agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   skaraca / Kaktüs ve sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18203.htm)

lale76 26-02-2010 23:56

skaraca, diğer tohumlar, mammillaria cinsi kaktüsün tohumları. Onlar geç çimleniyor aklınızda olsun.

lale76 27-02-2010 00:03

skaraca ;benim de anneannemlerin bahçesi aklımdan çıkmaz. Benim yaşadığım güzelliklere çocuklarım da kavuşsun istiyorum. Onlar da ağaca çıkabilsinler, dalından koparıp yesinler. :rolleyes:
Apartman balkonunda kızımla domates yetiştirdik. Öğrensin, sabretsin diye. Kaktüslerimize de beraber bakıyoruz. yakında oğlum da katılır aramıza
İnşallah yakında bahçeli bir eve çıkacağız, herşey daha güzel olacak.:rolleyes:

skaraca 28-02-2010 21:51

Sevgili oki 1655,

Alt tür olarak palmeri olmayabilir belki. Ben birkaç sedum palmeri fotoğrafı gördüm ve benzettiğim için o şekilde isimlendirdim. Ayrıca sizin yayınladığınız fotoğraf ile benim palmeri olarak isimlendirdiğim sukulent aslında küçük farklar dışında benziyor. Bazı sedum veya kaktüsler çiçek renk ve şekilleri ile ayırt edilebiliyor biliyorsun. Ben aldığımda üzerinde üzüm salkımı benzeri açmış ve kurumuş çiçek sapları vardı. Artık çiçeklenme sonrasında bakacağım.

skaraca 28-02-2010 21:54

Sayın lale76,

Sizden küçük peçete içerisinde kırmızı renkli kaktüs tohumları ve gönderdiğiniz kaktüs çeliğinde bulunan meyveden siyah renkli tohumlar aldım. Çimlenme konusunda acelem yok. Yeterki çürümesinler. Sizden sonra bende yapı markette bir mammillaria cinsi hafif tüylü bir kaktüsün tohum kesesini aldım. İçerisinden kırmızı renkli tohumlar çıktı. Onlarıda ektim. Hepsi birden beklemede. Hangisi, ne kadar çimlenirse artık.

Selamlarımla...

skaraca 01-03-2010 11:34

Maymun Kuyruğu (C. Silvestrii)
 
1 Eklenti(ler)
Tepebaşı Belediyesi serasından aldığım kaktüslerden birisi. Alırken görevli ismini maymun kuyruğu olarak söyledi.

Eklenti 127621

C. Silvestrii türü bir kaktüs olduğunu düşünüyorum. Köksüz çelik olduğu için köklenme aşamasında.

skaraca 01-03-2010 11:39

Euphorbia Millii (Süt çiçeği)
 
1 Eklenti(ler)
Tepebaşı Belediye serasından aldığım, bir tanesi hafif köklü, diğeri köksüz olan Euphorbia Millii (süt çiçeği).

Eklenti 127623

Fotoğrafını yayınladığım köksüz, iki ayrı dalı olan bir çelik.

Üstünde bulunan yapraklar, aradan geçen sürede kurudu. Köklenme aşaması için normal sayılabilir diye düşünüyorum. Bitki gövdesi canlı ve uç kısımları şimdilik canlı yeşil rengini koruyor.

skaraca 01-03-2010 11:44

Kaynana Dili (Opuntia Brasiliensis)
 
2 Eklenti(ler)
Tepebaşı Belediye serasında küçük saksılarda köklendirilmiş kaynana dillerinden birisi. Şu anda evde doğal olarak. Toprağı biraz sert gibi geldi.

Eklenti 127626

Bir süre gelişimini izleyip, olmazsa toprağını değiştirmeyi düşünüyorum.

Eklenti 127627

Yaprak kalınlıkları ince ve geniş olmasına karşın üzerinde üç tane yapraklarına göre toplu diyebileceğim oluşum var. Sanki çiçek açtıktan sonra oluşan meyve veya tohum keseciklerine benziyor.

İsimle ilgili kaynak www.cactusinfo.net

skaraca 01-03-2010 11:50

Aloe .....
 
1 Eklenti(ler)
Seradan alınanlardan... Bu büyük olan çelik. Diğeri hafif köklü ve minik idi. Her ikisi de kök gelişimlerini bekliyor.

Eklenti 127628

Buna benzer, çiçeklenmiş bir sukulent fotoğrafını forumda görmüştüm. Ancak ismine bakmak ve yeniden kontrol etmek için araştırdığımda bulamadım.

Şimdilik alt türü bilinmeyen aloe olarak isimlendirdim. Ancak ismini bulduğumda farklı ise değiştireceğim.

Aloe .... dedim ama yukarıda belirttiğim linki buldum. Bu linkteki 213 nolu mesajda yer alan Gasteria Bicolor olabilir mi? Demiştim ama sanırım bu linkteki Gasteria Carinata!

skaraca 01-03-2010 11:55

Noel Ağacı
 
1 Eklenti(ler)
Seradan alınan sukulentlerden. Bir tanesi bu. Diğeri düz bir dal şeklinde. Her ikisi de köksüz çelik. Düz dal şeklinde olan ilk birkaç gün boynu bükük bir şekilde durdu ancak şu anda en azından dik durabiliyor.

Eklenti 127629

Euphorbia tirucalli?

Alırken görevli noel ağacı olarak ismini söyledi. Çiçek açmadığını, dallanmak suretiyle büyüdüğünü belirtti.

Dal ayrımları oluşan hoşuma gittiği için bunun fotoğrafını çektim. Diğeri aradan geçen süreçte köklenir ve dallanırsa onunda fotoğrafını çekerim.

a1919 01-03-2010 13:50

Merhaba,

Gittigidiyor.com sitesinden satış yapan zen garden isminde bir dükkan var. Burdan kaktüs/sukulent tohumu alan oldu mu? Ve tabi ki başarılı oldu mu :)

Satı Uğurtan 01-03-2010 14:02

Sevgili skaraca, başta seçmeye çalıştım ama bir baktım hepsini seçmişim, hepsi çok güzel sağlıkla büyütün.

skaraca 01-03-2010 15:05

Sayın Satı Uğurtan,

Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Arada fire veriyorum ama çoğunluk iyi durumda.

mel-i 02-03-2010 23:58

Sayın skaraca ,

Kaktüs ve sukulentleriniz ilginizden çok memnun görünüyorlar. Herbiri bir başka güzel...
Önümüzdeki günlerde çiçekli hallerinide görmeyi bekliyoruz.

Filiz 03-03-2010 07:55

Sayın skaraca
Kaktüsleriniz sağlıklı görünüyorlar. Euphorbia milii çeliğini toprağa dikmeden önce sütünün temizlenmesi lazımdı ben bunu kendi süt çiçeğim öldükten sonra öğrendim. Süt köklenmeyi engelliyormuş umarım siz temizlemişsinizdir. Bir de çeliğin alt kısmını toprağa sürüp aşındırırsanız köklendirme daha iyi oluyormuş ben denemedim ama sitede bir yerde okumuştum. Kaynana diline gelince bende de var fakat bunun dikenleri sivri ya bendeki kaynana dili değil ya sizdeki emin olamadım şimdi :) bu mesajda ikinci resim sol üstte.

skaraca 03-03-2010 08:37

Sayın mel-i,

Ziyaretiniz için teşekkürler. Daha önceden kısmende olsa oğlumun seçimleri ile kaktüs sevgisi başlamıştı. Kısa bir süre önce agaclar.net e üye olma sonrasında ise bu sevgi, yeni bitkiler edinmeye dönüştü. Sağolsun forumdaki arkadaşlarında (sayın berduray, Hhatice, İzzet Erişen, lale76, asya-, Vildan Sönmez) katkıları ile bu durum oluştu.

Bende çiçekli hallerini görmeyi bekliyorum kaktüslerimin. Şu anda çiçek tomurcukları bulunan mammillaria türü birkaç kaktüsüm var. Diğerleri baharda belli olur sanırım.

Selamlarımla...

skaraca 03-03-2010 08:47

Sayın Filiz,

Ziyaretiniz için teşekkürler. Euphorbia milii çeliği köklendirilmesi ile ilgili verdiğiniz bilgileri artık bundan sonraki deneyimlerimde değerlendiririm. Gerçi sütü temizlenmiş sayılırdı ekim öncesi. Çeliği aldıktan bir süre sonra ekmiştim. Aşındırma durumunu ise euphorbia trigona ile ilgili başlıkta "çekiçle ya da taşla döv" şeklinde okumuştum. Bunu uygulamadım. Yalnız çeliklerimin şu anki genel durumu iyi. Aldığımda üzerinde olan yaprakları kuruyup dökülse de, gövde canlı ve uç kısımda yeni taze yaprak oluşumu var.

Kaynana diline gelince, bildiğiniz gibi bunlar Opuntia grubunda yer alıyor. Alt tür olarak ayrımları var. Sizin linkini verdiğiniz kaktüse baktım. Bence oda Opuntia grubunda yer alan, halk arasında kaynana dili olarak bilinen kaktüslerden. Sizinki biraz "diken inciri, hint inciri" olarak bilinen, özellikle Akdeniz bölgesinde meyvesi yenilen türe de benziyor. Benim bu başlık 102 nolu mesajda yer alan ilk fotoğrafa bir bakın, sizinki ile benzer.

mrmusti 09-03-2010 13:35

Ha gayret Sayın skaraca, gittikçe zenginleşiyor kolleksiyonunuz. Birazda Mammillarialardan çoğaltırsanız daha güzel olur.

skaraca 09-03-2010 17:24

Merhabalar mrmusti,

Biraz daha gezebilsem daha da çoğalacak aslında. Geçenlerde Bursa'ya gitmiştim. Mudanya'da bir evin önünde bulunan stapelia'dan iki küçük çelik kısmetime düştü. Aslında bunun için birazda Akdeniz ve Ege de gezmek gerekiyor.

Ben kaktüslerimde çoğunluğun mammillaria olduğunu düşünüyordum. Değil mi?

mrmusti 11-03-2010 13:16

Sayın skaraca Yayınladıklarınızın çoğunluğu suculent gördüğüm kadarıyla, farketmemişte olabilirim belki. Makulatanız sizlere ömür gibime geliyor, yeni farkettim. Yeni ortamına alışmadan saksı değişimi bazen böyle olabiliyor. Üzülmeyin yerini doldururuz..

skaraca 15-03-2010 21:56

Yenilere Devam
 
2 Eklenti(ler)
Sayın Vildan Sönmez'in sayfasını bir süre önce ziyaret etmiş ve bazı kaktüs ve sukulentlerini çok beğendiğimi belirtmiştim. Kendileri de beğendiğim kaktüslerden bir bölümünden çelik aldığı zaman gönderebileceğini belirtmişti. Yaklaşık 10 gün kadar önce kaktüs ve sukulentler elime geçti. Ancak kargodan kaynaklanan, anlaşılmaz bir şekilde işyerinde (ki kargo ücreti sayın Vildan Sönmez tarafından karşılanmış olmasına ve özenli paketlemesine, "ücreti ödeyen çıkmadı" deme durumları olmamasına karşın) benden başka kimseye teslim etmeme konusundaki tutumları nedeniyle birkaç çelik hariç kurtulabilen olmadı.

Önce fotoğraflayamadıklarımdan Autum Joy biraz kötü idi. Suya koydum. Alt kısımdan kök oluşumu başlamıştı ancak üst kısım biraz solgun olunca ikiye böldüm. Üst kısmı çürüdü, alt kısım halen canlı, bir süre sonra belki yanlardan sürgün verir.

Kedi tırnağı olduğunu düşündüğüm sukulent kurtulmadı. Sempervivum köklü idi ancak toprağa ektikten sonraki süreçte yaprakları buruştu ve çürüdü. Tilki kuyruğu olarak bildiğim sukulent direnmekte. Kurtulacağına emin değilim.

Dayanacağını hiç ummadığım köklü bir sukulent ve bir kaktüs çeliği dışında sayın Vildan Sönmez'in gönderdiklerinden birşey kalmadı gibi.

Eklenti 130527

Sukulent bu. Birkaç kök vardı geldiğinde. Köklerden birisi çürümüştü ama diğerleri sağlamdı. Şu anda bir yaprağı sanırım yol koşulları veya ekim hatası nedeniyle kurudu. Diğer yapraklar oldukça iyi durumda.

Eklenti 130528

Kaktüs çeliği. İki tane idi. Ayrı olarak dikmiştim köklenmelerini beklemek üzere. Ancak eşimin apartman günü sonrasında bir çeliğin yok olduğunu (!) gördüm. Saksısı duruyor. Çeliğin bulunması gereken yer boş olarak kalmış. Sanırım buharlaştı!

skaraca 15-03-2010 22:06

Eskilere bir bakış...
 
2 Eklenti(ler)
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu stapelia grandiflora (leş kaktüsü) çeliği birkaç sürgün vermişti ve daha önce bu sürgünlerin fotoğraflarını yayınlamıştım.
En üstte bulunan sürgün nedense fazla gelişmedi. Ancak altta bulunan iki sürgün güzel geliştiler ve yeni sürgünler verdiler.

Eklenti 130529

Yeni sürgünün yanında bir başka sürpriz daha oluştu bu arada. Şekline bakılırsa bir çiçek tomurcuğuna benziyor. Umarım öyledir.

Eklenti 130530

Antalya'dan siparişle almış olduğum Euphorbia Mammilaris ise yeni sürgünleri ile büyük gelişim gösterdi. Hemen her tarafından yeni sürgünler verdi.

skaraca 15-03-2010 22:18

Yılbaşı Çiçeği
 
3 Eklenti(ler)
Kaktüs ve sukulentler derken işyerimde bulunan yılbaşı çiçeklerini unutmamam gerekir. Daha önce bende olan ve gövde kısmı odunsulaşan yılbaşı çiçeğinin genç sürgünlerini alarak bir kısmını hemen, bir kısmını köklendirdikten sonra difenbahya saksısına ektim. Halen köklenmeyi bekleyen birkaç sürgün daha var.

Eklenti 130533

Böylece difenbahya saksısı bir anlamda yılbaşı çiçeği ormanına dönüştü. Köklenenlerden yeni sürgün verenlerde var. Hepsi birden yeni sürgün verip gelişmeye başlarsa saksının yüzeyini tamamen kapatırlar. Birde köklenmeyi bekleyenler köklenince buraya alınınca hiç boş yer kalmaz.

Neden buraya aldım. Yılbaşı çiçeği başlığında bu çelikleri dağıtmak istediğimi belirtmiştim ancak birkaç kişi dışında istekli çıkmadı. Bende bunun üzerine, genç sürgünleri atmaya kıyamadım ve köklendirip, difenbahya saksısına ektim. Şu anda da gelişimlerini biraz tamamlamalarını bekliyorum. Sonrasında yine isteyen olursa bu kez köklü olarak gönderebilirim.

Eklenti 130534

Sayın asya-'nın göndermiş olduğu ve köklendirdiğim yılbaşı çiçeği. Gelişim ve görünümleri gayet güzel. Şimdilik yerine alışıp, kök gelişimlerini tamamlamaya çalışıyor. Yakın bir zamanda yeni sürgünleri ile merhaba der sanırım.

Eklenti 130535

Mersin'e gittiğimde ablamdan aldığım yılbaşı çeliklerinden saksıya aldıklarım. Bunların dışında köklendirip difenbahya saksısına diktiğim çeliklerde var. İlk alındıklarında üzerlerinde tomurcuklarda vardı. İri olan birkaçı geldikten sonra açtı ancak küçük olanlar doğal olarak döküldü.

skaraca 15-03-2010 22:25

İlk kaktüs çiçeğim.
 
1 Eklenti(ler)
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu minik kaktüs çeliği, biraz daha büyüdü, tomurcuklandı ve çiçek açtı. İlk açan çiçeğin yanında gelişimlerini tamamlamayı bekleyen şu anda üç tomurcuk daha var.

Kaktüsün toprak üstü bölümü üç cm var ya da yok. İlk geldiğinde bir tomurcuk vardı. Bu tomurcuk gelişirken diğer tomurcuklarda görünmeye başladı. Belki de bu yüzden kaktüsün kendisi çok fazla büyüyemedi.

Eklenti 130536

İstediğim gibi çekilmiş bir fotoğraf olmadı ama, bir ara yeniden denerim. Bir kaç gündür bu şekilde. Akşamları kapanıyor. Gündüz saatlerinde açıyor ama çiçek taç yapraklarını tam olarak açtığını görmedim. Sanki açış şekli böyle gibi.

skaraca 15-03-2010 22:29

Yeni çelikler...
 
2 Eklenti(ler)
Çelik olarak temin ettiğim iki kaktüs. İsimleri hakkında bilgim yok. Şu anda köklenmelerini bekliyorum. Havaların biraz ısınmış olması ve kaktüslerinde ısınma ile uyku döneminden çıkıyor olmaları belki köklenmelerini hızlandırır.

Eklenti 130539

İki ayrı renkten oluşan dikenleri ile değişik bir kaktüs bence... Kahverengi dikenleri, beyaz dikenlere göre daha uzun.

Eklenti 130540

Kısa ve uzun karışık boylarda dikenleri bulunan bir kaktüs.

Hhatice 16-03-2010 14:46

Sayın Skaraca herzamanki gibi çok güzeller :Euphorbia Mammilaris ne kadar değişikmiş
ee bu buharlaşmalara şaşmamak lazım bu kadar güzel olurlarsa kapkaça teşvik ediyorlar insanı :))

mel-i 16-03-2010 22:50

Çok Güzeller Sayın Skaraca ,,

Bahara merhaba demeye hazırlanıyorlar...

skaraca 16-03-2010 22:55

Sayın Hhatice, sayın mel-i,

Teşekkürler ziyaret ve güzel sözleriniz için. Evet baharı karşılıyorlar. Bugün işyerimdeki çiçek tam olarak açmıştı. Ne yazıkki yanımda fotoğraf makinesi yoktu. Yarın makinemi götürüp, güzel bir fotoğrafını çekeceğim ve bu sayfada sizlerle paylaşırım. Öğle saatlerinde tam açtığı, akşam kapandığı için evdekini fotoğraflama imkanım yok.

Vildan Sönmez 16-03-2010 23:20

Sayın skaraca tüm samimiyetimle söylüyorum, çok üzüldüm. Sanırım size ulaşma süreci uzadı. Zaten ben kargoya veririken başladı aksilikler, kargo firması küçük koliyi alırken bile çok direnmiş bizim görevli arkadaşa, içinde ne var diye. Oysa sevinerek hazırlamıştım, ileride büyümüş hallerini görürüm diye. Üç arkadaşımıza da göndermiştim, onlarda da problem var galiba. Ya da ben beceremiyorum göndermeyi diye düşünüyorum artık.

skaraca 17-03-2010 08:28

Vildan hanım,

Bende bu şekilde sonuçlanmasına çok üzüldüm. Özellikle sizin sayfanızda kaya gibi dediğiniz kaktüsün donmuş gibi çürümesine çok şaşırdım. Oldukça güzel kaktüs ve sukulentler göndermiştiniz. Kısmet değilmiş. Kalan iki tanede sorun yok hiç değilse. Tek teselli o...

Vildan Sönmez 17-03-2010 21:14

Sayın skaraca, maalesef o kaya kaktüsün bende kalan koları da çürümüş. Hafta sonu evde değildim. Dün akşam gelince bir baktım, içi su gibi garip bir şekilde çürümüş.
Sadece iki küçük dal şimdilik sert görünüyor. İnşallah onlar yaşar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skaraca (Mesaj 598455)
Vildan hanım,

Bende bu şekilde sonuçlanmasına çok üzüldüm. Özellikle sizin sayfanızda kaya gibi dediğiniz kaktüsün donmuş gibi çürümesine çok şaşırdım. Oldukça güzel kaktüs ve sukulentler göndermiştiniz. Kısmet değilmiş. Kalan iki tanede sorun yok hiç değilse. Tek teselli o...



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024