agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni463Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2009, 19:50   #241
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Muz üretiminde EM kullanımı

Muz Derneği’nin de başkanı olan Sayın Rıfat Sinanoğlu, EM’nin tarımdaki faydalarını bir broşürümüzden okumuş ve bizimle temasa geçti. Muz üretiminde bir çok sorun vardı. Aslında bu sorunları şimdiye kadar pestisitler kullanarak geçici olarak çözmeye çalışmışlar ancak bunun ve kullanılan kimyasal gübrelerin etkisiyle toprak her yıl biraz daha verimsizleşmiş her yıl biraz daha az vermeye başlamıştı. Sinanoğlu gibi toplumda önde gelen kişiler bu sorunları biliyor ancak ne yapılması konusunda elleri kolları bağlanmış ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Çünkü yapılacak fazla birşey de yoktu! Sinanoglu, toprağının bir bölümünde son 2 yıldır hiç muz yetiştiremez olmuştu. Nedeni ise, kullanılan pestisit ve diğer kimyasal maddelerin doğrudan etkisiyle toprakta zararlı fusaryum mantarı iyice artmış ve bunun doğal bir sonucu olarak da nematod (küçük kurtçuklar) ortaya çıkmıştı. Bunlar muz fidanlarının köklerinden içeri girerek bitkiye musallat oluyor ve büyümesini engelliyordu. Bu şekilde diktiği fidanlar 2 yıldır çürümüş daha meyve vermeden ölmüşlerdi. Ne yapsa çare etmiyordu çünkü toprak bozulmuştu bir kere. Çare ise, toprağa yitirdiği canını tekrar geri kazandırmakta, doğal yoldan toprağı iyileştirmekte, kısacası, Etkin Mikroorganizmalarda (EM) yatıyordu.


Sinanoğlu’nun bahçesine göre bir reçete hazırladık. Buna göre, Organik Bukaşi gübreyi kıyılmış muz atıklarıyla karıştırıp üzerini plastik bir örtü ile örterek fermantasyona tabi tuttuk ve elde edilen doğal gübreyi her ağaca 15 kg gelecek şekilde her ağacın dibine uyguladık. Daha sonra, her 2 haftada bir fidanların üzerine baştan aşağı 1/500 oranında suyla seyreltilmiş EM5 ve EM FPE spreyledik. Sulama suyuna da 1/1000 oranında EM aktif ilave ettik.


Sonuç:


Sinanoğlu, 2 yıl fidan büyütemediği serasında fidanları sağlıklı biçimde büyüttüğü gibi, seradan ürün almayı da başardı. Üstüne üstlük, hem çevredeki seralardan dekar başına yaklaşık %20 daha fazla ürün aldı hem de kangal ağırlığı ortalama 30 kg’dı. Çevredeki seralarda kangal ağırlığı 25 kg’ı geçmiyordu. Sinanoğlu tadını test etmek için ürünü dostlarına gönderdi. Ve muzları yiyen dostları hiç bu kadar lezzetli muz yemediklerini söylediler. Aynı bahçede EM ürünlerini uygulamaya bu yıl da devam edeceğiz. Sinanoğlu, tüm diğer üreticilere ve arkadaşlarına EM’nin yarattığı mucizeyi anlatmakta ve tavsiye etmektedir. Pestisit ve kimyasal gübre kullanılmadığı için EM Teknolojisi ekonomik açıdan da avantajlıdır.

Muz bahçesinin ve yetiştiricinin yorumlarını videoda izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız (Real Player):

www.organikgubre.com/anamurmuz1

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Dogasever : 03-08-2009 saat 20:36 Neden: ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 23:21   #242
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Sn.Doğasever
Bukaşi ne demek.Cahilliğimi bağışlayın.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 11:33   #243
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 Mesajı Göster
Sn.Doğasever
Bukaşi ne demek.Cahilliğimi bağışlayın.
Ne demek? Hiç cahillik olur mu? Herkes Japonca bilmek zorunda değilki! Bukaşi Japonca'da "Fermante olmuş organik madde" demektir. Aşağıda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 11:35   #244
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM Bukaşi Nedir?

"Bukaşi", "Fermente olmuş organik madde" anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Tarima uygun çeşitli organik maddeler fermente edilerek yapılır. Bukaşi normal olarak toz ya da granül şekilde bulunur. Bukaşi, Japon çiftçiler tarafından, toprağın mikrobiyel çeşitliliğini artırmak ve bitkilere besin maddesi sağlamak amacıyla geleneksel olarak kullanılmaktadır. Bukaşi, geleneksel olarak, ormanlardan ve dağlardan toplanan ve içinde çeşitli mikroorganizmalar içeren topraklarla fermente edilerek üretilegelmiştir.
Bukaşi, kompost ile eşdeğerdedir, ve organik maddenin EM ile fermantasyonu yoluyla üretilir. Bukaşi, proses (fermantasyon) gerçekleştirildikten sonra 3 ila 6 ay içinde kullanılabilir (Havasız bir ortamda saklanırsa). Kurutulursa, çok daha uzun süre kullanılabilir. Bukaşi, içindeki organik maddenin tamamı komposttaki gibi ayrışmamış olsa bile tarımda kullanıma uygundur.
Bukaşi gübre olarak toprağa atıldığında, organik madde, hem etkin mikroorganizmaların toprakta yaşamlarını devam ettirmeleri hem de bitkiler için besin görevi görür.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 11:36   #245
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM Bukaşi'yi diğer kompostlardan ayıran nedir?

Bukaşi™ organik kompost gübrenin diğer kompostlardan farkı oksidasyon değil de fermentasyon yoluyla üretilmesi ve yararlı mikroorganizmalarca zengin olmasıdır. Kompostlaştırılacak yığının oksidasyon yoluyla (yani kokuşarak) 70-90 C derece gibi yüksek sıcaklıklara ısınmasına izin verilerek üretilen kompostlardaki organik madde doğal enerjisini büyük oranda kaybetmiştir. Daha düşük sıcaklıklarda fermentasyon yoluyla üretilen Bukaşi™ kompost ise, enerjisini büyük oranda korumaktadır ve toprağa uygulandığında bu enerjiyi toprağa ve tarımı yapılan bitkilere verir. Fermentasyon yoluyla üretilen kompost bu yüzden bitkiler için daha faydalıdır. Ayrıca, Bukaşi™ kompost gübre içinde 4 ana grup yararlı mikroorganizma ve bunların da toplam 82 çeşit alt grubu bulunmaktadır. Her bir mikroorganizma özenle seçilmiştir. Mikroorganizmaların görevleri birbirini tamamlamakta ve toplam bir sinerji yaratmaktadır.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 11:37   #246
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM Bukaşi'nin yararları nelerdir?

Önerdiğimiz oranlarda düzenli olarak kullanıldığında Bukaşi™ Organik Kompost Gübre aşağıdaki yararları sağlar:

• Topraktaki besinleri bitkilerin alabileceği şekilde açığa çıkarır. Besinler, bitki bünyesine aldıkça yavaş yavaş açığa çıkar. Böylece, besinlerin yağmur sularına karışarak ziyan olması ve yeraltı sularını kirletmesi önlenmiş olur.
• Topraktaki mikrobiyel aktiviteyi arttırır. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir.
• Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirir.
• İçerdiği fototropik bakteriler sayesinde bitkilerin fotosentez kapasitelerini (güneş ışınlarından yararlanma oranını) arttırır.
• Topraktaki patojenleri ve hastalıklara neden olan zararlıları bastırır. İçindeki yararlı mikroorganizmalar, topraktaki ne yararlı ne de zararlı mikroorganizmaları yararlı mikroorganizma şeklinde işlev görmeye teşvik eder.
• Bitkinin sağıklı bir şekilde gelişmesini sağlar.
• İçindeki antioksidan maddeler sayesinde bitkilerin daha sağlıklı ve ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlar.
• Topraktaki kimyasal madde ve pestisit kalıntılarını parçalar ve zararsız hale getirir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 11:42   #247
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM Bukaşi Nasıl Uygulanır?

Genel olarak, yeterince organik madde bulunan üst toprağa 1 metrekareye 200g Bukaşi uygulayınız. (1 dekara 200 kg)

Toprağın organik madde içeriği düşükse, daha fazla (en fazla metrekareye 1 kg, dekara 1 ton) Bukaşi uygulayabilirsiniz.

Çoğu yerlerde, İdeal kullanım oranı dekara 400 kg olarak tavsiye edilmektedir.

Üst toprağa karıştırılarak uygulanır.

Ağaçlara Bukaşi uygulanacak ise, ağacın dibinden 30 cm uzaklıkta bir daire şeklinde boşluk bırakılarak uygulanır! (Biraz asidik olduğu için yakmasın diye!)

Bukaşi'yi toprağa uyguladıktan 3 ila 4 hafta sonra ekim yapılır ya da Bukaşi önce (1:3) oranında toprakla karıştırılır ve bu karışım 3 ila 4 hafta bekletilir ve ondan sonra tarlaya veya bahçeye ve saksıya konulur

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 12:53   #248
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Doğasever(Kayhan Yalcı) Buluşma

Sn;Doğasever(Kayhan Yalcı)
Fermantasyonla sıvı gübre başlığındaki yazılarıma gösterdiğin ilgi alaka ve övgülerin kaynağı gene sizlersiniz.

2006-2007 yıllarıydı internet imkanlarıyla yeni tanışmıştım, profil bilgilerimden anlaşılacağı üzere bahçe,toprak,kompost hobilerimi geliştirmek amacıyla google'ın sayfalarında toprakları iyileştirmek için siteler arasında dolaşırken. Milliyet blog'ta Emturkey le ve blogtaki bilgisayarın başındaki kişiyle ağaçlar net'te buluşmak varmış.

Benim tahminim vardı, Doğasever yurt dışında yaşıyordu Kayhan Yalcı'da yurt dışında yaşıyordu bu örtüşen benzerlik sizi burda da rastlamam tesadüf olamazdı çünkü aynı yolda yürüyorduk bu benim için, sizin övgülerinizin üzerinde bir değer ifade ediyordu.

Siz bana internetin o sayfalarında EM'i,EM1'i EM Bugaşıyı anlatırken,ben toprak altı canlıları ve mikroorganizmaların dünyasında hobilerimin sırlarına eriyordum.

Ben ozaman Emtürkey'in dışında biyo gübre pazarında kimse yoktu daha sonra bmr tarımdan b5a yı gördüm sonra diğerleri geldi,mahzuru yoksa sormak isterim Em türkey bu konuda biraz geri kaldı gibi piyasanın öncüsü olmuşken teşkilatmanızı yaygınlaştıramadınız.

Benim esas endişem toksin ve zehirler hala neden varlar.Size özel bir sorum var sizin ürünleriniz geliboluda tanınmıyor halbuki yeni bir firmanın bir ürünü var satıcıya sordum neden böyle deyince toprak tv de reklamı varda, köylü sorduğu için getirdik cevabını verdi.Bu son anlattıklarımın amacı sizi bilgilendirmek içindi,böyle biline.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 12:58   #249
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sn;Doğasever(Kayhan Yalcı)

Ben ozaman Emtürkey'in dışında biyo gübre pazarında kimse yoktu daha sonra bmr tarımdan b5a yı gördüm sonra diğerleri geldi,mahzuru yoksa sormak isterim Em türkey bu konuda biraz geri kaldı gibi piyasanın öncüsü olmuşken teşkilatmanızı yaygınlaştıramadınız.

Benim esas endişem toksin ve zehirler hala neden varlar.Size özel bir sorum var sizin ürünleriniz geliboluda tanınmıyor halbuki yeni bir firmanın bir ürünü var satıcıya sordum neden böyle deyince toprak tv de reklamı varda, köylü sorduğu için getirdik cevabını verdi.Bu son anlattıklarımın amacı sizi bilgilendirmek içindi,böyle biline.
Bence de EM beklenen atağı artık gerçekleştirmeli.

Toprak TV önemli, reklam meklam ama insanlar etkileniyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 13:18   #250
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sevgili Epsody
Hep sizden övgü dolu mesajlar geliyor. Bu mesajların beni ne kadar mutlu ettiğini bilemezsiniz. Asıl övgüye layık olan siz ve sizin gibi durmadan araştıran ve daha iyiyi bulmaya çalışan araştırmacı ruhlu ve düşünür karakterli insanlardır. Ben sadece zaten var olan bilgileri sizlere aktarmaya çalışıyorum. Maalesef ülkemiz özellikle tarım konusunda oldukça geri kaldı ve hala daha da geri bıraktırılmaya çalışılıyor. Bizler el birliğiyle bunu önlemeliyiz. Tarım bir ülkenin en önemli endüstrisidir. Sizi başkaları beslemeye başladığı zaman, tam anlamıyla özgür olamazsınız!

EM Turkey Geliboluda tanınmayabilir ancak pazarda geri kaldığı doğru değildir. Özellikle Akdeniz Bölgesinde hızla yayılmıştır. Hala daha da tüm Türkiyede yayılmaya devam etmektedir. Ancak bizler sadece tarımla sınırlı değiliz, çevre ve hayvancılık projeleriyle de uğraşıyoruz. Sınırlı kaynaklarla ancak bu kadar oluyor. Ama daha da hızlanmamız gerektiği görüşüne de katılıyorum.

Toksinler ve zehirlere gelince, bu kirliliğe neden olan yine biz insanlarız. Doğayla uyumsuz teknolojiler nedeniyle, bu zararlı bileşiklerin ve zararlı organizmaların miktarı her gün artmaktadir. EM Teknolojisi bunlarla başedebilmek için büyük uğraş vermektedir. EM mikroorganizmaları toksinlerle savaşı milyonlarca yıl önce atmosfer daha oluşmamışken bir kez kazandılar. Yine kazanacaklar!

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 14:27   #251
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kayhan Bey,
soğuk kompost-fermantasyon için çalışmalardan örnek uygulama-resim ekleyebilir misiniz? Burda EM nerede devreye girer.Küçük çaplı bahçelerde EM destekli nasıl yapılır?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 17:05   #252
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM kompost

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Kayhan Bey,
soğuk kompost-fermantasyon için çalışmalardan örnek uygulama-resim ekleyebilir misiniz? Burda EM nerede devreye girer.Küçük çaplı bahçelerde EM destekli nasıl yapılır?
Sn Denizakvaryumu,

Evimin bahçesinin etrafı hep aşağıda birinci fotoğrafta görüldüğü gibi, çalılarla kaplı. Bu çalılar İngiltere'nin bol yağışlı havasında çok çabuk büyüyor. Geçen sene bu çalıları kırptıktan sonra, üzerlerine EM aktif spreyleyerek büyükçe siyah kalın plastik bir poşete doldurdum. Hem yaş hem de kuru yaprakları karıştırarak koydum. İçindeki havayı bastırarak çıkartıp, poşetin ağzını sıkıca bağladım. Yaklaşık 3-4 hafta sonra plastik torbanın ağzını açtığımda harika bir fermantasyon kokusu ortalığı kaplamıştı (tatlımsı ekşimsi harika bir koku!)

Torbanın içindekileri, bahçeme sebzeleri ekmeden yaklaşık bir ay önce önce boşaltıp üst toprağa karıştırdım. Çeşitli büyüklükte çekilmiş resimleri aşağıda yayınlıyorum. Sevgiler.

Eklenen Resimler
     
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 17:12   #253
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Beyaz küfler

Beyaz küflerin daha büyük bir resmini aşağıda yayınlıyorum. Bunlar faydalı küflerdir.

Yararlı küfler, organik maddeyi hızla bozunmaya uğratarak; alkol, esterler ve antimikrobiyel maddeler üretirler. Bunlar ise, kötü kokuları bastırır ve zararlı böceklerle kurtçukları önlerler.

Eklenen Resimler
 
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 18:18   #254
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Meyvelitepe'nin organik bahçesi

Meyvelitepe'nin organik bahçesini anlattığı web sitesini herkesin mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ederim.

http://meyvelitepe.typepad.com/meyve...ik-bah%C3%A7e/

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 18:48   #255
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Siparişler, Kargo tarihleri ve ödemeler

Şimdiye kadar siparişleriniz epey arttı. Tüm ağaçlar.net üyelerine gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ediyorum. Siparişleriniz için lütfen aşağıya tıklayınız:

EM (Etkin Mikroorganizmalar)

Saygılarımla


Düzenleyen Dogasever : 23-08-2009 saat 12:13 Neden: hata
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 20:28   #256
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Denizakvaryumu,

Evimin bahçesinin etrafı hep aşağıda birinci fotoğrafta görüldüğü gibi, çalılarla kaplı. Bu çalılar İngiltere'nin bol yağışlı havasında çok çabuk büyüyor. Geçen sene bu çalıları kırptıktan sonra, üzerlerine EM aktif spreyleyerek büyükçe siyah kalın plastik bir poşete doldurdum. Hem yaş hem de kuru yaprakları karıştırarak koydum. İçindeki havayı bastırarak çıkartıp, poşetin ağzını sıkıca bağladım. Yaklaşık 3-4 hafta sonra plastik torbanın ağzını açtığımda harika bir fermantasyon kokusu ortalığı kaplamıştı (tatlımsı ekşimsi harika bir koku!)

Torbanın içindekileri, bahçeme sebzeleri ekmeden yaklaşık bir ay önce önce boşaltıp üst toprağa karıştırdım. Çeşitli büyüklükte çekilmiş resimleri aşağıda yayınlıyorum. Sevgiler.
Teşekkürler,
bu bilgi çok işime yarayacak.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 20:32   #257
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Şimdiye kadar siparişleriniz epey arttı. Tüm ağaçlar.net üyelerine gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ediyorum. Siparişlerinizi info@emtukey.com adresine atmayı unutmayınız.

Şimdiye kadar aldıiımız siparişler birkaç gün içinde kargoya verilecektir. Ancak bundan sonrası için ürün temininde herhangi bir sorun yaşanmaması için aşağıdaki planı yapmak zorunda kaldık:

Lütfen siparişlerinizin ödemelerini aşağıdaki banka hesabına gönderiniz:

Ziraat bankası Tunali Hilmi Şubesi ANKARA
HESAP ADI: NATUREM LTD.STI.
HESAP NO: 6360895-5001

Siparişleriniz her ayın 15'inde ve 30'unda hazır olup kargoya verilecektir.

Herkese Saygılarımla
Bankalar en ufak havalede bile fahiş havale ücreti alıyor.

Netten EFT yapmazsanız bankalar yoluyla havale göndermek akıllıca değil.

Artık her tarafta PTT şubeleri var ve çok rahatlıkla posta çeki yoluyla para transfer edilebiliyor.
Hatta ziraat bankasının olmadığı yerlerde bile PTT var.

NATUREM in Posta çeki hesabı açtırması mümkün değil mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 20:41   #258
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Denizakvaryumu,
Posta ceki hesabini arkadaslara soracagim. Oneriniz icin tesekkurler! Bank hesabini netten EFT icin vermistim. Havale icin yksek ucret aliniyorsa, tabii ki PTT yoluyla gonderilebilir. Arkadaslara danisip bilgi verecegim.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 21:08   #259
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bukaşide siz dolgu olarak hangi ürünü kullanıyorsunuz yani EM i karıştırdığınız kompost malzemesi nedir?

Cumartesiye 10 kg kadar lazım eğer hazır olmazsa gelecek cumartesi de olur fark etmez.

Alacağım yer İstanbul yolu veya Ayaş yolu üzeri olursa benim için çok iyi olur.
Sn Denizakvaryumu
10 kg Bukaşiniz sonraki Cumartesiye (15 Ağustos) hazır olabilir. Tabii eğer istiyorsanız. Istıyorsanız lütfen info@emturkey.com adresine mesaj atınız ki siparişiniz Türkiye'deki arkadaşların da eline geçsin. Selamlar

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 21:15   #260
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Evet istiyorum,mesaj atacağım.
Teşekkürler.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 00:56   #261
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Sn. Doğasever,

tüm yazılarınızı okuyup toparlamaya çalışıyorum ama,
yine de soracağım.

1) 2 dönüm(2000m2) kum bir tarla. (Yani 1m. altını kazsanız, biraz kireç karıştırsanız duvara sıva yapabilirsiniz.) İçinde 15 ceviz, 15 zeytin ve 5 ve ya 6 badem ağacı var.

Cevizler ve zeytinlere bu yıl eko/sorp uygulandı.

5 motor kasası yanmış havan gübresi uygulanacak.

Boş kalan yerlere mart ayında İspanyol bodur zeytini (arbequena İ_ 18) dikilecek.

Bu ağaçlar varken ve eko/sorp uygulanmışken;

aktifleştirilmiş EMA1 nasıl uygulayabilirim?
Toprağa nasıl verebilirim?
Salma su ile mi, yoksa damlama ile mi uygundur?
Tarla ve ya arazi önce sürülecek sonra bir şeyle püskürtülecek, sonra yine sürülecek mi?

Ola ki, toprak analizi yapılmadan da kullanılabilcek mi?

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 11:24   #262
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn. Doğasever,

tüm yazılarınızı okuyup toparlamaya çalışıyorum ama,
yine de soracağım.

1) 2 dönüm(2000m2) kum bir tarla. (Yani 1m. altını kazsanız, biraz kireç karıştırsanız duvara sıva yapabilirsiniz.) İçinde 15 ceviz, 15 zeytin ve 5 ve ya 6 badem ağacı var.

Cevizler ve zeytinlere bu yıl eko/sorp uygulandı.

5 motor kasası yanmış havan gübresi uygulanacak.

Boş kalan yerlere mart ayında İspanyol bodur zeytini (arbequena İ_ 18) dikilecek.

Bu ağaçlar varken ve eko/sorp uygulanmışken;

aktifleştirilmiş EMA1 nasıl uygulayabilirim?
Toprağa nasıl verebilirim?
Salma su ile mi, yoksa damlama ile mi uygundur?
Tarla ve ya arazi önce sürülecek sonra bir şeyle püskürtülecek, sonra yine sürülecek mi?

Ola ki, toprak analizi yapılmadan da kullanılabilcek mi?

Saygılar
Sorunuz için teşekkür ederim. Toprak analizi yaptırabilirseniz çok daha iyi olur. Ancak toprak analizi olmadan da yapılabilecek bazı şeyler var: Toprağa karıştıracağınız hayvan gübresini önce 800 kg Bukaşi ile karıştırın ve nem durumuna göre EMA ekleyin. (Nem durumu için pratik kılavuz: elinizle sıktığınızda serbest su akmamalı ve bıraktığınızda avuç içinizin hafifçe şeklini koruyabilmeli ama parmağınızla sadece dokunduğunuzda parçalanmalı! (Eğer böyleyse yığın %30 - 40 nemli demektir ve bizim de istediğimiz budur. Bu yığının üzerini siyah veya koyu renkli naylon ile örtün ve kenarlardan tuğla ile kapatın. (Yığını gölge bir yerde yapın!) Ancak tam kapatmayın, naylonun kenarlarını iki tuğla veya künk arasına sıkıştırarak biraz hava geçmesini sağlayın. Yığını 2 hafta sonra karıştırın ve yine aynı şekilde kapatın. Üzerinden 2 hafta daha geçtikten sonra üzerinde beyaz küfler oluşmaya başlayınca (dahaönce bu sayfada yukardaki resimlerde görüldüğü gibi) tarlaya uygulayın ve ağaçları dikin. Analiziniz varsa lütfen bana yollayın ama yoksa, bu yöntemi uygulayın. Mısırda çöl ve yarı çölleşmiş arazilerden tarım arazisi bu yöntemle elde ediliyor. Bunu yaptıktan sonra Ağaçları diker dikmez EMA uygulamaya başlayın. Bir büyüme döneminde en az 4 ya da 5 defa EMA uygulamanızda fayda var. Damlama sulamayla vermeniz daha iyidir. Ama salma su ile de verebilirsiniz. Önce normal biraz ıslatın sonra bir kovanın içinde 1/200 seyrelteceğiniz EMA'yı ağacın köküne dökün (Birden fazla kava su kullanmanız gerekebilir). 1/500 seyreltilmiş çözeltiyi sonra tüm ağaçların üzerine spreyleyin. (Vermeniz gereken EMA, ağacın büyüklüğüne göre ağaç başına yaklaşık 1/2 litredir. Bunun yarısını sulama suyuyla yarısını da spreyleyerek verebilirsiniz. Fazla vermenin hiçbir zararı yoktur! Saygı ve sevgilerimle...


Düzenleyen Dogasever : 05-08-2009 saat 11:28 Neden: eksik
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 15:37   #263
Ağaçsever
 
çakıcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 40
Sayı doğasever,
Benin 4 dönüm üzerinde 150zeytin-80tane japon eriği var.Fidanlar 1 yaşında toprak cinsi beyaz toprak dediğimiz kireçli toprak.Burada aynı zamanda hobi amaçlı sebze yetiştiryorum.Meyvelitepeyi incelerken ema ile karşılaştım ilgimi çekti bende kullanmak isterim.Yeterli miktar ve fiyatı hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.Selamlar.

çakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 16:10   #264
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çakıcı Mesajı Göster
Sayı doğasever,
Benin 4 dönüm üzerinde 150zeytin-80tane japon eriği var.Fidanlar 1 yaşında toprak cinsi beyaz toprak dediğimiz kireçli toprak.Burada aynı zamanda hobi amaçlı sebze yetiştiryorum.Meyvelitepeyi incelerken ema ile karşılaştım ilgimi çekti bende kullanmak isterim.Yeterli miktar ve fiyatı hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.Selamlar.
Her bir fidana bu yıl için yarım litre EMA vermeniz yeterli olacaktır. Bu yarım litreyi 4 veya 5 sulama ile üstten spreylemeye bölüştürerek kullanabilirsiniz. Her sulamada klorsuz sulama suyu ile 1/500 oranında seyreltilecek. Ayrıca, yine 1/500 oranında seyrelterek fidanların gövde ve yapraklarına da spreylenecek. Fidan/ağaç başına yarım litreden sonuçta size bu yıl 120 litre civarında EMA lazım. Isteklerinizi info@emturkey.com adresine atınız lütfen.


Düzenleyen Dogasever : 05-08-2009 saat 16:11 Neden: hata
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 17:44   #265
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Mutfak atıklarından EM Kompost ve sıvı mikrobiyal gübre üretimi

Mutfak atıklarından EM Kompost ve sıvı mikrobiyal gübre yapmak isteyenler aşağıdaki YouTube videolarını mutlaka izleyin:

http://www.youtube.com/watch?v=NCP6Z...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=IBhPm...601D03&index=3

http://www.youtube.com/watch?v=OYhvH...601D03&index=4


Düzenleyen Dogasever : 05-08-2009 saat 17:54 Neden: ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2009, 00:58   #266
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM, kök bölgesi (rhizosphere) ve toprak

Toprakta Etkin Mikroorganizmalar arttıkça, yerli etkin mikroorganizmaların popülasyonu da giderek artar. Böylece, mikroflora zenginleşir ve topraktaki mikrobiyal ekosistemler iyi dengelenir. Belirli tür mikroorganizmaların (özellikle zararlı olanların) artışı önlenir. Böylelikle topraktan kaynaklanan hastalıklar bastırılmış olur.
Bitki kökleri; karbonhidratlar, amino ve organik asitler ve aktif enzimler salgılar. Etkin mikroorganizmalar büyümek için bu salgıları kullanırlar. Bu süreç sırasında, EM, amino ve nükleik asitler, bitkiler için çeşitli vitaminler ve hormonlar da salgılarlar. Dahası, bu tür EM'si artmış topraklarda, etkin mikroorganizmalar kök bölgesinde (rhizosphere), bitki ile birlikte bulunurlar (symbiosis). Sonuç olarak, etkin mikroorganizmaların baskın olduğu bu tür topraklarda bitkiler olağanüstü iyi büyürler. Çünkü, EM ve kök bölgesi birbirlerinden yararlanmaktadır.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2009, 11:23   #267
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM Tarımsal Uygulamalar

Burada EM'nin tarımda uygulamalarıyla ilgili biraz daha fazla bilgi vermem gerektiğini düşündüğüm için aşağıda pratik tarım uygulamaları bilgilerini yayınlıyorum:

EMA: ORGANİK SIVI MİKROBİYAL GÜBRE

EMA, hem toprağı iyileştiren hem bitkiyi besleyen ve hastalıklara karşı direncini artıran, Etkin Mikroorganizmalardan (EM) (Laktik asit bakterileri, mayalar, fototropik bakteriler) oluşan organik sıvı mikrobiyal gübredir. Kök ve yapraktan uygulanabilir.

Uygulama: Tüm bitkilere büyüme döneminde haftada bir defa olmak üzere 4 veya 5 defa uygulanması yeterlidir. Tüm sebze ve ağaçlarda sulama suyuna 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilerek karıştırılır. Yaprak Uygulaması: büyüme döneminde 15 günde bir 2 veya 3 defa 1/500 oranında suyla seyreltilerek spreylenir. Bitkiyi hem besler hem de hastalıklara karşı direncini artırır. Böylece, mimyasal gübre ve pestisit gereksinimini son derece azaltır! (kimyasal gübre birinci yıl yarı yarıya azaltılır; üçüncü yıldan sonra kimyasal gübreye gerek kalmaz!)

EMA, kimyasal gübre ile birlikte de kullanılabilir. Pestisit uygulanmış ise, EMA 7 - 10 gün sonra uygulanmalıdır.

EMA’nın yararları:

(a) Bitkilerde filizlenmeyi, çiçeklenmeyi, meyve vermeyi ve olgunlaşmayı teşvik eder.
(b) Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir ve topraktaki patojenleri ve zararlıları (haşaratı) bastırır.
(c) Tarımsal ürünlerin fotosentez yapma kapasitesini yükseltir.
(d) Daha iyi filizlenmeyi ve bitki büyümesini garanti eder.
(e) Organik maddenin gübre olarak verimliliğini artırır.
(f) Tarımsal ürünlerin verimliliği ve kalitesini artırır.
(g) Ürünlerin raf ömrünü uzatır.
(h) Kimyasal gübre ihtiyacını en aza indirir. Üç yıl sonra tamamen ortadan kaldırır.
(i) Topraktaki pestisitleri ve diğer kimyasal maddeleri parçalar.
(j) Ekolojik ve organik tarım sertifikalıdır
(k) Bitkinin sıcağa ve soğuğa karşı mukavemetini artırır
(l) Bitkinin kimyasal etmenler dahil gelişimini engelleyen her türlü etmenleri ortadan kaldırır
(m) Hem kök hem de yaprak gübresi olarak kullanılır
(n) Toprağa eski doğal halini kazandırdığı için son derece yararlı bir organik gübredir
(o) Toprağın su kaybını en aza indirir.


EMA’NIN TARIMDA UYGULAMA ŞEKLİ

I - Tohum Uygulaması:

Aşılama süresi: - küçük boy tohum: 20-30 dakika (örn.:kolza, yonca)

-orta boy tohum: 30-60 dak. (örn.:Buğday)

-Büyük boy tohum: 2-3 saat (Örn.:Kabak, bakla, mısır,
patates)

Sonuç:
- tohumun çimlenmesi hızlanır.
- bitkinin hastalıklara karşı direnci artar.
- bitkinin büyümesine yardımcı olur.



II - Fide Uygulaması:

Ekim yapmadan 3-7 gün önce, toprağa, klorsuz suyla 1:500 oranında seyreltilmiş EMA çözeltisi uygulayınız. Can suyunu verdikten sonra, yine klorsuz suyla 1:500 oranında seyreltilmiş EMA çözeltisi uygulayınız. Bu EMA uygulamasını fidelerinizin tüm sulamalarında tekrarlayabilirsiniz. Fazla kullanmanın hiçbir zararı yoktur!

III - Tüm sebzelerde Uygulama (Kabak, karpuz, kavun, biber, patlıcan, domates, patates dahil):

Toprakta yeterince organik madde yoksa ya da beyaz ve kireçli topraksa, mutlaka Bukaşi (fermante olmuş organik madde) ilave ediniz. (200 kg – 1 ton / Dekar, ortalama 400 kg / dekar). Toprak mutlaka biraz killi olmalıdır. Toprağınızda hiç kil yoksa, 50 kg/dekar kil atınız.
Bitkinin büyüme döneminde haftada veya 10 günde bir 4 veya 5 defa EMA sulama suyu ile birlikte uygulayınız (1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş). 15 gün arayla 2 veya 3 defa doğrudan bitkinin üzerine spreyleyerek uygulayınız (1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş). Fazla EMA uygulamanın hiçbir zararı yoktur.
Bitkide hastalık veya zararlı varsa, %50 + %50 oranında karıştırılmış ve klorsuz suyla 1/500 oranında seyreltilmiş EM5 + EM FPE çözeltisini bitkiye, hastalık ya da zararlı yok olana kadar 2-3 günde bir spreyleyiniz (Her gün de spreyleyebilirsiniz ve hiçbir zararı yoktur.)
Uygulamaları ya sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde yapınız

IV - Meyve ağaçlarında uygulama:

- Yeni dikilecek ağaçlarda:

Hayvansal gübre, bitkisel atıklar ve bukaşi ile EM Kompost hazırlayınız (EM Kompost’un hazırlanması için aşağıya bakınız). Dikim çukurunu açınız. Yeterince EM Kompost koyunuz (normalde ne kadar organik madde koyuyorsanız o kadar).
Ağaç fidesini diktikten sonra düşmüş yapraklarla ya da buğday veya pirinç saplarıyla malçlama yapınız ve seyreltilmiş EMA ile (1lt EMa /500lt su) sulayınız

- Mevcut ağaçlarda:

Mart sonu Nisan başında ağacın gövdesinin etrafında 30 cm boşluk bıraktıktan sonra üst toprağa çepeçevre Bukaşi uygulayınız (ağacın büyüklüğüne göre 1/2 kg – 2 kg)
Kök Uygulaması: Sulama suyuna, 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş EMA ilave ediniz. Bir büyüme sezonunda bunu 15 gün arayla 4 ya da 5 kez tekrarlayınız.
Yaprak Uygulaması: Bir büyüme sezonunda 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş EMA içeren karışımı baştan aşağı ağaca spreyleyiniz. Bir büyüme sezonunda bunu en az 2 ya da 3 kez tekrarlayınız. Fazla EMA uygulamanın hiçbir zararı yoktur.
Ağaçta hastalık veya zararlı varsa, %50 + %50 oranında karıştırılmış ve klorsuz suyla 1/500 oranında seyreltilmiş EM5 + EM FPE çözeltisini ağaca hastalık ya da zararlı yok olana kadar 2-3 günde bir spreyleyiniz (Her gün de spreyleyebilirsiniz ve hiçbir zararı yoktur.)
Uygulamaları ya sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde yapınız

V - Hasat sırasında yapılacaklar:

Yalnızca bitkinin gerekli kısımlarını hasat ediniz ve arta kalanların tamamını toprakta bırakınız. Hasar görmüş ve hasta bitkiler de toprakta bırakılmalıdır. 200 kg/dekar Bukaşi ile birlikte klorsuz suyla seyreltilmiş EMA (1lt EMA / 500 litre su) ilave ediniz (üzerlerine spreyleyiniz). Sap saman ya da başka malzemelerle malçlama yapınız.

EM Kompost hazırlama:

[3 ton hayvan gübresi (taze ya da yanmış olabilir) + Bitkisel atıklar] + [500 kg Bukaşi] + [50 kg kil] iyice karıştırılır ve beton bir zemin üzerine gölge bir yerde yığın haline getirilir. Üzeri koyu renkli bir naylon ile örütülür. Örtünün kenarları iki tuğa arasına sıkıştırılarak yığının üzerinden biraz da olsa hava geçmesi sağlanır. 15 gün sonra yığın bir kez altüst edilir. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 3-4 hafta sonra yığının üzerinde beyaz küfler oluşacaktır. Bu beyaz küfler oluştuğunda EM Kompost kullanıma hazır demektir.

Bukaşi’nin Yararları:

• Topraktaki besinleri bitkilerin alabileceği şekilde açığa çıkarır. Besinler, bitki bünyesine aldıkça yavaş yavaş açığa çıkar. Böylece, besinlerin yağmur sularına karışarak ziyan olması ve yeraltı sularını kirletmesi önlenmiş olur.
• Topraktaki mikrobiyel aktiviteyi arttırır. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir.
• Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirir.
• İçerdiği fototropik bakteriler sayesinde bitkilerin fotosentez kapasitelerini (güneş ışınlarından yararlanma oranını) arttırır.
• Topraktaki patojenleri ve hastalıklara neden olan zararlıları bastırır. İçindeki yararlı mikroorganizmalar, topraktaki ne yararlı ne de zararlı mikroorganizmaları yararlı mikroorganizma şeklinde işlev görmeye teşvik eder.
• Bitkinin sağıklı bir şekilde gelişmesini sağlar.
• İçindeki antioksidan maddeler sayesinde bitkilerin daha sağlıklı ve ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlar.
• Topraktaki kimyasal madde ve pestisit kalıntılarını parçalar ve zararsız hale getirir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2009, 11:40   #268
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Şimdiye kadar siparişleriniz epey arttı. Şimdiye kadar aldıiımız siparişler birkaç gün içinde kargoya verilecektir.
Sn. Dogasever,
Sipariş verdiğimiz EMA'ları sabırsızlıkla bekliyoruz. Dağıtımdan bir haber var mı?
Teşekkürler,

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2009, 12:27   #269
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Polatuz,
Tüm siparişler dün itibarıyla hazırdı ve bugün de Aras kargoya veriliyor. Alınca bana buradan bildirirseniz çok sevinirim. Selamlar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2009, 13:06   #270
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Benim 10 kg bukaşi de hazır mı?

Nereden alacağım?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024