agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-03-2013, 16:36   #1411
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
sayin safranli, sizler sayesinde bulastik bu islere, artik cefamizi cekeceksiniz..))
ana kural ile ilgili hic bir sikinti yok. Benim sorunum detaylarda...yaptim mi en dogrusunu yapmak isterim hep...

Em ler, mayalar, pirinc sulari, guneste bekletmeler-golgede bekletmeler, suzerek-suzmeyerek saklamalar, meyveler sebzeler ayri-her cesit bir arada, taze atiklar-çürümeye baslamis atiklar ... Vs gibi yontem farkliliklari sanirim bu forumda benim gibi caylaklarin kafasini karistiran. Bir de uzerine kanitlanmamis bilimsel yararlilik endisesi eklendi sonlara dogru..

Bundandir en azindan benim sorularim..
Herseyin otesinde konuyla ilgili cabaniz ve paylasimlariniz icin cok cok tesekkur ederim..bu arada serum hortumu duzenegim hazir, silikonlandi, yarin ilk deneme basliyor hayirlisiyla...
Saygilar.
emin adımlarla hep birlikte bir yerlere gidiyoruz
etraftaki nevaleyi görünce hazine diye üzerine atlayacagız neredeyse...

hepgül ve fatitoo beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2013, 16:40   #1412
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezo Mesajı Göster
ilk enzim denemem başarısız ikincisi ise bana göre çok güzel oldu ve dün enzimimi süzdüm.ancak enzimi süzerken üzerindeki beyazlaşmaların çoğu süzgeçte kaldı. Süzme işlemini sizler nasıl yapıyorsunuz?

Düz akşam demir ağırlıklı olması için (limon ağacıma) ıspanak ağırlıklı havuç ve elma ile tekrar enzim yaptım. Bu herhalde bir hastalık ve bana da bulaştı. Evde biraz atık çikınca ne yapsam diye düşünmeye başladım.
artık spesifik enzimler yapmaya başaldığınıza göre müthiş yol kat etmişsiniz....
Tebrik ederim
bitkilerimize perhiz yapanlar gibi yok protein yok şeker oranı fazla gibi hesaplr yapmaya gerek yok
dünyamızın en mükemmel varlıgı toprak bir çok şeyi tolere edebile bir mucizedir
bizler enzimlerimizi topragın şefkatlı kollarına verrelim iş tamamdır
toprak bu hazinenin kıymetini fazlasıyla bilecektir
enzime devam
hele bu ayalrda hiç durmamalıyız

hepgül ve porselen beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2013, 21:22   #1413
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
ilk denemem..
künyesi:
2 avuç bugday, 1 avuç finduk, 1 avuç ceviz içi, 1 avuç kaju fistik, 3-4 avuç terastaki saksilardan bilimum yabani ot yapraklari, 1 avuç hanimeli surgunleri, 1 patates, 2-3 patatesin kabugu (1 haftadir bekleyen), 1 elma, 1 avuç saksilardan isirgan otu(tohuma kaçmış), 2 adet kucuk aci biber, 1 carliston biber, 3-4 adet kuflenmiş kestane şekeri, 3-4 yumurta kabugu, 1 kaşık ekşi ev yapimi suzme yogurt, 1 kaşık sutas yogurt suyu, 1 kaşık tarihi geçmiş kuru maya, 400 gr pekmez, su..

kestane sekeri, tarihi gecmis maya hk emin olamadim..

yorum yaparsaniz sevinirim.

Eklenen Resimler
 
SAHIRE, hepgül, sezik ve 1 kişi beğendi.

Düzenleyen antihistaminik : 14-03-2013 saat 15:44 Neden: yumurta kabugunu unutmusum
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 07:07   #1414
Ağaç Dostu
 
Muallim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Konya,Milas
Mesajlar: 433
Elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;İncirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.
Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Hangi yöntem daha sağlıklıdır.

Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler.

Muallim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 09:01   #1415
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
ilk denemem..
Künyesi:
2 avuç bugday, 1 avuç finduk, 1 avuç ceviz içi, 1 avuç kaju fistik, 3-4 avuç terastaki saksilardan bilimum yabani ot yapraklari, 1 avuç hanimeli surgunleri, 1 patates, 2-3 patatesin kabugu (1 haftadir bekleyen), 1 elma, 1 avuç saksilardan isirgan otu(tohuma kaçmış), 2 adet kucuk aci biber, 1 carliston biber, 3-4 adet kuflenmiş kestane şekeri, 1 kaşık ekşi ev yapimi suzme yogurt, 1 kaşık sutas yogurt suyu, 1 kaşık tarihi geçmiş kuru maya, 400 gr pekmez, su..

Kestane sekeri, tarihi gecmis maya hk emin olamadim..

Yorum yaparsaniz sevinirim.
yaptıgınız atom bombasına yakın olmuş
süpersiniz....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 09:05   #1416
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muallim Mesajı Göster
elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;incirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.
Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Hangi yöntem daha sağlıklıdır.

Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler.
elinizde hazine var
şöyle yapabilirsiniz
eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir
çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır
örnek olarak ilk etapta
kabınıza göre
iki kg incir
üç kg nevale ve yarım kg pekmez
10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur
bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin
kısaca kuru üzüm kuru incir
kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler
kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm

porselen beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 09:15   #1417
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muallim Mesajı Göster
elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;incirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.
Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Hangi yöntem daha sağlıklıdır.

Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler.
elinizde hazine var
şöyle yapabilirsiniz
eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir
çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır
örnek olarak ilk etapta
kabınıza göre
iki kg incir
üç kg nevale ve yarım kg pekmez
10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur
bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin
kısaca kuru üzüm kuru incir
kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler
kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm

Muallim beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 17:04   #1418
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
(((
benim enzim ilk 2 gün fokur fokur giderken (saniyede bir kabarcik) 4. gunde hava cikisi tamamen durdu. 2 gundur 2 kere calkaladim. bir gelisme yok...
oranlar soyleydi:
380 gr pekmez
1400 gr nevale (yukarida detayli var)
4 lt bekletilmis sebeke suyu.
oranlarda bir sorun olmamasi lazim. (50 gr pekmez eksigim vardi)
ne yapsam.. pekmez mi eklemem lazim acaba ??
keyfim kacti..

hepgül ve ciroz beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 22:45   #1419
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Artık bekleme zamanı. Gün geçtikçe gaz çıkışı azalır zaten. Merak etmeyin herşey yolunda....

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2013, 00:15   #1420
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
ben dayanamadim o 50 gr pekmez eksigini 1 litre su ile karistirip ekledim. boylece oranlar tam oldu, bir de guzelce calkaladim.. fokurdama basladi yine. ama bir daha ellemiyecefim keyfi bilir

ciroz beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2013, 22:52   #1421
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
yaptıgınız atom bombasına yakın olmuş
süpersiniz....
sayin safranli benim bomba fisladi galiba . yukarida yazdigim uzere 2 gun sonra hava cikisi durdu 5. gunde az daha pekmez ekledim biraz salladim az bir hava cikisi oldu sonra yine durdu. çöp mü olacak , tekrar pekmez ekleyeyim mi yoksa artik kaderine mi terk edeyim

... sayin safranli yok galiba, fikri olan bir oneride bulunursa sevinirim. hepgül hn siz ne dersiniz çöp olma yolunda mi ?


Düzenleyen antihistaminik : 21-03-2013 saat 16:44
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2013, 08:06   #1422
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz
yine hava çıkışı olacaktır

ciroz beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2013, 22:20   #1423
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Arkadaşlar, vaktim oldukça enzim konusunu okuyordum. Yaklaşık 2 ay önce ufak bir kavanoza soyduğum elma kabuklarını koydum, üzerine iyi su ekledim ve mutfak penceresi önüne bıraktım. Kavanoz kapağı kapalıydı. (Malesef gaz çıkış düzeneği yapmaya da vaktim olmadı.)Ara ara ne olmuş acaba diyerek kapağı açtığımda fıslamalar tıslamalar oldu Tekrar kapattım. Bir kaç hafta önce yine açtım, hafif sirkemsi kokuyordu az içtim, tadı da sirke gibiydi ama bir yudumdan fazla içilecek gibi de değildi Bugün baktım iyice sirke gibi keskin kokuyor ama kötü bir koku yok. 10 katı kadar su karıştırıp evdeki çiçekleri bu suyla azar azar suladım. Bakalım n'olacak) Merakla bekliyorum.

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2013, 23:50   #1424
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
Merhaba,
Benim deney 2. ayında, hava çıkışı durdu, artık nargile sistemindeki suyu içine çekiyor. Ara-sıra bidonu çalkalıyorum. İçindeki malzemelerin çoğunluğu dibe çökmüş durumda, koku var ph metreyi sıfırlayamadığımdan ölçüm yapmadım. İşler iyi gitmiyor gibi ya hadi bakalım.

sezik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2013, 13:03   #1425
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
Ümidimi kestiğim çiçeklerim coştu. Son zamanlarda "çok iyi bir iş yaptım dediğim" tek işim bu oldu. Hafta sonu bir tane daha yaptım ( kuzenim evimizin laboratuara benzediğini söylemeye başladı ama durmak yok ). Yardımcı olan herkese teşekkürler.

SAHIRE ve Vegy beğendi.
evzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2013, 13:21   #1426
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Ben de 3 ay kadar önce enzim yapımına başladım. Ancak ben sürecin başından beri kompost çayı yapımında olduğu gibi sıvı içerisine hava vererek deniyorum. Büyükçe bidon içerisine hem kıyılmış hem de rendelenmiş sebze ve meyveler yaklaşık olarak her ay eklediğim yarım litre melas ile oksijenli ortamda fermente oluyorlar. Aynı sistemi taze balık artıklarıyla başka bir bidonda denedim hiç ama hiç kötü koku oluşumu olmadı.

Önümüzdeki ay başından itibaren seyrelterek gerek topraktan gerekse yapraktan bitkilerimde kullanmaya başlayacağım. Daha önce de kompost çayını sıkça yaptığım için bu oksijenli düzeneği kurup işlemin devamını sağlamak zor olmadı.
Yaklaşık bir aydır bazı bitkilerimde kullanıyorum, sonuç mükemmele yakın. Sıvı içerisine hava vermeyi hiç kesmedim, bidon ağız kısmında bembeyaz oluşumlar var. Sanırım bunlar faydalı bakteriler. Makine sorunlu olduğu için resimleyemedim. Uygulama yaptığım bazı bitkilerde erken çiçeklenme mevcut, özellikle frenk üzümünde ve kamkatlarda tam belirgin. Sardunya ve bodrum papatyası ise sanırım ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Hem sürekli dal ve yaprak veriyorlar hem de çiçekleniyorlar.

Balık enzimini ise ilk kullandığım bitkilerde yapraklarda yanmaya sebep oldu, daha fazla seyrelterek kullandım. Yapraklarda etkisi çok fazla belli, hem daha koyu yeşil hem çok irileştiler. Bence tam bir tonik olmuş)

Böylece kendi doğal gübremizi elde etmiş olduk. Katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkürler.

SAHIRE, Safranlı ve Vegy beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2013, 21:33   #1427
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Yaklaşık bir aydır bazı bitkilerimde kullanıyorum, sonuç mükemmele yakın. Sıvı içerisine hava vermeyi hiç kesmedim, bidon ağız kısmında bembeyaz oluşumlar var. Sanırım bunlar faydalı bakteriler. Makine sorunlu olduğu için resimleyemedim. Uygulama yaptığım bazı bitkilerde erken çiçeklenme mevcut, özellikle frenk üzümünde ve kamkatlarda tam belirgin. Sardunya ve bodrum papatyası ise sanırım ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Hem sürekli dal ve yaprak veriyorlar hem de çiçekleniyorlar.

Balık enzimini ise ilk kullandığım bitkilerde yapraklarda yanmaya sebep oldu, daha fazla seyrelterek kullandım. Yapraklarda etkisi çok fazla belli, hem daha koyu yeşil hem çok irileştiler. Bence tam bir tonik olmuş)

Böylece kendi doğal gübremizi elde etmiş olduk. Katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkürler.
Sevgili Lonicera düzeneğin fotoğrafını eklersen çok sevinirim) (Zahmet olmassa tabii) Ben hala tam anlamadım o olayı da... Bir de balık enzimi nasıl oluyor?? Benim çiçeklerde çok olumlu bir gelişme henüz yok

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2013, 23:13   #1428
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 06:40   #1429
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.

SAHIRE ve Safranlı beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 07:58   #1430
Ağaç Dostu
 
Hülyab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
Merhabalar, bende ilk enzim denememi iki gün önce yaptım ama sanırım bir hata yaparak şişeyi ağzına kadar doldurdum. Foşurdamaya başladı ve tepesindeki balonun içi dahi su doldu. Balona hava alması için açtığım deliklerden enzim dışarıya sızıyor. Şimdi ben balonu çıkartıp suyunu biiraz dökmelimiyim yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

Hülyab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 08:26   #1431
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
bence aç ve içinden biraz çıkar yoksa her seferinde aynı problemi yaşarsın

evzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 08:29   #1432
Ağaç Dostu
 
Hülyab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
evet bende açmak istiyordum bozulmasından korktum bişey olmaz diyorsanız açıp birazını akıtayım o zaman.

Hülyab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 08:30   #1433
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
açarsan açtığın günden sonra süre tutarsın ilk günü unut başka problemi olmaz

Hülyab beğendi.
evzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 08:38   #1434
Ağaç Dostu
 
Hülyab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
tamamdır çok teşekkür ederim yardımın için o zaman hemen açayım ki zaman kaybetmeyeyim

Hülyab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 08:39   #1435
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
Evet daha fazla taşırmadan aç. Hem zamandan hem enzimden tasarruf et. 1413 nolu mesajda resim var ona bak fikir edinirsin.

evzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 09:25   #1436
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?
Sn antihistaminik,

Enzimin içine koyduğunuz organik malzemeye göre fermentasyon süresi değişim gösterir.

En doğrusu gaz çıkışının tamamen sonlanmasını beklemek. İlk gaz çıkışının sonlanmasından hemen sonra enzimi tekrar çalkalayıp bir süre daha gözlemlemek gerekiyor. Gaz çıkışı tamamen sonlandıktan sonra enziminiz kötü kokmuyorsa ( genellikle turşu kokusu iyi koku anlamına gelir ) enziminiz hazır demektir.

En sık yapılan hata,
enzim kurulurken maya kullanılmışsa, gaz çıkışı çok çabuk ve şiddetli başlar, daha sonra maya işini bitirince gaz çıkışı şiddetini azaltır. Bu aşamada enzimin olduğu düşünülür ama organik malzemenin fermentasyonu bu aşamadan sonra başlar. Bu süreçte gaz çıkışı yavaş olur. Yine koyduğunuz malzemelere göre süre farklılık gösterir.

Maya kullanılmışsa ilk gaz çıkışı bittikten sonra enzimi çalkalayıp bir süre gözemlerseniz gaz çıkışının devam ettiğini görürsünüz.

Kısaca, gaz çıkışı tamamen sonlanmalı, süreç içinde üstte beyaz tabaka gözlemlenmeli, süreç sonunda ph ölçülebiliyorsa ölçülmeli. Koku en kolay ipuçlarından biri.

Sizin enzim özelinde, Sn. safranlı' nın tavsiyesini dikkate almanızı öneririm.

Alıntı:
sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz
yine hava çıkışı olacaktır

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 14:07   #1437
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evzel Mesajı Göster
Ümidimi kestiğim çiçeklerim coştu. Son zamanlarda "çok iyi bir iş yaptım dediğim" tek işim bu oldu. Hafta sonu bir tane daha yaptım ( kuzenim evimizin laboratuara benzediğini söylemeye başladı ama durmak yok ). Yardımcı olan herkese teşekkürler.
Asıl bizler sizlere teşekkur ederiz
doğamız için ne yapılsa azdır
mutlu sonları duyunca biz dahada mutlu oluyoruz
gönlünüzce olsun

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 15:21   #1438
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.
Yani sizin sistemde aşağı yukarı 1413 no.lu mesajdaki gibi değil mi?

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 18:22   #1439
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Aşağı yukarı aynı sayılır. Benim düzenekte yan taraftaki küçük şişe yerinde akvaryum var, hortumla bidon içerisine hava basıyor. Ana bidon ağzında kapak yok, sürekli açık.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 18:47   #1440
Ağaç Dostu
 
n.yıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
Benim kafam çok karıştı şimdi.
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.


Düzenleyen n.yıldız : 11-04-2013 saat 18:48 Neden: ? koymayı unutmuşum.
n.yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024