agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni205Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-05-2019, 11:19   #391
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Merhaba, forumda yeniyim. Bir ay kadar önce Migros'ta satılan Saksı Kekik'ten aldım. Üzerinde cinsi yazmıyor. Burada fotoğrafları verilen kekiklere de benzetemedim. Yeni dalları daha ince ve körpe iken, geliştikçe bu incelik kalmıyor. aralarda sert, kürdan gibi dalları da var. Bu şekilde sert dallar normal midir, yoksa sulama/susuz kalma veya fazla/az güneşin de etkisi olur mu? Kekik fazla güneş sever diye okuyunca, doğrudan güneşin altına koymuştum. Bir de günlük veya günaşırı, toprağını kuru görünce suluyorum.
İlk aldığımda saksısını büyütmek için toprağından çıkardım. Kendiliğinden 3 parçaya ayrıldığını görünce farklı saksılara dikerek çoğaltmış oldum. Sanırım hepsi tuttu. Gelişimleri fena değil. Ara sıra bazen üstlerden bazen de diplerin biraz üstünden keserek buduyorum, salata ve sos için. Bunun da bir zararı olmaz değil mi?

Eklenen Resimler
     
OSMAN45 ve devrann beğendi.
roaming Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2019, 12:47   #392
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
@ roaming, kekiğiniz pek güzel, aynen devam edin, sofrada tüketebilirsiniz. Foruma hoşgeldiniz bu arada, ilgili sayfada kendinizi de tanıtırsanız seviniriz.

roaming beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2019, 02:11   #393
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi roaming Mesajı Göster
Merhaba, forumda yeniyim. Bir ay kadar önce Migros'ta satılan Saksı Kekik'ten aldım. Üzerinde cinsi yazmıyor. Burada fotoğrafları verilen kekiklere de benzetemedim. Yeni dalları daha ince ve körpe iken, geliştikçe bu incelik kalmıyor. aralarda sert, kürdan gibi dalları da var. Bu şekilde sert dallar normal midir, yoksa sulama/susuz kalma veya fazla/az güneşin de etkisi olur mu? Kekik fazla güneş sever diye okuyunca, doğrudan güneşin altına koymuştum. Bir de günlük veya günaşırı, toprağını kuru görünce suluyorum.
İlk aldığımda saksısını büyütmek için toprağından çıkardım. Kendiliğinden 3 parçaya ayrıldığını görünce farklı saksılara dikerek çoğaltmış oldum. Sanırım hepsi tuttu. Gelişimleri fena değil. Ara sıra bazen üstlerden bazen de diplerin biraz üstünden keserek buduyorum, salata ve sos için. Bunun da bir zararı olmaz değil mi?
Kekiklerin yeni sürgünleri körpe olur. Gelişkinleri de zamanla odunsu gövdeye döner. Toprak çok kurumadıkça sulamayın. Kontrol edip sulayın. Yaptığınız uygulamaların da hiçbirinde bir sıkıntı yok. Kolay gelsin.

TCM ve roaming beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2019, 12:18   #394
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Teşekkürler TCM ve its_just_a_ride. Farkında olmadan doğru şeyleri yapmışım.

roaming Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2019, 19:11   #395
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Erüst marka olan kekik mi bu? Migros'ta görmüştüm onu. Ben narin yapısı nedeniyle Fransız kekiği (French thyme) olduğunu düşündüm. Şuradaki linkteki ikinci fotoğrafa bakarsanız görürsünüz:

https://www.zengardentr.com/urun/fra...-kekigi-tohumu

Dallarında yer yer kızılımsılık oluyor ve dimdik gelişmiyor. Ben de bu kekiği tohumdan yetiştirmiştim. Daha sonra fotoğrafını çekip bu mesajı güncellerim.

denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2019, 09:31   #396
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizayda Mesajı Göster
Erüst marka olan kekik mi bu? Migros'ta görmüştüm onu. Ben narin yapısı nedeniyle Fransız kekiği (French thyme) olduğunu düşündüm. Şuradaki linkteki ikinci fotoğrafa bakarsanız görürsünüz:

https://www.zengardentr.com/urun/fra...-kekigi-tohumu

Dallarında yer yer kızılımsılık oluyor ve dimdik gelişmiyor. Ben de bu kekiği tohumdan yetiştirmiştim. Daha sonra fotoğrafını çekip bu mesajı güncellerim.
Evet Migros'taki bu markanın kekiği. Aldığımda çok küçük ve cılızdı. Şimdi eğer kurutmazsam gelişimi iyi ilerliyor. Dalların birçoğu sertleşmesin diye ara sıra diplerin üstünden de kesmeye çalışıyorum. Forumda türünü şimdi hatırlamadığım bazı kekikler gibi her tarafı ince dallı değil veya onlar da sadece fotoğrafta mı öyle görünüyor bilmiyorum.
Dediğiniz gibi ikinci fotoğrafın aynısıymış. Ama diğer fotoğraflar gibi gür ve yayılmış olur mu, ne zaman olur bilmiyorum. Sayenizde türünü de öğrenmiş oldum. Sizde hala duruyor mu yoksa geçmişte mi bakmıştınız?. Ayrıca bir bakım istiyor mu? Teşekkürler...

roaming Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2019, 20:20   #397
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Bendeki hala duruyor. Hava rüzgarlı olduğu için düzgün bir resmini çekemedim. Eski bir fotoğrafını buraya ekliyorum. Fotoğrafta soldaki kekik Fransız kekiği. Sağdakiyse İngiliz kekiği.

Fransız kekiğimin dalları ince kaldı benim (en azından diğer türe göre). Ama hangi tür olursa olsun bitki iyice büyüyünce dip kısımlarının sertleşmesi ve kalınlaşması normal diye düşünüyorum. Sizdeki bu türse biraz narin bir tür (İngiliz kekiği öyle değil mesela) ama mutfakta kullanımı için çok makbul. Ben bu saksıya ilk diktiğimde birkaç hafta ölecek gibi boynu bükük durmuştu. Aşırı güneşten ve aşırı susuz bırakmaktan kaçının derim. Bir de bizim burada bir cafe'de masaların üstüne koymuşlardı sanırım Migros'tan alıp. Çok kısa süre dayandılar herhalde insanlar çok ellediği için.

Son olarak nedenini bilmiyorum ama saksıda yetiştirdiğim iki kekiğim (türler farklıydı) çok budadığım için ölmüştü (çok dediğim bir kerede 3te 2si falan). 3te biri ya da 4te birinden fazlasını budamayın derim. Kolaylıklar

Eklenen Resimler
 
denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2019, 14:09   #398
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-06-2019
Şehir: Malatya
Mesajlar: 27
Köküyle diktiğimiz halis dağ kekiği


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

denizayda beğendi.
oftalmolog35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2019, 09:36   #399
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizayda Mesajı Göster
Bendeki hala duruyor. Hava rüzgarlı olduğu için düzgün bir resmini çekemedim. Eski bir fotoğrafını buraya ekliyorum. Fotoğrafta soldaki kekik Fransız kekiği. Sağdakiyse İngiliz kekiği.

Fransız kekiğimin dalları ince kaldı benim (en azından diğer türe göre). Ama hangi tür olursa olsun bitki iyice büyüyünce dip kısımlarının sertleşmesi ve kalınlaşması normal diye düşünüyorum. Sizdeki bu türse biraz narin bir tür (İngiliz kekiği öyle değil mesela) ama mutfakta kullanımı için çok makbul. Ben bu saksıya ilk diktiğimde birkaç hafta ölecek gibi boynu bükük durmuştu. Aşırı güneşten ve aşırı susuz bırakmaktan kaçının derim. Bir de bizim burada bir cafe'de masaların üstüne koymuşlardı sanırım Migros'tan alıp. Çok kısa süre dayandılar herhalde insanlar çok ellediği için.

Son olarak nedenini bilmiyorum ama saksıda yetiştirdiğim iki kekiğim (türler farklıydı) çok budadığım için ölmüştü (çok dediğim bir kerede 3te 2si falan). 3te biri ya da 4te birinden fazlasını budamayın derim. Kolaylıklar
Soldaki aynı bendeki kekik işte. Uzun süre dayanabilir olmasına sevindim. Sağdaki kekik ise tamamen farklı. Bu Fransız kekiği yayılıyor mu, yani kökleri diktiğim saksının kenarlarına kadar gelir mi, yoksa ağaç gibi yukarı doğru mu gider?

roaming Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2019, 11:22   #400
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oftalmolog35 Mesajı Göster
Köküyle diktiğimiz halis dağ kekiği


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bizim Bolu'da ki köyümüzün dağlarında, yaylalarında bulunan kekikler benim kekiğe benzer ama yere sıfır, toprağa yapışmış vaziyette olur. Toplaması zahmetli, diğer otlardan temizlemesi de ayrı zahmetli olur. Şimdi köydeyim, babaanneme benim kekiğin kekik olduğunu koklatana kadar inandıramadım desem yeridir. Bu şekilde çalı tarzı kekik yok buralarda. Sizin bu kekik ise çok daha başkaymış.

roaming Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2019, 11:34   #401
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Fransız kekiği Elfin thyme ya da Creeping thyme denen türler gibi yayılıcı/istilacı bir kekik türü değil. Ama her kekik türü uzayıp dalları ağırlaştıkça toprakla temas ettiği yerden kök salıp az bir miktar da olsa yayılır diye düşünüyorum (tabi bunun için saksının yeterli genişlikte olması lazım). İzmir kekiğim böyle yapmıştı ama bendeki Fransız kekiği henüz küçük olduğu için %100 yayılır diyemem. Şu anki gelişme şekline baktığımda dikine gelişmez de saksının kenarından sarkar gibi geliyor ama bekleyip göreceğiz

roaming beğendi.
denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2019, 17:21   #402
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-06-2019
Şehir: Malatya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi roaming Mesajı Göster
Bizim Bolu'da ki köyümüzün dağlarında, yaylalarında bulunan kekikler benim kekiğe benzer ama yere sıfır, toprağa yapışmış vaziyette olur. Toplaması zahmetli, diğer otlardan temizlemesi de ayrı zahmetli olur. Şimdi köydeyim, babaanneme benim kekiğin kekik olduğunu koklatana kadar inandıramadım desem yeridir. Bu şekilde çalı tarzı kekik yok buralarda. Sizin bu kekik ise çok daha başkaymış.


Yöresel adıyla anık otu da olabilir bu. Ama Google görsellerinde arattım benzemiyor. Eminim taksonomisi yapılmış bir türdür. Ama ben adını bilmiyorum.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

roaming beğendi.
oftalmolog35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2020, 12:06   #403
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-06-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Merhaba Arkadaşlar

Forumda yeniyim. Balkonumda aromatik bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Kekik almıştım 2 ay önce, ancak yapraklarında bir hastalık oluştu. Hastalıklı dalları kestim ama diğer dallarda da oluşmaya başladı. İnternette ve burda bulamadım hastalığını. Umarım bilen birileri vardır. Yardımcı olursanız çok sevinirim

Eklenen Resimler
    
aylkoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2020, 22:55   #404
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-06-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Kekikte mantar mı külleme mi?

Merhaba Arkadaşlar

Forumda yeniyim. Balkonumda aromatik bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Kekik almıştım 2 ay önce, ancak yapraklarında bir hastalık oluştu. Hastalıklı dalları kestim ama diğer dallarda da oluşmaya başladı. Hastalığının ne olduğunu anlayamadım. Umarım bilen birileri vardır. Yardımcı olursanız çok sevinirim

Eklenen Resimler
   
aylkoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2020, 19:10   #405
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 768
Dağ Kekiki fazla suyu sevmez.
Sanırım siz fazla su verdiniz.

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2022, 08:40   #406
Yeni Üye
 
mkokler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
GİRİŞ
Kekik önemli ihraç ürünlerimizden biridir. Türkiye dünya kekik ticaretinin yaklaşık %70’ini elinde tutmaktadır.

Türkiye’de “kekik” olarak tanımlanan Lamiaceae familyasına ait pek çok aromatik bitki türü bulunmasına rağmen, özellikle uçucu yağı karvakrol ve timol içeren türler ‘‘kekik’’ olarak kabul edilmektedir. Bu türler arasında Thymus, Origanum, Satureja, Thymbra ve Coridothymus cinsleri hem yayılış olarak hem de ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır.

Dünya ticaretinde ‘‘Oregano’’ veya ‘‘Origanum’’ adı altında Origanum türlerinden başka bazı Lippia ve Thymus türleri de bulunmaktadır. Avrupa ve Amerika’da ekonomik öneme sahip fenolik türler: Türk kekiği (Origanum onites L.) , Yunan kekiği (Origanum vulgare L. spp. viridi (Boiss)Hayak), İspanyol kekiği (Coridothymus capitatus L. Hoffmann ve Link) ve Meksika kekiği (Lippia graveolens HBK)dir. Ancak hiçbir zaman Origanum onites L. türü tek başına ihraç edilmemektedir.

Türkiye’den ihraç edilen Origanum türlerinin başında ise Origanum onites L, Origanum minutiflorum Schwrd et Davis, Origanum majorana L., Origanum syriacum var. bevanii (Holmes) Ietswaart, Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Iestwaart’ın geldiği belirtilmektedir. Türkiye’den ihraç edilen kekik türleri içerisinde İzmir kekiği (Origanum onites L.) en büyük paya sahiptir.

Ege ve Akdeniz Bölgesinden toplanan kekik türleri arasında Origanum onites (İzmir kekiği), Origanum majorana (beyaz kekik), Origanum minutiflorum (Sütçüler kekiği, endemik bir tür), Origanum syriacum var. bevanii, Thymbra spicata veya T. sintenisii (Zahter, Kara kekik, Sivri kekik), Satureja cuneifolia ve Coridathymus capitatus (İspanyol kekiği ) yer almaktadır.
Birçok araştırıcıya göre ‘‘Oregano’’ adı bir türden çok, tipik bir yaprak baharat aromasını nitelemede kullanılmalıdır.

1999 yılı verilerine göre Türkiye’den 16.556.474 dolar değerinde 7.639.971 kg drog kekik (2.16 dolar/kg) ve yaklaşık 606.655 dolar karşılığında 68.509 kg kekik yağı ihracatı yapılmıştır. 1990 yılında ise dünya kekik ticareti 6000 ton olup bunun yaklaşık 2500 tonu Türkiye’den sağlanmıştır. Türkiye kekik ihracatında özellikle son on yılda belirgin bir artış gözlenmiştir.

İzmir kekiğinin özellikle Akdeniz Bölgesini kapsayan geniş bir yayılma alanı vardır. Daha çok Yunanistan, Adalar ve Güney-Batı Anadolu esas yayılma alanıdır. Deniz seviyesinden 1400 m. yüksekliğe kadar doğal olarak yayılış göstermektedir.
Origanum onites L. de çok enteresan olan mevsimsel dimorfismus bulunmaktadır. Bu, bitkinin adaptasyon yeteneğinin bölge koşullarına göre değişmesi olarak tanımlanmaktadır. Örneğin; ekstrem kurak yaz dönemini geçirebilmek için iki esas yaprak tipi oluşmaktadır. Yazın kurak aylarda küçük, kısa yapraklar oluşurken, sıcak ayların dışında oluşan esas yapraklar çok daha büyüktür.

Origanum onites çok iyi bilinen bir halk ilacı olup, hem tıp alanında hem de yemeklerde baharat olarak tüketilmektedir. Kullanılan kısımları herbası, yaprakları ve uçucu yağıdır. Başlıca et yemekleri, sebze yemekleri, çeşitli sos ve salatalarda, peynirlerde ve sosis üretiminde, sindirim sistemi ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında, hazımsızlık, iştahsızlık ve öksürüğe karşı kullanılmaktadır. Antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü özellikleri vardır. Kozmetikte, alkollü ve alkolsüz içeceklerde kullanılır. Gıdalarda bozulmaya ve gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkileri nedeniyle son yıllarda fazlaca aranan bir baharat bitkisidir.

Ülkemizden ihraç edilen kekiğin büyük bir kısmı doğadan toplanmaktadır. Ancak, doğadan toplama hem doğal florayı tahrip etmekte, hem de ürün istenilen kalitede olmamaktadır. Günümüzde doğal floranın korunması, standart materyal elde edilmesi için kekiğin kültüre alınması gündeme gelmiştir.

Üretimi Yapılan Çeşitler
Bugün Origanum onites L. bitkisinin ıslah edilerek geliştirilen ve tescil edilmiş iki çeşidi bulunmaktadır. Her iki çeşitte E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından seleksiyon ıslahı yöntemi ile geliştirilmiştir. Bunlar; Ceylan-2002 ve Tayşi- 2002 çeşitleridir.

İklim ve Toprak İstekleri
İzmir kekiği Akdeniz Bölgesinde yayılış gösteren bir bitkidir. Akdeniz iklimine sahip yerlerde iyi gelişme gösterir. Sıcağı seven bir bitkidir. Fide dönemi ve ilk dikim yılı dışında soğuklara da dayanıklıdır.

Hemen her toprakta yetişmekle beraber, tınlı-killi allüvial toprakları tercih eder. Kumlu topraklar uygun değildir.

Toprak Hazırlığı
Özenli toprak işlemenin bitki gelişmesine olumlu etkisi vardır. Kekik tarımında kullanılan toprak işleme aletleri diğer bitkilerde kullanılan alet ve gereçlerden farklı değildir.

Kekik tarımı yapılacak arazideki ön bitki hasat edildikten sonra anız bozulur ve tarla sonbaharda 15 ile 20 santimetre derinlikte sürülür. İlkbaharda ise fide dikiminden önce 10-15 cm derinlikte yüzlek sürüm yapılır. Ardından, diskaro ve rotavatör gibi toprak işleme aletleri ile toprak hazırlanır.

Üretim Tekniği
İzmir kekiği hem vejetatif hem de generatif organları ile üretilebilen bir bitkidir. Bu özelliği ıslah çalışmalarında araştırıcılara geniş olanaklar sağlamaktadır.

Fide Yetiştirilmesi
Tohumlar çok küçük ve çimlenmeleri çok yavaş olduğundan direkt tarlaya ekimde bazı güçlükler bulunmaktadır. Bu nedenle pek önerilmemektedir. Tohumların önce özel hazırlanmış fideliklere ekilmesi, buradan elde edilecek fidelerin tarlaya şaşırtılması en çok uygulanan ve önerilen yöntemdir.

Fideliklerin eni 1-1.2 m, boyu gereksinime göre 10-15 m civarında, yerden yüksekliği de 15-20 cm olacak şekilde hazırlanır. Fideliğin içerisi bir ölçek yanmış ahır gübresi, bir ölçek kum ve bir ölçek toprak ile hazırlanmış harç ile doldurulur. Harç ile doldurulan fideliğin üzeri yeterli şekilde bastırılarak, pürüzsüz hale getirilir. Hazırlanan fideliğin metrekaresine 4-5 gram hesabıyla tohum ekilir. Tohumlar çok küçük olduğundan ekimde el becerisi önemlidir. Homojen bir dağılım için tohum ekimden önce kum, kül vb. maddeler ile karıştırılarak ekilebilir. Ekimden sonra tohumların üzeri 0.5-1 cm kalınlığında kapak serpilerek kapatılır. Daha sonra tekrar toprak bastırma tahtası ile bastırılır.

Sulamada çok dikkatli olunmalıdır. Suyu sulama süzgüsü ile vermeli, fideliğin her tarafının aynı oranda su almasına ve hiç bir yerinin göllenmemesine dikkat edilmelidir.

Ege koşullarında tohumluğun yastıklara en uygun ekim zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Tohum çimleninceye kadar fideliğe çok sık su verilir. Sulama sıklığını belirlemede tohumun bulunduğu topraklı kısmın kurumamasına dikkat edilmelidir. İlk çıkış ve fidenin gelişmesi oldukça yavaş olmaktadır. Fideliğin üzeri naylon vb. ile örtülmelidir. Güneşli zamanlarda naylon örtüleri açarak havalandırmak gerekir. Dikim zamanı yaklaştıkca havalandırma sıklaştırılır. Dikim zamanından 20-30 gün önce tamamen açılır. Fideliğin açılması ile fideler dış hava koşullarına alıştırılırlar.
Fideler 10-15 cm boya geldiğinde fidelikten sökülmeye ve tarlaya şaşırtılmaya hazırdırlar. Söküme hazır fideler tarlaya dikim günü erken saatlerde sulanır. Fidelik sulandığı için söküm rahatlıkla yapılır. Sökülen fideler demetler halinde alt ve üst kısmı nemli çuval ile örtülmüş kasa veya sepetlere konmalıdır.

Fide Dikimi
Fidelerin tarlaya dikim zamanı çok önemlidir. Dikim, ilkbaharda mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan araştırmalarda Ege sahilinde en uygun şaşırtma zamanı Mart ayı ile Nisan ayı başı olarak belirlenmiştir.
Tarlaya şaşırtmada geç kalındığında bitkilerin tutma oranı düşmekte, bitkilerin gelişmesi sekteye uğramakta hatta, o yıl hiç hasat yapılamamaktadır. Fidelerin tarlaya dikimi elle **** tütün dikim makinası gibi ekipmanla yapılabilir. Elle dikim; dikim kazığı, baskı veya plantuvar denilen aletlerle yapılır.
Fidenin dikileceği yer dikim kazığı ile açılır. Fidenin kökü, açılan bu yere yerleştirilir ve dikim kazığı ile bir kısım toprak fidenin kök kısmına gelecek şekilde hafifçe sıkıştırılır. Dikim öncesi fidelerin çok uzamış kökleri bağ makası ile uçtan hafifçe kısaltılabilir. Dikimde köklerin kıvrılmadan düz olarak toprağa yerleştirilmesi gerekir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.
Fidelerin tarlaya şaşırtılmasında, bitki sıklığı mekanizasyon durumuna göre değişebilmektedir. Normal olarak 40 cm sıra arası, 15 cm sıra üzeri olacak şekilde dikim yapılmalıdır. Genellikle bitki sıklığı dekarda ortalama 14-15 bin bitki olacak şekilde uygulanabilir.

Vejetatif Üretim
İzmir kekiği vejetatif olarak da üretilen bir bitkidir. Bu şekilde üretimde bitkilerden alınan yaklaşık 10-15 cm boyundaki çelikler kullanılır. Ege sahil bölgesi için Ekim-Kasım aylarında alınan çelikler doğrudan tarlaya dikilebileceği gibi, fidelikte köklendirilerek de tarlaya şaşırtılabilir. Bu şekilde üretim ile aynı materyalin devamı sağlanmış olur. Zira İzmir kekiği yabancı döllenen bir bitkidir.

Yabancı Ot Kontrolü
Kekik üretiminde en önemli problem yabancı ot kontrolüdür. Yabancı bitkilerden arındırılmış iyi bir kekik tarlasına sahip olmak için dikim öncesi tarlayı yabancı otlardan temizlemek gerekir. Vejetasyon döneminde çıkan yabancı otları ise genel olarak mekanik yöntemle, çapalama ve elle yolma ile yok edilmelidir. İzmir kekiğinde hangi tür herbisitlerin (yabancı ot ilçalarının) kullanılabileceğine ilişkin araştırmalar henüz yeterli değildir.

Sulama
İzmir kekiği kurak koşullara dayanıklıdır. Sulama yapılmadan kurak aylarda da yaşamını devam ettirebilir. Ancak yüksek verim elde etmek için yaz aylarında sulanmalıdır. Böylece vejetasyon dönemi boyunca birden fazla biçim yapılabilir. Sulama sayısı toprak ve iklim koşullarına bağlıdır. Her biçimden sonra ve çiçeklenme döneminde sulama yapılmalıdır. Yaz aylarında haftada bir sulama yapılabilir. Sulama yöntemi; karık, damlama **** yağmurlama sulama şeklinde olabilir. Fide dikiminden sonra yağmurlama sulama iyi sonuç vermektedir.

Gübreleme
İzmir kekiğinde verim ve kaliteye gübrelerin etkilerini inceleyen ayrıntılı çalışmaya rastlanmamıştır. İzmir kekiğinin çok yıllık olması her yıl birden fazla biçim yapılması ve kaldırılan bitki aksamının çokluğu topraktan fazlaca besin maddesi kaldırdığını göstermektedir. İzmir kekiğinde azotlu gübrenin verime etkisini araştıran çalışmada, gübrenin ikinci yıldan itibaren drog herba miktarına etkili olduğu, verimi önemli derecede arttırdığı saptanmıştır. Azotlu gübre iki ya da üç defada verilmelidir. Birinci gübreyi ilkbaharda, ikinci gübre ilk hasattan sonra, üçüncü gübre ise ikinci hasattan sonra verilmelidir. Dikimde ve ikbaharda fosforlu gübre uygulaması önerilmektedir.

Hasat
İzmir kekiği çok yıllık bir bitkidir. Her yıl birkaç kez biçim yapılabilir. İlk dikim yılında fideler tarlaya erken şaşırtılmış ise bir biçim alınabilir. Daha sonra ise yılda iki **** üç kez biçim yapılabilir. Biçim zamanı kaliteli ürün için çok önemlidir. Genel olarak çiçeklenme döneminde hasat yapılmalıdır. Hasat toprak seviyesinden 5-6 cm yükseklikten olmalıdır. Dipten yapılacak hasatlar daha sonra bitki gelişimini geciktirip, verimi düşürmektedir. Hasat elle ya da biçim makinaları ile gerçekleştirilebilir.

Kurutma
Biçilen İzmir kekiği fazla su içerir. Bekletilirse kızışmalar sonucu kalite bozulur. Bu nedenle biçimden sonra hemen kurutulmalıdır. Doğal koşullardaki kurutmada özel hazırlanan kurutma alanlarına biçilen İzmir kekiği 15-20 cm kalınlıkta yayılır. Belirli aralıklarla alt üst edilerek kurutma sağlanır. Yapay kurutma ise, kurutma tesisine göre farklı olabilir. Ancak kurutmada sıcaklık 30-35 C olmalıdır. İzmir kekiği uçucu yağ içerir, 40 C yi geçen sıcaklıklar uçucu yağda büyük kayıplara yol açamaktadır.

Verim
Ege bölgesi koşullarında yapılan araştırmalarda, ortalama yeşil herba verimi 1500 kg/daa, drog herba verimi 500 kg/daa belirlenmiştir. Verim yıla, yöreye ve yetiştirme tekniğine göre farklılık göstermektedir.

Tohumluk
Kekik tarımı yapmak isteyen üretici gerekli tohumluk materyali, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edebilir.

Kullanılan Bitki Kısmıları
İzmir kekiği bitkisinin kullanılan kısmı yaprakları (Folium Origani), kurutulmuş çiçekli dalları (Herba Origani) ve uçucu yağıdır.

İçerdiği Etken Madde
İzmir kekiğinin esas maddesini uçucu yağ (% 2-6) oluşturmaktadır. Ticarette uçucu yağ oranının % 2.5’tan az olma istenmemektedir. Bileşiminde birçok madde içeren uçucu yağda ana bileşen karvakroldür. Thymol ve linalool tiplerine de rastlanabilir. Drog ticaretinde uçucu yağ oranı üzerinde durulmaktadır. Son zamanlarda bileşim de dikkate alınmaktadır.


Kekik Ürünü ve Pazarlanması
Yurt içinde tüketilen, Yurt dışına ihraç edilen kekiğin büyük bölümü Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Denizli, Çanakkale ve diğer illerin florasından toplanmaktadır. Son 5-6 yıldır Ege Bölgesinde kekik tarımı hızlı yayılma göstermiş, standartlara uygun ürün elde edilmeye başlanmıştır. Kekik tarımının hızla yayılması alternatif bitki olarak önem kazanmasından kaynaklanmaktadır. Kekik yurt içinde büyük ölçüde baharat olarak, az miktarda da kekik yağı veya kekik suyu şeklinde tüketilmektedir. Kekiğin büyük bölümü yurt dışına yarı **** tam işlenerek ve paketlenerek ihraç edilmektedir. İzmir’de kekik ihracatı yapan birçok firma bulunmaktadır.


Doç.Dr. Emine BAYRAM
E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Ege Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi
Teknik Bülten
Dünyada 1200 çeşiti olup en çok tür ülkemizde bulunmaktadır. Çok güzel bir konu emeğinize sağlık

mkokler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2023, 16:55   #407
/
 
Giriş Tarihi: 22-04-2023
Şehir: 🌴🌴🌴
Mesajlar: 7
Bir sürü çeşiti var, bendeki yere saran örücü birde normal düz ancak türlerini bilmiyorum:

Eklenen Resimler
  
꧂Ω꧁ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2023, 08:39   #408
Ağaç Dostu
 
serdar1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2007
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 567
Galeri: 22
Kekik bakteri ve virüslerin düşmanı.korona salgınında hiç aşı olmadım eşimde olmadı,Kuru kekiği özellikle bilya kekik türünü bir cezve suda kaynatıp kısık ateşte buharını nefenizle çekip gözlerimize buharını tutup hastalığı bu şekilde bertaraf ettik, sürekli yazdım fayda ediyor diye ama kimseyi inandıramadık hala nezle, girip boğaz tahrişleride buharını yapıyorum anında iyileştiriyor. Günde 3 kez yapmakla suyunu fazla içmeyin tansiyonu çıkartıyor.

serdar1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2023, 17:52   #409
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-04-2023
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Örücü olan kekik kokusu diğerinden daha hoş ama arasından yabani ot temizliği imkanı neredeyse imkansız.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Kundak Kabza : 24-04-2023 saat 23:36
Kundak Kabza Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2023, 10:57   #410
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2023
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 6
Minyatür maki

Çim yerine örücü kekik ekin, sinek böcek pire kovuyor, kedi köpek uzak kaldığı için kediler toprağa pisliğini yapmıyorlar, bir nevi bariyer, görsel olarakda hoş ve hoş kokulu nefes açıcı. Alt solunum yolları üst solunum yolları veya faranjit dostu

İstilacı çiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2023, 15:52   #411
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-06-2023
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 5
Bildiğim kadarı ile saptanmış net tanımlanan 52 tür kekik varmış; Thymus vulgaris tüm bitkiler içersinde en etkili dezenfektan özelliğinden dolayı birinci sıradaymış. Sonrasında karanfil tarçın falan geliyormuş

Örnek bahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2023, 00:36   #412
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2023
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 7
Yayılıcı kekik

Örücü kekik

İnternete baktığınızda o kadar çok yaygın bilgi var ki, neyi uygulayacağınıza karar vermekte zorlanırsınız. Yığınla gübre tarifi vs. doğa atıkları şu bu, hatta bitkilerine gans bile uygulayanlar var

Geçenlerde demlikte ılımış artan eski çay suyunu balkonumda kötüleşen kekiklerime tamamen kendi iç güdülerimle deneme amaçlı, topraktan ve yapraktdan spreyleme yardımı ile uyguladım; sararan kekikler 1 günde abartısız söylüyorum koyu yeşile dönüştü

Çay posasının da işe yaradığını savunanlar var, ancak ben sadece deneme amaçlı bildiğiniz içtiğimiz çayı sıvı şekilde kekiğe uyguladım ve muhteşem start verdi:

Eklenen Resimler
   
Murt ağacı beğendi.
ThymusSerpyllum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024