25-11-2016, 18:43 | #2251 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
5 adet enzim yaptim.En son balık atıklarından enzim yaptım.2 ay sonra neye benzedigini göreceğim Yaptıgım enzimleri bulaşık makinasinda denedim koku bitti.Kokan ayakkabilara fıs fıs yaptim sonuç harika.Bakonumda yetişen birberler boyumu gecti enzimden dolayi.Meyvelerden yaptigim enzimlerden banyo sonrasinda koltuk altina sürdügümde ter kokusu hissetmedim duş gününe kadar.Enzimlerimi 3 ay dolmadan süzmedim.3 litre su 900 gr atık ve 300gr pekmez ölçüsü dısına çikmadim.Deterjanlarin kimsallıgi azalsin diye 1 cay bardagi ölcüsunde deterjanlara koydum.Yerleri silme suyundada kullaniyorum.bakonda kapalı ortamda yetişen biberlerim hic bitlenmedi.Şimdilik gördüklerim bunlar. |
22-01-2017, 23:41 | #2252 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Balık artıklarından enzim yapmayı düşünüyorum balıkçı bir arkadaşımdan ayırmasını rica edeceğim .Aklıma takılan şu balığı temizliyorlar ve balığın iç organlarıyla beraber kafasını kesiyorlar .İşte sorum burada enzim yaparken balığın iç organlarını balığın başıyla beraber enzime katabilirmiyim . |
23-01-2017, 17:17 | #2253 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Balik enzimini süzdüm.Aman Allahim bu ne koku off off.Siz siz olun sakin kapali ortamda süzmeyin.Süzerken mutlaka ince bir tülbent kullanin.Balik enzimine kafa ve kilcik koydum.Elimde Em vardi bir kapakda ondan ekledim.2 ay suresiz yogun bir gaz cikişi oluyor.Mutlaka serum hortumuyla gaz çikişi yapin derim.3 ay sonra bidonun icinde balikdan bisey kalmiyor.Tum yagi enzime cikiyor.1 kapak balik enzimi, 1 kapakda karisik mutfak atiklarindan yaptigim enzinden ekleyip çiceklerimi suluyorum. |
25-01-2017, 15:40 | #2254 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Alıntı:
|
|
04-02-2017, 19:30 | #2255 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Sadece patates ile enzim yapılır mı ? |
06-02-2017, 06:54 | #2256 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
|
herkese merhaba, dün 3 çeşit enzim yapımını tamamladım. birincisinde her türlü organik sebze meyve atığı (kabak, salatalık, kiwi, patates, havuç, portakal vs), ikincisinde narenciye kabuğu, üçüncüsünde ise sadece içilebilir olsun diye portakal ve limon içi kullandım. nargile tekniğiyle yapmak için 5 lt petlere yarım litre su şişesi yapıştırdım. sıcaklık konusunda emin olamadığım için balkona koydum. bizim burda evlerin içi çok sıcak. acaba içeri alsam nasıl olur? dışarda balkonda kalsa olur mu? siz deneyimli dostlar yardımcı olursa çok sevinirim. selamlar. |
06-02-2017, 17:43 | #2257 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Mad Max, bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir.Ama mutfak atiklari sadece patates den ibaret degil. Enzimi daha zenginlestirebilirsin. |
06-02-2017, 17:47 | #2258 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
civanmukti, icecek enzimin dışindaki enzimin olunca karistir.Daha besleyici bi bitki coşturan enzimin olur.Enziminizi balkondan iceri alin.Enzimin aktifleşmesi icin 25C uzeri sicaklik olmalidir.Hayirli olsun enziminiz. |
07-02-2017, 06:05 | #2259 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
|
teşekkürler cevabınız için, dün balkondan odaya aldım. umarım güzel bir ürün elde ederim. selamlar. |
07-02-2017, 16:23 | #2260 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
enzim yapmaya başladım aklıma bir şey daha takıldı normal meyve ve sebze atıklarıyla yapmaya calıştığımız enzime balık atığı da ekleyebilirmiyiz . Meyve sebze balık karıştırılıp enzim yapılabilir mi ? 1.NOT:Şu an saat gece 23.00 Kimseden cevap alamayınca temzilediğim uskumru cinsi balıkların kafalarını patatesle birlikte kullandım 0,45 gr balık kafası 0,65 gr patates kullandım yumurta kabuğu ve iki diş sarımsak ekledim olursa artık hayırlısı. 2.NOT: Sabah saat 09:20 Gece hazırladığım balık ve patates enzimi delirmiş resmen fermantasyon kaynaması zirvede diyebilirim büyük bidonun dışına bağladığım küiçük şişenin içindeki su coşuyor . Bu kaynamayı görünce umudum arttı galiba bu enzim olacak . Düzenleyen Mad Max : 08-02-2017 saat 07:22 Neden: ekleme |
09-02-2017, 18:54 | #2261 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Sevgili Mad Max, bana gore balik atiklari ve sebzelerle ayni bidonda enzim yapabilirsiniz.Bence bitkileriniz icin bu harika bi coşturan olur.Bir sure sonra çöpe giden sebze atikarina üzuleceksin hepsinden enzim yapmaya kalksak evde enzim bidonlarina basmadan yürümeye çalisiriz.Enzimleriniz hayirli olsun |
12-02-2017, 10:45 | #2262 |
Ağaç Dostu
|
Balık enzimi yapmaya karar verdim. Biraz korkuyorum ama, o kafalar, gözler şişenin içinden bana bakarken bu iş nasıl olacak. İlk adım olarak balıkçımızı aradım, bana balık içi, kafası vs. ayıracak. İkinci adım olarak da bu sayfada bahsedilen düzeneği öğrenmem ve uygulamam gerekecek. Balık enzimindeki gaz çıkışı ve patlamayı atom bombasına benzeten arkadaşın sözleri aklımda kalmış gözüm epey korktu doğrusu. Komşu Necla teyzenin gözleri benim ve bitkilerimin üzerindeyken işe bir de balık enzimi patlamaları karıştırırsam aklımdan epey şüphe edecek. |
13-02-2017, 20:39 | #2264 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Süz-i Dilârâ sade balik enzimi yapacaginiza birkac büyük balik kafası, birkac kılçik, 1 adet patates, 1 havuç ve kış sebze atiklari toplamda 1kg yakin olacak şekilde karma bir enzim yapin derim.Ben ayri yaptim 1kapak balik 1 kapak sebze enzimi koyuyorum 1 litre suya.Bitkilerimi bu sekilde suluyorum.Ama karisik yapsaydim bence 2 ayri bidon enzim yapmak zorunda olmazdim.Hayirli olsun enziminiz şimdiden |
23-02-2017, 13:39 | #2265 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
İlk enzim denemem
Merhaba, enzim başlığını bir süredir takip ediyorum ve buradan aldığım ilhamla yaklaşık iki ay önce mutfak atıklarından ilk enzimlerimi beş ve iki buçuk litrelik plastik kaplara kurdum. Analog pH metre ile ölçüm yaptım, 6 civarında bir pH değeri çıktı. Keskin ama hoş bir kokusu var. Kaplardan bir tanesinde yüzeyde beyaz küfümsü ince bir tabaka oluştu ama ilerlemedi, öylece kaldı. Doğru yolda mıyım bilmiyorum ama çabalarım kimya öğretmeni olan eşime de ilham verdi ve okulunda bir kaç öğrencisine performans ödevi olarak ev yapımı enzim konusunu vermiş. Arada bana da bir şeyler soruyor ben de çok biliyormuşum gibi cevap veriyorum ama Forumumuzun reklamını da yapıyorum Herkese iyi forumlar ve bol enzimli günler diliyorum. |
23-02-2017, 18:30 | #2266 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
4-5 gün önce Yaklaşık 4 kilo atık,4lt su,1200 gr pekmez ve bal karışımından yaptığım enzimi en üst kata bırakmıştım.Dün baktığımda balon patlamış.Ne zaman patladı bilmiyorum.Tekrar balon taktım şuan hareket yok.İnşallah bir sorun olmaz. |
24-02-2017, 20:51 | #2267 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
mister73 enzimleriniz hayirli olsun.Enzim yüzeyindek beyaz tabaka fermente sonucunda olmasi gereken bir durum 3 aylık surenizi tamalayip enziminizi süzün derim.3 ay öncesinde açilan enzimlerde fermente tamamlanmamiş oluyor.Ögrencilere eşinizin bunu ögretmesi ne güzel olmuş.Onlarda evde anne babalarina anlatir, birlikde yapip faydasini gorürler umarim |
24-02-2017, 20:59 | #2268 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Sayin hberbul malesef enzimde ilk 2 ay yogun bir gaz çikişi oluyor.Bunu balonla halletmeniz mümkün degil.Nargile sistemi kurun birakin 3 ay beklesin enziminiz.Asya'lilar 3 kg su 900gr atik 300gr pekmez **** esmer şeker ölçusu disina cikmiyorlar.Enzimlerinin kullanim alanlari cok genis.YouTube videolar cok izlemenizi tavsiye ederim. |
24-02-2017, 21:29 | #2269 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Teşekkürler sayın dmtmrt. Bakalım bu ilk deneme başarılı olursa devamı da gelir. Öğrencilerin ilgi göstermesi benim de çok hoşuma gitti. Sonuçta bu tür yararlı konular ne kadar çok paylaşılırsa zavallı dünyamız için o kadar iyi. |
24-02-2017, 22:30 | #2270 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Enzim (Enzyme) |
|
25-02-2017, 06:49 | #2271 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Evet sayın Özlem A, ben de öyle hatırlıyorum. Umudumu halen korumamın iki sebebi var aslında; birincisi analog bir pH metre kullanıyorum, hatalı ölçüm yapmış olabilirim, ikincisi de üç ayın dolmasına yaklaşık bir ay kaldı, belki bu sürede pH biraz daha düşebilir. Veya olmadı, laktik asidi bol bir enzim vermiş olurum bitkilerime |
16-03-2017, 13:20 | #2272 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Enzim süzüldü, kullanıma hazır
14 aralık 2016'da kurduğum enzimleri 15 mart itibariyle süzdüm, plastik şişelere doldurdum, toplam 5 litre civarında enzimim oldu. İlk denemeyi banyodaki gider ve klozette yaptım, belirgin derecede ortamın havasını ferahlattığını söyleyebilirim. Ayrıca yetiştirmekte olduğum biber, patlıcan fidelerini ve birkaç saksı çiçeğimi suladığım sprey şişesine az miktarda ilave ettim, sonuçları görmek için sabırsızlanıyorum. |
16-03-2017, 16:16 | #2273 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2017
Şehir: İstanbul, Beylikdüzü
Mesajlar: 127
|
Sayın mister73, ph dengelendi mi? |
16-03-2017, 16:42 | #2274 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Evet, onu atlamışım. Süzmeden önce yaptığım son ölçümde 5,5 civarındaydı. |
04-07-2017, 11:24 | #2276 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
|
Hepinize merhaba. Benim birkaç sorum olacak. Daha önce sorulmuş ise affola. Ilk olarak maya ve seker oksijensiz ortamda femente oldugu zaman alkol olusumu oluyor diye biliyorum. Enzim yapımı esnasında koyulan seker,pekmez ve meyve sebzelerin icerisinde bulunan dogal sekerler alkol olusumuna neden olmuyor mu?* Bir diger sorum ise yapılan enzimleri ceviz fidanlarıma uygulamak istedigimde su ile karısım oranı ne olmalı?* Cevaplarınız icin simdiden cok tesekkür ederim. |
22-08-2017, 11:01 | #2277 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
1 litre suya 2 pet sise kapagi koyabilirsiniz. |
22-08-2017, 14:42 | #2278 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 23
|
Merhabalar.. Gerçekten çok değerli bilgiler.. Teşekkür ederimm kendi adıma benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bir forum )) |
10-03-2018, 17:59 | #2279 |
Ağaç Dostu
|
Konunun başından okumaya başladım ama 70 küsur sayfa, oku oku bitmiyor. 10 küsur sayfadan sonra sona atlayıp bir de sondan başa 5 sayfa kadar okudum. Sonuç: İlk enzim denemem... 3 kg su, 300 gr pekmez, yaklaşık 900 gr meyva. Karıştırıp hava kilidi taktım. Göze yanlış gelen bir şey var mı? Teşekkürler. |
16-04-2018, 15:37 | #2280 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: AfyonKarahisar
Mesajlar: 21
|
ilk denememi evdeki artıklardan 5lt lik pet şişeye balonlu sistemi yarın kurmayı planlıyorum. 76 sayfayı okumak epey bir zamanımı aldı Arada kaçırdıklarım da olabilir. Benim anladığım; a. 1-3-10 oranına olabildiğince sadık kalmak gerekiyor. Ufak tefek sapmalarda dahi büyük sorun çıkmıyor. Süre uzuyor/kısalıyor vs. b. Pet şişe amatörler için en ideali. Esnek olduğu için nispeten yüksek basınca ve sıcaklık değişimleri vs düşük basınca (vakum) maruz kaldığında daha sorunsuz. c. Hava kilidi olarak iğneyle 3-4 delik açılmış balon/eldiven en pratik yöntem (ancak aşırı gaz çıkışlarında balon iyice şişerse delikler yırtılabilir ve içeri enzim oluşumunu bozabilecek kadar oksijen girebilir diye anladım. Burada bende biraz şüphe oluştu. Balonları patlayan/yırtılan arkadaşlar iğneyle 3-4 delik deldiklerini belirtmemişler veya ben atlamış olabilirim. Delikli balonlar mı patladı?). Balon patlak değilse ve şişe ağzında yatık duruyorsa, vakum halinde şişe ağzına yapışıp içeri hava almaz diye tahmin ediyorum. d. Hava kilidi konusunda diğer akvaryum hortumlu yöntem iyi ancak vakum nedeniyle dışarıdaki suyun içeri çekilme riski var. Büyük pet şişeler taşınırken vakum oluşabilir. İki şişe arası hortumu biraz uzunca olursa sıkıntı olmaz sanırım. Su şişesi de enzim şişesi seviyesinin üstünde olmamalı tabii ki. e. sistem ister iyi bakteri ve mayalar eklensin ister eklenmesin, birkaç gün geç de olsa çalışmaya başlıyor. Mayalar önce baskın geliyor, şeker bolluğunu fırsat biliyorlar ve önce ortamdaki eriyik haldeki oksijeni tüketiyorlar. Ortaya çıkan alkol,asitlik,karbonsioksit derken çürümeye yol açan kötü mikroorganizmalar fazla çoğalamadan ölüp gidiyorlar. f. Daha ilk aşamalarda, şişedeki hava boşluğunu, salınan karbondioksit hızla dolduruyor, havadan ağır olduğu için sıvı yüzeyine yakın kalıyor, içerideki havayı (oksijeni) dışarı itiyor, böylece oksijenli solunum yapan "kötü" mikroorganizmalar üreme şansı bulamıyor. İçeride 1-3 ay süren arası işlem boyunca nispeten yüksek basınç olduğu için içeri temiz hava da giremiyor. Tam da bu nedenle kapak açılmamalı, dışarıdaki su içeri borudan girmemeli, balon patlamamalı! g. İşlem bitince eğer sifon sistemi gibi bir sistem kullanılarak, hava teması en az olacak şekilde enzim birkaç küçük şişeye silme doldurarak aktarılabilirse, serin bir yerde birkaç aya kadar idare edebiliyor. Ancak sanırım en iyisi süzmeden kullanıma kadar bekletmek, kullanım anında süzmek(veya süzmeden kullanmak) ve olabildiğince çabuk enzimin tamamını kullanmak. h. Melas pekmez vs her ne şeker kaynağı kullanılırsa kullanılsın, mikro organizmaları öldürücü etkisi olan bir içeriği olmamalı (beyaz rafine şekerin üretim aşamaları sanırım bunu kapsıyor. Bir süre sonra yeterince fire veren bakteriler beyaz şekeri de sanırım tüketmeye başlıyor. Görünen o ki melas,, pekmez vs. kullanmak en iyisi, risk almaya değmez). i. Su klorsuz olmalı. Bu da iyi mikro organizmalarımızın sağlığı için önemli. j. İçindeki her maddeyi bitki besinine çevireceğimiz malzemelerimiz taze ve temiz olmalı. Çürük çarık materyal, sisteme "kötü" mikroorganizmaları bolca getireceği için iyilerin baskın çıkmasını engelleyebilir veya hiç olmadı geciktirebilir. Aklıma takılanlar: 1. Sn. Meyvelitepe ve bazı arkadaşlar, balon veya hava kilidi sistemi yerine kapağı gevşek bırakıyorlar ki aslında en basit bir çözüm gibi duruyor. Biz farkında olmadan kapak biraz sıkışık kalırsa ve iç basıncın itmesiyle hafif gevşek kapağın iyice sıkışması ihtimali var gibi geldi bana. Bir sorunla karşılaşan oldu mu? 2. Sistemin ilk gününde besin olarak şekeri koyuyoruz. Mikroorganizmalar buna saldırıyor. Maya eklediysek (yoğurt suyu, kuru yaş maya vs) mayalar baskın çıkıyor ve hızla bu şekeri tüketiyor ardından mayaların devri kapanıyor diğer iyi bakteriler işi ele alıyorlar. Mayasız durumlarda sistemde bakteriler yavaş yavaş çoğalıyor ve her halükarda şeker bir mikroorganizma patlaması için kullanılıyor. 1-3-10 oranındaki şeker optimum besin maddesi sanırım (daha fazla şeker gereksiz masraf, azı ise iyilerin sayısını yeterince arttırmayabiliyor). Şeker sayesinde deli gibi çoğalmış iyi mikroorganizmalar yiyecek azalınca veya kalmayınca bizim enzime eklediğimiz bitkisel veya "balıksal" maddeleri yemeye başlıyorlar. Bu kapalı sistemde sürekli bir devinim var. Buraya kadar eğer doğru anladıysam sorularım şunlar - Balık artıkları daha sisteme girerken bol miktarda kötü mikroorganizma içeriyor. İlk başlarda çok olan ve süregelen kokunun sebebi süreç içinde iyilerin yavaş yavaş kötüleri yenmesi mi? Eğer böyleyse, sistemin giriş kısmında daha yüksek oranda şeker ve maya koku sorununu en aza indirebilir veya daha kısa zamanda çözer mi? - Yukarıdaki önerme doğruysa, örneğin müthiş miktarda mikroorganizma içeren yaş hayvan gübresi + daha çok şeker + daha çok maya/EM kullanılarak az kokulu süper azotlu bir enzim yapılabilir mi? - Ya da bitkisel atık ve balık haricinde hayvansal girdiler kullanan oldu mu? Sonuç ne oldu? 3. Bu sistemde acaba problemli organik atıklar, mesela zeytin karasuyu, yararlı bir enzim haline getirilebilir mi? (Alkaloidleri Fabrikası atığı olan haşhaş kapsülü küspesi var ama onu zaten gübre yaparken bir de enerji üreten girişim var: Promar Gıda | İştiraklar Afyon Güç Birliği) 4. Girdi olarak meyve sebze kabukları kullanıyoruz ki mesela muz kabuğunda büyük ihtimalle kimyasal kalıntılar var (ya da biz kullanırken hala var mı?). Bu kalıntıların (maalesef Türkiye'de hala DDT satanların olduğu söyleniyor) enzimin olgunlaşmasından sonra en az 1/100 seyreltildiği düşünülürse, Çocukların yiyeceği çileğe sıktığımızda "ihmal edilecek kadar az zararlı olabilir" diyebiliyor muyuz? 5. Tesbih ağacı tohumunun sisteme baştan katılması halinde böcek kaçırıcı/öldürücü etken maddenin, enzim olgunlaşma sürecinde mikroorganizmalar tarafından etkisiz kılınabileceğini düşünüyorum. Tesbih ağacı kaynaklı organik ilaçları kullananlar acaba enzim öncesi var olan etkiyi bu tohum katılan enzimlerde de gördüler mi? ya da diğer zehirli maddeler? Mesela zakkum enziminde zakkum suyundaki toksik maddeler hala var mı? |
|
|