agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   skaraca / Kaktüs ve sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18203.htm)

eminetirsi 24-01-2010 21:23

sevgili Berduray bunların hepsinden bana da yollamıştı... Benimkilerde aynen böyleler... Tekrar teşekkürler Berduray

skaraca 24-01-2010 23:16

Sayın Hhatice, eminetirsi,

Ziyaret ve güzel dilekleriniz için teşekkürler.

Aradan geçen süreçte 46 nolu mesajda bulunan sukulent çürüdü. 34 nolu mesajda bulunan sukulent ise sonradan kötüleşti. Şu anda buruşuk bir durumda. Kurtulamayabilir. 34 nolu mesaj ikinci fotoğrafta yatık durumda olan sukulent (crassula marnierana) çürüdü. Dik olarak ekilmiş olan 37 nolu mesajdaki crassula marnierana ise toprak içinde kalan yaprakları çürümesine karşın gövde (sap) kısmı ile görünen kısım iyi durumda. Senecioyu sayın berduray'ın önerisi uyarınca tüm gövde kısmı toprak üstüne gelecek şekilde ayrı bir saksıya yeniden ektim. 41 nolu mesajdaki fotoğrafta toprağa yakın kısımdaki üç balon yaprak tamamen buruşup ikisi kurumasına karşın diğer üç yaprak iyi durumda. Hatta yapraklarda biraz dolgunlaşmada var. Tilki kuyruğu olarak belirttiğin 43 nolu mesajdaki sukulenti ise, uç kısmında 4-5 cm kalacak, diğer kısmı bulunduğu saksıyı dolanacak şekilde toprağa yeniden ektim.

Bu arada üç yeni sukulent var. Tam adlarını bilemesem de kalonchoe türü. İkisini çelik olarak işyerinde bir arkadaşımdan aldım. Sarı ve turuncu renk çiçekleri vardı. Bir tanesinin toprak üstünde kalan kısmı 2-3 cm kadar. Diğeri ise Hhatice hanımdan köklü ve tomurcuklu olarak geldi. Henüz fotoğraflama imkanım olmadı, birkaç gün içerisinde fotoğrafları çekilip, sayfaya eklenir sanırım.

skaraca 26-01-2010 21:52

Kalonchoe'ler (Yeni)
 
3 Eklenti(ler)
Yukarıda sukulent aileme üç yeni üye katıldığını belirtmiştim. Sıra onları tanıtmakta.

Birincisi

Eklenti 123250

sayın Hhatice tarafından köklü ve tomurcuklu olarak gönderildi. Saksım olmadığı için şimdilik plastik bardak içerisine dikildi. Rengi sürpriz olacak benim için. Seracıların kullandığı türden küçük saksı bulamıyorum burada. Geçen ilkbahar'da bir çiçek satış yerinden fide poşeti istemiş ve almıştım. Bu sene de küçük boy saksılardan araştıracağım artık.

İkinci

Eklenti 123251

ve üçüncü

Eklenti 123252

ise işyerinde arkadaşımdan aldığım çelikler. Bir tanesi hardal rengi, diğeri ise açık turuncu renk çiçek açıyor. Küçük olan gerçekten küçük. Boyu üç cm. kadar.

skaraca 26-01-2010 22:08

Leş kaktüsü
 
1 Eklenti(ler)
Sayın berduray iki ayrı tür leş kaktüsü göndermişti. Bunlardan büyük olanı, henüz kök oluşturmadığı halde üç adet minik sürgün verdi. Sanırım kendi içinde olan besini kullanarak bu sürgünleri oluşturdu. Bu fotoğraf Pazar günü çekildi. Aradan geçen iki günde sürgünler biraz daha gelişti.

Eklenti 123253 İşte yeni sürgünler. Sağ alt, orta ve üst kısımda. Ortada olan en büyüğü...

Kök oluşturmadığını nereden mi biliyorum? Baktııım... Daha önce biraz büyük bir saksıda birkaç tür birlikte duruyordu. 21 Ocak'ta leş kaktüslerini diğerlerinden ayırdım ve plastik bardaklara diktim. O sırada bakmıştım. Küçük olanda 1,5-2 mm kadar bir tane kök oluşumu vardı. Diğerinde hiçbirşey yoktu. Buna karşın kök oluşumu gerçekleşmeyen; sürgün oluşturdu.

Sayın berduray cinslerini de yazmıştı. Ancak latince olarak hatırlamıyorum. Bu yüzeyi düz olan. Küçük ve hafif köklenen ancak sürgün vermeyenin yüzeyi ise hafif kadifemsi dokulu.

berduray 26-01-2010 22:09

Rica ederim Sayın Eminetirsi...paylaşmak güzeldir...sevinçleri büyütür...

Sayın Skaraca..benim anaçlar yavrulayınca tekrar yollarım...mevsimsel bir hata yaptık ya da burada alıştıkları ortamı orada bulamadılar...yoksa sukulentler gerçekten oldukça dayanıklı bitkiler aslında...



Size daha önce de söylemiştim...sukulentin büzüşmesi susuz olduğunu gösterir...

Siz senecioya fıs fıs ve haftada bir azıcık kök sulaması yapın lütfen....

Stapelia ya da leş kaktüsü adları...kadifemsi yüzeyli olan grandiflora yani büyükçiçekli...

skaraca 26-01-2010 22:23

Atlas
 
2 Eklenti(ler)
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu atlas çiçeğinin bir bölümünün kuruduğunu, kalan kısmın ise buruştuğunu yukarıdaki mesajlarımda belirtmiştim. Atlas halen aynı durumda. Hani "ne öldü ne ondu" derler ya... O misal. Bende "çıkmadık candan umut kesilmez" misali bekliyorum. Ne olur, ne olmaz. Kim bilebilir. Belki o buruşuk atlas hiç umulmadık bir anda canlanır ve sürgün verir.

Eklenti 123254

İşte sevgili atlasın son durumu. Yalnız önceki fotoğraflarda diğer tarafı görünüyor. Aradan geçen sürede aynı saksıda bulunan leş kaktüslerini alırken, yerinden oynadığı için yeniden yerleştirirken diğer tarafını çevirmişim.

Bu arada atlasa iki yeni komşu geldi.

Eklenti 123255

Kaynana dili benzeri, ancak onun kadar dikenli olmayan ve yüzeyi beyazımsı tozu andıran görünümlü iki kaktüs çeliği. Köklenme için atlasa komşu oldular. Belki birbirlerine bakar, kıskanırlar da köklenirler.

Sayın turko-g mum çiçeği ile ilgili sayfada yazdığı mesajda, sayın berduray'ın göndermiş olduğu mum çiçeğine komşu olan, yukarıda fotoğraflarını yayınladığım arkadaşımdan aldığım kalonchoe'leri kökleninceye kadar ayırmamamı, annesinin aynı saksıda farklı çiçekler ekerek köklendirme yaptığını belirtmişti. Bu yöntemi bu saksıda uygulamış olayım böylece.

skaraca 26-01-2010 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 569632)
Sayın Skaraca..benim anaçlar yavrulayınca tekrar yollarım...mevsimsel bir hata yaptık ya da burada alıştıkları ortamı orada bulamadılar...yoksa sukulentler gerçekten oldukça dayanıklı bitkiler aslında...

Size daha önce de söylemiştim...sukulentin büzüşmesi susuz olduğunu gösterir...

Siz senecioya fıs fıs ve haftada bir azıcık kök sulaması yapın lütfen....

Stapelia ya da leş kaktüsü adları...kadifemsi yüzeyli olan grandiflora yani büyükçiçekli...

Merhaba sayın berduray,

Sukulentleri, susuz olduklarını hissetmeyecekleri kadar sık fısfısla suluyorum aslında.

Senecioların son durumunu aşağıda açıklayacağım fotoğrafları ile.

Leş kaktüsünde türleri hatırlamıyorum derken, "grandiflora" dan bahsetmiştim. Genel isim olan stapelia'yı biliyorum, alt grup-tür olarak isimleri hatırlayamamıştım.

Bu arada diğer türlerin genel durumları hakkında da fotoğrafsızda olsa bir bilgi vereyim. Hem sizde gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz sayın berduray.

skaraca 26-01-2010 23:03

Senecio son durum
 
2 Eklenti(ler)
Sayın berduray tarafından gönderilen senecioları ilk olarak kızımın kullanmış olduğu biberon başlığından yapmış olduğum saksıya, 2. sayfa 41 nolu fotoğrafta görüldüğü şekilde dal dip kısmı toprağa gelecek şekilde ekmiştim.

Sonrasında sayın berduray'ın önerisi üzerine küçük saksıdan alarak toprak yüzeyine balon yapraklar, toprak üzerinde kalacak şekilde diktim. Ancak bu ekim sonrasında ne olduysa fotoğrafta dip kısmında bulunan üç adet balon yaprak buruşup kurudu.

Eklenti 123257 Kuruyan yapraklar.

Bunun üzerine kontrol ettiğimde dallarda çürüme başladığını gördüm. Bunun üzerine sağlam bölgeyi maket bıçağı ile kestim ve kesilen kısmın toprağa ekim sonrasında yeniden çürümemesi için biraz kurumasını sağladıktan sonra yeniden ektim. Bu kez her ihtimale karşı uç kısımları açıkta bıraktım. Son ekimi fotoğraflamadım ancak üç yapraklı bir parça kaldı.

Eklenti 123258 Senecio kalan bölüm. Bu bölümdeki balon yaprakların görüntüsü şimdilik iyi. Yukarıdaki işlemleri yaparken kontrol ettiğimde gövde kısmında henüz köklenme oluşmadığını gördüm. Umarım kalan kısım kurtulur ve köklenme oluşur. Sevdim çünkü bu sukulenti.

skaraca 26-01-2010 23:25

Genel bilgi
 
1 Eklenti(ler)
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu kaktüs ve sukulentlerden;

33 nolu mesajda atlas çiçeğinin sağ ve sol tarafındaki kaktüsler, ayrı küçük saksıya alındı. Köklenmeleri bekleniyor. Genel görünümlerinde olumsuzluk yok.

34 ve 46 nolu mesajdaki sukulentler ne yazık ki artık yok. Çürüme sonucu öldüler.

35 nolu mesaj ilk fotoğraftaki büyük sukulent aynı şekilde, bir olumsuzluk yok. İkinci fotoğraftaki Crassula Marnierana çürüdü.

37 nolu mesajdaki büyük yapraklı sukulentte olumsuzluk yok. İkinci fotoğraftaki Crassula Marnierana ekiminde değişiklik yapılmadı. Onda da şimdilik bir olumsuzluk yok.

39 nolu mesajdaki yeşim ağacında değişiklik yok. Köklenmişte olabilir. Aynı mesaj üçüncü fotoğraftaki köklenmesi beklenen yaprakta iyi durumda.

40 nolu mesajdaki sukulent Echeveria runyonii büyük ihtimal köklendi. Tepe noktasında minik yeni yaprak oluşturmaya başladı. Ayrıca toprak seviyesi üst kısmında gövdeden çıkmış üç adet kılcal kök var. Bu toprak içindeki gövde kısmında da köklenmenin oluştuğunun habercisi olabilir.

43 nolu mesajdaki tilki kuyruğunu daha iyi köklenme sağlaması için biberon kapağından yaptığım saksı içine gövdeyi kıvırdım. Sadece 4-5 cm boyunda bir kısmı toprak dışında bıraktım.
Eklenti 123261 Fotoğraf yeni ekim şeklini gösteriyor. Toprak üstündeki gövdenin sağ alt ve üst kısmında toprak içerisindeki bölümler seçilebilir.

45 nolu mesajdaki kara kafa, alt yapraklarından bir kısmını daha kaybetmesine karşın kalan yaprakları artık daha canlı ve dik duruyor. Köklenme gerçekleşmiş ve/veya artık topraktan aldığı besini kullanmaya başlamış olabilir.

umıt79 26-01-2010 23:33

Takdir ve merakla sizin bu çabanızın gelişimini takib ediyoruz Sayın Skaraca...Çalışmalarınızdaki gelişimleri sürekli fotoğraflamanız ve neler yaptığınızı detaylı anlatmanızda örnek teşkil edecek bir kaynak haline getiriyor yaptıklarınızı.

Teşekkürler emeğinize sağlık

skaraca 26-01-2010 23:50

Ziyaretiniz ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederim sayın umıt79,

Siteye üye olduğumda böylesi destek göreceğimi, hiç beklemediğim anda, hiç tanımadığım kimselerden yardım alabileceğimi veya sahip olduğum kaktüs ve sukulentlerimi çoğaltma teklifi alabileceğimi beklemiyordum.

Mademki site, üyeleri aracılığı ile bana birşeyler veriyor, bende karşılığını vermeliyim. Amacım bu.

Sizlerde bu bilgilerden yararlanabiliyor iseniz ne mutlu bana. Demekki amacımı gerçekleştirebiliyorum ve aldığımın karşılığını verebiliyorum.

Tekrar teşekkürler.

berduray 27-01-2010 00:38

Saksı toprağında oldukça iri doğal malzeme görüyorum...keşke kullanmadan önce eleseydiniz..onların çürüme sırasında çıkardığı gazlar, etkileşimler bitkilerin sonunu hazırlamış olabilir...

Deneye yanıla öğreneceğiz hep beraber...ölen ölür, kalan sağlar bizimdir...

skaraca 27-01-2010 09:19

Toprak yapısı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 569667)
Saksı toprağında oldukça iri doğal malzeme görüyorum...keşke kullanmadan önce eleseydiniz..onların çürüme sırasında çıkardığı gazlar, etkileşimler bitkilerin sonunu hazırlamış olabilir...

Deneye yanıla öğreneceğiz hep beraber...ölen ölür, kalan sağlar bizimdir...

Sayın berduray, sanırım senecio saksısındaki toprağa ilişkin olarak belirttiniz bu hususları. Bilemiyorum; belki de doğru olabilir. Bu toprağı bir seradan hazır karışım olarak almıştım. Kendileri de kullanıyordu. Geçirgen yapılı, çok su tutmayan, kum, toprak ve küçük ağaç kabuklarından oluşuyordu.

Diğerlerinde de bu toprağı kullandım. Belki yapı itibariyle bazılarında olumsuz etki yapmış olabilir.

Filiz 27-01-2010 14:16

Kaktüsler gerçekten çok güzel. Umarım güzel çiçeklerini görürsünüz. Benim leş kaktüsüm can çekişiyor maalesef.

skaraca 27-01-2010 15:31

Ziyaretiniz için teşekkür ederim sayın Filiz,

Leş kaktüsünü ilk kez yetiştiriyorum. Umarım sizin kaktüsünüzde kurtulur. Leş kaktüsü ile ilgili ayrı bir sayfa/başlık var. Hiç oradaki bilgilere bakma fırsatınız oldu mu? Belki işinize yarayacak birşeyler vardır.

mrmusti 01-02-2010 01:57

Sayın Skaraca,
Hepside birbirinden güzel, Tebrikler..
Bu güzellerin yanına gelince hayat duruyor değil mi?
Bazen diyorum kendi kendime, ne yapacaksın sen be oğlum bu kadar saksıyı, bitkiyi doldu taştı her taraf, hanımdan yediğimiz fırçada cabası (Bir ara 600 - 650 cins bitkim vardı, ev değiştirmekten yarıya indi), sonra gidiyorum yanlarına bir bakıyorum bir çiçek. Allahhhh dünyam değişiyor. Haydi Antalyaya Taner Abiye. Dönüyoruz yine bir yığın saksıyla. Nereye koyalım diye düşünüyoruz hanımla beraber....Gene gitsem mi ki acaba..
Offff off. Ne olursa olsun değişmem valla hiçbir zevke, bir saksı bir ömür demek benim için. Hele bu kadar seveninin olduğu, dostluklar kurulduğu bir saksı değil mi? Kim ne derse desin EVET BİR SAKSI ve BU BİR ÇİÇEK....
Astrophytum_ornatum.
Eklenti 123771

skaraca 03-02-2010 08:59

Sayın mrmusti,

Güzel dilekleriniz için teşekkürler. Kasım ayından itibaren kaktüslerle doğrudan ilgilenmeye başladım ben. Daha öncede kaktüslerim oldu ancak bakım hataları nedeniyle yaşatamamıştım. Bu yıl çiçeklerini de görmeye bekliyorum.

Gerçektende gündüz işyerindeki bitkilerimle, sabah ve akşam evdeki bitkilerle ilgilenmek, onların gelişimlerini takip etmek, minik bir sürgünü ilk kez görüp, büyüdüğünü takip etmek hiç birşeyle değişilmiyor.

Öyleki işyerinde çok yaşlandığı için ağaçsı bir gövdeye sahip olan yılbaşı çiçeğimi gençleştirmek, kalan odunsu gövdeyi atarak saksısını başka bitkilerim için kullanmak amacıyla tüm çeliklerini aldığım bitkiyi, köklendirmem sonrasında, saksıda kalan odunsu gövdelerden yeni sürgünlerin çıkması nedeniyle kıyıpta atamıyorum. Sırf bu nedenle genç çelikleri ayrı bir saksıya diktim.

mrmusti 03-02-2010 09:12

Ben bugün Antalyaya gidiyorum
 
Sayın skaraca,
Ben bugün Antalyaya gidiyorum. Vermeyi düşündüğünüz siparişleriniz varsa. ben oradayken verebilirsiniz. İstediklerinizi ben seçer gönderebilirim.
Benim sizden istediklerimide İzmire dönünceye kadar göndermezseniz sevinirim.
Dönderdiysenizde mesele yok. çocuklarımdan biriyle kargodan aldırırım.
SAygı ve selamlarımla..
Mustafa Remzi Mert

kartalpin 04-02-2010 20:33

Sevgili Skaraca, hızla kaktüs aşkı vadisinin derinliklerine giriyorsunuz. bu vadide kaybolmanız dileği ile... Kaktüslerinizi yakından izlemek çok güzel...

kumyaka2010 04-02-2010 20:46

1 Eklenti(ler)
Sayın arkadaşlar !
Ben 2 sene evvel Antalya Kaş tan aldıgım bu çiçegin adını merak ediyorum . Şimdiye kadar dışarıda duruyordu , don korkusuyla içeri aldım .Ayırmak istiyorum ,zaman hakkında bilgisi olan varmı ? Selamlar .

PlentyPlant 04-02-2010 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 (Mesaj 573987)
Sayın arkadaşlar !
Ben 2 sene evvel Antalya Kaş tan aldıgım bu çiçegin adını merak ediyorum . Şimdiye kadar dışarıda duruyordu , don korkusuyla içeri aldım .Ayırmak istiyorum ,zaman hakkında bilgisi olan varmı ? Selamlar .

Sayın Kumyaka, bildiğim kadarıyla fotoğraf aloevera türü. Kendi sayfama resmini koymayı düşünüyordum, hemen koyayım. Ayırma konusunda soğukların belinin kırıldığı bir dönemi seçerseniz daha iyi olur. Güney illeri için örnek vermem gerekirse, Şubat sonu - Mart'ın ilk yarısı en iyi mevsim. (Kendi deneyimlerime göre)

skaraca 04-02-2010 22:15

Sayın kartalpin,

Bu gidişle az kaldı kaktüs aşkı vadisinde kaybolmama. Antalya Taner Angay beyden 13 adet sukulent ağırlıklı siparişim var. Bunun dışında hafta sonu gittiğim Mersin'de ablamdan aldığım 2 adet kaktüs çeliği dikilmeyi bekliyor. Köklendirmiş olduğum yılbaşı çiçeği çeliklerini hiç saymıyorum. Çünkü onunla ilgili forumda ayrı bir başlık var. Saksı siparişini bir an önce vermem gerekiyor sanırım.

skaraca 04-02-2010 22:25

Sayın kumyaka2010,

Sayın plentyplant, bitkiniz için aloevera demiş ama, bana daha çok agave gibi geldi. Arama motorunuzda agave yazıp, aratırsanız görsellerde sizde görebilirsiniz. Ben bu linkte bulunan fotoğraftaki agave türüne benzettim.

kumyaka2010 04-02-2010 22:28

1 Eklenti(ler)
sayın plentyplant !
Alovera aşagıdaki bitki , malesef karda kaybettim . İnşallah yenisini alacagım . Uzerinde dikkat ederseniz çiçegi kurumuş olarak var . İlginize teşekkurler . Selamlar .

skaraca 04-02-2010 23:08

Sayın kumyaka2010,

Sayın PlentyPlant'ın sayfasında sayın mrmusti bir süre kaktüslerini sergiledi ve sonunda kendi sayfasını açtı. Sanırım sizde kendi sayfanızı açmadan önce, geçici olarak benim sayfamı kullanmaya niyetlisiniz. Açık söyleyeyim, sayfamı kaptırmam. Gerekirse adınıza sayfa bile açarım.

skaraca 04-02-2010 23:10

Bu arada sayın kumyaka2010, beyaz galla çiçekleri güzel görünüyor. Top gibi tomurcukları olanı bilemedim. Sayfa kirasını birkaç galla soğanı ile ödeyebilirsiniz. Eskişehir-Bursa arası ne ki?

kumyaka2010 04-02-2010 23:14

Sayın skaraca ! Hatamı ozel mesajla belirttiler . Benim kimsenin malında gozum yok . Ozur diliyorum , bu bir dikkatsizlik hatası . Ben sizin belirttiginiz adta arayacagım . Selamlar .

PlentyPlant 05-02-2010 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 (Mesaj 574068)
sayın plentyplant !
Alovera aşagıdaki bitki , malesef karda kaybettim . İnşallah yenisini alacagım . Uzerinde dikkat ederseniz çiçegi kurumuş olarak var . İlginize teşekkurler . Selamlar .

Sayın Kumyaka. Fotoğrafını koyduğunuz bitki de bir aloe türü. Sayın Skaraca'nın linkinde gösterdiği agave ise, sizin sorduğunuz bitki değil. Sizin gösterdiğiniz bitkinin fotoğrafını (çiçekli olarak) sayfama koydum. Kimbilir, belki ben yanılıyorumdur.

Diğer taraftan, Sayın SKaraca'nın sayfası konusunda gösterdiği hassasiyete katılıyorum. Zaten o nedenle aloeveramın resmini size göstermek için bile olsa buraya değil, kendi sayfama koymuştum.

Siz de uygun görürseniz, hep beraber bu sayfayı Sayın SKaraca'ya bırakalım. Gerçekten burası onun sayfası çünkü.

Saygı ve selamlarımla...

kumyaka2010 05-02-2010 08:59

1 Eklenti(ler)
Sayın skaraca !
Siz sadece isteyiniz . Bahceyemi ,yoksa saksıyamı dikeceksiniz ? Yeteri kadar gala soganı var . Tomurcukları olan şakayık çiçegi .Galalar çiçek halinde ,birazda kardan etkilendiler . Adres belirtirseniz , size haziran ayında gala ve şakayık soganı yollarım . Selamlar.

skaraca 05-02-2010 09:29

Sayın PlentyPlant,

"sayfamı kaptırmam" derken ortada bir kızgınlık yoktu. Yanlış anlaşılmasını istemem. Hatayı esprili bir şekilde vurgulamak istemiştim. Yoksa sayfam gerektiğinde herkese açık.

Sayın kumyaka2010,

Yukarıda yazdıklarım sizin içinde geçerli. Ki forum kuralları gereği, belirli bir amaçla açılan sayfaların başka amaçlarla kullanılmaması yönünde moderatörlerimizde aralıklarla uyarılar yapıyorlar. Belki gezdiğiniz değişik sayfalarda bu tür uyarıları görmüşsünüzdür. Bu tür uyarılardan bir örneği burada 415 nolu mesajda görebilirsiniz. Amacım biraz esprili bir şekilde bu durumu size hatırlatmaktı.

Gala soğanlarını ise ben saksıya ekebilirim şimdilik. Bahçe çok istememe karşın ne yazık ki şu anda yok. Gerçi Mersin'de annem ve ablamın evlerinin bahçeleri için ayrıca ekilmek üzere çiçek soğanları alabilirim. Adres bilgilerimi size Mayıs-Haziran gibi bildiririm, sizde sözünüzü unutmazsınız.

Sevgi ve selamlarımla...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024