agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni544Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-06-2011, 12:10   #211
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kilin etkilerini araştırmak.

Arkadaşlar kil uygulamasına benimde katkım olması nedeni ile kuyumdan çıkan kili tatlı kabaklarının yapraklarında uyguladım, bilindiği üzere güneşin etkisi ile yapraklarda su kaybından dolayı, yaparaklar canlılığını kaybederek sörpüyordu, bu sürpümeyi giderme düşüncesi ile bu uygulama içinde yaprakları bu kil ile izole etmeme rağmen gereken müspet sonuca ulaşamadım.

Kilin güneşin etkilerindeki su kaybını engellemediğini gözlemlemiş bulunuyorum,ilgilenen arkadaşlarıma iyi bir paylaşım olduğuna inanmaktayım, sevgilerimle.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2011, 20:37   #212
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Sun Shaderi fındık bahçesinde denemiştim yağmurlardan sonra bile hala yaprakların üzerinde ki etkisi kaybolmamış.

Eklenen Resimler
   
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2011, 21:06   #213
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Eskişehirle anlaştım bugün haftaiçi elime geçer kaolin Nar ve mandalina bahçemize uyguladıktan sonra resimleyip ekliyeceğim.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2011, 07:20   #214
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Kaolin uygulamalarında, ilaçlama pompalarının yapısı, suyu dağıtma ve uygulama uzakılığı oldukça önemli. Pompayı mutlaka sisleme moduna almak ve en yakın 1.5 - 2 m mesafeden uygualamak gerekiyor. Çünkü kaolin partikülleri çok küçüktür ve sisleme ile dağıtılarak bütün yapraklara konması sağlanmalıdır.

Büyük çaplı uygulamalarda ise en iyi sonuç atomizerler ile alınıyor. Ancak onlarda da püskürtme uçlarının açılarının çok iyi ayarlanması gerekiyor. Kaolin uygulamaları sırasında yaşadığımız bir deney bazı uygulamarımızda, büyük çaplı uygulamalarda iyi bir referans oldu. Çünkü daha önce atılan ilacın nereye gittiği görülmüyordu. Oysa kaolin karıştırılarak yapılan uygulamalarda, çoğunda püskürtme uçlarının açısının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bir çok bahçe sahibi, daha önce attıkları ilaçların çoğunun boşa gittiğini gördü.

Aşağıda 3 adet el ve sırt pompası ile yapılan örnek görülüyor.

Uygulama yapılmış bir kabak yaprağı örneği. Çok iyi dağılmış. Birazcık daha uzak mesafeden yapılmasında fayda var.

Name:  _DSC0073.jpg
Views: 2052
Size:  76.2 KB

Çok yakından atılmış bir ayçiçeği yaprağı.

Name:  _DSC0074.jpg
Views: 1573
Size:  63.4 KB

Çok iyi uygulama yapılmış ceviz yaprağı.

Name:  _DSC0075.jpg
Views: 1557
Size:  59.7 KB

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2011, 23:55   #215
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlar kil uygulamasına benimde katkım olması nedeni ile kuyumdan çıkan kili tatlı kabaklarının yapraklarında uyguladım, bilindiği üzere güneşin etkisi ile yapraklarda su kaybından dolayı, yaparaklar canlılığını kaybederek sörpüyordu, bu sürpümeyi giderme düşüncesi ile bu uygulama içinde yaprakları bu kil ile izole etmeme rağmen gereken müspet sonuca ulaşamadım.

Kilin güneşin etkilerindeki su kaybını engellemediğini gözlemlemiş bulunuyorum,ilgilenen arkadaşlarıma iyi bir paylaşım olduğuna inanmaktayım, sevgilerimle.
Olmadı Sn.Epsody, "yapraklar sörpmedi, aksine fil kulağı kadar oldu, bir de kabak verdi ki evlere şenlik" diyecektiniz ki bir işe yarasın. Gelip bedavadan sizin kuyuyu bir güzel temizlerdik.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 00:01   #216
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Formülasyon meselesinin önemi

Mevsim itibarıyle bir çoğumuz ağaçlarımıza yaz ortasında kar yağdırıyoruz. Amacımız, ağaçlarımızın daha sağlıklı, meyvelerimizin daha güzel, ve tabii ki zehirli pestisitler kullanmadan kurtsuz, güzel gelişmiş ürünlere sahip olmak. Bunu yaparken kendi sağlığımız yanı sıra çevreye zarar vermek istemiyoruz.

Büyük bir heyecanla yaptığımız uygulamaları paylaşıyoruz, uygulama problemlerini, yapraklar kaplandı, yağmurda yıkandı, yıkanmadı vs. yazıyoruz.

Peki, bu beyaz kaplamaları ağaçlarımıza uyguladığımızda gerçekte neler oluyor, biraz daha yakından bakmaya çalışalım.

Özet 1:
1970'li yıllardan itibaren bir çok bilim insanı, çeşitli formülasyonlardaki kaolin kilini, bitkilerin su kaybetmesinin önlenmesi, güneş ışınımlarının geri yansıtılması, yaprak stomaları ve fotosentez üzerindeki etkileri bakımından incelediler.

Bu incelemelerde, minimum seviyede işlenmiş (serbest silikadan -kum- ayrıştırılıp toz haline getirilmiş) kaolinin, PAR ışınımlarını fazlasıyla geri yansıttığı, buna mukabil UV ve IR ışınımlarını yansıtmakta yetersiz kaldığı, yaprak stomalarını tıkayabildiği ve fotosentez üzerinde olumsuz etkiler gösterdiği, bu ters etkiler sebebiyle bitki terlemesini önleyerek su kaybını azalttığı sonuçlarına varılmıştır.

Buna karşın, rafine edilerek safsızlıklardan arındırılmış kaolinin 1100 C derece ısı uygulanarak kalsine edildiğinde yapısının ve optik özelliklerinin değiştiği ve uygun parçacık boyutuna getirilip parçacık filmi olarak bitkilere uygulandığında, UV ve IR ışınlarını çok yansıtırken, PAR ışınlarını az yansıttığı, stomaları tıkamadığı, dolayısıyla da fotosentez'e olumlu etkilerinin olduğu, güneş yanıklarının önlenmesinde etkin olduğu, kalsine edilmemiş kaolin ve kalsiyum karbonat mineralleriyle karşılaştırmalı olarak ölçülmüş ve belgelenmiştir.

Hemen her formülasyon denenerek yapılan tüm bilimsel ölçüm, laboratuar ve saha deneyleri, ve bunlara ait makalelere göre, halen tarımda kullanmaya en uygun, fotosentez ve güneş yanıkları bakımından herhangi bir ters etkisi olmadan pozitif sonuçlar alınabilecek kaolin formülasyonu, rafine, kalsine ve <2 mikron tanecik ölçüsüne sahip kaolindir.

Not: Bu özetin detayını oluşturan laf-ı güzaf buraya sığmıyor. Anafikir konusunda kolaylık olsun diye bu özeti yazdım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 01:03   #217
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sevgili meyvelitepenin bu konulardaki çalışmalarını bir deneyimde bir uygulamada, nasıl uygulandığına bakmadan, nasıl sonuçlar alındığına bakmadan eline bir kil alan gelişi güzel bir uygulama ile şöyle oldu böyle oldu demek o onun eksik bilgilenmesi ya da uygulamasıyla ilgili bir şey.

Bu konuları geçelim.

Bu kadar bilimsel açıklamalar varken bu tür uygulamaları konuşmak forumda mesaj kalabalığından başka bir şey değil.

Ben henüz cevizlere kaolin uygulaması yapamadım, Sevgili ensarla temasa geçip talep ettim, sevgili ensarın kaolini gönderme yerine beni ziyaret, hem kaolini getiririm hem ziyaret ederim düşüncesi sevindiriciydi.
Sevgili ensarın ziyaret etme düşüncesi daha sevindirici, olsun varsın kaolin biraz geçiksin.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 17:13   #218
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Inert tozlar ile ilgili bir yazı, The Grower (Yetiştiriciler) Dergisi'nin Mayıs 2010 sayısında da yayınlanmış. Yanmayın! başlığı ve "Üreticiler Diyor ki “Partikül Film Teknolojisi Meyve kalitesini Yükseltirken Güneş Yanığını ve Su Stresini Azaltır” alt başlıklı yazıda, 3 farklı ürün (Surround, Raynox ve Purshade) üretcilerinin kendi ağzından değerlendiriliyor.

Benim en dikkatimi çekense, Dr. Jim McFerson'un görüşleri. Bağımsız bir bilim insanı olmanın yanında, bu türden ürünlerin testlerinde görev almış birisi. Aşağıda onun görüşlerinin yer aldığı bölümün orjinal ingilizcesini ve benim çevirimi görüyorsunuz. İngilizcesi benden iyi olan arkadaşlar belki daha iyi çeviri yaparlar.

Karar Sizin

Wenatchee’deki Washington Meyve Ağaçları Araştırma Komisyonu Yöneticisi Jim McFerson (Jim McFerson Bitki Besleme ve Genetik üzerine doktora yapmış birisi ve 1999’dan beri Washington Meyve Ağaçları Araştırma Komisyonu’nda çalışıyor.), Surround ve Raynox’un ilk testlerine katılmış olmanın yanısıra, yaklaşık yarım düzine kadar diğer ürünün testlerinde de 10 yıl boyunca çalışmış ve başta elma olmak üzere çeşitli denemeler yapmış biri olarak diyor ki:

“Genellikle, mateyallerin tarla denemelerinde güneş yanıklığını önlemedeki etkileri esasen eşit durumda” deyip ekliyor, bu durum yıldan yıla, tarladan tarlaya da farklı uygulamalarda farklılık gösterebilir.

Güneş yanığı kaynaklı kayıplar yarı oranında azalır ve elde edilen paketlenebilir ürün miktarı, materyale ve uygulamasına ödenen paradan %10-15 daha fazladır.

Sonunda yetiştiriciler şanslılar, çünkü “çeşitli seçeneklere sahipler”.

Pazardaki diğer markalar, Eclipse, Sunhield ve Vapor Guard’tır.

McFerson diyor ki “Her bir ürün kendi bilgisine sahiptir.”

Bu bilgiyi değerlendirmek yetiştiricilere kalmış ve onlar kendi özgün koşullarını göz önüne alarak karar vereceklerdir, böylece onlar “kaliteli ürünleri kendi tükecilerine sunarak iyi bir iş yapmış olurlar.”


Name:  it is your decision.jpg
Views: 1335
Size:  53.3 KB


Düzenleyen acemi_caylak : 24-06-2011 saat 18:34
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 17:57   #219
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlar kil uygulamasına benimde katkım olması nedeni ile kuyumdan çıkan kili tatlı kabaklarının yapraklarında uyguladım, bilindiği üzere güneşin etkisi ile yapraklarda su kaybından dolayı, yaparaklar canlılığını kaybederek sörpüyordu, bu sürpümeyi giderme düşüncesi ile bu uygulama içinde yaprakları bu kil ile izole etmeme rağmen gereken müspet sonuca ulaşamadım.

Kilin güneşin etkilerindeki su kaybını engellemediğini gözlemlemiş bulunuyorum,ilgilenen arkadaşlarıma iyi bir paylaşım olduğuna inanmaktayım, sevgilerimle.
Sevgili Epsody,

Senin kabağı bilmem ama, Büyükkarıştıran'da Ensar'ın evinin önünde kendiliğinden çıkan kabaklarda 2-3 gündür ben bir test yapıyorum, kaolin uygulanan kabaklar daha iyi durumda.

Aşağıdaki resimler 21 Haziran 2011 günü saat 9:35'te çekildi.

Name:  _DSC0002_11.jpg
Views: 1311
Size:  77.9 KB

Name:  _DSC0003_1.jpg
Views: 1284
Size:  72.5 KB

Name:  _DSC0004_1.jpg
Views: 1301
Size:  72.0 KB

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 18:16   #220
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Bunlarda, bugün saat 17:30 civarında çekilmiş resimler.

Name:  _DSC0053_1.jpg
Views: 1288
Size:  77.8 KB

Name:  _DSC0054_1.jpg
Views: 1360
Size:  70.6 KB

Name:  _DSC0056_1.jpg
Views: 1288
Size:  72.9 KB

Sevgili Epsody, senin kabakların resimini de koyarsan sevinirim.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 21:49   #221
Ağaç Dostu
 
garlangufa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 128
Galeri: 6
Ensar abi selamlar,
Didim deki bahcemde 120 kadar 3 yıl önce dikilmiş ve 4 adet te 50 yaşın üstünde (oraya evler yapılmadan öncede vardı) zeytin ağacımız var. Genç zeytinlerin büyümeleri çok iyi fakat şimdiye kadar ne budama, nede bir ilaçlama yapabildim. Bu yıl zaman bulup gidebilirsem (ki mutlaka gitmem lazım, boğuldum işten) hem iyi bir budamacı bulup budatacağım (budana zananı değilse zamanını bekleyeceğim) hemde, buyıldan geçti sanırım ama ilaçlama ve sizin kaolin kilini uygulamak isterim. Nasıl elde edebilirim ve nezaman uygulayabilirim ?...Zeytinlerde çok çiçek olduğu söyleniyor.

Selamlar & Sevgiler
Ali Osman Baki

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 23:10   #222
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Ali,

Sanırım önümüzdeki yılda budama dönemini kaçıracaksın. Eğer böyle bir olasılık KESİNE YAKIN ise riskli olarak budama yapabilirsin. Ama tavsiye edebileceğim bir şey değil. Karar senin.

Adresini bildir kaolin göndereyim. Ayrıca ileişlim bilgilerinide özelden iletebilirsin.

Sevgiyle kal,

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 23:30   #223
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
"Her ürün kendi verisine sahiptir"

Raynox, aktif maddesi kuzeydoğu Brezilya ve karaiblerde yetişen bir tür palmiyeden elde edilen "carnauba wax" denilen bir tür balmumu olan, UVA ve UVB ışınımlarının bir kısmını geri yansıtarak ultraviyole sebebiyle meydana gelebilecek güneş yanıklarını önlemeyi amaçlayan, üzerinde ciddi bir mühendislik ve ar-ge çalışması olduğu da belli olan bir ürün. IR ışınımlarında etkisi çok az. En çok elma çeşitlerinde kullanımı öne çıkarılmış. Ağaçlara tam kaplama yerine güneş ışınımlarının gelişine göre kaplama yapılması önerilmiş. Elma söz konusu olduğunda, stoma'lar yaprağın alt yüzeyinde. Üst yüzeyindeki mum kaplaması fotosenteze olumsuz etki yapmaz.
Name:  raynox.jpg
Views: 1405
Size:  17.4 KB
Bu ürün hakkında oluşan literatür henüz çok az olmakla beraber kendini ispatlamış bir kullanım deneyimi var. Tank karışımı hazırlanırken mutlaka suyu yumuşatmak gerekiyor. Raynox Plus isimli, su yumuşatılması gerektirmeyen yeni bir versiyon çıkardılar veya çıkarmak üzereler. Bu ürünün zararlı ve hastalıklara karşı bir etkisi hakkında veri (henüz) bulunmuyor.

Bu ürünün bir dezavantajı (aynı zamanda avantajı), benzer mühendislik çalışmaları yapılmadan kopya ya da benzerinin yapılamayacak olması.

Eclips/Purshade
2006'da piyasaya sürülen ve Pasific Northwest tarafından elma bahçeleri için geliştirilmiş Eclips, kalsiyum karbonat ve bor içerikli, sıvı formundaydı. Sonradan Purfresh isimli, ana işi ozon jeneratörleri gibi teknolojilerle taze meyve sebze depolama ve nakliye sistemleri olan şirket, Eclips'i bitirip yerine sadece elma değil, bir çok bitki için iki ayrı ürün içeren Purshade ürün gamını üretti. Normal kalsiyum karbonatın (PAR) fotosentetik radyasyonu da yansıtma özelliği olmasına rağmen, -henüz patent sürecindeki-" Advanced Reflectance Technology" diye başka bir isme sahip mühendislik ve ar-ge çalışmasıyla UV ve IR'yi yansıtırlen fotosentetik radyasyonu geçirmek üzere ışınım seçiciliği sağladılar ve yine sıvı formda satılıyor. Buradan da anlaşılıyor ki, madenden çıkan kalsiyum karbonatı az öğütüp torbalara doldurmamışlar. Bu ürünler, sadece güneş yanıklarını ve ısı stresini önlemek amaçlı ve herhangi zararlı kontrolü için iddiası ve söylemi yok. Epey müşteri referansı olsa da henüz ciddi bir bilimsel literatür oluşmamış.

Bu ürün, kalsiyum karbonatın optik özelliklerinin değiştirilmesine dayanıyor. Bir şansızlığı ise, aynı kaolinde olduğu gibi, orijinalinde ürüne kazandırılan optik özelliklere sahip olmayan, öğütülüp torbalanmış ham kalsiyum karbonat tozlarıyla taklit edilmesi.
Name:  PAR_gecirgenligi.jpg
Views: 1569
Size:  27.8 KB
Name:  Reflectance.jpg
Views: 1936
Size:  36.9 KB

Oysa yukarıdaki grafiklerde görüldüğü optik özellikleri değiştirilmemiş kalsiyum karbonat ve az işlenmiş kaolinin bitkiler üzerindeki etkileri ya ters ya da çok marjinal.

Bunların yanısıra başka pek çok ciddi ürün de ortaya çıkacaktır. Yeter ki, var olanların üzerine daha da gelişmiş teknoloji, araştırma, mühendislik ve bilgi ile çıksınlar. Aksi halde hiç bir teknoloji geliştirmeden piyasaya sürülen ürünler, sentetik pestisitlerin azaltılması sürecinde, kullanıcı güvenini kötüye kullanarak sonunda yine sentetik pestisitleri güçlendirecek sonuçlar yaratırlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 23:51   #224
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 1

Önceki mesajlarımdan birinde elimde biribirinden farklı, içinde kaolin olan ya da olmayan, ancak parçacık film teknolojisinde tanımlı kaolin gibi kullanılması önerilen veya kullanılması düşünülen ürünler. Aslında piyasada daha fazlası var ama hepsinden örnek bulamadım.

Her ürünün bir numarası var. Tüm karşılaştırmaları bu numara ile takip edeceğiz.

İlk önce genel görünüm açısından bakalım.
Name:  renkler.jpg
Views: 1458
Size:  21.5 KB

1'den 6'ya kadar numaralanmış fincanların içinde eşit miktarlarda her bir üründen koydum. Resimde çıplak gözle göründüğü kadar net değil ancak, 1,2 ve 5 numaralar beyaz, 3 numara grimsi, 4 numara açık sarı, 6 numara daha koyu sarı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 00:03   #225
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 1

Name:  renkler2.jpg
Views: 1328
Size:  20.1 KB
Az ışıklı ortamda renk farkları daha fazla belli oluyor.

1,2,5 ve 6 numaraların dokuları benzer. dokununca dağılıyor, istediğiniz şekli verebilirsiniz.

3 numara pütür pütür topçuklar halinde. Dokununca dağılmıyor.

4 numara değişik. Biribirine hiç yapışmayan, aynı boyutta minik toplar halinde. Uğraşsanız da biribirine yapışık pütürler haline gelmiyor. İpek gibi yayılıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 00:21   #226
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Name:  dara.jpg
Views: 1401
Size:  25.5 KB

Ağırlık testlerinde bu düzeneği kullanacağım. Kabın darası 50gr. Silme dolusu 750ml. Ölçümleri oranlama yoluyla 1LT'ye getireceğiz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 00:33   #227
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Önce 1 numarayı kaba silme doldurarak tarttım. malzemeyi kaba doldururken hava boşluğu kalmamasına dikkat edildi.

Name:  agirlik_1.jpg
Views: 1304
Size:  27.9 KB

750 ml'si darasıyla 275 gr geldi.
750ml ağırılığı = 275gr - 50gr = 225 gr.
1LT ağırlığı = 300 gr.


Düzenleyen MeyveliTepe : 25-06-2011 saat 01:07
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 00:51   #228
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Name:  agirlik_2.jpg
Views: 1303
Size:  29.6 KB


2 numara, 750 ml'si darasıyla 327 gr geldi.
750ml ağırılığı = 327gr - 50gr = 277 gr.
1LT ağırlığı = 369 gr.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 05:25   #229
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Samimi ilgilere samimi paylaşımlar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Olmadı Sn.Epsody, "yapraklar sörpmedi, aksine fil kulağı kadar oldu, bir de kabak verdi ki evlere şenlik" diyecektiniz ki bir işe yarasın. Gelip bedavadan sizin kuyuyu bir güzel temizlerdik.
Sn. MeyveliTepe; Bu konuya her ne kadar sıcak bakmasamda küresel ısınmanın giderek artmasıyla birkaç yıldan beri ipte yetiştirdiğim hıyar salatalıklarından verim artışlarında ki gözlemlerim ile günüşin yakıcı etkisinin yapraklar üzerinde ki etkiler beni bu konu üstünde düşündürmeye başlamıştı.

Hatta bu konuda sera yetiştiricilerinin haklılıklarını kabul ederek, seralarda üretim yapmak bu etkilere karşı haklılık kazanıyordu, insanlar çevrenin kirlenmesi ve güneş ışınlarının etkilerini bir türlü azaltma çabası içindeydiler.

Doğal yetiştiricilerin işleri gitgide zorlanıyordu, birilerinin bu konuda çabalar sarfetmesine seyirci kalamazdım, bende ilk iş olarak kuyumdan çıkan kili kullanacaktım, hatta bu kilden Ubyi Aliağa menemen hattı ziyaretlerimde arkadaşlarıma bu kilden gütürmüştüm onlar bu konuda benden ileri yönde çalışmalar içinde olduklarını bildiğimden, onların bu kil üzerindeki bilgilerini alacaktım.

Sn. MeyveliTepe; uygulamasını yaptığım bu kil benim 70 metrelik artezyen kuyusundan suyla beraber çıkmakta, be bu suyu kullanmadan önce dinlenme tankında çökelttiğimde ayda 5kg kil elde edebiliyorum, bu kilin rengi aynı çimento renginde, partükül boyutu olarak değişiklik içinde olmasına karşın pompa ile atılabiliyor olması ile uygun olur kanısı içindeydim, belki bir iki deneme yapmam gerekirse daha iyi neticeler alınabilir görüşündeyim.

Bizler sabırsız insanlarız her, haldeki bir deneme ile sonuç çıkarma telaşı içinde oluyoruz,

Toprak çalışmalarına gösterdiğim özen ile topraktan gelebilecek hastalıkları önlenebilir kaanatleri içinde olarak bu bilgilerimi arkadaşlarımla paylaşıyordum, lakin sanayi ve endüstürilerin doğayı kirletmelerinin sonucu olarak gökyüzünden asit serpintileri ile mantari hastalıklar tetiklenerek bitki yaprakları üzerinden bitkinin bünyesine ulaşmaktalar.

Bendeki bu kanaat aynı zamanda insanların kimyasalları neden kullandıklarına dair bir öngörü sahibi olmamada vesile olmuştur, sonuçta bu asıt yağmurlarının etkilerini bir karşı kimyasalla durdurma çabaları içinde olmaları ile neden sonuç ilişkilerine yönelerek, sizlerin bu kil uygulamaları bana en masum bir etki ile bitkilerin savunmalarını sağlıyacağını inanmaktayım.

Buradan sizin bu çalışmalarınıza, sevgili ensarın gayretlerine ve Ubyi'nin mektepli araştırıcısı Acemi çaylak(Ali) arkadaşıma sonsuz şükranlarımı sunarım, sevgilerimle başarılarınızın devamını dilerim

guneydefne beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 09:30   #230
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Name:  agirlik_3.jpg
Views: 1284
Size:  27.0 KB

3 numara, 750 ml'si darasıyla 491 gr geldi.
750ml ağırılığı = 491gr - 50gr = 441 gr.
1LT ağırlığı = 588 gr.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 21:25   #231
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  agirlik_4.jpg
Views: 1240
Size:  25.5 KB

4 numara, 750 ml'si darasıyla 655 gr geldi.
750ml ağırılığı = 655gr - 50gr = 605 gr.
1LT ağırlığı = 806 gr.

Bu üründe bir farklılık var. Ölçü kabına doldurulduğunda biribirine yapışmayan minik toplar mükemmel şekilde kabı doldurdu. Epey de ağır geldi. Bu üründe bir ambalajlama yöntemi uygulandığı belli, fakat bu haliyle mass-density bakımından bir ip ucu vermiyor. Bakalım, ileriki bir aşamada anlayabilecek miyiz?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 21:30   #232
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Name:  agirlik_5.jpg
Views: 1248
Size:  28.7 KB

5 numara, 750 ml'si darasıyla 254 gr geldi.
750ml ağırılığı = 254gr - 50gr = 204 gr.
1LT ağırlığı = 272 gr.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 21:35   #233
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Name:  agirlik_6.jpg
Views: 1226
Size:  27.1 KB

6 numara, 750 ml'si darasıyla 658 gr geldi.
750ml ağırılığı = 658gr - 50gr = 608 gr.
1LT ağırlığı = 810 gr.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 00:02   #234
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Name:  tablo.jpg
Views: 1275
Size:  37.8 KB

Buraya kadar herhangi bir soru ya da yorum var mı?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 08:36   #235
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bir soru yok anlaşılan.

Ben kendi kendime sorayım. Bu denemede 1,2,3,4 ve 5 kaolin veya kaolin olduğu bildiriliyor. 6 numara kaolin değil. 4 numaranın özel bir durumu var ve bu metodla 1lt ağırlığını ölçemiyoruz.

Bu durumda 1,2 ve 5 'in bir litre ağırlıkları bildirilen ve bilinen efsafa yakın çıkmışken 3 numaradaki sapma biraz tuhaf. Her ihtimale karşı ölçümü tekrarlayacağım, ne olur ne olmaz diye yeni bir orijinal torba açarak bir ölçüm daha yapacağım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 21:15   #236
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
6 ürün karşılaştırması - 2

Eşimin bahçeye inmesinden istifade mutfaktan 1 litrelik ölçü kabını yürütüyorum. Hemen dara ölçümü yapıyorum.

Name:  dara_2.jpg
Views: 1294
Size:  19.9 KB

64 gr geldi.

Şimdi 3 numarayı 1 litre çizgisine getirecek şekilde kaba dolduracağım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 21:25   #237
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Hava kararıyor. Teraziyi mutfak lavabosunun içine yerleştiriyorum.

Düzgün doldurabildim mi bakıyorum.

Name:  birLitre_cizgi.jpg
Views: 1202
Size:  15.3 KB

Biraz az olmuş gibi. Daha fazla kurcalamıyorum artık, biraz eksik oluversin.

Name:  agirlik_3v1.jpg
Views: 1236
Size:  28.3 KB

648 gr geldi. 64 gr dara vardı. 648 - 64 = 584 gr ediyor. Demek ki ilk ölçü doğruymuş.

Merakım iyice arttı. Bu kaolin ise diğerleri ne ? Diğerleri kaolin ise bu ne?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 21:41   #238
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sevgili meyvelitepe, altı farklı firmanın kaolin kili ürünlerinde yapmış olduğunuz bu araştırma da çok bariz farklılıklar var, bu konuda en deneyimlimiz olarak bu farklılıkları nasıl açıklıyabilirsin, belki daha önce açıklamışsındır ama bu araştırmadan yola çıkarak fikir ve düşüncelerini alabilirmiyiz.

Örneğin ben: mürekkep yalamamış biri olarak çok fazla yabancı kelimelere girmeden bu araştırmadan ne anlamalıyım. Anladığım altı ürünün de farklı oluşu ama neden farklı kaolin kili değilmi? başka maddelermi var, kireçmi var? Taş mı var? Alcımı var? Yoksa ekmeklik un mu var. Neden farklı ? Firma isimlerini yazman tabi ki, mümkün ve uygun değil ama en azından kaolin kili olarak en uygunu şu, ya da bu değerdekiler kaolin kili özelliğine en uygunu diyebilirsiniz.

Benim o ürünlerin birini alıp içindeki değerleri ölçme gibi şansım da yok, bilgim de yok, biz o değerleri nasıl bileceğiz ya da anlayabileceğiz.

Not: Altıncı ürünü daha çok merak ediyorum.(hani şu kil olmayan)

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 21:51   #239
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Merakım iyice arttı. Bu kaolin ise diğerleri ne ? Diğerleri kaolin ise bu ne?
Yani altıncı ürüne yakın bir ürünmü diyorsunuz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 22:01   #240
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sevgili Lilium, bana ulaşıp test ettiklerimin ürün isimlerini de sonunda kuşkusuz açıklayacağım. Bahçelerimizde, bitkilerimizde kullananlar, fayda umarak bu malzemenin tüketicileri olan, bildiklerimizi de paylaşan kişiler olarak buna hakkımız var. Konu biraz geniş, "şeytan detaylarda gizlidir" misali, aslında yazılıp çizilenlerin içinde her şeyin detayı mevcut.

Basit tartım metodunda gördüğümüz gibi malzemeler aynı değil. Aynı olmayan malzemelerin de aynı etkileri yapmaları doğal olarak beklenmemelidir. Sonuçta bu altı örnekle sonuna kadar gideceğiz. Yarın birgün yedinci, sekizinci örnek de elime ulaşırsa aynı koşullarda onlara da bakarız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024