agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   skaraca / Kaktüs ve sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18203.htm)

skaraca 03-01-2010 17:04

Kaktüslerim
 
1 Eklenti(ler)
Yeni aldığım kaktüslerimin fotoğraflarını eklerken bir tanesini unutmuşum. Dört büyük, dört küçük kaynana topuzu (?). Hemen her kaktüste olduğu gibi bunlarda da silikonla yapıştırılmış yapay çiçek vardı. Ben çıkartmaya çalıştığımda bir tanesinin üstündeki dikenlerde silikonla birlikte çıktı. Büyüklerin birindeki kelliğin nedeni bu.

skaraca 03-01-2010 17:07

Yeni kaktüsüm
 
1 Eklenti(ler)
İki gün önce yeni bir kaktüs aldım. Sanırım Mammiliaria türü. Üstüne silikonla yapıştırılmış sahte çiçekleri çıkartırken bir bölümünde yer alan dikenlerle birlikte uç kısımlarıda koptu. Fotoğrafta üst kısımda farkedilebilir. Bir sorun olmayacağını düşünüyorum.

skaraca 15-01-2010 23:34

Köklendirme Çalışmalarım
 
2 Eklenti(ler)
Sayın berduray hanım, bir süre önce yaklaşık 20 tür kaktüs ve sukulent göndermişti. Bunları ektikten sonra fotoğraflarını çekerek özelden sayın berduray hanıma göndermiştim, dikimle ilgili bir sorun olup olmadığını sormak için. Vermiş olduğu yanıtta ilk aşamada bir sorun görmediğini belirtmişti. Ancak son durumu sayın berduray hanımla birlikte tüm foruma açmanın uygun olacağını düşündüm.

Böylece berduray hanım hem emanetlerinin ne durumda olduğunu görmüş olur, hem kendi önerileri yanında sayfaya uğrayan arkadaşların önerilerini değerlendirme olanağını bulurum dedim.

İlk fotoğraf kaktüslere ait. Stapila (leş kaktüsü) ya ait iki tür, atlas çiçeği ve iki kaktüs.

Eklenti 121977 Atlas çiçeği dışındakiler oldukça iyi durumda. Dikimden itibaren toprak üst seviyesi günde bir iki kez, fısfısla az miktarda sulandı. Atlas çiçeği geldiğinde hafif yumuşamıştı. Ertesi gün diktiğimde biraz daha yumuşama ve buruşukluk artmıştı.

Eklenti 121978 Atlas çiçeği ve yanındaki kaktüsün yakından görünümü. Atlas çiçeğinin üst kısımları artık iyice kurumasına karşın alt kısım buruşuk bir şekilde duruyor. Sanki alt bölgede kuruma olmayacak gibi. Kaktüste ise buruşma, solma gibi bir değişiklik yok. Belki de su deposunun iyi oluşundandır.

skaraca 15-01-2010 23:44

Köklendirme Çalışmalarım (2)
 
1 Eklenti(ler)
Bu sukulent üzerinde açmış ve kurumaya başlamış çiçeği ile birlikte geldi. Çiçeğin kuruması ile tohum elde edebilirim diye düşünmüştüm ancak sanırım tohum oluşmayacak.

Eklenti 121985

İlk geldiğinde ve dikim sonrası birkaç gün biraz solgun ise de şu anda durumu iyi. Hatta üst noktasındaki minik yaprak biraz büyüdü gibi. Toprağın nemini azaltmayacak şekilde ilk günler fısfısla sulamıştım. Şu anda sulamayı biraz azaltmayı düşünüyorum.

skaraca 15-01-2010 23:50

Köklendirme Çalışmalarım (3)
 
2 Eklenti(ler)
Birbirinin benzeri olan, ancak birisi büyük, diğeri küçük yapraklı iki sukulent. Büyük yapraklı olan, bir yapraktan dal olarak ikiye ayrılmıştı. Yaprak ve dalların bir kısmı toprak içinde olacak şekilde dikilmişti.

Diğeri ise sayın berduray hanımın tarifi üzerine toprağın üzerine yatırılıp, yaprak aralarına hafif toprak serpilmek suretiyle dikildi.

Eklenti 121986
Küçük yapraklı olanın bir tarafında bulunan iki yaprak çürüdü. Diğerlerinden belki bir ikisi daha çürüyebilir gibi.

Eklenti 121987
Bu küçük yapraklı olanın net olmamakla birlikte daha yakından çekilmiş bir fotoğrafı. Sol üst kısımda çürüyen iki yaprak görülebiliyor.

Güngör Salman 15-01-2010 23:57

Sn Skaraca kaktüs ve sukulentleriniz çok güzeller, Güle güle büyütün.

skaraca 15-01-2010 23:57

Köklendirme Çalışmalarım (4)
 
2 Eklenti(ler)
İki ayrı sukulent. Birisi üstteki küçük yapraklı sukulent.

Eklenti 121988
Büyük olan sukulent görünüm olarak güzel durumda. Bir olumsuzluk yok gibi. Küçük yapraklı sukulent ise üstteki parçaya göre daha iyi durumda. Bunu toprağa yatırarak değil, iki-üç yaprağı toprak içine gelecek şekilde dikmiştim.

Eklenti 121989
Bu fotoğrafta ise küçük yapraklı sukulent (Crassula Marnierana) daha yakın plan görülmekte. Bir sorun yok gibi. Sulamalar fısfısla toprak hafif nemli kalacak şekilde yapılıyor.

skaraca 16-01-2010 00:01

Teşekkür ediyorum sayın Güngör Salman,

Yenileri de köklendirip, geliştirebilirsem sanırım daha iyi olacaklar.

skaraca 16-01-2010 00:08

Köklendirme Çalışmalarım (5)
 
3 Eklenti(ler)
Yeşim ağacı ve köklendirme için deneme amaçlı gönderilen sukulent yaprakları.

Eklenti 121991
Yeşim ağacında bir sorun görünmüyor bence. Köklenmesi ve boylanması bekleniyor.

Eklenti 121992

Bu yaprak kötü durumda. Fısfısla toprak nemli kalacak şekilde sulanmasına karşın toprağa giren kısımda çürüme başlamış. Çürüme üstteki fotoğrafta daha iyi görülüyor. Biraz temizledim ama tam temizlenmedi gibi. Yarın tekrar bakıp, iyice temizleyip yeniden koyacağım toprağa.

16.01.2009 tarihinde baktığımda bu yaprağın çok kötü durumda olduğunu, temizlense bile yaşamayacağını değerlendirdim ve saksıdan uzaklaştırdım

Eklenti 121993

Bu yaprak diğerine göre daha iyi durumda. En azından köklenme yoksa da, çürüme de yok.

skaraca 16-01-2010 00:12

Köklendirme Çalışmalarım (6)
 
1 Eklenti(ler)
Bir başka sukulent. Yapraklarının ters V şeklindeki formu hoşuma gitti. Ayrıca yeşilden çok hafif mavimsi bir renkte.

Echeveria runyonii

Eklenti 122006

Alt yapraklardan ikisi kurudu. Bir kaçı ise buruşmuş durumda ancak üst yapraklar oldukça iyi duruyor. Bir yumuşama, buruşma yok.

skaraca 16-01-2010 00:15

Köklendirme Çalışmalarım (7)
 
1 Eklenti(ler)
Senecio, hala geldiği günkü gibi. Üzümsü yaprakları fısfısla sulanıyor. Bu arada akan su toprağına nemlendiriyor. Olumsuz bir durum yok şimdilik.

Senecio Herreanus

Eklenti 122007

berduray 16-01-2010 00:16

35 numaralı mesajdaki ilk resimde sizin küçük yapraklı sukulent olarak tarif ettiğiniz sukulent yani Crassula Marnierana fazla toprak içine gömülü olduğu için çürüyor.

Ben senecioyu toprağa yatırın ve üzerine tuz eker gibi azıcık toprak sepiştirin diye tarif etmiştim.

Görsellik daha iyi oldu tabi, maille tarif o kadar oluyormuş.

Hayatta kalamayanları telafi ederiz, kolay gelsin.

Senecioyu toprağa yatırsaydınız daha kolay köklenirdi, bu tarifi uzun uzun yapmıştım, farklı yerlerden köklenebilir, sizin toprağa diktiğiniz yerde kök yapamayabilir diye....

Ve şunu da demiştim bitkilere kulak vermeyi öğrenmeliyiz...Sukulentler büzüşürse susuz kalmıştır.

Senecioya normal verdiğiniz suyun biraz daha fazlasını vermenizi tavsiye edeceğim.

skaraca 16-01-2010 00:17

Köklendirme Çalışmalarım (8)
 
1 Eklenti(ler)
Forumda gezerken bir yerde isminin tilki kuyruğu olduğunu öğrendim. Uçtan 1,5-2 cm. derinlikte toprağa dikildi. İyi durumda,

Eklenti 122008

berduray 16-01-2010 00:23

Hemen hemen hepsinin ismini yazmıştım size, o mesaj duruyorsa oradan bakıp her mesajın altına adını yazabilirsiniz.

Bir de çürümeye yüz tutan yaprakları saksıdan uzaklaştırın, diğerlerini de kaybedebilirsiniz.

Yaprağın yarıdan fazlası çürüdüyse yaşama ihtimali minimumdur ve diğer bitkileri hasta etme riskine değmez.

skaraca 16-01-2010 00:24

Köklendirme Çalışmalarım (9)
 
1 Eklenti(ler)
Kara kafa... Aeonium Arboreum İlk dikim sonrası buruşan ve sarkan alt yaprakları sayın berduray'ın önerisi uyarınca, bitkiye yük olmaması için kesildi. Kalan yapraklardan birkaçı yine hafif yumuşayıp, sarkmasına karşın, üst yapraklar oldukça diri bir şekilde duruyor.

Eklenti 122009

Hatta en üst ortadaki yaprağa bakılırsa, gayet canlı. En ufak bir yumuşama yok. İç göbek kesimindeki yapraklarda canlı bir durumda. Gövdeyi fazla yapraksız bırakmamak için altta sarkan yapraklara şimdilik dokunmuyorum. Bu nedenle bu kez sarkan yapraklara bir süre dokunmamaya karar verdim. Belki daha sonra onlarda canlanır.

skaraca 16-01-2010 00:29

Köklendirme Çalışmalarım (10)
 
1 Eklenti(ler)
Bu sukulenti ne kadar uğraştıysam, net görüntüleyemedim. Biraz da açı ve ışık koşulları bunu çekerken iyi değildi. Manuel modda dahi netliği yakalayamadım.

Eklenti 122010

Alt yapraklar buruştuğu için, bitkiye yük olmaması için alınmıştı. Üstte bulunan birkaç yaprakta sonradan düştü. Yaprakları hafif börülceye benziyor bence. Azda olsa kök vardı bu sukulent geldiğinde. Ancak nedense şu an en kötü durumda olan da bu.

Dudi 16-01-2010 01:03

Hepsi birbirinden harikalar, ellerinize sağlık...

skaraca 16-01-2010 10:14

Sayın berduray,

Sabah işyerine çiçeklerin kontrolü için gidip, geldikten sonra bilgisayarı açtım ve mesajlarınızı gördüm.

Senecionun yapraklarındaki büzüşme geldiğinde vardı. Aradan geçen sürede büzüşme azalmadı belki ama artmadıda. Senecio ile ilgili verdiğiniz linkte, senecionun köklenmesi sonrasında büzüşmelerin kapanıp, yaprakların dolgunlaştığına ilişkin bilgiler vardı. Bu nedenle büzüşme aynı kaldığı için, bitkinin bir miktar besin aldığını, ancak köklenme henüz gerçekleşmediği için bu besinin yapraklardaki büzüşmeyi kapatmaya yetmediğini düşünmüştüm.

Akşam üzeri işyerine gittiğimde senecionun toprak altındaki kısmını kontrol eder, çürüme varsa temizler ve sizin dediğiniz yöntemle dikerim.

Bir kısmının isimlerini yazmıştım. Ne yazıkki aklımda kalanlar. e posta kutuma tekrar baktığımda, arşivlemediğimi ve mesajınızın silindiğini fark ettim.

Kara kafa ile ilgili yorum yapmamışsınız, iyi durumda mı? Biliyorsunuz onu özellikle istemiştim sizden. Kaybetmek istemem.

37 nolu mesajdaki Crassula Marnierana (küçük yapraklı sukulent) iyi durumda sanırım, birşey dememişsiniz. Bunu da alt iki yaprağı toprak altında olacak şekilde ekmiştim. 35 teki Crassula Marnierana yı ise akşam bir kontrol edeyim, çürüyen yaprakları ayırayım ve yeniden yüzeysel olarak ekeyim o zaman.

Sayın Dudi,

Ziyaretiniz için teşekkürler. Son eklediklerim köklendirmeye çalıştıklarımdı. Sayın berduray'dan gelen köklü olan bir tanesi burada 411 nolu mesajda, ayrıca daha önce Eskişehir'de oğlumun aldığı ve benim 12 Ocakta Ankara'dan aldığım kaktüslerin henüz fotoğrafları çekilmedi. Sanırım bugün onlarıda sayfaya ekleyebilirim.

hulyam 16-01-2010 10:38

Sayın skaraca, hepsi cok güzeller...emeğiniz karşılığını almanız dileğiyle..

skaraca 16-01-2010 11:07

Teşekkür ediyorum sayın hulyam, ziyaretiniz ve güzel dilekleriniz için.

skaraca 16-01-2010 11:42

Kaktüslerimde yeni gelişmeler
 
2 Eklenti(ler)
Bir nolu mesajda son fotoğrafta yer alan ve iki nolu mesajda ikinci fotoğrafta yer alan kaktüslerimde yeni gelişmeler var.

Her ikiside yeni sürgün için uç çıkartmaya başlamış. İki nolu mesajdaki daha belirgin olmakla birlikte, bir nolu mesajdaki kaktüsümün tepe kısmında sürgün veya uzamayı gösteren oluşumlar var.

Eklenti 122050 Bir nolu mesajdaki kaktüsün uç kısmı. Yeni minik uzantılar sürgün gelişimi olabileceği gibi, boy uzamasına ilişkin gelişimde olabilir. Bir süre sonra net olarak belirlenebilir sanırım.

Eklenti 122051 Bu ise iki nolu mesajdaki kaktüs. Bunun yeni sürgün olduğunda kuşku yok doğal olarak.

Forumda kaktüslerin kışın uyku döneminde oldukları belirtilmesine karşın, kaktüslerdeki bu gelişim ilginç. Belki de havaların henüz tam olarak soğumaması, kışın tam gelmemesi kaktüslerin yanılmasına neden olmuş olabilir.

skaraca 16-01-2010 11:51

Yeni Kaktüsler 1
 
1 Eklenti(ler)
Yılbaşından hemen sonra alışveriş için gittiğimiz markette oğlum hemen çiçeklerin olduğu standa gitti. Burada eline aldığı yeni gelmiş iki kaktüsü alarak yanımıza geldi. Aynı türden üç kaktüs olmasına karşın bir tanesi boy olarak ufaktı. Onu hemen eledik. Aynı boylarda olan iki kaktüsün birisinin üzerinde hastalık olduğunu değerlendirdiğimiz siyah lekeler vardı. Bu nedenle oda elendi. En son bu kaktüs kaldı elimizde. Bunda da hafif yaralar vardı ama gelişimi güzel olursa yarayı kapatır diye düşündük. Biraz dikkatli bakılırsa sol taraftaki sürgün üst kısmında yara yeri fark edilir.

Eklenti 122052

Cereus Fairy castle

Güzelimiz bu. Meksika çöllerindeki kaktüslere benzetiyorum ben. Onların bonsai şekli. Büyükten küçüğe sıralanmış 5 sürgün olduğu gibi, anaç kaktüsün dikenlerinin olduğu kısımda yeni çıkmaya başlamış sürgünlerde var. Hatta bir kısmı, saksı toprak seviyesi düşük olduğu için üzerine eklediğim toprağın içinde kaldı.

www.cactusinfo.net te bu linkte Cereus Florida olarak isimlendirilmiş.

umıt79 16-01-2010 12:03

Sayın Skaraca kaktüs toprağınız farklı geldi gözüme.Kaktüslerinizde ki canlılığı görünce merak ettim .
Nasıl bir toprak karışımınız var?

skaraca 16-01-2010 12:10

Yeni Kaktüsler 2
 
4 Eklenti(ler)
12 Ocakta Erzurum dönüşü Ankara'da kaldığım kısıtlı süre içerisinde Ankamall'da bulunan yapı marketten aldığım kaktüsler. Çok fazla tür yoktu. Ya da ben zor beğenen biriyim.

Aslında burada 412 nolu mesajda yer alan sayın cenan'a ait aloe türü veya benzerleri için gitmiştim yapı markete ama bu türlerden hiç yoktu.

Aldığım kaktüslerin hepsinin uç kısımlarında silikonla yapıştırılmış yapay çiçekleri çıkarttığım sırada oluşan bozulmalar var.

Eklenti 122053 İlk kaktüsüm mammilaria cinsi olmalı. Silikon lekeleri halen dikenlerin üzerinde duruyor.

Eklenti 122054 İkinci kaktüsüm minik dikenleri olan, hafif mavimsi renge sahip bir kaktüs. Turkuaz olmalı, Türk Mavisi... Myrtillocactus geometrizans


Eklenti 122055 Bu ise mavimsi rengi ve yüzeyindeki V formuna benzer çizgileri nedeniyle beğendiğim bir kaktüs. LEMAIREOCEREUS "BLUE" VARIETY www.cactusinfo.net sitesindeki fotoğraflara göre bu kaktüsüm Polaskia Chichipe'de olabilir.

Eklenti 122056 Son kaktüsüm. Üç büyük sürgün yanında ön orta kısımda fotoğrafta seçilemeyen minik bir sürgünü var.

skaraca 16-01-2010 12:18

Sayın umit79,

Kaktüslerde kullandığım toprakların bir kısmı kendi karışımım. Kestane toprağı olarak satılan torfa göre daha küçük parçacıklardan oluşan bir toprak ile kum, bahçe toprağı ve çürümüş yaprak parçalarından oluşuyor.

Bir kısmı ise özellikle köklendirme çalışmalarım başlığı altındaki sukulentlerde kullandıklarım çiçek satan bir seranın yapmış olduğu kendi karışımı. İçeriği yaptığım incelemeye göre yine kum, toprak, torf ile küçük ağaç kabuklarından oluşuyor.

skaraca 16-01-2010 12:31

Köklü sukulent
 
2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skaraca (Mesaj 564851)
Sayın berduray'dan gelen köklü olan bir tanesi burada 411 nolu mesajda,

Demiştim yukarıda. Çıkıntılı beyaz noktacıkları ile çok hoşuma gitmişti. Ayrıca kök kısmından çiçek olduğunu düşündüğüm bir sürgünü vardı. Ancak dikim sonrası toprak altında kaldı. Yeni yerine uyum sürecinde bu sürgünün ölme ihtimali yüksek geliyor bana.

Haworthia Attenuata V.Radula

Eklenti 122057 Güzelliğe bakar mısınız?

Eklenti 122058 Ayrıca bu güzellik birde sürpriz hazırlamış, birkaç gün sonra daha belirginleşir ama en orta kısımda minicik yeni bir yaprak uç kısmı görülüyor. Mümkün olduğunca yaklaştırmaya çalıştım ama çok küçük olduğu için bu kadar oluyor. Yeni yaprak, fotoğrafta en ortada görünen 2-2,5 cm büyüklüğündeki yaprağın sağ yan tarafında bu yaprağa hemen hemen bitişik durumda, yaklaşık 1 cm boyunda (fotoğraf boyutu, gerçekte daha küçük). Biraz dikkatli bakılınca uç kısmı fark ediliyor. :D

umıt79 16-01-2010 12:48

Sayın Skaraca maşallah kaktüslerinize .Açıkcası ben nasıl bir toprak kullanmam gerektiğini tam kestiremedim.Bu vesileyle sizden öğrenmiş oldum deneyeceğim hemen.

Kaktüslerle ilgili çabalarınızın, benim gibi yeni yeni kaktüs sevdası başlayanlara tam bir örnek olduğunu belirtmek isterim.Lutfen fotoğraflara ve adınlatıcı yazılara devam edin.
Saygılar

skaraca 16-01-2010 14:33

Teşekkür ediyorum umit79,

Kaktüslerin suyu tutmayan, geçirgen ve toprağın hava almasını sağlayan toprakta, daha iyi geliştiği forumun değişik bölümlerinde belirtiliyor. Bu nedenle kumlu (ince dere kumu, bulamazsanız inşaatlarda kullanılan kum), süzek topraklar öneriliyor.

Siz Kırıkkale'de bulunduğunuza göre çevrenizde varsa çiçek veya bitki satan, yoksa Ankara'da bu işi yapan sera/bahçe gibi yerlerden hazır toprak araştırabilirsiniz. Öncelikle varsa kendi yaptıkları ve çiçeklerde kullandıkları karışım olup olmadığını araştırın. Var derlerse içeriği hakkında bilgi alın. Yoksa yukarıda belirttiğim gibi değişik topraklar ile bir karışım hazırlayabilirsiniz kendiniz.

Ayrıca Kırıkkale'de Samsun yoluna doğru bağ ve bahçeler var diye hatırlıyorum. Buralardaki topraklar kar ve yağmur suları ile sulanmıştır. Biraz kumlu özellikte ise süzek topraktır ve kaktüslerde kullanılabilir diye düşünüyorum.

skaraca 16-01-2010 19:31

Akşam üzeri işyerine gittim. 35 nolu mesajdaki küçük yapraklı sukulenti (Crassula Marnierana) kontrol ettiğimde, üst yüzeyler yeşil olmasına karşın toprağa temas eden yaprak alt kısımlarının karardığını, çürümeye başladığını gördüm. Bu nedenle diğer bitkiye de zarar vermemesi için saksıdan aldım.

37 nolu mesajdaki aynı tür sukulenti iki yaprağı toprakta olacak şekilde dikmiştim. Çürüme olup olmadığını kontrol ettiğimde, o sukulentte toprak içindeki bölümde bir çürüme olmadığını, toprak üstü bölümüne ise elimle fiske vurduğumda, canlı ve güçlü olduğunu gördüm. Bu nedenle ona dokunmadım.

46 nolu mesajda görülen sukulenti kontrol ettiğimde, toprak yüzeyine kadar çürüdüğünü, sadece toprak üst bölümünün kaldığını gördüm. Bunun üzerine çıkartarak alt bölgedeki çürüğü temizledim ve senecionun biberon kapağından oluşan saksısına diktim.

Senecio yu ise kontrol ettiğimde henüz köklenme oluşmadığını gördüm. 46 nolu sukulentten boşalan saksıya boylu boyunca, baloncukları üstte olacak şekilde yatırdım. Tam boyuna göre oldu saksı da. Dal kısımlarının üzerine örttü, örtecek şekilde toprak serptim ve suladım. Halen verilenden daha fazla su verilmesini söylemişti sayın berduray ama yarın öğleyin il dışına çıkıyorum ve Çarşamba akşamı döneceğim. Yani Perşembe sabahına kadar göremeyeceğim. Gerçi işyerindeki temizlikçi bayana söyledim, nasıl sulayacağını tarif ettim ama! Kısmet artık.

Hhatice 24-01-2010 21:46

Hepsi çok güzeller hepsini inceledim resimlerden sevdim ,güle güle büyütün sayın Skaraca:))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024