06-09-2015, 11:04 | #571 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Maniye - @birnefestoprak ın anatohum projesi paylaşımından. Nedense bu türün domateslerinde arka taraflarına az da olsa yanıklıklar oluştu. Yine @bahcedenn - Moskovich Domates Orta boy düzgün şekilli, pürüzsüz domatesler. Satılık kelepir uygun fiyata antika telefon... |
06-09-2015, 11:15 | #572 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Tula domatesler geçen sene bu kadar büyümemişti. Kışlıklar büyümeye devam ediyor, şimdilik sorun yok gibi pırasa - lahana- karnabahar - pancar hazır fide olarak diktiklerimiz. Ancak karnabaharlar daha toplu-düzgün ve beyaz mı olsaydı acaba? |
06-09-2015, 11:24 | #573 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Kadifeler...Zahmetsiz, hastalıksız, faydalı, kokulu, güzel görünümlü...İsterseniz resimdeki gibi 'bordür' ümsü... Ayçiçeklerine bakarken parmaklarım yapış yapış oldu, biraz daha dikkat edince çiçeklerinin tam ortasındaki (resimde hafif solmuş gibi görünen hedefin tam 12 si) reçineyi fark ettim. Aynı çam ağaçlarındaki gibi kokusu - yapışkanlığı ve kıvamı ile ilgimi çekti, daha önce hiç duymamıştım. |
10-09-2015, 18:35 | #574 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
|
Sayın TMC bahçenizin sayfasını bir günde büyük zevkle okudum. Kadife çiçekleriniz Fransız kadife çiçeğimi yoksa karışık mı ? |
11-09-2015, 17:26 | #575 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
@saleri, bahçemi beğendiğinize sevindim. Fransız kadifeleri çok boylanmıyor. Bendekiler ise 75 cm. civarı. Başka bir bahçede daha uzunlarını gördüm. Benimkileri fide olarak bir ablamız vermişti geçen sene sağolsun. Bu sene onların tohumlarını ektim. Fransız kadifesine göre daha gösterişli, yoğun ve boylu. Tam bordür çiçeği |
11-09-2015, 17:56 | #576 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Ortada taneleri düzgün sıralanmış olanlar @Muda nın patlangaç mısırları. Diğer düzensiz sıralanmış mısırlar ise komşulardan geçen sene aldığımız yerli mısırlar. @ Muda nın verdiği bilgiye göre patlangaç mısırları iyice olgunlaşıncaya kadar koparmıyoruz, resimdeki gibi erken koparırsak ta haşlayarak veya közleyerek tüketebiliyoruz. Bunu öğrenince şömineye 'ağızlık' meşe odun kömürlerini yerleştirerek tutuşturduk. Ve sonuç...Patlangaç mısırların diğer yerli mısırlara göre közlendiğinde az da olsa sertleştiğini ve tat olarak bir tık geride kaldığını söylemeliyim. @ Muda nın patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı. |
11-09-2015, 20:31 | #577 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Tohumları toplamaya başladım. Tohumların olduğu yumuşak bölmeleri birkaç gün dışarıda bekletip süzgü ile suyun altında iyice yıkayarak fazlalıkların gitmesini sağladım. Daha sonra sirkeli suyun içerisinde bir kaç dakika beklettikten sonra bol su ile durulayarak dört - beş gölgede kurumasını sağladım. İyice kuruyan tohumların üzerine meşe külü serperek önce yağlı kağıdın sonrada alüminyum folyo ile sararak kaldırıyorum. Ukrainian tohumları biraz daha siyaha kaçıyor. Biraz fazla dışarıda beklettiğim için bozulduğundan korktum ancak sorun olacağını sanmıyorum. Bu arada tavsiyem aldığınız tohumları hemen isimlendirin. Her seferinde karıştırmam diyorum ancak yine de kafamda soru işaretleri oluyor 'acaba hangisi hangisiydi' diye. Misal bu iki tohumda kafamda soru işaretleri kaldı Her ihtimale karşı her iki cinstende birer tur daha tohum alsam iyi olacak. |
11-09-2015, 20:38 | #578 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Bugün bahçede dolaşırken 'heybetli' sırasındaki domateslerin epeyce kızarmaya başladığını gördüm. Bir avucu dolduran düzgün hatlı, pembemsi, oldukça tatlı ve ince kabuklu domatesler hanımın da hoşuna gitti. Sanırım önümüzdeki sezonun favori domatesi 'heybetli' olacak. Resmi ertesi günü bekleyemediğim için akşam karanlığında ev içinde flaşsız olarak çektim. Renk farkı ışık kaynağının suçu. Yoksa hepsinin rengi üstteki gibi pembemsi. |
11-09-2015, 20:45 | #579 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Ayçiçekleri sona kaldı. Bahçenin içinden dışından gelip geçenlerin dahi ilgisini çeken, göz dolduran, yer kaplayan, cıvıl cıvıl renkleriyle ekenleri fazlasıyla memnun edecek çiçekler. Resimdeki süs ayçiçeklerinden tek tük miadını dolduranlar var. Bu sene inşallah bol bol tohum alabileceğiz. |
11-09-2015, 23:01 | #580 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2014
Şehir: İstanbul-Beykoz
Mesajlar: 1,670
|
Avatarınız güzel olmuş bugün eklediniz sanırım, avatarınızdaki çiçek dahlia olmalı.. |
11-09-2015, 23:43 | #581 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben mısırı közlerken sizin yaptığınız gibi sap kısmını dip taraftan koparmayıp biraz bırakırım. Dış kabuklarını atmam. Geriye doğru sıyırırım. Püskülleri de ayıklandıktan sonra tek tek yavaş yavaş her tarafının dengeli bir şekilde pişirmeye çalışırım. İstediğim pişirme kıvamına geldikten sonra daha önce koparmayıp elimi yakmaması için uzun bırakarak geriye kıvırdığım mısırın dış kabuklarını tekrar eski haline getiririm. Biraz elimle kabuk ve mısırı ovalayıp çok az bekleyerek pişen mısır üzerindeki siyahımsı lekelerin kabuk üzerine geçmesine, mısırın kısmen soğumasına ve kısmi yumuşamasını sağlarım. Soğutmadan isteyen kim varsa vererek lezzetli bir mısır yemesini sağlarım. Tabi bu durum her mısır için geçerli. Patlatmalık mısırı iyice olgunlaşıp cam gibi olduğunda yağ ve tuz ile patlatarak farklı bir lezzette yemek de var. |
|
12-09-2015, 02:43 | #582 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Alttaki resimde ondeki iki meyveyi digerleriyle ayni bitkiden mi topladiniz yoksa farkli bitki(ler)den mi? Alıntı:
|
|
12-09-2015, 09:35 | #583 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Farklı olabilir ancak renkleri aynı hepsinin. Resimde alttakilerin daha kırmızıya kaçması ışık kaynağından kaynaklanıyor. Denk gelirse tekrar resimlerim gün ışığında. |
12-09-2015, 11:32 | #584 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Sn TCM meşe külü dediğiniz mangalda yaktığımız kömür mü? Yoksa meşe odununu yakıp, öyle elde edilmiş kül müdür? Ben naylon poşetlere koyup buzdolabında sakladım hep tohumları. Bugüne kadar bir problem yaşamadım. Yine de bu şekilde daha mı verimli oluyor?Hep ürün aldım bu yöntemle tohumlardan. Verim konusunu ölçmedim. Kaç tohum ektim, kaç tanesi çimlendi onu takip etmedim. |
12-09-2015, 12:19 | #585 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Eklemeyi sonunda başarabildim, bir kaç denemiş bulamamıştım. Baktığım resimler içinde en güzeli buydu, nasılsa öğrendik kendime uygun avatar bulduğumda dahliayı değiştiririm. |
12-09-2015, 12:29 | #586 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Alıntı:
Sizin közleme sistemi güzel, az kişi ile mangal etrafında geçerli olur. Ama ben hazır şömineyi hafiften ısınma amaçlı yakmışken mısırları da halledelim diye ızgara telinin içine karga tulumba sığdırarak közlemeye çalıştım. Tam o sırada komşulara da misafir geldi, baktım artan mısırlar var, dursa iyice kuruyacak, bir tur da onlara yaptım. Ben en iyisi kökenleri kurumaya başlayıncaya kadar sizin mısırlara dokunmayayım. Kuruduktan sonra toplar kağıda sarar kaldırırız. Topladıktan sonra hemen tanelemeye gerek yok di mi, patlatacağımız zaman tanelerini ayırırız. |
|
12-09-2015, 12:34 | #587 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Alıntı:
|
|
12-09-2015, 23:59 | #588 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Bugünkü hasadımız... Şeker fasulye, dün bir mesajda ( Muda / Tohum paylaşım sonrası ( Afyonkarahisar ) ) 'ispir şeker fasulye' yi okuyunca dikkatimi çekti, meğer benim iki senedir resimlerini verip övdüğüm ve etkinlikte paylaştığım İspirin şeker fasulyesi imiş. Sırık, oturak (kayınpederi dinleyip önceki sene oturak ekmiştik ancak iki senedir sırığa alıyorum daha iyi verim aldığımı söyleyebilirim) taze, kuru her türlü lezzetli... Kısa barbunya, mükemmel bir tat. Üstteki şeker fasulye gibi gerçek adını sanını öğrenebilirsem sevinirim. Şu ana kadar deneyip, yeyip, üretip memnun olmayan duymadım. Üç veya dört taneli. Tohum paylaşım etkinliğinde tekrar paylaşmak isterim. |
13-09-2015, 21:16 | #589 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Domateslerin toplanması son günlerde epey hızlandı. Maniye domates; tam bir avuç, tohumluk olarak ayırdım. Sürüden ayrılanı kurt kapar işte böyle. Karpuzun biri kafasına göre gitmiş şeker fasulyenin içine, hasta olursun tabi tek başına oralarda. Hep destek tam destek de nereye kadar. Küçücük ağacın minicik dallarında bu kadar armut olursa, geçen haftalarda dalın biri kırıldı, üzerindeki 20 kadar armudu içeride olgunlaştırdık. Acaba seneye ağacı iyice budamalı da dalları kalınlaşsa daha mı iyi olur. (şu an dejavu yaşıyor gibiyim, bu mesajı dün yazdım diye hatırlıyorum ama bulamayınca tekrar yazdım ) |
13-09-2015, 21:44 | #590 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
|
|
13-09-2015, 21:48 | #591 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Çok güldüm ( dejavu) Allah' ta sizi güldürsün. Benim gibi önizlemeye basıp, sonra geriye mi bastınız acaba . Ben çok yapıyorum, sonra tekrar yazmak kabus gibi Domates çok güzel görünüyor. |
13-09-2015, 22:10 | #592 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2014
Şehir: İstanbul-Beykoz
Mesajlar: 1,670
|
Alıntı:
|
|
13-09-2015, 22:11 | #593 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
@Resulgur, budamayı dediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum. Bu sene sanırım dördüncü yılı armudun. |
13-09-2015, 22:16 | #594 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Alıntı:
|
|
13-09-2015, 22:28 | #595 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Dejavu bende çok yaşarım. Uygun bir zamanda seyredicem filmi. Sn Telato'nun dediği gibi espirileriniz çok güzel. |
15-09-2015, 09:54 | #596 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Alıntı:
Bhut Jolokia ... Taze fasulyeler, artık son ikramları, resimde iki çeşit gözüküyor, sağdaki 'ayşe kadın' soldaki komşulardan gelen sırık çeşidi. Uzun kırmızı sırık barbunya, köyden biri vermişti geçen sene, hastalıklara daha dayanıklı, daha verimli ancak üstte bahsettiğim 'kısa barbunya' kadar tatlı değil. |
|
15-09-2015, 10:11 | #597 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Alıntı:
Vaktini geçirmiş olabilirsiniz bu renk ancak hasat edilmediğinde bu hale gelebiliyor. Karnabahar serin iklim (15°C-20°C ) sebzesi olduğundan sizin bölgeniz bu değerlerin üstünde veya sıcaklık çok değişkense şekil bozukluğu ve de erken hasada gelebilir. |
|
15-09-2015, 10:24 | #598 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Alıntı:
Tokat'ta sırık fasulyenin üzerine kar yağdığını biliyorum, kırağıdan önce kısa süreli kar serpintisi oldu kovalar dolusu fasulye topluyordum. Düşecek ilk kırağıdan koruyabilirseniz daha çok fasulye toplarsınız, üstelik (biraz şekil bozukluğu olabilir) daha çıtır ve daha lezzetli olacaklardır. |
|
15-09-2015, 11:09 | #599 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
@sinbas; dediğiniz ve benim de sorduğum gibi karnabaharlarımız biraz garip duruyor. Sıcaklardan olabilir önceki sene daha geç ekmiştik ve daha güzel olmuştu. Bu sene 'boşlukları dolduralım' prensibi ile son zaman elimize geçeni diktik. Taze fasulyelerde barbunya ve kuru fasulyenin aksine dediğiniz gibi tekrar kısa bir çiçeklenme ve ürün dönemi oluyor. Ancak bu sene gece kaldı sanki, dolayısıyla yenilenme olur mu emin değilim. Fasulyeden ziyade domatesleri koruruz gibime geliyor. (taze fasulyeler duymasın da seneye aramız bozulmasın) |
16-09-2015, 15:44 | #600 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
@birnefestoprak uğrarsanız ve yeri geldiğinde Atilgan / Tohum paylaşım sonrası ( Ankara) @Atilgan daki gibi benim domatesleri de değerlendirirseniz ona göre etkinlikte gönül rahatlığı ile paylaşmak isterim. Bu arada size bizim yörede herkesin ağzında olan 'bizim eski yerli domates' i göstereyim. Tatlı, irice, ince kabuklu, arkası mühürlü, fazla dilimli olmayan, oturak ve verimli bir cins. Bu da dünkü domates hasadımız, apartmana dağıttık biraz. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|