View Single Post
Eski 24-06-2011, 23:30   #223
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,964
"Her ürün kendi verisine sahiptir"

Raynox, aktif maddesi kuzeydoğu Brezilya ve karaiblerde yetişen bir tür palmiyeden elde edilen "carnauba wax" denilen bir tür balmumu olan, UVA ve UVB ışınımlarının bir kısmını geri yansıtarak ultraviyole sebebiyle meydana gelebilecek güneş yanıklarını önlemeyi amaçlayan, üzerinde ciddi bir mühendislik ve ar-ge çalışması olduğu da belli olan bir ürün. IR ışınımlarında etkisi çok az. En çok elma çeşitlerinde kullanımı öne çıkarılmış. Ağaçlara tam kaplama yerine güneş ışınımlarının gelişine göre kaplama yapılması önerilmiş. Elma söz konusu olduğunda, stoma'lar yaprağın alt yüzeyinde. Üst yüzeyindeki mum kaplaması fotosenteze olumsuz etki yapmaz.
Name:  raynox.jpg
Views: 1406
Size:  17.4 KB
Bu ürün hakkında oluşan literatür henüz çok az olmakla beraber kendini ispatlamış bir kullanım deneyimi var. Tank karışımı hazırlanırken mutlaka suyu yumuşatmak gerekiyor. Raynox Plus isimli, su yumuşatılması gerektirmeyen yeni bir versiyon çıkardılar veya çıkarmak üzereler. Bu ürünün zararlı ve hastalıklara karşı bir etkisi hakkında veri (henüz) bulunmuyor.

Bu ürünün bir dezavantajı (aynı zamanda avantajı), benzer mühendislik çalışmaları yapılmadan kopya ya da benzerinin yapılamayacak olması.

Eclips/Purshade
2006'da piyasaya sürülen ve Pasific Northwest tarafından elma bahçeleri için geliştirilmiş Eclips, kalsiyum karbonat ve bor içerikli, sıvı formundaydı. Sonradan Purfresh isimli, ana işi ozon jeneratörleri gibi teknolojilerle taze meyve sebze depolama ve nakliye sistemleri olan şirket, Eclips'i bitirip yerine sadece elma değil, bir çok bitki için iki ayrı ürün içeren Purshade ürün gamını üretti. Normal kalsiyum karbonatın (PAR) fotosentetik radyasyonu da yansıtma özelliği olmasına rağmen, -henüz patent sürecindeki-" Advanced Reflectance Technology" diye başka bir isme sahip mühendislik ve ar-ge çalışmasıyla UV ve IR'yi yansıtırlen fotosentetik radyasyonu geçirmek üzere ışınım seçiciliği sağladılar ve yine sıvı formda satılıyor. Buradan da anlaşılıyor ki, madenden çıkan kalsiyum karbonatı az öğütüp torbalara doldurmamışlar. Bu ürünler, sadece güneş yanıklarını ve ısı stresini önlemek amaçlı ve herhangi zararlı kontrolü için iddiası ve söylemi yok. Epey müşteri referansı olsa da henüz ciddi bir bilimsel literatür oluşmamış.

Bu ürün, kalsiyum karbonatın optik özelliklerinin değiştirilmesine dayanıyor. Bir şansızlığı ise, aynı kaolinde olduğu gibi, orijinalinde ürüne kazandırılan optik özelliklere sahip olmayan, öğütülüp torbalanmış ham kalsiyum karbonat tozlarıyla taklit edilmesi.
Name:  PAR_gecirgenligi.jpg
Views: 1569
Size:  27.8 KB
Name:  Reflectance.jpg
Views: 1936
Size:  36.9 KB

Oysa yukarıdaki grafiklerde görüldüğü optik özellikleri değiştirilmemiş kalsiyum karbonat ve az işlenmiş kaolinin bitkiler üzerindeki etkileri ya ters ya da çok marjinal.

Bunların yanısıra başka pek çok ciddi ürün de ortaya çıkacaktır. Yeter ki, var olanların üzerine daha da gelişmiş teknoloji, araştırma, mühendislik ve bilgi ile çıksınlar. Aksi halde hiç bir teknoloji geliştirmeden piyasaya sürülen ürünler, sentetik pestisitlerin azaltılması sürecinde, kullanıcı güvenini kötüye kullanarak sonunda yine sentetik pestisitleri güçlendirecek sonuçlar yaratırlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön