22-05-2019, 13:51 | #121 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-02-2018
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 87
|
Bir fikrim yok kotiledon yapraklarını göstermek için internetten bulduğum bir fotoğraf. |
22-05-2019, 15:03 | #122 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Kırmızı halka içerisinde gösterdiğiniz fideler doğru fakat bardak içerisindeki gibi bitki aramayın. Bardak içerisindekiler normal ıspanak gibi duruyor. |
25-05-2019, 14:04 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Bi kaç gündür doktora koşturdum. Ispanakları ayıklıyamadım. Domatesleri ise her gün toprağını havalandırdım. Az önce yine eski güneş gören balkona aldım. Şu an güneş yok rüzgarlı. Domatesler kurtuldu galiba arkadaşlar. Akşam ya da yarın sulayım diyorum siz ne dersiniz. Birde son resimde benek gibi görünen şeyler toz, biraz yakında inşâat başladı. Bu tozların zararı olur mu? Tek tek silmeli miyim? |
25-05-2019, 18:42 | #125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Tozun pek bir zarar vereceğini sanmıyorum ama, bu saksılar domateslerinize küçük gelecek gibi duruyor. |
26-05-2019, 03:20 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
|
Domatesleri 15 litreden küçük saksılara ekmemekte fayda var. |
26-05-2019, 04:23 | #127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Saksılarda daha boşluk var. Toprak ilavesi yapıcam ilerleyen zamanda ( henüz ne zaman ilave yapılmalı bilmiyorum gerçi) ama 15litreye göre tabi ki az benimkiler. Eeee bu saatten sonra saksı değişi mi olur mu ki? Birde değişim yapmazsam ne gibi sıkıntılar yaşayabilirim? |
26-05-2019, 22:25 | #128 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-03-2017
Şehir: Konya
Mesajlar: 85
|
Benimde balkonda saksıda domateslerim var. Bendeki saksılar 45-60lt arasında olmasına rağmen yetersiz geliyor diyebilirim. Biraz daha gelişip havalarda iyice ısınınca hergün sulamanız gerekecek bu saksıları ayrıca besinde yetersiz gelebilir ara ara besin takviyesi yapınız. |
26-05-2019, 23:00 | #129 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Alıntı:
Toprağım bire bir ölçü yanmış koyun gübreli bahçe toprağı ve torf karışımına ilaveten kahve telvesi, yumurta kabukları, muz kabuklarıyla zenginleştirildi. Şimdi bana bi yol haritası lazım. Ne zaman ne yapmalıyım diye. |
|
27-05-2019, 08:13 | #130 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
27-05-2019, 09:39 | #131 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Alıntı:
Daha yola yeni çıkmış biri olarak dağıldım. Tamam domatesleri gözlemleyip paylaşıcam tabi ki de sizlerin yol göstermesiyle olucak öğrenmelerim. |
|
27-05-2019, 09:52 | #132 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu linkteki bilgileri incelerseniz ilerisi için yardımı olacaktır. Kolay gelsin |
|
27-05-2019, 10:50 | #133 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Alıntı:
Birde tavsiyeler vermiş Fosfor iyi organik gübre kaynakları: kemik unu, kompost Azot organik gübre kaynakları: Yonca unu, kan unu, kompost, tüy unu, balık unu, baklagiller, yaprak kalıp. Potasyum iyi organik gübre kaynakları: odun külü, granit tozu (aynı zamanda kaya potas denir) yavaş salan yaprak kalıp. İyi güzel etmişte ben bunları bile bu yaşıma geldim1-2 tane haricinde diğerlerini ne duydum ne de gördüm( hele de kan unu, tüy unu. Şok oldum kan unu ne yaa) Daha bilindik şeyler yok mudur acep? |
|
27-05-2019, 13:06 | #134 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
|
Alıntı:
Sadece hacmen küçük saksınızı, nasıl en iyi şekilde bitkinin ihtiyacı ile hazır halde tutabileceğiniz konusunda yönlendirmek istemiştim. sn malbman'ın dediği gibi bitkiniz sizi yönlendirecektir. Bu süreçte olabildiğince balkon sebzeciliği hakkında metin okuyarak, kolay temin edilebilecek materyalleri hazır edebilirsiniz. Düzenleyen g.c. : 27-05-2019 saat 13:15 Neden: İmla |
|
28-05-2019, 08:35 | #135 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 716
|
Acemiden notlar
Alıntı:
Deneyimliler, bizi yetiştirme anlamında, üst düzeylere doğru taşımaya çalışıyorlar. Sağ olsunlar, var olsunlar. Doğal reçeteler ile tarım yapabilmemiz için deneyimlerini paylaşıyorlar. Bilmediğimiz konuları öğreniyoruz ama aynı zamanda bitki yetiştiriyoruz. Bitkilerimize de kıyamıyoruz. Bir anda her şeyi öğrenip, uygulayamayacağımız için endişeye kapılıyoruz. Önümüzdeki yıl, burada yazdıklarınız dahil, yaptıklarınıza gülümseyeceksiniz. Bu yıl teknolojiden yardım alırsanız daha kolay olabilir. (Kan unu da teknolojik ürün.) Saksıda bitki yetiştirdiğiniz için, bitkinin yeterli besine ulaşması zor oluyor. Bu nedenle hazır besinler ile desteklemek daha kolay. (Saksı toprağını önceden hazırlarsanız, doğal besleme yöntemleri kullanışlı olur. Toprağı fabrika olarak düşünün. Fabrikanın işçileri bakteriler. Toprağa kattıklarınızı işleyip, bitkinin kullanacağı hale getiriyorlar. Doğal katkılar hem besin hemde bakteri kaynağı. Ancak, zamana gereksinimleri var. Sizin zamanınız kısıtlı.) Doğal kaynaklardan üretilmiş bitki besinleri var. Sıvı olarak bulunuyorlar ve su ile karıştırılarak kullanılıyorlar. Biraz maliyetli oluyorlar. İlaç satıcılarında bulunuyorlar. Teknolojiye karşı olmadığım için gübre kullanılmasında sakınca görmüyorum. Gereği ve yeteri kadar kullanılırsa yararlı oluyor. Sn Pakkaner'in verdiği bilgilere göre gübreyi suda eritip, kullanabilirsiniz. Ancak, kalsiyum eksikliği yaşamanız olasılığı çok kuvvetli. Çiçeklenmeden önce yapraktan gübreleme yapmanız gerekecek. Hazır ürünler kullanmanız işinizi kolaylaştırır. Geçen yıl zar zor 8 domates fidesi büyütebilmiştim. İlk 28 domatesim alttan karmaya başladı. (Kalsiyum eksikliği) Yapraktan gübreledim. 72 domates alabildim. (Küçük **** orta boy.) Toprağımı ıslah etmeye başladım. Bu yıl 8 fidem yetişti. Artık saymıyorum ama 20-30 domatescik yetişiyor. Mevsimin başındayız ve üzeri çiçek dolu. Temel bilgi kaynağım AĞAÇLAR.NET. İlgili alanları iki kez kesin okumuşumdur. (Soru soranlara da bilgisini paylaşanlara da müteşekkirim.) Hepsi aklınızda kalmıyor. Bir sorunla karşılaştığınızda, buna rastlamıştım diyorsunuz. Bir şeyler bir şeyleri çağrıştırıyor, aradığınıza ulaşıyorsunuz. Ondan sonra kalıcı bilgiye ulaşmış oluyorsunuz. Sakin olmaya çalışın. Doğru yerdeyiz. Bitki yetiştirmede henüz çocucuğuz. Öğrendikçe büyüyeceğiz. Arada düşüp kalkmalar olacak ki anılarımız biriksin. İyi bir okulda öğrenciyiz, işini severek yapan öğretmenlerimiz de var. B i z_o_d o m a t e s l e r i_y e r i z. |
|
28-05-2019, 21:28 | #136 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Alıntı:
|
|
28-05-2019, 21:47 | #137 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Sn portakal rengi ne de güzel yazmışsınız öyle şiir gibi Evet yazdıklarınızda çok haklısınız. Saksı toprağını önceden hazırlarsanız demişiniz. Ne kadar önceden hazırlamam lazım ki acep? Teknolojiyi severim aslında ama gıda da pek değil. Doğal kaynaklardan üretilmiş bitki besini tavsiye ederseniz fiyatına göre ona öncelik vermeye çalışırım. Kalsiyum eksikliğinden dem vurmuşunuz. Anladığım kadarıyla toprağa kattığım yumurta kabukları pek işe yaramayacak. Yalnız geç kaldık çünki hepsi epeyce çiçeklendi (resim ekledim) bende yumurta kabuklarını rondodan çekip un haline getirip suya katıp 3 gün bekletip sonra o sıvıyla sulamayı düşündüm. Nasıl olur? Ve haklısınız okuyorum ama zamanı gelmeden herşeyi okuyunca hem aklım karışıyor hemde unutuyorum. En iyisi bu yolda pes etmeden yürümek Evet inşallah o_domateslerden_yiyeceğim |
28-05-2019, 21:51 | #138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Domateste aynı dalda 11 irili ufaklı çiçek var. Tüm saksı ve daldakiler böyle. Çiçek budaması okumuştum gerek var mı? Yoksa mevla görelim neyler neylerse güzel eyler mi deyim |
29-05-2019, 00:29 | #139 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 745
|
Alıntı:
Bence çiçek budamasına gerek yok zayıf çiçekler zaten dökülür,çeşite göre hepside tutabilir garnet gibi bir çeşitse mesela ama ne bileyim büyük çeşitlerde salkımda hiç tutan olmadığı gibi 1 tane de tutuğu oluyor.Bu birazda bitkinin gücüyle alakalı aslında. |
|
29-05-2019, 03:21 | #140 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Fideler yerine alıştıktan sonra, yapraklar susuzluk belirtisi göstermedikten sonra sulamanıza gerek yok. Bu şekilde meyve lezzetini de iyileştirmiş olursunuz. |
29-05-2019, 09:12 | #141 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 716
|
Alıntı:
İşte bu ! Yaşadıkça öğrenmeye devam. Sabırla. 5 yıl ilkokul okudum. Bittiğinde ne biliyordum ? Her okuduğumu anlayabiliyor muydum ? Ama üniversite bitirdim. Seneye Sn TCM gibi tarım bölümüne yazılacağım. (Valla kıskançlıktan değil ) Öğrenmeye devam. |
|
29-05-2019, 10:24 | #142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Sn Portakal Rengi gübreyi toprakla karıştırılmış, elenmiş ve çuvallara doldurulmuş olarak hazır aldım. Ama kaç zamandır öyle duruyor bilmiyorum tabii ki. Çuvalı açtığımda içine bakınca gübre ile toprağı hiç ayıramadım galiba sizin dediğiniz gibi toz haline getirilmiş. Üstelik toprak nemliydi. Anladığım kadarıyla bu bir avantaj. Lütfen meyvenin gereksinimleri için öncelikle bana doğal yöntemleri söyleyin yani işte ıspanağı doğra suyunu sıkıp toprağa ver gibi. Hem de acilen. Çünkü galiba küçücük bir domates gördüm Ayrıca yumurta kabuğu, muz kabuğu , patates kabuğunu beraber rondodan çekip sulandırıp öyle sulayacağım. Bir de haşladığım yumurtanın suyu, yıkadığın pirinç suyu , haşladığım mısır suyu gibi gibi su çeşitleri ile de suluyorum. |
31-05-2019, 07:54 | #143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
İki gün önce (yani son mesajı yazdığım gün) ıspaklardan yabani otları temizledim. Hem yaprak şeklinden hemde dal yapısından otla ıspanağı rahat bi şekilde birbirinden ayırdım😊 sonra ıspanaklardan biraz hasat ettim ve iftara yumurtalı kavurdum (soğansız) ben tadını beğendim. Farkettim ki bulunduğu yerde güneşi az gelmiş saplar daha uzamıştı yer değişikliği yapıp en çok güneş göre küçük köşeye onu koydum. Aşağıya topladığım otların ve ıspakların resmini koyuyorum. Yaa ne düzensiz ne absürt ekmişim o tohumları çok üzüldüm. Bazı tohumlar dip dibe düşmüş. Neyse ki onlardan alıp sn elifaydına fide vereceğim. Diğerleride rahatlar biraz. İlk iki resim otlar. |
31-05-2019, 08:09 | #144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Akşam domateslerin en gelişen saksısında alttan iki yaprak kavrulmuş diye emin oldum.(ilk resim) ve genel olarak çoğu saksıda en üst taze sürgünler baygındı sanki(diğer resimler) saat 23:30dan itibaren forumda domates hastalık ve zararlıları 34 sayfalık bölümü okumaya başladım. Henüz 6. Sayfaya gelmiştim ki sahur olmuş. Daha sorunun cevabını bulamadan kalktım sofra kurarken aklıma asprinle sulamak geldi sahurda tüm domatesleri her saksıya 1 asprin olacak şekilde suya doyurdum. Sizde bi bakın bakalım bi terslik mi var bana mı öyle geliyor. Çok fazla güneş var yapraklar net çıkmaz diye akşaüstü tekrar resim koyucam |
01-06-2019, 00:42 | #145 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
|
Alıntı:
|
|
03-06-2019, 15:37 | #146 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
En son fazla sulamadan dolayı kök çürüğü atlattığım için biraz cimri davranıyor olabilirim. |
03-06-2019, 15:53 | #147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
FELAKET FELAKET Bugün bayram için baba evini ziyarete yola çıktım. Domates saksıları, salatalık ve kapya fideleri (bardakta) kalıcı ıspakları, şeker otu saksısını ve kudret narı ( daha çıkmamıştı) Sulamayı unuttuuummm. 3 gün susuz kalacaklar. |
08-06-2019, 00:47 | #149 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-09-2018
Şehir: mersin
Mesajlar: 20
|
Saksının kaç litre olduğunu nasıl anlarız? |
08-06-2019, 19:35 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
|
Saksıların altında soğuk damgayla kaç litre olduğu yazıyor sn spdial |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|