18-12-2014, 22:09 | #1861 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
|
Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım. Emeği geçen herkese, bu konunun üstadlarına, özellikle de benim gibi enzimi burada öğrenmiş acemi arkadaşlara çok teşekkür ederim . Çünkü onların soruları sayesinde üstadların bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşmasına vesile oldular. Tekrar teşekkürler. |
18-12-2014, 22:15 | #1862 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Hayırlı olsun... Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim |
19-12-2014, 14:48 | #1863 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)? |
19-12-2014, 15:49 | #1864 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Tesekkur ederim ilginize Ozlem hanim.Marul,mandalina,limon,kabak,pekmez,1 pk maya,havuc vardi.Kokusu tursu gibi,sebzeler de curumemis ayni tursu gibi sertti.Simdi kapakli kavanozda ilik yerde.Arada kapagi acip havalandiriyorm.Hatta suan baktim kokusu guzel.Birinin ustu beyazlasmis. |
19-12-2014, 15:51 | #1865 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Son resim enzim. |
19-12-2014, 21:25 | #1866 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor. |
20-12-2014, 00:23 | #1867 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Enzimleri ne zaman kullanmaya baslayayim.Yakasik 40 gun olmustur.Uzerindeki beyaz tabakayi atayim dimi.Birde balkonda serinde mi saklamam gerekir.Simdiden tesekkur ederim |
20-12-2014, 08:28 | #1868 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
40 gün enzimi süzmek için erken sanki ama bu başlıkta gördüğünüz gibi bazen erken olgunlaşabiliyor. Ben oda sıcaklığında saklıyorum. Buzdolabı ya da serinde enzim 'inaktif' hale geliyor, sayın Meyvelitepe soğukta saklanan enzime bir miktar pekmez ekleyerek bakterilerin yeniden aktive edilebileceğini söylemişti. |
22-12-2014, 12:30 | #1869 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 186
|
Benim yaptığım enzim mis gibi siyah zeytin kokuyor İçindekiler: Elma posası Ananas posası Havuç posası Yumurta kabuğu Muz kabuğu Buğday Nohut Pirinç Ihlamur Pekmez Yaş maya |
22-12-2014, 21:09 | #1870 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
|
Teşekkürler. Şu an için fotoğraf yükleme imkanım yok ancak ilk fırsatta yüklemeye çalışırım. Herkese başarılar dilerim. |
30-12-2014, 20:15 | #1871 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ayıptır söylemesi benim kurduğum enzim sayısı 4'e çıktı. İkisini bitkilerime besin, diğer ikisini de temizlikte kullanma maksatlı kurdum.. Abarttıkça abarttım yani |
30-12-2014, 22:00 | #1872 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
|
Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur? |
02-01-2015, 15:18 | #1873 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur |
|
02-01-2015, 18:35 | #1874 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
|
Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur? |
03-01-2015, 12:24 | #1875 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
alimalllah çok tehlikeli ve kötü kokar şimdilik cephenizi genişletmeyin.. ileride açık havada yapabilirsiniz... bu aylardaki nevaleler yeterlidir... balık en son... çok çok sonra yapılabilir... |
|
08-01-2015, 17:26 | #1876 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Ben son enzimime acı chili biber koydum. Etkisini merak ediyorum. Olur ya belki bit kovucu etki yapar ümidi besliyorum . Acaba hiç denemiş olan var mı? |
26-01-2015, 09:06 | #1877 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
|
Şu soru aklıma geldi. Bu enzimler, topraksız tarımda kullanılan kimyasal besin eriyiklerine alternatif midir? Konunun uzmanı olan arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim. |
26-01-2015, 09:38 | #1878 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
|
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz? |
26-01-2015, 13:47 | #1879 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
|
Ben birkaç yıl önce bir enzim denemesi yapmış ama başarısız olmuştum. Kurduğum enzim kullanmadığımız kapalı balkonda duruyordu. Ben o zaman havaların serin olmasına bağlamıştım. Şimdi yeniden bir deneme yapmak istiyorum. Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba? |
26-01-2015, 16:01 | #1880 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum. Alıntı:
Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar. Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin. Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... |
|
26-01-2015, 16:50 | #1881 |
Ağaç Dostu
|
Bugün yaklaşık 15 kiloluk bir balkabağı soydum. Kabuklarını ve içinden çıkanları enzimde kullanmayı düşünüyorum. Maya ve pekmez dışında başka ne eklememi önerirsiniz? Tek başına balkabağı yeterli olur mu? Epey fazla oldu... |
26-01-2015, 17:13 | #1882 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Evden bitkisel ne atık çıkarsa ekle bence |
29-01-2015, 22:22 | #1883 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Kutsal ustalarıma bir sorum olacak İlk enzim deneyimim olan (sevgili Ozlem A. ile ortaklaşa, kendisine 'iksir' ismini uygun görmüştük) iksirimin erkenden olgunlaşmış olmasından korkuyorum 10 Aralık 2014'te aktifleştirmiştim ve nargile sistemi kurmuştum. 10lt. pet şişenin ancak yarısına kadar doldurduğumdan, sistemden fokur fokur gaz çıkışı hiç göremedim ama yavaş yavaş gaz çıkışı oluyordu. Sıkıntı şu ki ben Şubat sonu-Mart başı hazır olacağını hesaplamıştım (bitkilerim hala uyuyorlar) ama son birkaç gündür içindeki neredeyse tüm atıklar görünmez oldu, görülebilenler ise tamamen dibe çöktü Şu an olgunlaşmaması lazımdı, sistemi hiç bozmadan (olgunlaştığını görmezden gelerek) bir ay daha bu şekilde bekletsem sorun olur mu? İlla süzüp dolapta uyutmam mı gerekecek? Ağlamak istiyorum! |
30-01-2015, 01:12 | #1884 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Ben hiç bozmadan (hava almaz şekilde) aylarca bekletiyorum, bozulma ya da küflenme olmadı şimdiye kadar. Farketmesen de seninkinde minik aktiviteler oluyor olabilir. Ama istersen 15 gün sonra süz, küçük şişelere koyup bir kısmını serince ve ışıksız bir ortamda beklet, bir kısmını da kullanmaya başlayabilirsin. |
30-01-2015, 13:05 | #1885 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
'Hiç bozmadan bekletme' kısmı içime su serpti (Çünkü bitkilerim henüz uyanmadılar, kullanmaya başlayamam yani...) |
31-01-2015, 15:28 | #1886 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-11-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 15
|
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015 İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum. |
31-01-2015, 18:02 | #1887 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
01-02-2015, 21:50 | #1888 |
Ağaç Dostu
|
Ot obur bir insan olduğum için bizim eve bol miktarda sebze-meyve, kuruyemiş vs. girişi olur. Van'dayken çıkan atıkları komşumla biriktirip bahçeye çiçek tarhına gömüyorduk bazen de üşenip ağaç diplerine döküveriyorduk. Sonbahar ve kış boyu döktüğümüz atıkları bahar gelince görmezdik çoktan çürümüş olurlardı. Taşındığımızdan bu yana bu atıklar içime dert olmaya başlamıştı küçücük bir bahçemiz var ve ev sahibi teyzeme bu konuyu anlatıp inandırmam bir yılı bulur hem Türkçesi az hem de bahçesine elleteceğini pek sanmam Bir gün eşimle oturmuş meyve yerken kendi kendime "yazık bu kabuklar boşa gidecek" deyiverdim (nar ve portakal, elma kabukları). Eşim o gün bu gün benimle dalga geçiyor. Bu enzim başlığı tesadüfen ya da kaderin yönlendirmesiyle karşıma çıkınca işler değişti. Kolları sıvadım iki tane şişeye topladığım atıkları doldurdum. 30 Ocak'ta yaptım ilk enzimimi yalnız sizinki gibi maya koymamıştım ilk sayfadaki tarife göre yapmıştım bugün A.Nomad ve Özlem hanımların mesajlarını okuyunca maya da ilave ettim. İlk gün sobalı odaya kanepenin arkasına koydum sıcak olsun diye Oğuz Kağan (iki yaşında) şişeyi görünce sürüyerek çıkarıp "Anne mammaa" diye tutturup ağlamaya başladı. "Oğlum o mamma değil gel ben sana başka bir şey vereyim" dediysem de şişeyi bırakmadı. Kapağını açıp koklatınca mamma demekten vazgeçti ama şişeyi de vermedi. Yerlerde yuvarladı, üzerine eliyle bastırdı, hatta oturmaya kalktı engelledim. Velhasılı bizim bakterilerin epey başını döndürdü. İnşallah bakterilerimin başına bir şey gelmemiştir. Oğuz Kağan'ın şerrinden enzimimi korumak için hemen sobalı odanın yanındaki odaya koydum ama sıcaklığın yeterli olduğunu sanmıyorum bir yolunu bulup oğlum ve enzimi aynı odada tutmalıyım. |
02-02-2015, 13:58 | #1889 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2014
Şehir: kayseri
Mesajlar: 19
|
Allah Razı Olsun
Merhabalar enzim konusunu açanlardan ve işleyenlerden Allah Razı Olsun diyorum. Bence bu bir sosyal sorumluluk projesi olmalı. Ve konu sabitlenmeli. Bence fidan dikmek, ağaç tohumu ekmek ne kadar önemliyse bu enzim meselesi de o kadar önemlidir. Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum. Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım. Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum. Okurken bazı notlar aldım. Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum 1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı? Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor... 2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter? 3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir? 4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?) 5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz? 6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir? |
02-02-2015, 14:46 | #1890 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Öncelikle benim verdiğim 'iksir' ismini beğenip, kullanmaya başlamanız pek hoşuma gitti İksir yapmaya başlamanızı heyecanla okudum. Gönül isterdi ki bütün sorularınıza cevap verebileyim ama atıklarınızı ağzı kapalı kapta biriktirmenizi önerebilirim ve iksiri bulaşık makinanızda da kullanabileceğinizi söyleyebilirim. Ben sırf temizlikte kullanmak üzere de yapıyorum çünkü... Evdeki yemek artıklarını (içinde tuz varsa) kullanmayın derim ama meyve-sebze artıklarının temiz olması yani yıkanmış olması öneriliyor. Enzim süzüldükten sonra kalan posayı toprağa karıştırıp streç folyo ile sardıktan sonra sanırım birkaç ay öylece bekletmek gerekiyor ki kompost haline gelebilsin ya da bahçeniz varsa direkt toprağa karıştırıverirsiniz. Oranlar konusunda ustalar daha iyi yönlendireceklerdir sizi ama eski enzimi maya olarak kullanma konusunda benim bildiğim kadarıyla sevgili Ozlem A. oldukça deneyimli.. Balık konusunda yorum yapamıyorum maalesef |
|
|
|