agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-12-2014, 22:09   #1861
Yeni Üye
 
erfeser's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım. Emeği geçen herkese, bu konunun üstadlarına, özellikle de benim gibi enzimi burada öğrenmiş acemi arkadaşlara çok teşekkür ederim . Çünkü onların soruları sayesinde üstadların bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşmasına vesile oldular. Tekrar teşekkürler.

erfeser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2014, 22:15   #1862
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erfeser Mesajı Göster
Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım...
Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 14:48   #1863
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi samur Mesajı Göster
Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.
bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi (
Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 15:49   #1864
Ağaç Dostu
 
samur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?
Tesekkur ederim ilginize Ozlem hanim.Marul,mandalina,limon,kabak,pekmez,1 pk maya,havuc vardi.Kokusu tursu gibi,sebzeler de curumemis ayni tursu gibi sertti.Simdi kapakli kavanozda ilik yerde.Arada kapagi acip havalandiriyorm.Hatta suan baktim kokusu guzel.Birinin ustu beyazlasmis.

samur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 15:51   #1865
Ağaç Dostu
 
samur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
Son resim enzim.

Eklenen Resimler
 
samur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 21:25   #1866
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.

Safranlı ve samur beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2014, 00:23   #1867
Ağaç Dostu
 
samur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.
Enzimleri ne zaman kullanmaya baslayayim.Yakasik 40 gun olmustur.Uzerindeki beyaz tabakayi atayim dimi.Birde balkonda serinde mi saklamam gerekir.Simdiden tesekkur ederim

samur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2014, 08:28   #1868
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
40 gün enzimi süzmek için erken sanki ama bu başlıkta gördüğünüz gibi bazen erken olgunlaşabiliyor.

Ben oda sıcaklığında saklıyorum. Buzdolabı ya da serinde enzim 'inaktif' hale geliyor, sayın Meyvelitepe soğukta saklanan enzime bir miktar pekmez ekleyerek bakterilerin yeniden aktive edilebileceğini söylemişti.

Safranlı, samur ve Vegy beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 12:30   #1869
Ağaç Dostu
 
rencberdede's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 186
Benim yaptığım enzim mis gibi siyah zeytin kokuyor

İçindekiler:
Elma posası
Ananas posası
Havuç posası
Yumurta kabuğu
Muz kabuğu
Buğday
Nohut
Pirinç
Ihlamur
Pekmez
Yaş maya

Eklenen Resimler
 
rencberdede Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 21:09   #1870
Yeni Üye
 
erfeser's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim
Teşekkürler. Şu an için fotoğraf yükleme imkanım yok ancak ilk fırsatta yüklemeye çalışırım. Herkese başarılar dilerim.

A_NOMAD beğendi.
erfeser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2014, 20:15   #1871
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Ayıptır söylemesi benim kurduğum enzim sayısı 4'e çıktı. İkisini bitkilerime besin, diğer ikisini de temizlikte kullanma maksatlı kurdum..

Abarttıkça abarttım yani

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2014, 22:00   #1872
Yeni Üye
 
erfeser's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?

erfeser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2015, 15:18   #1873
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erfeser Mesajı Göster
Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?
sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur

erfeser beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2015, 18:35   #1874
Yeni Üye
 
erfeser's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur
Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?

erfeser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2015, 12:24   #1875
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erfeser Mesajı Göster
Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?
aman balık enziminde acele etmeyin
alimalllah çok tehlikeli ve kötü kokar
şimdilik cephenizi genişletmeyin..
ileride açık havada yapabilirsiniz...
bu aylardaki nevaleler yeterlidir...
balık en son...
çok çok sonra yapılabilir...

erfeser, Ozlem A ve A_NOMAD beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2015, 17:26   #1876
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ben son enzimime acı chili biber koydum. Etkisini merak ediyorum. Olur ya belki bit kovucu etki yapar ümidi besliyorum . Acaba hiç denemiş olan var mı?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 09:06   #1877
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
Şu soru aklıma geldi. Bu enzimler, topraksız tarımda kullanılan kimyasal besin eriyiklerine alternatif midir? Konunun uzmanı olan arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

kuntin beğendi.
aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 09:38   #1878
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 13:47   #1879
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
Ben birkaç yıl önce bir enzim denemesi yapmış ama başarısız olmuştum. Kurduğum enzim kullanmadığımız kapalı balkonda duruyordu. Ben o zaman havaların serin olmasına bağlamıştım. Şimdi yeniden bir deneme yapmak istiyorum. Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

aysozbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 16:01   #1880
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek Mesajı Göster
...Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?
Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak Mesajı Göster
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?
Kahverengi şeker, melas ya da pekmez, kuru üzüm gibi şeylerin kullanılmasının amacı; bakterilere yoğun besin (şeker) temin edip (bakterileri aktif hale getirerek/uyandırarak) onları beslenip üremeye teşvik etmek.

Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar.

Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin.

Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)...

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 16:50   #1881
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,079
Galeri: 2
Bugün yaklaşık 15 kiloluk bir balkabağı soydum. Kabuklarını ve içinden çıkanları enzimde kullanmayı düşünüyorum. Maya ve pekmez dışında başka ne eklememi önerirsiniz? Tek başına balkabağı yeterli olur mu? Epey fazla oldu...

A_NOMAD beğendi.
loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 17:13   #1882
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Evden bitkisel ne atık çıkarsa ekle bence

loveforlife ve Vegy beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2015, 22:22   #1883
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Kutsal ustalarıma bir sorum olacak

İlk enzim deneyimim olan (sevgili Ozlem A. ile ortaklaşa, kendisine 'iksir' ismini uygun görmüştük) iksirimin erkenden olgunlaşmış olmasından korkuyorum

10 Aralık 2014'te aktifleştirmiştim ve nargile sistemi kurmuştum. 10lt. pet şişenin ancak yarısına kadar doldurduğumdan, sistemden fokur fokur gaz çıkışı hiç göremedim ama yavaş yavaş gaz çıkışı oluyordu.

Sıkıntı şu ki ben Şubat sonu-Mart başı hazır olacağını hesaplamıştım (bitkilerim hala uyuyorlar) ama son birkaç gündür içindeki neredeyse tüm atıklar görünmez oldu, görülebilenler ise tamamen dibe çöktü

Şu an olgunlaşmaması lazımdı, sistemi hiç bozmadan (olgunlaştığını görmezden gelerek) bir ay daha bu şekilde bekletsem sorun olur mu? İlla süzüp dolapta uyutmam mı gerekecek?

Ağlamak istiyorum!


Name:  IMG_0344.jpg
Views: 1261
Size:  35.4 KB

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 01:12   #1884
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ben hiç bozmadan (hava almaz şekilde) aylarca bekletiyorum, bozulma ya da küflenme olmadı şimdiye kadar. Farketmesen de seninkinde minik aktiviteler oluyor olabilir. Ama istersen 15 gün sonra süz, küçük şişelere koyup bir kısmını serince ve ışıksız bir ortamda beklet, bir kısmını da kullanmaya başlayabilirsin.

A_NOMAD beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 13:05   #1885
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
'Hiç bozmadan bekletme' kısmı içime su serpti
(Çünkü bitkilerim henüz uyanmadılar, kullanmaya başlayamam yani...)

Vegy beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2015, 15:28   #1886
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 15
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.

Eklenen Resimler
  
onur1975 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2015, 18:02   #1887
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onur1975 Mesajı Göster
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.
arada sirada calkalamayi unutmayin,sifona da su kacmasin. Basarilar.

Vegy beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2015, 21:50   #1888
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Ot obur bir insan olduğum için bizim eve bol miktarda sebze-meyve, kuruyemiş vs. girişi olur. Van'dayken çıkan atıkları komşumla biriktirip bahçeye çiçek tarhına gömüyorduk bazen de üşenip ağaç diplerine döküveriyorduk. Sonbahar ve kış boyu döktüğümüz atıkları bahar gelince görmezdik çoktan çürümüş olurlardı.

Taşındığımızdan bu yana bu atıklar içime dert olmaya başlamıştı küçücük bir bahçemiz var ve ev sahibi teyzeme bu konuyu anlatıp inandırmam bir yılı bulur hem Türkçesi az hem de bahçesine elleteceğini pek sanmam

Bir gün eşimle oturmuş meyve yerken kendi kendime "yazık bu kabuklar boşa gidecek" deyiverdim (nar ve portakal, elma kabukları). Eşim o gün bu gün benimle dalga geçiyor.

Bu enzim başlığı tesadüfen ya da kaderin yönlendirmesiyle karşıma çıkınca işler değişti. Kolları sıvadım iki tane şişeye topladığım atıkları doldurdum. 30 Ocak'ta yaptım ilk enzimimi yalnız sizinki gibi maya koymamıştım ilk sayfadaki tarife göre yapmıştım bugün A.Nomad ve Özlem hanımların mesajlarını okuyunca maya da ilave ettim.

İlk gün sobalı odaya kanepenin arkasına koydum sıcak olsun diye Oğuz Kağan (iki yaşında) şişeyi görünce sürüyerek çıkarıp "Anne mammaa" diye tutturup ağlamaya başladı. "Oğlum o mamma değil gel ben sana başka bir şey vereyim" dediysem de şişeyi bırakmadı. Kapağını açıp koklatınca mamma demekten vazgeçti ama şişeyi de vermedi. Yerlerde yuvarladı, üzerine eliyle bastırdı, hatta oturmaya kalktı engelledim. Velhasılı bizim bakterilerin epey başını döndürdü. İnşallah bakterilerimin başına bir şey gelmemiştir.

Oğuz Kağan'ın şerrinden enzimimi korumak için hemen sobalı odanın yanındaki odaya koydum ama sıcaklığın yeterli olduğunu sanmıyorum bir yolunu bulup oğlum ve enzimi aynı odada tutmalıyım.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 13:58   #1889
Yeni Üye
 
buzul_karizma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2014
Şehir: kayseri
Mesajlar: 19
Allah Razı Olsun

Merhabalar enzim konusunu açanlardan ve işleyenlerden Allah Razı Olsun diyorum. Bence bu bir sosyal sorumluluk projesi olmalı. Ve konu sabitlenmeli. Bence fidan dikmek, ağaç tohumu ekmek ne kadar önemliyse bu enzim meselesi de o kadar önemlidir. Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?

Eklenen Resimler
    
buzul_karizma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 14:46   #1890
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi buzul_karizma Mesajı Göster
...Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?

Öncelikle benim verdiğim 'iksir' ismini beğenip, kullanmaya başlamanız pek hoşuma gitti

İksir yapmaya başlamanızı heyecanla okudum. Gönül isterdi ki bütün sorularınıza cevap verebileyim ama atıklarınızı ağzı kapalı kapta biriktirmenizi önerebilirim ve iksiri bulaşık makinanızda da kullanabileceğinizi söyleyebilirim.
Ben sırf temizlikte kullanmak üzere de yapıyorum çünkü...

Evdeki yemek artıklarını (içinde tuz varsa) kullanmayın derim ama meyve-sebze artıklarının temiz olması yani yıkanmış olması öneriliyor.

Enzim süzüldükten sonra kalan posayı toprağa karıştırıp streç folyo ile sardıktan sonra sanırım birkaç ay öylece bekletmek gerekiyor ki kompost haline gelebilsin ya da bahçeniz varsa direkt toprağa karıştırıverirsiniz.

Oranlar konusunda ustalar daha iyi yönlendireceklerdir sizi ama eski enzimi maya olarak kullanma konusunda benim bildiğim kadarıyla sevgili Ozlem A. oldukça deneyimli..

Balık konusunda yorum yapamıyorum maalesef

Vegy beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024