01-05-2018, 13:45 | #661 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-05-2013
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 188
|
Sayın Lonicera Müsadenizle sizi emek ve başarılarını ayakta alkışladığım (kendimce)değerli üyeler arasına alıp tebrik ediyorum. yer örtücülerden obrizyayı araştırmak için foruma uğradım yolum solanum rantonneti sayfasında en son 2016 yılında yaptığınız paylaşım sonrası bitkinizin durumunu merak edip sayfanız varmı bakayım dedim. 2,5 saattir 2017 nisan ayı sonuna ancak gelebildim. adını duymadığım bitkilerde başarılarınız emekleriniz ve bunları aktarma diliniz bir harika. yarın kesin devam edeceğim kaldığım yerden ancak iş yerindeyim ve kendimi frenlemem gerek. sizler gibi değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşan çok değerli üyeler oldukça biz acemiler için öğretmen bulmuş gibi seviniyoruz. Artık bende kendi evimdeyim çok şükür ve artık rahatlıkla bitkilere sevgimi verebileceğim ama önce bilgi birikimi şart. bol çiçekli ve meyveli günler dilerim. |
01-05-2018, 17:26 | #662 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn esemeral, güzel söz ve dilekleriniz için teşekkür ederim. Forumumuza aktif olarak katılıp, takip ettiğimiz sürece bir sürü şey öğreniyoruz hep beraber. Daha yolun o kadar başındayız ki. Düşe kalka yolumuza devam edeceğiz inşallah. Umarım sizin de hayalleriniz gerçek olur, evinizde sevdiklerinizle beraber sağlık ve huzur dolu bir yaşam dilerim. |
01-05-2018, 17:45 | #663 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sarı melek borazanı üzerindeki tohum baklaları renk değiştirip olgunlaşmaya başlamış. Bir tanesini açtım, tohumlar kahverengi renk almış. Bir bu kadar bakla daha var bitki üzerinde. Aşk mercan sarmaşığının elde kalan rizomlarını saksıya koymuştum. Yavaş yavaş filizlenmeye başladılar. Bu yıl tahminim en az 50 rizom yapar saksıda. Bazı ülkelerde bu rizomları pişirip tüketiyorlarmış. Yenecek bir şey daha bulduk ya, ne gam)): Bir tanesine kıyıp tazeden yedim, fındık benzeri bir tadı var. Amman diyeyim siz bana bakıp da yemeye falan kalkmayın. Belki sizde allerjik veya toksik etki gösterir. Biz acı patlıcan olduğumuz için kırağı çalmaz.: Tül keselerden 3 tanesini açtım, yakalanan karakafes otu tohumları bunlar. 10 gün kadar gölge yerde kurutulacak ardından tazeliğini muhafaza için buzdolabunda yerini alacak. Bitki hala yeni çiçek oluşturmaya devam ediyor. Garibim bilmiyor ki kendi yapraklarının çayı ile besleniyor. ''Derenin kuşunu derenin taşı ile avlamak'' bu olsa gerek) |
03-05-2018, 14:00 | #664 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Lantana camara her yıl olduğu gibi, çok kanaatkar bir bitki. Arı , kelebek eksik olmuyor üzerinden. Oruç başlamadan yenen ne varsa koyayım da sonra ağız sulandırmayalım) Tayberry ilk olgunlaşan olacak... Yeni dünya lezzetine doyum olmuyor. İyi ki aşılamışım. |
07-05-2018, 15:19 | #665 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-05-2013
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 188
|
Sayın Lonicera emeğinize yüreğinize sevginize sağlık. Sonunda günümüze kadar gelebildim. Ama inanın hiç bitmesin istedim. Helal olsun size ve tabi ki değerli eşinize. sayfanızdaki emek ve çabanızı görüp saygı duymamak mümkün değil. En kısa sürede ilk hedefim karakafes otunu edinip (ön çalışma yapmak lazım diye düşündüğümden) Önce besin hazırlayıp büyük saksılar edinip sizlere öğrenci olarak ilerlemek istiyorum. Ardından 4 yıl da olsa 5 yılda olsa böğürtlen çeşidi çeliklerinizde sıraya girmek istiyorum. Foruma sadece iş yerinden ve işlerden fırsat buldukça girebiliyorum(ayrıca yağmur suyunu boş çöp kovasına biriktirip evden getirdiğim pet şişelerle eve taşımaya başladım bile). Malum çalışan bayan olunca evde de işler bitmiyor. Fakat emekliliğe kadar mümkün olduğunca bilgi birikimi yapıp Allah Nasip ederse torunlarıma ve çevremdeki dostlarıma da (öncelikle eşime ki sizin sayfanızı öyle bir anlattım ki sizinle tanışmak bile istedi) bitkilerin değerini aşılamak istiyorum. Şimdilik içimde büyütüp bilgi birikimi yapmaya çalışıyorum siz değerli ustalardan. Bol çiçekli ve meyveli günler dilerim. |
13-05-2018, 16:52 | #666 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
|
Alıntı:
|
|
27-05-2018, 14:01 | #667 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
3 hafta boyunca İzmir- Antalya arasında mekik dokuduk. Bu arada bitkileri de akraba ve dostlara emanet ettik. Bu sabah bitkilere kavuşunca evlada kavuşmuş kadar mutlu oldum. Uzun süre uzak kalınca tüm gelişimi daha net görebiliyorsunuz. Biraderin hakkını ödeyemem, dengeli sulama yapmış. Tüm bitkilerin sağlığı gayet yerinde. Nerede kalmıştık) Gardenyamız açmış. En sevdiğim kokulu çiçeklerin başında geliyor kendileri. Natal pulm, bendeki 7 veya 8.yılı herhalde. Meyve namına bir şey göremedik ama kokusu nefis bitkiler arasında. Zinnia mix olarak tohumdan ekmiştim, şimdilik bunlar açmış. Farklı renkleri de yolda. |
27-05-2018, 14:06 | #668 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Pandora yasemin de başlamış açmaya. Beyaz lilium tam bir görsel şölen sunuyor. Ateş çiçeği saksıda bile sorunsuzca gelişiyor. Aşk mercan sarmaşığını yakında ipe almazsak yanında ne varsa sarılacaktır. |
27-05-2018, 14:13 | #669 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Şevket-i bostan neredeyse çiçek açmak üzre. Tohum tazelemek lazım) Yer bademi bu yıl kendinden geçti. Sihir karakafes çayında mıdır biraderin suyunda mıdır bilemiyorum artık. Samsun ormanlarından gelen yabani çilek tam bir yer örtücü. Meyvesinin kokusu baş döndürür ama çok küçük. |
27-05-2018, 14:32 | #670 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Quisqualis indica gardenyanın pabucunu dama atıp kokuda ilk sıraya yerleşecek gibi görünüyor. Budamamıza rağmen boyu 5 metreden fazladır herhalde. Balkonu kokuya ve renk cümbüşüne boğmuş durumda. Kokusu tarifsiz. Gel gör ki ne tohumu ne de fidesi yok piyasada. Her evde her bahçede olması gereken bir bitki bence. Çelikten köklendirme denemeleri hep boşa çıktı. Sadece air layering ile köklendiebildim ama bu yöntemle çok sınırlı üretim yapabiliyorsunuz. Katmerli zakkum da bu yıl çok güzel. 2. kat balkona kadar uzamış) Petunyalar önümüzdeki kışı atlatabilirler mi bilemiyorum, geçen kış kışlığını yapmayınca her şey çok farklı oldu. Mavi yasemini derin budamak olumlu sonuç veriyor. Düzenleyen Lonicera : 27-05-2018 saat 15:29 |
27-05-2018, 15:00 | #671 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Bu canna avlumuzun baş tacı. Sezon sonuna kadar durmaksızın çiçekleniyor. Bu da yana yakıla arayıp bulduğum canna. Diğeri gibi tam açmasını bekleyemedim. Nasıl ama, aranacak kadar varmış değil mi)) Belçika endivye çiçeğe durmuş bile. |
27-05-2018, 15:25 | #672 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Burada Balıkesir Gönen' den bir arkadaşımızın gönderdiği kuzu kulağı demişiz ama yanlış demişiz. Doğrusunu , bitki 3.yılında çiçeklenip tohum bağlayınca kuzu kulağına benzetemediğimiz için arkadaşı arayıp bizzat sorduk. Meğerse tohumları karıştırmış, gelen meşhur labada imiş. Bu bitkiyi ilk '' Elveda Rumeli '' dizisinde görüp işitmiştim. Sabah akşam labada pişiyordu ocakta. Ne tohum yapmış ama, nasipse paylaşıma koyacağım bu yıl. Bilyeli kekik de çiçek açmış, yakında tohum bağlar. O kadar küçük ki tohumları, artık sürekli kontrol edeceğiz kaybetmemek için. Bunlar da bitkilerimizin mutfağından. Hala çiçek açmaya devam eden karakafes otumuz Yerken tadını haşlanmış balığa benzettiğimiz (bu yüzden hanımın onayını alamayan) hodan otumuz. Hodanı da bitkileriniz için karakafesle beraber çok güzel çay yapabilirsiniz gübre olarak. |
27-05-2018, 18:37 | #673 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Sevgili Lonicera maşallah hepsi de çok özel ve güzeller, sayfanızı imrenek okuyor adım adım takip ediyorum, verdiğiniz bilgiler keza ona göre. Gerçekten sihir sizin ellerinizde mi, karakafes otu çayında mi bilemiyorum Ellerinize emeklerinize sağlık. Şevketi bostan bitkisini lezzet olarak çok sevdik, pazarlarda gördüğüm zaman hiç kaçırmam alırım , bahçelerimizde bu bitkiye benzer çok çıkıyor ama ş.bostan mı değil mi emin olamıyorum, çiçeğini çok merak ediyorum o yüzden sizin bitkinizi takipte olacağım. Buradakiler yaklaşık 1 metre yükselip mavi çiçekler açıyor, çiçeğini hep merak etmiştim. Labadayı (efelek, evelik) bizde çok tüketiriz, Balkanların meşhur yemeğidir, o yüzden Rumeli dizisinde çok pişerdi Ankara'daki bahçemde vardı ama burada nedense edinmemişim, Sevgiyle kalın. |
27-05-2018, 21:18 | #674 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sevgili akçabardak, labadayı hiç pişirip yemedik. Taze olarak salatalara doğradık şimdiye dek. Pişirilerek yapılan lezzetli bir tarife hayır demem) Şevket-i bostanı biz de çok tüketiriz. Hatta kendi yetiştirdiğimizin bostanın körpe yapraklarını az miktarda olmak kaydıyla çiğden salataya da koyarız. Mavi renk açanı hiç bilmiyorum, hep sarı renklisini gördüm şimdiye kadar. Bendekiler de sarı çiçek açıyor. Sevgiyle kalın. |
27-05-2018, 21:23 | #675 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Nasıl olsa top patladı çoktan. ) Tokaloğlu.... Siyah katonya.... Çilli kırmızı.... |
27-05-2018, 21:27 | #676 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Kırmızı Japon süs elması... Red currant ( kırmızı frenk üzümü)... Dikensiz logan.... Star red gold nektarin... Düzenleyen Lonicera : 28-12-2018 saat 11:10 |
27-05-2018, 21:29 | #677 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Gövem eriği.... Domat (deve bastı) şeftali... Şimdilik bu kadar boğazlık yeter sanırım)) |
27-05-2018, 21:33 | #678 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Ortancanın keyfi gayet yerinde.... Tabak ortanca da keza öyle... Melissanın ilk çiçek salkımı görünmüş bile... |
27-05-2018, 21:39 | #679 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Fil sarmaşığı uyanmayacak diye endişe içindeydik. 2. yılında çiçeklendiği için bu yıl çok şey bekliyoruz kendisinden. Bir de tohum bağlarsa )) Bir viyol komple selluka fidesi)) Bardak menekşeler henüz tomurcuk göstermediler. Ne renkler çıkacak merak ediyoruz. Anaçlardan sadece 2 tanesi uyanamadı. Bir tanesi kurumuş, diğeri beklemede. Şimdilik toplam 14 saksı, bazı saksılarda 2-3 soğan var))) |
27-05-2018, 21:53 | #680 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Sayın Lonicera, maşallah maşallah diyorum. Bahçenize, emeğinize hayranım... Güle güle büyütün, keyifle hem büyütün meyvelerinizi hemde afiyetle ve sağlıkla yiyin. Çiçekleriniz... Muhteşem. Bahçenize cidden hayranım. Çok çeşitli bitkileriniz var, çokta ilginç. Sayenizde bilmediğim, tanımadığım bir çok bitkiyi tanıdım... Gardenyanızı kıskandım, benim gardenyam iki tane ikisinde de tek tomurcuk var, kaç ay oldu hala açmadı. Meyveler muhteşem gözüüyor..Melisadan beş tohum ekmiştim çıktı. Saksıya geçirince dördü üldü. Şuan bir tanesi yaşıyor. Oda bilmiyorum yaşar mı? Eğer birgün fide yaparsanız talibim bende |
27-05-2018, 22:24 | #681 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn Selma_321, güzel söz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim. Haklısınız, gerçekten de bitki çeşidimiz fazla. Kaybettiklerimiz hariç son saydığımızda 128 çeşit farklı bitki saydık)) Gardenya aslında sorunlu bir bitki değil. Bir kaç tane özel isteği var, karşılanmazsa küser. Bizdeki bitki üstünde saymadım ama tahminen 15-20 tomurcuk vardır herhalde)))Tabii bu sonuca geçen sezon sonundan sonraki bakımla varabiliyoruz. Çiçeklenme sonrası budama, besleme vb. Boşuna sıkmayın canınızı, yavaş yavaş, hatalar da yaparak ulaşıyoruz doğrulara. Bir süre sonra bitkiyi görür görmez beklentilerini, ihtiyaçlarını anlayacaksınız, merak etmeyin. |
28-05-2018, 02:29 | #682 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Maşallah çeşit çok.. Çokluğuda ayrı bir şeyde, yani değişik bir sürü bitkiniz olması da ayrı bir güzel. İnşallah yenilecek bitkileri afiyetle, sağlıkla yersiniz, seyirlik, kokulu bitkileride keyifle seyredip, kokusuyla mest olursunuz, umarım uzun yıllar. Efendime söyleyimmm arada kaynamışta, eğer hani birgün melisa fideniz olursa bende talip olayım(mı) dedim.. |
28-05-2018, 02:38 | #683 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Sayın Lonicera, birde Belçika endivesi, yeniyor mu, bizim oralarda ot diye kimse yüzüne bakmaz. Çiçeğinden tanıdım, mümkünse yapraklarının resmini de koyar mısınız? Azıcıkta bu konuda bilgi rica etsemçok mu şey istemiş olurum |
28-05-2018, 06:15 | #684 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Melissa' yı şimdiye kadar pek üretime almadım, alırsam neden olmasın) Belçika beyaz endivye bildiğimiz hindiba' nın farklı bir varyetesi. Normal hindiba gibi acısına dayanabiliyorsanız çiğden veya haşlayarak zeytinyağlı, limonlu salatasını tüketebilirsiniz. Belçika endivyenin diğer varyetelerinden farkı kökünü hasat zamanı söküp uygun ortamda saklayıp, yine uygun ortamda yeniden filizlendirip tüketebiliyorsunuz. Fransız mutfağında çok yüksek fiyata kendine yer edinmiş. Burada benim yetiştirdiklerim , burada forumdaşların yorumları ve burada da adım adım üretimi var. |
28-05-2018, 07:59 | #685 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Çok şaşırdım, lila renkli olanı bizim oralarda bi dünyadır, kimsede bilmez. Yenilecek ne çok bitkimiz varmışta haberimiz yokmuş. Hindibanın çiçeği sarı oluyor, bildiğim. Öyle değil mi? Hodanda bizim oralarda oluyor, burdan öğrendim, yukarıda resmini gördüm. Sayenizde simaen tanıdığım bitkilerin ne olduğunu, ne işe yaradığını öğrendim. Teşekkürler üstat |
28-05-2018, 08:01 | #686 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
|
Sevigli Lonicera, farkındasınızdır ara ara bahçe sayfanıza uğrayıp gözümü güzelliklerinize doyurup çıkıyorum. Adını ilk defa duyduğum bitki sayısı o kadar çok ki sayfanızda.. Bir şey farkettim; sanki her bir çeşit sizden ilgi bekleyen ilk okul talebesi ve sizde onların öğretmeni gibisiniz. İhtiyaçlarına, gelişimine, çoğaltılmasına o kadar hakimsiniz ki ileride bu yetkinliğe erişmeyi şahsım adına çok isterim. |
28-05-2018, 10:28 | #687 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Şevketi bostanın çiçeğini ilk defa sizin paylaşımlarınızda gördüm bu gün, demek ki benim gördüklerim bam başka bir bitkiymiş, ben mavi diye yazdım ama aslında koyu pembe mor arası bir renk. Büyüklrimiz o bitkiye eşek dikeni derlerdi Yine maşallah döktürmüşsünüz boğazlıkları, huzurla sağlıkla tüketin hepsini, çiçeklerinize de kocaman maşallah, hepside çok harika görünüyorlar, emeklerinize sağlık, sevgiler. |
|
28-05-2018, 12:16 | #688 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
Haklısınız, her birinin ihtiyacı farklı farklı bitkiler bunlar. Öğrenene kadar neler çektik neler. Hala öğrenmeye devam ediyoruz. Her biri evladımız gibi, en çok da tohumdan yetiştirdiklerimiz. Doğumundan büyümesine kadar aşama aşama her anlarına tanık olmak çok keyif verici. Allah kalbinize göre versin, yeter ki canımız sağ olsun. Sağlıcakla kalın. |
|
28-05-2018, 12:22 | #689 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
Taze yaprak vermesini bekleyeceğiz artık, tohuma kalkınca yaprak üretimi durdu. Güzel söz ve temennileriniz için ayrıca teşekkür ederim, sevgiler. |
|
28-05-2018, 12:31 | #690 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Sayın Lonicera, ben şiddetle tavsiye ederim labada sarmasını... Muhteşem oluyor. Onunda üzerine yoğurt dökebilirsiniz,öyle de çok güzel oluyor. Bir kerecik labadanın sarmasını deneyin, ne çıkar ki, bir lezzet daha öğrenmiş olursunuz. Bizim oralarda ıspanak gibi yemeği değil hep sarması yapılır, belki de ondan çok seviyorumdur Kısa zamanda bende ıspanak gibi yemeğini deneyim. Ele verir talkımı, kendi yutar salkımı olmasın, ya da enuygun atasözü neyse o Düzenleyen Selma_321 : 28-05-2018 saat 12:33 Neden: Ek |
|
|