı, erik, şeftali, elma vb. her varyetenin tadı ve kokusu ayrı bir güzel. Herkesin bir favori cinsi olabilir tür içerisinde. Melezlemek insana özgü bir kavram değil, dünya var olduğundan sonra melezleme işlemi doğal olarak başlamış. Arılar, böcekler, kuşlar, rüzgar gibi etkenler polenleri bir çiçekten başka bir çiçeğe taşımış ve familyalar ortaya çıkmış, sonrasında alt varyeteler. Melezleme dünya yok olana kadar devam eder gider böylece. Melezleme ürünleri tüketmek insana ve canlılara zarar vermez. Genetiği ile oynamak ve yeni bir ürün meydana getirmek basit bir olay değil, milyonlarca dolara mal olabilir. Ve sırf insanlara zararı olsun diye gdo lu türler üretilmez. O tür ticari bir emtia olmalı ve uğraşırken harcanan milyonlar geri kazanılmalı ve kara geçilmeli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1301 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Sevgili bahri, çilek ahududu bitkisinin çiçeklenip meyve bağlaması bildiğimiz ahududu veya böğürtlen gibi 2.sene mi oluyor? Bendeki önce saksının her yanından filiz verdi ve onca bitkiden sadece bir tanesi iki adet çiçeklendi. Daha sonra onlar da kuruyup gitti. Eğer üst aksamları tek yıllık ise sorun benden kaynaklanıyor olmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1302 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aynı durum bendede oluyor. Meyve tutmuyor. Üst aksam tek yıllık evet. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1304 |
Ağaç Dostu.
|
Bende de aynı çilek ahududu, japon ahududu diye almıştım ama geçen sene yüzlerce çiçek açtı 1 tane meyve tutmadı. Bu yılda aynı açan çiçekler çok sağlıklı ama meyve tutmadan dökülüyorlar, çiçeklerinden arı eksik olmuyor üstelik. Birde öyle bir arsız ki, pişman oldum kimden aldımsa. Her saksının su tahliye deliklerinden girip saksıyı işgal ediyor, saksıdaki bitki boğulup ölüyor. Düşünenlere hiç tavsiye etmem, tam bir baş belası bitki. Yaprakları bile kanca gibi dikenli üstelik |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1305 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1306 |
Ağaç Dostu
|
Sn. bari Black Butte Blackberry ' i merak ediyorum. Meyve verdi mi ve tadı konusunda yorumunuz nedir. Karakadaki durum ortada, çok verimli ve ticari olarak da anlamlı fark var diğer böğürtlenlere göre. Toplama konusunda dikenler pek sorun yaratmıyor. Bendeki Black Butte fidanı bilmediğim bir sebepten dolayı kurudu ![]() Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Ağaç Dostu
|
Benim bahçeyi ahududular istila etti. Aralarda kaldılar, çok gelişemediler. Geçen sene meyve yoktu, bu senede olmayacak gibi black buttelerde. Karakada aynı durumda. xxl diye bir alman kultivarım var, o deseniz aynı. Şu ana bahçe kaybolmuş durumda, o kadar çok meyve varki kıyamıyorum, meyvelerden sonra, kökten budayacağım, biraz nefes aldıracağım hepsine. Black butte tadı ekşiydi yalnız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1308 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
O zaman bu çilek ahududu bitkisinde başka bir türden tozlanma ihtiyacı sözkonusu. İnternette de fazlaca bilgi yok bitki hakkında. Bendekilerde de arı vardı ama meyve tutumu olmadı. Mutlu bey de aynı sorunu yaşamış. Kimbilir hangi bitki bunun tozlayıcısı. Aynı zamanda çiçeklenen( İzmir için) Boysenberry kesin değil onu biliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1311 |
Ağaç Dostu.
|
Boysan reçel,
O kadar çok boysan berry meyvesi vardı ki toplamakla baş olmuyodu. Hadi reçel kaynatam dedim, boysanlar kaynadıkça ortalık mis gibi böğürtlen kokusu sardı. Şu an hala kaynıyor. Bi dünyada dalında kaldı toplamaya üşendim, onca iş arasında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1312 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şu anda bende doğal olarak yetişen böğürtlen, dikensiz böğürtlen ve arkadaşımdan aldığım pembe ahududu var. Ancak daha önce arkadaşımda yediğimde tadı çok iyi gelmemişti. Bu çarşamba da beyaz Bektaşi üzümü bularak aldım. Elimdekilerin dışında aroması ve tadı güzel hangi çeşitleri önerirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1313 |
Ağaç Dostu
|
Evet bir kısım ahududularım saksıda demir eksikliği olabilir. Kırmızı Ahududunda bazıları gerçekten saman gibi bazıları mükemmel aromalı. Ama tür olarak karıştılar, o yüzden pek bilemiyorum hangisi hangisi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1314 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1315 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2013
|
Sayın hk50 bu sene bende ahududu ektim ama kurumaya başladı .Bir püs noktası varmı. Bakçemde nasıl çoğalta bilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1316 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ahududu için toprak önemli .Bir kere kireşli tuzlu ve asitli toprağı sevmiyor.Yetiştirmenin bir püf noktası yok.Yerini değiştirebilirsiniz ,ilave çiftlik güpresi hafif killi toprak ile ince dere kumunu karıştırıp köke yakın koabilirsiniz. Çoğaltma işi,bir kere tutturdunuzmu kendi kendini çoğaltır.İlave bir gayret sarf etmenize gerek yok. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Yeni Üye
|
Teşekkür ederim sayın hk50. Çalışmalarınızı inceledim. Ben şuan sizin ilk başladığınız durumdayım. Sizin tecrübelerinizden faydalanmayı düşünüyorum. Bende bu işlere bu sene başlıyorum. Yaklaşık olarak 10 sene sonra emekli olmayı planlıyorum. O zamana kadar bu bahçeyi adama çevirmem gerek. Bahçe için çok hayellerim var. Bahçe işlerindende çok zevk alıyorum. Eksik olan tecrübe ve bilgi. Onuda burada bulurum inşallah. Tekrar teşekkür ederim abiciyim mesajıma cevap verdiğin için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1318 |
Ağaç Dostu
|
Ahududu ve böğürtlen gibi bitkiler bir süre sonra istenmeyen istilacı konuma geliyorlar. Alanya'da olan arkadaşım abisinin böğürtlenlerin kökünü kurutamadıklarından yakınmıştı. Tamamen çıkarttıklarını zannederken başka yerden çok güçlü bir şekilde çıkıyorlarmış. Bahçenizde bulunan ahududuyu nasıl suluyorsunuz. Eğer su veremiyorsanız benim gibi biraz cansızlaşmaya başlıyorlar. Çok su da iyi olmaz sanırım. Yeterli drenajınız olmadığı taktirde. Köklenmeleri çok basit sonbaharda veya ilk baharda dallar uyanmadan çelik kesin ve dikin. Tabi önce ana dalın büyüyüp güçlenmesi gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1319 |
Yeni Üye
|
Teşekkür ederim sayın MUDA |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |