View Single Post
Eski 28-05-2019, 08:35   #135
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 714
Talking Acemiden notlar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aloe Mesajı Göster
Verdiğiniz linkin %90 ını okudum ama maalesef akıl karışıklığım hâlâ mevcut. Şöyle ki misal fosfor, potasyum, azot, manganez demiş ama bunlar için ne ve nasıl kullanılır yok. benim misalim: kalsiyum için yumurta kullanılır ya suda bekletip o suyla sulanır ya da kabuklar ufalanır toprağa karıştırılır. 2.misal demir ihtiyacı için toprağa paslı çivi batırılır (böyleydi sanırım) verdiğim örnekler gibi bi yazı olsa herşey daha kolay olacak sanki.

Birde tavsiyeler vermiş
Fosfor iyi organik gübre kaynakları: kemik unu, kompost
Azot organik gübre kaynakları: Yonca unu, kan unu, kompost, tüy unu, balık unu, baklagiller, yaprak kalıp.
Potasyum iyi organik gübre kaynakları: odun külü, granit tozu (aynı zamanda kaya potas denir) yavaş salan yaprak kalıp.
İyi güzel etmişte ben bunları bile bu yaşıma geldim1-2 tane haricinde diğerlerini ne duydum ne de gördüm( hele de kan unu, tüy unu. Şok oldum kan unu ne yaa) Daha bilindik şeyler yok mudur acep?
Sakin olamayacaksınız, biliyorum. Garanti ediyorum. Domatesinizden de yiyeceksiniz, ıspanaklarınızdan da. Bu arada kazalar olsa da bitkilerin yaşam isteği yardımınıza koşacak. Yeniden yeniden dirilecekler. Siz dikkatinizi üzerlerinden eksik etmeyin.
Deneyimliler, bizi yetiştirme anlamında, üst düzeylere doğru taşımaya çalışıyorlar. Sağ olsunlar, var olsunlar. Doğal reçeteler ile tarım yapabilmemiz için deneyimlerini paylaşıyorlar. Bilmediğimiz konuları öğreniyoruz ama aynı zamanda bitki yetiştiriyoruz. Bitkilerimize de kıyamıyoruz.
Bir anda her şeyi öğrenip, uygulayamayacağımız için endişeye kapılıyoruz. Önümüzdeki yıl, burada yazdıklarınız dahil, yaptıklarınıza gülümseyeceksiniz. Bu yıl teknolojiden yardım alırsanız daha kolay olabilir. (Kan unu da teknolojik ürün.)
Saksıda bitki yetiştirdiğiniz için, bitkinin yeterli besine ulaşması zor oluyor. Bu nedenle hazır besinler ile desteklemek daha kolay. (Saksı toprağını önceden hazırlarsanız, doğal besleme yöntemleri kullanışlı olur. Toprağı fabrika olarak düşünün. Fabrikanın işçileri bakteriler. Toprağa kattıklarınızı işleyip, bitkinin kullanacağı hale getiriyorlar. Doğal katkılar hem besin hemde bakteri kaynağı. Ancak, zamana gereksinimleri var. Sizin zamanınız kısıtlı.)
Doğal kaynaklardan üretilmiş bitki besinleri var. Sıvı olarak bulunuyorlar ve su ile karıştırılarak kullanılıyorlar. Biraz maliyetli oluyorlar. İlaç satıcılarında bulunuyorlar.
Teknolojiye karşı olmadığım için gübre kullanılmasında sakınca görmüyorum. Gereği ve yeteri kadar kullanılırsa yararlı oluyor. Sn Pakkaner'in verdiği bilgilere göre gübreyi suda eritip, kullanabilirsiniz. Ancak, kalsiyum eksikliği yaşamanız olasılığı çok kuvvetli. Çiçeklenmeden önce yapraktan gübreleme yapmanız gerekecek. Hazır ürünler kullanmanız işinizi kolaylaştırır.
Geçen yıl zar zor 8 domates fidesi büyütebilmiştim. İlk 28 domatesim alttan karmaya başladı. (Kalsiyum eksikliği) Yapraktan gübreledim. 72 domates alabildim. (Küçük **** orta boy.) Toprağımı ıslah etmeye başladım. Bu yıl 8 fidem yetişti. Artık saymıyorum ama 20-30 domatescik yetişiyor. Mevsimin başındayız ve üzeri çiçek dolu.
Temel bilgi kaynağım AĞAÇLAR.NET. İlgili alanları iki kez kesin okumuşumdur. (Soru soranlara da bilgisini paylaşanlara da müteşekkirim.) Hepsi aklınızda kalmıyor. Bir sorunla karşılaştığınızda, buna rastlamıştım diyorsunuz. Bir şeyler bir şeyleri çağrıştırıyor, aradığınıza ulaşıyorsunuz. Ondan sonra kalıcı bilgiye ulaşmış oluyorsunuz.
Sakin olmaya çalışın. Doğru yerdeyiz. Bitki yetiştirmede henüz çocucuğuz. Öğrendikçe büyüyeceğiz. Arada düşüp kalkmalar olacak ki anılarımız biriksin. İyi bir okulda öğrenciyiz, işini severek yapan öğretmenlerimiz de var.
B i z_o_d o m a t e s l e r i_y e r i z.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön