agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   skaraca / Kaktüs ve sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18203.htm)

skaraca 06-02-2010 20:52

Tomurcuk gördüm sanki...
 
2 Eklenti(ler)
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu minik bir kaktüs vardı. Fazla gelişmemişte olsa köklüydü. Evde bulunan kızıma ait, şu an kullanmadığı bir fincana dikmiştim. Köklendirme ve geliştirmeye çalıştığım birkaç kaktüsle birlikte güney cephede bulunan odanın pencere kenarına koymuştum. Bu oda gün içerisinde uzun süre güneş görmesine karşın, bu aylarda nispeten serin olan bir oda. Ayrı bir özelliği de buraya aldığım bitkilerimin sulamalarının daha uzun sürede yapılıyor olması. Yani bir anlamda, buradaki bitkiler unutuluyor.

Mammillaria prolifera

Eklenti 124356

Kaktüsümün genel görünümü. Bu genel görünüm içerisinde ufak bir ayrıntı mutlaka dikkati çekiyordur. Benimde bugün dikkatimi çekti. Dedim ya, unutulan bitkiler arasında bu kaktüsüm. Bugün sabah, ne durumda diye elime alıp bakarken o küçük ayrıntıyı fark ettim. Ayrıca bu ayrıntı tek değil gibi. Sağ yan tarafta minik bir ayrıntı daha var. Tabi onu kadraja almam veya fotoğrafını çekmem şu an boyutu itibariyle mümkün olmadı.

Eklenti 124357

Bu da o ufak ayrıntının daha detaylı bir görünümü. Evet... Bir çiçek tomurcuğu. Yani ben öyle olduğunu sanıyorum.

Bu kaktüsüm geldiğinde üzerinde küçük kırmızı meyvemsi oluşumlar vardı. İçlerinde tohum benzeri siyahlıklar bulunuyordu. Forumda okuduğum kadarı ile bu meyvemsi oluşumlar sonrası çiçeklenme oluyor. Ancak, bahar henüz gelmemişken tomurcuk oluşması beni şaşırttı.

Sanırım ilk kaktüs çiçeğimi görmeme sayılı günler kaldı. Bir aksilik olmazsa çiçeğinide sizlerle paylaşırım bu başlıkta.

Fatih 06-02-2010 21:03

Sayın Skaraca kaktüsünüz;Mammillaria prolifera.Benimkilerde de tomurcuk var ocaktan beri gelişiyorlar.Sanırım baharda ilk açacaklar arasında bu türler.

skaraca 06-02-2010 21:08

Teşekkürler sayın Fatih,

Tomurcuklar Ocak'tan beri gelişiyorsa, demekki çiçeğe dönüşüm bayağı uzun sürüyor. Desenize daha çok bakacağım "acaba açtı mı" diye.

Bu arada hemen ismi başlık içerisine kaydediyorum.

sevim.K 06-02-2010 21:41

Kaktüsleriniz güzel sayın skaraca:). Kaktüs sevginiz. Ama oğlunuzla paylaşımlarınız çok daha güzel:)

skaraca 06-02-2010 22:51

Teşekkürler sayın sevim.K,

Bazen oğlumla, bazen kızımla yapılıyor bu paylaşımlar. Oğlum, zevki ile kaktüs beğeniyor. Ben ise bazı kaktüs çeliklerini kızımın kullanmadığı malzemelerine dikiyorum ve bunun için kendisinden izin alıyorum.

skaraca 07-02-2010 10:39

Yenilerden...
 
1 Eklenti(ler)
Dün oğlumu yüzme kursuna bıraktıktan sonra, yakında olan yapı markete yeni kaktüs gelip, gelmediğine bakmak için gittim.

Yeni kaktüsler gelmişti ancak nedense kararsızlığım üzerimdeydi yine. İçlerinde beğendiğim dört-beş ayrı tür kaktüs oldu. Bunlardan bir tanesi tek saksı idi. Diğerlerinde ise 3-4'er adet/saksı vardı. Adet/saksı sayısı fazla olanların, gelişmeleri itibariyle hangisini alacağıma karar veremediğim için tek saksı olan kaktüsü aldım en sonunda.

Eve geldikten sonra www.cactus-art.biz sitesinde yaptığım araştırmada ismini buldum. Ancak eş anlamlı olarak echinocactus-mammilaria türü olarakta kabul edildiğini sitede açıklamışlardı. Bu linkte türe ait fotoğraflar ve eş anlamlı isimleri görülebilir.

Coryphantha poselgeriana var. valida (Coryphantha poselgeriana var. saltillensis)

Eklenti 124373

Yara, üzerinde bulunan yapay çiçeği çıkartırken; o bölgedeki diken dokunun kopması nedeniyle oluştu. Yukarıdaki linkte güzel çiçekleri olduğu yazıyordu. Umarım çiçek açtığını da görürüm.

sevim.K 07-02-2010 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skaraca (Mesaj 575065)
Teşekkürler sayın sevim.K,

Bazen oğlumla, bazen kızımla yapılıyor bu paylaşımlar. Oğlum, zevki ile kaktüs beğeniyor. Ben ise bazı kaktüs çeliklerini kızımın kullanmadığı malzemelerine dikiyorum ve bunun için kendisinden izin alıyorum.

Çok güzel:) kızımızı da dolaylı olarak işe katıyoruz demek ki;)

skaraca 07-02-2010 21:49

Yenilerden... (2)
 
1 Eklenti(ler)
İkinci kaktüsüm çelik olarak alındı. Yaklaşık 0,5 cm uzunluğunda bir tane kök benzeri oluşum vardı. Kök oluşumunu ve gelişimini sağlamak amacıyla kızımın kullanmadığı oyuncakları arasında bulunan plastik bir fincana dikildi.

İsim konusunda siteye henüz bakamadım. Benzer birçok kaktüs türü olduğu için net bir isimde bulamayabilirim belki.

Eklenti 124422

Siteye baktığımda veya arkadaşlardan benden önce isim konusunda yardımcı olan çıkarsa, ismi ayrıca eklerim.

Tepe bölgesinde yoğun olmak üzere, diken diplerinde beyaz tüysü uzantılar bulunmakta. Yüzeye paralel ve dik dikenleri var. Diken yapısı biraz bu linkteki Echinocereus'u andırsa da, bunda beyaz tüysü uzantılar yok.



Bu kaktüs çeliğim anlamadığım bir şekilde çürüdü.

skaraca 16-02-2010 13:37

Yeni düzenlemeler
 
3 Eklenti(ler)
Bir süredir elimde bulunan kaktüsleri yeni yerlerine almakla uğraşıyordum. Bunun dışında iki kez gittiğim Mersin'de ablamdan ve uygun olan yerlerden aldığım kaktüs çelikleri getirmiştim. Ayrıca Antalya'dan sayın Taner Angay beyden satın aldığım kaktüs ve sukulentler var. Bir süre önce forum üyemiz mrmusti Antalya'ya gideceğini belirtmişti. Taner beyden alışverişim sayın mrmusti aracılığı ile oldu.

Önce sayın berduray'ın göndermiş olduğu kaktüslerden başlayayım. Sayın berduray'ın göndermiş olduğu kaktüslerden ikisi ve bir sukulent; yeni küçük saksılarına alındı.

Eklenti 125446

Eklenti 125447

Eklenti 125448

Yukarıdaki kaktüsler ve sukulent, daha önce başka kaktüs ve sukulentler ile aynı saksıyı paylaşıyorlardı. Saksı değiştirdiğim kaktüs ve sukulentlerden boşalan minik kaktüs saksılarına aktardım. Böylece daha rahat gelişebilecekler.

Son fotoğrafta yer alan crassula marnierena köklenmiş olmalı. Diğerleri ise köklenme aşamasında. Belki ekim sonrası geçen sürede köklenmişte olabilirler.

skaraca 16-02-2010 13:45

Yeniler
 
3 Eklenti(ler)
Mersin'de ablamdan aldığım kaktüs çelikleri.

Bir tanesi kaynana yumruğu. Diğerleri ise mammilaria prolifera. Yalnız bunun üzerinde bulunan meyve içerisinden siyah tohumlar çıkıyor. Yolda düşen meyvelerin bir kısmının tohumlarını çıkarttım ve ektim. Henüz filizlenme yok, beklemedeyim.

Ferocactus Alamosanus

Eklenti 125449

Eklenti 125450

Eklenti 125451

Bir kısmı köklü idi. Köklü olanlardan birkaçını bir saksıya diktim. Onun dışında kalanları ise bir saksıya toprağın üzerine köklenmesi amacıyla koydum. Köklenmesi için koyduklarımdan birisinde küçük bir tomurcuk gelişmekte.

Bu arada kaynana yumruğundan üç çelik ve m.prolifera'dan hayli fazla çelik vardı. Kaynana yumruğunun bir çeliğini ve m.proliferanın bir kısmını kendime aldıktan sonra kalanları işyerindeki personele dağıttım.

Amor-Fati 16-02-2010 13:55

http://img716.imageshack.us/img716/6...0210141701.jpg

kaktüsüm baya bi uzun boylu.her yerinden ufak ufak yenileri çıktı.ne yapmam gerekiyor?

http://img13.imageshack.us/img13/6108/p1602101416.jpg


bide kaktüsüm köklendi.o kökleri kesiyimmi ne yapmam gerek hiç bilmiyorum :(

http://img186.imageshack.us/img186/3881/p1602101417.jpg

ve şunlara yara mı desem bilmiyorum.açık kahverengi şeklinde.yaklaşık 1 yıldır kaktüsüm.daha 5 tane var onlarda hiç böyle olmamıştı anlayamadım :o

şimdiden teşekkürler ismim seda ;)

skaraca 16-02-2010 13:56

Yeniler 2
 
4 Eklenti(ler)
İkinci kez Mersin'e gidişimde yeni çeliklerle döndüm doğal olarak.

Bunlardan birisi Diken İnciri olarak bilinen Güney bölgelerde bol olarak yetişen bir tür. Ayrıca bunun mor meyveli ve üzeri dikenli olan türünün tohumlarını ekmek amacıyla meyvelerinden aldım.

Ayrıca euphorbia trigona, echeveria çelikleri var.

Eklenti 125453

Diken İnciri... dedim ama www.cactusinfo.net te diken inciri Opuntia Ficus İndica nın dikenli bir yapısı var. Bunda diken yok. Site Opuntia Erinacea v Utahensis olarak isimlendirmiş.

Eklenti 125454

Echeveria, alt tür olarak ne olduğunu bilemiyorum. Araştırıp, bulursam eklerim. Birden fazla çelik almıştım. Dört ayrı saksıya ektim. Sadece bir tanesini fotoğrafını buraya ekledim.

Eklenti 125455

Euphorbia trigona

Eklenti 125456

Euphorbia trigona. Bu ve yukarıdaki Euphorbia trigona ancak ayrı alt türler olması gerek. Bir tanesi yanlarında yapraklar oluşan, diğeri yapraksız ve daha kalın gelişen tür. Alttaki euphorbia trigona iki ayrı çelik. Bir tanesi evde, diğeri işyerimde. Üsttekinden ise bir tane var. Evde şimdilik.

Bunların köklenmesi gerekiyor. Çelik oldukları için yaklaşık 36 saat kadar, kesim yerleri kurudu ve sonrasında dikildiler.

skaraca 16-02-2010 14:05

Yeniler 3
 
3 Eklenti(ler)
Mersin'e ikinci gidişimde Migros'a uğradım. Kaktüs türlerine bakmak için. 15 gün önce ilk gidişimde 4,99 TL'ye sattıkları kaktüslerde indirim yapmışlar. 2,99 TL'ye düşmüş fiatlar.

Bunun üzerine beğendiğim üç ayrı kaktüsü aldım. Gerçi sonrasında karar veremediğim için almadığım, iki ayrı kaktüsü almadığıma pişman oldum ama neyse.

Eklenti 125457

Eklenti 125458

Gymnocalycium platense var. baldianum

Eklenti 125459

Birinci mammilaria, ancak alt tür olarak bilmiyorum.

Üçüncü mammilaria proliferia (kahve diken) olmalı.

İkincinin ismi için araştırmam gerekiyor. Yaptığım araştırmalara göre Gymnocalycium platense var. baldianum

Aslında büyük marketlerin etiketlerine kaktüslerin isimlerini de yazarak satış yapmaları veya seraların kaktüs türünü belirten küçük bir etiketi saksı üzerine yapıştırmaları bu sorunu ortadan kaldırır ve bizlerde daha rahat alışveriş yaparız. Hem müşteri memnuniyeti açısından da marketlere olumlu bir puan yansır. Ancak nedense yapmıyorlar. Belki de 3-5 kuruşluk bir maliyet artışıdır bunun arka planında yatan.

skaraca 16-02-2010 14:22

Adramiscus maculatus
 
1 Eklenti(ler)
Sıra Taner beyden aldıklarıma geldi. Bir süredir Taner Angay beyin www.kaktus.web.tr olan internet sitesi üzerinden alışveriş yapmayı düşünüyordum. Ancak seçim konusunda karar verememiştim. Forum üyelerimizden sayın mrmusti beyin Antalya'ya Taner beye gideceğini belirtmesi üzerine sukulent ağırlıklı bir seçim yaparak listemi sayın mrmusti beye gönderdim. Bitki seçimleri sayın mrmusti bey tarafından yapıldı. İki adeti çelik olmak üzere 13 ayrı tür satın aldım.

Güzel, korunmalı bir ambalaj ve isim etiketleri ile birlikte geldi.

Eklenti 125461

İlk sukulentim adramiscus maculatus. Yapraklar üzerindeki renk tonları hoşuma gitti.

skaraca 16-02-2010 14:24

Aloe variegata
 
1 Eklenti(ler)
İkinci sukulent.

skaraca 16-02-2010 14:28

Caralluma Dummeri
 
1 Eklenti(ler)
Çelik olarak geldi. Üç ayrı parçaya bölerek köklenmesi için saksıya aldım. Saksıya aldıktan dört gün sonra az su verdim. Şu anda 10 günlük. Halen sulanmadı. Minik bir sürgünü var. Köklenmemişte olsa sanırım kendi bünyesindeki su ile sürgün oluşturuyor.

Eklenti 125467

Ortada büyük parça çelik, yanlarda ikili ve birli olmak üzere iki ayrı çelik var.

skaraca 16-02-2010 14:32

Caralluma hesperidum
 
1 Eklenti(ler)
Bu sukulenttin çiçeğini sayın mrmusti'nin sayfasındaki fotoğraflarda görmüş ve çok beğenmiştim. Aynı şekilde aşağıdaki c.lutea'da aynı nedenle sipariş edildi. Sayın mrmusti'nin yayınladığı fotoğraflarda forum üyelerince beğenilen türlerden.

Eklenti 125468

Üst kısımda bir yara izi var. Ancak sayın mrmusti tarafından seçim yapıldığı için bir sorun oluşturmayacağını düşünüyorum.

skaraca 16-02-2010 14:35

Caralluma Lutea
 
1 Eklenti(ler)
Çiçeğini sayın mrmusti'nin fotoğraflarından beğendiğim bir tür.

Eklenti 125475

Yeni sürgünler ve çiçekleri ile mutlu eder beni umarım.

Bu arada sürgünler belki de sonbaharda yeni sahipleri ile buluşur. ;)

skaraca 16-02-2010 14:41

Crassula Collum
 
1 Eklenti(ler)
Forumda yayınlanan sukulent fotoğrafları arasında beğendiğim türlerden birisi.

Eklenti 125476

Köklü olması amacıyla sipariş ettim. Gelişimi gelişi sonrasında güzel. İşyerinde diğer kaktüs ve sukulentlerim gibi öğleden sonra güneşi alan pencere kenarında duruyor. Minik yeni sürgünleri oluşmaya başladı bile.

skaraca 16-02-2010 14:43

Eceveria perle von nürnberg
 
1 Eklenti(ler)
Yine forumda yayınlanan fotoğraflardan beğendiğim bir sukulent.

Eklenti 125477

Sera ortamından gelmesi ve mevsim itibariyle yaprak renkleri biraz açık. Güneş gördükçe daha koyulaşacağını düşünüyorum.

skaraca 16-02-2010 14:48

Euphorbia submammilaris
 
1 Eklenti(ler)
Taner beyin sitesinde fotoğraflarından görüp beğendiğim bir kaktüs-sukulent.

Eklenti 125478

Sera ortamında sulanmaması nedeniyle geldiğinde gövde yapısı biraz zayıf durumda idi. İlk sulamayı, kök sulaması olarak yaptım. Sonrakiler fısfıs ile toprak kurudukça. Gövde ve yeni sürgünleri biraz dolgunlaşmaya başladı.

Gövde yanlarında bulunan minik yapraklar sera ortamında kurumuştu. Ancak geldikten sonra üst bölgelerden yeni yapraklar oluşmaya başladı.

skaraca 16-02-2010 14:51

Hatiora Salicornioides
 
3 Eklenti(ler)
Taner beyin sitesinde fotoğraflardan seçtiğim bir sukulent.

Eklenti 125479

Bununda gövde bölgesi geldiğinde serada sulanmaması nedeniyle biraz cılızdı. Yapılan kök sulaması sonrasında gövde dolgunlaşmaya başladı.

Eklenti 125583

Hatiora Salicornioides'in internette bulduğum çiçekli haline ilişkin fotoğraf. Uç bölgelerden çiçekler çıkıyormuş.

skaraca 16-02-2010 14:54

Hawortia Belusii Blackbeardiana
 
1 Eklenti(ler)
Su dolu minik baloncuk şeklindeki yaprakları itibariyle beğendiğim sukulentlerden.

Eklenti 125484

Alt orta kısmında yeni bir sürgün gelişmeye başlamış bile.

skaraca 16-02-2010 14:58

Duvalia Polita
 
1 Eklenti(ler)
Çelik olarak gelmişti. İsmini telefonda sayın mrmusti söylemişti. Huernia ancak alt tür olarak yanlış anlamışta olabilirim. (Duvalia polita olarak düzeltildi)

Eklenti 125489

Köklenme için bekliyor. Geldikten sonra dördüncü gün birkez su verildi. Sonra su vermedim.

skaraca 16-02-2010 15:08

Sempervivum Oddity
 
1 Eklenti(ler)
İçi boş boru şeklindeki yaprakları ile güzel bir sukulent.

Eklenti 125491

Forumda bir yerde okuduğuma göre sanırım yaprağın iç kısmındaki boşluktan çiçek açıyormuş.

Vildan Sönmez 16-02-2010 15:09

Sayın Skaraca
Caralluma hesperidum, caralluma lutea, adromischus maculatus benim de aldığım türler. Huernia' lardan farklı türler seçmişiz.
Güle güle büyüsünler, çiçekler açsınlar inşallah.

skaraca 16-02-2010 15:13

Senecio Rowleyanus
 
1 Eklenti(ler)
Taner beyden aldığım son sukulent.

Eklenti 125497

Sayın berduray'ın göndermiş olduğu senecio H. yi köklendiremediğim ve sonuçta kuruttuğum için, tespih tanesi şeklinde yaprakları ile beğendiğim bu senecio'yu aldım.

Uç kısımda bulunan yapraklar gelişi sonrasında biraz büyüdü. Aydınlık ancak doğrudan güneş görmeyen bir yerde duruyor.

skaraca 16-02-2010 15:28

Yeniler 4
 
5 Eklenti(ler)
Sayın lale76 hanımın bana kaktüs tohumu ve kaktüs çelikleri gönderme sözü vardı.

Dün bunlar elime ulaştı. Stapelia ve değişik çiçek tohumları yanında kaktüs ve sukulent çelikleri.

Sukulentlerin fotoğraflarını çekmedim. Kaktüslerden iki adeti köklü, diğerleri köksüz çelik idi.

Eklenti 125503

Chamaecereus silvestri. Hafif V şeklinde bir formu vardı. Alt kısmında minik bir kök oluşumu görünüyordu. Bu nedenle kök oluşan kısım toprak içerisine gelecek şekilde ektim.

Eklenti 125504

Köksüz olarak gelen çeliklerden. Kaynana diline benziyor ancak ona göre daha uzun dikenleri var. www.cactusinfo.net sitesini incelerken bu linkteki fotoğrafa benzettim. Öyle ile Tephrocactus papyracantha olmalı

Eklenti 125505

İsmini bilmediğim, köklü gelen, karman-çorman dikenleri ile güzel bir kaktüs. (Kaynana yumruğu olduğu sayın lale76 tarafından belirtildi.)

Eklenti 125506

Graptopetalum paraguayense. İsmini sayın lale76'nın sayfasından öğrendim. Değişik bir sukulent. İsim yapısına göre de Paraguay kökenli olmalı.

Eklenti 125507

Mammillaria prolifera. Sanırım tohum keseciği içerisindeki tohumlar kırmızı renkli. Çünkü Lale hanımın gönderdiği kırmızı renkli tohumlar vardı ayrıca. Onları da hemen ektim.

Bu arada birde fotoğrafını çekmediğim, köksüz olarak gelen Mammillaria elongata var olduğunu düşündüğüm bir kaktüs daha var. Gerçi kahverengi dikenli Mammillaria prolifera'ya da benziyor. Emin olamadım. Bu kaktüsüde köklenmesi için karman-çorman dikenli kaktüsün saksısına koydum.

skaraca 16-02-2010 15:36

Sayın Vildan Sönmez,

Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Aynı şekilde sizinde güzel bir şekilde büyütüp, geliştirmenizi diliyorum bitkilerinizi.

skaraca 16-02-2010 15:38

Sayın amor-fati (Seda hanım),

İmageshack sitesi engelli olduğu için şu an size yanıt veremiyorum. Akşam evdeki bilgisayardan linkteki fotoğrafları gördüktün sonra bildiğim kadarıyla yanıtlayabilirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024