06-12-2014, 11:42 | #1831 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2012
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 978
|
Bende var Yukarıdaki enzimim oldukça iyi gidiyor. İkincisi için birikim yapıyorum. Buzdolabında bir miktar narenciye kabuğu biriktirdim. Birkaç güne ikinci enzimimi yapmış olurum. Biran önce olsa da kullansam diye sabırsızlanıyorum. Düzenleyen Aysel Yavuz : 06-12-2014 saat 12:54 |
06-12-2014, 11:57 | #1832 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
ne mutlu sizlere... elde avuçta ne var ise enzime dahil edilebilir.. mutfaklarımızda ne hazineler var.. işte yüce Allah nelerden ne hazineler veriyor... enzim kullanılan her türlü bitki en az yüzde elli diyerlerine fark atacaktır... |
08-12-2014, 08:24 | #1833 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 957
|
Merhaba arkadaşlar; Geçen gün eve gelirken sürekli mandalina aldığım bir tezgahın önünde hemen hemen bir kasaya yakın mandalina kabuğu gördüm. İnsanlar tadına bakmak için soymuş, tezgah sahibi de çöp olmasın diye kasaya biriktirmiş. - Bunları ben alabilir miyim" diye sorunca tezgah sahibi acayip bir bakış attı bana Ben yine tekrarladım. - Eğer kullanmayacaksanız ben alabilir miyim? - Al abi ne yapcam ben onları, ortalığa dağılmasın diye biriktirdim, dedi. Bende hepsini toplayıp getirdim. İçine 2 de muz attım. Şu an enzimlerin oluşmasını bekliyorum. Saygılarımla ... |
08-12-2014, 22:04 | #1834 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ben de dünden beri elime geçen atıkları ince ince doğrayarak biriktirmeye başladım, dayanabilirsem 1-2 gün daha biriktirip işlemi başlatacağım |
09-12-2014, 10:49 | #1835 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
sevgili dostlarım... bizim yapmak istediğimiz tüm hayatın kaynağı olan toprağımıza sahip çıkmaktır görüyorsunuz sadece ve sadece birilerinin çöp dediği artıklarla bedavaya bu toprakları şenlendirebiliyoruz köylümüz bedavadan en sağlıklı ürünlerini yetiştirebiliyor işte yüce Yaratıcının verdiği bu büyük ve mükemmel düzen ne kadar kusursuz... sadece gözümüzü ve en önemlisi gönlümüzü toprağa verelim yetiyor... cennet ülkemde tam bir hazine niteliğinde olan nevaleler artık enzim ve farklı yöntemler ile geri kazanılıyor.. hiç abartmıyorum ki... bizler çok önemli vede kutsal sayılabilecek işler yapıyoruz.. ne mutlu bizlere,sizlere ve toprağına aşkla bağlı olan insanımıza.... |
09-12-2014, 11:18 | #1836 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Bu bana enzim yapmaya yeni başladığımda Migrostan soyulan ananasların kabuklarını istememi hatırlattı . Millet garip garip bakarken ben yüzümde koca bir sırıtış ile bu şimdi ne güzel kokulu enzim olur diye düşünüyordum. |
|
10-12-2014, 16:02 | #1837 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Bugün enzimimi kurdum sonunda ama hemen bir hareket başlamadı (sanırım hava soğuk olduğu için), fokurtu görmek için beklemedeyim |
10-12-2014, 20:35 | #1838 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Fokurdama kısmı ertesi güne sarkabilir, sabır genç Jedi |
11-12-2014, 19:26 | #1839 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Dünden beri her yarım saatte bir enzimimin başına gidip bakıyorum (ne kadar sabırlıyım değil mi? ) ama hala fokurdamıyor |
11-12-2014, 21:13 | #1840 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Şişeyi çalkalayıp evde ılık/sıcak bir yere koymayı denedin mi, bana da bir kez oldu, maya koymadığımdan fermentasyon yavaş gelişti. Şimdi senden özenip birkaç gündür biriktirdiklerimden sabah ben de yaptım bir şişe enzim daha, bende de fokurtu yok henüz. Bu sefer hemen yapmak için az miktarda çeşitli meyveleri fazlaca karıştırdım, genellikle hoş koku ve etkisini kontrol etmek için bu kadar karıştırmamaya çalışıyorum. Enzim konusunu yeni izlemeye başlayanlar için örnek olabileceği düşüncesi ile içeriği burada da yazayım. Limon ve mandalina kabukları Dolapta duran bir avuç alıç ve bir avuç ta üzüm Ezik dağ çileği (dikenli bir meyve, ben kocayemiş türü sanıyordum satıcı dağ çileği dedi) 1 muzun kabuğu Soyduktan sonra yemek için fazla gelen bir patates Dut ve üzüm kurusu, az miktarda Demlenmiş ıhlamurdan artanlar, posa ile birlikte Dinlendirilmiş su, 3lt kadar Bir çay bardağı keçiboynuzu pekmezi Bir su bardağı kadar önce yaptığım enzim. Konu içerisinde belirtilen (1/3/10 gibi) oranlara da yaklaşık dikkat etmeye çalışarak aşağıdaki adımları izledim. Katı malzemeleri dönmesi için üzerine su ekleyerek blenderda parçaladım. Üzerine tarih attığım 5 lt lik pet şişeye doldurup, üzerine dinlenmiş su, pekmez ve eski enzimi ekledim. Kapağını sıkıca kapadım. Kalorifere yakın ılık bir yere koydum ve ara ara kapağı açmayıp sadece gevşeterek hava ile temas ettirmeden, oluşan gazı çıkaracağım. Gazı çıkarmazsak aşırı basınçla patlatıp herşeyi berbat etme riski var. Kapağı açıp hava ile temas ettiğinde istenmeyen bakteriler girip enzimi bozabilirler. İlk hafta gaz çıkışı fazla olur, sonra azalır. Akvaryum hortumu ile düzenek yapıp kendi havasını tahliye eden sistem yapmak ta son derece kolay. Enzim üstatları unuttuğum ya da hatalı ilettiğim bir nokta varsa lütfen düzeltiniz. Düzenleyen Ozlem A : 11-12-2014 saat 21:19 Neden: Ek bilgi |
11-12-2014, 21:18 | #1841 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ben de kalorifer peteğinin yakınına yerleştirdim, hem nargile sistemi de kurdum, hava ile teması sağlam şekilde kestim.. Sabır konusunda sıkıntılarım var ama umutluyum, o enzim fokurdayacak arkadaş |
11-12-2014, 21:28 | #1842 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Olur, merak etme o zaman. Çok kıymetli olacak senin enzimin |
11-12-2014, 21:31 | #1843 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Evet, benim gözümde 'iksir' olacak (Yarın fotoğrafını da ekleyeyim, sayfa renklensin) *Düzeltme: Yeni mesajla yer işgal etmeyeyim, buraya ekleyeyim dedim benim 'iksir' nargilesini Düzenleyen A_NOMAD : 12-12-2014 saat 10:43 Neden: Fotoğraf eklemek. |
12-12-2014, 22:49 | #1844 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum |
12-12-2014, 22:56 | #1845 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Çok iyi anlıyorum o duyguyu, herşeyi enzim görmeye başlamak . İlk başladığım sıralarda lavabonun altındaki dolap, buzdolabının yanındaki boşluk, salondaki radyatörün yanını da sayarsak, 8 şişe yapmıştım . Kapaklı sistemde gaz almayı unutmamak lazım, yoksa tavanlar bile sonuçtan nasibini alabilir! |
12-12-2014, 22:59 | #1846 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Zaten eşim 'bu gidişle yakında bomba da yaparsın sen' deyip duruyor (adamcağızın içine mi doğdu acaba) umarım patlatmam |
14-12-2014, 15:56 | #1847 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
süpersiniz... ama inanın bu kış yaptıklarınız bahardan itibaren en doğal şekliyle size dönecektir |
|
14-12-2014, 22:50 | #1848 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2012
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 978
|
Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor. |
14-12-2014, 22:59 | #1849 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Benimki şimdilik akıllı uslu davranıyor |
15-12-2014, 17:21 | #1850 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Sayin Ayse hanim.Ben de ilk kez denedim.5 lt su sisesinde yaptim.Agzina balon takip igne ile delikler actim.Gaz kendi kendine cikti.Tavsiye ederim kolay oluyor. |
15-12-2014, 17:30 | #1851 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur. bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi ( |
15-12-2014, 17:34 | #1852 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Benim hosuma gitti.Bakalim ciceklerin de hosuna gidecek mi |
15-12-2014, 17:36 | #1854 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Bu da yenisi |
15-12-2014, 17:42 | #1855 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
kapak kapatmadim pecete koydum belki gaz cikisi olur diye yaklasik 1 ay oldu.malzemeler curumemis tursu gibi koku vardi ve ustu beyaz olmustu.Ek oneriniz varmi |
15-12-2014, 18:22 | #1856 |
Ağaç Dostu
|
Kapak ya da balon kullanmalısınız peçete yerine. Ben her ikisini de kullandım, kapak daha pratik geldi. Kapağı iyice sıkmadım hiç bir zaman ve sabah akşam havasını aldırdım. Kötü kokmamışsa sorun yoktur ama bu konunun uzmanlarının yorumlarını bekleyelim, sayın samur. |
15-12-2014, 20:12 | #1857 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2012
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 978
|
Bende ilkini balonla yapmıştım. Ikincisini kapakla yaptım. Kapaklı olanın gaz çıkışını daha iyi gözlemledim. Sabah akşam gazını alınca hiçbir sorun olmuyor. |
15-12-2014, 21:00 | #1858 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Tesekkur ederim sevgili arkadaslar onerilerinizi uygulacagim.Aslinda 1 aydir balon vardi kapak yerine.Bugun bosaltmistim, siselere kapak kapatacagim simdi. |
15-12-2014, 22:49 | #1859 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: BURSA
Mesajlar: 817
|
Buda benim ilk emzim denemem. Bende kapak yerine balonla kapattım şişenin ağzını. |
16-12-2014, 13:33 | #1860 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2014
Şehir: canakkale
Mesajlar: 5
|
Selamlar yaptığınız enzimleri akvaryumunda deneyen oldu mu acaba? Deneyen olduysa gözlemlerini aktarabilir mi? |
|
|