agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni463Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-02-2010, 22:13   #601
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Epsody

Burada anlatılanlar yüzlerce ve belki de binlerce kişi tarafından örnek alınmaktadır. O yüzden bizlerde söylediklerimize dikkat etmek ve özel ve genel uygulamaları birbirinden ayrı tutmak zorundayız diye düşünüyorum. Burada özel bir uygulama için söylediğiniz EM'yi sulama suyuna vermemeniz, insanların kafasını karıştırabilir. Bizler net ve açık ifadelelerle tavsiyelerde bulunmalıyız. Sizin ifadeleriniz maalesef çok net değil ve EM konusunda da bazı şeyleri eksik bildiğinizi düşünüyorum. Örneğin aşağıdaki ifade size ait:

Ben şahsen olgunlaşmamış kompostu fidelere uygun görmemekteyim, şu anda ahır gübesini toprağa sererek karıştırsa bile bu gübrelerin toprağa yarayışlığı zaman almaktadır, bu gübreler genelde sonbaharda toprağa verildiklerinde ancak bitkileri yarayışlı hale geçmektedir.

Bu söylediğiniz ifade klasik kompost için geçerli olabilir ama EM ile üretilmiş bir kompost, toprağa girdiği andan sonra en fazla 3 hafta içinde bitkilere yarayışlı hale gelmektedir. EM'nin farkı da buradadır. Hatta, EM ile muamele edilmiş bir kompostu hemen toprağa koyup yan tarafına bitki ekilebilmektedir (Yesiladım'ın Bukaşi kovası uygulamaları, http://www.yesiladim.com/pdf/bukashikullanim3.pdf http://www.yesiladim.com/pdf/bukashikullanim4.pdf http://www.yesiladim.com/pdf/bukashikullanim2.pdf) .

Ya da toprağa koyup üzerini örttükten 2-3 hafta sonra doğrudan üzerine de dikim yapılabilmektedir. EM başlığı altında, EM'ye ait olmayan kompost uygulamalarını lütfen vermeyin. sizin bu tür uygulamalarınız için başka başlıklarınız var. Lütfen bu konuları oralarda ele alınız. Aksi takdirde EM'yi öğrenmek isteyen okuyucuların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramamaktadır. EM ile ilgili yorumlarınız olduğunda ise, burada devam edebilirsiniz.

Bildiğim kadarıyla Sn Celal Ahmet de su anda (Yani bugün) sulama suyuna tarlada ya da yastıklarda sulama suyuna EM koyacagım demiyor ki, ilerde bu baharda yapmaya baslayacağı uygulamaları soruyor. Sn Celal Ahmet yanılıyorsam lütfen belirtiniz. Eğer şu anda sulamak için söylüyorsanız yanlış anladığım için özür dilerim.


Düzenleyen Dogasever : 11-02-2010 saat 22:19 Neden: eksik
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 07:53   #602
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster

Şimdi size sorarım toprakta organik maddenin olmayışıla sizin önerileriniz le bu arkadaş sulama suyu ile EM'i uygulasa bitkilerine yeterli fayda sağlamayı bırakın, EM'in toprak hayat bulması bile bana sakıncalı geldiğinden, arkadaşımıza bu yönde öneride bilinçli olarak tavsiye etmişimdir.

Sizde bu konuda gözden kaçan ayrıntı var zannediyorum, toprağın yapısı önceden organik gübre ile zenginleştirilmiş ise bende sizinle aynı fikirde olurdum, o zaman sulama suyu ile verilmesi yerinde bir uygulama olmaktadır.

.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Eğer şu anda sulamak için söylüyorsanız yanlış anladığım için özür dilerim.


Toprakda organik madde bulunmadan EM eklenmesi-uygulanması durumunda nasıl bir sakınca doğmakta?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 08:07   #603
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Toprakda organik madde bulunmadan EM eklenmesi-uygulanması durumunda nasıl bir sakınca doğmakta?
Bir sakınca doğmaz, faydalı olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 08:50   #604
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Mikrobiyal gübreler hakkında bilgilendirme.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Toprakda organik madde bulunmadan EM eklenmesi-uygulanması durumunda nasıl bir sakınca doğmakta?
Sayın denizakvaryumu, sizinde bildiğiniz gibi bu mikrobiyal varlıklar birer canlı, ve bütün canlılar gibi beslenmeye ihtiyaç duyarlar, bu mikrobiyal canlıları uyguladığımız toprakların yapısını düzenleyerek mucizeler yaratarak sağlıklı bitkiler yetiştirmek istersek önce bu canlıları bu topraklarda barındırmak ve beslemek zorundayız, sen hiç düşündünmü bu canlılar neyle beslenerek yaşamlarını sürdürürler.

EM (Etkin Mikroorganizmalar)

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 09:53   #605
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Epsody
Daha önce de sizin sadece toprak içindeki biyolojik olaylar açısından olaya baktığınızı belirtmiştim. Ancak EM bu klasik toprak anlayışının dışında bir üründür. Herşeyden önce sözcüklerimizi iyi seçmek zorundayız. EM uygulamanın hiçbir sakıncası yoktur.

Burada "sakınca" sözcüğünü seçmiş olmanızın yanlış olduğunun sanırım siz de farkındasınız. Mikroorganizmaların yaşaması için besine yani organik maddeye ihtiyaç duydukları doğrudur.

Ancak, EM mikroorganizmalarının içinde en önemli bileşen fototropik bakterilerdir. Bu bakteriler besinlerini büyük ölçüde ya güneşten ya da toprağın ısısından veya çeşitli gazlardan alırlar. Ve ilginçtir ki bu mikroorganizmalar çok uzun sürelerle toprağınızda veya nerede olursa olsun, hiç organik madde olmadan da yaşayabilirler. Fototropik bakteri grubu, uzun süre besinsiz veya aşırı koşullarda kaldıklarında dormant hale geçmekte. Koşullar tekrar üremeleri için uygun hale geldiğinde aktifleşmektedir. Kısacası fototropik mikroorganizmalar kolay kolay yok olmamaktadır. İyi ki de öyle yoksa topraklarımızın hiç canı kalmazdı.

Mikroorganizmalarla toprağa birlikte bakmanızı rica ediyorum. Sadece toprağın penceresinden tüm olayları açıklamaya kalkarsanız, eksik olur düşüncesindeyim.

Ayrıca yukarda göndermede bulunduğunuz mesajımda organik madde sadece bir yerde geçiyor ve onun da amacı farklı: erozyonun önlenmesi

Verdiğiniz referansta "organik madde" teriminin geçtiği yer:
Üstüne üstlük her yıl Kıbrıs adası kadar verimli toprağı erozyon yoluyla kaybetmekteyiz. Sadece organik madde ilavesi ve malçlama ile bunu önlemek mümkündür.

Önemli Not: Lütfen yanlış anlaşılmasın. Organik madde, toprak ve bitkiler açısından son derece önemlidir. Ancak burada tartıştığımız nokta, EM'nin organik madde toprakta olmadığı zaman hiçbir sakınca yaratmayacağı, aksine tek başına da bitkiler için faydalı olacağı hakkındadır. Bu tartışmadan organik madde kullanılmamalı gibi bir sonuç kesinlikle çıkarılmamalıdır! Saygılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 10:29   #606
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Yanlış anlaşılmaları düzeltmek.

Ben her zaman açık ve samimiyetten yana tavrım olmuştur, aşırı hasasiyet göstererek sakınca sözünü göstermem bir iyi niyet ifadesinden başka bir şey değilken sakınca sözünü başka manalarda kullanmana bir anlam veremiyorum.

Toprağın organik maddece zengin olarak bu mikrobiyal canlıları toprağa uygulasak ta aktif olarak üreyerek topraktaki hayatı canlandırmalarını düşünmek, daha iyi düşmezmiydi organik maddece zayıf topraklarda uyuyarak dormant kalarak yaşamlarını pasif olarak sürdürmeleri daha mı uygun düşer sizce.

Biz onlardan bir şey beklediğimiz sürece topraklarımızın organik yapısındaki rezevleri uygun durumda bulundurmak zorunluluğundan dolayı şüphede kaldığım durumlarda sakınca sözünü kullandım, ben sakınmak sözüyle bu anlamı ifade etmiştim, Saygılarımla.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 12:23   #607
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Epsody'ye bu konudaki son mesaj.

Sn Epsody

Bu tartışmayı gereksiz buluyorum ve daha fazla devam ettirmiyorum. Çünkü sözcükleri yanlış anlamlarda kullanıyorsunuz. (Sakınca: Yapılmaması, çekinilmesi gereken zarar verebilecek bir durum demektir.)
Yukardaki mesajda da "nifak" sözcüğünü yanlış anlamda kullanmışsınız. Aramızda "nifak" yok. Sadece sizin bu sözcük anlayışlarınızdaki hatalar yüzünden beni yanlış anlamanız söz konusu. (Yanlış anlama ve nifak farklı şeylerdir!) Sizin toprakla ilgili çalışmalarınızı ve burada yazı yazmanızı her zaman destekliyorum. Ancak, sözcükleri biraz daha dikkatli seçmeniz ve EM ile ilgili yorum yaparken doğru bilgi vermeliyiz diye düşünüyorum. Özel ve genel durumları ayırmalıyız. Tek başına sulama suyuna EM verilmesinin hiçbir sakıncası yoktur ve ayrıca da faydalıdır. Her bitkinin tüm yüzeyi mikroorganizmalarla kaplıdır. Toprakta organik madde olsa da olmasa da bu böyledir. Bizim de hemen hemen tüm derimiz mikroorganizmalarla kaplıdır. Hem de çok yüksek miktarlarda. Toprakta organik madde olmasa da bitki yüzeyindeki veya bitki çevresindeki mikroorganizmaların yararlı türden olması bitkiye yarar sağlayacaktır. Mikroorganizmalar enerjilerini sadece organik maddeden almazlar. Havadan, sudan, ısıdan, kükrtten, gazdan, tozdan hemen hemen herşeyden enerji alabilirler. En azından bitki yüzeyindekiler fotosentez verimini artıracaktır. Yararlı mikroorganizmaların bitkiler üzerindeki bere, yarık ve çatlakları onardığını, böylece bitkileri koruduğunu biliyor musunuz? Neyse lütfen daha fazla bu konuda yanıt vermeyin. Kısaca okuyuculara şunu söyleyelim:


Sulama suyuna EM verilmesi topraktan bağımsız olarak da faydalıdır.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 05:29   #608
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Epsody,

Güzel yazılarınızı zevkle ve ilgiyle okuyan geniş bir topluluğun üyesi olarak, bilgilenmek için soruyorum.

Bünyesinde hiç (yani sıfır ) organik madde içeren topraklar var mı ? Varsa hangi topraklar ve nerede bulunmaktadır ?

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 08:46   #609
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Başlık dışı sorular hakkında açıklamalar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar Mesajı Göster
Sn Epsody,

Güzel yazılarınızı zevkle ve ilgiyle okuyan geniş bir topluluğun üyesi olarak, bilgilenmek için soruyorum.

Bünyesinde hiç (yani sıfır ) organik madde içeren topraklar var mı ? Varsa hangi topraklar ve nerede bulunmaktadır ?

Sevgiyle kalın
Arkadaşım ensar sorularını zevkle cevaplamak isterdim, fakat sizde bilirsiniz ki forumlarda yazışmaların gereği olarak ilgili konu başlıklarına yapılacak açıklamaların başkaları tarafından da takip edileceğinden daha faydalı bir paylaşım inancıyla sizin sorularnıza(Toprakların organik özelliklerin kazandırılması başlığında)cevaplıyacağımı belirterek sizi o başlığa davet ediyorum. sevgiyle kalın.


Toprağa organik özelliklerinin kazandırılması.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 11:50   #610
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-01-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 35
Sayın Doğasever,
Aynen tahmin ettiğiniz gibi önümüzdeki bahar da tarlada ve yastıklarda uygulamayı düşündüğüm sulama suyuna EM Aktif karıştırmaktayı kastetmiştim, bu günlerde değil.

En güzeli gübreyi fermante ettikten sonra 1 ay kadar da olgunlaşmasını bekleyerek uygulamak ve uygulamaları sulama suyu ve ağaçlar üzerine EM Aktif spreyliyerek devam etmek.

Ben bu yıl yağmurların çok yağması ve işlerin sıkışması sonucu gübrenin fermantasyonu işlemini yetiştiremeyebilirim diye kendimce bir alternatif üretmek istedim, bu yüzden sordum.

Ayrıca yaptırdığım toprak analizinde de %3 organik madde saptanmış,bu oran EM de bulunan bakterilerin yaşamını devam ettirmeleri için yeterlidir diye düşünüyorum,yine de hayvan gübresi ile yapılacak EM kompost ile destekleyebilirsek daha mükemmel olacak.

Bu bilgileri bizimle paylaştıkları için şahsınızda tüm forum katılımcılarına teşekkürler.Saygılar

celalahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 13:14   #611
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalahmet Mesajı Göster
Sayın Doğasever,
Aynen tahmin ettiğiniz gibi önümüzdeki bahar da tarlada ve yastıklarda uygulamayı düşündüğüm sulama suyuna EM Aktif karıştırmaktayı kastetmiştim, bu günlerde değil.

En güzeli gübreyi fermante ettikten sonra 1 ay kadar da olgunlaşmasını bekleyerek uygulamak ve uygulamaları sulama suyu ve ağaçlar üzerine EM Aktif spreyliyerek devam etmek.

Ben bu yıl yağmurların çok yağması ve işlerin sıkışması sonucu gübrenin fermantasyonu işlemini yetiştiremeyebilirim diye kendimce bir alternatif üretmek istedim, bu yüzden sordum.

Ayrıca yaptırdığım toprak analizinde de %3 organik madde saptanmış,bu oran EM de bulunan bakterilerin yaşamını devam ettirmeleri için yeterlidir diye düşünüyorum,yine de hayvan gübresi ile yapılacak EM kompost ile destekleyebilirsek daha mükemmel olacak.

Bu bilgileri bizimle paylaştıkları için şahsınızda tüm forum katılımcılarına teşekkürler.Saygılar
Asıl ben teşekkür ederim Sn CelalAhmet. Sayenizde sizinle aynı durumda olan arkadaşlara da yardımcı olabildiysek ne mutlu bizlere. %3 organik madde uygundur ama takviye etmek her zaman yarar sağlayacaktır. Bu arada sizin durumunuza özel mailleri almaktan, okumaktan ve yanıtlamaktan da büyük zevk aldığımı bilmenizi isterim. Tüm işlerinizde kolay gelsin.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 22:11   #612
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Doğasever,

Celalahmet'in söylediklerine benzer problemi bende yaşayacağım gibi. Kargodaki sıkıntalardan dolayı EM1'i ancak Salı günü aldık ve Çarşamba akşamı pekmez ile karıştırarak aktifleştirme sürecini başlattık. Sanırım hayvan gübresi ile karıştırıp kompostlaştırmak Mart'ın ilk haftalarını geçecek gibi.,
Oysa bizim orada Mart'ın ilk haftası bütün bitkiler uyanıyor. Özellikle Antepfıstığında çabuk davranmak zorundayız. Çünkü Nisan'ın ilk haftası çiçeklenme başlıyor ve EM türü uygulamaları en azından çiçeklenmeden önce bir kez uygulamak gerekir. Bu yüzden fıstıklara 1/500 seyreltilmiş EMA'yı kök bölgesine sulama suyu ile birlikte, komposttan önce vermek zorundayız diye düşünüyorum. Bu konuda bir problem olmaz sanırım ama yine de sizin düşünceleriniz bilmek isterim.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 11:01   #613
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Doğasever,

Celalahmet'in söylediklerine benzer problemi bende yaşayacağım gibi. Kargodaki sıkıntalardan dolayı EM1'i ancak Salı günü aldık ve Çarşamba akşamı pekmez ile karıştırarak aktifleştirme sürecini başlattık. Sanırım hayvan gübresi ile karıştırıp kompostlaştırmak Mart'ın ilk haftalarını geçecek gibi.,
Oysa bizim orada Mart'ın ilk haftası bütün bitkiler uyanıyor. Özellikle Antepfıstığında çabuk davranmak zorundayız. Çünkü Nisan'ın ilk haftası çiçeklenme başlıyor ve EM türü uygulamaları en azından çiçeklenmeden önce bir kez uygulamak gerekir. Bu yüzden fıstıklara 1/500 seyreltilmiş EMA'yı kök bölgesine sulama suyu ile birlikte, komposttan önce vermek zorundayız diye düşünüyorum. Bu konuda bir problem olmaz sanırım ama yine de sizin düşünceleriniz bilmek isterim.
Hiçbir problem olmaz. Kolay gelsin.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 21:40   #614
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Sayın doğasever,

aklıma birden bir soru geldi. Beyin fırtınası yapıyorum, kimseyi yanlış yönlendirmek istemem. EM bukaşi toplarını hazırlarken katkı maddesi olarak Zeolit (Klinoptilolite) kullanmamızın ek bir faydası olabilir mi?

Bir diğer soru da, EM Bukaşi ile elde ettiğimiz kompost toprağa uygularken Klinoptilolite maddesini de kullandığımıza, Klinoptilolite etkin mikroorganizmaları bünyesine çekerek elimine eder mi? Ya da, bünyesine eçekerek daha uzun süre yaşamalarını veya çoğalmalarını sağlayabilir mi?

Umarım mantıklı sorular sormuşumdur.

Sağlıcakla kalın.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 11:18   #615
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Geçen hafta aldığım bir mesajı sizlerle paylaşmak istedim. İnsan böyle mesajlar alınca, gerçekten mutlu oluyor: (Hiç değiştirmeden aşağıda yayınlıyorum Ayrıca Meyvelitepe'ye de teşekkürler!

ÖNCELIKLE SAYGILARIMI SUNARIM

BEN YALOVADAN DURSUN KUTAN

INSAAT TEKNIKERIYIM

INTERNETEKI MEYVELITEPE BLOGUNDAN ÖGRENDIGIM EM YI EKIP ARKADASLARINIZDAN
BURSA BÖLGEDEN ALI SAYRAÇ VE MURAT YUVA KURAN BEYEFENDILERLE TEMASA GECEREK
TEMIN ETTIM

KENDILERI HEMEN BENIMLE ILGILENDILER

HATTA VERDIKLERI ÜÇ ÇESIT EM NINDE PARASINI ISRARLARIMA RAGMEN ALMADILAR

GERCEKTEN ÇOK TESEKKUR EDIYORUM

HEMEN FOTOGRAFLAYARAK DIS MEKAN SÜS BITKILERI YETISTIRDIGIM BAHÇEDE
KULLANDIM

MUTHIS BIR DEGIISM OLDU

UYGULADIGIMDA MEVSIM SONU OLDUGUNDAN BUYUYEMEDI ANCAK RENKLER O KADAR
GUZELLESTIKI

BUNUN YANINDADA ÇICEK GÖZLERINDE KABARMA VE COK CIDDI DEGISIM OLDU

BEN TAMAMIYLA EM YE INANDIM BE JAPON MUCIZESI DEYIP HERKESE ANLATIYORUM

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 10:43   #616
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Sayın Doğasever, Sağolsun irtibat telefonları ile ulaştığım arkadaşlar bir hafta geçmeden EM 1 ürünümün elimde olmasını sağladılar.

Bu linkteki mesajların hepsini okudum ve hepsini de anladığımı sanıyordum.Ama bir konudan emin olmak istiyorum.Telefonda bana EMA gönderileceği söylenmişti.Ama Gelen üründe EM 1 yazıyor.Yanlış hatırlamıyorsam(Eski mesajlardan hatırladığım kadarı ile) bu EM aktifle aynı ürün.Yani aktifleştirilmeden kullanabileceğim bir ürün.

Yanılıyor muyum?

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 13:05   #617
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi livadi Mesajı Göster
Sayın Doğasever, Sağolsun irtibat telefonları ile ulaştığım arkadaşlar bir hafta geçmeden EM 1 ürünümün elimde olmasını sağladılar.

Bu linkteki mesajların hepsini okudum ve hepsini de anladığımı sanıyordum.Ama bir konudan emin olmak istiyorum.Telefonda bana EMA gönderileceği söylenmişti.Ama Gelen üründe EM 1 yazıyor.Yanlış hatırlamıyorsam(Eski mesajlardan hatırladığım kadarı ile) bu EM aktifle aynı ürün.Yani aktifleştirilmeden kullanabileceğim bir ürün.

Yanılıyor muyum?
Sn Livadi,

EMA istedinizse, elinizdeki ürün aktiftir ve yeniden aktifleştirmenize gerek yoktur. Ama EM1 istediniz ise, durum farklıdır ve aktifleştirmeniz gerekir. Saygılar. Bizden EM alan arkadaşlar bu konuya dikkat etsinler lütfen! Teşekkürler.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 00:15   #618
Yeni Üye
 
skays's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-01-2010
Şehir: Almanya
Mesajlar: 6
Bugün EM'i sipariş verdim.
Uygulayacanacak günü ve sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyorum.

EM Türkiye Ankaradaki arkadaşların yakın ilgisinede buradan teşekkür ediyorum.

Sn. Dogasever,
EM1'i aktifleştirmek icin melas kullanılıyor.
Pekmez ile aktifleştirilen EM1'in melas ile karşılaştırdığımızda bir farklılığı varmı.

Saygilarimla

skays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 10:25   #619
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi skays Mesajı Göster
Bugün EM'i sipariş verdim.
Uygulayacanacak günü ve sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyorum.

EM Türkiye Ankaradaki arkadaşların yakın ilgisinede buradan teşekkür ediyorum.

Sn. Dogasever,
EM1'i aktifleştirmek icin melas kullanılıyor.
Pekmez ile aktifleştirilen EM1'in melas ile karşılaştırdığımızda bir farklılığı varmı.

Saygilarimla
Sn Skays
EM1 pekmez ile de melas ile de aktifleştirilebilir. Arada mikroorganizma açısından herhangi bir fark yoktur. İkisi de iyi sonuç verir. Ancak, melas, her şeker fabrikasından farklı kalitede çıktığı için farklı kalitede olabiliyor. O yüzden, melası kullanmadan önce biz 80 C derecede 2 saat tutarak pastörize ediyoruz. (Aynı süt gibi, isterseniz kaynatabilirsiniz de! Soğuduktan sonra kullanmayı unutmayın yalnız! O sıcaklıkta (50-55 C derecenin üzerinde) kullanırsanız mikroorganizamları öldürürsünüz!). Pekmez ile aktifleştirilen EMA'nın rengi biraz daha açık oluyor! Kolay gelsin.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 15:15   #620
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 1
EM kirli sularla mücadelede kullanıldığına göre akvaryumlarda da su düzenleyici olarak kullanılabilir mi?

brody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 15:39   #621
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Sayın brody,internetten araştırdım akvaryumda da kullanılıyormuş,artık yiyecekler ve balık dışkıları amonyum nitrojen üretirmiş bunun için de 1/ 10000 oranında em1 kullanmak gerekiyormuş (ben de meraktan kaşif olmak üzereyim) :-)

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 16:05   #622
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM Akvaryumda kullanim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur Mesajı Göster
Sayın brody,internetten araştırdım akvaryumda da kullanılıyormuş,artık yiyecekler ve balık dışkıları amonyum nitrojen üretirmiş bunun için de 1/ 10000 oranında em1 kullanmak gerekiyormuş (ben de meraktan kaşif olmak üzereyim) :-)
Sn Yasar Ugur hakli. Ancak Em1 degil EMA kullanilirsa daha iyi olur. EM1 aktif degildir halbuki EMA aktiftir. 1/2000 ile 1/10000 arasinda kullanilabilir. Hem akvaryumun daha temiz olmasini saglar hem da baliklarin daha saglikli.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 19:56   #623
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Merhaba Sn. Dogasever,

Böyle bir buluşu Türkiye'ye getirdiğiniz ve tanıttığınız için çok teşekkür ederim. EM'yi ilk Sn. Meyvelitepe'nin sebze adaları yazı dizisinde görmüştüm. Forumda aratıp okumaya başladım, dünden beri ancak 17. sayfaya gelebildim. Daha fazla dayanamadım, ilk mesajımı yazayım dedim.

Evdeki organik olmayan çöpleri plastik, cam, metal, kağıt, ambalaj poşetlerine ayırıyoruz ve poşetler doldukça yakındaki kumbaraya atıyoruz. Ama bu bukaşi kovalarını görünce inanın gözlerim parladı Artık organik çöplerimizi de dönüştürebileceğim ve hatta hobi bahçemizde kullanabileceğim!

Yalnız şöyle bir sorun var. Suyumuzun çok klorlu olduğunu düşünüyorum. Klor da EM için zararlı olduğuna göre hobi bahçemizde EM kullanımı konusunda kafamda soru işaretleri oluştu. Bahçemizde küçük bir musluk var, geçen sene hortumu takıp öyle suluyorduk, bilmeden topraktaki bakterileri de öldürüyormuşuz meğer. Ne yapmalıyız sizce?

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 23:48   #624
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Merhaba Sn. Dogasever,

Böyle bir buluşu Türkiye'ye getirdiğiniz ve tanıttığınız için çok teşekkür ederim. EM'yi ilk Sn. Meyvelitepe'nin sebze adaları yazı dizisinde görmüştüm. Forumda aratıp okumaya başladım, dünden beri ancak 17. sayfaya gelebildim. Daha fazla dayanamadım, ilk mesajımı yazayım dedim.

Evdeki organik olmayan çöpleri plastik, cam, metal, kağıt, ambalaj poşetlerine ayırıyoruz ve poşetler doldukça yakındaki kumbaraya atıyoruz. Ama bu bukaşi kovalarını görünce inanın gözlerim parladı Artık organik çöplerimizi de dönüştürebileceğim ve hatta hobi bahçemizde kullanabileceğim!

Yalnız şöyle bir sorun var. Suyumuzun çok klorlu olduğunu düşünüyorum. Klor da EM için zararlı olduğuna göre hobi bahçemizde EM kullanımı konusunda kafamda soru işaretleri oluştu. Bahçemizde küçük bir musluk var, geçen sene hortumu takıp öyle suluyorduk, bilmeden topraktaki bakterileri de öldürüyormuşuz meğer. Ne yapmalıyız sizce?
Sn Verdoque

Her şeyden önce mesajiniz için çok teşekkür ederim. Klorlu suyu ağzı geniş ve açık bir kaba doldurunuz ve bu kapta ağzı açık olarak bekletiniz. Bir gece beklettiğinizde, ertesi gün içinde klor kalmayacaktır.

Eğer hortumla sulama yapmanız gerekiyorsa, o zaman, tesisata musluktan önce bir Aktif Karbon filtre taktırmanız gerekecektir. Aktif karbon, su içindeki kloru üzerine adsorblayarak alır. Yalnız aktif karbon filtrenin de kartuşunun belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. (Bu aralık, suyun içindeki klor miktarına bağlı olarak, 3 ay da olabilir 6 ay da olabilir sizin suyunuzun durumunu bilmiyorum ama genelde 6 aydır!). Kolay gelsin.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2010, 20:44   #625
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Teşekkürler Sn Dogasever,

Filtre fikri çok mantıklı, maliyetini araştırayım.

Daha önce evde musluk suyuyla başka bir mikrobiyal gübre kullanmaya çalışmıştım, sırf bunun için blender bile almıştım, ama bir türlü tarif edilen rakı formundaki sıvıyı elde edememiştim. Sebebi klormuş meğer. Konunun ilk sayfasından itibaren bu noktayı sürekli vurgulamanız çok iyi olmuş. Yoksa EM'i de kullanıp yine başarısız olduğumu düşünecektim.

Bir de bugün vazoda kurumuş nergis ve frezyaları atarken sudaki kötü kokuyu hissedince aklıma geldi, kesme çiçeklerin suyuna da EM karıştırılması iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle nergislerin sapları suda çok çabuk çürüyor ve bekleyince çok kötü kokuyor.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2010, 13:57   #626
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Teşekkürler Sn Dogasever,

Filtre fikri çok mantıklı, maliyetini araştırayım.

Daha önce evde musluk suyuyla başka bir mikrobiyal gübre kullanmaya çalışmıştım, sırf bunun için blender bile almıştım, ama bir türlü tarif edilen rakı formundaki sıvıyı elde edememiştim. Sebebi klormuş meğer. Konunun ilk sayfasından itibaren bu noktayı sürekli vurgulamanız çok iyi olmuş. Yoksa EM'i de kullanıp yine başarısız olduğumu düşünecektim.

Bir de bugün vazoda kurumuş nergis ve frezyaları atarken sudaki kötü kokuyu hissedince aklıma geldi, kesme çiçeklerin suyuna da EM karıştırılması iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle nergislerin sapları suda çok çabuk çürüyor ve bekleyince çok kötü kokuyor.
Sn Verdoque

Diğer mikrobiyal gübrenin çalışmamasının nedeninin klorlu su olması çok güçlü bir olasılıktır. Aktif Karbon filtrelere hem çok pahalı değildir hem de bu iş için son derece uygundur.

Kesme çiçekler içinde çiçeklerin sağlarının içinde saklandığı suya EMA ilave etme öneriniz de son derece yerinde ve mantıklı bır öneridir. Şimdiye kadar benim aklıma gelmemişti. Kötü kokuların oluşumunu engelleyeceğinden hiç kuşkum yok. Kimbilir belki de vazodaki çiçeklerin ömrü bile uzayabilir. Kimseye umut vermeyelim ama bu konuda bir deney yapar ve bizimle paylaşırsanız sevinirim. Bu uygulama için 1 litre suya 1 veya 2 çay kaşığı EMA koymanız yeterli olacaktır. Aynı çözeltiyi vazodaki çiçeğin üzerine de haftada birkaç kez spreyleyebilirsiniz. Kolay gelsin. Saygılarımla.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 22:49   #627
Yeni Üye
 
skays's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-01-2010
Şehir: Almanya
Mesajlar: 6
Sn Dogasever,
Meyve ağaclarının (Kaysı, Elma vs.) İlkbahar geç donlarından etkilenmemesi için EM kullanılırmı.
EM'in bu konuda rolü nedir, nasıl kullanılır.
Saygılar

skays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 13:34   #628
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi skays Mesajı Göster
Sn Dogasever,
Meyve ağaclarının (Kaysı, Elma vs.) İlkbahar geç donlarından etkilenmemesi için EM kullanılırmı.
EM'in bu konuda rolü nedir, nasıl kullanılır.
Saygılar
EM'nin uygulandığı yerde ısıyı birkaç derece artırdığını biliyoruz. Hatta kar yağdığında bazı EM uygulanmış tarlalar üzerindeki kar diğer tarlaradan çok daha önce eriyor. O yüzden, dona karşı EM'nin bir etkisi söz konusudur. Uygulama ağacın üzerine spreyleyerek yapılabılır.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 17:13   #629
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Doğasever,

EM1 in Ph seviyesi 3.5 civarında, EMA nın Ph seviyesi 4.0 ün altında olmalı.
EME FPE ve EM5 için önerilen Ph seviyeleri nedir?

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 17:55   #630
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Doğasever,

EM1 in Ph seviyesi 3.5 civarında, EMA nın Ph seviyesi 4.0 ün altında olmalı.
EME FPE ve EM5 için önerilen Ph seviyeleri nedir?
Bahsettiginiz urunlerin de ph degerleri 4 civarinda olmasi gerekir. Siz de kac?

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024