Besin Eriyiği Formüllerinin Hesaplanması ve Hazırlanması
Arkadaşlar,
Bu bölümde, istediğiniz besin eriyiklerinin nasıl hazırlanacağı konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Sizlerden istediğim, piyasadan temin edebileceğiniz kimyasalın adı (formülü olursa daha iyi olur), istediğiniz besin eriyiğinin konsantrasyonu (her element için verilen ppm değerleri) ve hazırlamak istediğiniz hacim (10 litre, 30 litre, 150 litre vb.). Topraksız tarım konusunda yeni olduğum için, lütfen, "domates için hangi formül?", "Biber için hangi formül?" gibi sorular sormayın. O konularda sanırım Kudret Tezel Bey sizlere yardımcı olabilir. Saygılar |
Sevgili perseus öncelikle böyle bir işe soyunduğun için sana teşekkür ediyorum herşeyi Kudret Hocaya sormaktan artık iyice mahcup olmuştum,hemen ilk sorumu yöneltmek istiyorum
Bu aşağıdaki işlemi neden yapıyoruz yani elementlerin ppm cinsinden değerlerini neden azotun ppm değerine bölüyoruz ve azotun katsayısını neden 1 olarak kabul ediyoruz sonra çıkan 1,0+0,33+1,48 ..vs rakamlarını neden topluyoruz çıkan sonuçla neyi buluyoruz? N--- P --K - Ca Mg S 120 40 178 120 37 48 ______________________________________= 1,0 + 0,33 + 1,48 + 1,0 +0,30 +0,4 120 İşte yukarıdaki reçetenin formülü 1,0+0,33+1,48+1,0+0,30+0,40 tır. |
Alıntı:
Bu temel formül her bitki için farklıdır, hatta anladığım kadarıyla aynı bitkinin farklı büyüme evrelerinde bile değişmektedir. buradaki amaç formülü tek bir elemente göre sabitlemek (burada N elementi). sayıların aralarındaki (+) işaretinin olmaması lazım (o değerleri toplayarak bir yere varılamayacağını düşünüyorum). Formüle göre siz sadece kaç ppm'lik N çözeltisi hazırlamak istiyorsanız diğer elementleri de o ppm değeri ile çarparak miktarlarını bulabilirsiniz. Bence bu formülü anlamaya çalışmanızın bir gerekliliği yok, çünkü zaten karışık olan işlemi daha da karıştırıyor. |
Diabolos'un sorusunun cevabı şu olabilir mi;
http://www.agaclar.net/forum/evde-to...ari/8023-6.htm mesaj 158 Sevgili arkadaşlar , sayın tugrulbaba nın sorduğu soru forumlarda var , Ancak uzun süreden beri devam eden forum sayfalarını gözden geçirmek zorlaşmış olacakki zaman zaman buna benzer sorular olabiliyor. Sayın tugrulbaba nın sorusunu yanıtlamak geçmişi hatırlamak açısındanda bir fırsat olacaktır Birim , büyüklüğü belli olmayan bir kavramdır. Ama seçilen birimin fiziksel boyutu bellidir. mesela bu uzunluk olabilir ,hacim olabilir, ağırlık olabilir, zaman olabilir. oran ise çeşitli kümelerin seçilen birimler le ifadesidir. Örnek verecek olursak mesela bir kova çimento 4 kova kumla karıştırılmalıdır dediğimizde birim kovadır. buda haçmi belirler yani gerçek birim haçimdir. bir hacim çimento 4 hacim kum 2 hacim su gibi. örnekleri çoğaltmak mümküm. mesela , ben bir birim yol yürüdü isem siz 3 birim yol yürüdü iseniz oran 1/3 tür. birim yoldur, ama asıl ölçü birimi mesafedir metredir.yani uzunlık ölçüsüdür. bir birime 100 metre dersek ben 1 birim yani 100 metre yürürken siz 3 birim yani 300 metre yürüyorsunuz demektir. Fazlaca uzatmanın manasız olacağını düşünüyorum konumuza dönersek besin eriyiği hazırlamakta birim, ağırlık birimidir . Eğer 1 birim azot 0,6 birim fosfor 1,6 birim potasyum deniyorsa birim ağırlık birimidir. mg_ gr_ kg _ hatta ton seçe bilirsiniz. yani hazırlamış olduğumuz besin eriyiğinin içindeki elementler bu birimler alınarak orantılana bilir. yani bu besin eriyiğinde 1 kg azot, 0,6kg posfor, 1,6 kg potasyum var diyebiliriz ama burada bütün bu elementlerin ne kadar suda olduğu belli değildir. Bunu belirliyen bizim arzu ettiğimiz konsantrasyondur. yani 1 gr azotu,0,6 gram fosforu,1,6 gr potasyumu istesek 1 litrede , istersek 10 litrede erite biliriz. Ama nekadar suda eritelim diyince bitki için önem taşıyan EC değeri işin içine girer. eğer EC 2 ms/ cm olsun dersek bu teorik olarak hesaplanır ancak farklı standarlar vardır.en pratik yol , birazdaha yüksek konsantrasyonda hazırlayıp azar azar su ilave ederk istediğimiz EC değerini yakalamaktır.ama hesap olarak yaklaşık bir gram tuzun 1 litrede eritilmesi ile 1 ms/cm lik bir EC değeri yakalanır. diye paratik bir formül kullana biliriz. bir iki pratikten sonra olay çok kolaylaşacaktır. Şimdi olaya birde tersinden bakarsak örmeğin 150 ppm azot, 75 ppm fosfor,225 ppm potasyumun formülünü çıkaracak olursak burada birim ppm yani litrede mg dır. Oranları hesaplarken herzaman azotu bir kabul ediyoruz. Bu eriyik için formül 150 /150- 75/ 150_ 225/ 150 = 1 _0,5_1,5 tur. Bu formülü istersek aynı oranlarda daha seyrek veya daha konsantre hazırliya biliriz Örnek 100 ppm azot,50 ppm posfor 150 ppm potasyum veya 250 ppm azot,125 ppm fosfor,375 ppm potasyum gibi. |
Ders çalışanlar nasıl belli oluyor. Anlıyan anlıyor demek. Problem anlamıyanın.
|
Sanırım sorun daha çok tersine hesap yapmaya kalkınca ortaya çıkıyor. Yani maddeleri verip, şu kadar suda erittik, bu çözeltinin formülü ne deyince hesaplamak kolay.
Ancak şu formüle göre (veya ppm cinsinden) hangi maddeden ne kadar koymak lazım sorusunun cevabı ise o kadar kolay değil. Tam tutturmak da mümkün olmayabilir. Mesela meşhur HydroBuddy programı var bu iş için. ppm formülünü verince yaklaşık olarak kaç gram hangisinden lazım diye hesaplıyor. Ama dediğim gibi tam çıkmıyor, çünkü verilen ppm değerlerine göre tek bir sonuç olmayabilir, veya hiç olmayabilir. Yani ters hesabın kolay ve doğrudan bir yöntemi yok. Belki bunu böylece belirtmek lazım. En azından benim bildiğim böyle. Bilen varsa beri gelsin. |
İsmail bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,anladığım kadarıyla ppm değerleri değişsede oranları değişmiyor,
|
Alıntı:
Çok haklısınız. Hesabı tutturmak çok zor. Zaten ben de HydroBuddy programın kullanarak hesaplayacağım. Ama burada ulaşabildiğimiz kimyasallar çok önemli. Doğru kimyasalları sisteme eklersek üç aşağı beş yukarı bir değer hesaplanabilir. Saygılar... |
Arkadaşlar Topraksız tarımla hangi meyve-sebzeleri yetiştirebiliriz bilen var mı?belli bir liste var mı yoksa her türlü meyve-sebze yetiştirebilirmiyiz?
|
Birçok çeşit yetiştirilebiliyor fakat her türe göre materyal hazırlığı değişiyor diye biliyorum...
|
Arkadaşlar,
Bu konu, yazarken işinize yarayabilir diye linkini ekliyorum: Tablo (table) kullanımı (yazılarınızı hizalı yazmanız gerekirse) |
Besin eriyiği değerleri
Alıntı:
Kudret Tezel hocaya aittir. Ben oradan alıntıladım. Bunu yaparken amacım , Ağaçlarda daha önce yayınlanmış , bilgiler arasında olan şeyler sanki yokmuş gibi davranmamak gerektiğini de vurgulamak için , ve soruya daha önce verilmiş cevap var. Aranırsa bulunabiliyor. Demek için bir örnek vermek istedim . Yoksa nerede bizde o kadar bilgi . Sadece öğrenme mücadelesi veren bir öğrenciyim .:( Şimdilik iyi kopya çekmeye çalışıyorum. Ve bir de haddimi bilmeye çalışıyorum ;) |
Alıntı:
Bir yerlerden aldığım , kopyaladığım bu konuda notum vardı . Kaynağını şimdi hatırlamadığım için özür dilerim . Sadece kendim için aldığım notlarımda vardı . AŞAĞIDA; ALINTIDIR . Yetiştirilen ürünler Seralarda yetiştirilen ürüner sebzeler ve kesme çiçek çeşitleri. Sebze türleri arasında ağırlığın domateste olduğu gibi görülüyor. Başta domates olmak üzere biber, patlıcan, salatalık, kavun ve kabak ta yetiştirilen ürünler arasında yer alıyor. Ayrıca az miktarda da olsa fasulye, karpuz, marul, ıspanak, maydanoz, tere ve roka gibi ürünler de yetiştiriliyor. Yetiştirelecek ürünler seçilirken bölgedeki üretici alışkanlıkları pazarlama şartları sera tipi ve iklim koşulları ile toprak yapısı gibi faktörleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Örneğin İzmir’in Menderes Bölgesi ağırlıklı olarak salatalık yetiştiriciliği, Derme ise biber yetiştiriciliği konularında alıcıların tercih ettiği bölgeler. Bunun dışında Antalya merkez ve çevresinde hemen hemen tüm ürünler bulunabiliyor. Kesme çiçekte ise sırayla gül, karanfil, lale, krizantem, orkide, lilium, gerbera, frezya, glayör ve gipsofila yetiştirililiyor. Bu ürünlerden Türkiye’nin ihracat kaleminde yer alanlar karanfil ve gerbera. Ancak son yıllarda kesme çiçek ihracatının arttırılması amacıyla yeni türlerin ihracata yönlendirilmesi söz konusu. Gelecek dönem özellikle soğanlı çiçek türlerine talebin artması bekleniyor. KAYNAĞI DA BULDUM;Topraksız Tarım Girişimcileri Bekliyor |
o zaman odunsu bitkilerde yani Ağaç da yetiştirebiliriz sanıyorum,yani tohumdan fideye **** fideden fidana kadar olan süreci kastediyorum ,daha sonra onu gidip toprağa ekebiliriz yanılıyormuyum?
|
Alıntı:
Sera içinde bodur meyva yetiştiriliyor. Bu fidan yetiştirmekte niye kullanılmasın . Denemek lazım |
Marul için formül denemesi
Forumda bu konu ile Sn.Kudret Tezel hocamızın ve diğer değerli arkadaşların yorumlarını okuduktan sonra konu ile ilgili olarak bir çalışma yaptım.
1000 lt için forumda bulunan marul besin eriyiği formülasyonunu yapmaya çalıştım. Değerli forumdaşlarımdan fikirlerini paylaşarak hatalı yerler varsa düzeltmelerini rica ediyorum. (iz elementlerdeki sülfat gözardı edilmiştir) Ulaşılmaya çalışılan formül N-120 ppm P- 40 ppm K- 178 ppm Ca-120 ppm Mg- 37 ppm S- 48 ppm B- 1,2 ppm Cu- 0,12 ppm Fe- 2,4 ppm Mn- 0,5 ppm Zn- 0,5 ppm Mo- 0,01 ppm
|
kssvat a bir cevap veren olsa iyi olur. Şimdi haddimi aşıp cevap vereceğim.:rolleyes::rolleyes:
|
Sayın kssvat'a önce teşekkürler.
Ben şöyle birşey yazmayı düşünmüştüm: "Balık" için teşekkürler tablonun çok faydalı olacağına kuşkum yok, ancak forumdaki arkadaşların ihtiyacı daha çok "balık tutmayı öğrenmek". ;-) Ben HydroBuddy ile hesapladım. Biraz da tembellik ettim ve kullanılabilecek maddeleri seçmedim, hazır ne varsa kabul dedim, ve de farklı bir liste elde ettim:
Görüldüğü gibi bazı hammaddeler ve dolayısıyla çıkan sonuç farklı. Bu tabloyu bilerek yayınladım: Her zaman, her yerde her malzemeyi bulamayabiliriz. O zaman da hazır tablo tam işimize yaramaz. Elimizdeki malzemeye göre hesap yapmamız gerekiyor olabilir. O nedenle hesap yöntemini öğrenmek çok önemli. Ben hesap yapıp da ne yapıyorum? Bu malzemeleri kendim toplayıp yapmaya kalksam, ölüm. Çoğu 25 kg torbalar ile satılıyor. Hadi bir kısmı 200-300 gr lazım, ama bazıları 5-10, bazıları 1-2 gram. Yani formülü bilmek de hesabı yapmak da yetmiyor. Malzeme sağlamak da başlıbaşına sorun. Bu işi ticari yapacak olan için miktarlar çok da sorun olmayabilir, ama benim gibi bir amatör için sorun. O nedenle hazır karışım bulabilmek benim için çok önemli. Yine de bu tür bir katkı önemli. Adım adım, tüm ihtiyaçların zamanla karşılanacağına inanıyorum. Önemli olan iyi niyet. Saygılarımla |
Listenin hizalı çıkmamasından dolayı herkesten ve de liste moderatörümüzden özür diliyorum. "Düzelt"tiğimi sandım ama yine olmadı. Moderatörümüz uyarmıştı, olacak sandım, yine tembellikettim. Bağışlayın.
Galiba tabloyu düzeltmeyi becerdim :-)) |
Sn. İsmail Karagulle nin latifesini anlayamadım. Ama eğer mesajımla alakalı bir yanlışım varsa, beni muhatap alıp cevap vermesini isterdim. Yukarıda yazmış oldugum mesajımda formül budur bunu kullanabilirsiniz gibi bir ifadem olmadı. Forumda bu konu ile alakalı olarak başta sn.Kudret Tezel olmak üzere konu hakkındaki diğer üstadların mesajlarını tekrar tekrar okuyarak anlayabildiğim kadar bir formulasyon yapmaya çalıştım. Belki de yanlış oldu bilemiyorum ama amacım kesinlikle balık tutmayı öğrenmek gerekmez alın size hazır formül demek değildi.
|
Sayın kswat,
Sayın Karagülle ne amaçla sormuştu bilmiyorum ama ben tamamen kendi kişisel görüşümü yazdım. Aynı şeyi söylemiyor da olabiliriz. Ben çalışmanızın katkısına inanıyor ve tekrar teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç olmalı. Bir sonraki adım da hesaplama yöntemi olursa, herkes kendisi değişik durumlar için hesap yapabilir. Örneğin domatesin değişik dönemleri için farklı formüller bulan bir arkadaşımız kendisi hesap yamak isteyebilir veya hazır tablo istediğinde sizi bulamıyor olabilir. Söylemek istediğim sadece bu kadardı. Saygılar. |
Selam Arkadaşlar,
Eve yeni geldim, Sayın ksswat hesaplamaları yapıp tabloyu kontrol edeceğim... |
Sayın kswat,
Hesaplamalar doğru sayılır sadece yuvarlama kaynaklı (makro elementlerde) 1-2 ppm'lik fark görünüyor. Fakat Azotun (N) tamamı NO3 kaynaklı. Daha önce forumda okumuştum, Azotun yaklaşık %10-20'lik bir kısmının amonyak veya amonyum kaynaklı olması gerekiyor diye. Tecrübeli arkadaşlar bu konuda yardımcı olabilir. Ama tabloda iyi bir denge yakalamışsınız. İyi çalışmalar... |
Alıntı:
|
Sn.Perseus ve Sn.Ankafar’a değerli katkıları için teşekkürler, demek ki Sn.Kudret Tezel ve diğer forum üstadlarının anlatımlarından doğru bir sonuç çıkarmışım. Arayan gerçekten forumda gerekli tüm bilgileri bulabiliyor, yalnız şöyle bir durum var, ben bu topraksız tarım besin eriyiği konusu ile ilgili olarak forumda açılan tüm başlıkları tekrar tekrar okudum, hala kafamda bazı soru işaretleri vardı, ta ki dün tüm gün forumdaki mesajları kağıt-kalemle tekrar tekrar yazarak çalışınca oldu.
Şimdi eğer üstadların müsaadesi olursa çıkarımlarımı paylaşayım. 1-) PPM öyle çokta korkulacak bir şey değil, örneğimizdeki formülde ppm’i 1000 litrelik su için gerekli maddeleri hesaplarsak olay kolaylaşıyor, 120 ppmx1000 litre= 120.000 ppm buda eşittir = 120.000 mg = 120 gram “ N=Azot” lazım diyebiliyoruz, Örneğimizde 300 litre çözelti hazırlayacak olsaydık sonuç 120 ppmx300 litre= 36000 ppm = 36000 mg = 36 gr “N” olacaktı. 2-) PPM den gram’a dönüşüm yapabildiysek 2.aşama bu elementleri nereden temin edebiliriz sorusu. Bunun için 2 yol var, A-)Birincisi elementlerin atom ağırlıklarını formülleri ile çarpıp hesaplayarak formüldeki yüzdesini bulmak Örnekte: Mono potasyum fosfat KH2PO4 için hesaplama yapacak olursak Atom Ağırlıkları K=39,09 H=1,007 P=30,97 O=15,99 Hesabımız şu şekilde olacaktır. 1 bileşiğin ağırlığı = 39,09+2x1,007+30,97+(4X15,99) =136,034 O halde bu bileşikte K oranı 39,09 / 136,034= %28,73 olacaktır. P oranı ise 30,97 / 136,034= %22,76 olacaktır. B-) İkinci ve benim tercih ettiğim yol ise kullanılabilecek tüm bileşiklerin hazırlanmış formüllerini kullanmaktır. Yine forumdan kopyala/yapıştır yapacak olursak;
Son olarak ise bu karışımlardan ne kadar kullanırsak gerekli olan elementleri elde edebiliriz sorusuna cevap arıyoruz, İşte işin en zor kısmı burada başlıyor, çünkü örneğin Kalsiyum ihtiyacımızı karşılaşamak için Kalsiyum nitrat kullanıyoruz, Kalsiyum tamam ama bize bunun yanında Azot’da geliyor. Burada biraz kafa yormak gerekiyor. Yukarıdaki örneğimde az gerekli olandan yola çıkarak gittim, p=fosfor ihtiyacı 40 ppm yani 1000 litrelik çözeltide 40 gram idi, 40 gram fosfor elde edebilmek için hangi bileşik’e ihtiyacım var sorusuna cevap , Mono potasyum fosfat KH2PO4— K: %28; P: %22,76 oldu Buradan yeteri kadar fosfor elde etmek için ne kadar mono potasyum fosfat kullanmak gerekir sorusunun cevabı ise temel matematik bilgisi içler dışlar çarpımı 100 birim KH2PO4 de 22,76 birim P varsa X birim KH2PO4 den 40 birim P elde ederiz X= 40x100/22,76 X= 175, 74 gram olarak buldum |
Ben kendi adıma,
size yardımcı olabildiysem ne mutlu. Asıl teşekkürü, bence, bıkmadan usanmadan her soruyu cevaplamaya çalışan Sn. Kudret Bey hak ediyor. Saygılar... |
Benim yazımda , anlaşılmayacak ne var , ben de onu anlamadım.
Arkadaş bir şeyler yazmış . Birileri yardımcı olsun konu ile soruya cevaplar gelsin istedim ve bunu dile getirdim. Şimdi , ben düşünüyorum, acaba neden lafın altında başka anlamlar aranıyor diye. Bir ön yargı mı var? |
Estağfurullah Sn.Karagülle neden önyargı olsun, forumda yazdığınız yazılardan bu konuda benden daha deneyimli olduğunuz ve Sn.Kudret Tezel'in konularını benden daha çok takip ettiğiniz açık. Forumu okudukça görüyorum ki Sn.Kudret Tezel 4 senedir aşağı yukarı aynı eksende dönen sorulara cevap vermeye devam ediyor, ben kendimden pay biçiyorum, bir konuyu 4 senedir anlatsam ve hala aynı soruları soran insanlarla muhatap olsam ilk zamanlardaki şevkimi yitirirdim. E peki bizim gibi konuya yeni müdahil olan insanlar ne olacak. İşte orada sizin gibi deneyimli abilerimizin devreye girerek bilgilerinizi paylaşmanızı beklemiştim. Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim.
|
[QUOTE=ksswat;1118947]Estağfurullah Sn.Karagülle neden önyargı olsun, forumda yazdığınız yazılardan bu konuda benden daha deneyimli olduğunuz ve Sn.Kudret Tezel'in konularını benden daha çok takip ettiğiniz açık. Forumu okudukça görüyorum ki Sn.Kudret Tezel 4 senedir aşağı yukarı aynı eksende dönen sorulara cevap vermeye devam ediyor, ben kendimden pay biçiyorum, bir konuyu 4 senedir anlatsam ve hala aynı soruları soran insanlarla muhatap olsam ilk zamanlardaki şevkimi yitirirdim. E peki bizim gibi konuya yeni müdahil olan insanlar ne olacak. İşte orada sizin gibi deneyimli abilerimizin devreye girerek bilgilerinizi paylaşmanızı beklemiştim. Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim.[/QUOTE
Kıymetli ksswat , Ben de öğrenme aşamasındayım. İstedim ki senin yazına daha bilgili deneyimli ustalarımız cevap versin . Bizim (ben ) bildiklerimiz yanıldıklarımızı geçemiyor. Elde kağıt kalem hala ders çalışıyorum . Senin örneklemen de benim için bilgilerimi test etmem yardımcı oldu. Özür dilemen için estağfurullah. Teşekkürler. |
Arkadaşlar benim bir sorum olacak bilen varsa yanıtlamasını rica ediyorum,şu linkteki:http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm ,
3 ve 4 nolu mesajlarda Kudret Hocamız marul için bir formül dizayn etmiş ve sonundada ph ının 6,4 ile 6,7 arasında ayarlanması gerek diyede not düşmüş benim merak ettiğim şey bu rakamları yani 6,4 ile 6,7 yi nasıl hesaplıyoruz sakın yanlış anlaşılmasın ,eriyiğin ph ı nasıl ölçülür diye sormuyorum nasıl hesaplanır diye soruyorum, sanırım bunun bir formülü olmalı aynı şekilde Ec si de EC 1,6 mS dir denmiş,1,6 yı nasıl buluyoruz ve mS nedir? |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm 19 nolu mesaj . |
Alıntı:
|
Her bitkinin "tercih ettiği" EC ve pH değerleri var. Örneğin şu adreste bir tablo var:
EC ve pH Bunlar hesap değil, gözlem sonucu bulunan değerler. Gözleyene göre, alt-türe göre, hatta bitkinin dönemine göre farklılık gösterebilir. |
Alıntı:
C evap 19 No daki şu cümlede; Çünkü bitkilerin İstedikleri veya mükemmel gelişebilecekleri ortamlar ve deneyler ancak arge ve ünüversite laboratuvarlarında gerçekleşebilir Yani benim anladığım kadarı ile, Bitkinin istediği ec ve ph değerlerini biz hesaplamıyoruz. Bu değerler yukarıda bahsedildiği şekilde tespit edilmiş. |
Tamam şimdi anlaşılmıştır.Teşekkür ederim Sulukök ve İsmail bey
|
Sevgili diabolos, Bu formülden yola çıkarak , ph ı çarparak bölerek toplıyarak çıkararak hesaplamıyoruz. Besin elementlerinin bitki tarafından alınabilmesi için belli bir ph aralığı var, bütün elementlerin alınabildiği ph aralığı 6,4 ile 6,7 arasında dır diyor kaynaklar. Besin eriyiği hazırlandıktan sonra Ph ı bu aralığa ayarlıyoruz ki bitki bütün elementleri alabilsin.
EC değeride bunun gibi, bazı bitkiler yüksek EC yi sever bazıları düşük EC yi sever. Düşük EC isteyen bir bitkiyi yüksek eceli besinle beslerseniz bitki besin alamaz. Akademik araştırmalar neticesi bitkilerin EC ve PH istekleri araştırılmış tablolar halinde paylaşılmıştır. Biraz gayret sarfederek bu tabloları bulabilirsiniz. Ben mesaj yazıncaya kadar arkadaşlarımız sorunuzu cevaplamışlar bile teşekkürler. |
Aslında EC ile ppm reçete arasında bir ilişki var. EC bize besin çözeltisi içindeki toplam besin miktarı hakkında bilgi veriyor. EC dediğimiz çözeltinin elektrik iletkenliği, o nedenle mS diye yani microSiemens diye ölçülüyor. Besin çözeltisi dediğimiz ise bir takım kimyasal tuzlar. Tuzlar suda çözündükçe suyun iletkenliği artıyor. Böylece yüksek iletkenlik bize suda çözülmüş çok miktarda tuz olduğu bilgisini veriyor. Yani ppm ile EC arasında bir matematik ilişki var. Şu adreste basit bir EC / ppm dönüştürücü var:
Convert EC or PPM measurements from Growco Indoor Garden Supply HydroBuddy gibi reçete hesabı yapan programlar da reçetenin EC'sinin ne olacağını da söylüyor. Ama işin başında biz ppm'den EC'ye gitmiyoruz. Önce bitkinin EC ihtiyacı gözlemle bulunuyor. Bu da bize bitkinin ppm ihtiyacını veriyor. Ama bir de yine besine göre N-P-K gibi ve diğer elementler için besin oranları var. Yani ppm'in bileşenlerinin ne olacağı. Bunları da kullanarak sonuçta reçeteyi buluyoruz. (buluyorlar) Bize de oturup bu hazır reçeteleri kullanmak kalıyor. Bu reçeteye göre karışım hazırlıyoruz. Doğru hazırladıysak ve de çok kaliteli su kullandıysak (EC'si 0.0), sonuçta doğru EC'yi de elde ederiz. pH ise suyun PH'ına bağlı olduğundan, sonuçta (genellikle) asit ilavesi ile pH'ı düşürmek (ayarlamak) gerekebilir |
Arkadaşlar,
pH formülü pH= -log[H] şeklindedir. Burada [H] Hidrojen iyonları konsantrasyonunu göstermektedir. Besin çözeltileri genellikle tuzlardan oluştuğu ve zayıf asit özelliği gösterdiği için pH değerinin hesapla bulunması beni bile aşar (bu arada kimyagerim). EC değeri pH ile çok fazla ilgili değil, çözeltideki iyon şiddeti ile ilgili. Örneğin saf su (pH~7) içine sofra tuzu eklerseniz EC değeri fırlayacaktır ama pH yine 7 civarında kalacaktır. Kudret Hocam zaten bitkiyi ilgilendiren bölümünü açıklamış. Saygılar… |
Alıntı:
Ama işin başında biz ppm'den EC'ye gitmiyoruz. Önce bitkinin EC ihtiyacı gözlemle bulunuyor. Bu da bize bitkinin ppm ihtiyacını veriyor Şimdi burası benim kafama takıldı ,bitkinin ppm ihtiyacını bilmeden EC ihtiyacı nasıl daha önce gözlemle bulunabilir?Ec çözeltinin içindeki gübre miktarıyla ilgili değilmidir?çözeltinin içinde gübre ne kadar fazlaysa EC yani suyun iletkenliğide o kadar fazla değilmidir?Eğer EC yi yani suyun iletkenliğini arttırmak istersek çözeltiye gübre, eğer azaltmak istersek su katmıyormuyuz? anladığım kadarıyla besinin formülünü bileşikler(MKP,Mg SO4 7 H2O ....VS gibi) haliyle içlerindeki kimyasal elementler(azot,fosfor,potasyum...vs gibi) oluşturuyor,Ec ise bu formülün farklı konsantrasyonlarıdır ,yani aynı miktardaki bileşiği 1 litrede eritirsek farklı 10 litrede eritirsek farklı bir Ec değeri yakalamış oluruz ,yani 1 litredeki daha konsantre 10 litredeki daha seyrek bir eriyik olur.Ben yanlış mı biliyorum?yanlış biliyorsam düzeltin lütfen. |
Soruların cevabı forumda var niye soruyorsun diye kızmak olarak algılanması doğru değil. Ben forumda daha önce yazılmış cevap niteliğindeki bilgilerin kaynağını belirtmek için o sayfaları öneriyorum . Öyle yapmazsak sanki kendi bilgilerimi paylaşıyorum sanılabilir. Yukarıda bir yazıda buna benzer bir yazı gördüm sanıyorum. Bir yerden kopyaladığımız yazıların kaynağını belirtmekte yarar var.
Ağaçlar bir kitap değil ansiklopedidir. Birçok bilgi var . Burada da olduğu gibi konu hakkında bilgi istendiğinde , tekrar tekrar aynı konu tekrarlanarak bilgi kirliliği olabiliyor. O yüzden de konu nerede ise oranın link'ini vermek suretiyle kirliliğe de engel olmak için üzerimize düşeni yapmış oluruz diye düşünüyorum. Biz de öğreniyoruz. Sizde forumda bulamadıklarınızı sorunuz. Bir çok arkadaş seve seve bildiklerini ve bilginin nerede olduğunu paylaşacağına eminim. Sağlıcakla kalın . |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024