08-08-2016, 16:39 | #481 |
Ağaç Dostu
|
Çok şükür bahçe tekrar gösterime girdi Yüzlerce fotoğraf var diyorsun ya, işte hepsini de merak ediyoruz. Güllerine melek borazanlarına bayıldım, çok vefakarlar değil mi? İnanılmaz bir hızla büyüyorlar, kokuları nefis, gerçi koklamak bile zararlı diye yazılmıştı hep ama ben yine de kokluyorum. Sadece ufaklığa dikkat et, çiçeğini yaprağını koparıp ağzına atmasın. Akşam sefaları da müthiş kokuyor farkettin mi, özellikle güneşin batmasına yakın zamanlarda. Hadi biraz gayret, geri kalan fotoğrafları istiyoruz. |
09-08-2016, 00:30 | #482 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Akşam sefasının kokusunu fark etmemiştim, ona da dikkat edeceğim. Fotoğraflar geliyor... |
|
09-08-2016, 00:43 | #483 |
Ağaç Dostu
|
Büyük şans eseri aldığım dev seramik saksılara ilk aranjmanımı yaptım. Ben çok beğendim, umarım siz de beğenirsiniz. Yeni dikilmiş hali: (19 Haziran) Ara hali: Güncel hali: Aranjman hazırlama tekniği: Saksı Aranjmanları (Tek Saksıda Birkaç Bitki) Bu saksıdaki çarpıcı bitki: Colocasia esculenta 'Black magic' Doldurucular: 3 değişik çeşit coleus ve arka sağda kırmızı begonya Sarkıcılar: Calibrachoa ve Ipomea batatas (tatlı patates sarmaşığı) Tatlı patates sarmaşığı coştukça coştu. Fil kulağının yaprakları o kadar büyük ki, saksı küçük kalmış. Oysa saksıya ben sığarım. Ama sonsuz su istiyor. Her gün yerine iki günde bir sulayınca bir önceki fotoğrafa göre birçok yaprağını kaybetti. Tekrar her gün bolca sulamaya başladım. |
09-08-2016, 00:46 | #484 |
Ağaç Dostu
|
Lisianthus deyince gözüm koyu mordan başka renk görmüyor. Kendimi tutamayıp aldığım ama ne yapacağımı bilmediğim calibrachoalarla birlikte diktim. Uç alması yapmadım, erken çiçeklensin ve de devrilmesin istedim. 4 kök yanyana dikildiği için güzel dolu dolu oldu. |
09-08-2016, 00:52 | #486 |
Ağaç Dostu
|
Sebze bahçesi çılgınlar gibi gelişti. Domatesler kafesleri açıp yerlere yattılar, arka çite vida takıp tek tek bağladık. Şu görünen kırmızı kafesler boyumdan uzun ama tepeye çıkıp tekrar aşağı döndüler bile. |
09-08-2016, 00:57 | #488 |
Ağaç Dostu
|
Hıh şöyle. Eksikliğiniz hissediliyordu, Sevgili gilan. İyi ki geldiniz. Gözlerimiz bayram edecek. Aranjmanınıza söyleyecek söz bulamadım. Sadece ''çok güzel'' diyebildim. Kalibroşhalardan özenip ben de almıştım. Bir de bakopa, ikişer renk. Doğru dürüst çiçeğini görmeden öldüler. Sadece yaşasam mı ölsem mi, diye düşünen bir beyaz kalibroşham kaldı. Neden öldüler anlamadım bile. Şuna yoruyorum; hem zamansız aldım, hem de geldiği üretim saksısındaki toprağı temizlemeden diktim ki kökleri zarar görsün istemedim. Sanırım kökler, torflu topraktan saksıdaki toprağa ilerleyemediler. Acaba bu sebepten mi yaşamadılar? Bol çiçekli kalibroşha yetiştiricisi olarak fikrinizi öğrenmek isterim. Ben yazana kadar göz ve gönül doyuran hasatlar gelmiş. Böyle mi güzel sunulur? Afiyetle tüketiniz. Düzenleyen Sevgi Durul : 09-08-2016 saat 01:03 Neden: ekleme |
09-08-2016, 00:59 | #489 |
Ağaç Dostu
|
Tek bir salkım pembe domates. Tamamı 3 kilo var! Bu cherry domates salkımları da çok hoşuma gitti. Sıra sıra ne güzel ilerliyor kırmızı renk. Bu salkım da çatal üstüne çatal yapmış, vermiş de vermiş... 'Super sweet hundred' çeşidi hibrit bir tür. Hem çok lezzetli, hem de sonsuz verimli. Boyu 3 metreyi geçti. koltuk alma çabalarıma rağmen ormana döndü. Verdikçe veriyor sağ olsun. |
09-08-2016, 01:13 | #490 |
Ağaç Dostu
|
Hatırlarsınız domates ve biber konusunda tohum ekme işinin ucunu kaçırmıştım. Biberlerin çoğu devasa domateslerin arasında kaldığı için verim düşük oldu. Demek ki biberler ayrı dikilecek. Ama domatesler sepet sepet döküyor. Komşulara, arkadaşlara dağıttık, yine de sonsuz domates var. Bu aralar evde menü domates çorbası, domates soslu makarna, domatesli et sote, domates soğan salatası şeklinde gidiyor. O kadar da lezzetliler ki. Hani şu pazardan aldığım harika lezzetli domatesin tohumlarından ektiğim ve hibrit mi değil mi bile bilmediğim tür. Anlaşılan hibritmiş çünkü değişik değişik boylarda domatesler çıktı. Ama en lezzetlisi tam da anacının boylarında çıkan pinpon topu boyutlarında olanlar. Onlardan ikinci nesil tohum alacağım, böyle bir domates lezzeti yok. Pembe domatesler yanlarında sönük kaldı. Sepet sepet domates olunca kış için de konserve yapalım dedik. İçine biraz da bahçe biberi ekledim. Tam menemenlik oldu. Şimdilik 20 ufak kavanoz yaptık. İlk fırsatta biraz daha yapacağım. Toplayacak domates çok var ama zaman sınırlı... İlk postada domateslerin suyunu süzmemiştim. O kadar sulandı ki saatlerce kaynatmam gerekti. İkinci seferde yaparken fazla suyunu süzdüm, çok daha pratik oldu. Bu da yüzde yüz sızma orgnik domates suyu. Çok lezzetli çorba oldu. Pembe domateslerde şimdilik rekor bu. Geçen senelerde burada gördüğüm gibi 1 kilo yok ama hiç fena değil. |
09-08-2016, 01:16 | #491 |
Ağaç Dostu
|
Mısırları bahçenin en sert topraklı yerine dikmiştim. Çapalayacak bile fırsatım olmamıştı, kökünü sokacak kadar yer kazıp öylesine dikiverdim. Gübre bile eklemedim, bu sene olduğu kadar olsun dedim. Ufak koçanlar olsa da yine de güzel ürün verdiler. |
09-08-2016, 05:44 | #492 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da minik karpuzlarımız. Bu arada sincaplara bayağı etkili bir çözüm bulduk. Bir komşumun tavsiyesi üzerine kullanılmış filtre kahve telvelerini biriktirip bir kovada sulandırıp kabakların ve karpuzların çevresine döktük. Anlaşılan sincaplar kahve kokusunu sevmiyormuş, gerçekten de o günden itibaren kabaklarımızı rahat bıraktılar. Fotoğraftaki kağıtlar da kahve filtreleri. Ekstra koku olsun diye onları da koyuyoruz, yenilerini koydukça eskilerini atıyoruz. Büyümeyi bırakan bir minik karpuzu kestik. Minicikti ama lezzetliydi. Tüm ev halkı denesin diye herkese ufak bir parça kestik. Kabuğu da incecikti, kabuğuyla yendi. |
09-08-2016, 06:24 | #494 |
Ağaç Dostu
|
Maydanozları çok sık ekmiştim ama sorun olmadı. Yeni ekilmiş hali: gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD) Bu saksı bütün maydanoz ihtiyacımızı karşılamaya yetiyor. |
09-08-2016, 07:01 | #497 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,828
|
Hepsi güzel tebrikler ama incire bayıldım iyi günler |
09-08-2016, 08:34 | #498 |
Ağaç Dostu
|
Biliyordum ben böyle güzellikler göreceğimi, bu yüzden ünledim(seslendim)durdum Yani, dilim tutuldu gilan, o domateslerin haline bayıldım. Mutlaka salça yapmalısın, konserve yapmaktan daha kolay. Domatesleri topladıktan sonra güzelce yıka, derince bir kovanın içine dörde böl at. Üzerine kararınca doğal tuz at. Birkaç gün gölgede beklesin, domatesler yumuşayınca kevgirden geçir, yumuşadıkları için çok kolay. Sonra fırın tepsilerine dök ve güneşte kıvamını buluncaya kadar bırak. Sonra da kavanozlara doldurup kaldır. Katkı maddeleri içermeyen harika bir salça olur. Aranjmanlarına da bayıldım bu arada, seramik saksının güzelliğini sollayamamışlar ama Brugmansiaları koklamanın bir zararını görmedim ben, bazan abartılıyor diye düşünüyorum. Ya da çok hassas kimselerin yaşadığı deneyimlerdir belki. |
09-08-2016, 10:17 | #499 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Hasat muhteşem arajmanlara bayıldım bayıldımmm hepsi birbirinden güzel sevgili gilan brugmansiların etrafını biraz daha uzun ve geniş çitle çevirirsen ufaklık belki yaklaşamaz Ayrıca bu kadar ara verme lütfen bizi bu güzelliklerden mahrum ediyorsun |
09-08-2016, 14:56 | #500 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Sevgili Gilan; bahçenizin maşallahı var o kadar çok özlemişim sayfanızı yazılarınızı okumayı... Sincap için kahve telvesi inanamadım ^^ Tavşan için bu tarz uygulamalar var mı? tavşan belası var başım da :d - Millionaire patlıcanın Türk versiyonunu buldum seneye yetiştireceğim.. Pembe domateslerinize bayıldım çok güzeller. Keşke tohum alabilseniz :d - Ayrıca ben en çok çeşitli karışımlarla hazırladığınız saksılara ektiğiniz ürünleri merak ediyorum ^^ |
09-08-2016, 19:09 | #501 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir diğer yöntem de toz acı biber dökmek. Ama ben sincapların ağızlarının yanmasına acıdım. Yazık şimdi ne olduğunu da anlayamayacak, ne yapacağını da bilemeyecek... Neyse ki kahve işe yaradı. Test saksılarına devam ediyorum ama sonuçlar ne kadar güvenilir olacak emin değilim. Her ne kadar saksılar yanyana duruyor olsa da en sağdaki en çok güneş almış oluyor. Tabii bu durumda onun toprağı da daha çabuk kuruyor. Bu her sonucu etkileyecek... Onları da fotoğraflarım. Bu sene 13 çeşit domates yetiştiriyorum. Yarısı hibrit, yarısı geleneksel türler. Geleneksel olanlardan tohum alacağım. Bir de bu bahsettiğim süper lezzetli hibrit domatesten de ikinci nesil tohum alacağım. İlk fırsatta sayfana gelip arayı kapatacağım ben de. |
|
09-08-2016, 19:12 | #502 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler. Çok da lezzetli bir tür olduğu söyleniyor, o nedenle seçmiştim. Tadına bakmayı heyecanla bekliyorum. Çok sağ ol sevgili günebakan. |
09-08-2016, 19:14 | #503 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok sağ ol. Salçayı hiç düşünmemiştim. Birazıyla deneyelim bakalım becerebilecek miyiz... |
|
09-08-2016, 19:23 | #504 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Calibrachoalar neden öldüler acaba? Dertsiz bir çiçek aslında. Zamansız almanın bir etkisi olacağını sanmıyorum. Tüplü sonuçta. Kendi saksısındaki toprağı da ben hiç temizlemem, olduğu gibi dikerim hep. Ama gevşek topraktan hoşlanıyor, onu söyleyebilirim. Benimkileri hep hazır paketli toprak karışımlarına diktim, o nedenle köklerinin ilerleme problemi olmamıştır. Saksılarda bahçe toprağı kullanınca illa ki araya solucanlar karışıyor, bu nedenle çok bitki kaybettim, o yüzden artık saksılarda hiç bahçe toprağı kullanmıyorum. Sizin toprak nasıldı? Gevşek miydi? Bir de aşırı suyu seviyor. Bir gün sulamayı atlarsam bozuşuyoruz. |
|
09-08-2016, 21:05 | #505 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2015
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 275
|
Alıntı:
Ben de verandanın saksılarını tamamladığımda bahçe toprağı kullanmayı düşünüyordum. Bu durumda bahçe toprağını eleyip fırında sterilize mi etsem? |
|
09-08-2016, 23:27 | #506 |
Ağaç Dostu
|
Kesinlikle öneririm. Solucanlar bahçede çok faydalı ama saksıda olursa bitkinin ölümüne neden oluyor. Hem fırında sterilize edince zararlı böcek yumurtalarından ve başka hastalık etmenlerinden de arındırmış olursunuz. Tabii kocaman saksıya yetecek kadar toprağı elden geçirmek de yoğun emek istiyor. Aklıma eskilerden bir dershanenin sloganı geldi: ”Yokuşta akmayan ter, inişte gözyaşı olur.” |
10-08-2016, 00:18 | #507 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Hangi birini söylesem ki, maşallah herşey harika görünüyor sevgili gilan. Aranjmanın, domateslerin, mısırların, karpuzların maşallah maşallah!.. Emeklerine sağlık, daim olsun inşallah!.. |
10-08-2016, 10:45 | #508 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Salça İç Anadoluda kaynatılıyor ama Akdenizde 'günletilir'. Ve bir kez yapın alışırsınız hem çok kolay gelir hem inanılmaz lezzetlidir.Kevgir ya da süzgeçten geçirdikten sonra genişçe bir leğene serin arada bir karıştırın zaten o sıcakta çabucak olacaktır. Biraz tuz biraz zeytinyağı koyup kavanoza doldurun, ben annemin öğrenciyken verdiği salçayı 3 yıl kullandım ne bozuldu ne porlandı Düzenleyen alperfect : 11-08-2016 saat 10:30 Neden: eksik kelime |
10-08-2016, 11:38 | #509 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Örneğin kohleria, burada bir tanıdık öyle bir toprağa dikmiş ki adeta taş gibi ve bitki çok gelişmiş ve çiçek içinde. Toprağım bahçe toprağı, hazır toprak, perlit, vermikülit karışımı aslında. Gevşek sayılır. Yalnız bulunduğu teras öğleden akşama kadar güneş alıyor, dolayısıyla fazla sıcak, bu da etkili olmuş olabilir. Bir de, salçayı ben de öneriyorum. Güneşte oldurulan salça, kaynatılandan çok daha güzel oluyor. Az bir miktar deneyin beğeneceksiniz. Sonrasında devamı gelir. (Bu linkteki gibi yapıyorum, ben.) Düzenleyen Sevgi Durul : 10-08-2016 saat 13:04 Neden: Ekleme |
|
10-08-2016, 19:18 | #510 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu salça işi farz oldu sanırım, bu kadar tavsiye ettiğinize göre değecektir. Yalnız iki tereddütüm var. 1. Bizim domatesler aşırı sulu. Süzmeden yapmaya kalkarsam güneşte bir kaç ay beklemesi gerekebilir. Süzsem olur mu ki? 2. Sincaplar... Tepsilere yayıp bahçeye koyamam, üzerinde sek sek oynamaya başlarlar. Ona bi çözüm düşünmem lazım. |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|